Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Electrics, Electronics, DIY

Electrics, Electronics, DIY Discussions of engineering equipments, home improvements and different DIY project with hints and tips on solutions for any problem.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: 04-12-2016
Replies: 0
Views: 777
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 24,939
0 Technical Issues
Last Post: CariGold
Posted On: 18-02-2016
Replies: 1
Views: 22,158
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 26-11-2012, 10:41 AM
MrHighLander MrHighLander is offline
Super Active

MrHighLander's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Posts: 7,636
Poster Rank: #499
Active Level
My Mood:
Default SERVIS SELEPAS PEMBELIAN BARANGAN ELEKTRIK.... Apa kata anda..

Assalamualaikum wbt..

Ambe buka thread ni adalah untuk mendapatkan feedback dr smua pengguna CG berkenaan beberapa peralatan elektrik..

Ambe skg dlm proses nk beli TV, Mesin basuh dan Peti sejuk.. Byk jugaklah kedai2 serata KB ni ambe pegi usha2.. jd kita smua sedia maklum jenama2 yg ada serata Malaysia ni seperti Sony, Toshiba, Hitachi, Panasonic, LG, Samsung dan sebagainye.. x terlarat nk tulis smua..

Survey2 pnya survey, last2 ni model yg terpilih stlh mmlih dgn rambang mata dan pening2 kepala..
1) TV : Sony Bravia KLV40BX450 (http://www.sony.com.my/product/klv-40bx450 ) = +- RM 1650
2) Peti Sejuk : Samsung RT34SRMG (http://www.samsung.com/my/consumer/h.../RT34SRMG2/XME ) = +- RM 1300
3) Mesin Basuh : Samsung WA12W9 (http://www.samsung.com/sg/consumer/h.../WA12W9QIC/XSP ) +=- RM 1300

Sudah byk thread yg dibuka utk memperbincangan berkenaan perkara ni.. antaranya
1) TV : http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=166864
http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=379052
2) Peti Sejuk : http://www.carigold.com/portal/forum...d.php?t=141932
3) Mesin Basuh : x jumpalah plak..

Setelah ambe meneliti thread2 yg tlh/prnh dibuka sblm ni, ambe blh merumuskan kbykn owner mmg berpuas hati dgn barangan yg dia beli x kira model apa dan jenama apa.. berbaloi dgn nilai wang yang dibelanjakan.. yg x puas hati, hnya sdikit shj.. yg terbaik, cadangan dan pandangan dlm thread2 tersebut mmg byk yg berguna utk pembeli masa hadapan seperti ambe utk menilai pro dan kontra sesuatu barangan..

X kira jenama apa.. smua ok.. jd sebagai rumusan ambe rasa setiap pembelian tu bergantung jugak kepada nasib.. dpt yg tiptop, mmg berbaloi.. krg brnasib baik, konpem mmg x puas hati.. macam beli keta jugak kot..

Cuma ada satu je yg kurang diperbincangkan iaitu servis selepas pembelian.. Spnjang ambe duk survey2 ni ambe ada jugak brtanya pasal mende ni.. slh sorang salesman ada bgitau supaya elakkan dr membeli Samsung pasal servis dia semacam teruk skit slps pembelian.. katanya lagi, Samsung ni brg2 dia sntiasa bertukar model jd stiap model tu hnya bertahan lbh krg 3 tahun je.. jd lps tu, spare part dia jd susah nk dapat..

Utk model lain, xde plak dia bgtau.. tp sjujurnya ambe rasa lebih tidak bersetuju dgn pendapat tu.. tp mana tahu klu dpt maklumbalas dlm ni.. ambe lbh percayakan CG dr salesman tu..


Oleh itu, ambe mngajak warga CG berkongsi pengalaman berdasarkan situasi sebegini.. x kiralah pengalaman sendiri atau org lain.. utk kebaikan kita bersama jugak..

TQ ALL CGRIANS



Ps.. klu ada owner2 bg model yg ambe berkenan tu, blh jugak klu nk kasi testimony sket.. mana tau blh ambe amik pengajaran sket.. hehe

ambe out dulu.. nnt ambe olah balik ayat tu pasal mcm susun atur macam budak darjah 3 je..

Last edited by MrHighLander; 26-11-2012 at 05:23 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 26-11-2012, 10:42 AM
MrHighLander MrHighLander is offline
Super Active

MrHighLander's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Posts: 7,636
Poster Rank: #499
Active Level
My Mood:
Default

apa kata anda... utk update..
Reply With Quote
  #3  
Old 26-11-2012, 12:40 PM
kekez kekez is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Posts: 1,268
Poster Rank: #3214
Active Level
My Mood:
Default

saya beli electrolux 9kg dalam rm899, semasa depa buat clearance stock dekat shah alam 2thn lepas, mmg berbaloi2
Reply With Quote
  #4  
Old 26-11-2012, 01:10 PM
GPK1 GPK1 is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 3,490
Poster Rank: #1236
Active Level
My Mood:
Default

mesin basuh jenama LG mudah rosak mother board...nak gi baiki cina tu kata baik beli baru harga papan litar sangat mahal...maka ambo beli manual punya mesin basuh pulak..

kalau TV ambo gi beli di KEMUDI TIMUR jalan pengkalan cepa
Reply With Quote
  #5  
Old 26-11-2012, 01:16 PM
bintang4 bintang4 is offline
Super Active

bintang4's Avatar
 
Trader Rating: (35)
Join Date: Mar 2007
Location: 私の部屋の自
Posts: 8,519
Poster Rank: #423
Active Level
My Mood:
Default

Mesin basuh jgn angkat samsung.
motor dia x tahan, cepat kong. walaupun dia kasi 5 yrs warranty..
__________________
Somos dueños de lo que creamos y esclavos de lo que destruimos.
Reply With Quote
  #6  
Old 26-11-2012, 03:37 PM
MrHighLander MrHighLander is offline
Super Active

MrHighLander's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Posts: 7,636
Poster Rank: #499
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bintang4 View Post
Mesin basuh jgn angkat samsung.
motor dia x tahan, cepat kong. walaupun dia kasi 5 yrs warranty..
Adehh.. Ni yg rsau ni sbb ambe ltk model samsung utk mesin basuh tu.. Servis dia camne bos..
Reply With Quote
  #7  
Old 26-11-2012, 03:38 PM
MrHighLander MrHighLander is offline
Super Active

MrHighLander's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Oct 2008
Posts: 7,636
Poster Rank: #499
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by GPK1 View Post
mesin basuh jenama LG mudah rosak mother board...nak gi baiki cina tu kata baik beli baru harga papan litar sangat mahal...maka ambo beli manual punya mesin basuh pulak..

kalau TV ambo gi beli di KEMUDI TIMUR jalan pengkalan cepa
Ambe pegi jugak kedai tu.. Tp rege dia blh thn jugak... Bos pkai model ape tv tu.. Prnh rosak x?
Reply With Quote
  #8  
Old 26-11-2012, 03:41 PM
GASTER123 GASTER123 is offline
Legendary Member

 
Trader Rating: (59)
Join Date: May 2008
Posts: 15,828
Poster Rank: #151
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by bintang4 View Post
Mesin basuh jgn angkat samsung.
motor dia x tahan, cepat kong. walaupun dia kasi 5 yrs warranty..
ikut tangan gak..aku dah pakai 4tahun ok je..seminggu 5/6 kali gak guna..kira hampir setiap hari la..
Reply With Quote
  #9  
Old 26-11-2012, 03:44 PM
bintang4 bintang4 is offline
Super Active

bintang4's Avatar
 
Trader Rating: (35)
Join Date: Mar 2007
Location: 私の部屋の自
Posts: 8,519
Poster Rank: #423
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by MrHighLander View Post
Adehh.. Ni yg rsau ni sbb ambe ltk model samsung utk mesin basuh tu.. Servis dia camne bos..
x tau plak servis dia mcm mana. x pernah call.
motor rosak lepas pakai 3 tahun..
malas nak claim warranty, terus angkat toshiba 10kg baru..
samsung yg rosak tu..aku sedekah kat brader yg buat delivery toshiba tu
__________________
Somos dueños de lo que creamos y esclavos de lo que destruimos.
Reply With Quote
  #10  
Old 26-11-2012, 03:47 PM
joee joee is offline
CG Top Poster Club

joee's Avatar
 
Trader Rating: (31)
Join Date: Oct 2010
Location: Kulim - JB -SB
Posts: 37,588
Poster Rank: #30
Active Level
My Mood:
Default

LG ada mesin basuh keluaran terbaru...20kg...
__________________
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +8. The time now is 12:00 PM.


Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you