CariGold Forum

CariGold Forum (http://www.carigold.com/portal/forums/index.php)
-   Info, Debate (http://www.carigold.com/portal/forums/forumdisplay.php?f=255)
-   -   Bincang Kejuruteraan Awam - Civil Engineering (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=24381)

aztina 31-10-2010 04:39 PM

Quote:

Originally Posted by steveorlando79 (Post 7723336)
Assalamualaikum,

Tumpang tanya boleh?

Saya bercadang nak uruskan pembinaan rumah adik kat kampong. Tapak tu tanah paya bakau yang telah ditimbus dengan tanah bukit (merah/oren) dalam 3' atau 100cm lebih kurang.

Masalahnya rumah di sekitar tapak dibina cara tradisional dan sangat sensitif kalau nak guna piling. So, apa kaedah terbaik untuk menguatkan foundtion rumah itu nanti. Lebar rumah 30' panjang 38'. 2 tingkat. Atas ada 3 bilik, 2 bilik air. Bawah 1 bilik, stor dan dapur dan ruang tamu.

Saya bimbang sebab ada yang bina rumah macam ni tapi dah senget lepas 8 tahun dan siap.

Tapak dah ditimbus 30 bulan.

Terima kasih kerana sudi bagi pandangan kalau sudilah.

salam..
saya cube kasik info setkat yg saya tahu skit erk..

sya faham if nak guna piling untuk pembinaan dikawasan kg memg selalu disalah faham oleh penduduk setempat dengan mulut2 yg dibawa.

mcm pecah adat pun ada la.
tpi pungganaan piling nih dah meluas dah n x kira la rumah kita dikwasan kg ke bandar.
yg penting faktor tanah mendap 10-15thun akan datg.

tpi untuk rumah yg cik cdg nak bina nih 2 tingkat kan.
keluasan nya pun besar jugak 2. memg ada cara lain untuk bina tanpa menggnakan piling mcm kita rekabentuk asas dengan asas rakit iaitu asas seluas rmah.
so faktor nk mendap tuh kurang sebb keluasan nya menggantung beban keseluruhan bangunan itu.
tpi untuk cadangan pembinaan rumah 2 tingkat di kawasan berpaya sya cdgkan perlu guna pile jugak. saiz 150 x 150 sudh memadai.
nak mudah faham result kekuatan tanah, cube upah consultant test struktur strata tanah kita samada kuat ataupun tidak.

dari pengalaman saya. untuk pembinaan dlam kawasan berpaya untuk perumahan 2 tingkat perlu bantuan teknikal sebb main dengan load yg besar.

rekaan asas yg gagal akan menyebabkan sesebuah bangunan itu retak dibahagian rasuk atas dengan dinding bata dan retak pada bahagian pengambungan lantai dengan dinding.
masalah besar berlaku apabila bangunan 2 tingkat mula senget dan perlu bantuan teknikal yg tinggi untuk kerja2 jack dan sebagainya. (gagal memg penghuni dinasihatkan tingglkan bangunan)

OsmanJailani 31-10-2010 04:54 PM

salam.. de sape2 tau camner nak kira costing utk kerja2 memasang atap/bumbung rumah?

steveorlando79 31-10-2010 05:56 PM

Quote:

Originally Posted by aztina (Post 7723565)
salam..
saya cube kasik info setkat yg saya tahu skit erk..

sya faham if nak guna piling untuk pembinaan dikawasan kg memg selalu disalah faham oleh penduduk setempat dengan mulut2 yg dibawa.

mcm pecah adat pun ada la.
tpi pungganaan piling nih dah meluas dah n x kira la rumah kita dikwasan kg ke bandar.
yg penting faktor tanah mendap 10-15thun akan datg.

tpi untuk rumah yg cik cdg nak bina nih 2 tingkat kan.
keluasan nya pun besar jugak 2. memg ada cara lain untuk bina tanpa menggnakan piling mcm kita rekabentuk asas dengan asas rakit iaitu asas seluas rmah.
so faktor nk mendap tuh kurang sebb keluasan nya menggantung beban keseluruhan bangunan itu.
tpi untuk cadangan pembinaan rumah 2 tingkat di kawasan berpaya sya cdgkan perlu guna pile jugak. saiz 150 x 150 sudh memadai.
nak mudah faham result kekuatan tanah, cube upah consultant test struktur strata tanah kita samada kuat ataupun tidak.

dari pengalaman saya. untuk pembinaan dlam kawasan berpaya untuk perumahan 2 tingkat perlu bantuan teknikal sebb main dengan load yg besar.

rekaan asas yg gagal akan menyebabkan sesebuah bangunan itu retak dibahagian rasuk atas dengan dinding bata dan retak pada bahagian pengambungan lantai dengan dinding.
masalah besar berlaku apabila bangunan 2 tingkat mula senget dan perlu bantuan teknikal yg tinggi untuk kerja2 jack dan sebagainya. (gagal memg penghuni dinasihatkan tingglkan bangunan)

Bro kalau nak test strata tanah biasa brp bajet kena ada bro. Macam yang bro cakap kena piling 150X150 , ape benda ni bro kedalaman piling ke ape? Sori saya tak pandai benda2 ni. Then, satu lagi, rumah jiran jarak dalam 15 kaki dari tapak nak dipiling. rumah mereka tak tenggelam ker pasal kita pasak piling tu nanti. jiran rumah semi kekal, simen campur kayu.

aztina 31-10-2010 07:06 PM

Quote:

Originally Posted by steveorlando79 (Post 7723971)
Bro kalau nak test strata tanah biasa brp bajet kena ada bro. Macam yang bro cakap kena piling 150X150 , ape benda ni bro kedalaman piling ke ape? Sori saya tak pandai benda2 ni. Then, satu lagi, rumah jiran jarak dalam 15 kaki dari tapak nak dipiling. rumah mereka tak tenggelam ker pasal kita pasak piling tu nanti. jiran rumah semi kekal, simen campur kayu.

test nih org guna proba machintosh..
biasanya dibuat pada point asas kita nak bina untuk lihat berapa kN(berat) dia punya tnah ble support..

x silap rega skrg dalam 1 point test diorg akan caz dalam RM60-RM80 mcm tuh la sekli dengan result.
dengan result nh la kita nak tentukan sampai dalam mana piling kita perlu drive masuk contohnya kedalaman sampai tnah keras juz 15meter dalam..
so piling dalam 3 btg (1 btg 6meter pajg)
150x150 tuh size piling 150mm (P) x 150mm (L) x 6m (Tinggi)

untuk kerja2 piling rumah mcm nih, kebiasaan kita guna crane biasa ja x perlu mesin hidrolik yg besar2 kita tengak hentak2 tu.
tpi kalau rumah dekat mugkin la ada effect skit kalau structure dia x berapa cntik,sebb hentkan memg terasa..

tapi guna pile foundation nih cost memg tinggi skit la.
kena perancngan yg betul dlm menentukan kuantiti pile yg nak diguna,sebb harga pile bergantung pada kuantiti yg kita ambil.
harga akan berbeza dengan ketara untuk penambahan walaupun sebtang.

untuk proses penanaman cerucuk untuk sebiji rumah besar mcm bro cakap selalunya x sampai seminggu boleh siap.

tpi kalau rumah sebelah terlalu menganggu, sya suggest bro cube guna khidmat teknikal untuk design asas jenis rakit yg sesuai dengan rumah 2. (foundation memg penting,x ada guna walaupun tiang besar pemeluk tapi asas bawah x ble tampung beban)

vedder9 01-11-2010 08:19 AM

Quote:

Originally Posted by aztina (Post 7718269)
yup untung lebih punya pasal memg akan jadi mcm2.
PDA Test akan menunjukkan keadaan sbenar cerucuk kita drive.

tpi yg aku x sedap dengar bila suara2 yg ble dipercayai ckap PDA test jga ble di set if engineer x sempat nak tngak.

penah jadi projek bawah aku,piling hempap backhoe kesnye welder merapu mase welding ext pile..kes nye terlepas pandg ja, nih lagi la jenis project main lepas2 ke sub-con huh xleh aku byg cmner..

Bro..
sejauh mana keberkesanan/ketepatan PDA test berbanding Maintain Load Test..?
Masih ramai consultant yg prefer maintain load test berbanding PDA :)

Ved pernah 3-4 kali test PDA then buat maintain load test di tempat sama.... result gagal masa maintain

vedder9 01-11-2010 08:27 AM

Quote:

Originally Posted by aztina (Post 7724349)
test nih org guna proba machintosh..
biasanya dibuat pada point asas kita nak bina untuk lihat berapa kN(berat) dia punya tnah ble support..

x silap rega skrg dalam 1 point test diorg akan caz dalam RM60-RM80 mcm tuh la sekli dengan result.
dengan result nh la kita nak tentukan sampai dalam mana piling kita perlu drive masuk contohnya kedalaman sampai tnah keras juz 15meter dalam..
so piling dalam 3 btg (1 btg 6meter pajg)
150x150 tuh size piling 150mm (P) x 150mm (L) x 6m (Tinggi)

untuk kerja2 piling rumah mcm nih, kebiasaan kita guna crane biasa ja x perlu mesin hidrolik yg besar2 kita tengak hentak2 tu.
tpi kalau rumah dekat mugkin la ada effect skit kalau structure dia x berapa cntik,sebb hentkan memg terasa..

tapi guna pile foundation nih cost memg tinggi skit la.
kena perancngan yg betul dlm menentukan kuantiti pile yg nak diguna,sebb harga pile bergantung pada kuantiti yg kita ambil.
harga akan berbeza dengan ketara untuk penambahan walaupun sebtang.

untuk proses penanaman cerucuk untuk sebiji rumah besar mcm bro cakap selalunya x sampai seminggu boleh siap.

tpi kalau rumah sebelah terlalu menganggu, sya suggest bro cube guna khidmat teknikal untuk design asas jenis rakit yg sesuai dengan rumah 2. (foundation memg penting,x ada guna walaupun tiang besar pemeluk tapi asas bawah x ble tampung beban)

Betulkan Ved kalau Ved salah....
Ujian Macintosh kita buat untuk dapatkan bearing capacity tanah (keupayaan galas tanah)...dan kedalaman maximum rod hanya 3m sahaja...untuk kedalaman melebihi 3m selalunya kita guna Ujian Lubang Jara (Borehole Test).

Jadi Macintosh lazimnya digunakan untuk design asas cetek sahaja ( pad footing, strip footing, raft foundation etc), bukannya untuk cerucuk.

aztina 01-11-2010 10:56 AM

Quote:

Originally Posted by vedder9 (Post 7727945)
Betulkan Ved kalau Ved salah....
Ujian Macintosh kita buat untuk dapatkan bearing capacity tanah (keupayaan galas tanah)...dan kedalaman maximum rod hanya 3m sahaja...untuk kedalaman melebihi 3m selalunya kita guna Ujian Lubang Jara (Borehole Test).

Jadi Macintosh lazimnya digunakan untuk design asas cetek sahaja ( pad footing, strip footing, raft foundation etc), bukannya untuk cerucuk.

ye x ye jugak erk.. betul bro ckap..
borehole test.. aku pun dah pening dah keje2 consultant buat nih hehe.. aku dalam construction firm juz dapt result ja dari consultant..

lebih pada pad footing ja aku rasa gune test proba.
tpi bro cube suggest foundation jenis ape bro kite perlu guna dekat atas tuh?
di kawasan org awam nak guna pile memg menyakitkan telinga skit la nak dengar org bising.

aztina 01-11-2010 11:09 AM

Quote:

Originally Posted by vedder9 (Post 7727916)
Bro..
sejauh mana keberkesanan/ketepatan PDA test berbanding Maintain Load Test..?
Masih ramai consultant yg prefer maintain load test berbanding PDA :)

Ved pernah 3-4 kali test PDA then buat maintain load test di tempat sama.... result gagal masa maintain

aku nak kasi tahu pun x thu bro sebb Maintain Load Test nih bnyak org guna untuk bina 2 3 tingkat keatas nye building maybe lebih perfect lagi if nak banding dengan PDA test...
PDA test bsgi aku setkat building 2 tingkat lagi ble kot nak guna..tpi better Maintain Load Test lagi perfect bagi aku.
sebb tengak PDA test nye mesin pun kdg2 prob gak result bercelaru.. saiz hammer kita guna pun main peranan jugak, kdg tuh saiz hammer x ckup berat result mesti x sama punya betul x.
kene test 2 3 point baru ble bajet die nye result..

tpi last project aku baru nih kene buat bridge tpi xde la spent pnjang sngt.. consultant juz guna PDA ja, maybe murah kot haha..
murah x murah pun,1 point diorg rempat 1K jugak..

o_o2o_o3 01-11-2010 12:08 PM

Quote:

Originally Posted by steveorlando79 (Post 7723336)
Assalamualaikum,

Tumpang tanya boleh?

Saya bercadang nak uruskan pembinaan rumah adik kat kampong. Tapak tu tanah paya bakau yang telah ditimbus dengan tanah bukit (merah/oren) dalam 3' atau 100cm lebih kurang.

Masalahnya rumah di sekitar tapak dibina cara tradisional dan sangat sensitif kalau nak guna piling. So, apa kaedah terbaik untuk menguatkan foundtion rumah itu nanti. Lebar rumah 30' panjang 38'. 2 tingkat. Atas ada 3 bilik, 2 bilik air. Bawah 1 bilik, stor dan dapur dan ruang tamu.

Saya bimbang sebab ada yang bina rumah macam ni tapi dah senget lepas 8 tahun dan siap.

Tapak dah ditimbus 30 bulan.

Terima kasih kerana sudi bagi pandangan kalau sudilah.

Salam,

3' ke 100cm ni?
1' lebih kurang 300cm
Adakah tanah tersebut dilambakkan sahaja dan mendap sendiri.
Atau telah melalui proses compaction yg betul?

Aku cadangkan guna raft foundation je...
kalau nak pile pun dan murah guna je bakau pile.

aztina 01-11-2010 06:49 PM

tpi kalau nak diikutkan keadaan tanah asal adalah dari tanah paya..
tnah yg dicompact pun rasa x berapa orite lagi sebb struktur tnah asal tnah liat kcuali kite korek half pun masa sebelum tmbak tuh orite la skit..
tpi x ramai org pkir nak korek dlu.. kdg x bajet pun nak buat bngunan besar dekat atas dia hehe..

tapi betul bro atas tuh ckap.
guna raft foundation orite dah rase,
juz design penggunaan steel bar yg betul untuk tggung beban rase ok dah,,
guna grade konkrit 30 > untuk buat foundation fuh..

support plak dengan pile bakau sekeliling lot tnah xnak kasi tnh dibwak air hujan orite jugak 2.. ble dapt level tnah rata ja contoh nak buat laman ke lanskap ke memg cntik la.

tpi pacak pile bakau untuk support asas building 2 tingkat x pasti plak nak kena design pacak bakau mcm mna, kuantiti mcm mna mungkin bro kat atas arif bab foundation mcm nih..


All times are GMT +8. The time now is 05:16 AM.

Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.