Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 13-11-2017, 04:27 PM
Mie2010 Mie2010 is offline
Regular

Mie2010's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2010
Posts: 586
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by thesinister View Post
Salam otai2.Nak minx pendapat tentang retirement plan saya.Saya umo 24.Bujang.kerja freelance.Cash dalam 50k.Bulan2 saya dapat lebih kurang rm3k-7k.x menentu.Sbb currency upah sya berbeza.Skrg ni cuma ada ptptn (rm 32k) dan bayar dlm rm100 je tiap bulan.Tiada hutang lain.

plan sekarang (target untuk buat portfolio pelaburan rm 1juta) utk retirement:
1.ASB 1 - baru nak buat dan ingin bayar lumpsum
2.Sekiranya Asb 1 sudah settel,ingt nk buat terus ASB 2 (xnk bertangguh kerana darah muda) - ingin bayar lumpsum
3.Selepas settel,ingt nk simpan di simpanan asb biasa sampai penuh.
4.Baru proceed ke tabung haji (dah ada x sampai 5k) dan ahb (tgh piki2 lagi)


Soalan saya step 1 sampai 3 tu logik ke x ea?sbb sya noob sgt pasal asb nih.Saya xpasti samaada boleh ke x lepas asb1 tu dh settel,terus nk buat asb2 dalam tahun yang sama?.Then pasal simpanan asb biasa tu,boleh ke x kalau kita simpan duit dalam tu walau kita dh ada asb1 dan asb2?

Bab kawin,sya xpikir lagi sbb baru kene tinggal dgn bakal tunang kerana x berduit.
Bagus usaha & perancangan bro.
Ni boleh contact Mr Hanafi Hamin : 019-4579144 insya-Allah beliau boleh membantu memberi pencerahan utk perancangan2 tuan.
(Jgn risau, saya suggest ni bukan dpt komisen pun, tapi mmg sbb nk membantu).
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #42  
Old 13-11-2017, 04:46 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Super Active

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 9,947
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 214
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Yusri2015 View Post
kenapa bro tak beli rumah dulu sebelum tumpukan pada loan asb? selalunya org akan buat begitu kan?betul tak sifu2?
tak boleh ikut orang... setiap orang kekuatan financial & komitmen lain2... kalo tengah blur tak tau nak start dari mana, buat je asb loan dulu, minimum 50k loan...
Reply With Quote
  #43  
Old 16-11-2017, 11:17 PM
ramos ramos is offline
Super Active

ramos's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,999
Thanks (Received): 144
Likes (Received): 16
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by thesinister View Post
Salam otai2.Nak minx pendapat tentang retirement plan saya.Saya umo 24.Bujang.kerja freelance.Cash dalam 50k.Bulan2 saya dapat lebih kurang rm3k-7k.x menentu.Sbb currency upah sya berbeza.Skrg ni cuma ada ptptn (rm 32k) dan bayar dlm rm100 je tiap bulan.Tiada hutang lain.

plan sekarang (target untuk buat portfolio pelaburan rm 1juta) utk retirement:
1.ASB 1 - baru nak buat dan ingin bayar lumpsum
2.Sekiranya Asb 1 sudah settel,ingt nk buat terus ASB 2 (xnk bertangguh kerana darah muda) - ingin bayar lumpsum
3.Selepas settel,ingt nk simpan di simpanan asb biasa sampai penuh.
4.Baru proceed ke tabung haji (dah ada x sampai 5k) dan ahb (tgh piki2 lagi)


Soalan saya step 1 sampai 3 tu logik ke x ea?sbb sya noob sgt pasal asb nih.Saya xpasti samaada boleh ke x lepas asb1 tu dh settel,terus nk buat asb2 dalam tahun yang sama?.Then pasal simpanan asb biasa tu,boleh ke x kalau kita simpan duit dalam tu walau kita dh ada asb1 dan asb2?

Bab kawin,sya xpikir lagi sbb baru kene tinggal dgn bakal tunang kerana x berduit.
aik kata ada cash 50k tp x berduit?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump