Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Historical, Myth, Legend

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 5,200
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 15,916
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 21,770
More...
View Poll Results: Percayakah anda bumi ini rata?
Ya 108 18.52%
Tidak 424 72.73%
Berkecuali 51 8.75%
Voters: 583. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #9771  
Old 20-05-2017, 03:19 AM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Active Plus

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 4,370
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 514
Dislikes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by quackk View Post
A flat-Earth conspiracy theorist and YouTuber has taken a spirit level onto a plane to “prove” that Earth is flat once and for all. His "experiment" has since gone viral, just not in the way that he'd hoped.

YouTube conspiracy theorist D. Marble took a flight from Northern Carolina to Seattle in order to “monitor whether or not the pilot would dip the nose of the plane to compensate for curvature”.

He and some of his followers believe his video, below for your entertainment pleasure, proves that Earth is flat.

“I recorded a 23 minute and 45 seconds time-lapse, which by those measurements means the plane traveled a little over 203 miles," he explained in his video. "According to curvature math given to explain the globe model, this should have resulted in the compensation of 5 miles of curvature. As you'll see there was no measurable compensation for curvature."

"Understand that gravity is a still just a theory," he goes on to say. "No more defending what we know to be true! Now we take the fight to the enemy! #FEOffensive.”


sesi tampal menampal je ni... dah orang buat kajian kann

Mcm menarik je.. Kat mana video tu? Cuba tepek sini
__________________
Ku teringat kata ayahku
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #9772  
Old 20-05-2017, 03:45 AM
quackk quackk is offline
Active Member

quackk's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Posts: 1,202
Thanks (Received): 41
Likes (Received): 2
Dislikes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
Mcm menarik je.. Kat mana video tu? Cuba tepek sini
xjumpe pn video tu.. tapi ni link dia

http://www.iflscience.com/environmen...way-hed-hoped/
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #9773  
Old 20-05-2017, 03:55 AM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Active Plus

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 4,370
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 514
Dislikes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by quackk View Post
xjumpe pn video tu.. tapi ni link dia

http://www.iflscience.com/environmen...way-hed-hoped/
baru je tengok video tu..

tapi video tu langsung tak membuktikan bumi ni rata(piring)....
video tu sekadar macam video budak2...

aku ingat ape la tadi...
daripada dia membazir masa bawak alat pengukur tu atas kapal terbang, lebih baik dia naik flight pergi ke hujung bumi (ice ring) ...

__________________
Ku teringat kata ayahku
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #9774  
Old 20-05-2017, 08:45 AM
kiddd2 kiddd2 is online now
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 14,339
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 829
Dislikes (Received): 19
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Semua yang ko senarai tu x dapat buktikan bintang berguguran ke bumi..

Aku x was2 bila ada dalam Quran. Terjemah apa sahaja bahasa pun quran tu tetap bawa maksud bintang2 berguguran ke BUMI.
xde sapa dapat buktikan hari kiamat yang blum terjadi..

bila Allah kata kunfayakun, percayalah, ia tetap terjadi, macam2 camne sekalipon..

kalo ikut kepala ko mmg laa macam2 bentuk boleh terjadi, tapi boleh buktikan ke??

sebabtu ikut kata mereka yang bidangnya, ko bukan dalam bidang bentuk bumi, gi bertanya pada yang bidangnya..

was was tu mainan syaitan, ingat tu..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #9775  
Old 20-05-2017, 08:56 AM
kiddd2 kiddd2 is online now
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 14,339
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 829
Dislikes (Received): 19
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
baru je tengok video tu..

tapi video tu langsung tak membuktikan bumi ni rata(piring)....
video tu sekadar macam video budak2...

aku ingat ape la tadi...
daripada dia membazir masa bawak alat pengukur tu atas kapal terbang, lebih baik dia naik flight pergi ke hujung bumi (ice ring) ...

http://www.youtube.com/watch?v=6nNUEU8gnf4
haha..

ingatkan pilot, padan laa buat video gitu..

baca komen memalukan sungguh..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #9776  
Old 20-05-2017, 09:25 AM
sharemalaysia sharemalaysia is offline
Legendary Member

sharemalaysia's Avatar
 
Trader Rating: (276)
Join Date: Feb 2010
Location: Johore
Posts: 13,194
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Send a message via MSN to sharemalaysia Send a message via Yahoo to sharemalaysia Send a message via Skype™ to sharemalaysia
Default

Quote:
Originally Posted by kiddd2 View Post
xde sapa dapat buktikan hari kiamat yang blum terjadi..

bila Allah kata kunfayakun, percayalah, ia tetap terjadi, macam2 camne sekalipon..

kalo ikut kepala ko mmg laa macam2 bentuk boleh terjadi, tapi boleh buktikan ke??

sebabtu ikut kata mereka yang bidangnya, ko bukan dalam bidang bentuk bumi, gi bertanya pada yang bidangnya..

was was tu mainan syaitan, ingat tu..
Walaupun belum terjadi, sebagai umat islam ko kena la berfikir dari sekarang..

Apa yang diberitakan dalam quran semua itu benar...

Maka benarlah bumi kita ini bakal ditimpa bintang2 berguguran. Nak kata salah ke? Mana la tahu esok tiba2 kiamat....
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #9777  
Old 20-05-2017, 09:44 AM
kiddd2 kiddd2 is online now
Legendary Member

kiddd2's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jun 2011
Posts: 14,339
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 829
Dislikes (Received): 19
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sharemalaysia View Post
Walaupun belum terjadi, sebagai umat islam ko kena la berfikir dari sekarang..

Apa yang diberitakan dalam quran semua itu benar...

Maka benarlah bumi kita ini bakal ditimpa bintang2 berguguran. Nak kata salah ke? Mana la tahu esok tiba2 kiamat....
fikir, bukan xfikir..

quran semua benar, xtipu pon..

yang xbenar bila salah tafsir..

Aku ulang sekali lagi ayat kunfayakun..

xmustahil bintang2 besar tu gugur menimpa bumi, maka xseoarang manusia pon terlepas hari kiamat..

berbanding bintang dibumi pinggan, kecik2 je, sorok dalam tanah pon boleh lari dari bintang..

matahari pon kecik je, xpadan dengan manusia dari dulu hingga hari kiamat..

itu yang aku pikir laa, ko suruh pikir kan..

terima lah hikikat sebenar, dah terbukti pon bumi yang ada skang bulat..

sudah2lah tu salah tafsir dan hidup dalam denial..
__________________
NAK TAHU HARGA HANDPHONE TERKINI??? MASUK SINI

: KEDAI HANDPHONE ONLINE :
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #9778  
Old 20-05-2017, 10:31 AM
Mata_Pena Mata_Pena is offline
Active Member

Mata_Pena's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,397
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 211
Dislikes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
baru je tengok video tu..

tapi video tu langsung tak membuktikan bumi ni rata(piring)....
video tu sekadar macam video budak2...

aku ingat ape la tadi...
daripada dia membazir masa bawak alat pengukur tu atas kapal terbang, lebih baik dia naik flight pergi ke hujung bumi (ice ring) ...

saje layan baca komen sikit2


ada bnyk lagi.. tapi screen sikit2 sudah la utk hiburan membaca


dan yg paling win

Last edited by Mata_Pena; 20-05-2017 at 10:42 AM..
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #9779  
Old 20-05-2017, 10:46 AM
Mata_Pena Mata_Pena is offline
Active Member

Mata_Pena's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,397
Thanks (Received): 16
Likes (Received): 211
Dislikes (Received): 1
Active Level
Default

kenapa air tidak tumpah jatuh ke arah bawah?
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
  #9780  
Old 20-05-2017, 12:25 PM
tomi tomi is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2015
Posts: 791
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 140
Dislikes (Received): 1
Active Level
Default

FE yang tolak graviti akan kata semuanya sebab density, even eksperimen menjatuhkan buku dan kertas (diletak atas buku) yang menunjukkan kedua objek jatuh pada kelajuan sama dia kata bukan graviti sebab buku menolak density udara di bawahnya. padahal dia lupa nak fikir apa yang menyebabkan objek2 jatuh ke bawah bukan ke arah2 lain. ada satu lagi eksperimen yang menunjukkan bukti graviti bila satu tiub diisi pelbagai cecair yang berbeza ketumpatan (density tower) dibawa dalam keadaan zero-g. bila zero-g berlaku, cecair2 tersebut bercampur aduk dan tersebar ke semua arah.
Reply With Quote
Likes 1 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Tags
bentuk bumi, bumi rata atau bulat, saiz bumi

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:42 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you