Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 10-01-2012, 12:04 AM
pecot85 pecot85 is offline
CG Top Poster Club

pecot85's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2009
Location: kuching
Posts: 27,142
Thanks (Received): 240
Likes (Received): 281
Active Level
Default

penyakit berak berdarah pun ada...nak suko kawe
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 10-01-2012, 12:05 AM
hafizan78 hafizan78 is offline
Legendary Member

hafizan78's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Apr 2009
Posts: 12,769
Thanks (Received): 145
Likes (Received): 9
Active Level
Default

macam bendera amerika pun ya juga...
Reply With Quote
  #13  
Old 10-01-2012, 12:06 AM
meonfx meonfx is offline
Regular

meonfx's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2011
Posts: 949
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by forexian View Post
wow.....hebat kan zaman sekarang..... kumpul data sikit2, yg ada kaitan sikit2, pandai edit video.....upload kat youtube dan facebook.....hasilnya, satu negara boleh percaya....hehehehehehe......
inilah yg kerajaan meno ajar...
__________________
Buat ikut hati mati..
Buat ikut nafsu lesu..
Buat krn ALLAH..
MASYA ALLAH..
SMAQ98
Reply With Quote
  #14  
Old 10-01-2012, 12:09 AM
Bro_Izantie Bro_Izantie is offline
Legendary Member

Bro_Izantie's Avatar
 
Trader Rating: (91)
Join Date: Mar 2009
Location: Setiawangsa KL
Posts: 17,051
Thanks (Received): 922
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by RuthlessFairy View Post
terhina????

ubah semula??



kenapa??
bagi aku tak rasa apa2....kecuali la tertubuhnya pakatan 3 negara asia tenggara....membentuk negara dunia baru...
Reply With Quote
  #15  
Old 10-01-2012, 12:45 AM
Rafale Rafale is offline
Active Plus

Rafale's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,521
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

tanah melayu x pernah dijajah British..
British cuma jadi tuan penasihat jerrr
cam ahli sejarahwan DUMNO claim..
Reply With Quote
  #16  
Old 10-01-2012, 12:38 PM
puterakota puterakota is offline
Super Active

puterakota's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 5,363
Thanks (Received): 46
Likes (Received): 0
Active Level
Default

sah2 pncipta bndera mesia ni dulu tiru design bndera amerika.jalur gemilang yang dok bangga2 sgt ni sbnarnya dipandang rendah oleh orang luar sbb bulat2 ciplak bendera amerika,nampak sangat kat bangsa luar yg orang melayu ni tak reti nak reka benda, sampai design bendera pun kena ciplak negara orang.dah la amerika tu kuasa besar ,cuba tengok klau bdera mesia dok sebelah bendera amerika,betapa kerdilnya rasa negaraku malasia,nak kibar pun malu.


Bendera kita direka pada tahun 1950 oleh Encik Mohamad bin Hamzah dari Johor. Bendera ini diluluskan oleh Raja George VI dari Great Britain.

Jika dikaji, bendera kita sebenarnya dicedok daripada bendera Syarikat India Timur.

Bendera Syarikat India Timur

Syarikat India Timur merupakan syarikat orang Inggeris yang terbesar. Bendera di atas bukan bendera sebuah kerajaan, tetapi hanya bendera sebuah syarikat yang meniaga kapas, sutera, nila, garam batu, teh dan candu (opium) di serata dunia.

Syarikat yang mempu mengeluarkan matawang untuk tadbir India


Kekuatan syarikat ini terserlah sehingga mampu menubuhkan kuasa ketenteraan dan mentadbir India selama beratus tahun.


Bendera Syarikat India Timur Inggeris

Pada kurun kurun ke-16, Permaisuri Elizabeth I menaiki takhta kerajaan monarki England. Maka bendera England pun diletakkan pada bendera syarikat tersebut sebagai tanda hormat.


Bendera Syarikat India Timur British kurun ke-17

Pada kurun ke-17, bendera Great Britain tercipta apabila England bergabung dengan Scotland di bawah perjanjian The Act of Union 1707. Lalu Syarikat India Timur Inggeris bertukar nama dan bendera.


Bendera Syarikat India Timur British kurun ke-18

Pada kurun ke-18, United Kingdom (U.K) tertubuh. Ia terjadi apabila Great Britain memasukkan negeri Ireland di bawah Acts of Union 1800. Ketika itu Ireland menggunakan bendera St. Patrick.


Bendera Betsy Ross

Selain benua Asia, syarikat penjajah ini juga turut ke benua Amerika pada kurun ke-17. Mereka membawa bendera yang sama ketika berdagang di sana.

Bendera di atas merupakan bendera hasil dari Revolusi Amerika. Ia digelar Betsy Ross (yang juga nama tukang jahit bendera),dan design jalur2 dan bintang2 ni kekal sbg bendera amerika sampailah ke hari ini sblum ia di tiru oleh malaysia pada 1950.

Last edited by puterakota; 10-01-2012 at 01:13 PM..
Reply With Quote
  #17  
Old 10-01-2012, 02:14 PM
istinggar istinggar is offline
Active Member

istinggar's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jun 2010
Location: Menghadap Laut Asia Tenggara
Posts: 1,315
Thanks (Received): 43
Likes (Received): 0
Blog Entries: 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by puterakota View Post

Jika dikaji, bendera kita sebenarnya dicedok daripada bendera Syarikat India Timur.

Bendera Syarikat India Timur

Syarikat India Timur merupakan syarikat orang Inggeris yang terbesar. Bendera di atas bukan bendera sebuah kerajaan, tetapi hanya bendera sebuah syarikat yang meniaga kapas, sutera, nila, garam batu, teh dan candu (opium) di serata dunia.
Dah lama aku tertarik dengan rekabentuk bendera ni. Jalur Merah-Putih ni digunakan juga oleh kerajaan Srivijaya, kemudiannya Majapahit, seterusnya Melaka.

Aceh juga menggunakan merah & putih. Merah sebagai latar belakang & putih pada bulan bintang.

Pattani & Pasai pun sama,

Kalau diperhatikan, rantau Nusantara ni masih ada elemen Merah-Putih ni. Bendera Thai pada asalnya ada jalur ni, sebelum diubah dan ditambahkan warna biru.

Bendera Melaka sekarang ni pun masih ada Merah Putih ni, tapi ditambah suku biru.
__________________
"..walaupun ada di antara rakyat Malaysia sendiri yang datang dengan jersi Korea, tapi Malaysia B23 dapat buktikan yang jersi Malaysia masih mempunyai maruah. Malu sangat ke nak datang tengok bola pakai jersi Malaysia, lu pikir la sendiri!"
Mohamad Zaquan Adha.
Reply With Quote
  #18  
Old 10-01-2012, 02:37 PM
giler_gadget giler_gadget is offline
Super Active

giler_gadget's Avatar
 
Trader Rating: (50)
Join Date: May 2011
Posts: 5,708
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

apa pun x bole.. :P
__________________
Motorola+Google = Googlerola!16/8/2011 Google telah beli Motorola Mobility =)
[JUAL] PS3 GAMESSZZZ
http://www.carigold.com/portal/forum...1#post19969281

Reply With Quote
  #19  
Old 10-01-2012, 04:34 PM
oll_tompock oll_tompock is offline
Regular

oll_tompock's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2011
Posts: 694
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

unsur merah putih dalam bendera malaysia adalah unsur nusantara la.. sebab tu bendera singapura tu ada unsur merah putih dan jugak indonesia pun sama.... jangan la dihina negara sendiri...
Reply With Quote
  #20  
Old 10-01-2012, 04:38 PM
Hidier Hidier is offline
Legendary Member

Hidier's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Location: Johor
Posts: 11,664
Thanks (Received): 903
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

aku x kisah pon design or asal usul macam mana..

bangga jek aku kibarkan bendera malaysia kat luar negara...

__________________
AIA PUBLIC TAKAFUL

Takaful & Medical Kad

012-7796200
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump