Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 22-08-2011, 12:18 PM
seether seether is offline
CG Top Poster Club

seether's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Location: Klang Valley
Posts: 28,418
Thanks (Received): 9769
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default Sejarah Jambatan Pulau Pinang

Jambatan Pulau Pinang merupakan jambatan yang terpanjang di Asia Tenggara dan ketiga terpanjang di dunia. Ia adalah sepanjang 13.5 kilometer di mana 8.4 kilometer daripadanya merentasi laut. Ia menghubungkan Lebuhraya Jelutong di Bayan Lepas, Pulau Pinang dengan tanah besar semenanjung di Seberang Prai.

Ia bermula daripada idea mantan Ketua Menteri Pulau Pinang kedua, Tun Dr. Lim Chong Eu.

Cetusan itu dilahirkan setelah beliau berpendapat sebuah jambatan perlu didirikan bagi menghubungkan Pulau Pinang dan Butterworth di tanah besar sekitar tahun 1950-an.
Kerja pembinaan bermula pada tahun 1982 dan siap dibina pada tahun 1985, hanya 3 tahun sahaja dan ia memakan belanja sebanyak RM 850 juta. Jambatan ini membawa kebanggaan kepada negara. Ia diakui sebagai pencapaian kejuruteraan yang cemerlang di dunia. Ini adalah kerana struktur tengahnya merupakan antara jambatan kabel-penahan (''cable-stayed bridge'') yang terawal di dunia. Ia mula dibuka pada 14 September 1985 untuk kenderaan awam. Panjang keseluruhan jambatan Pulau Pinang adalah 13.5 Km, yang menjadikannya antara jambatan terpanjang di dunia. Sebelum tahun 1985, Pengangkutan utama untuk pergi ke pulau ialah feri yang masih beroperasi sehingga sekarang.




1) Panjang keseluruhan: 13.5 km (8.4 batu)
2) Panjang melintasi air: 8.4 km (5.2 batu)
3) Laluan Pulau Pinang: 1.5 km (1.0 batu)
4) Laluan Seberang Prai: 3.6 km (2.2 batu)
5) Laluan: 4 Laluan (6 laluan pada sekarang)
6) Tinggi menara dari aras air: 101.5 Meter
7) Tinggi jambatan dari aras air: 33 Meter
8) Gantungan utama: 225 Meter
9) Gantungan hujung: 107.5 Meter
10)Gantungan lain: 40 Meter
11)Had laju: 80 km/j





Tarikh-tarikh Penting :

Awal 1970 an - Tun Abdul Razak mencadangkan pembinaan jambatan bg menghubungkan Seberang Perai dgn Pulau Pinang.

Akhir 1970 an - Tun Hussein Onn merancang utk membinanya.

23 Julai 1981 - Menteri Kerja Raya, S Samy Vellu mengumumkan jambatan Pulau Pinang akan mengikut konsep Jambatan San Fransisco Golden Gate.

Tahun 1982 - Pembinaan bermula.

3 Ogos 1985 - Perasmian oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad.

14 Sept 1985 - Pembukaan rasmi jambatan kepada kenderaan awam.



Sewaktu dalam pembinaan


Kerja-kerja pembinaan jambatan Pulau Pinang mengambil masa empat tahun.


Perdana Menteri, Ketua Menteri Pulau Pinang dan Menteri Kerja Raya bersama pasangan masing-masing sewaktu perasmian.


Hanya sekali dalam sejarah, majlis makan malam diadakan di atas Jambatan Pulau Pinang.


Beberapa hari sebelum Jambatan Pulau Pinang dibuka kepada kenderaan awam melaluinya untuk pertama kali pada 1985, orang ramai telah diberi peluang untuk berjalan di atas jambatan sepanjang 13.5 km itu. Ia satu peluang istimewa yang mungkin tidak akan berulang lagi, dan oleh kerana jambatan itu suatu binaan yang mengagumkan ketika itu, beribu-ribu orang mengambil peluang tersebut.




Pada 13 April 1985, sebuah jambatan sepanjang 13.5 kilometer (km) dengan empat menara di bahagian tengahnya yang terletak 33 meter dari paras laut siap dibina.

Kerja-kerja pembinaannya hanya mengambil masa selama empat tahun dengan peruntukan sebanyak RM850 juta daripada Kerajaan Persekutuan.

Ilham seni rekaan jambatan tersebut datangnya daripada anak tempatan yang merupakan seorang pakar dalam bidang kejuruteraan geoteknikal dan merupakan bekas Pemangku Naib Canselor Universiti Malaya (UM) pada tahun 1960-an.

Berasal dari Nibong Tebal, mendiang Profesor Tan Sri Ir. Chin Fung Kee berjaya meluahkan ilham inovatifnya dengan menggunakan rekaan seismik bagi menghalang binaan jambatan daripada runtuh apabila berlaku gempa bumi.

Reka bentuk jambatan tersebut dilakukan dengan menggunakan kaedah gelegar konkrit. Kaedah itu menggunakan kabel penahan seperti yang terdapat pada jambatan Golden Gate Bridge di San Fransisco, Amerika Syarikat (AS) dan bukannya kaedah tambatan keluli yang digunakan dalam pembinaan Sydney Harbour Bridge.

Dari segi fakta kejuruteraan, cerucuk yang digunakan bagi membina jambatan tersebut adalah sepanjang 648 km yang bersamaan jarak dari Butterworth ke Johor Bahru.

Uniknya, jambatan tersebut mampu menahan kesan gempa bumi sehingga berukuran 7.5 skala Richter manakala keseluruhan jambatan tersebut panjangnya 13.5 km, dengan 8.4 km daripada jambatan berada di atas paras laut.


Tun Mahathir menyeberangi Jambatan Pulau Pinang dengan kereta Proton Saga merah pada majlis perasmiannya 3 Ogos 1985.
__________________
inspiration comes to us slowly and quietly..prime it with a little solitude..

Last edited by seether; 22-08-2011 at 12:44 PM..
Reply With Quote
Thanks eh?, roslanab, herolzz, ExAvantz, mrafif and 20 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 22-08-2011, 12:21 PM
ali ridha ali ridha is offline
Regular

ali ridha's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2011
Posts: 252
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

sekarang dah payah nak makan atas jambatan.
__________________
Gaming Laptop Under RM3000 2015
Motherboard,Graphic Card,Processors,Software,Notebook and Gaming
Reply With Quote
  #3  
Old 22-08-2011, 12:23 PM
aiztech aiztech is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2011
Posts: 1,138
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ali ridha View Post
sekarang dah payah nak makan atas jambatan.
hehehehe...sekarang ka kalau pi makan atas titi tu...memang tak sempat jamah....bertaburan di atas jalan seperti pasir di tepi pantai
Reply With Quote
  #4  
Old 22-08-2011, 12:28 PM
zerovirus zerovirus is offline
CG Super Hardcore

zerovirus's Avatar

 
Trader Rating: (26)
Join Date: Jan 2009
Posts: 177,790
Thanks (Received): 58
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ali ridha View Post
sekarang dah payah nak makan atas jambatan.
berhenti lepak pun dah tak leh .. bukan kata tu nak mancing bawah jabatan pun kena halau ...
Reply With Quote
  #5  
Old 22-08-2011, 12:30 PM
puyol puyol is offline
Legendary Member

puyol's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2011
Posts: 15,097
Thanks (Received): 725
Likes (Received): 113
Active Level
Default

Ada gambar lagi tak?
Reply With Quote
  #6  
Old 22-08-2011, 12:30 PM
seether seether is offline
CG Top Poster Club

seether's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Location: Klang Valley
Posts: 28,418
Thanks (Received): 9769
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

time ni bape bulan je sebelum pindah penang dulu..dem..
__________________
inspiration comes to us slowly and quietly..prime it with a little solitude..
Reply With Quote
  #7  
Old 22-08-2011, 12:32 PM
azmir438 azmir438 is offline
Regular

azmir438's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2010
Posts: 850
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

memang sejarah tul lah..
Reply With Quote
  #8  
Old 22-08-2011, 12:35 PM
dejavu dejavu is offline
Active Member

dejavu's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2009
Posts: 1,885
Thanks (Received): 87
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

1985=darjah 3
__________________
Siapa lah aku tanpa diriMu....
Reply With Quote
  #9  
Old 22-08-2011, 12:35 PM
ah fan ah fan is offline
Super Active

ah fan's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2009
Location: from johor with love ^_^
Posts: 8,148
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

penah lalu sekali je..then balik naik feri..
Reply With Quote
  #10  
Old 22-08-2011, 12:45 PM
seether seether is offline
CG Top Poster Club

seether's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Location: Klang Valley
Posts: 28,418
Thanks (Received): 9769
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by puyol View Post
Ada gambar lagi tak?
x banyak tp ade update info skit2
__________________
inspiration comes to us slowly and quietly..prime it with a little solitude..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold