PDA

View Full Version : Pinjaman Bercagar SME Bank sehingga RM 2 Juta


encikz
15-07-2009, 10:12 AM
Salam,

Ada seorang businessman yang menawarkan bantuan untuk sesiapa yang mempunyai LA projek tetapi tidak mempunyai modal untuk memulakan projek. Idea beliau begini.

Beliau sedia untuk mencagar tanah kepada peminjam bank dengan syarat peminjam mesti membayar separuh dari harga tanah kepada beliau...

Katakan setelah dinilai harga tanah, bank sanggup memberi pinjaman sehingga RM 4 juta. Beliau hanya ingin menjual tanah tersebut dengan harga RM2 juta (harga tanah yang dinilai mencecah RM4 juta). Jika peminjam berjaya meminjam RM3 juta, RM2 juta hendaklah dibayar kepada businessman tersebut (beli tanah tersebut dengan harga RM2 juta). RM 1juta lagi boleh la wat modal projek.

Aku pun pening nak crite, berbelit2... korang tanye la, nanti aku jawab...

encikz
15-07-2009, 04:33 PM
xde sape yg minat ke? ade yg ingin pencerahan?

jutawan_kokusba89
15-07-2009, 04:58 PM
xscam ke bro??

encikz
15-07-2009, 06:51 PM
xscam ke bro??

Bukan scam ni, ideanya mcm ni...

Owner tanah ada tanah 4 ekar dah siap pecah lot banglo...
Atas tanah lot banglo ni ada bukit...jadi owner tanah ni nak jual lot banglo satu2 orang tak sanggup beli sebab nak prepare infra nye tinggi...so, die just nak jual tanah lot dia jer...

Harga dia nak jual separuh dari harga maksimum nilaian bank sekarang....bank nilai tanah dia dalam 4 juta...dia nak dalam 2 juta...

So, idea dia ialah sesiapa yang nak cash money dalam 2 juta ke bawah (bank nilai 4 juta - harga dia nak jual 2 juta = 2 juta cash), maka dia sanggup gunakan tanah dia sebagai cagaran untuk pinjaman di Bank Pembangunan...jadi orang tu kena pinjam 4 juta, 2 juta buat beli tanah tapi tanah tu dicagarkan pada bank...2 juta lagi boleh la guna utk buat projek...

dia target orang yang dapat LA projek kerajaan tapi takde modal utk start projek...nak buat pinjaman bercagar takde asset utk dicagarkan...

sapa boleh buat summary idea ni...aku bace ape yg aku terang pun susah nak paham...

encikz
15-07-2009, 07:02 PM
Aku bagi pencerahan sikit...

Pinjaman ni memang high risk, nak minimize risk, owner ni kate:

1) Orang yang nak pinjam ni hendaklah dapat mana2 projek kerajaan, dah dapat LA tapi xde duit nak start projek...so, dari segi nak bayar balik loan tu xde la risiko sangat kalau dapat projek kerajaan.

2) Peminjam hendaklah bersedia membersihkan tapak tanah ni, mungkin boleh jual tanah bukit yang ada atas tanah ni lagi untung...buat infrastructure kat tanah ni dan selepas itu jualkan lot-lot banglo tersebut untuk setel hutang 2 juta tu...sebagai mana diceritakan tanah ni jika market boleh jual lebih rm28 sekaki...tuan nak jual rm20 sekaki....kalau boleh jual rm40 sekaki, bukan setakat bayar hutang malah boleh generate keutungan double....

infosinar
16-07-2009, 01:50 AM
huhu..aku bc pon xbrp clear..

encikz
16-07-2009, 01:52 AM
ok...ada bincang dengan tuan tanah...

- tak perlukan LA pun takpe...tapi sape2 yang yakin proposalnya boleh lulus untuk buat loan dan hanya perlukan asset untuk buat cagaran, boleh cuba...

- lepas dapat tanah tu dan dicagar di bank, tak perlu lah nak buat buat levelling atau infrastructure untuk jual balik kalau ada market...boleh terus jual dengan harga lebih tinggi dari yang tuan tanah ni jual...setelkan terus hutang bank 2 juta tuh...

boleh call saya zul 019-912 6114

p/s: Ini bukan scam...kita bincang sampai puas hati...tengok dokumen sampai puas hati, baru la apply loan...tanah ada terhad, 1st come 1st serve...

encikz
16-07-2009, 01:55 AM
ok...ada bincang dengan tuan tanah...

- tak perlukan LA pun takpe...tapi sape2 yang yakin proposalnya boleh lulus untuk buat loan dan hanya perlukan asset untuk buat cagaran, boleh cuba...

- lepas dapat tanah tu dan dicagar di bank, tak perlu lah nak buat buat levelling atau infrastructure untuk jual balik kalau ada market...boleh terus jual dengan harga lebih tinggi dari yang tuan tanah ni jual...setelkan terus hutang bank 2 juta tuh...

boleh call saya zul 019-912 6114

p/s: Ini bukan scam...kita bincang sampai puas hati...tengok dokumen sampai puas hati, baru la apply loan...tanah ada terhad, 1st come 1st serve...

gengjawa
16-07-2009, 01:29 PM
ok...ada bincang dengan tuan tanah...

- tak perlukan LA pun takpe...tapi sape2 yang yakin proposalnya boleh lulus untuk buat loan dan hanya perlukan asset untuk buat cagaran, boleh cuba...

- lepas dapat tanah tu dan dicagar di bank, tak perlu lah nak buat buat levelling atau infrastructure untuk jual balik kalau ada market...boleh terus jual dengan harga lebih tinggi dari yang tuan tanah ni jual...setelkan terus hutang bank 2 juta tuh...

boleh call saya zul 019-912 6114

p/s: Ini bukan scam...kita bincang sampai puas hati...tengok dokumen sampai puas hati, baru la apply loan...tanah ada terhad, 1st come 1st serve...

boleh wak tau tanah nie ada dimana?
value tu dari agent bank ker?
klu wak nak topup OD wak sekarang nie
boleh ker guna geran tersebut?
klu dah siap value mybe xlama proses

gengjawa
16-07-2009, 01:35 PM
Salam,

Ada seorang businessman yang menawarkan bantuan untuk sesiapa yang mempunyai LA projek tetapi tidak mempunyai modal untuk memulakan projek. Idea beliau begini.

Beliau sedia untuk mencagar tanah kepada peminjam bank dengan syarat peminjam mesti membayar separuh dari harga tanah kepada beliau...

Katakan setelah dinilai harga tanah, bank sanggup memberi pinjaman sehingga RM 4 juta. Beliau hanya ingin menjual tanah tersebut dengan harga RM2 juta (harga tanah yang dinilai mencecah RM4 juta). Jika peminjam berjaya meminjam RM3 juta, RM2 juta hendaklah dibayar kepada businessman tersebut (beli tanah tersebut dengan harga RM2 juta). RM 1juta lagi boleh la wat modal projek.

Aku pun pening nak crite, berbelit2... korang tanye la, nanti aku jawab...

2statement tt buat wak bertambah pening#:-S
memula tuan tanah mau cagarkan kat bank
lepas dpt duit 2Juta tuan tanah kira menjualnya pula kan?
masalah kat sini timbul lepas loan nie lepas kira la 3Juta
geran tentu dah dicagar kat bank
macam mana nak tukar hakmilik lepas tuan tanah dpt 2Juta tu:-?
klu nak tebus geran peminjam kena langsaikan hutang 3Juta tu dulu

encikz
16-07-2009, 06:19 PM
2statement tt buat wak bertambah pening#:-S
memula tuan tanah mau cagarkan kat bank
lepas dpt duit 2Juta tuan tanah kira menjualnya pula kan?
masalah kat sini timbul lepas loan nie lepas kira la 3Juta
geran tentu dah dicagar kat bank
macam mana nak tukar hakmilik lepas tuan tanah dpt 2Juta tu:-?
klu nak tebus geran peminjam kena langsaikan hutang 3Juta tu dulu

salam, nak crite detail pun, aku tak brape detail lg...secara konsepnya begitulah...secara teknikal, aku kena bawak jumpa owner bagaimana dia nak buat...

betul hutang tu jadi 3 juta...tapi hutang 2 juta yg menggunakan tanah sebagai cagaran tuh boleh diselesaikan terus jika dapat menjual kembali tanah tu ke pihak lain, betul tak?

geran yang dicagar dibank boleh dijual kalau mahu setel hutang kan? macam beli kereta buat loan, kereta tu masih hak bank sebab kita belum abis bayar...tapi keta tu masih boleh dijual...

encikz
16-07-2009, 06:28 PM
boleh wak tau tanah nie ada dimana?
value tu dari agent bank ker?
klu wak nak topup OD wak sekarang nie
boleh ker guna geran tersebut?
klu dah siap value mybe xlama proses

wak...bank lain sy tak tau..owner kate SME bank boleh bagi pinjaman rm4juta selepas menilai tanah tu...owner nak dlm rm2 juta jer...market disitu, kalau tanah tepi jalan mesti lebih dari rm25 sekaki...owner nak dlm rm20 sekaki...

tanah di bangi, area sg merab...tak jauh dari tangki air besar tuh...

gengjawa
17-07-2009, 08:04 AM
wak...bank lain sy tak tau..owner kate SME bank boleh bagi pinjaman rm4juta selepas menilai tanah tu...owner nak dlm rm2 juta jer...market disitu, kalau tanah tepi jalan mesti lebih dari rm25 sekaki...owner nak dlm rm20 sekaki...

tanah di bangi, area sg merab...tak jauh dari tangki air besar tuh...

ok,klu boleh sabtu nie kita sama2 turun jumpa owner & tgk tanah
boleh ke? nnt kat sana kita bincang lebih detail:)

encikz
17-07-2009, 05:13 PM
ok wak...sy cuba aturkan...hari sabtu tak dapat pasal owner berada di luar KL...mungkin next week hari kerja...dalam selasa atau rabu...

mharith
31-07-2009, 02:12 AM
bg no kontak

otaida00taj
31-07-2009, 03:10 AM
main juta-juta pulak tu...