Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Mobile, Smartphone, PDA, Tablet

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 16,567
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 46,755
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 34,534
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 26-09-2011, 05:40 PM
suaji suaji is offline
Well-Known
Member

suaji's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2010
Posts: 5,144
Poster Rank: #697
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Thumbs up ROOT : Samsung Galaxy S2 (2.3) && Unbrick phone

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
** Ntuk Root SG2 I9100 4.0.3 http://carigold.com/portal/forums/sh...&postcount=383**
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
** Ntuk Root SG2 I9100G 4.0.3 http://carigold.com/portal/forums/sh...d.php?t=385648**
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
.
.
Tumpang lalu yee. . Maaf budak newbie nak share info care nak root hp samsung galaxy s2. Otai2 yg dah rooted tu, minta tunjuk ajar kalau ada salah silap yee.

SEBELUM & PERINGATAN :-
A) Fikir dulu banyak kali perlu ke korang root hp ni?. Kalau jadi apa2, korang nya hal sendiri k. Aku x tau. hehe
B) Bila sudah root, kira nya secara automatik warranty hp korang akan tamat yaa (walaupun leh unroot tp still ada cara nak trace)
C) Pastikan sudah backup semua file2 dalam hp korang (Contact, SMS & salin maklumat hp dalam About Phone)
-backup contact (Go Contact EX) -backup sms (Go Sms Pro)


Senarai Software yg WAJIB ada :
- Odin (flash kernel @ firmware)
- SuperOneClick (ntuk Root @ Unroot hp)
- KIES (kalo xde install kat pc lg, so mesti download & install sbb perlu kan driver hp)
---> Link 2, KIES : http://www.softpedia.com/get/Interne...GSM/Kies.shtml
**untuk download just klik pd name software2

*** download juga 2 file .TAR (guna dlm Odin Mode)
1. Pilihan PERTAMA (rekemen), Download Insecure Kernel Ikut No Baseband hp korang *** LINK Download
- Pilihan Kedua (kalo xde dlm list pilihan pertama) Kernel (XWKDD_insecure.tar)

2. CWM Recovery (GT-I9100_ClockworkMod-Recovery_4.0.0.2.tar)


<<<Unlock kan hp SG2 sblm leh root>>>
1. OFF kan hp korang (kalo boleh tanggal kan bateri kejap ntuk pasti kan hp btul2 OFF bkn Hibernate)

2. SEBELUM ON kan semula, pasti kan tekan SERENTAK button Vol Down + Home, jangan lepas kan & kemudian button ON/OFF. Lepas keluar "Menu Warning", tekan Vol Up ntuk msuk ke "DOWNLOAD MODE" mcm kat bwh ni :


3. Extract file "Odin3-v1.zip" yang download tadi dan kemudian buka Odin3 v1.85.exe. Sambung kan cable usb hp ke pc sampai laa korang nampak warna kuning ID:COM dalam Odin


4. Pada menu Option, tick kan pada Auto Reboot dan F. Reset Time. Dlm menu Files, kemudian tick juga pada PDA dan load file "XWKDD_insecure.tar". Lepas sumua sudah tick & load, klik START untuk proses unlock.


5. Lepas tekan START & proses unlock, hp tu akan restart sendiri. Masa hp tu dah masuk dalam OS (Android), sila tick USB Debugging pada Menu - Settings - Applications - Development. Sangat penting untuk connect pada SuperOneClick.


<<<Cara nak root hp>>>
1. Extract file "SuperOneClickv1.9.zip" dan buka SuperOneClick.exe. (Pastikan hp sudah tick usb debugging & sambung pada pc)

2. Dalam SuperOneClick, sila klik pada button ROOT atas sebelah kiri untuk proses root. Lepas dah habis rooting, dia akan tanye nak install Busybox ke x.. So klik YES (WAJIB INSTALL).. Lepas habis install Busybox, dia akan tanye lagi nak test root ke x.. Suke hati korang laa nak YES ke NO.. pastu dia akan minta "DONATE" bukan DONAT .. Kalau korang rasa korang HENSEM @ CANTIK, sila laa donate.. Hehehe


3. Buka menu hp korang check ada icon SuperUser ke x?.. kot2 korang kena tipu dgn SuperOneClick ke ckp dah habis rooting.. Kalau ada icon SuperUser tu, makne nye TAHNIAH hp korang dah TAMAT warranty.. wahaha .So boleh laa korang sambung step kat bawah ni plak (kalo korang nak install custom rom laa).


<<<Install ClockworkMod Recovery>>> TAK WAJIB! (PILIHAN)
1. Software recovery mode ni SANGAT BERGUNA untuk korang install CUSTOM ROM. Software ni jgk bleh wat Backup & Restore rom asal @ sebelum korang flashing custom rom. Kot2 kalau x menjadi, x pasal2 hp korang BRICK.. Dengan ada nye software ni, korang boleh restore semula rom asal @ sebelum. So hp korang akan hidup semula laa.

2. Aaaah malas nye nak terang semula. Ape kate korang rujuk step2 kat atas tu semula pada tajuk bahagian "Unlock NAND hp SG2 sblm leh root".

3. Kemudian follow (cewah speaking plak) step No.1 sampai laa step No.5. Cuma pd step No.4 tu, korang gantikan "XWKDD_insecure.tar" KEPADA "GT-I9100_ClockworkMod-Recovery_4.0.0.2.tar" macam gambar kat bawah ni.


4. Lepas hp tu dah auto restart, off kan hp tu dan kemudian sebelum ON kan, sila tekan serentak Vol UP + Home dan baru tekan ON untuk masuk ke CWM Recovery Mode. Tadaaa dah siap pun recovery mode baru korang.



***NOTA TAMBAHAN***
ada kecacatan sedikit pada hp ni selepas flash kernel "XWKDD_insecure.tar" iaitu akan keluar gambar Amaran Segitiga Kuning setiap kali on hp. Ia nya keluar sebab hp dapat detect kernel yang di flash tu adalah TIDAK SELAMAT. Sudah bermacam2 cara buat untuk hilang kan (termasuk mix dengan ori kernel) tapi x hilang2 juga. Bagi sesiapa yang x kisah, ok laa. Tapi bagi yang sesiapa kisah, aku Minta Maaf byk2 T_T

__________________
|Samsung Galaxy S2 | 4.4 | I9100GDXLP6 | CyanogenMod 11
|Asus Nexus 7 | 4.3| JWR66Y | JB Stock ROM |


Last edited by suaji; 09-07-2013 at 05:37 PM.. Reason: Updated Insecure Kernel Download Link
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 26-09-2011, 05:41 PM
suaji suaji is offline
Well-Known
Member

suaji's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2010
Posts: 5,144
Poster Rank: #697
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

APA??!! HP BRICK??. ALAMAK HABIS LAA KORANG..
hehehe releks2 ni ada cara nya..


1. Buka website "http://www.sammobile.com/firmware" & Login user id korang (kalo xde id, WAJIB register)

2. Lepas login, dia akan auto (redirect) ke blog. So taip klik pada link ikut jenis hp korang..
Non G - a) http://www.sammobile.com/firmware/?p...0&r=-1#modelsa
b) http://samsung-updates.com/device/?id=GT-I9100 (pilihan kedua)

G - a) http://www.sammobile.com/firmware/?p...G&r=-1#modelsa
b) http://samsung-updates.com/device/?id=GT-I9100G (pilihan ke dua)


**Off Topic Jap*********************************************** ****************************
Ingat tak dulu (post kat atas) aku ada PESAN suruh salin @ catat semua benda pada bahagian "About Phone"??. Kat situ korang perlukan no baseband untuk download firmware yang sama. SETIAP hp, LAIN2 no baseband nya. Kalau x, sia2 je korang flash back sebab akan brick semula. Aku pernah try guna firmware US & China sebab nak Android 2.3.4 tapi x leh masuk OS.
************************************************** **************************************




3. Download firmware kat dlm kotak "Asia Samsung I9100 Firmwares" ikut no baseband hp korang. Lepas download firmware.rar tu, korang kena extract (ada 3 files). PASSWORD untuk extract adalah "samfirmware.com" ataupun "samsung-firmwares.com"

-> .pit (download link) WAJIB DOWNLOAD!!
http://hotfile.com/dl/139350663/9ba2...4.pit.rar.html.


4. Buka software Odin. Tapi sebelum buka Odin tu, macam biasa laa kena restart hp dan masuk dalam Download Mode. Kalo x ingat apa itu Odin, apa itu Download Mode, sila rujuk post atas. Rujuk gambar kat bawah ni untuk set setiap file nak letak kat mana. Sila double check sebelum klik pada START.



5. HP akan auto restart sendiri dan tungu sekejap untuk 1st time booting. TADAAAA dah siap pun hp korang. Renung2 kan lah dan selamat beramal.
__________________
|Samsung Galaxy S2 | 4.4 | I9100GDXLP6 | CyanogenMod 11
|Asus Nexus 7 | 4.3| JWR66Y | JB Stock ROM |


Last edited by suaji; 11-07-2012 at 02:17 PM..
Reply With Quote
  #3  
Old 26-09-2011, 05:42 PM
suaji suaji is offline
Well-Known
Member

suaji's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2010
Posts: 5,144
Poster Rank: #697
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Cara2 nak flash custom rom :

Download mana2 pilihan custom rom yang korang jatuh cinta pastu copy pada root sd card DAN baca pada gambar kat bawah pulak
A) Galaxy S II I9100 Android Development
B) Galaxy S II I9100 Original Android Development
C) Galaxy S II I9100G Android Development




-------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

VIDEO CARA NAK FLASH : Contoh ROM MIUI ICS android 4.0 builds



VIDEO CARA NAK FLASH : Contoh How to Install Custom ROM & Cyanogenmod

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
__________________
|Samsung Galaxy S2 | 4.4 | I9100GDXLP6 | CyanogenMod 11
|Asus Nexus 7 | 4.3| JWR66Y | JB Stock ROM |


Last edited by suaji; 16-07-2013 at 02:40 PM.. Reason: Updated Link
Reply With Quote
  #4  
Old 26-09-2011, 05:46 PM
suaji suaji is offline
Well-Known
Member

suaji's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2010
Posts: 5,144
Poster Rank: #697
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

UNTUK MODEL Samsung Galaxy S2 I9100G (DZKJ2)

PILIHAN PERTAMA:-
Pada menu Option, tick kan pada Auto Reboot dan F. Reset Time. Dlm menu Files, kemudian tick juga pada PDA dan load file "I9100G_DZKJ2.tar". Lepas sumua sudah tick & load, klik START untuk proses unlock.
***Kernel I9100G_DZKJ2.tar***



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PILIHAN KEDUA:-
Guna DooMLoRD's Easy Rooting Toolkit [v4.0]
***http://forum.xda-developers.com/atta...6&d=1325678726***



Code:
Confirmed to be working on the following devices:

Sony Xperia X10 (GB firmware)
Sony Xperia Arc
Sony Xperia Arc S
Sony Xperia Play [R800i/R800x]
Sony Xperia Ray
Sony Xperia Neo
Sony Xperia Neo V
Sony Xperia Mini
Sony Xperia Mini S51SE
Sony Xperia Mini Pro
Sony Xperia Pro
Sony Xperia Active
Sony Xperia Live Walkman
NTT Docomo Xperia ARCO SO-02C
Samsung Galaxy S2 [GT-i9100/i9100P/i9100T]
Samsung Galaxy S II for T-Mobile (SGH-T989)
Samsung Galaxy S II for AT&T (SGH-I777), Skyrocket (SGH-i727)
Samsung Galaxy S II LTE Rogers Canada (SGH-I727R), Android version 2.3.5, Baseband version I727RUXKJ7
Samsung Galaxy S II Epic 4g Touch
Samsung Galaxy S2 HD LTE (SHV-E120S)(korea)
Samsung Galaxy S2 LTE (SHV-E110S)
Samsung Galaxy S2 LTE Japanese version (carrier DoCoMo) [SC-03D] (2.3.6) {OMKK3**
Samsung Galaxy i9100G
Samsung Galaxy S [i9000B] & [i9000 2.3.3 (PDA I9000BOJV8, Phone I9000XXJVO, CSC I9000GDTMJV7) and german T-Mobile branding], XWJVW (2.3.6)
Samsung Galaxy S 4G (aka SGH-T959V)
Samsung Galaxy S Plus (GT-I9001) OS 2.3.3 and 2.3.6 (I9001ZSKP6) & 2.3.4 firmware (i9001XXKP4)
Samsung Galaxy Mini GT-S5570 (GB only)
Samsung Galaxy Mini Pro i5510
Samsung Galaxy W [i8150]
Samsung Galaxy Y
Samsung Galaxy Y pro [B5510] (2.3.5)
Samsung Galaxy Tab [P1000] (2.3.3 firmware), [P1000N]
Samsung Galaxy Note [N7000]
Samsung Galaxy Player YP-G70 2.3.5 (GINGERBREAD.XXKPF)
Samsung Galaxy Ace (2.3.3, 2.3.4 firmware)
Samsung S5670 FIT DDKQ5 2.3.5
Samsung Nexus S [i9023] (2.3.6)
Samsung Nexus S 4G 2.3.7
Samsung Galaxy Nexus S [i9020] (2.3.6) & Nexus S i9020A (2.3.6)
Samsung Exhibit (SGH-T759)
Samsung Exhibit 4G (SGH-T759) (2.3.3) Build UVKE8
Samsung Epic 4G
Samsung Captivate i897 UCKH3
Motorola ATRIX
Motorola Milestone 3 [ME863 HK]
Motorola Milestone 2 with Gingerbread
Motorola XT860, Bell XT860
Motorola Defy+
Motorola Droid X sys ver 4.5.605 w/ gingerbread
Motorola Droid X2 (2.3.4) Sys ver 1.3.380.MB870.Verizon.en.US Build 4.5.1A-DTN-150-30
Motorola XT883 (China Telecom)
Motorola XT862 (Verizon Droid3)
Motorola DROID RAZR
Nexus One (2.3.6 stock)
LG Revolution
LG Nitro HD
Vizio VTAB1008 Tablet
Huawei IDEOS U8150 (2.2)
HTC Sensation (S-OFF only)
Acer Liquid Mini (2.3.5)
Acer Liquid Metal (2.3.6)
__________________
|Samsung Galaxy S2 | 4.4 | I9100GDXLP6 | CyanogenMod 11
|Asus Nexus 7 | 4.3| JWR66Y | JB Stock ROM |


Last edited by suaji; 10-07-2013 at 10:00 AM..
Reply With Quote
  #5  
Old 27-09-2011, 12:08 AM
Tamindari Tamindari is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,931
Poster Rank: #1988
Thanked 83 Times
Active Level
Default

wah tt dah tuka dari xperia8 ke sg 2
__________________
aku ambil ilmu yg Haq saja tau dari korang yg batil aku pulangkan pada korang.


sistem pemerintahan khalifah dengan ILMU HAQ patut naik yang lain wajar turun tahta.
Reply With Quote
  #6  
Old 27-09-2011, 12:20 AM
matlok matlok is offline
Active Member

matlok's Avatar
 
Trader Rating: (64)
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,756
Poster Rank: #2163
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

wah ingat nak root gak SGS2 aku ni. tp bile tgk ni, nak taknak je oh haha.
mcm susa je.. risiko pon byk
Reply With Quote
  #7  
Old 27-09-2011, 10:40 AM
suaji suaji is offline
Well-Known
Member

suaji's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2010
Posts: 5,144
Poster Rank: #697
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Tamindari View Post
wah tt dah tuka dari xperia8 ke sg 2
salah tu..
bertukar kpd HTC IS dulu..
yg SG2 tu hp ke 2..
__________________
|Samsung Galaxy S2 | 4.4 | I9100GDXLP6 | CyanogenMod 11
|Asus Nexus 7 | 4.3| JWR66Y | JB Stock ROM |

Reply With Quote
  #8  
Old 27-09-2011, 10:43 AM
suaji suaji is offline
Well-Known
Member

suaji's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2010
Posts: 5,144
Poster Rank: #697
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by matlok View Post
wah ingat nak root gak SGS2 aku ni. tp bile tgk ni, nak taknak je oh haha.
mcm susa je.. risiko pon byk
lol senang je bro..
cuma cara aku tunjuk tu detail laa..
senang ntuk org yg bru nak blajar..

konsep dia cuma skit je..
1) flash kernel (unlock nand)
2) click superoneclik (root hp)

kan dah siap..

yg no 3) tu just pilihan je.. tu pun ntuk install custom rom laa
__________________
|Samsung Galaxy S2 | 4.4 | I9100GDXLP6 | CyanogenMod 11
|Asus Nexus 7 | 4.3| JWR66Y | JB Stock ROM |

Reply With Quote
  #9  
Old 27-09-2011, 12:46 PM
techtoon82 techtoon82 is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2010
Posts: 351
Poster Rank: #7024
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by suaji View Post
salah tu..
bertukar kpd HTC IS dulu..
yg SG2 tu hp ke 2..
TT, cara nak ROOT HTC Incredible S pun sama ngan yg ni gak ke? lepas root ni buat apa lak?
Reply With Quote
  #10  
Old 27-09-2011, 03:21 PM
suaji suaji is offline
Well-Known
Member

suaji's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2010
Posts: 5,144
Poster Rank: #697
Thanked 70 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by techtoon82 View Post
TT, cara nak ROOT HTC Incredible S pun sama ngan yg ni gak ke? lepas root ni buat apa lak?
cara nya lain sbb htc kena set s-off dulu..
ni link root htc..

http://carigold.com/portal/forums/sh...d.php?t=270728

lps root dah xyah wat ape2..
leh install software yg perlu kan root mcm nak overclock cpu je..
skrg ni cpu HTC IS aku dah 1.7Ghz.. hehehe.. standard dia kan 1Ghz je..

cuma kalo nak install custom rom je bru install Recovery Mode versi Nandroid ke CWM ke 4EXT ke..
__________________
|Samsung Galaxy S2 | 4.4 | I9100GDXLP6 | CyanogenMod 11
|Asus Nexus 7 | 4.3| JWR66Y | JB Stock ROM |

Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 08:59 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE