Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > COMPUTER, INTERNET > Webmaster, Blogger Discussion > Programming, Web Development

Recommended Brokers

Forex Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 22-05-2017, 06:41 AM
han tuah han tuah is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 225
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by dauskupang View Post
bleh tahan jugak harga korang ni...hmmm
Freelance punya harga memang murah, separuh harga dari software house,itu biasa. Ada beberapa company yang lepas guna service freelancer ni langsung tak pandang software house, sebabnya pertama harga double, kedua lambat deliver dan ketiga berkira sangat especially bila client mintak perubahan (kadang2 perubahan tu tak sampai sehari boleh siap)
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 22-05-2017, 06:42 AM
han tuah han tuah is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 225
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by gandaduit View Post
thanks,,at least we are under same roof...moga moga kita saling bertukar pendapat dari masa ke semasa
bukan pendapat sahaja, project pun boleh.. yelah bukan semua kita teknologi kita tau buat dan kadang2 masa tidak mengizinkan.
Reply With Quote
  #23  
Old 22-05-2017, 08:25 AM
dauskupang dauskupang is offline
Active Plus

dauskupang's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Sep 2012
Location: ..................................................
Posts: 4,283
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 35
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by han tuah View Post
Freelance punya harga memang murah, separuh harga dari software house,itu biasa. Ada beberapa company yang lepas guna service freelancer ni langsung tak pandang software house, sebabnya pertama harga double, kedua lambat deliver dan ketiga berkira sangat especially bila client mintak perubahan (kadang2 perubahan tu tak sampai sehari boleh siap)
betul tuan...

saya selalu amik kat freelancer dot com
Reply With Quote
  #24  
Old 24-05-2017, 09:12 PM
han tuah han tuah is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 225
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by jaws_am View Post
boleh tahan harga develop system nih..

database dah ada ke TT ?
online transaction ke TT ?

penyewa login dan bayar ?
success boleh print resit ?

admin login utk lihat status penyewa yg x membuat bayaran..
admin semak rekod bayaran terdahulu ?
Harga develop system memang mahal especially kalau company. Senang kira macam ni lah,
Gaji project manager - 7k (tapi manage 5 project = 1400 sebulan)
Programmer Senior - 4K (buat 2 project serentak = 2k sebulan)
Junior Programmer -2k (buat 2 project serentak = 1k sebulan)
System analyst - 4k (buat 2 project serentak = 2k sebulan)
Tester - 2k (buat 2 project serentak = 1k sebulan)

Katalah project ambil masa 2 bulan untuk deliver ..total kos gaji sahaja dah jadi 14,800.00. tak masuk untung lagi dan juga kos implementation yang biasanya mengambil masa lagi 2 bulan.

Jadi takkan lah user boleh expect buat sistem from scratch dengan harga 10k.

Kalau sistem yang murah tu biasanya dah ready made mcm Windows 10 jual kat luar lebih kurang RM 100. Software rm 100 tu memang tak untung kalau jual kat sorang individu je, kena jual satu dunia baru untung.
Reply With Quote
  #25  
Old 27-05-2017, 11:39 AM
forumercg forumercg is online now
Regular

forumercg's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2017
Posts: 278
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 26
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by han tuah View Post
Harga develop system memang mahal especially kalau company. Senang kira macam ni lah,
Gaji project manager - 7k (tapi manage 5 project = 1400 sebulan)
Programmer Senior - 4K (buat 2 project serentak = 2k sebulan)
Junior Programmer -2k (buat 2 project serentak = 1k sebulan)
System analyst - 4k (buat 2 project serentak = 2k sebulan)
Tester - 2k (buat 2 project serentak = 1k sebulan)

Katalah project ambil masa 2 bulan untuk deliver ..total kos gaji sahaja dah jadi 14,800.00. tak masuk untung lagi dan juga kos implementation yang biasanya mengambil masa lagi 2 bulan.

Jadi takkan lah user boleh expect buat sistem from scratch dengan harga 10k.

Kalau sistem yang murah tu biasanya dah ready made mcm Windows 10 jual kat luar lebih kurang RM 100. Software rm 100 tu memang tak untung kalau jual kat sorang individu je, kena jual satu dunia baru untung.

betul2. ini saya setuju..

tapi saya lebih kasihankan kat lepasan graphik designer.

guna spm pon leh dapat kerje grphic desginer, buatpe susah nk dapatkan degree berbagai..
__________________
RUANGAN UNTUK DISEWA
Reply With Quote
  #26  
Old 29-05-2017, 02:25 AM
han tuah han tuah is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 225
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by forumercg View Post
betul2. ini saya setuju..

tapi saya lebih kasihankan kat lepasan graphik designer.

guna spm pon leh dapat kerje grphic desginer, buatpe susah nk dapatkan degree berbagai..
Nak buat macam mana, kita sekarang berada di zaman di mana cakap saje tak boleh jalan, mesti kena ada hasil. Orang sekarang semua nak tengok hasil keluaran atau sample kerja, dia bukan nak tengok cert atau pun sijil penyertaan.

3 hari sudah kawan lama saya membuang fresh graduate programmer setelah bekerja dengan dia selama 6 bulan. Dia kata banyak kerja tak boleh nak buat yang akhirnya menyebabkan dia yang turun tangan utk selesaikan sendiri. Ini ambil pekerja berdasarkan cert la ni. Saya tanya dia, rasa membazirkan bayar 2k setiap bulan dan dia mengangguk. Saya pun cakap sebenarnya utk business macam kita ni tak sesuai ambil fresh graduate walaupun murah sebab akhirnya ianya tidak menguntungkan. Saya pun share la story saya di mana sy dapat job 100k dan saya outsourcekan job mobile development pada sorang freelance (job tu ada 3 bahagian dan mobile developpment adalah salah satu). freelancer tu letak harga 20k dan dan deliver dalam masa 2minggu. Setelah 2 minggu, freelancer tu pun deliver project tersebut dan dengan senang hatinya saya pun releasekan payment tersebut.
Memang nampak mahal hire freelancer ni tapi berbaloi. daripada hire programmer yangkita pun tak tau prestasinya (dalam paper semua A) tapi bile deliver job 2 minggu jadi 3bulan dah jadi tak untung. sebab client takkan bagi project baru selagi project lama tak siap.

Kalau company besar lain cerita, mereka boleh ambil yang power2 atau yang ada cert, perform atau tak itu tiada maslah bagi mereka sebab ramai pekerja lain yang akan backup, tapi dalam kes company kecil, satu x perform, prestasi company jadi korban.

Jadi balik pada cerita tuan ni, saya faham sangatlah kenapa ada company tak kisah nak ambil budak SPM je, dia tengok artwork budak SPM tu ok, dia terus offer, saya pun akan buat macam tu. Kalau artwork budak degree lagi hebat dari budak SPM, baru saya ambik budak degree..dalam erti kata lain, orang tak nak tengok sijil2 berbakul dia cuma nak tengok hasil kerja sahaja.

-----------------
Lupa lak nak tambah, ada satu company yang tak berapa besar dalam 30 orng staff, buat mobile development guna 4 engineer dah setahun tak siap2..kalau outsource rasanya sebulan dah siap dan kos tak sampai 20k.
4 engineer gaji dah 20k sebulan. kali setahun dah 240K .. nasib nasib
Reply With Quote
  #27  
Old 29-05-2017, 12:43 PM
forumercg forumercg is online now
Regular

forumercg's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2017
Posts: 278
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 26
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by han tuah View Post
Nak buat macam mana, kita sekarang berada di zaman di mana cakap saje tak boleh jalan, mesti kena ada hasil. Orang sekarang semua nak tengok hasil keluaran atau sample kerja, dia bukan nak tengok cert atau pun sijil penyertaan.

3 hari sudah kawan lama saya membuang fresh graduate programmer setelah bekerja dengan dia selama 6 bulan. Dia kata banyak kerja tak boleh nak buat yang akhirnya menyebabkan dia yang turun tangan utk selesaikan sendiri. Ini ambil pekerja berdasarkan cert la ni. Saya tanya dia, rasa membazirkan bayar 2k setiap bulan dan dia mengangguk. Saya pun cakap sebenarnya utk business macam kita ni tak sesuai ambil fresh graduate walaupun murah sebab akhirnya ianya tidak menguntungkan. Saya pun share la story saya di mana sy dapat job 100k dan saya outsourcekan job mobile development pada sorang freelance (job tu ada 3 bahagian dan mobile developpment adalah salah satu). freelancer tu letak harga 20k dan dan deliver dalam masa 2minggu. Setelah 2 minggu, freelancer tu pun deliver project tersebut dan dengan senang hatinya saya pun releasekan payment tersebut.
Memang nampak mahal hire freelancer ni tapi berbaloi. daripada hire programmer yangkita pun tak tau prestasinya (dalam paper semua A) tapi bile deliver job 2 minggu jadi 3bulan dah jadi tak untung. sebab client takkan bagi project baru selagi project lama tak siap.

Kalau company besar lain cerita, mereka boleh ambil yang power2 atau yang ada cert, perform atau tak itu tiada maslah bagi mereka sebab ramai pekerja lain yang akan backup, tapi dalam kes company kecil, satu x perform, prestasi company jadi korban.

Jadi balik pada cerita tuan ni, saya faham sangatlah kenapa ada company tak kisah nak ambil budak SPM je, dia tengok artwork budak SPM tu ok, dia terus offer, saya pun akan buat macam tu. Kalau artwork budak degree lagi hebat dari budak SPM, baru saya ambik budak degree..dalam erti kata lain, orang tak nak tengok sijil2 berbakul dia cuma nak tengok hasil kerja sahaja.

-----------------
Lupa lak nak tambah, ada satu company yang tak berapa besar dalam 30 orng staff, buat mobile development guna 4 engineer dah setahun tak siap2..kalau outsource rasanya sebulan dah siap dan kos tak sampai 20k.
4 engineer gaji dah 20k sebulan. kali setahun dah 240K .. nasib nasib

betul tu tuan. org nak tengok hasil kerje untuk bidang2 tertentu, tak tengok sijil. ini yang saya kasihankan pada mereke2 yg bertungkus lumus belajar nk dptkan degree, sekali pegi interview budak spm pon boleh duduk sebaris dengan mereka hendak interview.

berbeza dengan degree2 holder lain dan tertentu, wajib kena ijazah, baru boleh diambil bkerje. seprti laywer, farmasi, doktor n bla2. budak2 spm xleh nak masuk suka2. so, bidang tu nampak lebih berprestige dan secure..
__________________
RUANGAN UNTUK DISEWA
Reply With Quote
  #28  
Old 30-05-2017, 04:10 PM
han tuah han tuah is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 225
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by forumercg View Post
betul tu tuan. org nak tengok hasil kerje untuk bidang2 tertentu, tak tengok sijil. ini yang saya kasihankan pada mereke2 yg bertungkus lumus belajar nk dptkan degree, sekali pegi interview budak spm pon boleh duduk sebaris dengan mereka hendak interview.

berbeza dengan degree2 holder lain dan tertentu, wajib kena ijazah, baru boleh diambil bkerje. seprti laywer, farmasi, doktor n bla2. budak2 spm xleh nak masuk suka2. so, bidang tu nampak lebih berprestige dan secure..
setuju, cuma tulah nak buat macam mana keadaan market dah macam tu. Biasa yang amalkan ambil orang mengikut cert adalah company2 besar dan gomen. Hebat macam mana pun tapi kalau takde cert confirm tak boleh masuk. Kalau company cap ayam memang ambik orang ikut dan dia je.Gaji pun ikut kemampuan company tu,nak bagi lebih takut tak terbayar.

macam bidang lawyer,farmasi doctor mmg perlu ada cert sebab ada pihak yang memantau..itupun manager pada doctor atau lawyer kadangkala bukan ade cert pun.
Reply With Quote
  #29  
Old 10-08-2017, 01:11 AM
fadli1982 fadli1982 is offline
CG Top Poster Club

fadli1982's Avatar
 
Trader Rating: (131)
Join Date: Dec 2008
Location: Muka Bumi Allah
Posts: 21,526
Thanks (Received): 228
Likes (Received): 4
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

salam,saya mencari web developer untuk buat web car renta yang betul2 kelihatan "5 STAR" Contoh macam hawkrentacar,avis.

-Saya ada beli satu sistem car rental yang sudah siap,auto kiraan jumlah baki kereta,auto booking,Auto payment dan lain2(cuba lihat avis dan hawkrental),tapi saya perlukan seorang web developer untuk configer semula sistem ni mengikut keperluan yang saya mahukan.

-web harus RINGAN loading nya.berapa rasanya kos untuk web yg seperti ini betul2 kelihatan PROFESIONAL.

-bole beritahu estimate harga berapa kos nya?
-berapa lama masa untuk siap?

Harga bole bincang jika berminat,very serius Job.

KERJA YANG BERKUALITI HARUS DIBAYAR DENGAN HARGA KUALITI KERJA TUAN,SAYA FAHAM.SAYA BETUL2 SERIUS MAHU YANG LOOK VERY2 PROFESIONAL,DAN TIDAK MAHU KERJE YANG LEBIH KURANG,PERFECT JOB,DIBAYAR HARGA PERFECT.win win situation
.
__________________
ALLAH SWT MAHA BESAR,MAHA SUCI ALLAH.

Last edited by fadli1982; 17-08-2017 at 02:26 AM..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:31 AM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you