Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



View Poll Results: Percayakah anda bumi ini rata?
Ya 119 18.62%
Tidak 466 72.93%
Berkecuali 54 8.45%
Voters: 639. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #9761  
Old 19-05-2017, 11:53 PM
matabulat matabulat is offline
Active Member

matabulat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 1,566
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 373
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Aku x suruh ko menafi ijmak2 ulamak untuk bumi bulat atau rata. Clear? Aku ajak berfikir...

Jom sama2 berfikir...

Kita mula pada yang mudah..

Contoh..

kita tolak tanah, tolak batu tolak busut pada kawasan tertentu di permukaan bumi ini, siap steamroll lagi... Jadilah ia padang bola untuk pasukan JDT..


Allah ratakan seluruh gunung dan apa sahaja pada seluruh kawasan di permukaan bumi ini.. Jadilah ia padang mahsyar..

Adakah itu bukan bumi yang sama yang kita diami sekarang?

Katakan bumi yang bukan/tak sama... Jadi? Adakah bumi kita ini tidak diratakan serata ratanya (tidak mengalami kemusnahan maha dahsyat)... Jom fikir sahaja..


Bercerita tantang kiamat, ada dalam quran gambarannya... Bintang berguguran, sains menerangkan bintang biasanya size nye supermassive dari size bumi... Bagaimana ia berguguran pada permukaan bumi yang sedang manusia diami ini? Kita masih anggap bumi ini tak sama lagi?

Mari kita mulakan dan fikirkan contoh ini dulu....

Sementara tu, baca quran dapatkan apa gambaran yang telah diberitakan mengenai kiamat...

X rugi kita baca, mana la tahu masa kiamat nanti betul2 bumi kita yg dumusnahkan... Kalau bumi lain xpe la... Kita mungkin selamat..


Selamat mencuba berfikir, sahabat2 ge ku yang berhati mulia atas sudi jugak ingat doakan aku hidayah, terima kasih ye.. Ok la tu jiwa kental walaupun aku cakap korang dol.. Tak tergolek, aku tak pernah niat korang untuk tergolek.. Just sharing is caring..

ok.ttp cte psl bumi ni ada lah sama atau tidak sbb fatwa ijmak ulamak pn dh ambil pendpt yg lebih kuat " Ibnu Abbas sebagaimana dikutip Imam Ath Thabari dalam tafsirnya juga menyimpulkan bahwa Padang Mahsyar bukanlah di bumi yang ditempati manusia sekarang. Dan inilah pendapat yang lebih kuat dan dipakai jumhur ulama. Wallahu a’lam bish shawab.". tak perlu ajk berfikir. trima pendpt ulamak kerana ilmu mereka.

kesimpulan dari perbincangan yg panjang ni ko msih berpegang bumi yg kita diami skang ni berbentuk rata bkn bulat?

atau kefahamam kamu bumi ni rata selepas kiamat? pilih antara dua tu,
Reply With Quote
Likes Faizudin, syamsoulcc liked this post
Paid Advertisement
  #9762  
Old 20-05-2017, 12:25 AM
kiddd2 kiddd2 is offline
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 16,322
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 1321
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Aku x suruh ko menafi ijmak2 ulamak untuk bumi bulat atau rata. Clear? Aku ajak berfikir...

Jom sama2 berfikir...

Kita mula pada yang mudah..

Contoh..

kita tolak tanah, tolak batu tolak busut pada kawasan tertentu di permukaan bumi ini, siap steamroll lagi... Jadilah ia padang bola untuk pasukan JDT..


Allah ratakan seluruh gunung dan apa sahaja pada seluruh kawasan di permukaan bumi ini.. Jadilah ia padang mahsyar..

Adakah itu bukan bumi yang sama yang kita diami sekarang?

Katakan bumi yang bukan/tak sama... Jadi? Adakah bumi kita ini tidak diratakan serata ratanya (tidak mengalami kemusnahan maha dahsyat)... Jom fikir sahaja..


Bercerita tantang kiamat, ada dalam quran gambarannya... Bintang berguguran, sains menerangkan bintang biasanya size nye supermassive dari size bumi... Bagaimana ia berguguran pada permukaan bumi yang sedang manusia diami ini? Kita masih anggap bumi ini tak sama lagi?

Mari kita mulakan dan fikirkan contoh ini dulu....

Sementara tu, baca quran dapatkan apa gambaran yang telah diberitakan mengenai kiamat...

X rugi kita baca, mana la tahu masa kiamat nanti betul2 bumi kita yg dumusnahkan... Kalau bumi lain xpe la... Kita mungkin selamat..


Selamat mencuba berfikir, sahabat2 ge ku yang berhati mulia atas sudi jugak ingat doakan aku hidayah, terima kasih ye.. Ok la tu jiwa kental walaupun aku cakap korang dol.. Tak tergolek, aku tak pernah niat korang untuk tergolek.. Just sharing is caring..
ijma ulamak dah kata bulat..

ilmuan islam dah buktikan bulat..

ahli falaq dah kira bumi ni bulat..

astronomi melihat kejadian alam selari dengan bumi bulat..

ahli geografi merumuskan permukaan bumi ni bulat..

kalo terfikir bumi ni pinggan, cari lah orang2 yang bidangnya utk menghilangkan was2..

jangan fikir sorang2, kelak terpesong fikiran tu..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes Faizudin liked this post
  #9763  
Old 20-05-2017, 12:32 AM
matabulat matabulat is offline
Active Member

matabulat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 1,566
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 373
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kiddd2 View Post
ijma ulamak dah kata bulat..

ilmuan islam dah buktikan bulat..

ahli falaq dah kira bumi ni bulat..

astronomi melihat kejadian alam selari dengan bumi bulat..

ahli geografi merumuskan permukaan bumi ni bulat..

kalo terfikir bumi ni pinggan, cari lah orang2 yang bidangnya utk menghilangkan was2..

jangan fikir sorang2, kelak terpesong fikiran tu..
takpe la.. klu dia hadam ayt aku dia tak perlu sembg meleret-leret. aku dh bg dia kata dua. tgu jwpn dia...
Reply With Quote
Likes Faizudin liked this post
  #9764  
Old 20-05-2017, 02:33 AM
sharemalaysia sharemalaysia is offline
Legendary Member

sharemalaysia's Avatar
 
Trader Rating: (276)
Join Date: Feb 2010
Location: Johore
Posts: 13,504
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kiddd2 View Post
ijma ulamak dah kata bulat..

ilmuan islam dah buktikan bulat..

ahli falaq dah kira bumi ni bulat..

astronomi melihat kejadian alam selari dengan bumi bulat..

ahli geografi merumuskan permukaan bumi ni bulat..

kalo terfikir bumi ni pinggan, cari lah orang2 yang bidangnya utk menghilangkan was2..

jangan fikir sorang2, kelak terpesong fikiran tu..
Semua yang ko senarai tu x dapat buktikan bintang berguguran ke bumi..

Aku x was2 bila ada dalam Quran. Terjemah apa sahaja bahasa pun quran tu tetap bawa maksud bintang2 berguguran ke BUMI.
Reply With Quote
  #9765  
Old 20-05-2017, 02:46 AM
quackk quackk is offline
Active Member

quackk's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Posts: 1,269
Thanks (Received): 41
Likes (Received): 11
Active Level
My Mood:
Default

A flat-Earth conspiracy theorist and YouTuber has taken a spirit level onto a plane to “prove” that Earth is flat once and for all. His "experiment" has since gone viral, just not in the way that he'd hoped.

YouTube conspiracy theorist D. Marble took a flight from Northern Carolina to Seattle in order to “monitor whether or not the pilot would dip the nose of the plane to compensate for curvature”.

He and some of his followers believe his video, below for your entertainment pleasure, proves that Earth is flat.

“I recorded a 23 minute and 45 seconds time-lapse, which by those measurements means the plane traveled a little over 203 miles," he explained in his video. "According to curvature math given to explain the globe model, this should have resulted in the compensation of 5 miles of curvature. As you'll see there was no measurable compensation for curvature."

"Understand that gravity is a still just a theory," he goes on to say. "No more defending what we know to be true! Now we take the fight to the enemy! #FEOffensive.”


sesi tampal menampal je ni... dah orang buat kajian kann
Reply With Quote
  #9766  
Old 20-05-2017, 03:19 AM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 5,103
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 772
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by quackk View Post
A flat-Earth conspiracy theorist and YouTuber has taken a spirit level onto a plane to “prove” that Earth is flat once and for all. His "experiment" has since gone viral, just not in the way that he'd hoped.

YouTube conspiracy theorist D. Marble took a flight from Northern Carolina to Seattle in order to “monitor whether or not the pilot would dip the nose of the plane to compensate for curvature”.

He and some of his followers believe his video, below for your entertainment pleasure, proves that Earth is flat.

“I recorded a 23 minute and 45 seconds time-lapse, which by those measurements means the plane traveled a little over 203 miles," he explained in his video. "According to curvature math given to explain the globe model, this should have resulted in the compensation of 5 miles of curvature. As you'll see there was no measurable compensation for curvature."

"Understand that gravity is a still just a theory," he goes on to say. "No more defending what we know to be true! Now we take the fight to the enemy! #FEOffensive.”


sesi tampal menampal je ni... dah orang buat kajian kann

Mcm menarik je.. Kat mana video tu? Cuba tepek sini
__________________
Ku teringat kata ayahku
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
Reply With Quote
  #9767  
Old 20-05-2017, 03:45 AM
quackk quackk is offline
Active Member

quackk's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Posts: 1,269
Thanks (Received): 41
Likes (Received): 11
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
Mcm menarik je.. Kat mana video tu? Cuba tepek sini
xjumpe pn video tu.. tapi ni link dia

http://www.iflscience.com/environmen...way-hed-hoped/
Reply With Quote
  #9768  
Old 20-05-2017, 03:55 AM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 5,103
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 772
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by quackk View Post
xjumpe pn video tu.. tapi ni link dia

http://www.iflscience.com/environmen...way-hed-hoped/
baru je tengok video tu..

tapi video tu langsung tak membuktikan bumi ni rata(piring)....
video tu sekadar macam video budak2...

aku ingat ape la tadi...
daripada dia membazir masa bawak alat pengukur tu atas kapal terbang, lebih baik dia naik flight pergi ke hujung bumi (ice ring) ...

__________________
Ku teringat kata ayahku
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
Reply With Quote
Likes Faizudin liked this post
  #9769  
Old 20-05-2017, 08:45 AM
kiddd2 kiddd2 is offline
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 16,322
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 1321
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Semua yang ko senarai tu x dapat buktikan bintang berguguran ke bumi..

Aku x was2 bila ada dalam Quran. Terjemah apa sahaja bahasa pun quran tu tetap bawa maksud bintang2 berguguran ke BUMI.
xde sapa dapat buktikan hari kiamat yang blum terjadi..

bila Allah kata kunfayakun, percayalah, ia tetap terjadi, macam2 camne sekalipon..

kalo ikut kepala ko mmg laa macam2 bentuk boleh terjadi, tapi boleh buktikan ke??

sebabtu ikut kata mereka yang bidangnya, ko bukan dalam bidang bentuk bumi, gi bertanya pada yang bidangnya..

was was tu mainan syaitan, ingat tu..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes Faizudin liked this post
  #9770  
Old 20-05-2017, 08:56 AM
kiddd2 kiddd2 is offline
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 16,322
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 1321
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
baru je tengok video tu..

tapi video tu langsung tak membuktikan bumi ni rata(piring)....
video tu sekadar macam video budak2...

aku ingat ape la tadi...
daripada dia membazir masa bawak alat pengukur tu atas kapal terbang, lebih baik dia naik flight pergi ke hujung bumi (ice ring) ...

http://www.youtube.com/watch?v=6nNUEU8gnf4
haha..

ingatkan pilot, padan laa buat video gitu..

baca komen memalukan sungguh..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Tags
bentuk bumi, bumi rata atau bulat, saiz bumi

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump