Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 2,146
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 11,093
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 19,897
More...
View Poll Results: Percayakah anda bumi ini rata?
Ya 103 18.39%
Tidak 408 72.86%
Berkecuali 49 8.75%
Voters: 560. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #6681  
Old 21-03-2017, 06:51 AM
kiddd2 kiddd2 is online now
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 13,747
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 637
Dislikes (Received): 19
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Jom belajar ilmu sifat matter.. Air boleh melengkung ye huhuhu.. Pelik, tapi baller percaya. Baller kata logik air melengkung ni.. Ada melengkung, ada la cembung kan, adakah air baller boleh melengkung ke dalam dan cembung ketika pasang surut?

Cer citer sikit pasaipa air boleh melengkung di bumi bulat yg luas ini yang tak dapat detect lengkungan bumi ni.


And..
tetiba nak merapek benda lain..

mana topik sembang map as it is ko tu..

kalo xnak teruskan, bagi website indon yang ko belajar tu..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #6682  
Old 21-03-2017, 06:57 AM
sharemalaysia sharemalaysia is offline
Temporarily Banned for 1 Week

 
Trader Rating: (276)
Join Date: Feb 2010
Location: Johore
Posts: 13,028
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Send a message via MSN to sharemalaysia Send a message via Yahoo to sharemalaysia Send a message via Skype™ to sharemalaysia
Default

Quote:
Originally Posted by kiddd2 View Post
tetiba nak merapek benda lain..

mana topik sembang map as it is ko tu..

kalo xnak teruskan, bagi website indon yang ko belajar tu..
Aku teruskan bila aku rasa ko dah mampu hadam ilmu 1 berkaitan arah dalam map as it is..


Tolonglah jgn munafik lg budak... Ko masih belum hadam pun ilmu 1, dah mintak aku sambung.... Aku sambung ikut flow pemahaman ko..

Oh ye, apa yg aku merepek... Aku nak belajar ilmu air lengkung dari baller pun xley ke?

Bagi la ilmu 1 topik air melengkung kat aku yg sudi nak fahami ni
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 1
 
  #6683  
Old 21-03-2017, 07:03 AM
kiddd2 kiddd2 is online now
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 13,747
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 637
Dislikes (Received): 19
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Aku teruskan bila aku rasa ko dah mampu hadam ilmu 1 berkaitan arah dalam map as it is..


Tolonglah jgn munafik lg budak... Ko masih belum hadam pun ilmu 1, dah mintak aku sambung.... Aku sambung ikut flow pemahaman ko..

Oh ye, apa yg aku merepek... Aku nak belajar ilmu air lengkung dari baller pun xley ke?

Bagi la ilmu 1 topik air melengkung kat aku yg sudi nak fahami ni
nak paham camne bila kena soal dah suruh belajar sendiri..

float info aku tanya, ko suruh carik sendiri, padahal tu istilah pasar ciptaan ko sendiri..

air melengkung pun xpernah tengok, munafik apa ko nih..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #6684  
Old 21-03-2017, 07:11 AM
sharemalaysia sharemalaysia is offline
Temporarily Banned for 1 Week

 
Trader Rating: (276)
Join Date: Feb 2010
Location: Johore
Posts: 13,028
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Send a message via MSN to sharemalaysia Send a message via Yahoo to sharemalaysia Send a message via Skype™ to sharemalaysia
Default

Quote:
Originally Posted by kiddd2 View Post
nak paham camne bila kena soal dah suruh belajar sendiri..

float info aku tanya, ko suruh carik sendiri, padahal tu istilah pasar ciptaan ko sendiri..

air melengkung pun xpernah tengok, munafik apa ko nih..
Term tu aku x cipta la boddoh, aku baca diiternet. Asalnya aku pun tak tahu. Bila diberi contoh ada pengiraan yang boleh berubah ubah seperti skala jarak, bumi spin or stop pada bulan terbit, bulan bergerak sambil bumi spin atau tak dalam pengiraan dan lain2 tu yg kat indon panggil float info. Info2 yg boleh berubah ia terapung.

Bego amat kamu sampai fikir istilah atau term tu sangat serious..

”Info terapung" xnak taip kat searc bar?

Kat sini je aku nampak ko naif, selain jahilwamufik Aku x sanggup ko terus begini. Carilah kebenaran dengan kesedaran... Dan berhemah,.. Jgn mencari dengan hasad dan helah..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 1
 
  #6685  
Old 21-03-2017, 07:21 AM
kiddd2 kiddd2 is online now
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 13,747
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 637
Dislikes (Received): 19
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Term tu aku x cipta la boddoh, aku baca diiternet. Asalnya aku pun tak tahu. Bila diberi contoh ada pengiraan yang boleh berubah ubah seperti skala jarak, bumi spin or stop pada bulan terbit, bulan bergerak sambil bumi spin atau tak dalam pengiraan dan lain2 tu yg kat indon panggil float info. Info2 yg boleh berubah ia terapung.

Bego amat kamu sampai fikir istilah atau term tu sangat serious..

”Info terapung" xnak taip kat searc bar?

Kat sini je aku nampak ko naif, selain jahilwamufik Aku x sanggup ko terus begini. Carilah kebenaran dengan kesedaran... Dan berhemah,.. Jgn mencari dengan hasad dan helah..
sedap kata org boddoh yek..

balik ke ko jugak..

float info aku search xde apa2..

info terapung, baru ada, satu je reference?? ..

https://mobile.twitter.com/ter_apung

lain kali bagi je reference tu..

nampak tak keboddohan tu akan balik kepada ko..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #6686  
Old 21-03-2017, 07:24 AM
matten02 matten02 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 686
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 160
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by cocoreX View Post

















glober sila buktikan kiraan sea curve.
ikut kiraan kt gmbr first betul la 2.. xbyk pn drop. sbb diameter besar sgt kot..

gmbr-gambar bawah yg bro bg 2 semua gmbr sekeping ke amik panoramic view? bro penah berdiri dpn laut n tgk kapal datang dr depan x? sy penah tgk.. mula nmpk bahagian depan je. lama2 br nmpk seluruh kapal.. tp mmg jauh la. kn pkai zoom lens panjang punya..

sy xpenah lg jmpa world traveller yg balik dari pelayaran keliling dunia yg mengesahkan diorg smp hujung dunia. rmai yg mengesahkan diorg keliling dunia.

sy pn nk jgk tgk world edge klu ada.. world exploration n technology dh advanced beribu-ribu tahun mesti blh smp hujung dunia n buktikan teori flate earth. tp smp sekarang teori FE masih xdpt dibuktikan.

sy xtentang pn ilmu FE melainkan dpt dibuktikan dengan hujah n logic yg munasabah. prinsip ilmu mesti jelas n tanpa berahsia.

sy bc gak hujah FE n SE. kemudian bandingkan. tapi banyak lg fenomena alam yg xdpt FE buktikan dgn teorinya selaras dgn kejadian di alam.

sy harap bro bc la sy tulis panjang2 ni
__________________
Surah Al-Hujurat Ayat 6
"Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu".

Last edited by matten02; 21-03-2017 at 07:35 AM..
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #6687  
Old 21-03-2017, 07:28 AM
Mata_Pena Mata_Pena is offline
Active Member

Mata_Pena's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,270
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 191
Dislikes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by tokey99 View Post
tunjukkan lah bukti..matahari terbit dr sudut bumi bulat..dr segi cahaya pada awan meliputi..org fe dh buktikan..setakat lukisan..budak drjh 6 pun dh leh wat guna komputer(yg belajarlah)..
matahari mmg la terbit.
bangun pagi tengok dia naik mcm mana sampai tengah hari tegak atas kepala.

berbanding lukisan kanak2 flat earth ni.. matahari kat atas je.. no sun rise. no sun set

Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #6688  
Old 21-03-2017, 07:29 AM
Mata_Pena Mata_Pena is offline
Active Member

Mata_Pena's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,270
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 191
Dislikes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Hypnosis-Diri View Post
Sape ckp latitud berubah?
Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
latitud itu indicator arah, bukan arah mutak.. Fahamkan latitud tudak dugunakan sebagai penentuan arah.. Arah cuma 2 saja. Tak timur, ia barat.. Darjah yg tentukan. Clear?... Hadam.
ooo aku silap baca.
aku ingat mutlak
tapi rupanya ko taip MUTAK

"bukan arah mutak" tu hape benda pulak tu?

Last edited by Mata_Pena; 21-03-2017 at 07:34 AM..
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #6689  
Old 21-03-2017, 07:39 AM
sharemalaysia sharemalaysia is offline
Temporarily Banned for 1 Week

 
Trader Rating: (276)
Join Date: Feb 2010
Location: Johore
Posts: 13,028
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Send a message via MSN to sharemalaysia Send a message via Yahoo to sharemalaysia Send a message via Skype™ to sharemalaysia
Default

Quote:
Originally Posted by kiddd2 View Post
sedap kata org boddoh yek..

balik ke ko jugak..

float info aku search xde apa2..

info terapung, baru ada, satu je reference?? ..

https://mobile.twitter.com/ter_apung

lain kali bagi je reference tu..

nampak tak keboddohan tu akan balik kepada ko..

Reply dengan post sampah lg budak ni.. Hihi.. Naifnya ko ni

Xpe aku contoh kan keboddohan ko yg jelas dan nyata, ianya contoh saja.. Kau ni kalau orang tulis "spender perempuan” bermaksud orang perempuan yang spend duit dia.. Ko pun search jumpa spender perempuan yg seluar dalam then percaya.. Itulah contoh aku pada level otak ko.. Sebab org melayu pun namakan seluar dalam tu spender..

Tak perlu quote aku, ko jahil.. Tak selandasan ngn ilmu yg aku curah. Ko better jadi pembaca je.. Ko super jahil, yg penting itu suatu maksud... Bukan term2 pasar pun dianggap penting.. Dasar muka tak sudah2 mmg begini. Muka tembok.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 1
 
  #6690  
Old 21-03-2017, 07:40 AM
matten02 matten02 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 686
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 160
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by azarulez View Post
Deep betul signature bro..macam kena dengan isu tgh hot dalam thread ni hari ni..
kadang heran ada org ambil rujukan ilmu dr sumber yg sgt sikit kemudian jadikan hujah.

pemahaman pun tgk main taram je.

contoh perkataan "tetap" disamakan dgn "stabil"
__________________
Surah Al-Hujurat Ayat 6
"Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu".
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Tags
bentuk bumi, bumi rata atau bulat, saiz bumi

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 02:58 AM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you