Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 16,259
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 46,443
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 34,221
More...
Reply
 
Thread Tools
  #111  
Old 12-11-2012, 01:11 PM
majuniagadotcom majuniagadotcom is offline
Active Member

majuniagadotcom's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2012
Posts: 2,252
Poster Rank: #1717
Thanked 5 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ccsmka View Post
kat tempat saya...5 kedai tayar tokeh same...cine...

no offense to chinese...peace...
memang tak der masalah pun.. mungkin bro tak aham perbincangan kat sini.. peace
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #112  
Old 12-11-2012, 06:35 PM
westgate_blowoff westgate_blowoff is offline
Active Member

westgate_blowoff's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,305
Poster Rank: #2802
Blog Entries: 1
Thanked 25 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by majuniagadotcom View Post
modal 20k ..
-mesin buka tayar - rm4k
-balancing - rm4k
-kompressor + hose - rm2k
-tools - rm1.5k
-jack x 2 - rm600
-jack stand x 3sets - rm200
-Deposit kedai???

Blance tu carilah pemborong tayar 2nd import singapore / jepun..

Rim & Tayar baru tak perlulah dulu...(modal sikit punya)

Insyaallah boleh berjaya..
Tq tuan.. Insyaallah akn sy cuba
Reply With Quote
  #113  
Old 12-11-2012, 09:25 PM
majuniagadotcom majuniagadotcom is offline
Active Member

majuniagadotcom's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2012
Posts: 2,252
Poster Rank: #1717
Thanked 5 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by westgate_blowoff View Post
Tq tuan.. Insyaallah akn sy cuba
kalau sewa kedai murah.. lagi cantik..

jangan amik pekerja lagi.. besederhana dulu.. sebab modal kecil.. income pun kecillah..
Reply With Quote
  #114  
Old 13-11-2012, 10:09 PM
judin007 judin007 is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 90
Poster Rank: #14683
Thanked 1 Time
Active Level
Default

Boleh pm sy klo nak buka kedai tayar..modal rm30k..mesin balancing all in..kita bg modal utk running lgi..klo nk tengok kedai boleh g kat jam tyres and battery kat sebelah kilang genting sanyen banting..tp skrg ni tmpt tu banjir skit..
Reply With Quote
  #115  
Old 13-11-2012, 10:21 PM
judin007 judin007 is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 90
Poster Rank: #14683
Thanked 1 Time
Active Level
Default

http://jamtyre.com.my marketing exec..training disediakan,tayar,sportrim,mesin,
Reply With Quote
  #116  
Old 15-11-2012, 01:50 AM
majuniagadotcom majuniagadotcom is offline
Active Member

majuniagadotcom's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2012
Posts: 2,252
Poster Rank: #1717
Thanked 5 Times
Active Level
Default

up untuk bakal2 tokey kedai tayra...
Reply With Quote
  #117  
Old 15-11-2012, 02:16 AM
miehensem miehensem is online now
Well-Known
Member

miehensem's Avatar
 
Trader Rating: (49)
Join Date: Dec 2007
Location: Sg.Petani Kedah
Posts: 7,427
Poster Rank: #420
Thanked 43 Times
Active Level
My Mood:
Default

Aku rasa kedai tayar ni tak untung sgt kalau harap jual tayar baru je... Dia byk untung kt alignment ngan balancing n nat2 camber.. Tiub tu..

Aku pernah sembang ngan tokey kedai tayar.. Dia cakap untung mmg untung.. Tp tak syok mcm lu maaa..

Aku tanya apa sebab?? ?...

Dia cakap.. Business kedai tayar ni business perkhidmatan.. So kena jaga serbis. Bila kena jaga serbis.. Tokey selalu kena ada.. Nak harap pekerja jaga serbis tu.. Jgn harap la.

Pastu paling leceh.. Dia tersangkut byk masa kat kedai. Sampai anak pun kurang kasih sayang.. Haha.. Itu cina tu yg cakap la.

tp pikir2 betul jugak.. Tujuan utama kita businesx ni nak fleksibelkan masa.. Supaya tak terikat dengan masa seperti kerja makan gaji.

Tp business ni bila dah sampai satu tahap dah okey.. Time tu bukan masalah duit.. Time tu duit dah berkepuk2 dah.. Cuma yg kurang adalah kualiti masa bersama keluarga. Sbb business tayar ni pd aku sama mcm business kedai makan.. Terlalu byk pembolehubah atau variables.. Kita kena jaga betoi2 businesx agar variable tu tak ganggu businesx kita.

Bukan nak kasi komen negatif bab businesx ni.. Cuma aku kasi pandangan pd sisi yg lain.

Tp saya yg berjaya dlm arena pertayaran ni.. Mmg aku salute.
__________________
Sambung Bayar Keta+Fixed Income Utk Owner Keta
Viva 1.0 (A) RM100/day | Myvi 1.3 (A) RM130/day | Proton Persona 1.6 (A) RM150/Day
Sungai Petani Car Rental( SPCR Enterprise )
PM/Call/SMS : 011-19987867
Reply With Quote
  #118  
Old 15-11-2012, 03:28 AM
Azizi Zillah Azizi Zillah is offline
Active Member

Azizi Zillah's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jan 2012
Location: Penang
Posts: 543
Poster Rank: #5378
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Thumbs up kasi join all in silaturrahim...

mempertemukan org yg demand & org yg supply... (qadhi tayar tanpa tauliah... hihihi...)

TT umah ni segan2 senyap pulak, TT umah sebelah dah mai pun segan sipu ye... apa lagi, kita kasi nikah kahwin la...

Quote:
Originally Posted by [V]endetta View Post
SALAM

Di sini saya ingin menawarkan perkhidmatan daripada segi bantuan setup kelengkapan, supply tayar dan khidmat nasihat kepada sesiapa sahaja yang ingin membuka dan menjalankan bisnes kedai tayar tetapi tidak tahu bagaimana mahu memulakan dan menguruskannya. Seperti yang kita sedia maklum, bisnes ini tidak ramai orang kita (Melayu) yang melibatkan diri dan tahu bagaimana untuk menjalankannya. Sayang sekali kerana bisnes ini merupakan salah satu jenis perniagaaan lubuk emas yang majoriti orang Cina telah mengambil alih sejak dari dulu lagi. Dah bertahun-tahun mereka membuat keuntungan besar berlipat ganda.

Tetapi bukan semua yang berjaya. Tipu lah kalau saya mengatakan sesiapa sahaja boleh kaya dengan membuat bisnes ini. Akan tetapi anda harus bijak dalam memilih "Guru" yang mengajar anda bagaimana untuk berniaga di dalam arena bisnes tayar ini. Yang penting, ada modal dan bersungguh sungguh. Sebab dugaan nya besar tetapi setimpal dengan ganjaran. Kami telah lebih daripada 20 Tahun di dalam perniagaan tayar. Bermula dari kereta hinggalah ke tayar lori/treler/bas. Untuk lebih pemahaman kalian semua, bisnes tayar ini milik pakcik saya (abang kepada ayah saya). Ayah saya cina mualaf. Convert ketika berkahwin dengan ibu saya. Jadi abang nya masih lagi Cina. Baru-baru ini saya ditawarkan untuk bekerjasama dengan beliau bagi memperluaskan perniagaannya. Bagi saya tidak salah kalau bekerjasama dengan orang Cina atas niat untuk mempelajari ilmu perniagaan mereka. Jangan kita terikut budaya mereka dan terpesong akidah dah ler.

Bukan mudah bagi mereka untuk membuka peluang seperti ini. Secara pandangan mata kasar, boleh saya anggarkan segala asetnya melebihi RM20 juta. Saya tak tau nilai tepat. Just anggarkan secara rawak aje. Tapi saya tahu mesti lebih. Dari apa yang saya nampak, beliau ada 2 buah kilang memproses semula (RETREAD) tayar lori treler dan bas. Lebih daripada 10 buah kedai tayar. Dan aset2 lain yang saya tak tau dan tak sempat tengok... Saya bukan tipu dan apa yang saya perkatakan ini adalah benar. Jika berminat dan ada modal saya boleh bawak anda untuk preview perniagaan beliau dan anda boleh lihat dgn mata sendiri bagaimana beliau melakukannya.

Akhir sekali, ingin saya tekankan semula, apa yang saya tawarkan ini bukan lah pinjaman/loan. Anda seharusnya bersedia dari segi modal. Kami hanya guide asas perniagaan sahaja. daripada A-Z. janji anda ada minat yang mendalam, kesungguhan dan MODAL
Kami akan supply kelengkapan asas yang dipakai dalam kedai tayar dan tayar2 serta rim. Boleh kata apa sahaja yang ingin diperdagangkan , kami supply. Sampai bila kita nak tengok orang CINA mendominasi perniagaan ini?

SEKIAN.


UPDATE : Lupa nak bagitau , nama kedai pakcik saya LEAN SOON TYRE SDN BHD. Boleh search kat google dan tengok alamat kedai2 beliau... Saya bukan mengada ada kan cerita tau... ini memang benar... dan dia yang suruh saya buat offer ni kepada public... mari rebut peluang keemasan ini! dari apa yang dia cerita, katanya kelantan,pahang,dan terengganu kekurangan kedai tayar... nak untung lebih, buat tayar bas lori sekali mahsyukkkkkk

http://carigold.com/portal/forums/sh...1#post10833469
CLICK LINK DI ATAS UNTUK VIEW KELENGKAPAN KEDAI TAYAR YANG KAMI BEKALKAN
Quote:
Originally Posted by [V]endetta View Post
SALAM.

Di sini kami menjual pelbagai peralatan kelengkapan untuk perniagaan tayar. Harga rasanya paling murah di dalam pasaran. 2 kali ganda / 100% murah berbanding yang sedia ada di pasaran. Sebelum ini mungkin ada yang membelinya dengan harga yang terlalu tinggi (double dari harga kami) dari pembekal yang mencekik darah. Sebab benda ni jarang di pasarkan di dalam malaysia oleh kerana permintaanya yang kurang. Maksud saya bukan hari2 orang nak cari mesin baru kan? bila rosak atau nak bukak kedai baru aje baru dorang cari. Dan tak ramai yang jual benda2 macam ni. Oleh sebab itu mereka mengawal harga sesuka hati sebab mereka tahu, customer tiada banyak pilihan. Nak tak nak mahal ke tidak kena jugak amik dari dorang.

Jika ada yang ingin menggantikan dgn mesin sedia ada yang telah lama/rosak, boleh la pertimbangkan produk kami ini dgn harga yang lebih berpatutan. Dengan ini, kos dan modal dapat dikurangkan untuk outcome/hasil yang sama. Di akhir cerita, tolak itu tolak ini, UNTUNG pun dapat LEBIH. Semakin singkat masa diambil untuk balik modal perniagaan. Sangat sesuai untuk mereka yang baru ingin berkecimpung, berhajat untuk membuka sebuah kedai tayar baru tetapi kesuntukan modal.

Sebelum ini mungkin ada di kalangan mereka yang bercerita tentang berapakah modal yang diperlukan untuk membuka sebuah kedai tayar. Ada yang kata RM300 ribu... bayangkan jika segala equipment yang diperlukan oleh kedai baru anda yang bakal beroperasi itu sudah mencecah puluhan ribu ringgit? Belum termasuk stok RIM dan Tayar. Inilah salah satu faktor penghalang yang menyebabkan tidak ramai orang kita menceburi bidang tayar. Sebab equipment mahal. jadi lepas ni, tak payah serabut pening kepala nak cari equipment murah. tak payah terus di takek dan cekik darah oleh mereka lagi. Beli segala kelengkapan dengan kami.

After sales services juga sangat baik dan memuaskan. Warranty tiga bulan. Kalau rosak lepas tu, kami juga menyediakan perkhidmatan servis baiki. Belek belek lah dulu gambar di sini ye. Beli banyak harga boleh kurang lagi, dun worry.

SEKIAN.


****LATEST UPDATE, SEKARANG SAYA DAH ADA SEORANG RAKAN YANG SEDANG MENCARI BUSINESS PARTNER UNTUK JV. TARGET NAK BUKAK KEDAI AREA KL/SELANGOR. BELIAU PAKAR DALAM MARKETING DAN ADA KABEL DGN SYARIKAT TEKSI. KEBAIKAN DI SINI, TAKDA CUSTOMER PUN HARI2 UNTUNG PASAL DAH ADA TEKSI YANG TUKAR TAYAR. WALAUPUN TEKSI PAKAI TAYAR 2nd HAND, TAPI SEMINGGU SEKALI MESTI TUKAR TAYAR JIKA TEKSI KERAP JALAN (NORMAL). NAK CARI SEORANG PARTNER JV YANG MEMPUNYAI KEPAKARAN DALAM BIDANG TAYAR. BERMINAT? HUBUNGI SAYA 013-2072981. PM pun boleh



















Quote:
Originally Posted by majuniagadotcom View Post
Salam & selamat sejahtera..

Saya bersama rakan telah membuka kedai Rim & Tayar..

Buat masa ni alignment belum ada lagi.. cuma tukar dan balancing sahaja..

Memandangkan kedai baru beroperasi.. tak banyak lagi rim dan tayar yang ada

Jika ada pandangan bolehlah dikongsi bersama untuk penambah-baikan kedai kami...

Kalau nak cari tayar baru boleh bertanya disini dan feedback yang secepat mungkin akan saya berikan...

Harga mungkin boleh bid kat luar walaupun kami ambil stok sikit2.. insyaAllah..

Sokongan anda semua amat kami alukan...

terima kasih..

Alamat Kedai :

NO 142 G JALAN PPAJ 1/1
ALAM JAYA
42300 BANDAR PUNCAK ALAM
SELANGOR D.E.


waktu operasi : isnin-jumaat - malam
sabtu, ahad - siang

faisal
010-2174910






**logo sekadar perhiasan**



Selain Daripada tayar kami juga menyediakan perkhidmatan seperti, tukar bearing, absober, bush & lain2 yang berkaitan..

Perkhidmatan baik pulih enjin/air-con kami tak buat...


Update 02/08/2012..

Harga Tayar (Baru)

155/70/13
-Silverstone rm140

175/70/13
-KinForest rm120

185/60/14
-Sagitar 82H P307 rm156

195/55/15
-Sagitar 85V P607 rm175
-Falken 522 rm185
-KinForest rm155
-Toyo Proxer r1r rm365

195/60/15
-Sagitar 88H P307 rm176
-Goodyear Duraplus rm233
-Dunlop rm205
-Kinforest rm178

185/55/16
-Continental rm225

205/45/16
-Archilles ATR Sport rm198
-Silverstone Synergy M5 rm208
-Presa rm240
-Goodyear NCT 5 rm265

205/50/16
-Sagitar 87W P607 rm196

205/55/16
-Sagitar 91W P607 rm205

215/60/16
-Sagitar 99H P607 rm218

205/40/17
-Sagitar 84W P607 rm198

205/45/17
-Sagitar 88W P607 rm246

215/45/17
-Sagitar 91W P607 rm225

225/40/18
-Sagitar 92W P607 rm356










testimoni..
Quote:
Originally Posted by majuniagadotcom View Post
promosi terbaru!!!

Anda berhadapan perkara ini?

-Lebih Muatan Belakang Mendap Tak Selesa!!!

-Kereta Lowered Bergaya TAPI macam naik KUDA
-Kereta Lowered Bergaya TAPI takut jumper BUMPER
-Kereta Lowered Bergaya TAPI BINI bising2 sentiasa..
-Kereta Lowered Bergaya TAPI Tayar SAGAT sangkut2 berbahaya
-Kereta Lowered Bergaya TAPI macam Naik Kapal Layar

Apa guna Kereta Lowered Bergaya Tapi jiwa terseksa??

Bumi Tayar Trading ada jalan penyelesaian...

Spring Bush.. siap pemasangan..

Kunjungi kami SEKARANG untuk keterangan lanjut..

Terima Kasih
M Faisal M Noh
Senior Assistance Operator
BUMI TAYAR TRADING..


Reply With Quote
  #119  
Old 16-11-2012, 08:51 AM
majuniagadotcom majuniagadotcom is offline
Active Member

majuniagadotcom's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2012
Posts: 2,252
Poster Rank: #1717
Thanked 5 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by miehensem View Post
Aku rasa kedai tayar ni tak untung sgt kalau harap jual tayar baru je... Dia byk untung kt alignment ngan balancing n nat2 camber.. Tiub tu..

Aku pernah sembang ngan tokey kedai tayar.. Dia cakap untung mmg untung.. Tp tak syok mcm lu maaa..

Aku tanya apa sebab?? ?...

Dia cakap.. Business kedai tayar ni business perkhidmatan.. So kena jaga serbis. Bila kena jaga serbis.. Tokey selalu kena ada.. Nak harap pekerja jaga serbis tu.. Jgn harap la.

Pastu paling leceh.. Dia tersangkut byk masa kat kedai. Sampai anak pun kurang kasih sayang.. Haha.. Itu cina tu yg cakap la.

tp pikir2 betul jugak.. Tujuan utama kita businesx ni nak fleksibelkan masa.. Supaya tak terikat dengan masa seperti kerja makan gaji.

Tp business ni bila dah sampai satu tahap dah okey.. Time tu bukan masalah duit.. Time tu duit dah berkepuk2 dah.. Cuma yg kurang adalah kualiti masa bersama keluarga. Sbb business tayar ni pd aku sama mcm business kedai makan.. Terlalu byk pembolehubah atau variables.. Kita kena jaga betoi2 businesx agar variable tu tak ganggu businesx kita.

Bukan nak kasi komen negatif bab businesx ni.. Cuma aku kasi pandangan pd sisi yg lain.

Tp saya yg berjaya dlm arena pertayaran ni.. Mmg aku salute.
ada betul nyer ni...
Reply With Quote
  #120  
Old 16-11-2012, 05:28 PM
majuniagadotcom majuniagadotcom is offline
Active Member

majuniagadotcom's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2012
Posts: 2,252
Poster Rank: #1717
Thanked 5 Times
Active Level
Default

Up untuk bakal tokey2 tayar...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 11:29 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE