Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 13-11-2017, 04:27 PM
Mie2010 Mie2010 is offline
Regular

Mie2010's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2010
Posts: 669
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by thesinister View Post
Salam otai2.Nak minx pendapat tentang retirement plan saya.Saya umo 24.Bujang.kerja freelance.Cash dalam 50k.Bulan2 saya dapat lebih kurang rm3k-7k.x menentu.Sbb currency upah sya berbeza.Skrg ni cuma ada ptptn (rm 32k) dan bayar dlm rm100 je tiap bulan.Tiada hutang lain.

plan sekarang (target untuk buat portfolio pelaburan rm 1juta) utk retirement:
1.ASB 1 - baru nak buat dan ingin bayar lumpsum
2.Sekiranya Asb 1 sudah settel,ingt nk buat terus ASB 2 (xnk bertangguh kerana darah muda) - ingin bayar lumpsum
3.Selepas settel,ingt nk simpan di simpanan asb biasa sampai penuh.
4.Baru proceed ke tabung haji (dah ada x sampai 5k) dan ahb (tgh piki2 lagi)


Soalan saya step 1 sampai 3 tu logik ke x ea?sbb sya noob sgt pasal asb nih.Saya xpasti samaada boleh ke x lepas asb1 tu dh settel,terus nk buat asb2 dalam tahun yang sama?.Then pasal simpanan asb biasa tu,boleh ke x kalau kita simpan duit dalam tu walau kita dh ada asb1 dan asb2?

Bab kawin,sya xpikir lagi sbb baru kene tinggal dgn bakal tunang kerana x berduit.
Bagus usaha & perancangan bro.
Ni boleh contact Mr Hanafi Hamin : 019-4579144 insya-Allah beliau boleh membantu memberi pencerahan utk perancangan2 tuan.
(Jgn risau, saya suggest ni bukan dpt komisen pun, tapi mmg sbb nk membantu).
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #42  
Old 13-11-2017, 04:46 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,180
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 280
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Yusri2015 View Post
kenapa bro tak beli rumah dulu sebelum tumpukan pada loan asb? selalunya org akan buat begitu kan?betul tak sifu2?
tak boleh ikut orang... setiap orang kekuatan financial & komitmen lain2... kalo tengah blur tak tau nak start dari mana, buat je asb loan dulu, minimum 50k loan...
Reply With Quote
  #43  
Old 16-11-2017, 11:17 PM
ramos ramos is offline
Super Active

ramos's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2009
Posts: 6,098
Thanks (Received): 144
Likes (Received): 17
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by thesinister View Post
Salam otai2.Nak minx pendapat tentang retirement plan saya.Saya umo 24.Bujang.kerja freelance.Cash dalam 50k.Bulan2 saya dapat lebih kurang rm3k-7k.x menentu.Sbb currency upah sya berbeza.Skrg ni cuma ada ptptn (rm 32k) dan bayar dlm rm100 je tiap bulan.Tiada hutang lain.

plan sekarang (target untuk buat portfolio pelaburan rm 1juta) utk retirement:
1.ASB 1 - baru nak buat dan ingin bayar lumpsum
2.Sekiranya Asb 1 sudah settel,ingt nk buat terus ASB 2 (xnk bertangguh kerana darah muda) - ingin bayar lumpsum
3.Selepas settel,ingt nk simpan di simpanan asb biasa sampai penuh.
4.Baru proceed ke tabung haji (dah ada x sampai 5k) dan ahb (tgh piki2 lagi)


Soalan saya step 1 sampai 3 tu logik ke x ea?sbb sya noob sgt pasal asb nih.Saya xpasti samaada boleh ke x lepas asb1 tu dh settel,terus nk buat asb2 dalam tahun yang sama?.Then pasal simpanan asb biasa tu,boleh ke x kalau kita simpan duit dalam tu walau kita dh ada asb1 dan asb2?

Bab kawin,sya xpikir lagi sbb baru kene tinggal dgn bakal tunang kerana x berduit.
aik kata ada cash 50k tp x berduit?
Reply With Quote
  #44  
Old 20-12-2017, 09:36 PM
lizzqute lizzqute is offline
Super Active

lizzqute's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2010
Location: Putra>>>KL>>>PJ
Posts: 9,317
Thanks (Received): 17
Likes (Received): 14
Active Level
My Mood:
Default

1,Insuran kesihatan.. Kalau dah umur 45 keatas.. lupakan saja... tak bermakna melainkan insuran nyawa.

2. Kumpul aset hartanah yg boleh di cairkan jika dalam keadaan kecemasan dan ada pulangan atleast 8% tahunan. Rumah dan tanah. Boleh gunakan ASB sebagai ganti kumpul aset hartanah (khas yg tak boleh buat loan rumah dan hartanah)

3. Create sebanyak mungkin business berkaitan servis. Dah pencen nanti, just pantau ja.

4. Didik anak2 tentang pengurusan perbelanjaan dari kecil. supaya dah besar nanti mereka tak perabis harta benda anda....
Reply With Quote
  #45  
Old 01-02-2018, 11:51 PM
a2zextra a2zextra is offline
Legendary Member

a2zextra's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2013
Posts: 14,960
Thanks (Received): 78
Likes (Received): 113
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by nazrinn View Post
Nak tanya pandangan dan pendapat utk retirement plan. Umur skrg 37 tahun.

Simpanan dalam ASB : RM100k, insyaAllah umur 55 tahun mungkin dah RM200k.
Simpanan dalam KWSP : RM248k, insyaAllah umur 60 tahun mungkin dah RM600k. Tidak termasuk dividen KWSP.
Asset rumah dijual : RM400k, harga pasaran sekarang. Once jual balik kampung duduk rumah kampung je.

Kalau diikutkan ada lebihan sebanyak RM1 juta pada usia 60 tahun.
Gameplan retirement.

ASB 1 sendiri (RM200k): Generate RM1k setiap bulan dgn dividen tahunan RM12k.
ASB 2 sendiri (RM200k): Generate RM1k setiap bulan dgn dividen tahunan RM12k.
ASB 1 isteri (RM200k) : Generate RM1k setiap bulan dgn dividen tahunan RM12k.
ASB 2 isteri (RM200k) : Generate RM1k setiap bulan dgn dividen tahunan RM12k.

Tabung Haji (RM200k) : Generate RM1k setiap bulan dgn dividen tahunan RM12k.

Total RM5k bulanan tanpa usik RM1 juta yang terkumpul. InsyaAllah.
Harga rumah tuan berpotensi melambung sebanyak 5 kali ganda dalam masa 15 tahun mendatang.
__________________
Doa - Usaha - Istiqamah - Tawakkal
BIMB 080590 2004 8153 MBB 55818 100 2814 :MAAHAD TAHFIZ QIAM
MBB 55829 360 6057 :KOMPLEKS AT-TAALIM
Reply With Quote
  #46  
Old 01-02-2018, 11:58 PM
a2zextra a2zextra is offline
Legendary Member

a2zextra's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2013
Posts: 14,960
Thanks (Received): 78
Likes (Received): 113
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by silasroon View Post
Bagi saya. Maksud bersara adalah kita berhenti membuat kerja-kerja hakiki.

Saya pulak, kalau boleh taknak bersara pada usia 60 tahun.

Kalau boleh, saya nak bersara pada umur 40 tahun. Lagi cepat lagi bagus.

Saya impikan tinggal di kawasan kampung. Rumah kampung dengan halaman luas di depan rumah. Di belakang rumah ada sedikit tanah untuk bela ayam, kambing, lembu untuk makan sendiri. Sedikit tanah untuk kebun-kebun sayur.

Dalam kiraan saya, saya perlukan tunai RM 4 Juta. Buat rumah, dan belanja untuk hari-hari. Yang penting, saya dah settle kan mak ayah saya pergi ke Mekah buat haji dan saya sendiri termasuk wife.

Cukuplah rumah sebijik yang agak luas. Kerja sikit-sikit je. Boleh tumpukan pada anak-anak untuk membina sahsiah dorang. Saya pun impikan nak belajar Al-Quran.

Taknak sangat dunia ni....nak ambik sikit-sikit je.

Itulah impian persaraan saya.
Insya Allah ada jalannya. Saya akan tunjukkan kepada tuan laluan yang mudah secara Islamik untuk membantu tuan dalam mencapai cita-cita tuan, berpandukan matlamat akhirat, disamping tidak ketinggalan duniawi untuk dijejak sementara.
Ikuti kemas kini bersama saya dari masa ke semasa.
__________________
Doa - Usaha - Istiqamah - Tawakkal
BIMB 080590 2004 8153 MBB 55818 100 2814 :MAAHAD TAHFIZ QIAM
MBB 55829 360 6057 :KOMPLEKS AT-TAALIM
Reply With Quote
  #47  
Old 02-02-2018, 12:07 AM
a2zextra a2zextra is offline
Legendary Member

a2zextra's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2013
Posts: 14,960
Thanks (Received): 78
Likes (Received): 113
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by thesinister View Post
Salam otai2.Nak minx pendapat tentang retirement plan saya.Saya umo 24.Bujang.kerja freelance.Cash dalam 50k.Bulan2 saya dapat lebih kurang rm3k-7k.x menentu.Sbb currency upah sya berbeza.Skrg ni cuma ada ptptn (rm 32k) dan bayar dlm rm100 je tiap bulan.Tiada hutang lain.

plan sekarang (target untuk buat portfolio pelaburan rm 1juta) utk retirement:
1.ASB 1 - baru nak buat dan ingin bayar lumpsum
2.Sekiranya Asb 1 sudah settel,ingt nk buat terus ASB 2 (xnk bertangguh kerana darah muda) - ingin bayar lumpsum
3.Selepas settel,ingt nk simpan di simpanan asb biasa sampai penuh.
4.Baru proceed ke tabung haji (dah ada x sampai 5k) dan ahb (tgh piki2 lagi)


Soalan saya step 1 sampai 3 tu logik ke x ea?sbb sya noob sgt pasal asb nih.Saya xpasti samaada boleh ke x lepas asb1 tu dh settel,terus nk buat asb2 dalam tahun yang sama?.Then pasal simpanan asb biasa tu,boleh ke x kalau kita simpan duit dalam tu walau kita dh ada asb1 dan asb2?

Bab kawin,sya xpikir lagi sbb baru kene tinggal dgn bakal tunang kerana x berduit.
Saya mengerti perasaan yang dilalui saudara.
Saudara mempunyai simpanan tunai RM50 ribu.
Diharap tidak usik langsung tunai tersebut, anggap ia 'beku' dan dijadikan dana ketika kecemasan.
Dinasihatkan tuan belum lagi memohon untuk apa-apa pinjaman untuk pelaburan, seperti pinjaman ASB dsb.
Bimbang bayaran semula bulanan agak membebankan di kemudian hari, disebabkan ekonomi negara kita yang tak menentu, dan mungkin juga tuan terpaksa menggunakan sedikit dana kecemasan yang tuan ada di awal tadi.
Saya mempunyai solusi alternatif, untuk mengoptimasikan jumlah dana yang tuan ada sekarang. Ikuti kemas kini daripada saya dari masa ke semasa.
__________________
Doa - Usaha - Istiqamah - Tawakkal
BIMB 080590 2004 8153 MBB 55818 100 2814 :MAAHAD TAHFIZ QIAM
MBB 55829 360 6057 :KOMPLEKS AT-TAALIM
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump