Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Fixed Deposit

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-11-2012, 04:58 PM
MeGusta562 MeGusta562 is offline
Active Member

MeGusta562's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,061
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Nak tanya berkenaan hukum FD

salam semua.
nak tanya, kalau simpan duit kat FD ni kira duit riba' ke?
kalau tak,kat mana yang bagus eh?
thanks warga cg
__________________
Semoga Allah merahmati kamu semua.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 06-11-2012, 01:16 AM
MeGusta562 MeGusta562 is offline
Active Member

MeGusta562's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,061
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

bagaimana semua?
ada yang boleh tolong jawabb?
__________________
Semoga Allah merahmati kamu semua.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-11-2012, 01:28 AM
arifrahmanz arifrahmanz is offline
Active Member

arifrahmanz's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,894
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
Default

dah pernah ada..cuba try search dulu..
Reply With Quote
  #4  
Old 06-11-2012, 05:16 PM
MeGusta562 MeGusta562 is offline
Active Member

MeGusta562's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2012
Posts: 1,061
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

thanks arifrahmanz
__________________
Semoga Allah merahmati kamu semua.
Reply With Quote
  #5  
Old 17-01-2013, 11:21 PM
stutroop stutroop is offline
Newbie

stutroop's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2013
Posts: 35
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

mudah jer... ko pilih fd islamic yang ditawarkan oleh perbankan islam. confirm halal sebab telah melalui tapisan penasihat syariah bank tersebut, n majlis penasihat syariah BNM. antara yang paling glamer di pasaran ialah fr al mudharabah bank rakyat
Reply With Quote
  #6  
Old 26-10-2013, 03:34 AM
dhiaperfumes dhiaperfumes is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2009
Posts: 41,572
Thanks (Received): 55
Likes (Received): 0
Active Level
Default

FD konvesional haram.. sbb ada riba.. tapi kalau nak islamic kena ambil pelaburan al-mudrabah.. itu keuntungan dalam bentuk dividen.
__________________
[SIZE="3"][b][CENTER]
[URL="http://goo.gl/lyU5tA"]Kupon bonus instaforex USD100 + signal forex percuma[/URL]
[URL="http://goo.gl/5tcbte"][COLOR="Red"]Rahsia Buat duit USD100 hanya 15 Minit Sehari semudah 1..2..3 dengan Binary Option<<Klik Sini[/COLOR][/URL][/SIZE][/CENTER][/B]
Reply With Quote
  #7  
Old 20-01-2014, 12:05 PM
dikr dikr is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2012
Posts: 50
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

pelaburan FD islamik yg terbaik..cimb..maybank..bank rakyat
Reply With Quote
  #8  
Old 07-10-2015, 10:35 PM
Excalibur Excalibur is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2013
Posts: 10
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by dikr View Post
pelaburan FD islamik yg terbaik..cimb..maybank..bank rakyat
Jazakallah...terima kasih atas info nya
Reply With Quote
  #9  
Old 25-12-2015, 02:54 PM
hellkvr hellkvr is offline
Regular

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2011
Posts: 122
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Salam bagi aku FD dari bank konvensional dan islamik dua dua adalah haram.
Nak tau tak sebab apa. Sebab kamu semua dah di kelirukan dengan term term islamik yang di guna pakai oleh bank dan panel shariah mereka. Contoh saya bagi. Bank itu cakap die guna konsep mudharabah!! ( untung/rugi ) melalui business mereka! Tapi dia dah cakap jika encik melaburkan rm 10k dalam tempoh 1 tahun. Dapat 4%. Yeeeeerrrrrrr. Belum labur dah janji!( gharar ) ragu ragu dah. Faham tak?? Dah gurantee!! Padahal belum tahu lagi untung rugi wang yang di laburkan. Sama macam konsep loan islamik takda riba!! Ditukarkan term dia cas cas perkidmatan ( tabarru). Yerrrr!!! Sampai interest rate sama macam konvensional!. Takda riba apahalll tu!! Maaflah yer. Memang kita semua dah dikelirukan dengan term term islamik oleh pihak tak bertanggungjawab.
Reply With Quote
  #10  
Old 25-12-2015, 03:02 PM
ayah_ne ayah_ne is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2009
Posts: 2,100
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hellkvr View Post
Salam bagi aku FD dari bank konvensional dan islamik dua dua adalah haram.
Nak tau tak sebab apa. Sebab kamu semua dah di kelirukan dengan term term islamik yang di guna pakai oleh bank dan panel shariah mereka. Contoh saya bagi. Bank itu cakap die guna konsep mudharabah!! ( untung/rugi ) melalui business mereka! Tapi dia dah cakap jika encik melaburkan rm 10k dalam tempoh 1 tahun. Dapat 4%. Yeeeeerrrrrrr. Belum labur dah janji!( gharar ) ragu ragu dah. Faham tak?? Dah gurantee!! Padahal belum tahu lagi untung rugi wang yang di laburkan. Sama macam konsep loan islamik takda riba!! Ditukarkan term dia cas cas perkidmatan ( tabarru). Yerrrr!!! Sampai interest rate sama macam konvensional!. Takda riba apahalll tu!! Maaflah yer. Memang kita semua dah dikelirukan dengan term term islamik oleh pihak tak bertanggungjawab.

walaupun berat untuk diterima...tp inilah hakikatnya....ambe setuju sangat dengan kenyataan tuan....
Tapi Allah itu maha segalanya....bak kata pepatah tiada rotan penampo pun berguna....ekekekeke...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump