Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #101  
Old 11-03-2018, 11:36 PM
hj_maikel hj_maikel is offline
CG Top Poster Club

hj_maikel's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2010
Location: semenanjung emas
Posts: 26,244
Thanks (Received): 379
Likes (Received): 848
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by safuans View Post
Apa yang kau cakap ni semuanya salah.

Jangan cakap macam ni kat publik sebab dikhuatiri akan mempengaruhi mereka.

Sebenarnya kau tak tahu pun apa itu amalan, apa itu beramal. apa itu quran dan apa kelebihannya pun kau tak tahu

kau kosong. zero.


(Edited) Sebenarnya kau tak bersalah. Sebab pengetahuan agama Islam disembunyikan dari kau, dari kita semua, dari kita tadika sampailah tamat persekolahan.
Mohon abaikan dia.. doa yg baik2 shj..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #102  
Old 12-03-2018, 12:29 AM
safuans safuans is offline
Regular

safuans's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2009
Posts: 772
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 38
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by hj_maikel View Post
Mohon abaikan dia.. doa yg baik2 shj..
Pengetahuan Al-Quran disembunyikan dari kita dari awal sehingga tamat persekolahan. seolah-olah Al-quran itu ilmu second-class

Salah siapa tuan haji?






hehe tak perlu jawab sebab ni soalan yang tak perlukan jawapan. semua orang tahu
Reply With Quote
  #103  
Old 17-03-2018, 09:16 PM
husinlempoyang husinlempoyang is offline
Super Active

husinlempoyang's Avatar
 
Trader Rating: (30)
Join Date: May 2008
Posts: 6,192
Thanks (Received): 51
Likes (Received): 18
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

nice sharing tt. ini cara saya buat.. just sharing. kalau rasa buleh folo Alhamdulillah.
1) saya guna app iquran - berbayar.. murah saja masa saya beli beberapa tahun lepas. Senang sbb mobile - bila travel blh baca, boring tunggu kawan late appmt blh buka baca, bila ada masa2 free blh buka baca. yang berbayar ni blh pilih Qari feberet. saya suka mishary rashid.

2) saya google mp3.. mostly convert youtube to mp3. potong2 ikut perenggan untuk hafalan. Beleive or not, quran ni ada perenggan2 dia. bila baca terjemahan baru blh nampak. kalau perenggan panjang sangat, sy potong perenggan tu kpd 2 @ lebih bahagian. bubuh dlm phone, ulang-dengar perenggan tu sampai blh hafal. saya potong mp3 tu guna program audicity kat windows. free donlot.

3) banyakkan bangun malam.. yg ni masih berusaha gigih sbb mmg liat nak bangun qiyam malam. Kalau berjaga malam mmg selelu .. skali dgn solat malam tu, blh ulang-hafal.. believe me.. hafal time ni mmg mudah ingat.

4) Kalau x dpt nak bangun malam, bangun awal sebelum subuh - pkl 4.30 just nice. menghafal masa ni pun ok.

Alhamdulillah.. walaupun masih x dapat nak istiqomah, saya dah dapat hafal beberapa surah penting - dan sekarang dalam proses menghafal surah Taha - 135 ayat.


Tips : Cari qari yang lagu sedap di dengar untuk telinga kita. Tak semua org suka qari yg sama. Sebab apa kita mudah nak hafal lagu2 feberet.. salah satu sbb alunan lagu dia sedap.. mudah nak tangkap.

Selamat menchooobaaaa!!!

Last edited by husinlempoyang; 17-03-2018 at 11:06 PM..
Reply With Quote
Likes hj_maikel, FAUZEY_FX liked this post
  #104  
Old 26-03-2018, 08:22 PM
hj_maikel hj_maikel is offline
CG Top Poster Club

hj_maikel's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2010
Location: semenanjung emas
Posts: 26,244
Thanks (Received): 379
Likes (Received): 848
Active Level
My Mood:
Default

Fuhh lama jugak tak dpt ngaji atas sbb2 tertentu...
Alhamdulillah harini dpt sambung lagi 2 muka surat...
Jom 2 muka surat...


Masih lagi dlm surah annaml dah smpai ayat 63.. esok insyallah sambung lagi...

Last edited by hj_maikel; 28-03-2018 at 08:02 PM..
Reply With Quote
  #105  
Old 28-03-2018, 01:09 PM
letrikman letrikman is offline
Regular

letrikman's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2012
Posts: 480
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 10
Active Level
Default

Guna app ni pun bagus.

app apa ni?

Nama app : *Nakhtim* (kita khatamkan)
Size : *3.58 MB*
Sangat ringan.

APA FUNGSINYA?
- *app ni akan paparkan satu ayat Al-quran setiap kali buka lock phone*


- *JADI SETIAP KALI BUKA LOCK PHONE, NAK BUKA FB KA,IG KA APA KA, APP NI AKAN PAPARKAN SATU AYAT*

Satu ayat saja,
*Jadi brpa kali pon hampa bukak lock phone hampa, satu ayat Al-quran akan timbul..*

*-CONTOH SATU HARI HAMPA BUKA LOCK PHONE HAMPA 20 KALI, JADI HAMPA DAH BACA 20 AYAT AL-QURAN*
-SO KLAU SEBULAN BRPA AYAT? Kira sendirilah.

Daripada Abu Umamah r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda:
“Bacalah al-Quran sesungguhnya ia akan datang di hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya”. (Hadis Riwayat Muslim)



Bacalah, Walau Hanya 1 Ayat

Sempatkanlah membaca walau hanya satu ayat. *Kerana satu ayat memiliki manfaat yang lebih dari satu triliun untuk kehidupan kita.* Jangan malas ya untuk membaca Al Quran walau hanya satu ayat.


Download disini 👇

https://play.google.com/store/apps/d...m.karim.khatma

Last edited by letrikman; 28-03-2018 at 01:13 PM..
Reply With Quote
Likes hj_maikel, FAUZEY_FX liked this post
  #106  
Old 28-03-2018, 08:03 PM
hj_maikel hj_maikel is offline
CG Top Poster Club

hj_maikel's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2010
Location: semenanjung emas
Posts: 26,244
Thanks (Received): 379
Likes (Received): 848
Active Level
My Mood:
Default

Alhamdulillah selesai sudah surah annaml...
Esok insyallah kita masuk surah alqasas pula...

Jom online quran hari ini.. sehari 2 muka surat utk anda utk diri sendiri...
Reply With Quote
  #107  
Old 29-03-2018, 07:58 PM
hj_maikel hj_maikel is offline
CG Top Poster Club

hj_maikel's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2010
Location: semenanjung emas
Posts: 26,244
Thanks (Received): 379
Likes (Received): 848
Active Level
My Mood:
Default

Jom online quran hari ini.. satu hari target 2 muka surat...

Hari ini dah masuk surah alqasas ayat 1-21.. esok insyaallah sambung ayat 22 plak..

Reply With Quote
  #108  
Old 30-03-2018, 07:56 PM
hj_maikel hj_maikel is offline
CG Top Poster Club

hj_maikel's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2010
Location: semenanjung emas
Posts: 26,244
Thanks (Received): 379
Likes (Received): 848
Active Level
My Mood:
Default

Jom online quran utk hari ini... 2 muka surat satu hari untuk diri sendiri...

Hari ini sambung alqasas hingga ayat 35... insyallah esok sambung lagi...
Reply With Quote
Likes FAUZEY_FX liked this post
  #109  
Old 01-04-2018, 08:15 PM
hj_maikel hj_maikel is offline
CG Top Poster Club

hj_maikel's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2010
Location: semenanjung emas
Posts: 26,244
Thanks (Received): 379
Likes (Received): 848
Active Level
My Mood:
Default

Jom online quran utk hari ini... 2 muka surat satu hari untuk diri sendiri...

Hari ini sambung alqasas hingga ayat 59... insyallah esok sambung lagi...
Reply With Quote
Likes FAUZEY_FX liked this post
  #110  
Old 01-04-2018, 08:20 PM
FAUZEY_FX FAUZEY_FX is offline
Legendary Member

FAUZEY_FX's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Nov 2010
Location: Sekadar Di Pinggiran Ukay..
Posts: 18,683
Thanks (Received): 432
Likes (Received): 105
Active Level
My Mood:
Default

tahniah TT..semoga konsisten...jgn lupe baca surah as sajdah dan al mulk skali ye..hehe..kalau rase berat, baca surah al mulk pun dh ckup
Reply With Quote
Likes hj_maikel liked this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump