Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex General Discussion

Forex General Discussion General discussion of forex trading. Any common discussion related of forex could be find here except of Forex systems.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-05-2008, 07:34 AM
forexdansaham forexdansaham is offline
Newbie

forexdansaham's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 29
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
Arrow Menguasai Fundamental Study....

fundamental study adalah pengajian element yang mempengaruhi tindak-tanduk pelabur bagi suatu tempoh.Pengajian ini termasuk economic cycle, momentum mechanism(elliot wave), corellation, chaos theory, dan sebagainya termasuklah NEWS data reading...

tahukah anda dengan mempelajari fundamental study membolehkan anda meramal permulaan sesuatu trend yang sangat besar sehingga 1000-2000 pips, seminggu sebelum ia berlaku!

pernahkah anda terjumpa situasi seperti dibawah:

1. news tentang penganguran di britain diumumkan , dan didapati ia menurun, maka sepatutnya GU akan mempunyai effect menaik , tetapi sebaliknya GU terus merundum kebawah!

2. harga minyak dunia melambung, sepatutnya Canada sebagai pengeksport minyak terbesar ke usa mempunyai kesan keatas dollar Canada iaitu ia akan bullish , tetapi sebaliknya harga USD/CAD hanya bermain main dalam satu range..

3. anda melihat selepas satu news dikeluarkan pair CadJPY menokok naik , anda pun masuk , tetapi selepas seketika harga menjunam turun kena Stop Loss anda , kemudian naik semula macam takde ape ape...

kadangkala teknikal analisis juga tidak akan dapat meramal situasi situasi diatas...ini kerana peristiwa diatas bersangkut paut dengan Economic Cycle!,sila google atau ke forexdansaham.blogspot.com, dalam thread ini seterusnya saya akan membongkar trick dan rahsia yg mana pakar fundamental tidak mahu anda mengetahuinya... yeah !

Reply With Quote
Thanks tebbaloi thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 07-05-2008, 07:37 AM
forexdansaham forexdansaham is offline
Newbie

forexdansaham's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 29
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
Lightbulb asas momentum wave (elliot wave)

dalam post ini saya TIDAK akan mengupas aspek teknikal elliot wave , sebaliknya saya akan menumpukan pada mekanisme kejadian elliot wave,

baik bagi anda yang pernah membaca penulisan saya tentang COT report anda tentu tahu mengenai 3 jenis trader dalam pasaran matawang iaitu non comercial trader, comercial trader dan spekulator disini pengetahuan ini adalah berguna...

elliot wave dinamakan selepas Ralph Nelson Elliot. Dalam theory ini beliau telah menyimpulkan bahwa pasaran bergerak dalam corak gelombang tertentu dan ia berlaku disebabkan pemfaktoran yang mempengaruhi trader.

fraktal adalah elemen yang sangat penting dalam theory ini, element ini juga menyangkal bagaimana elliot wave boleh dijadikan entry guide
. Fraktal menerangkan bahwa psychology trader adalah fraktal dalam pasaran. fraktal adalah sesuatu yang sama dari segi bentuk tetapi berbeza dari segi saiz. elliot wave berlaku atas hukum yang sama dengan fiboncci level, lebih tepat lagi hukum naik turun pasaran saham adalah mengikut level fibonacci dan setiap level ini apabila digabungkan membentuk elliot wave!

mari kita lihat elemen FUNDAMENTAL yang tersirat disebalik kajian teknikal elliot wave (1-2-3-4-5) seperti yang digembar gemburkan.

elliot wave terdiri dari...
wave 1 - pemulihan jangka pendek
wave 2 - pullback/pengambilan untung sementara
wave 3 - rally trend bermula
wave 4 - NONCOMERCIAL trader bertindak menentukan kadar pertukaran duit (level '000')
wave 5 - spekulator mengikut tindakan noncomercial trader.

bagi bekas pelajar saya mereka akan tersemyum panjang lebar lepas membaca penerangan ini.

apabila harga mencapai tahap level 5. pasaran mula kehilangan momentum (disinilah terjadinya divergence yang amat mudah dispot dari MACD)

sekarang setelah anda mengetahui latar belakang momentum wave, anda sepatutnya faham bagaimana mengunakan pengetahuan fundamental ini.

cuba search mana mana gambarajah elliot wave di google.. dan fahamkan bagaimana bentuk trend ini boleh anda manfaatkan dalam trading anda.


satu lagi point yang anda patut perasan..
ok cuba anda lihat gambarajah elliot wave perasan tak setiap kali harga mencapai point ganjil (1,3,5) harga akan reverse trend, mnakala setiap kali harga mencapai point genap ia akan continue trend!

fikir baik baik bagaimana pengetahuan ini berkait dengan momentum theory diatas dan bagaimana anda boleh mengunakan maklumat ini dalam trading anda..

Reply With Quote
  #3  
Old 07-05-2008, 07:40 AM
forexdansaham forexdansaham is offline
Newbie

forexdansaham's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 29
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
Talking corelation minor

Tahukah anda perkaitan antara 6 major pair : EU, AU, GU, UJ, UChf, UCad ???

EU, GU sentiasa bergerak dalam keadaan bertentangan Uchf. Ketiga - tiga nya adalah dalam zone economy eropah oleh itu in long term ketiga tiganya mesti mempunyai fundamental economy yang sama. Jika EU bergerak bertentangan GU maka ia sebenarnaya dalam keaddan consolidating(elakkan). Bagaimana nak tahu pergerakan sama atau tidak , sila gunakan teknik Rahsia SMA diatas.

Australia adalah pengeksport emas kedua terbesar dunia, oleh itu apabila harga emas melangkau double "0" digit , AU akan mengikuti tak lama selepas itu.Bersedia untuk masuk buy atau sell. Sila guna teknik Double Digit diawal thread.

Canada adalah pengeksport minyak terbesar ke US, manakala Japan adalah penguna minyak terbesar disebabkan ia adalah sebuah negara industri(minyak digunakan dalam proses pembuatan).Oleh itu apabila harga minyak naik , selalunya USD/CAD akan turun manakala U/J akan consolidate. Pergerakan ini biasanya akan dibaca awal oleh Institutional trader dan direfleks melalui COT report.Sila baca teknik meramal 1.

Australia dan Japan adalah dalam satu zone economy Pasifik. Anda sepatutnya sudah mengetahui perkaitan AU dan UJ sekarang...

Reply With Quote
  #4  
Old 07-05-2008, 07:42 AM
forexdansaham forexdansaham is offline
Newbie

forexdansaham's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 29
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
Thumbs up Kunci kajian Fundamental:economic cycle 1...

pertama sekali anda harus faham , keadaan currency yang spike pada news realease bukan disebabkan news tersebut tetapi oleh trader yang bertindak mengikut 'chain of reaction' , bila investor mula jual, retail trader akan mengikut. Sebab itu trading pada news hour bukan dikatakan trading , sebaliknya scalping (anda mengejar price! walaupun menggunakan kaedah stradle atau strangle),

news adalah indiction untuk keadaan ekonomi dan itulah yang sepatutnya anda fahami. Apabila sesebuah news penting keluar contohnya apabila NFP keluar dan didapati bacaan penganguran tinggi, ia menunjukan keadaan kuasa beli yang menurun ini sudah tentu efect kadar pengeluaran dalam negara , sekali gus memberi impact pada nilai matawang negara tersebut.

dan inilah yang sepatutnya anda ambil kira iaitu memahami keadaan ekonomi negara tersebut.

anda sepatutnya boleh menilai keadaan news akan datang dari news terdahulu, contohnya laporan dari NFP akan effect Average Hourly Earnings Growth > Consumer Price Index (CPI) > Consumer Confidence > Existing Home Sales > Factory Orders > Housing Starts & Building Permits > etc...

kita ambil contoh di Malaysia apabila gaji kakitangan awam naik dimumkan dalam berita > maka kuasa membeli bertambah > berita kenaikan harga barang berlaku > maka kos pengangkutan meningkat > berita tambang naik berlaku > maka kos pembinaan meningkat > maka kadar pembelian rumah menurun... etc

dapatkah anda menangkap apa yang saya cuba katakan?

Reply With Quote
  #5  
Old 07-05-2008, 07:50 AM
arrashidin arrashidin is offline
Active Member

arrashidin's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,460
Thanks (Received): 307
Likes (Received): 0
Active Level
Default

TQ bro......teruskan.....
__________________
FOREX TRADER
0192733400
DAPATKAN SIGNAL SMS PERCUMA ANDA DI SINI
LANGGAN SIGNAL MELALUI SMS
Reply With Quote
  #6  
Old 07-05-2008, 12:31 PM
matlan matlan is offline
Super Active

matlan's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Apr 2007
Location: Kuantan <> Shah Alam <> Pasir Puteh
Posts: 7,283
Thanks (Received): 166
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

TQ,,, Teruskan usaha
Reply With Quote
  #7  
Old 07-05-2008, 12:42 PM
steveorlando79 steveorlando79 is offline
Active Plus

steveorlando79's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2007
Posts: 3,880
Thanks (Received): 56
Likes (Received): 0
Active Level
Default

more...................
__________________
Mangan Nya' Mangan Asal Kurung-Kurung
Reply With Quote
  #8  
Old 07-05-2008, 02:39 PM
Surgeon Surgeon is offline
Regular

Surgeon's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2008
Posts: 113
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

The write more please.
__________________
My broker NewForex
Reply With Quote
  #9  
Old 07-05-2008, 11:55 PM
tahir85 tahir85 is offline
Active Member

tahir85's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2007
Posts: 1,238
Thanks (Received): 134
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Apa komen tuan tanah apabila..Warren Buffet sendiri tak trading news..dia akan keluar dari market apabila ada news.ehehe..saja nak hangatkan threads ni
__________________
http://toneplus4us.blogspot.com

Simkad Terbaru daripada Tone group powered by Tunetalk...lebih power
Reply With Quote
  #10  
Old 08-05-2008, 08:53 AM
chaosiky chaosiky is offline
Regular

chaosiky's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2007
Location: PJ
Posts: 527
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 1
Active Level
Default

keep up the good work bro
thanks for sharing
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump