Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) > Stocks General Discussion

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 3,548
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 13,384
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 20,819
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1211  
Old 21-06-2017, 01:36 PM
3gunHell 3gunHell is offline
Active Member

3gunHell's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2011
Posts: 2,086
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 2
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syabrembo View Post
Saya sudah lali trade saham sejak beberapa tahun lepas. Pernah untung pernah rugi, cuma sekarang sudah beralih kepada instrumen yang lebih mencabar dan volatile. Insyallah saya akan clear position sebaik sahaja market rally mencapai tahap matang sebelum PRU ini. Kepada yang masih bergantung kepada remiser tu saya sarankan hentikan sahaja niat tu. Sekarang sudah tahun 2017, tak perlu lagi penuhkan poket mereka.

Kepada yang masih mencari cari guru dalam bersaham, saya doakan agar dipertemukan oleh sebenar benar guru yang benar dalam membimbing dan ahli dalam sesuatu bidang, bukan sekadar guru yang hanya mencari populariti dan nama.
instrumen apa tu ? FCPO ?
__________________
sedangkan lidah lagi tergigit dengan gigi. apatah lagi dalam perhubungan.
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #1212  
Old 21-06-2017, 02:15 PM
syabrembo syabrembo is offline
Active Member

syabrembo's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,958
Thanks (Received): 382
Likes (Received): 9
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by 3gunHell View Post
instrumen apa tu ? FCPO ?
Bukan FCPO, saya trade di pasaran luar, free market. Saya masih lagi ingat dan beberapa maklumat terkumpul iaitu selepas crisis 1997, terdapat 200 kumpulan syndicate terpaksa gulung tikar kerana terperangkap dalam pasaran. Hanya 100 group di antara mereka yang sempat terselamat. Pun begitu sejak dari 1997 di andaikan bilangan group-group ini berkembang biak semula seiring dengan berkembangnya industry equity dari segi size dan nilai (pertambahan bilangan syarikat yang di senaraikan).

Teringat lagi pesanan dari guru saya, "tidak akan mungkin peserta mampu memastikan haluan pasaran melainkan mereka mengenal sesuatu sifat yang ada dalam pasaran dan mampu menghubungkan dengan sifat yang ada pada pembentuknya (market maker, syndicate dan pesertanya). Dan tiada akan mampu seseorang melihat akan hakikat keberadaan keseluruhan (pasaran) selagi ia tidak mampu melihat akan segala sifat dalam alam ini lalu di sandarkan kepada Sifat sifat Rabbani."
__________________
Cryptocurrency && Sekuriti Enthusiast.
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #1213  
Old 21-06-2017, 03:37 PM
Pizzaro Pizzaro is offline
Regular

Pizzaro's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2012
Posts: 603
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 1
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syabrembo View Post
Saya sudah lali trade saham sejak beberapa tahun lepas. Pernah untung pernah rugi, cuma sekarang sudah beralih kepada instrumen yang lebih mencabar dan volatile. Insyallah saya akan clear position sebaik sahaja market rally mencapai tahap matang sebelum PRU ini. Kepada yang masih bergantung kepada remiser tu saya sarankan hentikan sahaja niat tu. Sekarang sudah tahun 2017, tak perlu lagi penuhkan poket mereka.

Kepada yang masih mencari cari guru dalam bersaham, saya doakan agar dipertemukan oleh sebenar benar guru yang benar dalam membimbing dan ahli dalam sesuatu bidang, bukan sekadar guru yang hanya mencari populariti dan nama.
kongsi2 lah ilmu untuk berjaya bro
__________________
Newbie
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #1214  
Old 21-06-2017, 03:37 PM
Pizzaro Pizzaro is offline
Regular

Pizzaro's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2012
Posts: 603
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 1
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syabrembo View Post
Saya sudah lali trade saham sejak beberapa tahun lepas. Pernah untung pernah rugi, cuma sekarang sudah beralih kepada instrumen yang lebih mencabar dan volatile. Insyallah saya akan clear position sebaik sahaja market rally mencapai tahap matang sebelum PRU ini. Kepada yang masih bergantung kepada remiser tu saya sarankan hentikan sahaja niat tu. Sekarang sudah tahun 2017, tak perlu lagi penuhkan poket mereka.

Kepada yang masih mencari cari guru dalam bersaham, saya doakan agar dipertemukan oleh sebenar benar guru yang benar dalam membimbing dan ahli dalam sesuatu bidang, bukan sekadar guru yang hanya mencari populariti dan nama.
kongsi2 lah ilmu untuk berjaya bro..saya baru nak berjinak
__________________
Newbie
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #1215  
Old 21-06-2017, 06:26 PM
zerotoherofx.com zerotoherofx.com is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2017
Posts: 11
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

trade saham ni kalau memang faham fundamental+teknikal memang best
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
  #1216  
Old 21-06-2017, 06:38 PM
syabrembo syabrembo is offline
Active Member

syabrembo's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,958
Thanks (Received): 382
Likes (Received): 9
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Pizzaro View Post
kongsi2 lah ilmu untuk berjaya bro..saya baru nak berjinak

Secara asasnya ialah beli rendah dan jual tinggi, namun tak semua berjaya pegang benda asas ini dan tak semua mampu ikuti basic princple tersebut. Bercakap memang mudah, tetapi tak semudah itu untuk market memberi keuntungan kepada retail seperti kita. Percayalah pasaran penuh dengan tipu helah dunia. Pastikan kita dapat mengawal emosi ketika berdagang, membaca sentimen dan mampu jual(sell) pada target price sesuatu kaunter yang kita beli. Kebanyakan kita mampu untuk beli pada sekian masa, tetapi tidak tahu bila masa yang tepat untuk jual. Inilah masalah utama kepada para retail. Mereka tidak akan dapat kawal perasaan ketika trade sekaligus tak terjual apabila harga telah sampai dipucuk dan harga terus jatuh semula hingga menyebabkan mereka mereka ini kembali loss on paper.

Walau apa jua kaedah yang digunakan mengikut tahap keilmuan dan kesesuaian individu dalam trading seperti analisis teknikal, fundamental, volume, spekulasi etc, percayalah matlamat akhir berdagang adalah untuk keuntungan. Setiap yang masuk dalam pasaran semestinya mahukan keuntungan, tiada siapa mahukan kerugian apabila trade.

Analisis teknikal (TA), memerlukan pergerakan manakala analisis fundalmental (FA) memerlukan News (berita); sedangkan pergerakan harga dan news itu di bentuk oleh market maker dan syndicate. News di aturkan masanya dan di upah pihak media untuk menerbitkannya. Program di susun rapi dan apa yang di tonjolkan kepada kefahaman dan kesuaian umum adalah dari peringkat program yang di caturkan mereka.

Analisis kepada program market maker dan syndicate itu adalah yang terdahulu dari reaksi sesuatu kaunter atau pun pergerakan harga. Adapun sejauh mana kefahaman dan ketepatan dalam mengenal pasti setiap dari kegiatan mereka dari kajian-kajian, ia bergantung sejauh mana kedalaman seseorang dalam menguasai akan ilmu pengetahuan dengan peringkat maqam kebenarannya.
__________________
Cryptocurrency && Sekuriti Enthusiast.
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 1 Dislikes 0
 
  #1217  
Old 23-06-2017, 02:22 AM
say-p say-p is offline
Active Plus

say-p's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Sep 2009
Posts: 2,984
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

[quote=a2zextra;23955974]
Quote:
Originally Posted by say-p View Post

Hebat. Boleh kongsikan pengalaman dan ilmu?
tunggang langgang jgk, tuan. sy lebih pd TA sbb krg faham FA.huhu...swing + invest mode
__________________
~~ COWAY/ VKEN/ REDONE/ AGEN TOPUP (013 994 4942) ~~
Reply With Quote
Thanks 0 Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 02:58 AM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you