Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 1,725
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 10,567
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 19,596
More...
  #49491  
Old 21-03-2017, 01:45 PM
tjkb66 tjkb66 is offline
Newbie

tjkb66's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 12
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

betul tu... teringin nak dgr belah kerajaan sana plak...
asyik belah pemberontak ja... budaya IS makin menular, tp org makin cerdik... sudah tahun 2017
Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #49492  
Old 21-03-2017, 01:52 PM
syah99 syah99 is offline
Super Active

syah99's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2006
Location: Battlefield
Posts: 6,011
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 34
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by protoculture View Post
Assalamualaikum,

OK, saya jarang2 post dalam thread ni. Saya biasanya dok diam baca certain2 posting tentang Syria dan perkembangan geopolitik di sana.

Tapi apa yang merisaukan saya ialah, semakin ramai forumer pro-Daish tanpa segan silu membawa propaganda Daish dalam bentuk link video dan penerbitan media Daish lalu ditepek pada post masing2. Tahukah bahawa tindakan berkenaan boleh menyebabkan Forum CARIGOLD dikenakan tindakan oleh SKMM sekiranya aduan dibuat? Dan kita tahu aduan itu boleh dibuat bila2 masa oleh sebahagian forumer anti-Daish yang ada segelintir baru2 ini kena ban seumur hidup atas aksi provokasi mereka.

Kerana marahkan sekor dua nyamuk, habis kelambu nak dibakarnya.

Satu lagi, thread ini sepatutnya memberi perspektif dimensi situasi konflik di Timur Tengah janganlah hanya berkiblat Daish sahaja .... ada banyak lagi faksi pemberontak yang boleh disentuh. Terlalu pro-Daish hanya akan menyebabkan thread ini jadi semakin "panas" dan saya berani jamin thread ini sudah dalam perhatian E8 PDRM sejak sekian lama. Malah saya yakin sebagaimana kita semua bahawa ada forumer pro-Daish yang suatu ketika dulu cukup aktif berforum tiba2 senyap, satu persatu hilang tak dapat dikesan seolah2 mereka sudah kena cekup oleh SB PDRM atas kesalahan SOSMA / POTA.

Mungkin kadar toleransi Admin CARIGOLD tinggi kot, atau ada yang pro Daish wallahuallam.

Bab Daish di Syria / Iraq, saya tawaqquf je. Berdiam diri lebih baik, sebab isu as-Shams adalah isu fitnah akhirul zaman yang kita sendiri tak mampu rungkai. Tapi bab Daish dalam konteks Malaysia pula jelas ia melibatkan maslahah umat maka saya di pihak kerajaan dalam menangani anasir Daish yang mengancam keselamatan negara.

Kepada anti Daish, korang suka provokasi apa pasal? Kan lagi bagus update pergerakan tentera Turki ke, berita mujahidin tajaan Saudi, Qatar, Jordan dari dok cari pasal dengan pro Daish. Bergaduh macam taraf sakai politik BN vs PR dah kita menengoknya. Kepada anti-Daish, lebih baik update aktiviti kemanusiaan PBB, MUSLIM Care, Mercy Malaysia dsb di thread ni kalau dah takde sangat modal nak hentam pro-Daish.

Kepada pro-Daish, sudah2 la tepek video bagai dengan link semua. Jangan tryhard sangat boleh? Korang agih sama korang melalui pm kan senang hatta guna Telegram lagi bagus. Ingat, menyebarkan propaganda Daish terutama menerusi server di Malaysia (CARIGOLD ni based kat Malaysia) ni kesalahan besar. Lagi mau cari pasal dengan PDRM. Bila tau ada member kena sauk ops sting CT PDRM, lam FB mula melalak tuduh yang itu pengkhianat la, talibarut toghut la.

Sepatutnya benda macam ni keje mod. Tapi saya cuba bersangka baik kat momod la, melainkan thread ni pun boleh dianggap strategi "hornet nest" pihak berkuasa untuk memantau elemen Daish semua hadap respon thread ni. Cukup masa cukup bukti, adalah nanti satu dua masuk umpan tau2 kena cekup CT PDRM. Benda ni dok berulang2 cerita lebih kurang sama je.

Cukuplah sekadar ini post saya. Lama jugak saya nak luahkan apa yang terbuku di hati. Cuma nak nasihat la, kalau nak berdebat, fakta dengan ilmu kena cukup. Kalau setakat level cap ayam, kalau pro Daish atau anti Daish, memang tetap cap ayam. Gaduh setakat taraf budak2 sekolah ejek makbapak kaler ijau biru kelabu asap boleh la. Ini baling batu sembunyi tangan.

Wassalam
setuju, syabas bro, post yg baik. sama macam apa yg aku rasa.
__________________
BLITZKRIEG!!!
Likes 0 Dislikes 0
 
  #49493  
Old 21-03-2017, 01:59 PM
protoculture protoculture is offline
Regular

protoculture's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2016
Posts: 509
Thanks (Received): 42
Likes (Received): 18
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by tjkb66 View Post
betul tu... teringin nak dgr belah kerajaan sana plak...
asyik belah pemberontak ja... budaya IS makin menular, tp org makin cerdik... sudah tahun 2017

OK kita hormat pendirian mod iaitu semua ada akal sendiri fikir nak pro atau anti sapa2. Soalnya sekarang forumer anti-Daish apa ke halnya kalau takde modal sekalipun nak berdebat, tapi bawak la isu2 berkaitan belah korang. Ada jugak bahan nak telaah.

Boring gak baca bab pro Daish ni. Sekali sekala nak tau belah kem anti-Daish.

Cuma belah pro-Daish, hentikan lah tepek link video2 propaganda Daish tu. Kalau nak kena sauk CT PDRM, sorang kau saja sudah la. Orang lain ada anakbini dan makbapak lagi.

Post info ngan kupasan berita analisa macam stail BDP dulu lagi bagus. Tapi sejak admin BPD tu berpencen, kualiti berita Daish dah jauh merudum.
Likes 1 Dislikes 0
 
  #49494  
Old 21-03-2017, 02:03 PM
stonecold88 stonecold88 is offline
Active Member

stonecold88's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 1,234
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 22
Dislikes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Kadang2 berita yg keluar sangat berat sebelah...kalau bukan berita dari media IS kita tak tau ada masjid kena bom...orang awam kena bom sana sini...kat paper kat tv mana tunjuk semua tu.......kena cari alternative berita jugak...
Likes 0 Dislikes 0
 
  #49495  
Old 21-03-2017, 02:26 PM
stonecold88 stonecold88 is offline
Active Member

stonecold88's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 1,234
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 22
Dislikes (Received): 2
Active Level
My Mood:
Default

Antara fitnah media barat terhadap Daulah Islamiah.sayang...sesetengah dari kita percaya bulat2 apa yg disebarkan oleh media barat...

👉1. DAULAH KHILAFAH ISLAMIYYAH MENJUAL WANITA YAZIDI SEBAGAI BUDAK.

❌Dalam gambar yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Daulah Khilafah Islamiyyah menjual 150 wanita Yazidi. Mereka dirantai dan ditutupi wajahnya. Padahal ini adalah foto acara ritual kaum Syiah di Kota Nabatieh, Selatan Libanon, 2013. Link http://observers.france24.com/…/2014...ry-genital-mu…

👉2. DAULAH KHILAFAH ISLAMIYYAH MEMAKSA WANITA NASRANI DI MOSUL MENIKAH DENGAN MUJAHIDIN.

❌Dalam video yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Daulah Khilafah Islamiyyah menikahkan wanita-wanita Kristen dengan paksa kepada Mujahidin Khilafah pasca penaklukan Mosul awal Ramadhan 2014. Padahal video menunjukkan upacara pernikahan seorang mujahid di Suriah.
❌Dalam video tersebut, pembawa acara mengatakan [at 0:20] "Saya mengucapkan selamat kepada saudara kita dan teman pengantin pria ...". Ini menunjukkan bahwa pernikahan adalah untuk satu orang saja. Video asli diterbitkan pada Juni 2013, jauh sebelum kedatangan ISIS di Irak. Link bisa dibuka di

👉3. DAULAH KHILAFAH ISLAMIYYAH MENGEKSEKUSI 500 ORANG YAZIDI.

❌Dalam gambar yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Daulah Khilafah Islamiyyah membunuh massal warga Yazidi yang berhasil mereka tangkap di gunung. Padahal itu adalah foto eksekusi sekelompok pemberontak yang melawan Daulah Khilah Islamiyyah di Deir-Ezzo. Link http://observers.france24.com/…/2014...ry-genital-mu…
📹 👦Bahkan seorang reporter bule, Matthew Barber, menyatakan bahwa informasi tersebut itu tidak benar. Dia sendiri berada di lapangan dan melaporkan langsung bahwa tidak ada pembantaian di Hatimiyyah. Kalau pun keadaan menjadi kosong itu bisa diwajarkan. Warga Yazidi banyak yang ketakutan dan mengungsi. Namun tidak ada dari mereka yang dibunuhi oleh Mujahidin Daulah Khilafah Islamiyyah.
Dan ini dibenarkan sendiri oleh Pentagon.

👉4. DAULAH KHILAFAH ISLAMIYYAH MENGUBUR ANAK HIDUP-HIDUP.

❌Dalam gambar yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Daulah Khilafah Islamiyyah mengubur ratusan anak hidup-hidup. Berita ini mulai muncul pada 8 Agustus 2014 dengan sumber berita dari FOX News. Padahal itu adalah gambar anak-anak yang akan dikubur oleh mujahidin Daulah Khilafah akibat terkena serangan bom barrel dari pesawat tempur rezim Syiah Assad pada 3 Februari 2014 di Aleppo.

👉5. SEORANG MUJAHID MEMAKSA MENIKAHI ANAK NASRANI DIBAWAH UMUR.

❌Dalam gambar yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa seorang Mujahidin Daulah Khilafah Islamiyyah menikahkan gadis cilik 9 tahun beragama Nasrani. Padahal itu merupakan gambar dari sebuah acara yang dilaksanakan Departemen Da'wah Khilafah untuk merecovery dan memberikan hiburan pada anak-anak pengungsi. Anak tersebut adalah seorang Muslimah. Dia menangis gugup karena malu ketika akan berbicara di depan publik. Sayang mujahid memberinya motivasi agar dapat meneruskan bacaan tersebut. Link -

👉6. KHALIFAH DAULAH KHILAFAH ISLAMIYYAH, SYEIKH ABU BAKAR AL BAGHDAD, AGEN CIA/MOSSAD.

❌Dalam berita-berita yang banyak disebar media kafir dan sebagian media Islam dikatakan bahwa Syeikh Abu Bakar al Bagdadi pernah dan sedang menjadi agen Mossad. Semua berdasarkan pada pengakuan Snowden yang menegaskan hal tersebut. Padahal di dalam situsnya, Snowden tidak pernah sekali pun berkata demikian. bahkan pengacaranya, Glen Greenwald, mengatakan bahwa Snowden tidak pernah berbicara seperti itu. Link http://liberalconspiracy.org/…/the-i...-was-not-tra…/

👉7. DAULAH KHILAFAH ISLAMIYYAH MENYALIBI ORANG NASRANI.

❌Dalam gambar yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Daulah Khilafah Islamiyyah menyalibi warga Nasrani yang tertangkap di Mosul. Padahal itu adalah gambar-gambar para tentara rezim Syiah Assad yang telah terbukti bersalah melakukan pemerkosaan dan pembantaian terhadap warga Sunni. Bahkan ada juga gambar dari seorang mujahid dari Daulah Khilafah Islamiyyah yang terbukti telah melakukan perampokan dan penganiyayaan terhadap warga Khilafah. Link http://wewritewhatwelike.com/…/cruci...christians-d…/

👉8. SYEIKH ABU BAKAR AL ABGHADADI MAIN PEREMPUAN DI KLUB MALAM.

❌Dalam gambar yang tersebar luas di banyak media dikatakan

bahwa Syeikh Abu Bakar al Baghdadi sedang minum minuman beralkhohol dan duduk dengan seorang wanita di sebuah club malam. Padahal itu adalah poto seorang anggota band bernama Motaz Hattar. Dia adalah seorang Nasrani yang tinggal di Yordania. Link https://www.facebook.com/motaz.hattar?fref=ts

👉9. SYEIKH ABU BAKAR AL ABGHADADI MELAKUKAN PERTTEMUAN DENGAN SENATOR MC'CAIN.

❌Dalam gambar yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Syeikh Abu Bakar al Baghdadi pernah bertemu Senator Mc Cain terkait pembahasan revolusi di Suriah dan Irak. Padahal itu merupakan gambar dari seorang anggota pemerintahan Syiah Assad, Ahmed Hayyad. Dia dan rekan-rekannya di pemerintahan rezim Syiah Assad sedang meminta masukan dan berbincang-bincang dengan Mc Cain sebagai perwakilan dari badan intelejen Amerika. Link https://www.metabunk.org/…/claim-pic...-abu-bakr-al…/

👉10. DAULAH KHILAFAH ISLAMIYYAH MENYEMBELIH KEPALA PEREMPUAN NASRANI.

❌Dalam gambar yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Daulah Khilafah Islamiyyah melakukan penyembelihan terhadap gadis kecil Nasrani. Padahl gamabr itu adalah gambar lama. Ini gambar dari seorang gadis Sunni yang kepalanya hancur terkena serangan udara pesawat tempur rezim Syiah Assad.
Dalam gambar yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Daulah Khilafah Islamiyyah melakukan penyembelihan terhadap gadis Nasrani. Padahl gamabr itu adalah gambar lama. Ini gambar dari seorang gadis Nasrani yang kepalanya dipenggal dalam kasus Poso di Indonesia.

👉11. DAULAH KHILAFAH ISLAMIYYAH MEMBAKAR GEREJA.

❌Dalam gambar yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Daulah Khilafah Islamiyyah melakukan pembakaran terhadap gereja tua dan diagungkan, Gereja St. Etchmiadzin, ketika penyerangan di Mosul. Padahal yang terbakar adalah adalah sebuah mobil yang berada tepat disamping gereja akibat serangan roket. Gereja tersebut hingga sekarang masih berdiri tegak. Link

👉12. MUJAHIDIN DAULAH KHILAFAH ISLAMIYYAH MEMPERKOSA WANITA NASRANI.

❌Dalam video yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Mujahidin Daulah Khilafah Islamiyyah melakukan pemerkosaan di jalanan kota Mosul. Padahal video itu merupakan video kerusuhan yang terjadi di Mesir. Link

👉13. DAULAH KHILAFAH ISLAMIYYAH MEWAJIBKAN WANITA DAN ANAK PEREMPUAN NASRANI DIKHITAN

❌Dalam berita yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Daulah Khilafah Islamiyyah telah mengeluarkan fatwa agar wanita-wanita dan anak-anak perempuan nasrani dikhitan. Padahal fatwa seperti ini pernah diposting di sebuah media Iran pada tahun 2013.

👉14. DAULAH KHILAFAH ISLAMIYYAH BUATAN AMERIKA

❌Dalam berita yang tersebar luas di banyak media dikatakan bahwa Daulah Khilafah Islamiyyah merupakan bentukan Amerika Serikat. hal ini didasarkan pada buku memoarnya mantan Luar negeri Amerika Serikat, Hillary Clinton. Tak lama berselang, setelah berita ini banyak dijadikan oleh media sebagai pembenaran bahwa Khilafah merupakan bentukan Amerika Serikat, Kedutaan Amerika Seikat di Beirut menolak klaim sejumlah kabar di media sosial setempat dan menyangkal bahwa Amerika Serikat adalah sang pembuat dan membenarkan berdirinya Negara Islam Irak dan Suriah (ISIS). Kedubes AS segera bertindak dengan mengklarifikasi bahwa buku yang diterbitkan Hillary tidak memiliki referensi apapun tentang keterlibatan AS dalam penciptaan ISIS atau berencana untuk mengakuinya sebagai organisasi yang sah. Dan Wikileaks pun membatah statemen tersebut serta menyatakan tidak ada pernyataan tersebut.
Likes 1 Dislikes 0
 
  #49496  
Old 21-03-2017, 09:26 PM
ebumah ebumah is online now
Active Plus

ebumah's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jun 2010
Posts: 2,607
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 5
Dislikes (Received): 1
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by protoculture View Post
OK kita hormat pendirian mod iaitu semua ada akal sendiri fikir nak pro atau anti sapa2. Soalnya sekarang forumer anti-Daish apa ke halnya kalau takde modal sekalipun nak berdebat, tapi bawak la isu2 berkaitan belah korang. Ada jugak bahan nak telaah.

Boring gak baca bab pro Daish ni. Sekali sekala nak tau belah kem anti-Daish.

Cuma belah pro-Daish, hentikan lah tepek link video2 propaganda Daish tu. Kalau nak kena sauk CT PDRM, sorang kau saja sudah la. Orang lain ada anakbini dan makbapak lagi.

Post info ngan kupasan berita analisa macam stail BDP dulu lagi bagus. Tapi sejak admin BPD tu berpencen, kualiti berita Daish dah jauh merudum.

terbaik tuan,
mod dah balance kan dua2 pihak... ada yg lebih2 atau provok akan diban.

dulu ada gak yg update syriacare dan lain2 ngo, tp skang dah slow.
tgok forumer dlm ni ad yg matang dan ad yg keanak-anakan.

masih menunggu pro gomen yg konsisten..
bpd pun lamanya berehat..huhu
__________________
Tak Asli Kami Pulangkan 2 kali 0139137342
http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=502112
Likes 0 Dislikes 0
 
  #49497  
Old 21-03-2017, 11:39 PM
FAUZEY_FX FAUZEY_FX is offline
Legendary Member

FAUZEY_FX's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Nov 2010
Location: Sekadar Di Pinggiran Ukay..
Posts: 17,578
Thanks (Received): 428
Likes (Received): 57
Dislikes (Received): 14
Active Level
My Mood:
Default Mari Sedekah Kepada Rakyat Syria

Derma ikut kemampuan anda... mereka disana sangat memerlukan... klik sini untuk menderma --> https://www.syriacare.org.my/donate
Likes 0 Dislikes 0
 
  #49498  
Old 22-03-2017, 09:46 AM
bukan_adik bukan_adik is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2014
Posts: 676
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 2
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Amerika mula memindahkan sejumlah besar alatan perangnya siang dan malam. Nak pergi mana ni?

https://twitter.com/M3t4_tr0n/status/844250531161870337

https://already-happened.com/2017/03...r-a-major-war/
Likes 0 Dislikes 0
 
  #49499  
Old 22-03-2017, 09:54 AM
bukan_adik bukan_adik is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2014
Posts: 676
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 2
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Russia menghantar supply kepada Bashar IS di Deir Ezzor





https://twitter.com/bjoernstritzel/s...816896/photo/1
Likes 0 Dislikes 0
 
  #49500  
Old 22-03-2017, 09:58 AM
bukan_adik bukan_adik is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2014
Posts: 676
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 2
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Anggota IS affiliate Jaish Khalid Bin Al-Walid menembak dron yang digambarkan seperti TIE fighter dalam filem Star Wars

https://twitter.com/bjoernstritzel/s...29836537257988
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Closed Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 09:37 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you