Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Kuala Lumpur Stock Exchange (KLSE) > Stocks General Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1171  
Old 22-11-2016, 01:25 AM
thelegends thelegends is offline
Active Member

thelegends's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2011
Posts: 1,997
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 22
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by SiRentap View Post
Thread ini dibuka khas utk soal jawab Saham di Bursa Malaysia. Saya akan cuba jawab setakat yang mampu

Macammana nak mula?

1. Pergi aje mana2 investment banks/broker house yg berdekatan..register buka CDS dan trading acct..yuran cuma RM10 aje
2. lepas register, login aje dkt platform broker dah boleh melabur..pilih mana2 saham yg berkenan dihati.
3. Sebelum membeli saham tuh..cuba2 la kaji dulu latarbelakang syarikat, berita2 terkini syarikat tuh..baca2 surat khabar sikit ruangan ekonomi
klu harga kaunter saham seunit RM1, jumlah unit minimum saham yg boleh dibeli adalah 100 unit X RM1 = RM100....invest la banyak sikit baru nampak sikit untungnya, recommended RM1000 keatas lagi banyak lagi bagus

Lebih kurang macam Trading Forex jugak tapi tenang sikit la, mesti ada Cut Loss utk mengelakkan kerugian semakin membesar

selamat berkongsi

Masa-masa berurusniaga di Bursa Malaysia
Isnin - Jumaat, Mula(8.30a.m - 12.30p.m), Rehat(12.30p.m-2.00p.m), Sambung(2.00p.m-5.00p.m), kecuali Public Holiday

Boleh download free charting software dkt link bawah(untuk teknikal analisis)
http://www.chartnexus.com/software/cnx.php

Boleh check senarai broker yang berdaftar dengan bursa malaysia berdekatan dgn tempat anda di link bawah mengikut negeri masing2
http://www.klse.com.my/website/bm/br...ers_alpha.html

Semak harga saham semasa(delayed 15 minit)
http://www.klse.com.my/website/bm/ma...ices/index.jsp

Free stocks research report by bursa malaysia klik link dibawah
http://www.klse.com.my/website/bm/li.../eResearch.jsp

Boleh buka portfolio demo dkt link bawah secara percuma, kena register dkt star online
http://biz.thestar.com.my/members/lo...io/&vcid=biz32

Online Business News yang disarankan utk baca dari masa ke semasa utk perkembangan terkini kaunter2 saham
http://www.theedgemalaysia.com/
http://www.btimes.com.my/
http://biz.thestar.com.my/

Element2 yg penting untuk anda kuasai jika betul2 serius dalam perdagangan saham
1. Membuat keputusan membeli/menjual/cut loss berdasarkan teknikal analisi - memandangkan saham hanya one way(graf menaik sahaja boleh untung) maka suda memadai klu kita hanya tahu melukis garis2 support dan resistance, fahami kegunaan moving average.

Belajar melukis Support dan Resistance
http://stockcharts.com/school/doku.p...t_and_resistan

Belajar Moving Average ( untuk melabur jangka pendek (3-6 bulan) memadai menggunakan MA 20 atau MA 30, klu jangka panjang (3-5 tahun) boleh guna MA 50, MA100.
http://stockcharts.com/school/doku.p...oving_averages

2. Kebolehan untuk membaca financial ratios dan menapis saham melalui research report dari brokerage house(fundamental analisis).
- Dua buku yg pernah saya baca dan recommended ialah 1. I Love Stocks by Pauline Yong 2. How to make money from your stock investment even in a falling market by HO KOK MUN


Mereka2 yang hardcore dgn saham ni biasanya mahir membaca dan mengira sendiri financial ratios dari laporan kewangan syarikat yang boleh didapati diwebsite syarikat(biasanya di raungan investor relation) . Tiga jenis laporan itu ialah 1. Income statement 2. Balance Sheet statement 3. Cashflow statement

Bahan bacaan lain utk meningkatkan lagi kemahiran kita dalam stock trading
1. Secret of successfull trader (ebook dalam english) http://www.equis.com/marketing/emailimages/ebook.pdf
terbaik.ada ilmu utk melabur saham
Reply With Quote
Thanks Bateleur thanked for this post
Likes golddroger1995 liked this post
Paid Advertisement
  #1172  
Old 30-12-2016, 12:26 PM
golddroger1995 golddroger1995 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2016
Posts: 24
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

waw. parking jap. banyak boleh belajar kat sini
Reply With Quote
  #1173  
Old 19-02-2017, 08:29 PM
maxstygian maxstygian is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2011
Posts: 22
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

berminat nak belajar melabur saham
__________________
Ikan Di laut

Last edited by maxstygian; 19-02-2017 at 09:24 PM..
Reply With Quote
  #1174  
Old 21-03-2017, 01:13 PM
Aiman Nordin Aiman Nordin is offline
Active Plus

Aiman Nordin's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2014
Posts: 3,024
Thanks (Received): 30
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

aku tak habis khatam lagi tred ni tapi mmg berminat nak mula main saham..

sebelum ni aku ada ikut program Tn Hj di wisma MCA kl tentang pelaburan saham ni mmg eye opener..

nk ikut kelas intensif dia harga dalam RM4k - RM15k memang demam wei haha tapi dia punya prinsip you get what you paid

yeela dia tu betul'2 otaii saham.. tolongla geng'2 otai cg kasi buat perjumpaan sembang'2 kopi ke boleh

den ikut sekali nk menambah ilmu bertukar'2 pandangan tentang saham ni ..
__________________
Jangan terlalu sibuk mencari yang SEMPURNA

Jika yangSEDERHANA sudah mampu membuatmu BAHAGIA
Reply With Quote
  #1175  
Old 23-03-2017, 11:22 PM
GOLDEN TOUCH GOLDEN TOUCH is offline
Active Plus

GOLDEN TOUCH's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: May 2014
Posts: 3,663
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 30
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Aiman Nordin View Post
aku tak habis khatam lagi tred ni tapi mmg berminat nak mula main saham..

sebelum ni aku ada ikut program Tn Hj di wisma MCA kl tentang pelaburan saham ni mmg eye opener..

nk ikut kelas intensif dia harga dalam RM4k - RM15k memang demam wei haha tapi dia punya prinsip you get what you paid

yeela dia tu betul'2 otaii saham.. tolongla geng'2 otai cg kasi buat perjumpaan sembang'2 kopi ke boleh

den ikut sekali nk menambah ilmu bertukar'2 pandangan tentang saham ni ..
Beli je ebook belajar saham kat cg ni ada jual. Ada ebook basic dan advanced. Support group pun ada
Reply With Quote
  #1176  
Old 23-03-2017, 11:25 PM
Jalapeno Jalapeno is offline
Active Plus

Jalapeno's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2015
Posts: 3,242
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 31
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Baca ebook x jalan sgt. Kena g kelas.
Reply With Quote
  #1177  
Old 24-03-2017, 12:06 PM
zack_viva zack_viva is offline
Regular

zack_viva's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 217
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ada ker otai2 saham kat bandar baru bangi. kalu boleh nak berguru...
Reply With Quote
  #1178  
Old 24-03-2017, 12:34 PM
Abang Bello Abang Bello is offline
Regular

Abang Bello's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2015
Posts: 366
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 7
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Aiman Nordin View Post
aku tak habis khatam lagi tred ni tapi mmg berminat nak mula main saham..

sebelum ni aku ada ikut program Tn Hj di wisma MCA kl tentang pelaburan saham ni mmg eye opener..

nk ikut kelas intensif dia harga dalam RM4k - RM15k memang demam wei haha tapi dia punya prinsip you get what you paid

yeela dia tu betul'2 otaii saham.. tolongla geng'2 otai cg kasi buat perjumpaan sembang'2 kopi ke boleh

den ikut sekali nk menambah ilmu bertukar'2 pandangan tentang saham ni ..


Saya ada pergi jugak kelas dia, free seminar haritu. Tapi masih tak jelas dan takut2.
__________________
"Our prime purpose in this life is to help others. And if you can't help them, at least don't hurt them."
Reply With Quote
  #1179  
Old 24-03-2017, 01:10 PM
joee joee is offline
CG Top Poster Club

joee's Avatar
 
Trader Rating: (31)
Join Date: Oct 2010
Location: Kulim - JB -SB
Posts: 38,754
Thanks (Received): 675
Likes (Received): 57
Active Level
My Mood:
Default

belajar saham ni kena face 2 face..br bole hadam..
ada modal lg..amik personal coaching..
__________________
Reply With Quote
  #1180  
Old 24-03-2017, 03:20 PM
THX THX is offline
Active Plus

THX's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Nov 2008
Location: Melaka
Posts: 3,809
Thanks (Received): 40
Likes (Received): 9
Active Level
Default

makin ramai yg minat trade saham skrang ni. 2nd & 3rd liner dah gerak kot. Quarter report dah nak keluar ni, memang syok lar.
__________________
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump