Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 24,114
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 54,739
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 42,088
More...
Reply
 
Thread Tools
  #31  
Old 19-01-2009, 11:11 AM
gandaduit gandaduit is offline
Well-Known
Member

gandaduit's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Mar 2008
Posts: 8,274
Poster Rank: #363
Thanked 27 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ahib0205 View Post
hm... apa kata kita bermula dengan bincang secara teori dulu tentang penternakan itik penelur ni?
Jenis dulu.. bro ..aku takde masa sgt nak cari bahan kat luar tuh aa..aku byk tul kena baca.
__________________
Khidmat Buat Laman ROI+BINARY/UNILEVEL/MATRIXBOARD
Autodownline/Cari downline&Affliate/Matrix 3x3[,Unilevel,
- 370 WEb dibuat termasuk agensi kerjaaan - ask me for details(0142129361)/www.xyphertech.com
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #32  
Old 20-01-2009, 11:17 AM
gandaduit gandaduit is offline
Well-Known
Member

gandaduit's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Mar 2008
Posts: 8,274
Poster Rank: #363
Thanked 27 Times
Active Level
My Mood:
Default

senyap je ,,meh aku bump! BUMP for today!
__________________
Khidmat Buat Laman ROI+BINARY/UNILEVEL/MATRIXBOARD
Autodownline/Cari downline&Affliate/Matrix 3x3[,Unilevel,
- 370 WEb dibuat termasuk agensi kerjaaan - ask me for details(0142129361)/www.xyphertech.com
Reply With Quote
  #33  
Old 24-01-2009, 08:25 AM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,038
Poster Rank: #96
Blog Entries: 22
Thanked 740 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by gandaduit View Post
Jenis dulu.. bro ..aku takde masa sgt nak cari bahan kat luar tuh aa..aku byk tul kena baca.
jenis? jenis naka itik menelur ke maksud bro?

Quote:
Originally Posted by ahib0205 View Post
saya nak share sikit tentang:

Jenis itik penelur




Itik penelur yang ada di negara kita ni banyak jenis. Antaranya ialah:

- Itik Siam Hitam

- Itik Siam Coklat

- Itik Khaki Campbell

- Itik Tsaiya Coklat dan

- Itik Jawa

Er.. ada ke saya tertinggal lagi?


Nanti saya share beberapa pembekal itik penelur ye Silakan berkongsi lagi ye


ok saya terangkan lagi details sikit lagi ye


Itik Siam Hitam atau ada jugak yang panggil itik baka Cholburi atau Paknam asalnya dari Thailand. Selalunya kita akan nampak warna bulunya hitam atau coklat tua. Kat dada itik tu pula akan ada tompok putih. Secara teori, itik Siam Hitam ni boleh bertelur lebih kurang 200 biji setahun... (er.. sapa ada gambar itik Siam Hitam ni boleh tolong share ye )


Orait. kita masuk Itik Siam Coklat pulak Itik Siam Coklat ni asalnya dari Thailand jugak. Khabarnya itik ni adalah baka hasil kacukan antara Itik Khaki Champbell + Itik Tempatan Siam. Warna bulu pulak coklat muda atau coklat tua hitam-kehitaman sikit. Ha... Itik ni kalau korang nak tau akan mula bertelur mulai umur 4 - 4 1/2 bulan. Berat badan depa masa tu lebih kurang 1.8kg. Purata telur setahun ialah 174 dengan berat sebiji 60g




Maaf daku SIBUKKKKKK.....


P/s: Insya Allah nanti saya kongsi lagi

Reply With Quote
  #34  
Old 24-01-2009, 12:56 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,038
Poster Rank: #96
Blog Entries: 22
Thanked 740 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by gandaduit View Post
oh..menarik tu bro... tapi saya nak buat peternakan itik secara mudarabah pastu jual pun tak nak mahal.. kita pelbagai kan daging itik,,jgn ikut cina sgt mahal tak tentu arah coz sebab tuh market diaorg pegang.
hm.... details sikt bro pelbagaikan tu cintohnya?

ehem.. ada ke satay daging itik? burger daging itik?
Reply With Quote
  #35  
Old 30-01-2009, 11:54 PM
epoi2405 epoi2405 is offline
Active Member

epoi2405's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 728
Poster Rank: #4451
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

sila pm aku harga utk anak itik penelor aper jenis pun boleh.kuantiti 200-500 ekor.
__________________
baja organik khas sawit dan getah
baja vermikompos dan vermikast
bekal benih/anak pokok kelapa sawit(1-12bln)
mini pakej trnak cacing di blakang umah RM100call 013-6702830 / 0196145534 (epoi)
Reply With Quote
  #36  
Old 01-02-2009, 09:09 AM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,038
Poster Rank: #96
Blog Entries: 22
Thanked 740 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by epoi2405 View Post
sila pm aku harga utk anak itik penelor aper jenis pun boleh.kuantiti 200-500 ekor.
ha tu dia ada yang berminat nak tau harga



kepada yang berkenaan boleh PM sahabat kita epoi2405
Reply With Quote
  #37  
Old 01-02-2009, 10:00 AM
Firas966 Firas966 is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 91
Poster Rank: #14785
Thanked 1 Time
Active Level
Default

salam bro,
1000ekor berapa harga?
anak berapa umur dia?
pasaran macamana bro?
saya baru nak start projek ternak itekni1,apa2 info boleh share kat saya
w.s tq
Reply With Quote
  #38  
Old 01-02-2009, 05:06 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,038
Poster Rank: #96
Blog Entries: 22
Thanked 740 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Firas966 View Post
salam bro,
1000ekor berapa harga?
anak berapa umur dia?
pasaran macamana bro?
saya baru nak start projek ternak itekni1,apa2 info boleh share kat saya
w.s tq
tu dia. ada lagi yang bertanya sapa boleh jual anak itek penelur ni...



bro, insya Allah sama-sama kita bincang ye

Reply With Quote
  #39  
Old 06-02-2009, 11:46 PM
lxnder lxnder is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2009
Posts: 77
Poster Rank: #15878
Thanked 10 Times
Active Level
Default

sebab malas tulis, saya cut paste je post lama.

Nasihat saya… jgn guna gold coin. guna mesh penang. Keduanya, senarai pembekal yang diberi, cuba la dpt kredit kalau bole, kot dapat cakap kat aku. Dulu kami pun beli dari penternak yang ada 70,000 ekor khaki campbell, lagi murah kalau beli direct distributor… sebab diorang ada MOQ. Masa tu kami bela 3,000 ekor. Now, harga dah sekali ganda… dulu RM50.50, sekarang RM 90-98…. cuba la calculate kalau ada untung ke tak. Itu pun kalau penjagaan sempurna and itik bertelur pada kadar 85-95%.

Dengar ada org ganu Melayu kita masuk sekali 5,000 ekor khaki campbell… saya tak tau la apa cite sekarang tapi i can bet dia akan jual semula itik dalam masa 4-6 bulan, iaitu sebelum itik bertelur secara consisten.

Bagi yang buat makanan campur… kalau duk Ganu ok la kot, byk bahan mentah yg murah (kalau pandai carik). Dan dah ada pun produk Melayu (telur asin jeruk) yang masuk Sabasun. Bangga gak tgk.

Jangka hayat penelur? biasa kalau yg besar-besaran 2 tahun bertelur pastu jual pencen, mula stabil bertelur 4-6 bulan. Jangan langsung bagi natang ni stress… sok gi nya telur ok, lusa turun… nak bagi naik balik susah lambat.

untuk makanan lak, layer… untuk 1,000 eko dalam 2.5-3 guni. Roughly la. Bagi sekali pagi. Kalu 2,000 ekor, bukak 3 guni pagi, 3 guni ptg. Kalau guna kolam, tutup sblm kul 7, tak pasal2 telur byk dlm kolam.

Berkenaan produk, kalau pantai timur lebey ke telur masin jeruk. Teur hitam biasa pantai barat. Harga… tgk sendiri la. Kira sendiri. Pasaraya akan jual dlm 60-70 sen sebijik… maksudnya harga ladang mungkin 35-55 sen… ikut grade dan budi bicara tauke ladang.

Produk selain dari tu… kuning telur yg dah keras (dijeruk)… ni bermusim skit… untuk kek perayaan Cina. Harga… pepandai la nego.

Untuk sesiapa yg minat nak wat khaki cambell… nasihat saya… cari tanah yang naturally BERPASIR… tapi tak dekat sangat dengan LAUT. Ada sebab saya nasihat camni. Pasir… supaya telur cantik dari segi pemakanan itik, diorang mmg makan skit pasir. Kedua bersih, senang kutip, tak kotor. Lecah2 leceh wooo. Takkan kita org Melayu jual telur kotor… nak bersihkan lagi… swt. Bekas lombong = canteeeeek!!!

Selain tu, baik terlibat secara langsung. Jgn harap upah org je. Tauke Taiping nasihat camtu, ada sekali… pekerja dia tak suntik itik2… beribu mati. Bila tanya pekerja dia kata dah… so baik moniter dan terlibat secara langsung.

Pengalaman dgn Veterinar??? Huh, masa check… ada ke pegawai veterinar tu tanya kite;”Itik ni sihat kan?”… nampak sgt tak tau menda… tgk buku je la tu. By the way, kebanyakan jabatan vet amik anak itik dari tauke yg sama. Base kat Perak. Muscovi ngan Khaki campbell. Incubator dia… huh… last time tgk ada 8 butir bawah gudang… besar2 yg leh muat beribu telur tuk eram.

Lupe nak cakap, kat atastu tade sebut pasal injek. Kena injek…ot tak siap la. Ada mesin dia, kot tak mampu beli cuba pinjam veterinar atau mana2 tauke yang baik hati.

sebelum masuk itik… cam biasa, sembur la anti hama dsb. bia 2-3 minggu.

Design bekas air… baik guna atau set yg automaik je. Kalau guna kolam, pastikan design tak membebankan kerja.

hmm… saya tak tau penternak lain… tapi rate ladang lama telur adalah 85-95% atau 345-365/tahun seekor. Itupun kalau jaga betul2 la. Jaga main2, hasil main2 la.

Penyakit lak, paling commom = lumpuh. asingkan, wat ala2 ICU unit. Bia sampai sembuh, kalau tidak sembelih wat sup.

Telur masin, macam2 campuran ada. nak best, test sendiri sampai perfect. Takya la susah2 wat sarang, itik bukan cam ayam le.

aya nasihatkan jangan bergantung sangat pada maklumat yang dapat dari internet, baik jumpa and cari peladang/usahawan yang betul2 buat.

satu lagi kalau ada mangkuk2 ayun yang offer menjual itik penelur yang kononnya dah matang bertelur (4-6 bulan)… nasihat saya JANGAN la jadi sengal dan beli. ada beberapa sebab;

1. owner tak mampu maintain sebab kos terlalu tinggi (kemungkinan besar itik kurang optimum), system ladang tak betul, KURANG hasil telur sebab SALAH pengurusan ataupun tak reti buat feed sendiri/makanan campur.

2. itik khaki campbell ni, kalau sedang bertelur dan tiba2 ditransport ke lokasi lain akan mengalami stress… telur menjunam atau hampir takkan ada telur. saya bagi contoh la ye… katakan pindahkan 1000 ekor khaki campbell umur 5-6 bulan yang hasilnya di ladang asal purata sehari 750-850 biji (itupun kalau jaga betul)… kena pindah ke ladang lain (itupun kalau cara pindah betul)… hasil sehari dua lepas pindah akan jadi KOSONG atau sedikit. Nak naikkan balik jadi corak produksi telur asal makan masa berbulan (itupun kalau caranya betul). itik baka ni amat2 sensitif dan tak boleh stress.

saya nak beritahu disini… TIADA pengeluar anak itik penelur atau muscovi bumiputera. Yang ada cuma towkey2 di area2 taiping dan sekitar perak. even Jabatan Haiwan & Veterinar amik dari diorang.

selain itu kena pastikan tau cara vaccination, kena tahu bila masa sesuai penukaran dari starter-grower-layer, dan kena kenal pasti serta merta kalau ada yg sakit. kalau setakat lumpuh, asingkan je.

kalau ada menda nak tanya pasal itik penelur khaki campbell, email saya di lxn_deria@yahoo.com. saya akan cuba jawab berdasarkan pengalaman. kalau nak tanya pegawai veterinar, tanya la. pengalaman saya bila diorang datang check ladang… pegawai veterinar tanya kitorang balik itik ni sihat ke tak. kelakar betul.
Reply With Quote
  #40  
Old 07-02-2009, 12:55 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,038
Poster Rank: #96
Blog Entries: 22
Thanked 740 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by lxnder View Post
sebab malas tulis, saya cut paste je post lama.

Nasihat saya… jgn guna gold coin. guna mesh penang. Keduanya, senarai pembekal yang diberi, cuba la dpt kredit kalau bole, kot dapat cakap kat aku. Dulu kami pun beli dari penternak yang ada 70,000 ekor khaki campbell, lagi murah kalau beli direct distributor… sebab diorang ada MOQ. Masa tu kami bela 3,000 ekor. Now, harga dah sekali ganda… dulu RM50.50, sekarang RM 90-98…. cuba la calculate kalau ada untung ke tak. Itu pun kalau penjagaan sempurna and itik bertelur pada kadar 85-95%.

Dengar ada org ganu Melayu kita masuk sekali 5,000 ekor khaki campbell… saya tak tau la apa cite sekarang tapi i can bet dia akan jual semula itik dalam masa 4-6 bulan, iaitu sebelum itik bertelur secara consisten.

Bagi yang buat makanan campur… kalau duk Ganu ok la kot, byk bahan mentah yg murah (kalau pandai carik). Dan dah ada pun produk Melayu (telur asin jeruk) yang masuk Sabasun. Bangga gak tgk.

Jangka hayat penelur? biasa kalau yg besar-besaran 2 tahun bertelur pastu jual pencen, mula stabil bertelur 4-6 bulan. Jangan langsung bagi natang ni stress… sok gi nya telur ok, lusa turun… nak bagi naik balik susah lambat.

untuk makanan lak, layer… untuk 1,000 eko dalam 2.5-3 guni. Roughly la. Bagi sekali pagi. Kalu 2,000 ekor, bukak 3 guni pagi, 3 guni ptg. Kalau guna kolam, tutup sblm kul 7, tak pasal2 telur byk dlm kolam.

Berkenaan produk, kalau pantai timur lebey ke telur masin jeruk. Teur hitam biasa pantai barat. Harga… tgk sendiri la. Kira sendiri. Pasaraya akan jual dlm 60-70 sen sebijik… maksudnya harga ladang mungkin 35-55 sen… ikut grade dan budi bicara tauke ladang.

Produk selain dari tu… kuning telur yg dah keras (dijeruk)… ni bermusim skit… untuk kek perayaan Cina. Harga… pepandai la nego.

Untuk sesiapa yg minat nak wat khaki cambell… nasihat saya… cari tanah yang naturally BERPASIR… tapi tak dekat sangat dengan LAUT. Ada sebab saya nasihat camni. Pasir… supaya telur cantik dari segi pemakanan itik, diorang mmg makan skit pasir. Kedua bersih, senang kutip, tak kotor. Lecah2 leceh wooo. Takkan kita org Melayu jual telur kotor… nak bersihkan lagi… swt. Bekas lombong = canteeeeek!!!

Selain tu, baik terlibat secara langsung. Jgn harap upah org je. Tauke Taiping nasihat camtu, ada sekali… pekerja dia tak suntik itik2… beribu mati. Bila tanya pekerja dia kata dah… so baik moniter dan terlibat secara langsung.

Pengalaman dgn Veterinar??? Huh, masa check… ada ke pegawai veterinar tu tanya kite;”Itik ni sihat kan?”… nampak sgt tak tau menda… tgk buku je la tu. By the way, kebanyakan jabatan vet amik anak itik dari tauke yg sama. Base kat Perak. Muscovi ngan Khaki campbell. Incubator dia… huh… last time tgk ada 8 butir bawah gudang… besar2 yg leh muat beribu telur tuk eram.

Lupe nak cakap, kat atastu tade sebut pasal injek. Kena injek…ot tak siap la. Ada mesin dia, kot tak mampu beli cuba pinjam veterinar atau mana2 tauke yang baik hati.

sebelum masuk itik… cam biasa, sembur la anti hama dsb. bia 2-3 minggu.

Design bekas air… baik guna atau set yg automaik je. Kalau guna kolam, pastikan design tak membebankan kerja.

hmm… saya tak tau penternak lain… tapi rate ladang lama telur adalah 85-95% atau 345-365/tahun seekor. Itupun kalau jaga betul2 la. Jaga main2, hasil main2 la.

Penyakit lak, paling commom = lumpuh. asingkan, wat ala2 ICU unit. Bia sampai sembuh, kalau tidak sembelih wat sup.

Telur masin, macam2 campuran ada. nak best, test sendiri sampai perfect. Takya la susah2 wat sarang, itik bukan cam ayam le.

aya nasihatkan jangan bergantung sangat pada maklumat yang dapat dari internet, baik jumpa and cari peladang/usahawan yang betul2 buat.

satu lagi kalau ada mangkuk2 ayun yang offer menjual itik penelur yang kononnya dah matang bertelur (4-6 bulan)… nasihat saya JANGAN la jadi sengal dan beli. ada beberapa sebab;

1. owner tak mampu maintain sebab kos terlalu tinggi (kemungkinan besar itik kurang optimum), system ladang tak betul, KURANG hasil telur sebab SALAH pengurusan ataupun tak reti buat feed sendiri/makanan campur.

2. itik khaki campbell ni, kalau sedang bertelur dan tiba2 ditransport ke lokasi lain akan mengalami stress… telur menjunam atau hampir takkan ada telur. saya bagi contoh la ye… katakan pindahkan 1000 ekor khaki campbell umur 5-6 bulan yang hasilnya di ladang asal purata sehari 750-850 biji (itupun kalau jaga betul)… kena pindah ke ladang lain (itupun kalau cara pindah betul)… hasil sehari dua lepas pindah akan jadi KOSONG atau sedikit. Nak naikkan balik jadi corak produksi telur asal makan masa berbulan (itupun kalau caranya betul). itik baka ni amat2 sensitif dan tak boleh stress.

saya nak beritahu disini… TIADA pengeluar anak itik penelur atau muscovi bumiputera. Yang ada cuma towkey2 di area2 taiping dan sekitar perak. even Jabatan Haiwan & Veterinar amik dari diorang.

selain itu kena pastikan tau cara vaccination, kena tahu bila masa sesuai penukaran dari starter-grower-layer, dan kena kenal pasti serta merta kalau ada yg sakit. kalau setakat lumpuh, asingkan je.

kalau ada menda nak tanya pasal itik penelur khaki campbell, email saya di lxn_deria@yahoo.com. saya akan cuba jawab berdasarkan pengalaman. kalau nak tanya pegawai veterinar, tanya la. pengalaman saya bila diorang datang check ladang… pegawai veterinar tanya kitorang balik itik ni sihat ke tak. kelakar betul.
itu dia akhirnya orang yang memang pengalaman dalam bidang penternakan itik penelur bersedia untuk bantu . Terima kasih banyak-banyak bro sudi berkongsi kat sini

korang boleh singgah baca kat blog lxnder kat: http://harizamrry.wordpress.com/2007...ternakan-itik/

thanks bro

bro punya tempat kat mana? boleh kami datang melawat?

Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:20 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE