Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 5,329
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 16,046
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 21,834
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-07-2017, 09:34 PM
dausbiz dausbiz is offline
CG Top Poster Club

dausbiz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2015
Location: www.rahsiafirdaus.com
Posts: 29,509
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 304
Dislikes (Received): 6
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default Boleh disini Huraikan Makrifatullah Ilmu mengenal Allah ??

Assalamualikum

Maaf ganggu

Boleh siapa disini

Huraikan ilmu mengenal Allah

Makrifatullah
__________________
Dapatkan Info PERCUMA RAHSIA Kenikmatan SEKS Sebenar Lelaki Wanita Terbaik Malaysia
dan Dapatkan RAHSIA Komisyen Lebih RM1,000 ke Akaun Bank Anda
di
www.rahsiafirdaus.com

Sebarang Pertanyaan Hubungi Firdaus 016-4650338
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #2  
Old 13-07-2017, 08:45 AM
dausbiz dausbiz is offline
CG Top Poster Club

dausbiz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2015
Location: www.rahsiafirdaus.com
Posts: 29,509
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 304
Dislikes (Received): 6
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

ye maaf ganggu

boleh siapa disini terangkan dan bincangkan

fokus ilmu mengenal Allah

Makrifatullah
__________________
Dapatkan Info PERCUMA RAHSIA Kenikmatan SEKS Sebenar Lelaki Wanita Terbaik Malaysia
dan Dapatkan RAHSIA Komisyen Lebih RM1,000 ke Akaun Bank Anda
di
www.rahsiafirdaus.com

Sebarang Pertanyaan Hubungi Firdaus 016-4650338
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #3  
Old 13-07-2017, 08:50 AM
tomie tomie is offline
CG Hardcore

tomie's Avatar
 
Trader Rating: (31)
Join Date: Dec 2006
Location: Sedaka, Yan
Posts: 70,815
Thanks (Received): 7806
Likes (Received): 74
Dislikes (Received): 1
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

kenali sifat 20 ...
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #4  
Old 13-07-2017, 08:59 AM
jaws_am jaws_am is offline
Active Plus

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 4,132
Thanks (Received): 43
Likes (Received): 168
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Tuan daus x leh belajaq kt forum..
kena pi masjid masuk kuliah selepas magrib..
belajaq pelan2..

sekian harap membantu..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #5  
Old 13-07-2017, 08:59 AM
aliQue aliQue is offline
Super Active

aliQue's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Sep 2006
Location: Somewhere
Posts: 5,124
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 9
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to aliQue
Default

ilmu ni kalau x silap aku kena belajar muka ke muka
bukan simply online
and kalau belum masanya, mmg xkan boleh belajar -> bab takdir dlm syarah al hikam
__________________
FF30 DEVGNR/KPF/APPRL
JIWA TEGUH BERPADU KITA RUMPUN MELAYU

SOLAT ANDA KOSONG? LALAI?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #6  
Old 13-07-2017, 09:04 AM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Active Plus

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 4,383
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 515
Dislikes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

benda mcm ni kena belajar dgn Ustaz/Ulama yang bertauliah atau dikenali dan dipercayai ramai...


kalau belajar dalam internet, rasa takde masalah pun, cuma jgn terima bulat2 la...filter tu bagi kuat sikit..

sebelum masuk otak tu, tapis dulu banyak kali...

tapi apa2 pun, last2 kita kena rujuk pada ustaz/ulama jugak apabila sampai satu tahap kita was2(atau tak faham) dgn ilmu dalam internet..
__________________
Ku teringat kata ayahku
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #7  
Old 13-07-2017, 09:13 AM
joee joee is offline
CG Top Poster Club

joee's Avatar
 
Trader Rating: (31)
Join Date: Oct 2010
Location: Kulim - JB -SB
Posts: 38,406
Thanks (Received): 675
Likes (Received): 32
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Send a message via Yahoo to joee
Default

ilmu cm gini on9 tak sesuai..
kena berguru
__________________
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #8  
Old 13-07-2017, 01:31 PM
akudotcom akudotcom is offline
Active Member

akudotcom's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 1,203
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 78
Dislikes (Received): 57
Active Level
My Mood:
Default

Mungkin maksud abgdaus tu dia nak cari guru
Namakan guru tersebut
__________________
AKU NAMPAK APA YG ENGKAU NAMPAK

* To Multi-Level Marketing (MLM) and Network Marketing people : dont lie about ur income.. sampai bila nak menipu org?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #9  
Old 13-07-2017, 01:37 PM
cashman cashman is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 542
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 54
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Awaluddin makrifatullah = awal ugama adalah mengenal Allah

Kenal yg bagaimana ni? Sprt suami kenal isteri? Sprt ayah kenal anak? Sprt bos kenal staf?

Bahkan, seperti yg Allah Taala kehendaki.

Bagaimana cara nak kenal Allah Taala seperti yg Dia Kehendaki?

Melalui AlQuran. Seperti yg tercatat di dlm AlQuran.

Logika:
Bagaimana nak kenal Allah jika wahyu Allah tidak didekati, diambil tahu, dibaca, difahami?

Di dunia, kita tidak boleh nak bercakap2 dgn Allah. Hanya AlQuran yg bisa dijadikan sbg medium.

AlQuran; Surat dari Tuhan. Kepada setiap manusia.

Sebaik2 perkataan adalah kalamullah.

قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ

(Abdullah Muhammad Basmeih)
Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

-Sura Aal-E-Imran, Ayah 31

Allahua'lam
P/s: dekatilah surat dari kekasih kita ini

Quote:
Originally Posted by cashman View Post
(بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم)ِ
(تَنْزِيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللَّهِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ)
Turunnya Kitab Al-Quran ini dari Allah, Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
[Surat Az-Zumar 1]

Surat
Tindakan si penerima surat adalah bergantung kepada pengirim; nilai kedudukan pengirim.
Posmen yg mari hantar surat sama shj; 'posto posto' sambil memasukkan surat dlm box.

Penerima akan tapis dahulu surat2 yg diterima; ada yg perlu diberi perhatian, ada yg disimpan utk rujukan & ada yg terus dibuang. Ada juga yg membuatkan penerima gembira, sedih & pelbagai lagi.

Bermakna, cara buka surat, cara baca & cara melakukan tindakan susulan, adalah bergantung kpd siapa pengirim.

Di dalam pendahuluan Surah ini, Allah Taala menekan bahawa sesungguhnya Dia adalah pengirim [email protected] ini ([email protected] menurunkan). Dan Allah Taala memberi dorongan & galakan kpd manusia supaya [email protected] ini didekati, dipelajari, diambil tahu isi kandungannya.

Allahua'lam
#JomNgajiTafsirAQ
__________________
Mari Belajar Memahami Makna 30juz AlQuran
http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=634801

Last edited by cashman; 13-07-2017 at 01:45 PM..
Reply With Quote
Likes 2 Dislikes 0
 
  #10  
Old 13-07-2017, 02:32 PM
02047haf 02047haf is online now
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2015
Posts: 1,978
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 80
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Ini perlu pada bimbingan murshid. Untuk dapat guru murshid, buat solat hajat dan mintak untuk dikurniakan guru murshid yang dapat membimbing kita kepada Allah.

Yang den tau salah satu cara adalah dengan melazimi zikir.
__________________
"Puji itu keji, keji itu puji"
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 02:32 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you