Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > CONSUMERS, FRAUD, ILLEGAL ACTIVITES > Consumers > Consumer Info, Discussion

Consumer Info, Discussion Share useful information to other consumers. Discuss to get more clearer picture of some brand of products & services

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 04-04-2016, 03:37 PM
Ibn Raffar Ibn Raffar is offline
Super Active

Ibn Raffar's Avatar
 
Trader Rating: (28)
Join Date: May 2011
Posts: 6,994
Thanks (Received): 320
Likes (Received): 48
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hashocean View Post
thread kedua pasal tukar 1 phase ke 3 phase yg den dah go thru hari ni

masih xjumpa jawapan untuk kos pertukaran

up thread!!

sapa2 tahu sila post ya.
Surau area rumah ambe ada upgrade ke 3 phase awal tahun baru ni. Nanti ambe cuba tanya ye.lokasi klang.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #62  
Old 20-04-2016, 01:05 PM
rie72usa rie72usa is offline
Active Member

rie72usa's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,180
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by hashocean View Post
thread kedua pasal tukar 1 phase ke 3 phase yg den dah go thru hari ni

masih xjumpa jawapan untuk kos pertukaran

up thread!!

sapa2 tahu sila post ya.
Baru daftar tadi:

Deposit rm1200 (deposit ikut kategori rumah - 1.2k utk banglo)
Wayer service dari tiang ke rumah rm795

Total rm1995 (rumah baru)
__________________
YM: [email protected]
Reply With Quote
  #63  
Old 24-04-2016, 01:30 PM
AARCEMARA AARCEMARA is offline
Active Member

AARCEMARA's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2010
Posts: 1,145
Thanks (Received): 51
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Rumah teres boleh tukar 3 phase tak? Sebab wyre supply dari tiang share dengan semua rumah dlm satu row.
Reply With Quote
  #64  
Old 01-04-2018, 04:57 PM
arul57 arul57 is offline
Super Active

arul57's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jul 2008
Posts: 6,020
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 45
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by AARCEMARA View Post
Rumah teres boleh tukar 3 phase tak? Sebab wyre supply dari tiang share dengan semua rumah dlm satu row.
Kalau ada keperluan, buat je, kalau loading letrik agak tggi, sebaiknya upgrade ke 3 phase, karan lebih stabil,
Cuma kosnya permulaan agak tggi.

So wiring single phase memang kena tukar kesemua sekali kpd wiring 3 phase, kos lagi, nak tarik letrik dr tiang tnb ke meter rumah kos lagi,deposit meter dah tentu mahal?

Sapa ada contact wiring area kg melayu subang, shah alam?.
Reply With Quote
  #65  
Old 04-04-2018, 10:21 AM
ramos ramos is offline
Super Active

ramos's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2009
Posts: 6,261
Thanks (Received): 144
Likes (Received): 26
Active Level
My Mood:
Default

aku x pakai ekon pun bil 100 jgk tiap2 bulan huhu pelik betol
Reply With Quote
  #66  
Old 04-04-2018, 02:09 PM
pudins70 pudins70 is offline
Super Active

pudins70's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 5,376
Thanks (Received): 8
Likes (Received): 127
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ramos View Post
aku x pakai ekon pun bil 100 jgk tiap2 bulan huhu pelik betol
Apa apa peralatan elektrik yang menjana haba spt heater, cerek elektrik, microwave, peti sejuk, seterika akan menggunakan kuasa yang banyak.
Reply With Quote
  #67  
Old 11-05-2018, 12:27 AM
hayenadeblue hayenadeblue is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2015
Posts: 4
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by AARCEMARA View Post
Rumah teres boleh tukar 3 phase tak? Sebab wyre supply dari tiang share dengan semua rumah dlm satu row.
Salam. Lama x jenguk CG. Utk rumah teres, yg masuk ke setiap blok dh mmg 3-phase. Cumanya, yg masuk ke setiap rumah hanyalah 1-phase. Selalunya akan alternate beberapa rumah utk satu2 phase. So, bila nk masuk 3-phase, kontraktor TNB akan tarik 4 wayar (semua) ke rumah (1 neutral) berbanding hanya 2 wayar (1 neutral) utk 1-phase. Kalau banglo, mmg rumit sikit sbb TNB perlu tarik 4 wayar ni dari pencawang/tiang berhampiran.

Saya skrg tgh renovate rumah. Tukar siap2 ke 3-phase sbb ada 7 AC. Perbelanjaan ke TNB:
Deposit 1-phase: RM500

Then ubah wiring. Lps siap wiring kena bayar kpd TNB:
Bayaran sambungan: RM318 (lps bayar, kontraktor TNB tarik 4 wayar ke fuse box)
Deposit 3-phase: RM210 (lps bayar, TNB pasang meter 3-phase)
TOTAL bayaran ke TNB: 1028

Sbb apa kena bayar deposit 1-phase, nk pakai dulu elektrik utk renovate rumah.

Kos wiring lbh kurang dlm RM8k-9k kot sbb x siap abis lg. Anyway, asalnya saya ada hanya 1 DB (distribution board). Skrg dh tambah jd 3; 1 di tingkat atas dan 1 DB kecil di dapur. Ada jugak tambah soket, wiring lampu2 LED dan harga ni termasuk wiring auto-gate dan intercom. Simple conversion dari 1-phase ke 3-phase x mahal kot. Ubah wiring di DB sedia ada dan balance kan sahaja. Cumanya, dah alang2 tukar 3-phase, baik tambah DB. Senang utk masa2 mendatang.

Betul apa yg bro2 di atas ckp psl power factor (PF) tu. Nk kena monitor kVAR/h (kilo Volt-Ampere Reactance per hour) pulak lps psg 3-phase ni. Kena cari wireman yg cekap bg balance 3-phase ni.

Anyway, sapa2 yg baru masuk rumah baru, dan rasa2 akan pakai AC bnyk utk masa2 akan dtg, saya galakkan tukar siap2 ke 3-phase. Takut tggu lama2 nnt deposit naik, upah wireman pun naik, kos barang pun naik.

Last edited by hayenadeblue; 11-05-2018 at 12:51 AM..
Reply With Quote
Likes rebellion, CITROEN_C4 liked this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump