Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-01-2012, 01:14 PM
chrome76 chrome76 is offline
Active Plus

chrome76's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2005
Posts: 3,754
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Sistem pendidikan Malaysia

salam.. selepas aku tgk video amelina tu aku terfikir utk bukak thread ni...
amelina adalah contoh kepada sistem pembelajaran kita di malaysia.. semua nk kejar gred yg tinggi 17 A1 nampak mcm hebat tapi masa aku baca kt suratkhabar masa tu aku rasa dia ni org yg tak nampak jalan dia sendri.. kalau nk jadi doktor bukannya semua subjek yg dia amek tu jadik syarat utk masuk jadik doktor.. dan aku rasa kebanyakan pelajar2 kt mesia pun sama mcm dia.. badge of honour adalah dpt sebanyak mungkin A dlm periksa tapi selepas tu diorg tak nampak apa2 pun...

sebab tu dia mudah terikut.. dalaman dia "kosong" takde pegangan yang teguh.. kosong bukannya dia takde agama atau didikan.. tapi benda tu semua cam utk dihafal bukan di amalkan.. sistem berasaskan peperiksaan bagi pendapat aku FAIL sebab tak boleh melahirkan visionari yg unggul.. kita tak perlukan "burung kakaktua" yg pandai menghafal.. tp kita perlukan org yg berfikiran jauh,kritis,innovatif, mempunya vision yg tersendiri mcm CEO airasia tu..

mcm dlm citer 3 *****.. kita tak pernah terfikir akan nilai ilmu yg kita belajar tu.. kita cuma nk kejar grade.. dpt CGPA hebat dah rasa best.. tapi bila sampai kepada penggunaan ilmu yg kita belajar tu semua dah lupa... apa pendapat korang??

The Finland Phenomenon - Links Courtesy of Megat Sri Rama
http://www.mediafire.com/?b7i3eerc3rkfn0f
http://www.mediafire.com/?bjxuenk1p9ansnk
http://www.mediafire.com/?knwiu0d5h55p2q5
http://www.mediafire.com/?uoaoug9dg06xthy
http://www.mediafire.com/?d6pg7bp1b11opq6
http://www.mediafire.com/?5542owh3oyrxmb0
http://www.mediafire.com/?fb914t2j8x3azi0

archive password : carigold

Last edited by chrome76; 07-01-2012 at 07:48 AM..
Reply With Quote
Thanks nikk thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 05-01-2012, 02:48 PM
Berfikir Berfikir is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2011
Posts: 4,858
Thanks (Received): 107
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

bagi aku sistem pendidikan kita dah ok.
cuma kalau rasa nak jadi businessman.belajar aje ijazah/diploma perniagaan.
__________________
goodbye lembah klang.11 tahun rasa macam sekejap aje.umpama baru semalam.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-01-2012, 02:57 PM
ezul82 ezul82 is offline
Super Active

ezul82's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 7,215
Thanks (Received): 42
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

subject agama lebih kepada hukum & rukun, tidak menekankn bab akhlak.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-01-2012, 03:03 PM
Hidier Hidier is offline
Legendary Member

Hidier's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Location: Johor
Posts: 11,681
Thanks (Received): 903
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Berfikir View Post
bagi aku sistem pendidikan kita dah ok.
cuma kalau rasa nak jadi businessman.belajar aje ijazah/diploma perniagaan.
SETUJU !!!



takde masalah sistem pendidikan kita...
__________________
AIA PUBLIC TAKAFUL

Takaful & Medical Kad

012-7796200
Reply With Quote
  #5  
Old 05-01-2012, 03:03 PM
hantu hantu is offline
Active Member

hantu's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jul 2006
Location: earth
Posts: 2,117
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

dulu2 masa kat u... aku teringat akan ucapan classmate aku masa aku kat final year, "you guys study for grade but we study for real life application.. we don't care we got low grade but we still can explain to you the first year subject.. can you? "
pas tu baru aku nampak yg malaysia ni menekankan skill hafalan.. creative thinking kurang... tu jugak apa yg aku nampak pada fresh grad yg baru keja, bab theory semua terer tapi bila solving problem merangkak nak setel..
dalam kes amalina ni lebih pada kejutan budaya dan dalaman pegangan agama tu agak goyah.. tu apa yg aku rasalah..

Last edited by hantu; 05-01-2012 at 03:11 PM..
Reply With Quote
  #6  
Old 05-01-2012, 03:19 PM
ezul82 ezul82 is offline
Super Active

ezul82's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 7,215
Thanks (Received): 42
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hantu View Post
dulu2 masa kat u... aku teringat akan ucapan classmate aku masa aku kat final year, "you guys study for grade but we study for real life application.. we don't care we got low grade but we still can explain to you the first year subject.. can you? "
pas tu baru aku nampak yg malaysia ni menekankan skill hafalan.. creative thinking kurang... tu jugak apa yg aku nampak pada fresh grad yg baru keja, bab theory semua terer tapi bila solving problem merangkak nak setel..
dalam kes amalina ni lebih pada kejutan budaya dan dalaman pegangan agama tu agak goyah.. tu apa yg aku rasalah..
klu belajar tinggi2, klu keje sign approval je...yg lower grade yg buat keje hands-on.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-01-2012, 03:33 PM
Berfikir Berfikir is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2011
Posts: 4,858
Thanks (Received): 107
Likes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

dah masuk ipt maksudnya bijak pandai dah tu.
takkan nak harapkan orang yang belajar rendah macam aku nak fikirkan masalah korang.
__________________
goodbye lembah klang.11 tahun rasa macam sekejap aje.umpama baru semalam.

Last edited by Berfikir; 05-01-2012 at 08:31 PM..
Reply With Quote
  #8  
Old 05-01-2012, 11:04 PM
faisal_moukei faisal_moukei is offline
Active Plus

faisal_moukei's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2010
Posts: 3,925
Thanks (Received): 50
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by chrome76 View Post
salam.. selepas aku tgk video amelina tu aku terfikir utk bukak thread ni...
amelina adalah contoh kepada sistem pembelajaran kita di malaysia.. semua nk kejar gred yg tinggi 17 A1 nampak mcm hebat tapi masa aku baca kt suratkhabar masa tu aku rasa dia ni org yg tak nampak jalan dia sendri.. kalau nk jadi doktor bukannya semua subjek yg dia amek tu jadik syarat utk masuk jadik doktor.. dan aku rasa kebanyakan pelajar2 kt mesia pun sama mcm dia.. badge of honour adalah dpt sebanyak mungkin A dlm periksa tapi selepas tu diorg tak nampak apa2 pun...

sebab tu dia mudah terikut.. dalaman dia "kosong" takde pegangan yang teguh.. kosong bukannya dia takde agama atau didikan.. tapi benda tu semua cam utk dihafal bukan di amalkan.. sistem berasaskan peperiksaan bagi pendapat aku FAIL sebab tak boleh melahirkan visionari yg unggul.. kita tak perlukan "burung kakaktua" yg pandai menghafal.. tp kita perlukan org yg berfikiran jauh,kritis,innovatif, mempunya vision yg tersendiri mcm CEO airasia tu..

mcm dlm citer 3 *****.. kita tak pernah terfikir akan nilai ilmu yg kita belajar tu.. kita cuma nk kejar grade.. dpt CGPA hebat dah rasa best.. tapi bila sampai kepada penggunaan ilmu yg kita belajar tu semua dah lupa... apa pendapat korang??
Quote:
Originally Posted by hantu View Post
dulu2 masa kat u... aku teringat akan ucapan classmate aku masa aku kat final year, "you guys study for grade but we study for real life application.. we don't care we got low grade but we still can explain to you the first year subject.. can you? "
pas tu baru aku nampak yg malaysia ni menekankan skill hafalan.. creative thinking kurang... tu jugak apa yg aku nampak pada fresh grad yg baru keja, bab theory semua terer tapi bila solving problem merangkak nak setel..
dalam kes amalina ni lebih pada kejutan budaya dan dalaman pegangan agama tu agak goyah.. tu apa yg aku rasalah..
Salaam,..

Eden setuju dgn keduaČ pandangan ni..


Adik eden sendiri merupakan antara penerima anugerah Dean List...(ye ke aku sebut ni)
Tp bila mintak buat penerangan subjek, dia tak tahu..
Bila ditanya apa yg dia faham tentang subjek tu,
dia kata dia tak paham, dia cuma hafal je..

Nak komen lebih lanjut,
eden belum ada pandangan sendiri lagi..

yg mencari ilmu
faisal_moukei
__________________
Nak kemana lah pulak skrg..?
Australia..? New Zealand..? England..?
Japan..? Dubai..?
Reply With Quote
  #9  
Old 05-01-2012, 11:09 PM
d..0..v..0..b d..0..v..0..b is offline
Regular

d..0..v..0..b's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2011
Posts: 277
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Berfikir View Post
dah masuk ipt maksudnya bijak pandai dah tu.
takkan nak harapkan orang yang belajar rendah macam aku nak fikirkan masalah korang.
angkat bakul sendiri ni.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-01-2012, 11:12 PM
jaih jaih is offline
Super Active

jaih's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2006
Location: KB-Kuantan
Posts: 8,950
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 79
Active Level
My Mood:
Default

setuju ngan chrome n hantu..
problem solving skill kurang..
management skill kurang..

on paper mmg grade champion.. tp bila masuk real life
hilang punca... takleh nak kaitkan apa yg dihafal dengan kerja..
n time nih laa.. staff bawahan akan nampak.. harap ada jaa degree tp wat keja tak reti.. keadaan nih mmg ada di kebanyakan jenis pekerjaan.

pendapat patik yg ngaji takat SPM sajaa
__________________
~~~~~Tanah Serendah Sekebun Bunga~~~~~
N7100
ROM Standard Pekak

Trading History
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump