Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Unit Trust Investments

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-12-2007, 03:44 PM
hamzah hamzah is offline
Regular

hamzah's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 467
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Back to Basic: What is unit trust?

Salam. hmm, saya rasa mcm terbuka hati nak kongsi, sesuatu yang mungkin org ramai masih tertanya2.. or mungkin org dah tahu, tapi x scara details kan. so saya rasa elok kita bukak persoalan2 yg timbul untuk dibentangkan dkat forum nih.

Apa itu unit trust (unit amanah)?


unit trust ni ialah pengumpulan pelaburan yang dibuat oleh pelabur2, yang akan di'kolamkan' dlm objektif yng sama dbawah pengurusan fund managers yg profesional.

sbg contoh: pelabur A RM1K, pelabur B RM10K, pelabur C RM5K, pelabur D RM100K. semua duit tu akan diletakkan dibawah satu kolam, yng akan dilaburkan kedalam dana yg terpilih dibawah pengurusan fund managers yg ditetapkan.

dana tu nanti akan di laburkan dlam pelbagai portfolio, yg terdiri daripada ekuiti, fixed income sekuriti (bond), money market, bluechips, dan lain2 aset yg tertakluk kepada objektif pelaburan, dan telah diluluskan.

untuk dana islamik, pelaburan akan dipantau oleh IBFIM (Islamic Banking & Finance Institute of Malaysia) dibawah pengawasan Security Commission and BNM (Bank Negara Malaysia). Sebarang penyelewangan terhadap pelaburan, akan menyebabkan unit trust company to b closed (bungkus kedai hehe)

setelah pelaburan dijalan kan, keuntungan akan berbalik kepada pelabur dalam tiga bentuk.
1)capital gain
2)dividend
3)bonus


-----------------------

ok, end of 1st topic hehe, kalau ada sebarang pertanyaan, boleh la issuekan dlm thread ni ok. or else, u can always keep in touch with me through the technologies, yup!

Next topic would be "kenapa melabur dlam Unit Trust?"

HAMZAH MUHAMAD SHAMSUDIN
+6 012 36 67 474
UNIT TRUST CONSULTANT
PUBLIC MUTUAL BERHAD
[email protected]
YM: h4mms_85
Skype: hamzahmshamsudin
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 04-12-2007, 05:28 PM
baein baein is offline
Regular

baein's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2007
Location: Penang - SP - Kulim - Nationwide
Posts: 813
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

adoila.. knp perlu byk2 thread nie.. nnt org tny lg dalam nie walaupun dah wujud persoalan tu kat thread lain.. encik hamzah tak boleh focus ke dlm 1-1 thread jer???
__________________
Kedai Vapor
Harga Borong Vapor
Reply With Quote
  #3  
Old 04-12-2007, 11:05 PM
LIPlap LIPlap is offline
Junior

LIPlap's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 53
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Yelah Pak Hamzah..kita Selit2 Kan Je Dalam Thread Yang Dah Berlambak2 Tu Nanti Orang Malas Nak Baca..

Whatever Pak Hamzah Memang Best..
__________________
Ada Minat Nak Invest Public Mutual Unit Trust untuk East Coast Je Tau!!

Lepak Mana?? Mana2 Saja..Saya Pasti Datang Just Call Me at 016-9339091
Reply With Quote
  #4  
Old 05-12-2007, 02:04 AM
hamzah hamzah is offline
Regular

hamzah's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 467
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by baein View Post
adoila.. knp perlu byk2 thread nie.. nnt org tny lg dalam nie walaupun dah wujud persoalan tu kat thread lain.. encik hamzah tak boleh focus ke dlm 1-1 thread jer???
sorry2..i thought by doing this lagi senang org nak baca. ok ok. i'll try not to do the same mistake again. maaf bro. but can i continue the topic here? maafkan saya, still a newbies, still have a lot more to learn here.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-12-2007, 09:42 AM
baein baein is offline
Regular

baein's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2007
Location: Penang - SP - Kulim - Nationwide
Posts: 813
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hamzah View Post
sorry2..i thought by doing this lagi senang org nak baca. ok ok. i'll try not to do the same mistake again. maaf bro. but can i continue the topic here? maafkan saya, still a newbies, still have a lot more to learn here.
never mind... apa2 pun u memang best..
__________________
Kedai Vapor
Harga Borong Vapor
Reply With Quote
  #6  
Old 05-12-2007, 08:04 PM
hamzah hamzah is offline
Regular

hamzah's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 467
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by baein View Post
never mind... apa2 pun u memang best..
thanks bro. anyway, i'll continue writing the next topic soon. insya Allah by tomorrow should hv be posted.

p/s: keep educating people.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-12-2007, 02:22 AM
hamzah hamzah is offline
Regular

hamzah's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 467
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Kenapa melabur dalam unit trust?

kepelbagaian: ini bermaksud, duit yang dilaburkan akan di pecah2 kan ke banyak portfolio termasuk stoks, bon, sekuriti, money market dan pelbagai lagi dibawah pengurusan fund manager. dengan cara ni, dpt mengurangkan risiko dan pulangan akan diperolehi pada risiko yang minima.

pengurusan yang profesional: dana aset akan di uruskan oleh pengurus dana (fund manager) profesional yang berpengalaman. pelaburan di buat based on extensive research, market analisa, dan pemerhatian yang terperinci dalam ekonomi.

kecairan: bermaksud pelabur boleh kluarkan semula wang yg dilaburkan dlm tempoh 10 hari waktu berkerja. tiada cas akan dikenakan bagi setiap pengeluaran.

senang: transaksi yang mudah untuk membeli dan menjual semula unit amanah. pelabur akan di update kan info mengenai pelaburan melalui interim report dan laporan tahunan.

3 bentuk keuntungan: capital gain, bonus, dan dividend. capital gain ialah peningkatan harga unit. bonus pula akan diberikan dalam bentuk penambahan unit dalam pelaburan, dan dividend ialah keuntungan yang diperolehi dlm tempoh pelaburan tahunan.

p/s: selamat melabur! pastikan pelaburan secara sah dan halal, kerana mencari yang halal itu fardhu bagi umat Islam.

HAMZAH MUHAMAD SHAMSUDIN
+6 012 36 67 474
UNIT TRUST CONSULTANT
PUBLIC MUTUAL BERHAD
[email protected]
YM: h4mms_85
Skype: hamzahmshamsudin
Reply With Quote
  #8  
Old 06-12-2007, 01:35 PM
Ninja_Boy Ninja_Boy is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 10
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Boleh diterangkan lagi maksud 3 keuntungan akan berbalik kepada pelabur dalam tiga bentuk dibawah ini?
1)capital gain
2)dividend
3)bonus
Reply With Quote
  #9  
Old 06-12-2007, 02:49 PM
hamzah hamzah is offline
Regular

hamzah's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 467
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Ninja_Boy View Post
Boleh diterangkan lagi maksud 3 keuntungan akan berbalik kepada pelabur dalam tiga bentuk dibawah ini?
1)capital gain
2)dividend
3)bonus
ok. soalan yg menarik. org suka bila dgr bab2 untung nih.

capital gain: cth, masa beli harga nav per unit RM0.30. slepas sesuatu jangka masa, harga nav per unit dah berubah menjadi RM0.40. maknanya dekat situ, u dah kaut keuntungan RM0.10 untuk setiap unit.

dividend: dividend biasanya akan diumumkan pada tahun berakhir kewangan untuk sesuatu dana. maksudnya peratus keuntungan yang diperolehi dari pelaburan kita tersebut. cth, investment RM10k, thun berakhir seterusnya, dividend declared 10%, so u dah untung RM1000.

bonus: bonus akan diberi dalam bentuk pertambahan unit. cthnya, setiap pelabur diberi tambahan 1% unit mengikut nilai nav yang terkumpul. tetapi bonus xsemestinya berlaku setiap tahun. dia bergantung kepada pasaran.

p/s: melaburlah dlm dana yang dijamin halal. insya Allah keuntungan pun halal.

HAMZAH MUHAMAD SHAMSUDIN
+6 012 36 67 474
UNIT TRUST CONSULTANT
PUBLIC MUTUAL BERHAD
[email protected]
YM: h4mms_85
Skype: hamzahmshamsudin
Reply With Quote
  #10  
Old 06-12-2007, 08:29 PM
hamzah hamzah is offline
Regular

hamzah's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 467
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

7 types of investment vehicles in malaysia

ok..dlm topik ni, nak crita pasal investment vehicle, yakni pelaburan2 yang ada dlm malaysia.

kita sumer org mesti ada akaun simpanan kan dkt mana2 bank? yes, saving account pun ada dividend tau. tp usually 1% jeks.

pelaburan yg kedua ialah di FD (fixed deposit). selalunya fixed deposit nih kita bleh decide nak letak brapa bulan. dan return rate dia dalm 3-4% la.

kemudian kita ada tabung haji. ni org melayu mmg suka letakkan duit dlm tabung haji ni, sbb nak wat simpanan gi haji kan. ok, last yr punya dividend tabung haji declare 4.25%.

EPF iaitu KWSP. yess, saya tau ramai yg dlm nih ada akaun epf. mesti dah beratus2 riban! hehe ok, epf ni ada 2 akaun kan? akaun satu untuk persaraan dan pelaburan, manakala akaun 2 ialah akaun belasahan sebab org byk kuarkan duit dari akaun 2 ntuk sbrang perbelanjaan yg dibenarkan. last yr dividend yg dinyatakan oleh KWSP ialah 5.15%.

hmm, yang nih pun, rata2 ramai melayu ada akaun ni. ASB. yes, ASB juga merupakan unit amanah, nama pun AMANAH SAHAM BUMIPUTERA. return dia sekrang ni average 7-9%

yang nih, ialah yg kita duk promo2 skang nih. UNIT TRUST, or unit amanah. average return 8-12%. eh, 8-12% je ker? macam nih, consultant akan dikira melanggar etika kalau menjanjikan pulangan yang byk kepada clients. sbb kita x tau wat will happen in the future. 8-12% tu kita amik based on average return for our conservative fund. klu according to past few years back, byk fund mencatatkan pulangan more than 20% each yr, due to the good market fluctuation.

last skali, stock market. wow, this thing, klu ada brani, duit banyak masyuk, bleh la try main. klu terrer, u can gain up to 400%, but if not, down fall 400% gak. heh

so, klu tgk dkt ketujuh2 investment vehicles ni, korang buat la pilihan, dkt mana yg rasa2 selamat, memberi pulangn yang konsisten, dan risiko yg stabil.

selamat melabur.

p/s: hamzah tetap akan melabur dlm unit trust, public mutual.

HAMZAH MUHAMAD SHAMSUDIN
+6 012 36 67 474
UNIT TRUST CONSULTANT
PUBLIC MUTUAL BERHAD
[email protected]
YM: h4mms_85
Skype: hamzahmshamsudin
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump