Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #551  
Old 12-07-2018, 12:46 AM
iced_coolz iced_coolz is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 516
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 38
Active Level
Default

Reply With Quote
Paid Advertisement
  #552  
Old 12-07-2018, 01:54 AM
azmann33 azmann33 is online now
Super Active

azmann33's Avatar
 
Trader Rating: (101)
Join Date: Mar 2009
Posts: 9,096
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 429
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by BenVentures View Post
Itulah pentingnya english educationnn
Quote:
Originally Posted by asral View Post
Kerajaan Thai aku respect, Wartawan luar punya ramai macam mana pun, dia tak peduli, semua cakap Thai... takde translator Official, kalau orang thai tepuk ramai2, org luar paham tak paham ikut tepuk je lah, kalau kat Malaysia ada dwi bahasa, atau english sepenuhnya. http://www.youtube.com/watch?v=m5SDnliaM_0
Quote:
Originally Posted by 302 View Post
org kite kalo 49 org tempatan 1 mat salleh, terus ckp b.i takut mat salleh tu tak paham
bahasa kita bahasa kuno...semua org tak faham dan tak reti nak translate..
Reply With Quote
  #553  
Old 12-07-2018, 05:53 AM
underscore underscore is offline
Legendary Member

underscore's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: 7
Posts: 10,992
Thanks (Received): 3663
Likes (Received): 355
Blog Entries: 33
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by TT View Post

.
Macam cerita Ashabul Kahfi tak tau hari berada dalam gua. Kita tak tahu cerita dalam tue. Entah-entah budak-budak ni dah tertidur selama 10 hari.





................
Apabila sampai tempoh yang ditetapkan Allah سبحانه وتعالى (300 + 9 tahun), mereka pun dibangunkan. Pemuda-pemuda tersebut telah terjaga kerana perut mereka terasa lapar, dan ketika bangun mereka saling bertanya tentang berapa lama mereka tertidur.

Para pemuda menyangka mereka hanya tertidur dalam masa sehari atau separuh hari sahaja, tanpa menyedari bahawa mereka telah tidur dalam jangka masa yang amat lama di dalam gua.

.

Firman Allah سبحانه وتعالى;

قَالَ قَآئِلٌ مِّنْهُمْ كَمْ لَبِثْتُمْ ۖ قَالُوا۟ لَبِثْنَا يَوْمًا أَوْ بَعْضَ يَوْمٍ ۚ
“Berkatalah salah seorang di antara mereka: “Sudah berapa lamakah kamu berada (di sini?)”. Mereka menjawab: “Kita berada (di sini) sehari atau setengah hari…..” (Surah Al-Kahfi; Ayat 19)

Last edited by underscore; 12-07-2018 at 06:03 AM..
Reply With Quote
Likes redcloud, 123456 liked this post
  #554  
Old 12-07-2018, 06:03 AM
Jalapeno Jalapeno is offline
Active Plus

Jalapeno's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2015
Posts: 3,534
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 37
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Terbaik la misi menyelamat ni. Maybe lambat nak buat idea elon musk tu.
__________________
Hashflare - Bitcoin Cloud Mining 'value for money' dgn harga RM47/$12 (debit/credit card) untuk 100GH/s setahun.
Diskaun 22% dengan kod HF18PIZZADAY22 hingga 31 May 2018
Di masa depan, dari mana nak dpt bitcoin? Berapa harga masa tu?
Reply With Quote
  #555  
Old 12-07-2018, 06:47 AM
asral asral is offline
Regular

asral's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 551
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 172
Active Level
Default

12/07/2018



__________________
Isreal And America is Mother of Terrorism

Ubat Gigi Mumin Premium Pudina Asli
Reply With Quote
Likes cek mek molek liked this post
  #556  
Old 12-07-2018, 06:58 AM
asral asral is offline
Regular

asral's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 551
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 172
Active Level
Default







PM downplays Musk tweet fuss
Eight key cave divers return to UK, Belgium



Prime Minister Prayut Chan-o-cha has urged the media to stop “dramatising” a tweet by American space entrepreneur Elon Musk involving a mini-submarine donated for the rescue of the Wild Boars football team, which some media reported the rescue chief describing as ‘‘not practical.’’

“Even though their equipment is technologically sophisticated, it’s unfit for our mission,” Phayao governor Narongsak Osotthanakorn, who headed the rescue bid, said at a press conference on Tuesday morning before the last of the 12 boys and their football coach were brought out of Tham Luang cave in the evening.

Responding to a tweet by BBC News (World) quoting Mr Narongsak, Mr Musk later tweeted: “The former Thai provincial governor [described inaccurately as “rescue chief”] is not the subject matter expert. That would be Dick Stanton, who co-led the dive rescue team.”

Gen Prayut yesterday said Mr Musk showed him the equipment when they met at Chiang Rai airport. He thanked Mr Musk for his help, the premier said.

“His equipment will definitely be useful in several other situations. In Thailand, it may not be able to pass through some narrow passageways.... Stop dramatising,” Gen Prayut said.



Thai Navy Seals have released a video clip on their Facebook/ThaiSEAL account, dubbed 'The operation the world never forgets', showing how the extraction of the 12 boys and their football coach from Tham Luang cave was successfully achieved. (Photo from the video).


Please credit and share this article with others using this
On Tuesday, the founder and CEO of SpaceX, The Boring Company and Tesla tweeted pictures from Tham Luang cave and wrote, “Just returned from Cave 3. Mini-sub is ready if needed. It is made of rocket parts & named Wild Boar after kids’ soccer team. Leaving here in case it may be useful in the future. Thailand is so beautiful.”

On Sunday, Mr Musk tweeted, “Got more great feedback from Thailand. Primary path is basically a tiny, kid-size submarine using the liquid oxygen transfer tube of Falcon rocket as hull. Light enough to be carried by 2 divers, small enough to get through narrow gaps. Extremely robust.”

He also posted a video clip of the minisubmarine being tested in a pool in Los Angeles on Monday, prior to its delivery.

After Twitter user @MabzMagz asked the tech tycoon on July 4 if he could assist in the rescue in any way, @elonmusk replied, “I suspect that the Thai govt has this under control, but I’m happy to help if there is a way to do so.”

Mr Narongsak yesterday officially announced an end to the rescue operation which he dubbed “Mission Possible” after the 12 boys and their coach were brought out safely from the cave.

“The lessons learnt are not for only Thailand, but for the world. Children will be taught about the dangers and it will also serve as a lesson for agencies,” Mr Narongsak said.

He also described former Navy Seal Saman Gunan, who died from a lack of oxygen on July 6 during the rescue mission, as “the real hero”.

Mr Narongsak also extended his condolences to Australian doctor Richard Harris who found out his father had died after helping with the rescue mission.

Thanya Nethithammakul, director-general of the Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, said efforts will be made to restore the ecology of Tham Luang cave and surrounding forest areas, with a budget of 42 million baht, with plans to also develop it into a tourist spot.

Weerasak Kowsurat, the tourism and sports minister, said he would himself see off eight key divers from Britain and Belgium, who were due to fly back to their home countries yesterday and today.

He said he would give certificates and gifts as initial offerings to these divers for their contribution.

These divers left their work behind and rushed to Thailand when asked to be on the front line of the rescue mission, he said.

“They [the divers] are going back now after being tired out from the task taking loads of their equipment. We will facilitate their travel back until they reach their destinations,” said Mr Weerasak.

One of the divers who went home yesterday was John Volanthen, one of the two British diving experts who found the trapped boys deep inside the cave on July 2.

The Comptroller General’s Department yesterday said it will give 495,000 baht to the family of former Navy Seal Saman.

Of the sum, 45,000 baht will be used for his funeral rites and the rest given to his family, said Suttirat Rattanachot, the department’s chief.
__________________
Isreal And America is Mother of Terrorism

Ubat Gigi Mumin Premium Pudina Asli
Reply With Quote
Likes cek mek molek liked this post
  #557  
Old 12-07-2018, 07:01 AM
asral asral is offline
Regular

asral's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2015
Posts: 551
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 172
Active Level
Default

Mangsa Gua Tham Luang mungkin berdepan 'cave disease'


BANGKOK: Mangsa yang diselamatkan pada Selasa setelah terperangkap di Gua Tham Luang di Thailand lebih dua minggu berkemungkinan mengalami jangkitan Histoplasmosis atau lebih dikenali sebagai 'cave disease', menurut laporan ABC News.

Histoplasmosis adalah jangkitan kulat yang berpunca dari penyedutan spora fungus histoplasma capsulatum yang terhasil dari najis kelawar dan burung.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), apa saja bentuk pergerakan tanah boleh menyebabkan kulat dan penyakit itu tersebar.

Penyakit bawaan udara itu disebarkan melalui kulat berbentuk spora yang sangat kecil dan "tidak dapat dikesan dengan mata manusia," kata CDC.
Bagaimanapun, ia tidak berjangkit.

Histoplasmosis mungkin menjejaskan mereka yang mempunyai sistem imunisasi badan yang lemah, menyebabkan penyakit ini boleh merebak dari paru-paru ke otak.

Walaupun kebanyakan yang terdedah kepada Histoplasmosis tidak mendapat sakit, mereka yang sakit mungkin hanya kelihatan seperti mengalami demam selesema dengan simptom seperti batuk, penat, sakit badan, sakit kepala dan sakit dada.

Satu cara untuk mencegah "penyakit gua" adalah dengan mengelakkan dari masuk ke mana-mana gua yang mempunyai banyak kotoran burung dan kelawar.


http://www.astroawani.com/berita-dun...disease-180226
__________________
Isreal And America is Mother of Terrorism

Ubat Gigi Mumin Premium Pudina Asli
Reply With Quote
Likes cek mek molek liked this post
  #558  
Old 12-07-2018, 07:16 AM
marvelous marvelous is online now
Legendary Member

marvelous's Avatar
 
Trader Rating: (25)
Join Date: Aug 2006
Location: Dalam Bumi Berpijak Dalam Dunia Nyata
Posts: 10,065
Thanks (Received): 34
Likes (Received): 791
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by asral View Post
Mangsa Gua Tham Luang mungkin berdepan 'cave disease'


BANGKOK: Mangsa yang diselamatkan pada Selasa setelah terperangkap di Gua Tham Luang di Thailand lebih dua minggu berkemungkinan mengalami jangkitan Histoplasmosis atau lebih dikenali sebagai 'cave disease', menurut laporan ABC News.

Histoplasmosis adalah jangkitan kulat yang berpunca dari penyedutan spora fungus histoplasma capsulatum yang terhasil dari najis kelawar dan burung.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), apa saja bentuk pergerakan tanah boleh menyebabkan kulat dan penyakit itu tersebar.

Penyakit bawaan udara itu disebarkan melalui kulat berbentuk spora yang sangat kecil dan "tidak dapat dikesan dengan mata manusia," kata CDC.
Bagaimanapun, ia tidak berjangkit.

Histoplasmosis mungkin menjejaskan mereka yang mempunyai sistem imunisasi badan yang lemah, menyebabkan penyakit ini boleh merebak dari paru-paru ke otak.

Walaupun kebanyakan yang terdedah kepada Histoplasmosis tidak mendapat sakit, mereka yang sakit mungkin hanya kelihatan seperti mengalami demam selesema dengan simptom seperti batuk, penat, sakit badan, sakit kepala dan sakit dada.

Satu cara untuk mencegah "penyakit gua" adalah dengan mengelakkan dari masuk ke mana-mana gua yang mempunyai banyak kotoran burung dan kelawar.


http://www.astroawani.com/berita-dun...disease-180226
baru aku tahu ada cave disease ni....Histoplasmosis...mcm2 jenis penyakit....

yang penting semua dah terselamat....dan 1 korban kepada anggota penyelamat...moga pengorbanan mendiang di hargai oleh pihak negara thai...
__________________
Reply With Quote
  #559  
Old 12-07-2018, 10:43 AM
TXT TXT is offline
CG Super Hardcore

TXT's Avatar

 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2010
Location: miLan - KT - OT - KL
Posts: 239,882
Thanks (Received): 4885
Likes (Received): 2669
Blog Entries: 47
Active Level
My Mood:
Default



ANTARA remaja yang terperangkap di dalam gua berjaya diselamatkan dan kini berada di hospital untuk rawatan lanjut

Quote:
Kisah 12 remaja, jurulatih akan difilemkan - Pure Flix

SYARIKAT produksi filem Pure Flix mengumumkan rancangan untuk menghasilkan filem berdasarkan operasi menyelamat 12 remaja lelaki dan pembantu jurulatih pasukan bola sepak yang terperangkap di dalam gua di Chiang Rai, Thailand

Rancangan itu diumumkan rakan kongsi syarikat itu, Michael Scott di akaun Twitter miliknya

Scott yang menetap di Thailand berada di lokasi pasukan penyelamat di Chiang Rai ketika kesemua remaja itu diselamatkan

“Saya berasa sangat teruja. Cerita ini amat bermakna bagi saya kerana berpeluang menyaksikannya sendiri di Thailand

“Sebenarnya, isteri saya membesar bersama anggota unit SEAL tentera laut Thailand yang maut dalam gua itu

“Peluang untuk melihat sendiri keberanian dan perjuangan mereka yang berada di dalam gua ini, hingga mereka semua berjaya keluar dengan selamat, sangat menyentuh hati

“Malah, ia menjadi sesuatu yang amat peribadi kepada saya,” katanya dalam video yang dirakamkan di dalam gua, iaitu lokasi kejadian di Thailand

Difahamkan, isteri Scott turut membantu proses pengebumian Saman Kunan, bekas anggota unit SEAL yang terkorban pada 6 Julai lalu, ketika membantu operasi memasang tangki oksigen di dalam laluan gua terbabit

“Kami berharap filem ini mampu memberi inspirasi kepada jutaan manusia di seluruh dunia

“Dan kami berada di sini, untuk menyaksikan sendiri peristiwa ini, mengumpul segala maklumat yang diperlukan, supaya dapat memberi laporan tepat mengenai usaha pihak antarabangsa, dari seluruh dunia untuk membantu menyelamatkan 12 remaja yang terperangkap dalam gua ini,” katanya

Sementara itu, pengasas bersama Pure Flix, David A.R. White memberitahu The Wall Street Journal, bahawa syarikat itu sudah mengadakan perbincangan dengan pelakon dan penulis serta pelabur berminat untuk menerbitkan filem berkenaan

Pure Flix bertanggungjawab menerbitkan trilogi ‘God’s Not Dead’ pada 2014 hingga 2018

http://www.hmetro.com.my/global/2018...kan-difilemkan
Reply With Quote
Likes cek mek molek liked this post
  #560  
Old 12-07-2018, 12:52 PM
underscore underscore is offline
Legendary Member

underscore's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: 7
Posts: 10,992
Thanks (Received): 3663
Likes (Received): 355
Blog Entries: 33
Active Level
Default

Misi Hampir Gagal, Pam Air Utama Pecah Sejam Selepas Mangsa Terakhir Gua Tham Luang Dikeluarkan




Pasukan penyelamat dan 13 mangsa yang terperangkap di gua Tham Luang sangat bernasib baik kerana misi tersebut nyaris saja menemui kegagalan.



Penyelam mendedahkan, pam air yang digunakan untuk membantu operasi pecah sejurus sejam selepas mangsa terakhir dikeluarkan dari gua.



Bagaimanapun, ketika kejadian tersebut berlaku, beberapa penyelam dan anggota penyelamat masih berada sejauh 1.5 kilometer di dalam gua untuk membersihkan peralatan.

Tiga orang penyelam Australia yang terlibat dalam operasi tersebut memberitahu The Guardian, pam utama secara tiba-tiba pecah menyebabkan air di dalam gua terus meningkat secara mendadak.

Mereka yang bertugas pada ‘chamber three’ atau ruang tiga di dalam gua tersebut berkata, mereka mendengar jeritan dan melihat semua orang sedang bergegas berlari keluar dari gua bagi menyelamatkan diri.



”Jeritan mula kedengaran apabila pam utama pecah dan semua berlari keluar kerana air mula naik di dalam gua”, kata salah seorang penyelam.

Sekurang-kurangnya seratus pekerja berada di dalam termasuk tiga angota Navy Seals Thailand dan pasukan perubatan yang selama ini bertungkus-lumus dalam operasi menyelamatkan mangsa terperangkap.

Sumber : The Guardian
Reply With Quote
Likes cek mek molek liked this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump