Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) > Stock Counters

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 26-05-2013, 04:43 PM
Ahsang Ahsang is offline
Regular

Ahsang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2012
Posts: 126
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Berapakah modal RM paling rendah untuk pelaburan saham melalui Maybank?

Assalammualaikum otai2 CG.. Aku nak tau berapakah modal paling rendah untuk aku memulakan urusan jual beli saham melalui Maybank 2 U? Sesiapa yg telah otai atau lama berpengalaman dalam bidang ni bleh x terangkan secara terperinci mngenai ini? Klau aku ade modal RM500 lepas x? Selain tu bleh x terangkan sikit cara untuk mengurangkan risiko dalam saham ini? Aku berminat untuk mengkaji dahulu dengan detail sbelum menceburkan diri dalam bidang ini. Aku lebih berminat kepada saham produk konsumer. Maybank ade x jual saham tersebut?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 26-05-2013, 05:46 PM
boboboby boboboby is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 333
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ahsang View Post
Assalammualaikum otai2 CG.. Aku nak tau berapakah modal paling rendah untuk aku memulakan urusan jual beli saham melalui Maybank 2 U? Sesiapa yg telah otai atau lama berpengalaman dalam bidang ni bleh x terangkan secara terperinci mngenai ini? Klau aku ade modal RM500 lepas x? Selain tu bleh x terangkan sikit cara untuk mengurangkan risiko dalam saham ini? Aku berminat untuk mengkaji dahulu dengan detail sbelum menceburkan diri dalam bidang ini. Aku lebih berminat kepada saham produk konsumer. Maybank ade x jual saham tersebut?
untuk pengetahuan tuan, untuk main saham ni 1st kena buka cds akaun mana2 sy pelaburan mebenk pun ada mebenk investment

2. saham guna lot sekrang 1lot = 100 unit

3. harga saham ada yg cthnya dari 6sen pun ada rm60 ada per unit tp ini x termasuk broker fee dan stamp duty ye

so cthnya nak beli saham berharga 6sen x 100 unit baru rm6 tp x berbaloi la campur fee dan stamp duty memng x berbaloi agaknya kena tunggu saham tu harga rm1 baru dapat untung hehe
Reply With Quote
  #3  
Old 27-05-2013, 08:25 AM
Ahsang Ahsang is offline
Regular

Ahsang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2012
Posts: 126
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Lightbulb

Quote:
Originally Posted by boboboby View Post
untuk pengetahuan tuan, untuk main saham ni 1st kena buka cds akaun mana2 sy pelaburan mebenk pun ada mebenk investment

2. saham guna lot sekrang 1lot = 100 unit

3. harga saham ada yg cthnya dari 6sen pun ada rm60 ada per unit tp ini x termasuk broker fee dan stamp duty ye

so cthnya nak beli saham berharga 6sen x 100 unit baru rm6 tp x berbaloi la campur fee dan stamp duty memng x berbaloi agaknya kena tunggu saham tu harga rm1 baru dapat untung hehe
O... macam tuu.. Maknanya banyak jugak la modal yg kite kene kuarkan ye? klau hrga saham 6 sen x 100 aku beli 10 lot jumlahnya dah cecah rm600. Caj fee dan stamp duty tu dicaj setiap kali kite membuat pembelian saham ke? Klau kite jual balik, caj tersebut dikenakan jugak ke? Bleh x bagi satu contoh pengiraan pembelian saham yg sebenar?
Reply With Quote
  #4  
Old 27-05-2013, 08:42 AM
aiman27 aiman27 is offline
Active Plus

aiman27's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2010
Posts: 4,469
Thanks (Received): 730
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Ahsang View Post
O... macam tuu.. Maknanya banyak jugak la modal yg kite kene kuarkan ye? klau hrga saham 6 sen x 100 aku beli 10 lot jumlahnya dah cecah rm600. Caj fee dan stamp duty tu dicaj setiap kali kite membuat pembelian saham ke? Klau kite jual balik, caj tersebut dikenakan jugak ke? Bleh x bagi satu contoh pengiraan pembelian saham yg sebenar?

caj fee dan stamp duty dikenakan bila buy n sel1. caj fee maybank kalu xsilap 0.42% minimum rm12. stamp duty rm1 bg setiap rm1k.jd kalau transaksi rm10k maka stamp duty yg dikenakan rm10.

jd sbb tu pd aku sekurang2nya perlu rm1k utk mbeli setiap saham.
__________________
Sharing is Caring
Reply With Quote
  #5  
Old 27-05-2013, 12:25 PM
boboboby boboboby is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 333
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ahsang View Post
O... macam tuu.. Maknanya banyak jugak la modal yg kite kene kuarkan ye? klau hrga saham 6 sen x 100 aku beli 10 lot jumlahnya dah cecah rm600. Caj fee dan stamp duty tu dicaj setiap kali kite membuat pembelian saham ke? Klau kite jual balik, caj tersebut dikenakan jugak ke? Bleh x bagi satu contoh pengiraan pembelian saham yg sebenar?
ya betul setiap kali beli mestikena caj coz diorg akan hantar statement dari bursa dan company pelaburan.

cth pengiraan:

buy price: .400
quantity: 10000 (10lot)
sell price: .410 naik 1sen
min brokerage fee: RM28 (cth)
brokerage rate: 0.42% (bergantung kepada institusi pelaburan)
clearing fees: 0.03%
stamp duty: rm4 (bergantung kepada jumlah urusniaga di atas td)

so untung rm33.++

tp harus diingat keuntungan bergantung kepada fee(s) yg dikenakan dan sama ada urusniaga jual beli tu berlaku kepada T day, T1, T2, T3, normal or margin acc ye
Reply With Quote
  #6  
Old 27-05-2013, 03:06 PM
Ahsang Ahsang is offline
Regular

Ahsang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2012
Posts: 126
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by boboboby View Post
ya betul setiap kali beli mestikena caj coz diorg akan hantar statement dari bursa dan company pelaburan.

cth pengiraan:

buy price: .400
quantity: 10000 (10lot)
sell price: .410 naik 1sen
min brokerage fee: RM28 (cth)
brokerage rate: 0.42% (bergantung kepada institusi pelaburan)
clearing fees: 0.03%
stamp duty: rm4 (bergantung kepada jumlah urusniaga di atas td)

so untung rm33.++

tp harus diingat keuntungan bergantung kepada fee(s) yg dikenakan dan sama ada urusniaga jual beli tu berlaku kepada T day, T1, T2, T3, normal or margin acc ye
Oho.. klau mcm tu kene kumpul modal lebih sikit la.. Trime kasih bro krna mmberi sdikit hint mngenai saham ni. Aku nak kumpul modal dlu dari duit mkn gaji aku & bisnes side income wat smentara ni ( mintak2 la ade rezeki ). Selain tu macammana kite nak elakkan risiko daripada mengalami kerugian bermain saham? Adakah pelaburan saham ni selamat daripada bermain forex?
Reply With Quote
  #7  
Old 27-05-2013, 03:13 PM
mADaN mADaN is offline
Regular

mADaN's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Location: paHaNg, kUanTaN
Posts: 588
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

yang CIMB da gak ka? kene mintak TAC no?
__________________
kAwAn
Reply With Quote
  #8  
Old 27-05-2013, 03:18 PM
sayasuka sayasuka is offline
Legendary Member

sayasuka's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2011
Posts: 11,325
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 35
Active Level
Default

pas tu tukar istilah main kepada .......
Reply With Quote
  #9  
Old 27-05-2013, 03:19 PM
boboboby boboboby is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 333
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ahsang View Post
Oho.. klau mcm tu kene kumpul modal lebih sikit la.. Trime kasih bro krna mmberi sdikit hint mngenai saham ni. Aku nak kumpul modal dlu dari duit mkn gaji aku & bisnes side income wat smentara ni ( mintak2 la ade rezeki ). Selain tu macammana kite nak elakkan risiko daripada mengalami kerugian bermain saham? Adakah pelaburan saham ni selamat daripada bermain forex?
ok klu nak selamat main saham pastikan duit untuk bermain saham ni merupakan duit lebihan, x nak guna dlm jgkamasa terdekat, klu rasanak selamat lg masuk dalam blue chip tp biasanya blue chip ni u long term dan makan dividen je, cuma modal yg diperlukan agak besar la, cadangan sy brokumpul duit dalam 2k u 3 bulan skali bro invest, memang x nampak hasil dalam masa terdekat tp untuk long term percayalah memang menguntungkan,

nak elak rugi main blue chip jual harga lebih dari beli bila dah buka cds akaun bro akan dapat masuk u trading dan cari calculator untuk pengiraan untung/rugi, breakeven dsb suma ada dalam tu, cuma fee(s) bergantung kepada company itu sendiri, klu x silap sy jupiter antara terendah, sama juga mcm mebenk tp jual/beli dengan cash yg ada la ku x silap (0.1-0.15% je brokerage dia)
Reply With Quote
  #10  
Old 27-05-2013, 03:24 PM
boboboby boboboby is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 333
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 0
Active Level
Default

knp blue chip lebih selamat?

biasanya kaunter blue chip mesti ada back up dari jerung2 besar spt:

gov
epf
kwap
th
ltat

dsb

untuk pengerakan saham2 yg adajerung2 ni pergerakan x lah terlalu mendadak naik/turun kecuali ada news yg diorg dah dapat dulu
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold