Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Investor Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,379
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,102
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,262
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 27-02-2014, 01:33 PM
hani85 hani85 is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,122
Poster Rank: #590
Thanked 209 Times
Active Level
My Mood:
Default Syarikat bakal diserbu Bank Negara Malaysia.

Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengeluarkan senarai terkini syarikat dan laman sesawang yang telah dikenal pasti tidak diberikan kebenaran atau kelulusan di bawah undang-undang dan peraturan berkaitan yang ditadbir oleh BNM.

Apa yang mengejutkan, banyak syarikat yang tidak mendapat kelulusan melibatkan jenis perniagaan Multi Level Marketing (MLM). Antara nama besar dan sedang meningkat naik yang tersenarai ialah Boss Venture daripada syarikat Cash Deal SDN BHD. Namun, apa yang pelik ialah syarikat ini mendakwa perniagaan mereka selamat dan telah tersenarai dengan BNM seperti dibawah.

Sebanyak 143 Syarikat telah tersenarai seperti jadual yang Tengoktvonline sediakan dibawah.


Sudah tentu senarai ini akan memberikan kejutan kepada ramai pelabur yang telah mengikuti perniagaan yang ditawarkan. Diharap pendedahan ini dapat mengelakkan anda menjadi mangsa seterusnya dengan menjadi DOWNLINE kepada UPLINE syarikat-syarikat dibawah.




INFORMASI: Pelabur boleh mendapatkan pengesahan mengenai status pelesenan institusi kewangan yang terbabit dalam aktiviti pengambilan deposit yang dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia atau individu dan syarikat yang terbabit dalam aktiviti pelaburan yang dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti masing-masing di laman web www.bnm.gov.my dan www.sc.com.my.

Jabatan Pengaduan/ Suruhanjaya Sekuriti
Tel: 03-6204 8999 / 03-6204 8777
Faks: 03-6204 8991
E-mel: aduan@seccom.com.my

Bank Negara Malaysia
Tel: 03-2691 0824 / 2692 6482 / 2698 2810 / 2694 2143
Faks: 03-2698 7467
E-mel: bnmtelelink@bnm.gov.my


Link BNM: http://www.bnm.gov.my/documents/2014/190214_FCA_en.pdf]

Last edited by hani85; 27-02-2014 at 03:43 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 27-02-2014, 01:36 PM
westgate_blowoff westgate_blowoff is offline
Active Member

westgate_blowoff's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,311
Poster Rank: #2865
Blog Entries: 1
Thanked 45 Times
Active Level
Default

DEPB bkn tok belagak pnye ke?
Reply With Quote
  #3  
Old 27-02-2014, 01:38 PM
airnergy airnergy is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2011
Location: kt depan PC
Posts: 1,060
Poster Rank: #3400
Thanked 1 Time
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by hani85 View Post
Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengeluarkan senarai terkini syarikat dan laman sesawang yang telah dikenal pasti tidak diberikan kebenaran atau kelulusan di bawah undang-undang dan peraturan berkaitan yang ditadbir oleh BNM.

Apa yang mengejutkan, banyak syarikat yang tidak mendapat kelulusan melibatkan jenis perniagaan Multi Level Marketing (MLM). Antara nama besar dan sedang meningkat naik yang tersenarai ialah Boss Venture daripada syarikat Cash Deal SDN BHD. Namun, apa yang pelik ialah syarikat ini mendakwa perniagaan mereka selamat dan telah tersenarai dengan BNM seperti dibawah.

Sebanyak 143 Syarikat telah tersenarai seperti jadual yang Tengoktvonline sediakan dibawah.

[IMG]https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F-xm-zFG0Tb2k%2FUwcDancnV7I%2FAAAAAAAAARo%2FEVu6TnkJcUE %2Fs1600%2Fbnm1.png&container=blogger&gadget=a&rew riteMime=image%2F*[/IMG]


Sudah tentu senarai ini akan memberikan kejutan kepada ramai pelabur yang telah mengikuti perniagaan yang ditawarkan. Diharap pendedahan ini dapat mengelakkan anda menjadi mangsa seterusnya dengan menjadi DOWNLINE kepada UPLINE syarikat-syarikat dibawah.



[IMG]https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F-IvsduQUZNdQ%2FUwcDajiKmPI%2FAAAAAAAAASU%2FGzQMbYju eUA%2Fs1600%2Fbnm2.png&container=blogger&gadget=a& rewriteMime=image%2F*[/IMG]

[IMG]https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F-Viu09H_J0-8%2FUwcDauyLJJI%2FAAAAAAAAARs%2Fm4YHlr8HLFs%2Fs160 0%2Fbnm3.png&container=blogger&gadget=a&rewriteMim e=image%2F*[/IMG]

[IMG]https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F2.bp.blogspot.com%2F-Viu09H_J0-8%2FUwcDauyLJJI%2FAAAAAAAAARs%2Fm4YHlr8HLFs%2Fs160 0%2Fbnm3.png&container=blogger&gadget=a&rewriteMim e=image%2F*[/IMG]

[IMG]https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-sdWOFvnnqoY%2FUwcDbOfJLlI%2FAAAAAAAAAR4%2FJDpp9BMl JPo%2Fs1600%2Fbnm4.png&container=blogger&gadget=a& rewriteMime=image%2F*[/IMG]

[IMG]https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-nUDnEIFs1bY%2FUwcDh8KUj2I%2FAAAAAAAAASY%2Fdn_JYUp1 zLo%2Fs1600%2Fbnm5.png&container=blogger&gadget=a& rewriteMime=image%2F*[/IMG]

[IMG]https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-spmm-LLgXV8%2FUwcDbU1jyeI%2FAAAAAAAAAR8%2FVQ6_Bpw-x-A%2Fs1600%2Fbnm6.png&container=blogger&gadget=a&re writeMime=image%2F*[/IMG]

[IMG]https://images-blogger-opensocial.googleusercontent.com/gadgets/proxy?url=http%3A%2F%2F4.bp.blogspot.com%2F-oFyqdWYK7mo%2FUwcDb3IYUsI%2FAAAAAAAAASI%2F2WkVIJJq 30o%2Fs1600%2Fbnm7.PNG&container=blogger&gadget=a& rewriteMime=image%2F*[/IMG]

INFORMASI: Pelabur boleh mendapatkan pengesahan mengenai status pelesenan institusi kewangan yang terbabit dalam aktiviti pengambilan deposit yang dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia atau individu dan syarikat yang terbabit dalam aktiviti pelaburan yang dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti masing-masing di laman web www.bnm.gov.my dan www.sc.com.my.

Jabatan Pengaduan/ Suruhanjaya Sekuriti
Tel: 03-6204 8999 / 03-6204 8777
Faks: 03-6204 8991
E-mel: aduan@seccom.com.my

Bank Negara Malaysia
Tel: 03-2691 0824 / 2692 6482 / 2698 2810 / 2694 2143
Faks: 03-2698 7467
E-mel: bnmtelelink@bnm.gov.my

Sumber:tengoktvonline.blogspot.com

Read more: http://beritahariann.blogspot.com/20...#ixzz2uUuGgCVh
ape barang bo$$$$$ hani88 ni

jeles latewww
Reply With Quote
  #4  
Old 27-02-2014, 01:41 PM
hani85 hani85 is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,122
Poster Rank: #590
Thanked 209 Times
Active Level
My Mood:
Default

sori link ade problem. untuk maklumat lanjut boleh pergi kat link berita harian tu.

actually kenapa aku highlightkan "lepasan graduan"?

sbnya banyak kompeni2 haram mcmni akan sasarkan fresh grad, especially kompeni2 yang mendakwa mereka adalah kompeni yang buat forex atau currency trading. dan mereka ni biasanya akan menyasarkan fresh grad sbb mereka tahu fresh grad selalu nya terdesak untuk cari kerja, dan ada kebanyakan nya tidak terlalu buat ground study tentang kompeni yang mereka nak kerja tu.

untuk currency trading atau forex, biasanya modal permulaan nya sgt tinggi. ada yg terbaru aku dengar mencecah USD120k, dan duit tu sgt berisiko tinggi untuk hilang tanpa jaminan. ini serius, aku berani jamin.

dan yang paling menyedihkan, mereka akan mensasarkan BUMIPUTERA sebagai mangsa (kerana kepala2 mereka semuanya cina).
Reply With Quote
  #5  
Old 27-02-2014, 01:45 PM
TT TT is offline
CG Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: .
Posts: 50,866
Poster Rank: #12
Thanked 165 Times
Active Level
My Mood:
Default

ko grad nak cr kerja elakkan wt sales.
Reply With Quote
  #6  
Old 27-02-2014, 01:46 PM
hani85 hani85 is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,122
Poster Rank: #590
Thanked 209 Times
Active Level
My Mood:
Default

kepada fresh grad, SILA AMBIL PERHATIAN. aku post ni semata2 sebab aku kasihan pada orang melayu yg selalu jadi mangsa penipuan. banyak sbnya kes2 mcmni tapi tidak terlalu didedahkan. tak ramai yang tahu. dan mangsa2 tak mampu nak buat laporan polis sbb xde bukti kukuh.

dan scammer2 ni semakin bermaharajalela. modus operandi mereka, buka company, bila kena cantas, katup. then buka baru.

thats how they survive.

dan BANYAK orang2 melayu yang telah kerugian sehingga BERATUS RIBU ringgit cuma mereka xde kemampuan untuk menjatuhkan scammer2 ni. dan kebanyakan mereka bila dah rugi, mereka just berdiam diri. sbb apa? sbb xde bukti kukuh. biasa nya scammer ni memang bijak memujuk mangsa sampaikan mereka tidak peduli tentang hitam putih dan agreement.

tolonglah sebarkan. sebab aku kasihan pada bangsa aku sendiri dan aku xmahu lebih ramai lagi jadi mangsa. cukup2 lah mereka makan duit haram.

Quote:
mungkin ada yang masih keliru camana nak bezakan apa jenis investment yang patut dielak dan yang legit. ini pada pandangan aku elemen2 yang harus diperhatikan:

- kalau company yg menjanjikan too good to be true returns (contoh: invest 10k lepas tu tiap2 bulan dapat return 20% tanpa berbuat apa2)- should be avoided. dan juga company yg minimum investment terlalu tinggi- this is too suspicious.

- lepas tu sila elakkan company2 yg bersifat pyramid/ponzi- bila join suh cari orang- this is purely pyramid/ponzi scheme. pyramid n mlm ada beza, pyramid is purely ambil untung dr org bawah, tp mlm lebih kepada perniagaan (seperti herbalife, cosway, amway).

- company yang betul2 legit biasa nya akan bersifat transparent, tidak akan main sorok2, tidak ada rules yang mengarut2 (seperti di forex scam ni, kalau employee nak makan, xboleh dgn kawan2, perlu ada manager ikut skali. WAJIB).

Apa2 pun, sblm invest atau terima apa2 tawaran pekerjaan dari mana2 company, WAJIB check background company walau mcmana terdesak pun anda. rajin buat background study, insya Allah selamat.

Last edited by hani85; 28-02-2014 at 04:45 PM..
Reply With Quote
  #7  
Old 27-02-2014, 01:50 PM
hani85 hani85 is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,122
Poster Rank: #590
Thanked 209 Times
Active Level
My Mood:
Default

Ini adalah komen2 mangsa yang aku ambil dari blog2:

Quote:
How they cheating investor money?
1st, dorang nk fresh graduate sbb dorang tau fresh grad ni eager to make money, then xtau pape,sbb 2 dorang pilih umur 30 n below for intrview... Bila korang dh buka akaun, n akaun dah jalan baru dorang bg tau yg ada charge2 tertentu pd akaun yg korang handle, atau dorang tak kasi tau kt korang melainkan korang perasan sendiri n bertanya dgn dorang..meh2 aku nk bg tau.

1. Usd500 = brokerage fee..mmg dorong akan bg tau yg ni.
2. Usd 1500= bila tiap kali buat transaction equity ditolak.
Dats mean 1500+500=2000usd..
My gosh, really big money to give them(broker). Kalau locking lagi r,tolak lg usd2000…dah 4000usd…this is really bullshit.. This is not risk management, but d risk that we take to lost all d money.. Dorang akan ckp mini forex tak ada risk mngment,tp actually ada..same je dgn World focus ni.. Yg bezanya fees WF 40point,mini forex 4point-6point je.. My gosh!!!36point beza.. Dorang punya auta mmg byk.. Dorang pun xde ilmu dlm dunia forex ni.. Kalau x msti dorang dh kaya raya xpayah keje.

3. 100-200 point range market boleh bergerak dlm shari..but unfortunately,mrket doesn’t make sense sometime.. Nk capai target sgt susah dgn fees yg sgt tggi compare to registered n listed broker iaitu 4-6 point shj skali buat transaction. Beza byk tuh 40 n 4 point..byk gile WF amek untung.. No wonder la senior n above can make money.. Dorarg lg suka budak2 loss sbb dorang amek percent..argh dunia..

4. Lagi 1.. Setiap hari kpd sesiapa yg ada acc,dorang yg xdpt nk setel2 lagi,nk setel takut market against.. Kalau against kena tolak lg usd 2k.. Hmm x setel xdpt profit n xdpt TF..hmmm cmne eh?hahaha.. Actually kene la pikir yg terbaik.. Tapi sume x baik pun.. Yg terbaik close acc sblm duit sume dorang sedut ckit2… Tp kalau nk close equity dah makin kurang..cmne nk dpt profit,nk dpt modal blik pun ssh…haha… Diana@Erni aku doakan ko tak selamat hidup kt dunia ni, hati gelisah sepanjang hayat..

Berbalik pada acc,kalu x dpt setel die akn tolak usd65 tiap hari yg kite x buat settlement termasuk lah sabtu n ahad yg market close... Ingt senang ke nk setel… Kalau 2 mggu x dapat settle lagi,usd65 x 14day x 3.2 = rm2730 bg cm tu jek..byk woo… Tu kalu 2 mggu,kalu sebulan?Haa kire la sndri...
Dah la fees tggi,cmne nk capai target???no wonder la diorg sume dah xda acc..sbb dorang pun loss jugak… Cuba tanya,knp dorang x jaga acc..msti dorang kelentong nye! Client sendiri yg jaga la,spupu jaga la,mak jaga la,sume la...hmmm..

5. Last skali,they will teach us how to enter.. I mean,to do transction,how to predict,wat is locking system n how to lock d price, when d correct time to do locking, n so on.. This is totally rubbish!!!Predict market based on history? Are u insane? Think logically my dear,we cant just predict market based on history or previous mrket, we have to predict according to the future economy also.. All the resistance,support line n manager korang are nt helping,but destroying.. At last margin call/auto lock!! In 3 days if u not do d additional money,it will consider burn..
Reply With Quote
  #8  
Old 27-02-2014, 02:00 PM
hani85 hani85 is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,122
Poster Rank: #590
Thanked 209 Times
Active Level
My Mood:
Default

Please and please wahai fresh grad or pencari2 kerja be extra careful kalau anda melihat iklan2 seperti ini di akhbar2 (biasa dorang mmg akan iklan kat paper pun):



see, dalam iklan tu mereka akan menyasarkan BUMIPUTERA. sbb mmg niat mereka untuk kikis duit melayu, ini serius xtipu. kebanyakan nya memang mcmni. not all cases but MOSTLY so beware.

tiada apa2 pengalaman, gaji mencecah RM2900? kebiasaan nya company2 ini akan sewa office berdekatan LRT/ tren. itu biasa. dan company2 mcmni biasanya interior mereka memang gempak.

ingat, jika anda interview dengan company yang ada ciri2 seperti di atas, KEMUNGKINAN BESAR mereka ada scam.

jika anda dijemput menghadiri interview oleh syarikat2 ini, dan anda rasa sesuatu yang pelik, tidak perlu teruskan. but kalau anda berniat untuk mengintip pergerakan mereka, aktiviti mereka, silakan itu hak anda. boleh teruskan hanya sekadar untuk mengumpul bukti.
Reply With Quote
  #9  
Old 27-02-2014, 02:03 PM
hani85 hani85 is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,122
Poster Rank: #590
Thanked 209 Times
Active Level
My Mood:
Default

Sila rujuk blog2 di bawah untuk cerita lebih lanjut:

http://kazreal.blogspot.com/2013/01/...ingenious.html (sila perhatikan mereka sememangnya nak tipu bumiputera)

http://ayna-aadnan.blogspot.com/2012...a-scammed.html
http://ayna-aadnan.blogspot.com/2012...?commentPage=2

contoh mangsa di fb


Last edited by hani85; 27-02-2014 at 02:06 PM..
Reply With Quote
  #10  
Old 27-02-2014, 02:03 PM
lilnaldo98 lilnaldo98 is offline
Active Member

lilnaldo98's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Jun 2006
Location: Lenggong
Posts: 1,102
Poster Rank: #3283
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

rajakereta.com tak termasuk dalam pemerhatian BNM ker?

Program ini adalah berdasarkan konsep menang-menang (win-win situation) dimana Rakan Niaga VIP RajaKereta.biz menjadi Rakan Niaga syarikat dengan menyediakan modal bersama, sementara syarikat Azza Motor Network menjalankan perniagaan jual beli kereta dan mendapat keuntungan hasil daripada aktiviti tersebut. Seterusnya keuntungan dibahagi-bahagikan setelah ditolak kos pengurusan, berdasarkan kepada jumlah pelaburan Rakan Niaga.

Berikut adalah contoh keuntungan maksima berdasarkan pilihan modal yang disediakan oleh Rakan Niaga:

RM500 – Keuntungan maksima sebanyak RM100 setiap bulan selama 24 bulan, berjumlah RM2,400
RM1,000 - Keuntungan maksima sebanyak RM200 setiap bulan selama 24 bulan, berjumlah RM4,800
RM2500 - Keuntungan maksima sebanyak RM500 setiap bulan selama 24 bulan, berjumlah RM12,000
RM5000 - Keuntungan maksima sebanyak RM1,000 setiap bulan selama 60 bulan, berjumlah RM60,000

Keuntungan perniagaan akan mula dibayar kepada Rakan Niaga pada bulan ketiga, setelah menjadi Rakan Niaga syarikat. Setiap pilihan modal hanya terhad kepada 500 unit sahaja. Tawaran akan ditamatkan setelah 500 unit yang ditawarkan habis.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 07:07 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE