Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 2,192
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 11,132
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 19,927
More...
View Poll Results: Percayakah anda bumi ini rata?
Ya 103 18.39%
Tidak 408 72.86%
Berkecuali 49 8.75%
Voters: 560. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 23-03-2016, 07:00 PM
leica leica is offline
Regular

leica's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2007
Posts: 355
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to leica
Default

Ini berdasarkan pengetahuan sains saya, bumi ni memang tidak sempurna bulat macam glob, tetapi lebih kepada elips. tetapi tidak juga elips yang smooth, ada rugged surfaces diatas permukaan elips ni.

yang jadi mendatar tu sebab telah diunjurkan (project) ke dalam bentuk satah 2D supaya dapatlah peta itu wujud dan dilukis di atas kertas. sebelum adanya peta digital, orang dulu2 gunakan kertas, jadi mcm manan nak lukis permukaan 3D ke atas kertas 2D.

Hal bab bentuk sebenar bumi ni bergantung kepada bidang disiplin masing-masing. sains umum menyatakan bumi ni bulat, sains geodesi menyatakan bentuk bumi elips, ada yang menyatakan bujur seperti anggur dan ada juga yang menyatakan bumi ni ibarat seperti kentang.

Namun ternyata bukan rata sebab kalau rata konfom kita boleh nampak klcc dari ipoh gunakan teropong.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #12  
Old 23-03-2016, 07:17 PM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Active Plus

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 4,028
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 404
Dislikes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

ini teori ahli2 gereja zaman dulu ni....

sudah2 la..memang dah terbukti planet itu berbentuk SFERA...

kalau betol mendatar, mungkin ada kaitan dengan konsep SPACE & TIME yang masih belom kita faham seratus peratus lagi..

kemungkinan dengan mata kasar, kita nampak bumi itu bulat...padahal bumi mendatar disebabkan pembengkokan cahaya yang terhasil dari SPACE yang sangat sukar untuk kita fahami..
atas ni cuma teori mengarut aku....sudah2 la..

mata kasar kita nampak bulat, so bulat la...

lagipun kalau bumi mendatar,, macam mana planet lain semua bulat..

beli telescope yg power2, tengok sendiri angkasa lepas..
__________________
Ku teringat kata ayahku
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"

Last edited by syamsoulcc; 23-03-2016 at 07:22 PM..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #13  
Old 23-03-2016, 07:31 PM
pencariduit pencariduit is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2016
Posts: 393
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
ini teori ahli2 gereja zaman dulu ni....

sudah2 la..memang dah terbukti planet itu berbentuk SFERA...

kalau betol mendatar, mungkin ada kaitan dengan konsep SPACE & TIME yang masih belom kita faham seratus peratus lagi..

kemungkinan dengan mata kasar, kita nampak bumi itu bulat...padahal bumi mendatar disebabkan pembengkokan cahaya yang terhasil dari SPACE yang sangat sukar untuk kita fahami..
atas ni cuma teori mengarut aku....sudah2 la..

mata kasar kita nampak bulat, so bulat la...

lagipun kalau bumi mendatar,, macam mana planet lain semua bulat..

beli telescope yg power2, tengok sendiri angkasa lepas..

betul2...saya sokong.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #14  
Old 23-03-2016, 07:39 PM
CyberMachine CyberMachine is offline
Legendary Member

CyberMachine's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Oct 2009
Posts: 19,492
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 15
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Disebabkan aku pn dah terpengaruh dgn tt pasal matahari mengelilingi bumi

So..kena pembacaan menyeluruh untuk topik ni plak
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #15  
Old 23-03-2016, 07:39 PM
magnesium magnesium is offline
Super Active

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 9,546
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 46
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
ini teori ahli2 gereja zaman dulu ni....

sudah2 la..memang dah terbukti planet itu berbentuk SFERA...

kalau betol mendatar, mungkin ada kaitan dengan konsep SPACE & TIME yang masih belom kita faham seratus peratus lagi..

kemungkinan dengan mata kasar, kita nampak bumi itu bulat...padahal bumi mendatar disebabkan pembengkokan cahaya yang terhasil dari SPACE yang sangat sukar untuk kita fahami..
atas ni cuma teori mengarut aku....sudah2 la..

mata kasar kita nampak bulat, so bulat la...

lagipun kalau bumi mendatar,, macam mana planet lain semua bulat..

beli telescope yg power2, tengok sendiri angkasa lepas..
Selalu gak aku baca kat cg ni.

Bangsa luar dah buat kajian mcm2 tentang masa depan tp kita masih mengkaji hang tuah tu nyata atau mitos
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #16  
Old 23-03-2016, 07:46 PM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Active Plus

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 4,028
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 404
Dislikes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by magnesium View Post
Selalu gak aku baca kat cg ni.

Bangsa luar dah buat kajian mcm2 tentang masa depan tp kita masih mengkaji hang tuah tu nyata atau mitos
probe diorang dah sampai ke interstellar....

kita masih lagi bumi itu rata, matahari kelilingi bumi....


satu lagi bukti planet itu bulat adalah,,
cuba kita travel sejauh yang mungkin sampai kita jumpa penghujungnya....

nescaya kita takkan jumpa penghujungnya...kita akan sampai ke tempat asal balik..

tak perlu pikir teori ape lagi dah.. try kelilingi bumi...
__________________
Ku teringat kata ayahku
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"

Last edited by syamsoulcc; 23-03-2016 at 07:52 PM..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #17  
Old 23-03-2016, 07:49 PM
magnesium magnesium is offline
Super Active

magnesium's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2010
Posts: 9,546
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 46
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
probe diorang dah sampai ke interstellar....

kita masih lagi bumi itu rata, matahari kelilingi bumi..
Hahaha.

Tu pasal ramai yg sokong kerajaan belanjakan puluhan juta duit rakyat untuk hantar angkasawan ke 2. Sebab dorang nak pastikan sendiri bumi ni rata.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #18  
Old 23-03-2016, 07:49 PM
TengkuHaadi TengkuHaadi is offline
Active Plus

TengkuHaadi's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,761
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 37
Dislikes (Received): 1
Active Level
Default

Baru2 ni Saintis dah berjaya buktikan Teori Relativiti Einstein...ntah apa Graviti wujud disebabkan wujudnya Mass apa ntah.

Takkan la nak kembali kepercayaan Lama n Karut ni. Or atleast, tt bleh la wat ekspedisi ke 'Edge Of The World'. Takder lagi yg wat ekspedisi ke sana. Or sebab memang Edges of the world memang tak wujud pun.
__________________
Quote:
“Do not believe in something simply because you have heard it, Nima. Like this cup you are full of OPINIONS and SPECULATIONS. To see the light of wisdom, you must first, empty your cup.” - Our mind is contaminated with falsehoods and mistaken views. No new knowledge and wisdom will go in if we do not remove these wrong views and thoughts.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #19  
Old 23-03-2016, 07:53 PM
marley marley is offline
Active Member

marley's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: May 2008
Location: pasir berdengung
Posts: 1,658
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 1
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

kita try korek tanah belakang rumah,mesti tembus kat brazil..kalau bumi tu bulat..

kalau rata, tembusnya ke angkasa..
__________________
Sorong papan tarik papan
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #20  
Old 23-03-2016, 07:53 PM
lpsoldier007 lpsoldier007 is online now
CG Top Poster Club

lpsoldier007's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2010
Posts: 20,497
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 88
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Standard ni je ke pemikiran org Islam?

Perbincangan mcm gini org kafir dah setelkan beratus tahun dulu..

Kita baru nak bincang..

Okay lah better than nothing.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Tags
bentuk bumi, bumi rata atau bulat, saiz bumi

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 07:07 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you