Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



View Poll Results: Percayakah anda bumi ini rata?
Ya 117 18.51%
Tidak 462 73.10%
Berkecuali 53 8.39%
Voters: 632. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 23-03-2016, 07:00 PM
leica leica is online now
Regular

leica's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2007
Posts: 358
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Ini berdasarkan pengetahuan sains saya, bumi ni memang tidak sempurna bulat macam glob, tetapi lebih kepada elips. tetapi tidak juga elips yang smooth, ada rugged surfaces diatas permukaan elips ni.

yang jadi mendatar tu sebab telah diunjurkan (project) ke dalam bentuk satah 2D supaya dapatlah peta itu wujud dan dilukis di atas kertas. sebelum adanya peta digital, orang dulu2 gunakan kertas, jadi mcm manan nak lukis permukaan 3D ke atas kertas 2D.

Hal bab bentuk sebenar bumi ni bergantung kepada bidang disiplin masing-masing. sains umum menyatakan bumi ni bulat, sains geodesi menyatakan bentuk bumi elips, ada yang menyatakan bujur seperti anggur dan ada juga yang menyatakan bumi ni ibarat seperti kentang.

Namun ternyata bukan rata sebab kalau rata konfom kita boleh nampak klcc dari ipoh gunakan teropong.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 23-03-2016, 07:17 PM
syamsoulcc syamsoulcc is online now
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 5,022
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 731
Active Level
My Mood:
Default

ini teori ahli2 gereja zaman dulu ni....

sudah2 la..memang dah terbukti planet itu berbentuk SFERA...

kalau betol mendatar, mungkin ada kaitan dengan konsep SPACE & TIME yang masih belom kita faham seratus peratus lagi..

kemungkinan dengan mata kasar, kita nampak bumi itu bulat...padahal bumi mendatar disebabkan pembengkokan cahaya yang terhasil dari SPACE yang sangat sukar untuk kita fahami..
atas ni cuma teori mengarut aku....sudah2 la..

mata kasar kita nampak bulat, so bulat la...

lagipun kalau bumi mendatar,, macam mana planet lain semua bulat..

beli telescope yg power2, tengok sendiri angkasa lepas..
__________________
Ku teringat kata ayahku
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"

Last edited by syamsoulcc; 23-03-2016 at 07:22 PM..
Reply With Quote
  #13  
Old 23-03-2016, 07:31 PM
pencariduit pencariduit is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2016
Posts: 393
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
ini teori ahli2 gereja zaman dulu ni....

sudah2 la..memang dah terbukti planet itu berbentuk SFERA...

kalau betol mendatar, mungkin ada kaitan dengan konsep SPACE & TIME yang masih belom kita faham seratus peratus lagi..

kemungkinan dengan mata kasar, kita nampak bumi itu bulat...padahal bumi mendatar disebabkan pembengkokan cahaya yang terhasil dari SPACE yang sangat sukar untuk kita fahami..
atas ni cuma teori mengarut aku....sudah2 la..

mata kasar kita nampak bulat, so bulat la...

lagipun kalau bumi mendatar,, macam mana planet lain semua bulat..

beli telescope yg power2, tengok sendiri angkasa lepas..

betul2...saya sokong.
Reply With Quote
  #14  
Old 23-03-2016, 07:39 PM
CyberMachine CyberMachine is offline
Legendary Member

CyberMachine's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Oct 2009
Posts: 19,726
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 18
Active Level
My Mood:
Default

Disebabkan aku pn dah terpengaruh dgn tt pasal matahari mengelilingi bumi

So..kena pembacaan menyeluruh untuk topik ni plak
Reply With Quote
  #15  
Old 23-03-2016, 07:39 PM
magnesium magnesium is offline
Super Active

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 9,995
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 76
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
ini teori ahli2 gereja zaman dulu ni....

sudah2 la..memang dah terbukti planet itu berbentuk SFERA...

kalau betol mendatar, mungkin ada kaitan dengan konsep SPACE & TIME yang masih belom kita faham seratus peratus lagi..

kemungkinan dengan mata kasar, kita nampak bumi itu bulat...padahal bumi mendatar disebabkan pembengkokan cahaya yang terhasil dari SPACE yang sangat sukar untuk kita fahami..
atas ni cuma teori mengarut aku....sudah2 la..

mata kasar kita nampak bulat, so bulat la...

lagipun kalau bumi mendatar,, macam mana planet lain semua bulat..

beli telescope yg power2, tengok sendiri angkasa lepas..
Selalu gak aku baca kat cg ni.

Bangsa luar dah buat kajian mcm2 tentang masa depan tp kita masih mengkaji hang tuah tu nyata atau mitos
Reply With Quote
  #16  
Old 23-03-2016, 07:46 PM
syamsoulcc syamsoulcc is online now
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 5,022
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 731
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by magnesium View Post
Selalu gak aku baca kat cg ni.

Bangsa luar dah buat kajian mcm2 tentang masa depan tp kita masih mengkaji hang tuah tu nyata atau mitos
probe diorang dah sampai ke interstellar....

kita masih lagi bumi itu rata, matahari kelilingi bumi....


satu lagi bukti planet itu bulat adalah,,
cuba kita travel sejauh yang mungkin sampai kita jumpa penghujungnya....

nescaya kita takkan jumpa penghujungnya...kita akan sampai ke tempat asal balik..

tak perlu pikir teori ape lagi dah.. try kelilingi bumi...
__________________
Ku teringat kata ayahku
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"

Last edited by syamsoulcc; 23-03-2016 at 07:52 PM..
Reply With Quote
  #17  
Old 23-03-2016, 07:49 PM
magnesium magnesium is offline
Super Active

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 9,995
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 76
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
probe diorang dah sampai ke interstellar....

kita masih lagi bumi itu rata, matahari kelilingi bumi..
Hahaha.

Tu pasal ramai yg sokong kerajaan belanjakan puluhan juta duit rakyat untuk hantar angkasawan ke 2. Sebab dorang nak pastikan sendiri bumi ni rata.
Reply With Quote
  #18  
Old 23-03-2016, 07:49 PM
TengkuHaadi TengkuHaadi is offline
Active Plus

TengkuHaadi's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,936
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 75
Active Level
Default

Baru2 ni Saintis dah berjaya buktikan Teori Relativiti Einstein...ntah apa Graviti wujud disebabkan wujudnya Mass apa ntah.

Takkan la nak kembali kepercayaan Lama n Karut ni. Or atleast, tt bleh la wat ekspedisi ke 'Edge Of The World'. Takder lagi yg wat ekspedisi ke sana. Or sebab memang Edges of the world memang tak wujud pun.
__________________
Quote:
“Do not believe in something simply because you have heard it, Nima. Like this cup you are full of OPINIONS and SPECULATIONS. To see the light of wisdom, you must first, empty your cup.” - Our mind is contaminated with falsehoods and mistaken views. No new knowledge and wisdom will go in if we do not remove these wrong views and thoughts.
Reply With Quote
  #19  
Old 23-03-2016, 07:53 PM
marley marley is offline
Active Member

marley's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: May 2008
Location: pasir berdengung
Posts: 1,666
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

kita try korek tanah belakang rumah,mesti tembus kat brazil..kalau bumi tu bulat..

kalau rata, tembusnya ke angkasa..
__________________
Sorong papan tarik papan
Reply With Quote
  #20  
Old 23-03-2016, 07:53 PM
lpsoldier007 lpsoldier007 is offline
CG Top Poster Club

lpsoldier007's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2010
Posts: 21,723
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 247
Active Level
My Mood:
Default

Standard ni je ke pemikiran org Islam?

Perbincangan mcm gini org kafir dah setelkan beratus tahun dulu..

Kita baru nak bincang..

Okay lah better than nothing.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Tags
bentuk bumi, bumi rata atau bulat, saiz bumi

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump