Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Health, Fitness

Health, Fitness Discuss, debate or share all info about health. Share knowledge of fitness and tips.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 19-05-2017, 04:15 PM
Jedi Jedi is offline
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2009
Posts: 33,517
Thanks (Received): 115
Likes (Received): 388
Active Level
My Mood:
Default 5 Bahan Ini Boleh Hilang Rasa Mengantuk Selain Kopi

Bila ditanya cara untuk hilangkan perasaan mengantuk, pasti kebanyakan dari kita akan menyatakan kopi sebagai jawapannya.

Namun awas ya, pengambilan kafein yang berlebihan boleh mengundang kemudaratan kepada tubuh badan anda.

Sebenarnya terdapat banyak bahan lain yang boleh menggantikan kopi, antaranya:



Quote:
1. Akar bunga dandelion

Menurut mindbodygreen.com, akar dandelion yang dikeringkan mempunyai rasa seperti kafein. Jadi boleh cuba bancuhnya dengan air dan minum.

2. Coklat hitam

Coklat mengandungi kandungan kafein yang rendah namun boleh membuatkan badan anda lebih segar dan bertenaga. Bukan sahaja sedap, malah boleh 'menghalau' perasaan mengantuk jauh-jauh.


Quote:
3. Buah avokado

Buah yang lazat ini kaya dengan potasium iaitu sejenis mineral yang membuatkan anda bertenaga sepanjang hari. Mulakan pagi anda dengan makan separuh buah avokado ini sudah cukup sebagai bekalan sebelum masuk waktu tengah hari.

4. Buah pisang

Tidak rasa mengantuk pun kebanyakan dari kita memang sudah menjadi penggemar setia buah ini. Pisang boleh dijadikan bahan kudapan ketika berasa lapar dan berkesan untuk menghilangkan ngantuk.


Quote:
5. Kacang almond

Bahan ini kaya dengan Vitamin E, B6 dan folat. Ia mampu menambahkan tenaga tanpa meggemukkan badan anda. Jadi kalau mengantuk, cepat-cepat makan buah almond!
Reply With Quote
Likes Yul-Minho liked this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 19-05-2017, 04:16 PM
Jedi Jedi is offline
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2009
Posts: 33,517
Thanks (Received): 115
Likes (Received): 388
Active Level
My Mood:
Default

Kena stop gak la minum kopi.

Jantung aku cam sakit bila minum kopi skang.



Mana nak cari dandelion?

huhu...


Coklat hitam...mahal.

Avokado dan almond pun.


Pisang jer la.
Reply With Quote
  #3  
Old 19-05-2017, 04:26 PM
m0mo~ m0mo~ is offline
CG Top Poster Club

m0mo~'s Avatar

 
Trader Rating: (39)
Join Date: Oct 2012
Location: ||ONEXOX||||Out There|_____|We Are ONE|||ONEXOX|||
Posts: 33,351
Thanks (Received): 41
Likes (Received): 119
Blog Entries: 5
Active Level
My Mood:
Default

kawan aku cakap epal hijau paling berkesan untuk elak ngantuk
__________________

Data/Voice ONEXOX SUPERJIMAT versi m0mo~ *HARGA BARU*
DATA WAR!! RM50 DAPAT 20GB!||KLIK SINI||
VPN UNLIMITED [TELCOBIRU]
KEMPEN MERAKYATKAN TOPUP~TOPUP 1MALAYSIA|KLIK SINI|
Reply With Quote
  #4  
Old 19-05-2017, 04:35 PM
Yul-Minho Yul-Minho is offline
Legendary Member

Yul-Minho's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jul 2012
Location: ~Hijau Bumi Tuhan~
Posts: 15,660
Thanks (Received): 839
Likes (Received): 288
Active Level
My Mood:
Default

coklat hitam ni dark chocolate ke?
dark chocolate ni sedap.. aku suka..
tp bila mkn, bdn jd panas.. tekak rsa kering.. esok tu kompem demam..
Reply With Quote
  #5  
Old 19-05-2017, 04:38 PM
TT TT is offline
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 112,888
Thanks (Received): 194
Likes (Received): 7246
Active Level
My Mood:
Default

ak minum kopi pun pstu ngnatuk tidur jgk. ak dr dulu mmg kena scam dgn kopi ni
Reply With Quote
  #6  
Old 19-05-2017, 04:52 PM
cek mek molek cek mek molek is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 22,641
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 672
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Yul-Minho View Post
coklat hitam ni dark chocolate ke?
dark chocolate ni sedap.. aku suka..
tp bila mkn, bdn jd panas.. tekak rsa kering.. esok tu kompem demam..
a'ah, dark chocolate.
saya mmg suka mkn dark chocolate ni; pahit, rasa dia lagi strong, manis tak berapa sangat.
combination rasa chocolate dengan pahit tu mmg padu
Reply With Quote
  #7  
Old 19-05-2017, 05:17 PM
helmisaman helmisaman is offline
Legendary Member

helmisaman's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jul 2011
Posts: 11,076
Thanks (Received): 70
Likes (Received): 187
Active Level
My Mood:
Default

aku kalo tgh drive ngantuk, gigit cili api...hilang jugak la ngantuk tu
__________________
UNTUK DAPATKAN PRODUK SHAKLEE..HUBUNGI SEGERA 0193403787
Reply With Quote
  #8  
Old 19-05-2017, 05:36 PM
TXT TXT is offline
CG Super Hardcore

TXT's Avatar

 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2010
Location: miLan - KT - OT - KL
Posts: 233,666
Thanks (Received): 4884
Likes (Received): 1368
Blog Entries: 45
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Jedi View Post
Kena stop gak la minum kopi.

Jantung aku cam sakit bila minum kopi skang.



Mana nak cari dandelion?

huhu...


Coklat hitam...mahal.

Avokado dan almond pun.


Pisang jer la.
Kopi tingkatkan kadar degupan jantung
(Betulkan jika silap)
Coklat hitam tu mcm coklat bar ke
Reply With Quote
  #9  
Old 19-05-2017, 05:41 PM
putrialya putrialya is offline
Active Plus

putrialya's Avatar
 
Trader Rating: (26)
Join Date: Jun 2008
Posts: 3,287
Thanks (Received): 20
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

air paling mujarab
__________________
Takaful Ikhlas Satu-Satunya Syarikat Takaful Melayu Bumiputra
Reply With Quote
  #10  
Old 19-05-2017, 05:44 PM
cek mek molek cek mek molek is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 22,641
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 672
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by TXT View Post
Kopi tingkatkan kadar degupan jantung
(Betulkan jika silap)
Coklat hitam tu mcm coklat bar ke
coklat hitam tu dark chocolate tuan, a'ah mcm coklat bar tu
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply Share This Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold