Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,399
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,122
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,285
More...
Reply
 
Thread Tools
  #51  
Old 19-03-2012, 12:54 AM
msazmer msazmer is offline
Well-Known
Member

msazmer's Avatar
 
Trader Rating: (12)
Join Date: Feb 2008
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 5,745
Poster Rank: #625
Blog Entries: 1
Thanked 19 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by akmal_tawau View Post

3-4k tu kos termasuk 10% deposit, lawyer, duti stem ke? kalau guna broker plak macam mana? elok guna broker atau sendiri2 lagi bagus?p/s ini dah kira soalan tambahan ++
tak termasuk dlm 10% deposit...3-4 tu ukt byr lwayer, duti stem sume...kalo guna broker ada fees lain, tak silap dlm 2k utk fees broker...

benda ni tak perlukan broker pun takpe...buat sendiri pun boleh je, tp kene rajin follow up je dgn lawyer...
__________________
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #52  
Old 19-03-2012, 12:57 AM
akmal_tawau akmal_tawau is online now
Legendary Member

akmal_tawau's Avatar
 
Trader Rating: (62)
Join Date: May 2009
Location: order cermin mata on9 dari saya !
Posts: 17,157
Poster Rank: #113
Thanked 238 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by xgang View Post
terpulang sama ada nak guna broker atau pergi lawan bid sendiri. Lagi bagus bid sendiri sebab kita sendiri tahu kapasiti kita takat mana nak bid.

Cuma aku nak ingatkan sebelum bidding better ambil tahu tentang market value rumah tersebut dan value appreciation for the last 10 years. Info ni semua penting untuk membuat calculated bidding sebab dalam kes property lelong ni terlalu banyak syndicate. Kalau sesiapa yang pergi bid lelong buta2 je memang kena mainlah dengan syndicate ni.

boleh bg pencerahan tambahan untuk 2 perkara tu?
Reply With Quote
  #53  
Old 19-03-2012, 01:07 AM
SiRentap SiRentap is offline
Well-Known
Member

SiRentap's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Location: Borneo Island
Posts: 6,575
Poster Rank: #547
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by akmal_tawau View Post
ha tu dia...siap ada testi lagi!
siapa kata tak boleh keluarkan duit dlm acc 2 kwsp utk beli rumah lelong?
p/s brape rege rumah beli tu SiRentap?
bukan rumah lelong..rumah dah org duduk tapi nak jual

ada percent % dari acct 2 aja yg boleh dikeluarkan bergantung pada harga rumah ..10% klu tak silap dr harga rumah tak ingat sangat..contoh aku beli RM100K..boleh keluarkan RM10K aja dr acct 2...acct2 aku hari tuh ada RM9K so mmg jadi kosong acct 2 aku

klu ikut contoh di atas RM15K bro boleh keluarkan RM1500 aja.. ..nak keluarkan semua utk beli sebiji mcm tak boleh...kena call kwsp confirmkan
Reply With Quote
  #54  
Old 19-03-2012, 01:07 AM
xgang xgang is offline
Active Member

xgang's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,301
Poster Rank: #2878
Thanked 7 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by akmal_tawau View Post

boleh bg pencerahan tambahan untuk 2 perkara tu?
Value appréciation tu maknanya peningkatan harga rumah tu semenjak beberapa tahun yang lepas. Selalunya property value akan increase twice dari nilai asalnya dalam jangka masa 10 tahun. Tapi tak selalunya begini kerana ada property yang valuenya naik dengan pantas dan ada juga yang stagnant atau jatuh. Ini semua bergantung pada banyak faktor antaranya lokasi, prasarana dsb. Bila kita nak beli rumah walaupun untuk kegunaan sendiri dan bukan untuk investment benda ni still penting sebab kita tak mahu beli property yang akan susut nilainya atau nilainya stagnant.

Berkenaan syndicate tu dalam kebanyakan kes lelong hartanah ni terdapat beberapa syndicate yang diupah untuk start war bidding dengan tujuan untuk menaikkan harga lelongan. Banyak kali terjadi bidder yang menang lelongan telah menang dengan harga yang lebih tinggi dari harga pasaran. Sebab tu bila bid lelong ni kita kena ada displin dan tahu kapasiti kita takat mana.
Reply With Quote
  #55  
Old 19-03-2012, 01:45 AM
putra1234 putra1234 is offline
Well-Known
Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 6,069
Poster Rank: #594
Thanked 247 Times
Active Level
Default

salam bro akmal.

ni ada cara nak keluarkan duit dari EPF untuk rumah lelong.

baca page 4. http://www.kwsp.gov.my/index.php?hdl=bin&rp=1258

BIL. (D) DOKUMEN SOKONGAN PEMBELIAN RUMAH DARIPADA LELONGAN AWAM PINJAMAN / TANPA PINJAMAN
1. Surat Perjanjian Jualan; ATAU
Surat Perakuan Jualan Oleh Pentadbir Tanah / Mahkamah (Tarikh perjanjian / pengisytiharan tidak melebihi 3 tahun daripada tarikh permohonan).

4. Bukti bayaran tidak kurang 20% daripada harga rumah.

antara syaratnya la.
__________________
pamp suisse gold Lady fortuna untuk dijual dengan berat 5gram, 10gram dan 20gram. sila klik link http://carigold.com/portal/forums/sh...6#post13176646
kedai emasku. http://putragold.lot.my/
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to putra1234 For This Useful Post:
akmal_tawau (19-03-2012)
  #56  
Old 19-03-2012, 08:57 AM
akmal_tawau akmal_tawau is online now
Legendary Member

akmal_tawau's Avatar
 
Trader Rating: (62)
Join Date: May 2009
Location: order cermin mata on9 dari saya !
Posts: 17,157
Poster Rank: #113
Thanked 238 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by SiRentap View Post
bukan rumah lelong..rumah dah org duduk tapi nak jual

ada percent % dari acct 2 aja yg boleh dikeluarkan bergantung pada harga rumah ..10% klu tak silap dr harga rumah tak ingat sangat..contoh aku beli RM100K..boleh keluarkan RM10K aja dr acct 2...acct2 aku hari tuh ada RM9K so mmg jadi kosong acct 2 aku

klu ikut contoh di atas RM15K bro boleh keluarkan RM1500 aja.. ..nak keluarkan semua utk beli sebiji mcm tak boleh...kena call kwsp confirmkan

mcm cth yg sy cdg nak buat, hg rumah 15k. letsay saya menang bid 15k so sy kena bayar deposit rm 1500 + lawyer + duti stem dll. so, baki harga rumah yg perlu diselesaikan dalam tempoh 3 bulan rm15k-1,500 = rm 13,500. TAK BOLEH keluarkan rm13,500 ke dr acc 2 kwsp saya utk settlekan baki tu bila saya dh dptkan S&P spt post msazmer?
Reply With Quote
  #57  
Old 19-03-2012, 09:04 AM
akmal_tawau akmal_tawau is online now
Legendary Member

akmal_tawau's Avatar
 
Trader Rating: (62)
Join Date: May 2009
Location: order cermin mata on9 dari saya !
Posts: 17,157
Poster Rank: #113
Thanked 238 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by putra1234 View Post
salam bro akmal.

ni ada cara nak keluarkan duit dari EPF untuk rumah lelong.

baca page 4. http://www.kwsp.gov.my/index.php?hdl=bin&rp=1258

BIL. (D) DOKUMEN SOKONGAN PEMBELIAN RUMAH DARIPADA LELONGAN AWAM PINJAMAN / TANPA PINJAMAN
1. Surat Perjanjian Jualan; ATAU
Surat Perakuan Jualan Oleh Pentadbir Tanah / Mahkamah (Tarikh perjanjian / pengisytiharan tidak melebihi 3 tahun daripada tarikh permohonan).

4. Bukti bayaran tidak kurang 20% daripada harga rumah.

antara syaratnya la.

maknanya kalau hg rumah rm15k, sy kena bayar at least rm3k. balance rm12k blh pohon dr acc 2 kwsp lah kan?
Reply With Quote
  #58  
Old 20-03-2012, 03:03 AM
putra1234 putra1234 is offline
Well-Known
Member

putra1234's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2010
Posts: 6,069
Poster Rank: #594
Thanked 247 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by akmal_tawau View Post

maknanya kalau hg rumah rm15k, sy kena bayar at least rm3k. balance rm12k blh pohon dr acc 2 kwsp lah kan?
camtulah bro. EPF rasanya takkan bagi 100%. apapun, bro try contact diaorang terus. lebih afdal kot.
__________________
pamp suisse gold Lady fortuna untuk dijual dengan berat 5gram, 10gram dan 20gram. sila klik link http://carigold.com/portal/forums/sh...6#post13176646
kedai emasku. http://putragold.lot.my/
Reply With Quote
  #59  
Old 20-03-2012, 08:55 AM
akmal_tawau akmal_tawau is online now
Legendary Member

akmal_tawau's Avatar
 
Trader Rating: (62)
Join Date: May 2009
Location: order cermin mata on9 dari saya !
Posts: 17,157
Poster Rank: #113
Thanked 238 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by putra1234 View Post
camtulah bro. EPF rasanya takkan bagi 100%. apapun, bro try contact diaorang terus. lebih afdal kot.

ok noted. insyaallah i will.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:33 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE