Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > COMPUTER, INTERNET > Webmaster, Blogger Discussion > Programming, Web Development

Recommended Brokers

CG Sponsors



CG Updates
0 Reverting back old theme
Last Post: CariGold
Posted On: 06-05-2017
Replies: 0
Views: 2,011
0 CariGold new theme version - and more features are coming!
Last Post: niagafx
Posted On: 06-05-2017
Replies: 538
Views: 10,885
0 Video embed in post
Last Post: CariGold
Posted On: 15-12-2016
Replies: 0
Views: 19,808
More...
Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 16-05-2017, 04:54 PM
gandaduit gandaduit is offline
Super Active

gandaduit's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Mar 2008
Posts: 8,401
Thanks (Received): 27
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
betul bos...nak bayar murah, tapi nak quality 5 bintang...mmg sakit otak layan customer macam ni..
lebih baik awal2 caj mahal terus...
akhirnya..ada juga org memahami perkara ini... lum lagi masa diorg tetiba back off from the project hampir nk siap. tup tup 6 bulan kemudian nk continue dgn byr baki secara cash(DENGAN BONGKAKNYA).ada juga kes senyap menyepi kemudian return dengan kehendak fungsi yang lain tapi byrn yang baki tk byr tu...
aku memang tk layan, nk continue byr harga lain.. camni ni pon ada adoiii
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #12  
Old 16-05-2017, 08:22 PM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Active Plus

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 3,975
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 394
Dislikes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

kat Malaysia ni rasanya kena buat persatuan programmer la.. haha

kesian aku tengok programmer kat Malaysia ni tak dihargai...
buat kerja perah otak siang malam kadang2 tak tidur, tapi bayar ciput je..

kerja berbulan2, tapi nak bayar 2k shj.. mampos..
__________________
Ku teringat kata ayahku
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #13  
Old 17-05-2017, 09:30 AM
forumercg forumercg is offline
Regular

forumercg's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2017
Posts: 161
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 15
Dislikes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
Default

masalah utama adalah programming sape2 pon bleh buat. org2 yg bukan dlm aliran programing, tapi ada kemahiran programming, diorg letak harga serendah mungkin.

kesannya, bwk lmbakan org leh buat prograaming tanpa kelulusan. supply lebih, demand kurang, harga kerje programing akan dibayar serendah mungkin.

kesan yg sama dihadapi oleh graphic designer
__________________
RUANGAN UNTUK DISEWA

Last edited by forumercg; 17-05-2017 at 09:32 AM..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #14  
Old 20-05-2017, 02:55 AM
han tuah han tuah is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 222
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Dislikes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
Default

sekarang ni banyak software open source di market. Biasa bila dapat request, saya akan check ada tak orang yang dah buat sistem yang sama requirement dia. Jika ada saya terus cadangkan beli yang dah siap atau download open source product dan configure (configuration tu yang biasa kita charge). Kalau sistem dengan requirement yang diorng nak tu memang tak ada dalam dunia ni, baru lah saya akan keluar harga utk develop dari awal.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #15  
Old 20-05-2017, 03:05 AM
han tuah han tuah is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 222
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Dislikes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by forumercg View Post
masalah utama adalah programming sape2 pon bleh buat. org2 yg bukan dlm aliran programing, tapi ada kemahiran programming, diorg letak harga serendah mungkin.

kesannya, bwk lmbakan org leh buat prograaming tanpa kelulusan. supply lebih, demand kurang, harga kerje programing akan dibayar serendah mungkin.

kesan yg sama dihadapi oleh graphic designer
Betul tu, programming ramai yang boleh buat, ambik dari india boleh dapat murah...cuma programmer/developer yang bagus susah nak carik, ini buat sistem sekadar siap je, diorang bukan fikir susah atau senang nak pakai sistem tersebut, last-last user sendiri pun tak nak pakai sistem tersebut sebab susah nak pakai atau buat kerja secara manual lebih practical dan cepat.
Inilah pengalaman sy guna programmer dari india 5 tahun dulu hahaha (tu tak masuk communication barrier lagi, kita cakap A dapat a,cakap c dapat Cc).

Kebanyakan sistem yang company nak bayar murah ni adalah sistem yang biasa/popular seperti CRM,helpdesk, ERM dan seangkatan dengannya sebab sistem macam ni banyak terdapat dalam open source.
Namun ada jugak company yang bayar mahal utk ERM system, contoh macam SAP...memang masyuuk. Programmer diorang ni biasanya gaji atas 15k dulu, sekarang tak tau lah mungkin lebih lagi kot
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #16  
Old 20-05-2017, 03:46 AM
syamsoulcc syamsoulcc is offline
Active Plus

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 3,975
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 394
Dislikes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by han tuah View Post
Betul tu, programming ramai yang boleh buat, ambik dari india boleh dapat murah...cuma programmer/developer yang bagus susah nak carik, ini buat sistem sekadar siap je, diorang bukan fikir susah atau senang nak pakai sistem tersebut, last-last user sendiri pun tak nak pakai sistem tersebut sebab susah nak pakai atau buat kerja secara manual lebih practical dan cepat.
Inilah pengalaman sy guna programmer dari india 5 tahun dulu hahaha (tu tak masuk communication barrier lagi, kita cakap A dapat a,cakap c dapat Cc).

Kebanyakan sistem yang company nak bayar murah ni adalah sistem yang biasa/popular seperti CRM,helpdesk, ERM dan seangkatan dengannya sebab sistem macam ni banyak terdapat dalam open source.
Namun ada jugak company yang bayar mahal utk ERM system, contoh macam SAP...memang masyuuk. Programmer diorang ni biasanya gaji atas 15k dulu, sekarang tak tau lah mungkin lebih lagi kot
biasanya programmer ni bila dah orang bayar murah, diorang pun akan buat kerja cara murah jugak la...(buat ala kadar)

jgn la kita(customer) bayar murah tapi mengharapkan hasil 5 bintang dari programmer....

sbb tu lebih baik programmer terus charge 10k ke atas...
jgn charge murah2...
sbb akhirnya customer akan nak tambah macam2...

saya dulu pun begitu,,,
saya ambil je kalau orang nak bayar murah,,,
tapi saya buat kerja pun "murah" jugak la..
buat ala kadar shj...


tapi,, last2 diorang akan banyak hal...
tak dinafikan ada juga yang faham kerja programmer...
tapi kebanyakan ramai yg nak bayar murah, tapi nak hasil 5 bintang...
so, lebih baik caj terus 10k ke atas..
kalau tak nak, cancel deal...
__________________
Ku teringat kata ayahku
"Segala apa di bumi ini, Allah punya, jadi tak perlu kita kedekut dan tamak"
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #17  
Old 21-05-2017, 04:46 AM
han tuah han tuah is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2009
Posts: 222
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 2
Dislikes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
biasanya programmer ni bila dah orang bayar murah, diorang pun akan buat kerja cara murah jugak la...(buat ala kadar)

jgn la kita(customer) bayar murah tapi mengharapkan hasil 5 bintang dari programmer....

sbb tu lebih baik programmer terus charge 10k ke atas...
jgn charge murah2...
sbb akhirnya customer akan nak tambah macam2...

saya dulu pun begitu,,,
saya ambil je kalau orang nak bayar murah,,,
tapi saya buat kerja pun "murah" jugak la..
buat ala kadar shj...


tapi,, last2 diorang akan banyak hal...
tak dinafikan ada juga yang faham kerja programmer...
tapi kebanyakan ramai yg nak bayar murah, tapi nak hasil 5 bintang...
so, lebih baik caj terus 10k ke atas..
kalau tak nak, cancel deal...
kalau starting harga 10k tu kira murah sangat la tu, kalau kata mahal gak suruh diaorang buat sendiri. even dia ambik programmer india pun tak semurah tu.. ye la sebulan nak bayar lebih kurang 5-6k, buat kerja 2 bulan dah 12k lagi nak kena ada sorang lagi project manager utk communicate dengan india2 nii.

Kalau diorang outsource company yang buat progamming services pun biasa dia akan charge 800 per man day secara kiraan kasar la.
Reply With Quote
Likes 2 Dislikes 0
 
  #18  
Old 21-05-2017, 02:24 PM
gandaduit gandaduit is offline
Super Active

gandaduit's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Mar 2008
Posts: 8,401
Thanks (Received): 27
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

thanks,,at least we are under same roof...moga moga kita saling bertukar pendapat dari masa ke semasa
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #19  
Old 21-05-2017, 02:39 PM
dauskupang dauskupang is offline
Active Plus

dauskupang's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Sep 2012
Location: ..................................................
Posts: 3,730
Thanks (Received): 95
Likes (Received): 8
Dislikes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

bleh tahan jugak harga korang ni...hmmm
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #20  
Old 21-05-2017, 06:58 PM
gandaduit gandaduit is offline
Super Active

gandaduit's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Mar 2008
Posts: 8,401
Thanks (Received): 27
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
biasanya programmer ni bila dah orang bayar murah, diorang pun akan buat kerja cara murah jugak la...(buat ala kadar)

jgn la kita(customer) bayar murah tapi mengharapkan hasil 5 bintang dari programmer....

sbb tu lebih baik programmer terus charge 10k ke atas...
jgn charge murah2...
sbb akhirnya customer akan nak tambah macam2...

saya dulu pun begitu,,,
saya ambil je kalau orang nak bayar murah,,,
tapi saya buat kerja pun "murah" jugak la..
buat ala kadar shj...


tapi,, last2 diorang akan banyak hal...
tak dinafikan ada juga yang faham kerja programmer...
tapi kebanyakan ramai yg nak bayar murah, tapi nak hasil 5 bintang...
so, lebih baik caj terus 10k ke atas..
kalau tak nak, cancel deal...
byk kali kena,, ada gak buat tawaran harga murah, sekali dekat nk siap boleh tambah tanpa tak nk add harga lain...pening dibuatnya
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:21 PM.


Copyright ©2000 - 2017, CariGold.com.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you