Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) > Stock Counters

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 17,339
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 47,578
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 35,371
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 14-09-2012, 08:49 AM
mytrade mytrade is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,414
Poster Rank: #552
Thanked 191 Times
Active Level
Default Homeritz

Kaunter kecil tp konsisten dividen dgn yield yg tk kurang hebatnya and less volatile...
since dia join BSKL 2010...

Year EPS Dividen
2010 12.15 5.1 sen
2011 5.41 2.25 sen
2012 4.51 0.75 sen (hingga Q3 May2012)

Klu tk silap aku polisi dividen dia 40% dr profit, so dr thn 2010 dan 2011 korang leh tgk ratio dividen dia almost 40-50% of profit.

Dan dividen dia dibayar Sept dan MArch klu tk silap....so bg year 2012 masih ada satu lg Quarter dan Final Dividen belum declare...

Klu compare dgn share price skrg around 28-30sen, dividen yield around 7-8%...

Andaian year 2012, TOTAL eps Ialah 6sen dan 40% dividen bermakna 2.4sen.....so compare share price 30sen, maka yield around 8%..

Utk tahun2 kehadapan jika fundamental makin baik mgkin EPS bertambah baik dan dividen akan pasti lbh baik...spt 2010 yg cecah EPS 12sen....

*sesuai utk longterm...berdasarkan polisi dividen dan fundamental syarikat.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 14-09-2012, 08:55 AM
aazlans aazlans is offline
Normal Member

aazlans's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2008
Posts: 278
Poster Rank: #8011
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mytrade View Post
Kaunter kecil tp konsisten dividen dgn yield yg tk kurang hebatnya and less volatile...
since dia join BSKL 2010...

Year EPS Dividen
2010 12.15 5.1 sen
2011 5.41 2.25 sen
2012 4.51 0.75 sen (hingga Q3 May2012)

Klu tk silap aku polisi dividen dia 40% dr profit, so dr thn 2010 dan 2011 korang leh tgk ratio dividen dia almost 40-50% of profit.

Dan dividen dia dibayar Sept dan MArch klu tk silap....so bg year 2012 masih ada satu lg Quarter dan Final Dividen belum declare...

Klu compare dgn share price skrg around 28-30sen, dividen yield around 7-8%...

Andaian year 2012, TOTAL eps Ialah 6sen dan 40% dividen bermakna 2.4sen.....so compare share price 30sen, maka yield around 8%..

Utk tahun2 kehadapan jika fundamental makin baik mgkin EPS bertambah baik dan dividen akan pasti lbh baik...spt 2010 yg cecah EPS 12sen....

*sesuai utk longterm...berdasarkan polisi dividen dan fundamental syarikat.
Homeritz ni biz apa mytrade?
Reply With Quote
  #3  
Old 14-09-2012, 10:29 AM
mytrade mytrade is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,414
Poster Rank: #552
Thanked 191 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by aazlans View Post
Homeritz ni biz apa mytrade?
Furniture....IPO pertama aku ni..he..he..tp dh jual..
Reply With Quote
  #4  
Old 14-09-2012, 10:44 AM
aazlans aazlans is offline
Normal Member

aazlans's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2008
Posts: 278
Poster Rank: #8011
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

Kena observe kaunter ni.
Reply With Quote
  #5  
Old 25-09-2012, 08:47 PM
arul57 arul57 is offline
Super Active Member

arul57's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jul 2008
Posts: 4,743
Poster Rank: #772
Thanked 10 Times
Active Level
Default

bopa keuntungan dia tahun lepas 2011...
apa projection homeritz ni utk Q4...
profit tahun 2010 pun 140k ja..betulkn kalau salah..
risiko tggi kaunter ni bro...hindari dulu hehhe
Reply With Quote
  #6  
Old 27-09-2012, 01:00 AM
mytrade mytrade is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,414
Poster Rank: #552
Thanked 191 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by arul57 View Post
bopa keuntungan dia tahun lepas 2011...
apa projection homeritz ni utk Q4...
profit tahun 2010 pun 140k ja..betulkn kalau salah..
risiko tggi kaunter ni bro...hindari dulu hehhe
Financial dia berakhir pada August...so bg 2011 yg berakhir pada August 2011 profit ialah Rm10.8 juta....klu tgk EPS ialah 5.41sen..

actually 2011 dan 2012 profi lbh rendah dr 2010...
profit 2010 sebenar ialah RM20 juta..EPS lbh kurang 12sen...

jgn lupa dia ada polisi dividen klu tak silap 40% dari profit adalah dividen kpd pelabur...

klu tgk yg aku tulis sblm ni :
Year Profit EPS Dividen
2010 20.1juta 12.15 5.1 sen
2011 10.8juta 5.41 2.25 sen
2012 9.0 juta 4.51 0.75 sen (hingga Q3 May2012)

cuma kaunter ni tk glamor..sbb kompany kecik..tp untuk fundamental still ok....dan share price jugak tk volatile...klu nak main hit n run mmg tak digalakkan la...
Reply With Quote
  #7  
Old 31-10-2012, 11:05 PM
mytrade mytrade is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,414
Poster Rank: #552
Thanked 191 Times
Active Level
Default

Untuk Q4 year end August 2012, Homeritz revenue 28juta...net profit RM5689...

So untuk seluruh tahun kewangan 2012 berakhir August 2012, Homeritz revenue ialah Rm103,246,000 dan net profit sebanyak RM14,700,000.
So dengan jumlah saham syarikat sebanyak 200 juta unit, EPS syarikat ialah 7.35 sen sesaham....
Dengan polisi dividen syarikat 40%, maka syarikat declare dividen sebanyak 3 sen sesaham...(0.75sen dah diberi pada Q3 May 2012 dan baki 2.25sen pada Q4 August 2012.

Jika compare dgn share price around 30sen, dividen 3sen sesaham memberikan pulangan yield sebanyak 10%....better than ASB, EPF..
Reply With Quote
  #8  
Old 06-02-2014, 12:29 AM
mytrade mytrade is offline
Well-Known
Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,414
Poster Rank: #552
Thanked 191 Times
Active Level
Default

Q1 pertama berakhir pada Nov 2013, Homeritz mencatat perolehan RM35.6 juta dengan PAT RM6.5 juta....

EPS bagi Q1 NOv2013 ialah 2.90sen...compare dgn Q1 Nov2013 cuma 1.41sen..

semakin baik....tp mungkin disebabkan kelemahan ringgit dan pengukuhan USD so ada peningkatan distu....tp bagi aku Homeritx mmg terbaik....

andaikan satu quarter 2.90, setahun EPS sudah 11.6sen...campur tolak aku bagi diskaun total EPS 2014 ialah 10.0sen....dgn polisi dividen 40% dipulangkan sbg dividen, so dividen 2014 ialah 4sen...

compare harga semasa skrg Homeritz ialah sekitar 66sen, ia memberikan yield 6%....

patut la price naik sejak awal Nov dari RM0.41 ...

my first IPO dan kaunter yg terbaik bagi aku dlm kategori growth stock...

so far tk jumpa lagi mana mana kaunter yg aku begitu bagi perhatian spt Homeritz ni...sblm ni Skpres salah satu tp sejak dia buat penambahan saham, dividen yield tk begitu menarik lagi....
Reply With Quote
  #9  
Old 06-02-2014, 06:14 AM
3gunHell 3gunHell is offline
Active Member

3gunHell's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2011
Posts: 1,522
Poster Rank: #2455
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

menarik....
__________________
sedangkan lidah lagi tergigit dengan gigi. apatah lagi dalam perhubungan.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-02-2014, 10:18 AM
ipins ipins is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Posts: 509
Poster Rank: #5625
Thanked 6 Times
Active Level
Default

kena berhi2 kalau beli sekarang. market jatuh tak hingat! ad e ari naik mcm semalam tapi vol kurang. tk de power lagi. aku pun tgh monitor homeritz nih. tggu mase sesuai jek...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 05:04 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE