Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #32971  
Old Yesterday, 12:50 PM
Ahmad07 Ahmad07 is online now
Super Active

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 9,639
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 129
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by dell View Post
..salam..nak tanya otai2 asb..

..kalau ada simpanan cash RM130,000 ( 130 K ) apakah teknik yang sesuai ?
teknik loan asb ni lebih kepada loan utk dapat cash.. lagi banyak dapat pakai duit bank, lagi untung... kau dah ade cash, takde added value sangat dalam teknik2 loan asb ni...

tapi pelaburan asb ni sangat2 bagus utk simpan cash juga... kau boleh buat loan 200k, bini kau pun 200k asb ni (dan asb2 200k sorang jika perlu)... memandangkan kau dah ada cash, takyah la bawak kluar dividen asb, biar dalam tu supaya dapat tolak limit kepada limit yg lebih besar... cash yg terhasil dari dividen juga akan compounding...

bukak akaun asb anak2, bleh letak cash max 50k sorang, anak2 takleh buat loan jika umo bawah 18 tahun...

dah maxsimum cash dalam asb ni boleh la letak kat tempat lain lebihan tu jika ada...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #32972  
Old Yesterday, 12:54 PM
wankidd wankidd is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2013
Posts: 154
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Loan mana bole bg 4.8%?
Reply With Quote
  #32973  
Old Yesterday, 01:09 PM
Ahmad07 Ahmad07 is online now
Super Active

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 9,639
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 129
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by eydipg View Post
Nak tanya pendapat otai2 tentang satu situasi di bawah ni:-

1) Current Saving ada dlm ASB : RM250k (saving cash only dari dulu lagi)
2) Plan nak loan ASB 200k utk term 5 tahun sahaja (bayaran sebulan dlm 4k rasanya)
3) Keluarkan 50k dari Current Saving ASB untuk reservekan bayaran loan untuk setahun
4) Biarkan Loan ASB ni smpi abis 5 tahun tanpa keluarkan dividen sehingga tamat loan 5 tahun.

Berbaloi ke dgn plan atas ni? Sebab dari dulu memang takut dengan komitment berhutang2 ni dan tak pandai kira BLR loan ASB bagai ni. Lagi satu, loan ASB ni kalau org tu xde slip gaji nak ke bank bagi dia loan walaupun dia dah mmg ada cash saving 250k dalam akaun dia? Rumah dah abis bayar dan takde hutang lain. Cuma ada loan kereta jek itupun berbaki 2 tahun lagi sebab kalau bayar abis takde dapat kurang apapun sebab fixed interest.

P/S: mmg noob sgt pasal ASB loan ni dan takut hutang yg amik jangkamasa yg lama. Buat pening pala tiap bulan. Lagi satu.. x paham sgt bahasa2 bank ni..
kalo kau buat loan 5 tahun je, tak nampak sangat untung nya... ia lebih kepada long term... pinjaman yg kau bleh pejam mata je, takde duit, bleh bayar loan pakai dividen... semua orang mampu... kalo buat pendek, dah tak tercapai matlamat, dari percentage untung pun kecil...

loan banyak2 takde pening kepala pon bro... buat standing instruction siap2, nnti dia potong tiap2 bulan dari akaun... kau cuma kena pastikan balance mencukupi je... buat loan 25 atau 30 tahun, amik takaful cover semua... mati di tengah jalan, 200k + lebihan dalam ASB tu dapat kat orang tersayang...

kau dah ade cash dalam asb 250k, kau tak boleh bawak kluar 50k je dan nak buat loan 200k... sebab limit kau skang hanya 250k je... utk buat loan 200k, kau kena kluarkan 200k dari akaun tu, baru la duit loan boleh masuk...

berkenaan takde payslip, wife aku suri rumah je, ada loan asb + asb2 rm400k, loan dengan maybank... bank akan mintak bayar upfront je 6 bulan installment...
Reply With Quote
  #32974  
Old Yesterday, 03:24 PM
macellsprvive macellsprvive is offline
Regular

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2013
Posts: 480
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 25
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
teknik loan asb ni lebih kepada loan utk dapat cash.. lagi banyak dapat pakai duit bank, lagi untung... kau dah ade cash, takde added value sangat dalam teknik2 loan asb ni...

tapi pelaburan asb ni sangat2 bagus utk simpan cash juga... kau boleh buat loan 200k, bini kau pun 200k asb ni (dan asb2 200k sorang jika perlu)... memandangkan kau dah ada cash, takyah la bawak kluar dividen asb, biar dalam tu supaya dapat tolak limit kepada limit yg lebih besar... cash yg terhasil dari dividen juga akan compounding...

bukak akaun asb anak2, bleh letak cash max 50k sorang, anak2 takleh buat loan jika umo bawah 18 tahun...

dah maxsimum cash dalam asb ni boleh la letak kat tempat lain lebihan tu jika ada...
tulisan tuan antara yg saya senang hadam. seolah2 ilmu daripada orang yg dah buat, kemudian baru share dgn orang lain.

Quote:
Originally Posted by wankidd View Post
Loan mana bole bg 4.8%?
rasanya CIMB ada promo sampai 31oct utk 4.8% dgn syarat loan 50k above.
boleh cari lah772 ke apa nama dia ada promot
__________________
https://my.electroneum.com/join/F6B267
alamak dah xboleh beli.
kedai tutup awal. -20.Oct.2017-
awal 11 hari.
erk.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold