Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 14,914
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: 09-12-2016
Replies: 1
Views: 11,444
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 36,917
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 30-11-2016, 02:54 PM
TT TT is online now
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 101,222
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 194
Likes (Received): 1450
Dislikes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default Cikgu stress hingga terpaksa ambil pil tidur, ubat penenang


Gambar hiasan

KUALA LUMPUR - Bayangkan seorang guru terpaksa mengambil pil tidur, pil penenang dan ubat kemurungan setiap hari, malahan berdepan kerisauan dan migrain setiap kali memasuki sekolah.

Begitulah kes paling serius yang pernah dikendalikan Bendahari Persatuan Psikiatri Malaysia, Dr. Ng Chong Guan.

Profesor Madya Universiti Malaya itu berkata, semakin ramai guru mendapatkan bantuan mental daripada pakar dan keadaannya sudah mencapai tahap yang serius.

"Berdasarkan pengalaman saya sejak dua tahun lalu, terdapat purata satu kes membabitkan guru pada setiap bulan.

"Guru kaunseling tidak terkecuali, mereka turut meminta bantuan pakar psikiatri," katanya kepada Sinchew Daily ketika mengulas mengenai isu stres dalam kalangan guru.

Chong Guan berkata, pemerhatiannya juga mendapati guru dari sekolah Cina lebih banyak berdepan tekanan berbanding sekolah aliran lain.

Katanya, beberapa faktor menyumbang kepada tekanan di mana salah satunya ialah guru muda gagal memahami keadaan sebenar kerjaya mereka.

Menurutnya, banyak guru berasa tertekan kerana mereka menjangkakan kedudukan mereka akan dihormati murid dan ibu bapa, tetapi apa yang berlaku adalah berlainan dengan apa yang diharapkan.

"Keadaan psikologi guru adalah penting, mereka harus mempunyai pemahaman mengenai kerja mereka sebelum menerima latihan perguruan," katanya.

Chong Guan berkata, perubahan mendadak dalam dunia pendidikan termasuk dari segi dasar dan sistem pelajaran turut menyebabkan guru gagal menyesuaikan diri.

Tambahnya, para guru pada masa yang sama menerima tekanan dan aduan daripada ibu bapa.

"Guru perlu menjaga hati murid kerana bimbang mereka akan mengadu kepada orang tua, ini juga menambah tekanan," katanya.

Para pendidik, menurut Chong Guan, sering "tersepit" antara guru besar yang mahu meningkatkan status sekolah dan ibu bapa yang juga mempunyai permintaan masing-masing.

Ujarnya lagi, komitmen terhadap keluarga turut menambahkan stres dalam kalangan guru.


http://malaysiagazette.com/ms/akhbar...nya-jadi-cikgu
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #2  
Old 30-11-2016, 02:55 PM
tomie tomie is online now
CG Hardcore

tomie's Avatar
 
Trader Rating: (31)
Join Date: Dec 2006
Location: Sedaka, Yan
Posts: 70,061
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 7806
Likes (Received): 36
Dislikes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

mmg la...
asal nak masuk ja..pikiaq
nak disiplinkan pelajar....
kang kena repot plak...

itu tak bleh.ini tak bleh..
lepas tu...murid2 besaq kapla...batu dalam ada duduk...
camna tak streess
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #3  
Old 30-11-2016, 02:57 PM
dausbiz dausbiz is online now
CG Top Poster Club

dausbiz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2015
Location: www.rahsiafirdaus.com
Posts: 24,041
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 111
Dislikes (Received): 5
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

semua kerja stress hidup memang kadang stress

Slalu berdoa pada Allah

macam orang bujang stress kadang orang tanya bila ko nak kahwin dah Tua kan!!

Then orang bujang tanya Bila ko nak mampos ko dah lama kan hidup
__________________
Dapatkan PACAK LANGIT PEARL PLUS PIL KERASKAN Zakar Lelaki hanya RM50 SEBOTOL
dan Dapatkan Komisyen RM50 ke Akaun Bank Anda Berulang Kali
di
www.rahsiafirdaus.com

Sebarang Pertanyaan Hubungi Firdaus 016-4650338
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #4  
Old 30-11-2016, 02:57 PM
pecot85 pecot85 is offline
CG Top Poster Club

pecot85's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2009
Location: kuching
Posts: 26,001
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 239
Likes (Received): 47
Dislikes (Received): 3
Active Level
Send a message via Yahoo to pecot85
Default

jadi io pdrm tengok..area hardcore pula tu
__________________
Time after time
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #5  
Old 30-11-2016, 03:00 PM
cek mek molek cek mek molek is offline
Legendary Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 15,422
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 160
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

rasanya semua kerja ada stress tersendiri
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #6  
Old 30-11-2016, 03:06 PM
Rizal Rizal is offline
Legendary Member

Rizal's Avatar
 
Trader Rating: (16)
Join Date: Sep 2008
Posts: 10,985
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 588
Likes (Received): 3
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Skype™ to Rizal
Default

klu guru kaunseling pun jumpa pakar psikiatri,mcm mana nak kaunseling pelajar?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #7  
Old 30-11-2016, 03:09 PM
pecot85 pecot85 is offline
CG Top Poster Club

pecot85's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2009
Location: kuching
Posts: 26,001
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 239
Likes (Received): 47
Dislikes (Received): 3
Active Level
Send a message via Yahoo to pecot85
Default

Quote:
Originally Posted by cek mek molek View Post
rasanya semua kerja ada stress tersendiri
memang la...tengok carta di malaysia..paling stress no 1 polis..cikgu no. 4...sementara dalam polis paling tinggi beban kerja & stress adalah io....bayangkan tahap kestressan io...lagi pula yang service di area hardcore
__________________
Time after time
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #8  
Old 30-11-2016, 03:14 PM
satriahitam satriahitam is offline
Active Plus

satriahitam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Oct 2008
Posts: 4,387
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 11
Dislikes (Received): 1
Active Level
Default

student pun stress gak... bukan cikgu jer.... student U lagi stress, sampai adr yg nak bunuh diri.... skrg zaman ramai stress sampai membawa masalah mental dah... lek lek jgn stress sangat...
__________________
Klik dan register dengan lengkap... pastu tggu jer la keputusannya bulan depan... buat USD dengan promo link sahaja...Register jer terus dpt USD25
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #9  
Old 30-11-2016, 03:20 PM
cek mek molek cek mek molek is offline
Legendary Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 15,422
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 160
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by pecot85 View Post
memang la...tengok carta di malaysia..paling stress no 1 polis..cikgu no. 4...sementara dalam polis paling tinggi beban kerja & stress adalah io....bayangkan tahap kestressan io...lagi pula yang service di area hardcore
terima kasih tn pecot atas info . kesian tuan....

area hardcore tu mcmana?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #10  
Old 30-11-2016, 03:23 PM
pecot85 pecot85 is offline
CG Top Poster Club

pecot85's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2009
Location: kuching
Posts: 26,001
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 239
Likes (Received): 47
Dislikes (Received): 3
Active Level
Send a message via Yahoo to pecot85
Default

Quote:
Originally Posted by cek mek molek View Post
terima kasih tn pecot atas info . kesian tuan....

area hardcore tu mcmana?
kes indeks jenayah sangat tinggi...majoriti di klang valley & bandar-bandar besar
__________________
Time after time
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 08:35 AM.


Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you