Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-05-2018, 11:23 AM
phantasy phantasy is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 18
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default Pembatalan perjanjian jualbeli rumah?Bagaimanakah caranya?

Assalamualaikum wrh.wbt


Saya ingin bertanya kawan-kawan dalam ni sekiranya saya membeli property rumah selangorku yang sedang dalam pembinaan yang dijangka siap pada november tahun ini.Soalan saya sekiranya saya hendak tarik diri dari pembiayaan rumah tersebut.bagaimanakah caranya dan adakah duit deposit saya akan burn.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 12-05-2018, 11:37 AM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,403
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 373
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by phantasy View Post
Assalamualaikum wrh.wbt


Saya ingin bertanya kawan-kawan dalam ni sekiranya saya membeli property rumah selangorku yang sedang dalam pembinaan yang dijangka siap pada november tahun ini.Soalan saya sekiranya saya hendak tarik diri dari pembiayaan rumah tersebut.bagaimanakah caranya dan adakah duit deposit saya akan burn.
kau nak tarik diri dari pemiayaan rumah tersebut? atau nak cancel pembelian terus?

aku tak biasa dengan rumah2 subsidi ni, tapi untuk procedur biasa (aku rasa rumah subsidi ni pun follow benda sama), rumah dah nak siap, maknanya bank dah bayar pemaju dah ikut stage.. kau pun dah kena serve interest berdasarkan amount yg bank dah release kat developer...

offically rumah tu milik kau dah (milik kau dan digadaikan kepada bank yg membiayai), tunggu dapat kunci je & bayar bulan2 kat bank...

kalo kau nak kensel, bukan takat deposit burn, kos2 lain spt legal pun kau kena tanggung... bergantung kepada situasi dan apa yg kau dah bersetuju dalam agreement yg kau dah sign...

orang terbaik untuk kau tanya ialah lawyer yg panggil kau gi sign dokumen dulu... ada 2, lawyer kau dengan bank (loan agreement), loan kau dah lulus, duit dah amik & dibayar ke developer, kalo kau nak terminate awal, camne nak bayar balik duit yg bank dah keluarkan untuk full settlement??

lawyer kedua ialah lawyer s&p antara kau dengan developer... cek ngan dia...

aku pun tak pasti sebab takde pengalaman kensel pembelian... aku pun ada 1 kondo yg aku rasa "tak jadi beli", aku tunggu dia siap akhir tahun ni dan akan jual murah2 asal balik modal
Reply With Quote
Likes phantasy liked this post
  #3  
Old 12-05-2018, 11:41 AM
Niyang Niyang is offline
CG Top Poster Club

Niyang's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2009
Posts: 37,328
Thanks (Received): 72
Likes (Received): 426
Active Level
My Mood:
Default

x silap kene denda... sume kene ikut SNP... nape cancel tt? ade libatkan suasana politik skrg ke hehehe... aku pun skrg tgh pening sbb dah byr deposit 15k utk beli umah projek razakmas rumawip.. projek ni pun jd isu sbb amik padang bola hak milik penduduk... projek lak tgh buat.. dgr2 lak gorment akan tgk balik projek2 rumawip ni... adoi
__________________
"Jika inginkan tempat di sisi Matahari, bersedialah utk terbakar"

"Kita memerlukan kegelapan untuk melihat Bintang"
Reply With Quote
  #4  
Old 12-05-2018, 11:52 AM
phantasy phantasy is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 18
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Terima kasih kawan2 yang reply.Saya nak cancel terus pembelian sebab saya x mampu nak teruskan lagi bayaran bulanan rumah.Lawyar pemaju dan lawyer pembeli adalah company lawyer yg sama.Maksud tuan kalau saya batalkan perjanjian beli ini bukan sahaja deposit rumah burn malah saya akan tanggung kos kos akibat pembatalan perjanjian pembelian rumah ini ye..alahai..
Reply With Quote
  #5  
Old 12-05-2018, 12:01 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,403
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 373
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by phantasy View Post
Terima kasih kawan2 yang reply.Saya nak cancel terus pembelian sebab saya x mampu nak teruskan lagi bayaran bulanan rumah.Lawyar pemaju dan lawyer pembeli adalah company lawyer yg sama.Maksud tuan kalau saya batalkan perjanjian beli ini bukan sahaja deposit rumah burn malah saya akan tanggung kos kos akibat pembatalan perjanjian pembelian rumah ini ye..alahai..
ada 2 perjanjian yg kau tandatangan, s&p dan loan agreement dengan lawyer yg sama... cek ngan diorang sebab diorang lebih faham ageement tu...

pandangan aku, mmg takleh nak kensel dah.. tapi aku pun tak pasti sebab tak pernah buat...

tapi aku memang ada nampak skang ni banyak rumah2 yg baru dapat kunci, terus masuk lelong... kalo lelong rumah yg baru siap ni selalunya akan terjual sangat2 murah, yg mana rumah kau hilang, balance hutang bank ada lagi kena setel...

cuba tanya dulu lawyer yg prepare agreement dan baca balik agreement tu..
Reply With Quote
  #6  
Old 12-05-2018, 12:31 PM
BRAVOZULU BRAVOZULU is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2013
Posts: 1,291
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 71
Active Level
Default

aku pernah beli beberapa buah rumah laa tapi tak pernah cancle lagi kecuali jual selepas 5 tahun dan 10 tahun. pernah tanya lawyer dan dia org maklum klu canclekan jual beli rumah memang rugi banyak. deposit dan lain lain kos kita kena tanggung.

jika loan kita tidak lulus barulah deposit dipulangkan tetapi yuran berkaitan tetap kena bayar juga. cuba iklankan mana tau ada org lain yg nak ganti beli dan bersihkan nama tt. deposit pun klu tak dapat full dapat separuh pun kira ok laaa
Reply With Quote
Likes phantasy liked this post
  #7  
Old 12-05-2018, 12:34 PM
phantasy phantasy is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 18
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Terima kasih sekali lagi atas reply.saya cuba consult dengan lawyer berkenaan hal ini.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-05-2018, 01:37 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,403
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 373
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by BRAVOZULU View Post
aku pernah beli beberapa buah rumah laa tapi tak pernah cancle lagi kecuali jual selepas 5 tahun dan 10 tahun. pernah tanya lawyer dan dia org maklum klu canclekan jual beli rumah memang rugi banyak. deposit dan lain lain kos kita kena tanggung.

jika loan kita tidak lulus barulah deposit dipulangkan tetapi yuran berkaitan tetap kena bayar juga. cuba iklankan mana tau ada org lain yg nak ganti beli dan bersihkan nama tt. deposit pun klu tak dapat full dapat separuh pun kira ok laaa
betul bro, aku pun nampak akan rugi sangat2 banyak sekiranya kansel (kalo boleh kancel)... kos s&p legal fee dah beribu2, kos loan legal fee pon beribu2 gak... duit yg bank dah keluarkan tu pun dah beribu2 gak interestnya nak kena tanggung... deposit 100% burn..

secara logiknya aku rasa tak boleh/sangat susah, sebab bank dah execute, duit dah release ke developer.... nak kancel kena full settlement dengan bank... mane nak ambil duit tu, mintak developer pulangkan balik duit kat bank??? aku tak tahu...

nnti mintak TT update kes ni kat sini untuk kita sama2 belajar....
Reply With Quote
  #9  
Old 15-05-2018, 11:38 AM
shahila shahila is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2012
Posts: 53
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
Default

saya ada pengalaman. saya dapat offer rumah selangorku kat templer park selangor. dah bayar deposit. dah sign snp juga. saya x jadi ambik. kerani pemaju suruh buat surat alasan pembatalan. saya tulis kat situ sbb rumah lambat siap tapi nanti kena potong bulanan awal. lepas tu pulak saya rasa x mampu bayar bulanan dengan kos maintanance tinggi. permohonan pembatalan diluluskan dan deposit dapat balik. buat juga surat kat bank nak batal pembelian sbb loan dah lulus. nasib baik pembatalan dengan bank diluluskan juga. saya rasa elok encik berbincang dengan pemaju utk urusan pembatalan belian rumah.
Reply With Quote
  #10  
Old 22-05-2018, 11:49 AM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,403
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 373
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by shahila View Post
saya ada pengalaman. saya dapat offer rumah selangorku kat templer park selangor. dah bayar deposit. dah sign snp juga. saya x jadi ambik. kerani pemaju suruh buat surat alasan pembatalan. saya tulis kat situ sbb rumah lambat siap tapi nanti kena potong bulanan awal. lepas tu pulak saya rasa x mampu bayar bulanan dengan kos maintanance tinggi. permohonan pembatalan diluluskan dan deposit dapat balik. buat juga surat kat bank nak batal pembelian sbb loan dah lulus. nasib baik pembatalan dengan bank diluluskan juga. saya rasa elok encik berbincang dengan pemaju utk urusan pembatalan belian rumah.
utk deposit dapat balik tu memang bergantung kepada developer, utk rumah subsidi ni aku rasa developer lebih mudah berbicara berbanding developer komersial yg banyak aku dengar deposit burn atau dapat sebahagian je (kecuali batal sebab loan tak lulus, tu pun ada yg caj admin kos)...

berkenaan bank, aku rasa kau hanya sign loan letter offer je kan? loan agreement belum sign kan? untuk kes TT ni semua dah sign, duit dah disburse, tu yg masalah... kes kau senang sebab bank tak keluarkan duit lagi..

apa2 pun sedang menunggu TT update gak ni.. mane tau boleh (walopun masa ni aku rasa mustahil untuk kensel)...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump