CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Info, Debate (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=255)
-   -   Bincang Kejuruteraan Awam - Civil Engineering (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=24381)

vedder9 06-12-2007 03:27 PM

macam sebelum setting out kerja-kerja survey, aku selalu dengar surveyor kata nak buat demarcation dulu..kira macam demarcation nie, surveyor kenalpasti kedudukan batu pastu setting out kawasan tapak..betul tak..?

kakitiga 06-12-2007 04:28 PM

yup vedder9..surveyor nak tau maner control point yg telah di estabalish dan project boundary

abahmu 06-12-2007 04:43 PM

aku tgk di tepi tesco kota bharu ni..dibina shop lot..diaorg buat sistem rakit la...yg peliknya diaorg x piling pun shop lot tu...sbb tanah tu di tambun dgn pasir setinggi 20',projek tebing sungai kelantan.....agak2nya x bahaya ke shop lot tu? bape tingkat tu x tau la..sbb baru naik tapak baru...bagunan tesco tu diaorg piling...tp x tau la kot2 diaorg piling masa tgh piling tesco tu....

vedder9 06-12-2007 05:14 PM

Quote:

Originally Posted by abahmu (Post 779219)
aku tgk di tepi tesco kota bharu ni..dibina shop lot..diaorg buat sistem rakit la...yg peliknya diaorg x piling pun shop lot tu...sbb tanah tu di tambun dgn pasir setinggi 20',projek tebing sungai kelantan.....agak2nya x bahaya ke shop lot tu? bape tingkat tu x tau la..sbb baru naik tapak baru...bagunan tesco tu diaorg piling...tp x tau la kot2 diaorg piling masa tgh piling tesco tu....

Aku rasa dia menggunakan sistem blanket raft kot, dimana lapisan pasir ditambun tebal bertindak sebagai blanket untuk melindungi bangunan daripada differential settlement, kalau kita design guna blanket raft, mmg tak perlu pile, anyway bergantung gak le kepada loading yang dikenakan dan seperti biasa, keupayaan galas tanah kawasan berkenaan :)

vedder9 06-12-2007 06:36 PM

Korang boleh terus berdikusi, i will not be available untill monday..kena attend bengkel kat Putrajaya selama 3 hari

fachak 06-12-2007 08:48 PM

JENIS BEBAN PADA STRUKTUR.

Beban yang berlaku pada sebuah bangunan adalah biasa nya dalam bentuk statik dan
dari berbagai sumber seperti yang disebutkan diatas tetapi untuk tujuan rekabentuk
mereka dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu ;

i) Beban Mati ( Dead Loads)
Beban mati boleh ditakrifkan sebagai beban yang tidak berubah seperti berat struktur
sendiri atau bahagian struktur yang tidak boleh dipisahkan daripada struktur utama.
Beban mati dalam sebuah bangunan adalah faktor yang penting dalam rekabentuk
struktur dan boleh melebehi beban yang lain.

Beban mati dalam struktur kayu dan konkrit boleh dikira dengan mudah dengan
megetahui ketumpatan konkrit dan dimensi (isipadu) struktur tersebut.
Jika ketumpatan rasuk konkrit bertulang adalah 24 KN/m3 dan lebar b= 250mm dan
ketingginan h= 400mm maka berat sendiri rasuk konkrit bertulang (ie. beban mati)

ii) Beban Hidup
Adalah beban selain daripada beban mati yang berlaku pada struktur serta beban yang
boleh berubah seperti manusia , binatang , mesin , lekapan (fixtures) dan elemen yang
tidak membawa beban ( eg. Pintu & tingkap).

Penentuan nilai nilai beban hidup pada struktur adalah rumit dan boleh berbeza dari
tempat ketempat yang lain. Kajian telah dibuat untuk menetukan nilai statistik purata
oleh kod kod rekabentuk struktur dan kadangkala nilai nilai yang digunakan adalah
konservatif .

Ada kalanya walaupun sesuatu jenis beban itu bertindak di suatu tempat tetapi mesti
diandaikan berlaku pada kesuluruhan struktur .
eg . beban lantai pada struktur jenis perumahan daripada kod CP3 ;ChapV memberikan
kita suatu nilai beban seragam dalam KN/m2 (ie.1.5 KN/m2).

Ada pula terdapat beban kenaan pada bangunan ( imposed load ) . Mereka
kadangkala penting dalam rekabentuk bangunan. Antaranya adalah :

c) beban angin - beban angin pada bangunan adalah dalam bentuk beban yang
seragam (distributed) yang boleh bertindak pugak dari permukaan bangunan atau
selari dengannya. Kesan utama beban angin pada bangunan boleh dalam pelbagai
bentuk

Rupabentuk dan tekstur sebuah bangunan boleh memberi kesan kepada aliran angin
dan mengubah kesan akhir kepada bangunan.
Kekuatan angin biasanya dikira dari halaju uadra yang bergerak dan kesan pada
bangunan boleh dikira dalam unit tekanan KN/m2. Suatu formula yang biasa digunakan
untuk mengira tekanan pada bangunan adalah ;
q= 0.003 V2
q- lb/ft2 dan V - mph.
Bacaaan V boleh didapati daripada bacaan kajicuaca tempatan .
p = Ce Cd q I
Ce - gust & esposure coefficient
Cd - shape coefficient
I - importance factor (1.0 for normal buildings)

d) getaran dan gempa bumi - kesan yang tepat dari gempa bumi adalah pergerakan /
getaran bumi yang berlaku dari kejutan gelombang dari pusat gempabumi. Geataran
boleh menyebabkan masaalah kepada bangunan serta penghuninya. Jisim sebuah
bangunan melalui kesan sifat tekun perlu mengambil getaran pada struktur tersebut.
Jumlah daya sifat tekun ini boleh mempunyai nilai 0.03W hingga lebih dari 0.1W
untuk bangunan dimana W adalah jumlah berat bangunan.

Tindakbalas sebuah struktur kepada getaran bumi bergantung kepada beberapa faktor
seperti ; ciri pergerakan bumi , keadaan tanah dan nilai “damping”.

e) Perubahan Suhu dan Mendapan - perubahan suhu bangunan boleh menyebabkan
pengembangan yang tidak seimbang dinatara ahli struktur bangunan atau pun pada
suatu elemen bangunan seperti dinding penutup. Pengembangan ini boleh
menyebabkan daya dan tegasan berlaku pada struktur tersebut. Kiraan pergerakan ini memerlukakan angkali pengembangan bahan struktur yang digunakan.

Mendapan tanah yang berlainan boleh menyebabkan penurunan yang tidak serata pada
sebuah bangunan.Ini menybabkan asas bangunan mendap secara tidak serata justeru
membangkitkan tegasan kepada komponen struktur bangunan.

f) Beban air dan tanah - tekanan oleh cecair normal kepada permukaan objek yang
di tenggelami cecair adalah ; p = y h dimana y adalah ketumpatan cecair h
adalah kedalam dari permukaan cecair hingga ketitik yang hendak dikira. Tekanan
linar ini boleh berlaku pada tangki dan struktur dibawah air .

Struktur yang dibawah tanah seperti dinding asas bangunan dan dinding penahan
juga mengalami tekan di sebabkan tekanan dari tanah. Tekanan ini bergantung kepada
banyak faktor seperti ; cohesion & geseran tanah , pengembangan tanah dan ketegaran
Penurunan pada asas secara
tidak serata.
struktur.

Tekanan pugak dalam tanah adalah nilai ketumpatan tanah ( biasa diantara 14
-20 KN/m3) .Tekanan mendatar dari tanah adalah hanya sebahgian daripada nilai
pugaknya dan ini bergantung kepada nilai C dan F nya . Susutan ini boleh sehingga 40
% untukl pasir dan 80% untuk tanah liat .Tanah biasanya boleh berdiri dengan sendiri
tanpa ditupang pada suatu cerun yang dinamakan “ angle of repose” yang bergantung
pada jenis tanah. Pasir mempunyai AOR yang kurang daripada tanah liat yang tegar
kecuali apabila terdapat terlalu banyak air dalam tanah tersebut. Tanpa air tekanan dari
tanah boleh dianggarkan sebagai 1.2- 1.68 Kn/m2 setiap kaki dalamnya.

Jika sebuah struktur adalah dibawah paras air pula , tekanan hidrostatik disebabkan air
adalah 2.99 KN/m2 setiap kaki dalamnya.

shazjr 07-12-2007 06:05 PM

perghh... detail abis. Amik dlm buku ker ni? Boleh sambung PhD aku lepas nih... :)cgrock

fachak 08-12-2007 10:33 PM

Quote:

Originally Posted by shazjr (Post 782667)
perghh... detail abis. Amik dlm buku ker ni? Boleh sambung PhD aku lepas nih... :)cgrock


dalam buku la mana lagi....:))

ada kemampuan bole sambung sampai phd. tuntut ilmu sampai mati...

kakitiga 10-12-2007 10:08 AM

steveorlando79 nak tau maksud offset ker?..sori la bro lambat reply

offset nih cth la masa kita buat control network atau mudahnya terabas tuh atau masa kerja setting out..garisan bearing yg surveyor observe dari station theodolite ke bucu bangunan atau pilling atau slope cutting tuh..ia dinamakan offset. Kalau bahasa buku "perpendicular measurement" nanti aku carik diagram utk memudahkan

steveorlando79 10-12-2007 10:29 AM

Quote:

Originally Posted by kakitiga (Post 787887)
steveorlando79 nak tau maksud offset ker?..sori la bro lambat reply

offset nih cth la masa kita buat control network atau mudahnya terabas tuh atau masa kerja setting out..garisan bearing yg surveyor observe dari station theodolite ke bucu bangunan atau pilling atau slope cutting tuh..ia dinamakan offset. Kalau bahasa buku "perpendicular measurement" nanti aku carik diagram utk memudahkan

sila...sila... lama tak ulangkaji bab ukur aras ni....

aku teringat lak, aku punya size tasik (map) kat Tasik Perdana ketot pasai asyik silap kire step jer bila amoi-amoi lalu ngan color puteh melepak....:D

vedder9 10-12-2007 10:41 AM

PERHATIAN

Civil Engineer diperlukan..
1. Memiliki pengalaman dalam consulting (penah kerja sbg consultant)
2. Pengalaman in structural design
3. Kerja sebagai assistant resident engineer
4. Projek di Puncak Alam , Kos Projek 1 Billion

Sapa2 yang berminat sila PM aku, nanti aku kasik kontek nombor konsultant projek berkenaan :)

TQ

kakitiga 10-12-2007 03:30 PM

3 Attachment(s)
salam

senyap jer..aku lak boring, progress stuck..idea stuck..rasanya baik aku log in thread nih...ok sambung balik pasal mendapan eeh.tumpang lalu tuan rumah

kalau dlm bidang ukur, mendapan tanah adalah salah satu faktor yg diambil kira dalam geodetic deformation survey monitoring and analysis, selain dari faktor lain spt stucture failure dan earth movement.

defomation survey dibahagikan kepada dua iaitu geodetic method dan non-geodetic (structural dan geotechnical) method. kedua2 kaedah ini berbeza dari segi instrumentasi dan analysis.

Non geodetic nih lebih menjurus kepada civil engineering spt penggunaan straingauge, LVDT, piezometer, inclinometer etc. interpretasi juga melalui strain-stress relationships (betul tak geng civil?.kalau salah mintak tunjuk ajar) :).

Kalau geodetic method nih lebih kepada surveying yg menggunakan robotic theodolite/total station dan GPS. Interpretasi analysis membabitkan perbezaan vektor antara coordinate X,Y,Z dan magnitud pergerakaan tersebut. Perlu melalui proses network design, data gathering (lebih dari satu epoch), data snooping, statistical analysis and interpretation. Structure yg biasa terbabit spt dam, bridge, high rise building, dan stucture geology spt plat movement.

Beberapa diagram diattachkan skali menunjukan hasil akhir sesuatu oject yg dimonitoring.

Diagram: Dam Monitoring (salah satu concrete dam diMalaysia) dan San Andreas geological fault

vedder9 17-12-2007 10:26 AM

Meh kita bincangkan topik baru plak :)

Korang sure familiar ngan microsoft project kan..?
Aku nak tanya, camna kita nak plot graph S-Curve based on data yang kita masukkan dalam microsoft project tu..?

TQ

vedder9 17-12-2007 10:28 AM

Khas untuk Bro Kakitiga,
katakanlah i suruh surveyor buat as built plan untuk kerja-kerja tanah melibatkan cut and fill area...apakah maklumat-maklumat yang dapat diperolehi daripada as build plan earthworks berkenaan..?

TQ

kakitiga 17-12-2007 04:33 PM

volumes
 
Salam tuan rumah

untuk kerja cut and fill lebih membabitkan kerja2 penentuan isipadu atau volumes. Volumes computation penting utk menentukan satu2 capacities of bins, tanks, reservoir dan bangunan. Biasa nya surveyor guna istilah cubic feet atau cubic meter utk perkiraan volumes nih. (1m3 = 35.315 ft3).

Maklumat yg dapat diperolehi dari as-built plan :
1)kita leh nampak method of volumes measurement samaada cross-section method, unit-area method atau contour method. Bergantung kepada kerja la. Kalau utk kerja cut and fill nih biasa dorang guna cross-section method
2)Cross-section ini biasa utk mengira columes on linear construction project cam highways, railroad atau terusan
3)Ada maklumat cam centerline, ground profiles (dinamakan cross-section) mengikut interval yg diminta (cth 10,20, 30 atau 40m) .
4)Cross-section ini mengandungi maklumat ground elevation dan jarak kiri dan kanan perpendicular dengan center-line

Yg penting maklumat isipadu cut and fill. :) harap dapat membantu

vedder9 18-12-2007 10:52 AM

Quote:

Originally Posted by kakitiga (Post 808578)
Salam tuan rumah

untuk kerja cut and fill lebih membabitkan kerja2 penentuan isipadu atau volumes. Volumes computation penting utk menentukan satu2 capacities of bins, tanks, reservoir dan bangunan. Biasa nya surveyor guna istilah cubic feet atau cubic meter utk perkiraan volumes nih. (1m3 = 35.315 ft3).

Maklumat yg dapat diperolehi dari as-built plan :
1)kita leh nampak method of volumes measurement samaada cross-section method, unit-area method atau contour method. Bergantung kepada kerja la. Kalau utk kerja cut and fill nih biasa dorang guna cross-section method
2)Cross-section ini biasa utk mengira columes on linear construction project cam highways, railroad atau terusan
3)Ada maklumat cam centerline, ground profiles (dinamakan cross-section) mengikut interval yg diminta (cth 10,20, 30 atau 40m) .
4)Cross-section ini mengandungi maklumat ground elevation dan jarak kiri dan kanan perpendicular dengan center-line

Yg penting maklumat isipadu cut and fill. :) harap dapat membantu

TQ kakitiga...sebagai tambahan, platform level / finish level turut dimasukkan di dalam plan as build berkenaan :)

vedder9 19-12-2007 01:13 PM

Aku ucapkan selamat menyambut hari raya Qurban kepada kengkawan yang telah menyumbang idea dan pendapat di ruangan ini :)

Jumpa lagi selepas Christmas

dablues79 19-12-2007 04:37 PM

Quote:

Originally Posted by pajey (Post 757591)
AKU pun suka...hehhe kalau kontraktor je semua habis laaa...dlm construction kena ade pihak perunding yang mengawasi projek selain kontraktor...heheheh dulu aku koje ngan kontraktor tau leeee.....



sebab2 mendapan....piling pada kawasan batu kapur pun byk prblem...sebab lapisan batu kapur mempunyai banyak lompang dlm tanah....

Betul tu...bagi aku simple jer...kalau betul kerajaan serius untuk mengurangkan risiko...apelah salahnya Soil Investigation dilakukan dgn lebih menyeluruh...Sebab:
1) Agar anggaran keselamatan yang dibuat oleh jurutera/designer lebih tepat berbanding dgn apa yang kita amalkan ketika ini..

2)persoalan mengenai lompang2 yang terdapat dalam batu kapur sebenarnya amatlah serius memandangkan ianya sebagai penyumbang yang agak besar kepada kejadian mendapan tanah...

Saranan saya adalah supaya diperuntukkan lebih banyak masa buat pihak jururekabentuk i.e. arkitek, C&S Engineer,M&E Engineer dan Juru Ukur Bahan yang terlibat agar boleh merekabentuk 'cost effective building' agar rakyat boleh mendapat 'value for money project'..dan
hendaklah juga sebelum sesuatu rekabentuk dibuat...isu berkaitan tanah dan keadaan semulajadi muka bumi diambil berat sewajarnya dan dgn kerajaan membuat kajian tanah dan alam sekitar secara terperinci melalui agensi sedia ada seperti JKR, IKRAM dan pelbagai unit yang berkaitan agar data-data yang ada boleh mengurangkan kemungkinan mendapan pada masa hadapan...
Berdasarkan praktis di Jepun...masa rekabentuk selalunya lebih kurang sama atau sekurang-kurangnya 3/4 dari masa pembinaan bakal dilakukan..dan jika ini boleh dilaksanakan 'risk of unforseeable event' bolehla setidak-tidaknya dielakkan...

dablues79 19-12-2007 04:42 PM

dan planning kewangan juga hendaklah mengambil-kira faktor masa, sebab masa adalah penyumbang berlakunya kenaikan kadar harga..dan jika ini tidak diambil perhatian sewajarnya..pihak kontraktor akan susah..dan jika kontraktor susah..kemungkinan projek terbengkalai adalh tinggi..

vedder9 27-12-2007 08:58 AM

Quote:

Originally Posted by dablues79 (Post 813998)
dan planning kewangan juga hendaklah mengambil-kira faktor masa, sebab masa adalah penyumbang berlakunya kenaikan kadar harga..dan jika ini tidak diambil perhatian sewajarnya..pihak kontraktor akan susah..dan jika kontraktor susah..kemungkinan projek terbengkalai adalh tinggi..

Pengalaman aku dalam mengeluarkan tender sesuatu projek..memang memakan masa yang lama...

1. Agensi define projek
2. Mohon peruntukan dari Kementerian
3. Kalau masalah tanah tak selesai, kena selesaikan pengambilan tanah pulak..ini mmg memakan masa lama....projek aku sendiri hampir 3 tahun nak selesai masalah tanah.
4. Pastu kena mohon kelulusan skop kerja dari EPU
5. Lepas skop kerja diluluskan, kena mohon kelulusan Standard dan Kos dari EPU jugak
6. Bila standard dan kos lulus, baru boleh buat SI dan prepare dokumen tender

Actually projek yang aku tgh jaga skrg, merupakan perancangan dari RMK-8 lagi, bayangkan, RMK-9 baru boleh run projek #:-S

vedder9 27-12-2007 09:18 AM

Quote:

Originally Posted by dablues79 (Post 813998)
dan planning kewangan juga hendaklah mengambil-kira faktor masa, sebab masa adalah penyumbang berlakunya kenaikan kadar harga..dan jika ini tidak diambil perhatian sewajarnya..pihak kontraktor akan susah..dan jika kontraktor susah..kemungkinan projek terbengkalai adalh tinggi..

Untuk kes kontraktor, aku rasa dalam dokumen tender telah pun dinyatakan tempoh kontrak. jadi kontraktor hendaklah mengambil langkah2 perlu dengan mengambil kira tempoh kontrak yang diberikan dan hendaklah forecast kenaikan harga barang yang mungkin berlaku didalam tempoh kontrak.

Harus di ingat, untuk projek tender terbuka, harga yang ditawarkan adalah harga yang dimasukkan oleh pihak kontraktor sendiri :D
Lukisan tender dan juga detail BQ diberikan oleh pihak pelanggan dengan lengkap bagi memudahkan kontraktor menyebutharga.

Pengalaman aku semasa bekerja sebagai kontraktor dan juga sebagai klien skrg, kelewatan yang berlaku disebabkan kontraktor sendiri:-
1. kelemahan perancangan kerja oleh kontraktor.
2. kelemahan pengurusan kewangan oleh kontraktor. Semata-mata mengharap bayaran kemajuan kerja daripada klien. Sebagai kontraktor sepatutnya mereka mencari alternatif/sumber kewangan luar untuk menyuntik kewangan projek.

dablues79 27-12-2007 10:11 AM

Quote:

Originally Posted by vedder9 (Post 829066)
Untuk kes kontraktor, aku rasa dalam dokumen tender telah pun dinyatakan tempoh kontrak. jadi kontraktor hendaklah mengambil langkah2 perlu dengan mengambil kira tempoh kontrak yang diberikan dan hendaklah forecast kenaikan harga barang yang mungkin berlaku didalam tempoh kontrak.

Harus di ingat, untuk projek tender terbuka, harga yang ditawarkan adalah harga yang dimasukkan oleh pihak kontraktor sendiri :D
Lukisan tender dan juga detail BQ diberikan oleh pihak pelanggan dengan lengkap bagi memudahkan kontraktor menyebutharga.

Pengalaman aku semasa bekerja sebagai kontraktor dan juga sebagai klien skrg, kelewatan yang berlaku disebabkan

kontraktor sendiri:-
1. kelemahan perancangan kerja oleh kontraktor.
2. kelemahan pengurusan kewangan oleh kontraktor. Semata-mata mengharap bayaran kemajuan kerja daripada klien. Sebagai kontraktor sepatutnya mereka mencari alternatif/sumber kewangan luar untuk menyuntik kewangan projek.

memang betul..tetapi bila kita tgk balik kepada nilai kenaikan yang melampau...i.e kenaikan sehingga RM0.30 seliter untuk diesoline, ianya adalah rekod terkini yg tertinggi yang tidak pernah tercatat dalam sejarah sebelum ini...dan dgn budget kerajaan yang terhad, ini akan menajdikan kontraktor sebagai mangsa...
ya..memang byk kesilapan dan kelemahan dari pihak kontraktor...tetapi tidak kurang juga kesilapan yang dibuat oleh pihak klien dan konsultan yang dilantik...
itu belum kira 'miscellaneous expanses' lagi...
dan kalau kita tgk di dada akhbar, boleh kata kesemua kesalahan dituding kepada kontraktor...
dan sekadar untuk pengetahuan anda forumer semua...sepanjang penglibatan saya selama 8 tahun dalam industri ini, belum ada seorang pun ketua jabatan, KSU yang jujur...dan atau kesemuanya yang saya kenali bolehlah dikategorikan sebagai TAHI RASUAH....seolah-olah itu adalah tanggungjawab pihak kontraktor pula...
kenapa tidak pernah diberikan ruang bagi pihak kontraktor utk mengemukakan hujah2 dan jawapan balas yang ditujukan kepada mereka di dada akhbar???

ammar5 27-12-2007 10:15 AM

bagus thread nie,leh gak membuangkan karat di otak aku nie ttg teori2 teknikal nie.cuma bagi aku,xperince on site adalah penting,dlm spec or buku kita leh baca.try to settle on site nye problem dgn sebaik2 nya.if kita just ikut buku jerk,projek xkan jln dgn lancar.mmg dinafikan sesetengah kontraktor x bertanggungjwb....BKN semua...pasal kes foundation nie,mmg xleh diambil ringgan semasa pembinaan.aku mmg akan jaga betul2 time critical nie...coz the rest cuma repeataion proses if kerja2 bangunan la.if kontraktor nak curi pasal piling nie,mmg budus la coz yg menyokong bangunan nie adalah foundation.apa2 failure ttg foundation maka x selamat la building tu.aku nak kemukakan pendpt ttg apa yg vedder kata ttg kelewatan dr pihak kontraktor

kelemahan kewangan :

x semua kontraktor bermasalah tuan client.bkn semua yg mengharapkan duit dr client jerk nak start projek.ada sesetgh saja yg ada masalah mcm tu.mmg kontraktor memerlukan duit dr client coz die org buat kerja utk client.xkan client xnak bayar lak setelah apa yg dibuat utk client.aku mmg setuju ngan ko coz ko client ttg jgn harap ngan duit dr progress payment,ko kena ingat kontraktor kena tanggung semua interest if pinjam dr source lain,client nak bayar ke x????if bayar aku pun nak gak....jgn mare k.bnyk benda lagi kita kena bincangkan.jgn kita ingat kita client kita selalu di pihak yg betul,kena timbangkan gak keadaan kontraktor.mcm mana nak tahan if kenkdg sampai 6 bln or even 1 yrs br dpt payment...if pak lah x bising,xjalan la duit tu.ms nak tentukan sapa yg dpt tender/D&B projek nape x check betul2 kedudukan kewangan sesebuah sykt tu???yg tu tuan vedder kena tanya pihak atasan...ada surat wahyu gak sebenarnya,bkn semua sykt yg dpt tu betul2 kukuh dr segi kewangan.mmg kita yg kat bwh nie bising tapi yg luluskan sapa yg akan dpt sesuatu projek tu sapa...last2 kita gak yg gaduh kat bwh kan.so samada client or kontraktor,kena la bekerjasama....jgn dok ingat dgr je kontraktor,nie tipu nie...w'salam

dablues79 27-12-2007 10:24 AM

sebagai satu hint yang mudah untuk kita amati...jika anda seorang wakil rakyat, hatta menteri sekalipun....berapakah gaji yang anda akan terima jika PM sendiri hanya menerima RM 25k sebulan????dan bagaiman pula mereka ini mampu memiliki rumah yang selayaknya dikategorikan sebagai mansion????dan yang bernilai jutaan ringgit????
congakan ringkas...
RM25,000 sebulan x 12 bulan x 25 tahun = RM 7,500,000.00
kiraan di atas hanya logik jika wakil rakyat itu tidak menyentuh walaupun sepuluh sen pun dari duit gaji mereka...dan maximum yang mereka boleh miliki adalah RM7,500,000 dan katakanlah ditambah pula dgn kadar kenaikan gaji dan lain-lain bonus...
darabkan pula 30% menjadikan nilai maximum RM 9,750,000....
cuba jawab bagaimana wakil rakyat yg bukan PM, belum berkhidmat selama 25 tahun...dan tidak menerima gaji setinggi RM25,ooo sebulan boleh bina rumah bernilai lebih RM10 juta i.e ADUN Klang dan lain-lain lagi......
dipendekkan cerita...inilah sebenarnya masalah utama bangunan terbengkalai...masalah BESAR industri binaan negara.....
kita sebagai professional hanya mampu menjalankan apa yang terdaya dengan apa yang kita ada.....
saya doakan mereka yang terbabit rasuah ini agar cepat insaf...Aminn..

dablues79 27-12-2007 10:36 AM

untuk pengetahuan saudara atau saudari vedder...saya adalah juru ukur bahan dan peguam...

vedder9 27-12-2007 01:06 PM

Quote:

Originally Posted by ammar5 (Post 829168)
bagus thread nie,

kelemahan kewangan :

x semua kontraktor bermasalah tuan client.bkn semua yg mengharapkan duit dr client jerk nak start projek.ada sesetgh saja yg ada masalah mcm tu.mmg kontraktor memerlukan duit dr client coz die org buat kerja utk client.xkan client xnak bayar lak setelah apa yg dibuat utk client.aku mmg setuju ngan ko coz ko client ttg jgn harap ngan duit dr progress payment,ko kena ingat kontraktor kena tanggung semua interest if pinjam dr source lain,client nak bayar ke x????if bayar aku pun nak gak....jgn mare k.bnyk benda lagi kita kena bincangkan.jgn kita ingat kita client kita selalu di pihak yg betul,kena timbangkan gak keadaan kontraktor.mcm mana nak tahan if kenkdg sampai 6 bln or even 1 yrs br dpt payment...if pak lah x bising,xjalan la duit tu.ms nak tentukan sapa yg dpt tender/D&B projek nape x check betul2 kedudukan kewangan sesebuah sykt tu???yg tu tuan vedder kena tanya pihak atasan...ada surat wahyu gak sebenarnya,bkn semua sykt yg dpt tu betul2 kukuh dr segi kewangan.mmg kita yg kat bwh nie bising tapi yg luluskan sapa yg akan dpt sesuatu projek tu sapa...last2 kita gak yg gaduh kat bwh kan.so samada client or kontraktor,kena la bekerjasama....jgn dok ingat dgr je kontraktor,nie tipu nie...w'salam


Apa yang bro utarakan ini ada juga kebenarannya, tapi sekarang nie kementerian dah ujudkan ICU untuk monitor pembayaran yang dibuat oleh klien. Pembayaran hendaklah diselesaikan tidak lewat dari tempoh 30 hari setelah menerima dokumen tuntutan bayaran...agensi dikehendaki melapor tempoh pembayaran setiap bulan kepada ICU, Jabatan Perdana Menteri.

Bagi agensi aku, mmg aku bayar within 1 months, kalau kita lewat, kena bagi surat tunjuk sebab kepada ICU beb...seram aku :o

vedder9 27-12-2007 01:08 PM

Quote:

Originally Posted by dablues79 (Post 829227)
untuk pengetahuan saudara atau saudari vedder...saya adalah juru ukur bahan dan peguam...

Welcome bro :)
Moga pengalaman dan pengetahuan bro sebagai QS + Lawyer dpt membantu memeriah dan meningkatkan ilmu di thread kecil ini :)cgrock

vedder9 27-12-2007 04:25 PM

Sebenarnya pengawasan perunding/jurutera amat mustahak semasa kerja-kerja pembinaan sedang dijalankan. menjadi kelaziman, kontraktor utama tidak akan menyelia/memantau aktiviti yang dilakukan oleh sub-sub kontraktor. Main kontraktor selalunya hanya berminat untuk mempercepatkan kerja, memastikan projek mengikut jadual dan seterusnya memastikan pembayaran dibuat oleh Klien, faktor kualiti kerja jarang diberi perhatian oleh kontraktor utama.

Dalam kes kerja-kerja cerucuk, selalunya kontraktor utama akan sub kerja berkenaan kepada kontraktor pakar dalam kerja-kerja cerucuk. Segala kerja akan dilepaskan terus kepada sub berkenaan (majoriti main kontraktor berbuat demikian). Dalam hal ini, adalah menjadi tanggungjawab perunding/jurutera tapak memastikan kerja-kerja cerucuk dilaksanakan mengikut spesifikasi.

Untuk projek Design & Build, projek dijalankan secara lump sump. Kontraktor akan cuba sebaik mungkin menjimatkan bahan binaan dan juga kos untuk memaksimumkan keuntungan. Dalam kes cerucuk, mereka akan cuba sedaya upaya untuk menggunakan cerucuk yang bersaiz kecil dan "penetration depth" yang rendah supaya kos pembelian cerucuk dapat dijimatkan.

Berbeza untuk projek berasaskan Bill Of Quantity dimana pembayaran untuk kerja cerucuk dibayar berdasarkan darjah kedalaman cerucuk, saiz cerucuk dan bilangan cerucuk yang digunakan. Semakin dalam dan banyak cerucuk digunakan, maka semakin untunglah kontraktor . Disini pengawasan perunding juga perlu supaya rekod2 bacaan cerucuk dicatat dengan betul dan jujur supaya menguntungkan kedua-dua pihak..kontraktor dan juga klien.

dablues79 28-12-2007 09:24 AM

Quote:

Originally Posted by vedder9 (Post 830374)
Sebenarnya pengawasan perunding/jurutera amat mustahak semasa kerja-kerja pembinaan sedang dijalankan. menjadi kelaziman, kontraktor utama tidak akan menyelia/memantau aktiviti yang dilakukan oleh sub-sub kontraktor. Main kontraktor selalunya hanya berminat untuk mempercepatkan kerja, memastikan projek mengikut jadual dan seterusnya memastikan pembayaran dibuat oleh Klien, faktor kualiti kerja jarang diberi perhatian oleh kontraktor utama.

Dalam kes kerja-kerja cerucuk, selalunya kontraktor utama akan sub kerja berkenaan kepada kontraktor pakar dalam kerja-kerja cerucuk. Segala kerja akan dilepaskan terus kepada sub berkenaan (majoriti main kontraktor berbuat demikian). Dalam hal ini, adalah menjadi tanggungjawab perunding/jurutera tapak memastikan kerja-kerja cerucuk dilaksanakan mengikut spesifikasi.

Untuk projek Design & Build, projek dijalankan secara lump sump. Kontraktor akan cuba sebaik mungkin menjimatkan bahan binaan dan juga kos untuk memaksimumkan keuntungan. Dalam kes cerucuk, mereka akan cuba sedaya upaya untuk menggunakan cerucuk yang bersaiz kecil dan "penetration depth" yang rendah supaya kos pembelian cerucuk dapat dijimatkan.

Berbeza untuk projek berasaskan Bill Of Quantity dimana pembayaran untuk kerja cerucuk dibayar berdasarkan darjah kedalaman cerucuk, saiz cerucuk dan bilangan cerucuk yang digunakan. Semakin dalam dan banyak cerucuk digunakan, maka semakin untunglah kontraktor . Disini pengawasan perunding juga perlu supaya rekod2 bacaan cerucuk dicatat dengan betul dan jujur supaya menguntungkan kedua-dua pihak..kontraktor dan juga klien.


sepanjang pengetahuan saya, DBT contract diperkenalkan untuk mendapatkan 'one stop centre' yang mana akan memudahkan segala kerja pengawasan daripada pihak klien yang tentunya memerlukan kos tambahan yang besar untuk supervision sedangkan untuk pembayaran kos professional untuk arkitek adalah sebanyak 75% hanya pada pre-contract stage....maksudnya pengawasan dari pihak konsultan sebagai wakil klien adalah amat terhad kerana hanya tinggal 25% yang akan dibayar secara ansuran semasa tempoh penyiapan kerja(post-contract) berlangsung....jangalah kita lupa dgn adanya DBT ini sebenarnya, pihak klien/normally the govt akan dapat mengurangkan unforseen perbelanjaan, especially melibatkan kerja2 pengawasan atau supervision of works..
persoalan mengenai penjimatan dgn unsur2 penipuan adalah agak liar kerana pada kebiasaannya, setiap projek yang di bawah jenis DBT memerlukan pihak kontraktor menyediakan waranti sehingga 10 tahun untuk apa sahaja kerosakan minor apatah lagi major; semuanya atas kos dan tanggungan penuh kontraktor dan itu tidak termasuk DLP atau Defect Liability Period yang salunya untuk projek DBT akan dikenakan selama 2-3 tahun..
secara total...mana2 DBT kontraktor dikehendaki menanggung liability tambahan selama 13 tahun tanpa ada2 kos tambahan dari pihak klien....
dan oleh itu, saya tidak fikir akan ada mana2 DBT kontraktor GILA yang berani mengambil risiko dan untuk pengetahuan anda...berdasarkan kenyataan saudara/i vedder, pengurangan atau penukaran dari saiz pile yang besar kepada yang lebih kecik tidaklah memberikan significant cost saving i.e perbezaan harga 200mm square dgn 150mm square precast pile hayalah melibatkan perbezaan kos sebanyak 10-12 ringgit untuk setiap meter...

berkenaan dgn komen saudara/i vedder tentang BQ basis of contract, biar saya buat sedikit pembetulan...jika BQ itu tidak disebut sebagai provisional quantity...maka..setiap perbezaan qty kerja2 piling dalam BQ dgn yang dilaksanakan di tapak adalah dikira sebagai VO..tetapi jika adanya 'provisional qty'...setiap quantity adalah subject to final remeasurement...

sebagai pihak klien dan konsultan...adalah amat penting untuk adanya pengawasan yang tinggi terhadap kerja2 cerucuk dijalankan bukan hanya terhad kepada kerja cerucuk malah meliputi kesemua kerja2 pembinaan lain especially kerja2 tanah...

mengapa kerja tanah itu penting???sebab kerja tanah inilah yang bakal memberikan kesan langsung terhadap kerja2 cerucuk, ie...soil replacement..perbezaan dari segi formation level...unsuitable material....approved imported suitable fill material....sub-soil drainage....vertical drainage..method of laying geotextile...compaction of suitable fill material in layers...FDT test results.....water table....loss of mass haul....settlement/preloading period and monitoring equipment..treatment to cut surfaces...retaining structure...temporary works dan berbagai lagi...

masalah yang sering berlaku dan di alami oleh pihak kontraktor adalah penilaian panjang cerucuk di tapak...adakah penilain panjang itu diambil dari existing level atau dari formation level??? dan bagaimana pula jika berlaku kesilapan rekabentuk oleh pihak jurutera perunding...dari segi pemilihan cerucuk yang sesuai dan saiz cerucuk yang diperlukan dan atau lokasi penanaman cerucuk???? adakah setiap perekabentuk hadir ke tapak untuk membuat analisis yang lebih baik atau mereka hanya membuat rekabentuk bergantung bulat2 dari SI yang terhad???

pada pendapat saya yang kurang ilmu dan poengalaman ini.....ada 3 isu besar berlakunya masalah mendapan ini...
satu....masalah rekabentuk
dua...masalah pembinaan yang tidak mengikut spesifikasi
dan tiga...masalah kewangan

cadangan saya...pertama...pihak klien hendaklah firm dalam need statement yang telah mereka persetujui...
kedua...klien hendaklah melantik syarikat SI yang bagus di samping memperbanyakkan lagi 'boreholes' pada kedalaman struktur dan profile tanah yang berbeza...
ketiga...klien hendaklah melantik konsultan yang berpengalaman dalam projek yang ingin dilaksanakan...jika perlu..dapatkan 2nd opinion...
dan yang keempat...klien hendaklah memilih kontraktor yang berkelayakan...layak dari segi kerja, kekuatan kewangan, tenaga kerja yang mahir dan cekap..dan yang punya track record yang bagus...

bolehlah disimpulakn di sini bahawa pihak klien la yang paling penting sekali dan patut memikul tanggungjawab yang besar atas sebab yang wahid......pihak klien punya kuasa penuh untuk memilih siapa yang layak........untuk apa saja kerja pembinaan yang mereka ingin bangunkan..

jika ada kesilapan dalam komen yang saya beri ni, sila perbetulkan..

vedder9 28-12-2007 12:39 PM

Quote:

Originally Posted by dablues79 (Post 832227)
sepanjang pengetahuan saya, DBT contract diperkenalkan untuk mendapatkan 'one stop centre' yang mana akan memudahkan segala kerja pengawasan daripada pihak klien yang tentunya memerlukan kos tambahan yang besar untuk supervision sedangkan untuk pembayaran kos professional untuk arkitek adalah sebanyak 75% hanya pada pre-contract stage....maksudnya pengawasan dari pihak konsultan sebagai wakil klien adalah amat terhad kerana hanya tinggal 25% yang akan dibayar secara ansuran semasa tempoh penyiapan kerja(post-contract) berlangsung....jangalah kita lupa dgn adanya DBT ini sebenarnya, pihak klien/normally the govt akan dapat mengurangkan unforseen perbelanjaan, especially melibatkan kerja2 pengawasan atau supervision of works..
persoalan mengenai penjimatan dgn unsur2 penipuan adalah agak liar kerana pada kebiasaannya, setiap projek yang di bawah jenis DBT memerlukan pihak kontraktor menyediakan waranti sehingga 10 tahun untuk apa sahaja kerosakan minor apatah lagi major; semuanya atas kos dan tanggungan penuh kontraktor dan itu tidak termasuk DLP atau Defect Liability Period yang salunya untuk projek DBT akan dikenakan selama 2-3 tahun..
secara total...mana2 DBT kontraktor dikehendaki menanggung liability tambahan selama 13 tahun tanpa ada2 kos tambahan dari pihak klien....
dan oleh itu, saya tidak fikir akan ada mana2 DBT kontraktor GILA yang berani mengambil risiko dan untuk pengetahuan anda...berdasarkan kenyataan saudara/i vedder, pengurangan atau penukaran dari saiz pile yang besar kepada yang lebih kecik tidaklah memberikan significant cost saving i.e perbezaan harga 200mm square dgn 150mm square precast pile hayalah melibatkan perbezaan kos sebanyak 10-12 ringgit untuk setiap meter...

berkenaan dgn komen saudara/i vedder tentang BQ basis of contract, biar saya buat sedikit pembetulan...jika BQ itu tidak disebut sebagai provisional quantity...maka..setiap perbezaan qty kerja2 piling dalam BQ dgn yang dilaksanakan di tapak adalah dikira sebagai VO..tetapi jika adanya 'provisional qty'...setiap quantity adalah subject to final remeasurement...

sebagai pihak klien dan konsultan...adalah amat penting untuk adanya pengawasan yang tinggi terhadap kerja2 cerucuk dijalankan bukan hanya terhad kepada kerja cerucuk malah meliputi kesemua kerja2 pembinaan lain especially kerja2 tanah...

mengapa kerja tanah itu penting???sebab kerja tanah inilah yang bakal memberikan kesan langsung terhadap kerja2 cerucuk, ie...soil replacement..perbezaan dari segi formation level...unsuitable material....approved imported suitable fill material....sub-soil drainage....vertical drainage..method of laying geotextile...compaction of suitable fill material in layers...FDT test results.....water table....loss of mass haul....settlement/preloading period and monitoring equipment..treatment to cut surfaces...retaining structure...temporary works dan berbagai lagi...

masalah yang sering berlaku dan di alami oleh pihak kontraktor adalah penilaian panjang cerucuk di tapak...adakah penilain panjang itu diambil dari existing level atau dari formation level??? dan bagaimana pula jika berlaku kesilapan rekabentuk oleh pihak jurutera perunding...dari segi pemilihan cerucuk yang sesuai dan saiz cerucuk yang diperlukan dan atau lokasi penanaman cerucuk???? adakah setiap perekabentuk hadir ke tapak untuk membuat analisis yang lebih baik atau mereka hanya membuat rekabentuk bergantung bulat2 dari SI yang terhad???

pada pendapat saya yang kurang ilmu dan poengalaman ini.....ada 3 isu besar berlakunya masalah mendapan ini...
satu....masalah rekabentuk
dua...masalah pembinaan yang tidak mengikut spesifikasi
dan tiga...masalah kewangan

cadangan saya...pertama...pihak klien hendaklah firm dalam need statement yang telah mereka persetujui...
kedua...klien hendaklah melantik syarikat SI yang bagus di samping memperbanyakkan lagi 'boreholes' pada kedalaman struktur dan profile tanah yang berbeza...
ketiga...klien hendaklah melantik konsultan yang berpengalaman dalam projek yang ingin dilaksanakan...jika perlu..dapatkan 2nd opinion...
dan yang keempat...klien hendaklah memilih kontraktor yang berkelayakan...layak dari segi kerja, kekuatan kewangan, tenaga kerja yang mahir dan cekap..dan yang punya track record yang bagus...

bolehlah disimpulakn di sini bahawa pihak klien la yang paling penting sekali dan patut memikul tanggungjawab yang besar atas sebab yang wahid......pihak klien punya kuasa penuh untuk memilih siapa yang layak........untuk apa saja kerja pembinaan yang mereka ingin bangunkan..

jika ada kesilapan dalam komen yang saya beri ni, sila perbetulkan..


TQ untuk ulasan yang panjang lebar..sudah pasti ramai yang beroleh maklumat berguna daripada penjelasan berkenaan....:)cgrock

dablues79 28-12-2007 02:03 PM

Quote:

Originally Posted by vedder9 (Post 832626)
TQ untuk ulasan yang panjang lebar..sudah pasti ramai yang beroleh maklumat berguna daripada penjelasan berkenaan....:)cgrock


terima kasih..semoga ianya bermanfaat pada semua..

vedder9 28-12-2007 02:20 PM

"sepanjang pengetahuan saya, DBT contract diperkenalkan untuk mendapatkan 'one stop centre' yang mana akan memudahkan segala kerja pengawasan daripada pihak klien yang tentunya memerlukan kos tambahan yang besar untuk supervision sedangkan untuk pembayaran kos professional untuk arkitek adalah sebanyak 75% hanya pada pre-contract stage....maksudnya pengawasan dari pihak konsultan sebagai wakil klien adalah amat terhad kerana hanya tinggal 25% yang akan dibayar secara ansuran semasa tempoh penyiapan kerja(post-contract) berlangsung....jangalah kita lupa dgn adanya DBT ini sebenarnya, pihak klien/normally the govt akan dapat mengurangkan unforseen perbelanjaan, especially melibatkan kerja2 pengawasan atau supervision of works..
persoalan mengenai penjimatan dgn unsur2 penipuan adalah agak liar kerana pada kebiasaannya, setiap projek yang di bawah jenis DBT memerlukan pihak kontraktor menyediakan waranti sehingga 10 tahun untuk apa sahaja kerosakan minor apatah lagi major; semuanya atas kos dan tanggungan penuh kontraktor dan itu tidak termasuk DLP atau Defect Liability Period yang salunya untuk projek DBT akan dikenakan selama 2-3 tahun..
secara total...mana2 DBT kontraktor dikehendaki menanggung liability tambahan selama 13 tahun tanpa ada2 kos tambahan dari pihak klien....
dan oleh itu, saya tidak fikir akan ada mana2 DBT kontraktor GILA yang berani "


Saya quote semula ulasan bro dablues79
Pengalaman saya berkecimpung didalam projek-projek D&B agak berbeza dengan pengalaman yang saudara nyatakan di atas. Seingat saya, D&B mula dilaksanakan pada tahun 1998 bertujuan untuk memacu ekonomi Negara ekoran kemelesetan ekonomi pada 1997. Bagi mempercepatkan perlaksanaan projek, kaedah D&B dipraktikkan dan perkhidmatan PMC mula diperkenalkan.. Syarikat seperti Umi Ros, Kinta Samudra, KIP management dan berbagai lagi wujud sebagai PMC. Sehingga 2002, terdapat sebanyak 82 buah syarikat berdaftar dengan Kementerian Kewangan didalam perkhidmatan PMC. Peranan PMC mengambil alih peranan yang lazimnya dikendalikan oleh JKR/JPS selaku agensi teknikal kebangsaan.

Lazimnya kos perkhidmatan perunding PMC adalah sekitar 1.5% - 2.5% daripada kos projek. Namun demikian, terdapat juga projek D&B yang tidak menggunakan khidmat PMC.

Didalam projek D&B, perunding akan mewakili kontraktor dan akan bertindak menghasilkan lukisan pembinaan serta jaminan rekabentuk. Yuran perunding lazimnya 10% daripada kos projek akan dibayar secara terus kepada kontraktor. Perunding akan mendapat bayaran perkhidmatan mereka melalui pihak kontraktor. Masalah akan timbul sekiranya kontraktor gagal/lewat membuat bayaran kepada perunding dan perunding juga dipaksa mengubah rekabentuk bagi menjimatkan kos atas arahan kontraktor. Disnilah sebenarnya kelemahan projek D&B. Rekabentuk dilakukan seminimum mungkin bagi memaksimumkan keuntungan. Ini antara contoh yang saya sendiri lakukan semasa mengendalikan beberapa projek D&B sewaktu bekerja sebagai kontraktor :p . Klien tidak berupaya berbuat apa2 selagi perunding memberi kebenaran (perubahan rekabentuk yang tidak melibatkan need statement klien seperti perubahan pada C&S drawing etc)

Di pihak kontraktor pula, D&B memiliki risiko tersendiri dimana sebarang keperluan tambahan yang diminta oleh Pihak Berkuasa Tempatan semasa pengemukaan pelan-pelan pembinaan untuk kelulusan hendaklah dipatuhi oleh kontraktor. Dalam kes ini, kontraktor hendaklah aware akan garispanduan baru yang dikenakan PBT sebelum menyebutharga.

Cth :- Pengenalan MSMA system oleh JPS pada 2001. Banyak kontraktor dan perunding yang tidak mengetahui perkara tersebut dan meletak harga sistem saliran berdasarkan sistem konvensional. Apabila pelan sistem saliran dikemukakan kepada JPS, JPS menghendaki sistem MSMA digunapakai sepenuhnya. Kos tambahan ini akan ditanggung sepenuhnya oleh Kontraktor D&B, berbeza jika tender berasaskan BQ digunakan, sudah pasti VO akan diberikan kepada kontraktor didalam kes ini :D

Design warranty akan ditanggung seumur hayat oleh kontraktor D&B serta defect liability selama 24 bulan. Saya tidak pernah dikenakan warranty sehingga 10 tahun untuk defect yang kecil/besar didalam projek2 yang pernah saya kendalikan. Defect minor/major hanya untuk 24 bulan sahaja selepas penerimaan Akuan Siap Kerja daripada klien. Cuma untuk structural design, kontraktor memang kena tanggung seumur hayat melalui perunding berkenaan.

dablues79 28-12-2007 02:30 PM

sebenarnya tiada perbezaan antara pengalaman kita..cuma kita melihat dari perspektif yang berbeza..

yang saya tahu design warranty adalah untuk sepanjang hayat tetapi bukan untuk workmanship....atas alasan 'wear and tear'...setiap bahan binaan akan lusuh dan hilang fungsinya over time...dan jikalau warranty kena diberikan sepanjang hayat....persoalan yg saya ingin ajukan....adakah syarikat yg terbabit akan wujud sepanjang hayat untuk pihak klien mengambil tindakan????

kita sambung nanti..saya kena attend satu meeting...catch u later..

vedder9 28-12-2007 02:31 PM

"pengurangan atau penukaran dari saiz pile yang besar kepada yang lebih kecik tidaklah memberikan significant cost saving i.e perbezaan harga 200mm square dgn 150mm square precast pile hayalah melibatkan perbezaan kos sebanyak 10-12 ringgit untuk setiap meter... "

Ini sekadar contoh penjimatan kos yang boleh kontraktor perolehi..walaupun 10-12 ringgit semeter, harus di ingat, lazimnya panjang cerucuk yang dibekalkan adalah sekitar 6m,9m dan 12m. Untuk 12m kontrator sudah jimat RM120 sebatang. Untuk projek yang bernilai sekitar 10 Juta, lazimnya bilangan cerucuk yang digunakan sekitar 600 point. Disini penjimatan kos sudah menjadi RM72,000 dan sekiranya 1 point memerlukan 2 bilangan cerucuk 12m, penjimatan kos sudah menjadi RM 144,000.00.

Kontraktor juga akan menggunakan tetulang yang bersaiz kecil didalam kerja-kerja RC. Walaupun sekiranya kita menyemak semula rekabentuk yang dikemukakan perunding. Kita dapati bangunan tetap selamat w/pun menggunakan tetulang yang kecil. namun demikian, faktor-faktor berikut perlu diberi perhatian :-
1. Kesilapan semasa kerja-kerja pemasangan tetulang
2. Faktor cuaca
3. Gred konkrit yang digunakan kadang2 rendah daripada gred yang direkabentuk. Ini akan mempengaruhi saiz tetulang yang digunakan.

Apa yang saya utarakan bukanlah bermaksud menyalahkan kontraktor semata-mata. Saya cuma ingin menjelaskan beberapa kelemahan D&B berbanding kontrak Open tender

vedder9 28-12-2007 02:40 PM

"masalah yang sering berlaku dan di alami oleh pihak kontraktor adalah penilaian panjang cerucuk di tapak...adakah penilain panjang itu diambil dari existing level atau dari formation level??? "

Untuk pembayaran kerja-kerja cerucuk lazimnya dipecahkan kepada beberapa bahagian :-

1. Harga membekal cerucuk ke tapak bina. Dibayar ikut kuantiti yang dibekalkan.

2. Harga semasa drive. Untuk driving pile, bayaran hanya akan dibuat berdasarkan kedalaman tusukan cerucuk ke dalam tanah. Penyelia tapak akan menanda setiap 300mm pada cerucuk. Kemasukan setiap 300mm akan dihitung berdasarkan jumlah hentaman. Bacaan akhir akan direkod setelah cerucuk mencapai tahap "set" dan bayaran akan dibuat ke-kedalaman yang direkod ke tahap "set" berkenaan Walaupun cerucuk akan digali ke formation level dan dipotong,Kos memotong dan welding cerucuk juga dibayar secara berasingan :)

vedder9 28-12-2007 02:56 PM

"bagaimana pula jika berlaku kesilapan rekabentuk oleh pihak jurutera perunding...dari segi pemilihan cerucuk yang sesuai dan saiz cerucuk yang diperlukan dan atau lokasi penanaman cerucuk???? adakah setiap perekabentuk hadir ke tapak untuk membuat analisis yang lebih baik atau mereka hanya membuat rekabentuk bergantung bulat2 dari SI yang terhad???"

Bagus soalan nie :)
Untuk makluman Bro, untuk projek-projek kerajaan, semua kerja-kerja SI hendaklah dilakukan oleh KUmpulan IKRAM sdn Bhd. Hal ini selaras dengan pekeliling perbendaharaan Bi.8 Tahun 2002. Saya sertakan salinan surat disini ;-

Ketua-ketua Setiausaha Kementerian
Ketua-Ketua Jabatan Persekutuan
YB Setiausaha-setiausaha Kerajaan Negeri
Ketua-ketua Badan Berkanun Persekutuan
Pihak-pihak Berkuasa Kerajaan Tempatan
Ketua-ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Kerajaan

PENGGUNAAN PERKHIDMATAN YANG DITAWARKAN
OLEH KUMPULAN IKRAM SDN. BHD.


Surat Pekeliling Perbendaharaan (SPP) ini bertujuan memaklumkan kepada Kementerian/Jabatan/Badan Berkanun/Syarikat Kerajaan (agensi) berkenaan perkhidmatan yang ditawarkan oleh Kumpulan IKRAM Sdn. Bhd. seperti di Jadual 1. Semua agensi hendaklah menggunakan perkhidmatan yang ditawarkan tersebut. Sekiranya agensi perlu menggunakan perkhidmatan syarikat lain bagi kes-kes tertentu, kelulusan Perbendaharaan hendaklah diperolehi terlebih dahulu.

2. SPP ini berkuatkuasa pada tarikh ianya dikeluarkan dan hendaklah dipatuhi sepenuhnya.

Sekian, terima kasih,
"BERKHIDMAT UNTUK NEGARA"

Saya yang menurut perintah,


(Tan Sri Dr. Samsudin bin Hitam)
Ketua Setiausaha Perbendaharaan

1 Julai 2002

s.k. Ketua Setiausaha Negara
Ketua Audit Negara
Akauntan Negara Malaysia
Semua Yang Berhormat Pegawai Kewangan Negeri


Namun demikian, pemilihan jenis2 ujian dan bilangan ujian yang dilakukan akan ditentukan oleh perunding berkenaan. Pihak Ikram hanyalah menjalankan SI berdasarkan garispanduan yang diberikan perunding. ( Tak kira projek apa pun, tender terbuka maupun D&B)

Ikram akan mengemukakan laporan SI yang mengandungi butiran-butiran berikut :-
1. Profil tanah
2. Laporan ujian makmal
3. Keupayaan Galas dibenarkan
4. Syor asas bangunan <-- Ikram akan mencadangkan jenis cerucuk yang sesuai digunakan serta keupayaan menanggung cerucuk untuk tujuan rekabentuk
5. Syor2 tambahan <-- Jenis lantai untuk rekabntuk dan lain-lain

Selalunya, perunding merekabentuk berdasarkan laporan SI yang dikeluarkan oleh IKRAM. Amat jarang perunding turut berada di kawasan tapak bagi menjalankan analisa tambahan.

Kesilapan rekabentuk..?
Perkara ini boleh terjadi. Sebab itulah hanya jurutera professional yang dibenarkan untuk menandatangani lukisan pembinaan dimana beliau bertanggungjawab sepenuhnya terhadap lukisan berkenaan.

vedder9 28-12-2007 03:03 PM

"kedua...klien hendaklah melantik syarikat SI yang bagus di samping memperbanyakkan lagi 'boreholes' pada kedalaman struktur dan profile tanah yang berbeza..."

Seperti kenyataan di atas, untuk projek kerajaan, hanya IKRAM yang boleh dilantik. Memperbanyakkan boreholes memang pilihan yang bagus dan baik.

1. Projek tender terbuka
Kos kerja2 SI akan ditanggung oleh klien

2. Projek D&B
Kos kerja2 SI ditanggung oleh Kontraktor <-- Maukah kontraktor memperbanyakkan boreholes. Semakin byk boreholes, kos pun semakin meningkat. Rate 1 lubang boreholes lebih kurang $4000 - $5000

dablues79 31-12-2007 10:34 AM

good reply...thanks...

vedder9 04-01-2008 12:14 PM

1 Attachment(s)
Memandangkan ada permintaan dari rakan-rakan supaya saya memberi penerangan beserta gambarajah, disini saya sertakan graf Ujian Beban dari projek saya sendiri pada tahun 2002.

Cerucuk yang digunakan adalah jenis Spun Pile 300mm dia. Keupayaan galas cerucuk adalah 450kN

Attachment 19529

Berdasarkan Graf Mendapan Vs Beban
Dapat dirumuskan :-
1. Baki mendapan 0.36mm sahaja dimana baki mendapan tidak boleh melebihi 6.50mm

2. Jumlah mendapan dibawah beban rekabentuk (450kN) ialah 1.86mm sahaja berbanding mendapan max yang dibenarkan iaitu 12.50mm

3. Jumlah mendapan dibawah 2 kali ganda beban rekabentuk (900kN) ialah 7.27mm sahaja berbanding 35mm mendapan max. yang dibenarkan.

Namun demikian, ujian beban pernah gagal beberapa kali di beberapa projek yang pernah saya kendalikan. Saya tidak dapat menyertakan analisa graf ujian beban yang gagal kerana tidak menyimpan salinan rekod berkenaan didalam PC saya.

Sekiranya ujian beban gagal, jurutera boleh melakukan beberapa perkara seperti berikut :-
1. Mengkaji semula keupayaan galas cerucuk yang direkabentuk dengan mengurangkan beban tanggung cerucuk.
2. Menambah bilangan cerucuk pada setiap lokasi.
3. Menukar jenis dan saiz cerucuk
4. Menukar rekabentuk struktur dengan mengubah kedudukan tiang

vedder9 07-01-2008 04:24 PM

Selain Ujian beban, Ujian PDA (Pile Dynamic Analyser) turut dilakukan terhadap cerucuk. Ujian PDA lebih cepat dan mudah dilaksanakan berbanding ujian beban.


All times are GMT +8. The time now is 11:37 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.