Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Investor Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 ISIS - Topik Yang Tidak Dibenarkan
Last Post: haQ
Posted On: 28-11-2014
Replies: 0
Views: 3,615
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 28,963
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 59,491
More...
  #1  
Old 01-09-2014, 08:55 AM
ArtOfWar ArtOfWar is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2012
Posts: 208
Poster Rank: #9796
Thanked 1 Time
Active Level
Default HYIP: Bisnes cilaka. dimana perlu mengadu?(tolong sumbangkan pendapat anda)

Salam tuan2.

Sy telah melihat banyak kes2 penipuan online mahupun offline telah didedahkan di carigold. khususnya penipuan berkenaan moneygame/hyip/labuperam. ahli2 yang tidak berpuas hati telah mendedahkan tentang upline, dan upline pula telah mendedahkan tentang owner, tetapi seperti bukan perkara yang perlu dipandang berat, tiada tindakan yang diambil untuk membawa mereka ke muka pengadilan.

Adakah undang2 di malayia masih tidak kukuh untuk perkara seperti ini? adakah penguatkuasaan tidak telus sehingga terlepasnya owner2 hyip, dan mereka dengan senang hati menubuhkan hyip yang baru untuk menipu orang ramai.

Bidang kes ini perlu dipandang berat kerana ia adalah sama dengan akibat penggunaan dadah. dimana ahli2 yang terlibat mencari downline ini akan menerima akibat sekiranya program hyip yang dibawa telah mencapai tahap overpaid. akibat yang diterima adalah sangat besar, maruah mereka juga keluarga mereka akan tercalar, kawan2 menjadi lawan, saudara mara menjadi musuh, tanah pusaka tergadai, duit simpanan bertahun2 hangus, downline akan datang meminta wang mereka. ada yang tak dapat menerima tekanan dari downline, mungkin ada yang meminjam wang dari ahlong untuk melepaskan wang downline, akibatnya, mereka akan menjadi lebih tertekan kerana hidup diganggu oleh ahlong, dan akhirnya mungkin ada yang mengambil jalan untuk bermula melakukan jenayah yang sebenar untuk mendapatkan wang untuk menyelesaikan masalah. jenayah2 seperti human trafficking, gengsterisme, pelacuran, penggunaan dadah,penghasilan/penjualan dadah,hitman(bunuh orang), semua jenayah ini mempunyai asas yang sama, iaitu desperate, atau terdesak. orang2 yang terdesak akan melakukan perkara2 yang tidak pernah mereka lakukan, dan tidak akan berfikir panjang. dan ada juga yang membunuh diri kerana tidak dapat tahan dengan tekanan. tetapi dimanakah owner2 program2 hyip ini? mereka hidup bersenang lenang dengan duit hasil penipuan dan dengan bersenang hati membuka hyip baru untuk penipuan yang baru.

Mereka ini adalah dari jenis manusia yang tidak berhati perut, hanya memikirkan diri sendiri tanpa mengira akibat. ada diantara mereka sanggup membayar puluhan ribu untuk mendapat title DAtuk palsu untuk dihormati oleh donwline2. mereka ini juga mendapat perlindungan dari kumpulan2 gengster kongsi gelap untuk mereka meneruskan bisnes haram mereka. jadi dimanakah bezanya ini dengan jenayah yang lain? adakah sebarang tindakan yang boleh dilakukan terhadap mereka?

sebelum itu sy nak bertanya kepada tuan2 semua, adakah pernah owner hyip dibawa kemuka pengadilan dan mereka menerima akibat dari perbuatan mereka?

bagaimanakah cara untuk mereka yang terlibat dengan penipuan untuk mengadu kepada pihak berkuasa. jabatan mana, pihak berkuasa yang mana satu perlu mereka mengadu. apakah langkah pertama yang perlu mereka lakukan?

adakah perlu berjumpa lawyer untuk mendapatkan khidmat nasihat sebelum mengambil apa2 tindakan?
adakah perlu mengumpulkan ahli2 yang telah ditipu dan berarak di jalan2 untuk mendapat perhatian media? berarak ke mana? balai polis? bank negara? skmm?
adakah beratus2 orang membuat report polis, tindakan akan diambil? bagaimana jika owner2 hyip ini kenal dengan polis2 tersebut? atau jika polis ini dirasuah dan kes ditutup?
bagaimanakah jika bukti yang didapati tidak mencukupi untuk meyabitkan owner dengan kesalahan2?
apakah akbiat kepada owner hyip ini jika disabitkan kesalahan? dipenjarakan? disaman? dipaksa untuk memulangkan wang?
siapakah yang berkelayakan untuk mengeledah rumah programmer, dan merampas, menyoal siasat programer2 untuk program2 hyip ini? adakah programmer2 ini akan dilindungi jika mendedahkan salah laku owner2 hyip?

sila sumbangakan pendapat tuan2, samaada dari segi legal, dari segi gengster, dari segi hacking atau apa saja pendapat untuk memastikan owner2 hyip ini dibawa kemuka pengadilan.
__________________
Fxprimus local deposit now. PM me how

My facebook

Last edited by ArtOfWar; 01-09-2014 at 09:49 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 01-09-2014, 09:19 AM
rezonk rezonk is offline
Normal Member

rezonk's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2006
Location: taiping
Posts: 308
Poster Rank: #7819
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

Pendapat saya...mengadu pada tuhan jer la....sendiri yang tamak nak cepat kaya..
Reply With Quote
  #3  
Old 01-09-2014, 09:20 AM
luqalief luqalief is online now
Well-Known
Member

luqalief's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Feb 2011
Posts: 6,294
Poster Rank: #586
Thanked 27 Times
Active Level
My Mood:
Default

Panjang sangat
Cume ape yg boleh aku kate berdasarkan pengalaman aku dlm HYPE
Kebanyakan owner HYPE beroperasi kat luar negare
Payah nak amik tindakan
Ejen2 yg cari downline pon dorang akan kate dorg pon kene tipu
Hakikatnye, dorang sedar dorang turut menipu
Sebab dalam HYPE, sape2 join awal, ade kemungkinan besar dapat hasil
Yg last2 je dapat habuk
Even aku kene tipu, aku tak salahkan siape2
Sebab aku dah sedar skrg, aku join sebab keboddohan aku
Mane ade bisnes tanpe ade hitam putih dan duduk goyang telur je boleh dapat hasil
Kalau la seuntung tu, billionare dan jutawan dah sapu dulu
Tak kan ade peluang untuk org bawah2 join
Pelaburan mcm ASB pon ade hitam putih
So bg aku, yg join juga turut salah
Reply With Quote
  #4  
Old 01-09-2014, 09:44 AM
ArtOfWar ArtOfWar is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2012
Posts: 208
Poster Rank: #9796
Thanked 1 Time
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by rezonk View Post
Pendapat saya...mengadu pada tuhan jer la....sendiri yang tamak nak cepat kaya..
kebanyakan yand ditipu adalah orang2 kampung yang tak tahu menahu berkenaan ponzi scam.

mereka ini pun di ajak oleh kaum keluarga, atau anak2 sendiri yang kurang pasti apa yang mereka nak terjun tu.

akhirnya semua merana.

tapi owner sedap bersenang lenang, lepas dari segala cacian. tomahan.

takkan nak biarkan.

tuhan pun ada cakap dia tak mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka sendiri berusaha(betulkan ayat alquran sy ini)
__________________
Fxprimus local deposit now. PM me how

My facebook
Reply With Quote
  #5  
Old 01-09-2014, 09:47 AM
ArtOfWar ArtOfWar is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2012
Posts: 208
Poster Rank: #9796
Thanked 1 Time
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by luqalief View Post
Panjang sangat
Cume ape yg boleh aku kate berdasarkan pengalaman aku dlm HYPE
Kebanyakan owner HYPE beroperasi kat luar negare
Payah nak amik tindakan
Ejen2 yg cari downline pon dorang akan kate dorg pon kene tipu
Hakikatnye, dorang sedar dorang turut menipu
Sebab dalam HYPE, sape2 join awal, ade kemungkinan besar dapat hasil
Yg last2 je dapat habuk
Even aku kene tipu, aku tak salahkan siape2
Sebab aku dah sedar skrg, aku join sebab keboddohan aku
Mane ade bisnes tanpe ade hitam putih dan duduk goyang telur je boleh dapat hasil
Kalau la seuntung tu, billionare dan jutawan dah sapu dulu
Tak kan ade peluang untuk org bawah2 join
Pelaburan mcm ASB pon ade hitam putih
So bg aku, yg join juga turut salah
sikap ini la yang perlu dipupuk oleh rakyat2 negara membangun.

sikap salahkan diri sendiri dan tidak mengambil tindakan mmg dapat dilihat dari rakyat negara2 yang baru membangun.

cuba lihat indonesia, berapa ramai scammer disana.

di sana mmg susah nak bawak ke pengadilan sebab corruption terlampau tinggi.

dimalaysia corruption masih boleh dikawal, tetapi perlukan sokongan orang ramai jugak.

jika ada 100 orang teraniaya, 30orang mengadu pada pihak berkuasa, sy pasti lagi 70 orang tu akan turut serta untuk pengadilan
__________________
Fxprimus local deposit now. PM me how

My facebook
Reply With Quote
  #6  
Old 01-09-2014, 09:48 AM
ArtOfWar ArtOfWar is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2012
Posts: 208
Poster Rank: #9796
Thanked 1 Time
Active Level
Default

http://malaysianreview.com/60713/ski...masuk-penjara/

ini adalah salah satu kes pelaburan yang berjaya dibawa ke muka pengadilan.

minta tolong kawan2 yang faham sejarah ini, tolong ceritakan rentetan peristiwa sehingga tertangkapnya mastermind ini
__________________
Fxprimus local deposit now. PM me how

My facebook
Reply With Quote
  #7  
Old 01-09-2014, 02:46 PM
nsr7777 nsr7777 is online now
Well-Known
Member

nsr7777's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Apr 2011
Posts: 7,612
Poster Rank: #438
Thanked 481 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku nk tgk skim yg tgh hot skrg ni..

hyip atau genuine
Reply With Quote
  #8  
Old 02-09-2014, 10:04 AM
ArtOfWar ArtOfWar is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2012
Posts: 208
Poster Rank: #9796
Thanked 1 Time
Active Level
Default

tread ni akan kecoh nanti.

percayalah.
__________________
Fxprimus local deposit now. PM me how

My facebook
Reply With Quote
  #9  
Old 17-10-2014, 02:00 AM
keronzi9 keronzi9 is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 31
Poster Rank: #23126
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Melayu suka kena tipu, tuh pasal banyak yang lagi kaki menipu.
Reply With Quote
  #10  
Old 20-01-2015, 09:03 PM
ThereBeDragon ThereBeDragon is offline
Normal Member

ThereBeDragon's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2013
Posts: 453
Poster Rank: #6223
Thanked 3 Times
Active Level
Default

susah hendak percaya HYIP ini. sahabat saya rugi 1k lebih juga masuk hyip.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:13 PM.


Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE