Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Electrics, Electronics, DIY

Electrics, Electronics, DIY Discussions of engineering equipments, home improvements and different DIY project with hints and tips on solutions for any problem.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 16,836
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 47,045
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 34,833
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 26-11-2012, 10:41 AM
MrHighLander MrHighLander is offline
Well-Known
Member

MrHighLander's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Posts: 7,621
Poster Rank: #406
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default SERVIS SELEPAS PEMBELIAN BARANGAN ELEKTRIK.... Apa kata anda..

Assalamualaikum wbt..

Ambe buka thread ni adalah untuk mendapatkan feedback dr smua pengguna CG berkenaan beberapa peralatan elektrik..

Ambe skg dlm proses nk beli TV, Mesin basuh dan Peti sejuk.. Byk jugaklah kedai2 serata KB ni ambe pegi usha2.. jd kita smua sedia maklum jenama2 yg ada serata Malaysia ni seperti Sony, Toshiba, Hitachi, Panasonic, LG, Samsung dan sebagainye.. x terlarat nk tulis smua..

Survey2 pnya survey, last2 ni model yg terpilih stlh mmlih dgn rambang mata dan pening2 kepala..
1) TV : Sony Bravia KLV40BX450 (http://www.sony.com.my/product/klv-40bx450 ) = +- RM 1650
2) Peti Sejuk : Samsung RT34SRMG (http://www.samsung.com/my/consumer/h.../RT34SRMG2/XME ) = +- RM 1300
3) Mesin Basuh : Samsung WA12W9 (http://www.samsung.com/sg/consumer/h.../WA12W9QIC/XSP ) +=- RM 1300

Sudah byk thread yg dibuka utk memperbincangan berkenaan perkara ni.. antaranya
1) TV : http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=166864
http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=379052
2) Peti Sejuk : http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=141932
3) Mesin Basuh : x jumpalah plak..

Setelah ambe meneliti thread2 yg tlh/prnh dibuka sblm ni, ambe blh merumuskan kbykn owner mmg berpuas hati dgn barangan yg dia beli x kira model apa dan jenama apa.. berbaloi dgn nilai wang yang dibelanjakan.. yg x puas hati, hnya sdikit shj.. yg terbaik, cadangan dan pandangan dlm thread2 tersebut mmg byk yg berguna utk pembeli masa hadapan seperti ambe utk menilai pro dan kontra sesuatu barangan..

X kira jenama apa.. smua ok.. jd sebagai rumusan ambe rasa setiap pembelian tu bergantung jugak kepada nasib.. dpt yg tiptop, mmg berbaloi.. krg brnasib baik, konpem mmg x puas hati.. macam beli keta jugak kot..

Cuma ada satu je yg kurang diperbincangkan iaitu servis selepas pembelian.. Spnjang ambe duk survey2 ni ambe ada jugak brtanya pasal mende ni.. slh sorang salesman ada bgitau supaya elakkan dr membeli Samsung pasal servis dia semacam teruk skit slps pembelian.. katanya lagi, Samsung ni brg2 dia sntiasa bertukar model jd stiap model tu hnya bertahan lbh krg 3 tahun je.. jd lps tu, spare part dia jd susah nk dapat..

Utk model lain, xde plak dia bgtau.. tp sjujurnya ambe rasa lebih tidak bersetuju dgn pendapat tu.. tp mana tahu klu dpt maklumbalas dlm ni.. ambe lbh percayakan CG dr salesman tu..


Oleh itu, ambe mngajak warga CG berkongsi pengalaman berdasarkan situasi sebegini.. x kiralah pengalaman sendiri atau org lain.. utk kebaikan kita bersama jugak..

TQ ALL CGRIANS



Ps.. klu ada owner2 bg model yg ambe berkenan tu, blh jugak klu nk kasi testimony sket.. mana tau blh ambe amik pengajaran sket.. hehe

ambe out dulu.. nnt ambe olah balik ayat tu pasal mcm susun atur macam budak darjah 3 je..

Last edited by MrHighLander; 26-11-2012 at 05:23 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 26-11-2012, 10:42 AM
MrHighLander MrHighLander is offline
Well-Known
Member

MrHighLander's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Posts: 7,621
Poster Rank: #406
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

apa kata anda... utk update..
Reply With Quote
  #3  
Old 26-11-2012, 12:40 PM
kekez kekez is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,227
Poster Rank: #2953
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

saya beli electrolux 9kg dalam rm899, semasa depa buat clearance stock dekat shah alam 2thn lepas, mmg berbaloi2
Reply With Quote
  #4  
Old 26-11-2012, 01:10 PM
GPK1 GPK1 is offline
Active Member

GPK1's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,156
Poster Rank: #1792
Thanked 17 Times
Active Level
My Mood:
Default

mesin basuh jenama LG mudah rosak mother board...nak gi baiki cina tu kata baik beli baru harga papan litar sangat mahal...maka ambo beli manual punya mesin basuh pulak..

kalau TV ambo gi beli di KEMUDI TIMUR jalan pengkalan cepa
__________________
Walau apa pun terjadi, kehidupan mesti diteruskan.

Press Enter To Continue...
Reply With Quote
  #5  
Old 26-11-2012, 01:16 PM
bintang4 bintang4 is offline
Well-Known
Member

bintang4's Avatar
 
Trader Rating: (35)
Join Date: Mar 2007
Location: 私の部屋の自
Posts: 8,370
Poster Rank: #354
Thanked 308 Times
Active Level
My Mood:
Default

Mesin basuh jgn angkat samsung.
motor dia x tahan, cepat kong. walaupun dia kasi 5 yrs warranty..
__________________
Somos dueños de lo que creamos y esclavos de lo que destruimos.
Reply With Quote
  #6  
Old 26-11-2012, 03:37 PM
MrHighLander MrHighLander is offline
Well-Known
Member

MrHighLander's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Posts: 7,621
Poster Rank: #406
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bintang4 View Post
Mesin basuh jgn angkat samsung.
motor dia x tahan, cepat kong. walaupun dia kasi 5 yrs warranty..
Adehh.. Ni yg rsau ni sbb ambe ltk model samsung utk mesin basuh tu.. Servis dia camne bos..
Reply With Quote
  #7  
Old 26-11-2012, 03:38 PM
MrHighLander MrHighLander is offline
Well-Known
Member

MrHighLander's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Posts: 7,621
Poster Rank: #406
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by GPK1 View Post
mesin basuh jenama LG mudah rosak mother board...nak gi baiki cina tu kata baik beli baru harga papan litar sangat mahal...maka ambo beli manual punya mesin basuh pulak..

kalau TV ambo gi beli di KEMUDI TIMUR jalan pengkalan cepa
Ambe pegi jugak kedai tu.. Tp rege dia blh thn jugak... Bos pkai model ape tv tu.. Prnh rosak x?
Reply With Quote
  #8  
Old 26-11-2012, 03:41 PM
GASTER123 GASTER123 is online now
Legendary Member

 
Trader Rating: (59)
Join Date: May 2008
Posts: 15,800
Poster Rank: #122
Thanked 447 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by bintang4 View Post
Mesin basuh jgn angkat samsung.
motor dia x tahan, cepat kong. walaupun dia kasi 5 yrs warranty..
ikut tangan gak..aku dah pakai 4tahun ok je..seminggu 5/6 kali gak guna..kira hampir setiap hari la..
Reply With Quote
  #9  
Old 26-11-2012, 03:44 PM
bintang4 bintang4 is offline
Well-Known
Member

bintang4's Avatar
 
Trader Rating: (35)
Join Date: Mar 2007
Location: 私の部屋の自
Posts: 8,370
Poster Rank: #354
Thanked 308 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by MrHighLander View Post
Adehh.. Ni yg rsau ni sbb ambe ltk model samsung utk mesin basuh tu.. Servis dia camne bos..
x tau plak servis dia mcm mana. x pernah call.
motor rosak lepas pakai 3 tahun..
malas nak claim warranty, terus angkat toshiba 10kg baru..
samsung yg rosak tu..aku sedekah kat brader yg buat delivery toshiba tu
__________________
Somos dueños de lo que creamos y esclavos de lo que destruimos.
Reply With Quote
  #10  
Old 26-11-2012, 03:47 PM
joee joee is offline
CG Top Poster Club

joee's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Oct 2010
Location: Kulim - JB -S.Bridge
Posts: 26,880
Poster Rank: #46
Thanked 484 Times
Active Level
My Mood:
Default

LG ada mesin basuh keluaran terbaru...20kg...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 09:10 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE