Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #121  
Old 12-01-2018, 12:40 PM
kueng01 kueng01 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 274
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Jackhalid View Post
rumah 1 juta stop. so, supply turun.

demand tak turun. siapa tak nak beli rumah 1 juta kan? besar kemungkinan harga rumah camni boleh dapat teres / semi-D di bandar.

so, geng2 dlm kumpulan demand ni akan bersaing juga utk beli. yg "tunggu harga rumah jatuh, padan muka korang" akan duduk saja. yg fikir "kalau tak beli sekarang nanti harga naik lagi" akan berusaha gigih utk beli.

mungkin juga yg kerja lama overseas, balik malaysia cari rumah nak settle down.

so, apa2 rumah yg lebih 1 juta ni saya jangkakan akan naik harganya. sebab bila govt benarkan semula utk bina semula rumah > 1 juta (yang tak tahu lagi bila, mungkin 1 - 2 tahun) tentu developer tak jual 1 juta dah disebabkan faktor masa & inflasi. mesti jual RM1.5 juta pulak berbanding RM1 juta sebelum ni.

harga rumah akan sentiasa naik. sebab ia keperluan. kemudian, tanah makin kurang. populasi makin bertambah. kos bahan binaan makin naik. macam mana harga nak turun?

rakyat marhaen selalu fikir ramai tak mampu beli, harga rumah sekarang mengarut. tetapi, mungkin mereka tak tahu berjuta rakyat nak beli rumah tapi setahun hanya dalam 70,000 unit saja dibina. projek gomen lagi lah sedih, 24,000 unit akan dibina dalam masa 3 tahun (lebih kurang gitu lah statistik nya).

yang malas, tengok saja orang lain beli. yang berusaha, akan kejar utk beli sebab kalau dia tak beli masih ramai lagi akan bersaing untuk beli, kerana supply rumah jauh lebih rendah dari demand, dan nak bina rumah bukannya 1 bulan siap. belum kira faktor "tanah makin kurang" lagi.

ok lah tu je. panjang plak sekian terima kasih



Serius supply kurang bro? Demand berjuta org nk bli rumah?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #122  
Old 12-01-2018, 01:01 PM
Jackhalid Jackhalid is offline
Super Active

Jackhalid's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: May 2008
Location: Shah Alam, Setapak, Georgetown, Melaka dll
Posts: 5,429
Thanks (Received): 332
Likes (Received): 219
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kueng01 View Post
Serius supply kurang bro? Demand berjuta org nk bli rumah?
yup. rumah rakyat / kerajaan berapa unit je. puluh2 ribu gitu.
yg nak membeli ni ramai. bukan semua layak beli rumah rakyat / PPR dll. terpaksa beli rumah developer swasta. tapi kemampuan pula takde.

nak beli rumah ramai, tapi yg tak mampu juga ramai. supply sebenarnya kurang dari demand (dari segi bilangan) tapi kalau ambil kira faktor kemampuan, sekarang ni ramai yg tak mampu jadi banyak nampak rumah tak terjual.



Quote:
Originally Posted by eday84 View Post
Adakah kita patut mensasarkan pelabur hartanah melayu utk beli atleast seorang satu commercial lot? Contoh dari fokus ke hartanah persendirian, beli commercial lot..
Tapi commercial lot ni lagi berkali ganda mahal.. dan kalau kedai tutup atau xde penyewa makan bnyk modal jgk nak byr bank..
Sy tertarik dgn Milan Doshi pny cerita, commercial lot dia kecik aje tp sewakan ada 30k jgk dulu sebulan kat money changer.. Tp dalam midvalley megamall la..
ye ke? midvalley tu mana ada dia jual lot. semua tu under management punya. anyway, commercial lot kalau tempat hot memang bagus.
kelebihan shoplot, ialah sewakan kosong saja. tak perlu susah payah nak buat renovation tu semua. cuma risikonya mcm tuan cakap memang tinggi. kalau takde penyewa, ranap juga bayar bulan2 kat bank. kalau shoplot yg orang dah lama beli tu now seronok lah. nak beli sekarang ni bahaya pasal bisnes dah menuju kepada online, freelance & storekeeper (bayar sewa utk simpan stok, tak yah pening sewa ofis semata2 simpan stok). so, takde ofis pun takde hal.
__________________
Nak belajar buat kek kafe cara yang mudah?
KLIK SINI Untuk Tonton VIDEO PERCUMA!


Reply With Quote
  #123  
Old 12-01-2018, 02:55 PM
eday84 eday84 is offline
CG Top Poster Club

eday84's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Location: Rawang
Posts: 27,493
Thanks (Received): 55
Likes (Received): 59
Blog Entries: 62
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Jackhalid View Post
ye ke? midvalley tu mana ada dia jual lot. semua tu under management punya. anyway, commercial lot kalau tempat hot memang bagus.
kelebihan shoplot, ialah sewakan kosong saja. tak perlu susah payah nak buat renovation tu semua. cuma risikonya mcm tuan cakap memang tinggi. kalau takde penyewa, ranap juga bayar bulan2 kat bank. kalau shoplot yg orang dah lama beli tu now seronok lah. nak beli sekarang ni bahaya pasal bisnes dah menuju kepada online, freelance & storekeeper (bayar sewa utk simpan stok, tak yah pening sewa ofis semata2 simpan stok). so, takde ofis pun takde hal.
Erm ye kot
Mungkin dia sublet system ke, ambil satu lot kemudian pecah lg xtau la.. tp mmg dia ckp sewa situ puluh2 ribu..
Mmg commercial lot ni modal kene besar so big players je yg main.. tp skali location cantik mmg collect puluh2 ribu la sebulan .. senyum je tgk bank statement..
Brick n mortar skrg dah kurang dan merudum oleh kerana bnyk online business.. Yg ada skrg org sewa buat store atau buka kilang je.. selain kedai runcit..
__________________
[ 7stones | Bust Cream | Whitening Cream | Ora Matte | alturl.com/vmnoh ]
Ordinary people are obsessed with entertainment. The best are obsessed with education
Reply With Quote
  #124  
Old 18-01-2018, 07:16 AM
TT TT is offline
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 125,113
Active Level
My Mood:
Default

Tiada fenomena gelembung perumahan di Malaysia



KUALA LUMPUR 17 Jan. - Pasaran hartanah Malaysia dijangka terus suram tetapi tiada tanda fenomena gelembung perumahan atau lebih dikenali sebagai housing bubble.


Pengarah Urusan CBRE WTW, Foo Gee Jen berkata, gelembung itu tidak akan terjadi kerana pihaknya tidak melihat sebarang jualan panik berlaku di Malaysia.

Malah katanya, di dalam negara ketika ini, tiada peningkatan harga rumah yang melampau atau price overheating.

“Tanda-tanda jualan panik dan rumah yang tidak terjual tersebar luas hanya di lokasi sub ter*tentu seperti di Cyberjaya, yang mana kadar kekosongan biasanya lebih tinggi.

“Harga rumah di tempat lain masih dilihat berada pada tahap munasabah, mengambil contoh daripada segmen kediaman bertanah yang berlegar sekitar 65 hingga 70 peratus,” katanya kepada pemberita selepas Tinjauan Prospek Pasaran Harta*nah Asia Pasifik - Malaysia CBRE WTW di sini hari ini.

Gelembung perumahan akan menyebabkan pe*ning*katan harga rumah yang didorong oleh permintaan tinggi dan spekulasi.

Menurut Gee Jen, harga rumah juga telah menjadi sederhana kira-kira lima hingga lapan peratus dalam tempoh tiga tahun yang lalu susulan langkah penyejukan yang diperkenalkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Jelas beliau, ia termasuk Cukai Keuntungan Harta Tanah (RPGT) dan sekatan pemilikan asing.“Saya percaya ini adalah selaras dengan kenaikan gaji se*ba*nyak lima hingga 6.5 peratus dalam tempoh yang sama.

“Berdasarkan data CBRE WTW, pada separuh pertama 2017, transaksi kediaman menurun seba*nyak tujuh peratus pada asas tahun ke tahun, berbanding pe*nurunan 14.5 peratus pada tempoh sama 2016,” katanya.


http://www.utusan.com.my/bisnes/ekon...#ixzz54UEqN3Er
Reply With Quote
Likes cek mek molek liked this post
  #125  
Old 09-04-2018, 06:52 AM
TT TT is offline
CG Super Hardcore

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: cybertorium, level 3
Posts: 125,113
Active Level
My Mood:
Default

45 peratus hartanah tak terjual
Babitkan kediaman bernilai antara RM500,001 hingga RM1 juta sepanjang tahun lalu



KUALA LUMPUR 8 April - Sebanyak 45 peratus daripada hartanah kediaman dan komersial bernilai antara RM500,001 hingga RM1 juta tidak terjual sepanjang tahun lalu, menurut Kaji Selidik Pasaran Hartanah 2017 dan Prospek Hartanah 2018 yang dikeluarkan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).


Berdasarkan laporan itu, kebanyakan hartanah tersebut tertumpu di Johor Bahru dan Iskandar Puteri, Johor; Shah Alam, Selangor; Seremban, Negeri Sembilan dan Ipoh, Perak.

Ia juga menunjukkan 25 peratus hartanah bernilai antara RM250,000 hingga RM500,000 tidak terjual di Temerloh dan Kuantan, Pahang; Kubang Pasu dan Kulim, Kedah dan Ipoh, Pe*rak manakala 20 peratus pula bagi hartanah bernilai antara RM1 juta hingga RM2.5 juta kebanyakannya di Johor Bahru dan Iskandar Puteri, Johor dan Puchong dan Shah Alam, Selangor.

Untuk hartanah bernilai kurang daripada RM250,000 pula, hanya tiga peratus tidak terjual de*ngan kebanyakannya di Rompin, Pahang dan Johor Bahru, Johor manakala tujuh peratus hartanah bernilai lebih RM2.5 juta tidak terjual di Johor Bahru dan Gelang Patah, Johor dan Cheras dan Bangsar, Kuala Lumpur.

Pada pembentangan laporan tersebut, Presiden REHDA, Datuk Seri FD Iskandar FD Mansor berkata, terdapat tiga faktor utama yang menyebabkan hartanah tersebut tidak dapat dijual iaitu melibatkan isu pembiayaan akhir yang ditolak oleh bank, permintaan yang rendah dan unit bumiputera tidak terjual.

“Kami mendapati 82 peratus daripada responden berdepan de*ngan masalah pembiayaan akhir pada separuh kedua 2017, lebih rendah berbanding 73 peratus pada separuh pertama. Malah, 45 peratus daripada pinjaman yang ditolak itu adalah hartanah bernilai RM500,000 dan ke bawah.

“Daripada jumlah itu, 34 peratus adalah bagi rumah berharga antara RM250,001 hingga RM500,000 manakala lapan pe*ratus (RM100,000 hingga RM250,000) dan tiga peratus (kurang daripada RM100,000,” katanya dalam sidang akhbar di sini baru-baru ini.

Kaji selidik ke atas 200 res*ponden yang juga ahli REHDA di Semenanjung Malaysia itu turut menunjukkan 52 peratus daripada hartanah kediaman baharu dilancarkan pada separuh kedua 2017 bernilai RM500,000 dan ke bawah berbanding 44 peratus pada separuh pertama.

Menurut FD Iskandar, institusi perbankan perlu menilai semula pembiayaan rumah dan menyediakan margin pembiayaan yang tinggi atau sekurang-kurangnya 90 hingga 95 peratus kepada pembeli rumah.

“Tanpa mengambil kira unit pejabat dan ruang niaga yang kini berdepan lebihan bekalan seperti dilaporkan Bank Negara Malaysia (BNM), pembiayaan bagi rumah kediaman berharga RM500,000 ke bawah perlu ditangani. Ini kerana, kami mendapati 46 peratus daripada profil pembeli pada separuh kedua 2017 adalah pembeli rumah pertama,” katanya.

BNM dalam Laporan Perkembangan Risiko dan Penilaian* Kestabilan Kewangan Pada 2017 mendapati antara 2013 hingga Oktober 2017, sebanyak 123,103 buah rumah mampu milik telah dibina oleh kerajaan, manakala lebih satu juta unit rumah berada dalam pelbagai peringkat pembinaan atau perancangan.

Bagaimanapun, menurut BNM, sejak Januari 2016 hingga September 2017, hanya 24 peratus daripada pelancaran rumah baharu (25,124 buah termasuk yang dibina oleh pemaju swasta) ialah rumah yang berharga dibawah RM250,000 dan jumlah itu tidak mencukupi untuk memenuhi permintaan kira-kira satu pertiga isi rumah Malaysia yang hanya mampu membeli rumah pada harga tersebut.

Dari segi akses kepada pembiayaan pula, sebanyak 515,021 permohonan pinjaman diterima oleh bank pada 2017 berbanding 450,924 permohonan pada tahun sebelumnya dengan 61 peratus daripadanya adalah untuk pembelian rumah berharga di bawah RM500,000.

“Namun, kadar penolakan permohonan pinjaman rumah adalah pada 23.1 peratus, iaitu di bawah purata 2012 hingga 2016 sebanyak 26.1 peratus. Punca utama penolakan disebabkan pendapatan tidak mencukupi untuk menyokong bayaran balik pinjaman, rekod kredit yang buruk dan dokumentasi pendapatan atau kewangan yang tidak mencukupi,” katanya.


http://www.utusan.com.my/bisnes/ekon...#ixzz5C7l0tsoL
Reply With Quote
  #126  
Old 09-04-2018, 09:53 AM
ramos ramos is offline
Super Active

ramos's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2009
Posts: 6,219
Thanks (Received): 144
Likes (Received): 20
Active Level
My Mood:
Default

hidup di kl pun ckp2 makan je, kalo nak cari aku target 400k ke bwh je..
Reply With Quote
  #127  
Old 09-04-2018, 10:23 AM
Dragonforex Dragonforex is offline
Active Member

Dragonforex's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2017
Posts: 1,616
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 199
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

aduhh gomen ini. buat je la banyak2 pon. senang utk rakyat..
__________________
CG adalah dunia maya semata2. kita adalah avatar CG cumanya
Reply With Quote
  #128  
Old 09-04-2018, 12:25 PM
isz_shinigami isz_shinigami is offline
Super Active

isz_shinigami's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2010
Posts: 8,707
Thanks (Received): 34
Likes (Received): 11
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ramos View Post
hidup di kl pun ckp2 makan je, kalo nak cari aku target 400k ke bwh je..
ni pn dh mahai dh...
Reply With Quote
  #129  
Old 09-04-2018, 04:03 PM
sapit87 sapit87 is offline
Super Active

sapit87's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Posts: 6,394
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 32
Active Level
Default

diorg kne pikir pembeli skrg mane mampu dah nk bayar bulanan yg tinggi utk rumah psl income isi rumah berapa je..tp jual rumah berganda2 mahalnye..xde sekatan.org bnyak lg benda nk bayar kete,sekolah,brg dapur etc...

ni nak bayar rumah bulanan selama 30 tahun 1k-3k mmg la org x mampu
Reply With Quote
  #130  
Old 09-04-2018, 04:34 PM
putra1234 putra1234 is online now
Legendary Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 10,614
Thanks (Received): 276
Likes (Received): 431
Active Level
Default

tunggu interest rate naik lagi, makin banyak masalah.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump