Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex General Discussion

Forex General Discussion General discussion of forex trading. Any common discussion related of forex could be find here except of Forex systems.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 09-05-2008, 03:31 PM
Surgeon Surgeon is offline
Regular

Surgeon's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2008
Posts: 113
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

We ask continuation
__________________
My broker NewForex
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 13-05-2008, 07:24 AM
forexdansaham forexdansaham is offline
Newbie

forexdansaham's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 29
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
Thumbs up Penjelasan Indikator-indikator Ekonomi

1. All Industries Index
Indeks yang menunjukkan pergerakan harga untuk kombinasi harga yang telah disesuaikan (adjust) terlebih dahulu dari semua indeks perindustrian.

2. Average Hourly Earnings Growth
Tahap pertumbuhan paras average per jam dalam satu bulan dan tahap pertumbuhan kadar pendapatan, untuk dijadikan indikator inflasi. Tahap per tahunnya juga penting untuk dilihat bagi memberi gambaran trend jangka panjang.

3. Business Inventories
jumlah persediaan barang yang telah dihasilkan tetapi belum dijual. Ia merupakan salah satu komponen dalam penghitungan GDP dan dapat memberikan petunjuk penting mengenai arah ekonomi pada masa akan datang.

4. CBI Survey
Organisasi pengusaha terbesar di Britain, memfokus pada keupayaan pertahanan negara mempertahankan condition ideal bagi tahap kompetetif dan kemakmuran yang optimal bagi semua. CBI mengadakan survey setiap bulan dan empat bulan sekali dengan melakukan penilaian pada sektor swata dan manufacturer yang lepas , current, dan yang akan datang. Indeks yang dihasilkan menunjukkan pandangan responden untuk berbagai hal seperti output, penjualan, harga, pelaburan dan permintaan eksport/import.

5. Current Account
Selisih antara total eksport dan import barang. Merupakan sebahagian dari neraca perdagangan. Dalam pengiraannya, Current Account tidak mencakup transaksi - transaksi asset finansial dan kewajiban (hutang). Data ini merupakan indikator trend perdagangan luar negeri.

6. Consumer Price Index (CPI)
Data yang mengukur purata perubahan harga yang dibayar oleh konsumer untuk sekelompok barang dan service tertentu. CPI merupakan indikator inflasi yang paling umum digunakan dan dianggap juga sebagai indikator tahap efektif kerajaan. Naiknya CPI menunjukkan naiknya tahap inflasi yang akan dan naiknya interest .
Tidak seperti indikator inflasi yang lain, yang hanya mencakupi barang-barang hasilan tempatan , CPI juga mencakupi barang-barang import. Kelemahannya ada pada kecilnya jumlah sampel yang diambil. Para analis biasanya lebih fokus pada Core (Inti) CPI, varian dari CPI yang tidak mencakupi komponen-komponen yang perubahan harganya paling tidak stabil. Core CPI dinilai lebih tepat dalam mengukur tahap inflasi.

7. Consumer Confidence
Data ini mengukur tahap optimisme konsumer terhadap performance ekonomi. Pada umumnya, Consumer Confidence akan tinggi jika tahap pengangguran rendah dan GDP tinggi. Data (perubahan) per bulan ini dianggap tidak memberi impak significant pada trend secara keseluruhan.

8. Challenger Layoffs
Laporan bulanan mengenai jumlah pemberhentian kerja yang diumumkan perusahaan swasta. Dengan demikian, semakin kecil angka Challenger Layoffs, bermaksud semakin banyak penduduk yang bekerja. Pekerjaan memberi erti meningkatnya hasil dan memeberi insentif untuk peningkatan ekonomi .Ringkasnya, semakin kecil angka Challenger Layoffs, semakin baik ekonomi.

9.CSPI
Kependekan dari Corporate Services Price Index, merupakan indeks yang mengukur tahap perubahan harga dari sektor service.

10. Durable Goods Orders
Data yang menghitung volume (dalam dollar) pesanan dan pengiriman barang-barang yang termasuk kategori tahan lama (barang yang usia manfaatnya 3 tahun atau lebih).



....bersambung


Reply With Quote
  #13  
Old 13-05-2008, 10:03 AM
abdhal abdhal is offline
Regular

abdhal's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2007
Posts: 111
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

apa kata brader FOREXDANSAHAM post performance of trading account live kat sini sebagai bukti penguasaan bro dlm industri pengforextan ini.
baru adik2 disini bleh nilai apa yg bro cakapkan tu.
bkan pe forex ni selain dgn fundimental..myk terdapat spekulasi yg menyebabkan pemorex kdg2 pening utk open buy or sell.
Reply With Quote
  #14  
Old 13-05-2008, 11:02 AM
dandyman_7 dandyman_7 is offline
Regular

dandyman_7's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2007
Posts: 885
Thanks (Received): 5
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Thumbs up

1.boleh tak sedara menerangkan dengan lebih lanjut mengenai kenyataan ini >> satu lagi point yang anda patut perasan..
ok cuba anda lihat gambarajah elliot wave perasan tak setiap kali harga mencapai point ganjil (1,3,5) harga akan reverse trend, mnakala setiap kali harga mencapai point genap ia akan continue trend!
kalo boleh kasi la ss sekali..

2.kat mana nak cari teknik Rahsia SMA

tq

dandyman_7
Reply With Quote
  #15  
Old 14-05-2008, 05:00 PM
forexdansaham forexdansaham is offline
Newbie

forexdansaham's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 29
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
Wink Nota: Kegunaan News/ecnomic data...

Ada newbie yang tanya saya apa kegunaan indikator ekonomi ini...

untuk pengetahuan anda indikator ekonomi ini adalah normal bagi news trader untuk lihat dan membuat hipotesis pergerakan harga bagi minggu akan datang, ia membolehkan mereka meramal samada market akan trend atau ranging pada minggu hadapan , dan ini membolehkan mereka membuat keputusan untuk masuk trade atau tidak, dan membuat perhitungan berapa keuntungan yang mereka ingin capai. Untuk bacaan news anda boleh ke laman ini > Forex Calendar @ Forex Factory


p/s: set kan masa mengikut time zone anda (masa kita adalah bersamaan Beijing China +8.00 GMT)


Reply With Quote
  #16  
Old 14-05-2008, 05:01 PM
forexdansaham forexdansaham is offline
Newbie

forexdansaham's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 29
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
Thumbs up Economic data2

11. Existing Home Sales
Laporan regional mengenai aktiviti penjualan rumah sedia ada

12. Export/ Import Prices
walaupun tidak termasuk data penggerak utama pasaran, tetapi harga eksport/import juga berguna untuk sebagai penunjuk aras tekanan inflasi dari perubahan nilai mata wang.
Sebagai contoh, apabila dollar kuat, harga-harga import cenderung turun. Jika sebuah produk Jepun berharga 500 yen dan tukaran pada ketika itu satu dollar bersamaan dengan 100 yen, harga produk tersebut dalam dollar sama dengan $5. Jika dollar kuat level 120 terhadap yen, maka harga produk tersebut akan turun menjadi $4.17. Meskipun demikian, saat dollar menguat, daya saing eksport Amerika juga akan berkurang maka harga ekport juga akan tertekan turun.

Para pakar ekonomi lebih cenderung memerhatikan data harga-harga import yang tidak mengira komponen minyak (Import Prices - Excl. Oil) dan harga-harga eksport yang tidak mengira sektor pertanian (Export Prices - Excl. Agricultural). Kedua-dua komponen tersebut dinilai terlalu fluktuatif, mudah naik atau turun tanpa ada hubungan dengan tukaran.

13. Factory Orders
Data yang menghitung nilai (dalam dollar) pesanan (order) baru barang - barang tahan lama (durable) dan tidak tahan lama (non-durable). Data ini memberikan laporan yang lebih lengkap daripada data Durable Goods Orders yang dikeluarkan satu atau dua minggu lebih awal.
Data pesanan barang ini memberikan gambaran mengenai berapa sibuk sektor industri dalam beberapa bulan ke depan untuk memenuhi pesanan tersebut. Maka nilai angka yang lebih besar bererti semakin tingginya tahap permintaan pasaran.

14. FOMC Minutes
Pengumuman dari Federal Reserve yang menjelaskan tentang perhimpunan sebelumnya yang diadakan oleh FOMC (monitor keberkesanan dasar America)

15. Gross Domestic Product (GDP)
Mengukur nilai market barang-barang dan service yang dihasilkan suatu negara. GDP terdiri dari 4 komponen utama iaitu: tahap konsumsi(consumption), pelaburan, pembelian-pembelian oleh kerajaan, dan total bersih eksport.
Dikeluarkan suku tahunan, angka data ini menunjukkan percentage pertumbuhan dari suku sebelumnya. Laporan GDP terbagi dalam 3 :
1) advanced - keluaran pertama;
2) preliminary - semakan pertama;
3) final - semakan kedua dan terakhir.
Semakan-semakan inilah yang biasanya memberi impact pada pasaran matawang .

16. H I C P
Lebih kurang sama dengan Consumer Prices Index (CPI). Merupakan indikator inflasi yang dipakai oleh European Central Bank.

17. Housing Starts & Building Permits
Housing starts adalah data bulanan yang menghitung jumlah pembangunan unit perumahan baru per bulannya. Sebagian besar data Housing Starts dikumpulkan dari jumlah permohonan dan permit untuk pembangunan rumah.
Data ini termasuk indikator utama. Pentingnya data ini terletak pada kemampuannya untuk memicu perubahan keadaan ekonomi, meramal perubahan tahap pertumbuhan . Turunnya jumlah unit perumahan baru dapat melembabkan ekonomi dan mendorong ke arah resession. Sebaliknya, peningkatan pada jumlah unit perumahan baru menunjukkan pertumbuhan ekonomi.
Peningkatan bulanan yang melebihi perkiraan memberi erti sebagai naiknya nilai kadar inflasi.

18. Help-wanted Index.
Indeks yang menghitung jumlah penawaran pekerjaan yang diiklankan di lebih 50 akhbar yang tersebar di seluruh Amerika. Gobenor Federal Reserve sebelumnya, Alan Greenspan, sering mengamati indeks ini, sebab indeks ini mampu memberikan keadaan sumber tenaga di US sekarang.

19. Industrial Production & Capacity Utilization
Industrial Production adalah data bulanan yang mengukur total production dari seluruh keluaran industri termasuk , utiliti (air, letrik , gas, transportdan lain-lain). Manufacturing Production, komponen terbesar dari data Industrial Production, dapat diramal secara tepat dari jumlah jam kerja dari laporan sumber manusia. Salah satu kelemahan terbesar dari data ini adalah adanya komponen tahap production khidmat awam yang sangat dipengaruhi kedaaan sekitar.
Peningkatan yang melebihi perkiraan dari indikator ini memberi erti sebagai naiknya tahap inflasi, yang akan menikkan kadar interest.

20. IFO Survey
Survey utama Jerman tentang keadaan perusahaan. Diterbitkan per bulan oleh Institute for Economic Research, salah satu lembaga Research terbesar di Jerman, indeks IFO secara umum dinilai sebagai indicator penting tentang aktiviti ekonomi dan terkenal dalam memberi indeks perubahan trend pertumbuhan ekonomi Jerman. Responden survey ini meliputi lebih dari 7.000 perusahaan.


............Bersambung...

Reply With Quote
  #17  
Old 14-05-2008, 05:25 PM
uTJoE uTJoE is offline
Active Member

uTJoE's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2008
Posts: 1,292
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Pergh banyak nye dapat ilmu ........
__________________
VIBRANT & YOUNG
SELL , BUY or RENT a Property? I'm ready to serve you! (AMPANG, PANDAN AND CHERAS AREA)
Looking for a BEST PRICE CAR? Just name it, brand new/used/local/export/luxury.PM for more info or Call/SMS 012-3845179
Reply With Quote
  #18  
Old 11-06-2008, 07:16 PM
pagiygglpkinisdhtrg pagiygglpkinisdhtrg is offline
Active Plus

pagiygglpkinisdhtrg's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Apr 2008
Location: skudai-shah alam-pasir mas
Posts: 3,796
Thanks (Received): 409
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

salam bro. boleh bagi contoh tak bedasarkan perkara yang dah berlaku. macam CPI ke apa ke & kalau boleh letak le graf sekali. kitorang nak blajow jgk.
__________________
ALHAMDULILLAH
Reply With Quote
  #19  
Old 11-06-2008, 07:25 PM
ultraForex ultraForex is offline
Regular

ultraForex's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Location: Ipoh
Posts: 322
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by pagiygglpkinisdhtrg View Post
salam bro. boleh bagi contoh tak bedasarkan perkara yang dah berlaku. macam CPI ke apa ke & kalau boleh letak le graf sekali. kitorang nak blajow jgk.
Haha, aku pun nak tau gak....

BAGUS THREAD NI BOLEH AKU KUTIP ILMU
__________________
YA ALLAH, PERMUDAHKAN URUSAN DAN BERIKANLAH KEJAYAAN KEPADA KAMI

Please take note :: Saya Bukan Masta Atau Sifu Saya Trader Biasa yang jumpa MC gak
Reply With Quote
  #20  
Old 12-06-2008, 04:32 PM
za_xc03 za_xc03 is offline
Active Member

za_xc03's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2007
Posts: 1,236
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Asalamualaikum en.forexdansaham, saya ingin bertanya bagaimanakah untuk mengetahui impak news yg dikeluarkan itu yang tidak mempunyai tanda y/y,q/q & m/m ... untuk bulan apakah news yang dikeluarkan tanpa tanda yang disebutkan ? Terima kasih
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump