PDA

View Full Version : Kurma Yahudi


m13jump
21-09-2006, 03:12 AM
Dapat dari forum lain,
sekadar berkongsi info semoga dapat bersama manfaatkan


KURMA YAHUDI.......!!!!!!!!!!!
Assalamu'alaikum


Sekarang bulan puasa bakal menjelma.........berhati-hati........be careful
of Kurma Yahudi . Tolong Distribute!


Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan tetapi
dihasilkan dari negara Israel ..dan diimport serta dikotakkan di Singapura
tapi di edarkan di Malaysia.Ia ditanam di satu kawasan luas di bahagian
timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin. Ia dipunyai oleh seorang
Yahudi yang kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya berbangsa Yahudi dan hasil
penjualan kurma itu digunakan untuk tabung orang-orang Yahudi.


Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura. Para Muslimin
sekalian diharap jangan membeli kurma jenis ini..kasihanlah terhadap rakyat
Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam oleh rejim Yahudi ini.


Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun,walaupun dari segi ekonomi.


Plzzzz sampaikan kepada rakan2 yg lain terutama sanak saudara kita...


p/s : infromation ni ku dapat dr kawan ku....ku x dapat pastikan kesahihannya lagi tapi atleast kita sentiasa berhati2 dgn tipu daya kaum Yahudi laknatullah...Wallahu'alam...

namelessoi
21-09-2006, 03:37 AM
jgn beli kurme nih....kite cek dulu la..baru beli...

m13jump
21-09-2006, 03:47 AM
jgn beli kurme nih....kite cek dulu la..baru beli...

Kalau die bagi jenama die lagi senang,

nanti la kalau jumpe bagitau la nama die atau post gambar kat sini ke lagi senang semua bleh tahu.

aurakaya
21-09-2006, 05:31 AM
dah bertahun2 aku beli kurma YUSSUF TAIYOB je.. yg lain x best! :lol:

the_vangardx
21-09-2006, 08:11 AM
hm..takpe sekadar mengingatkan yg lain..terima kasih kerana berkongsi

aurakaya
21-09-2006, 08:13 AM
jgn beli kurme nih....kite cek dulu la..baru beli...

Kalau die bagi jenama die lagi senang,

nanti la kalau jumpe bagitau la nama die atau post gambar kat sini ke lagi senang semua bleh tahu.

kan dah dibagitau jenamanya JORDAN RIVER.. ngko ni..
ngko yg bukak thread tapi x baca artikel tu ek! :badgrin:

farizal
21-09-2006, 09:21 AM
hahahaha.... post topik tapi x baca dulu :lol: xpe², at least boleh berkongsi cerita dan alert kawan² kat sini :)

gone83
21-09-2006, 09:39 AM
kalau cap sungai jordan, camne plak?

kasturi
21-09-2006, 10:02 AM
BOIKOT SEMUA BARANGAN ISRAEL LAKNATULLAH!!!!

m13jump
21-09-2006, 11:13 AM
BOIKOT SEMUA BARANGAN ISRAEL LAKNATULLAH!!!!

Kalau betul2 boikot banyak ooooo....
memang kering kntang la mesia ni...
banyak gak barang depa yang memang rakyat mesia pakai.

azlann1981
21-09-2006, 12:12 PM
BOIKOT SEMUA BARANGAN ISRAEL LAKNATULLAH!!!!

Kalau betul2 boikot banyak ooooo....
memang kering kntang la mesia ni...
banyak gak barang depa yang memang rakyat mesia pakai.

boikot yang mana mampu je la...

m13jump
21-09-2006, 12:17 PM
cuber korang tengok barangan buatan israel.
ni link die
barangan israel (http://www.inminds.co.uk/boycott-brands.html)

azlann1981
21-09-2006, 12:21 PM
cuber korang tengok barangan buatan israel.
ni link die
barangan israel (http://www.inminds.co.uk/boycott-brands.html)

pergh...banyaknya...
tapi bro aku rasa kebanyakkan barangan yang ko tunjuk tu adalah keluaran Amerika dan bukannya Israel......
tapi aku rasa shareholder2 company tu kebanyakannya terdiri dari bangsa Yahudi.....

aiman
21-09-2006, 12:32 PM
Nokia from Finland kan?
Mc Donalds dari US...
Maggi mee pun barang israel?
Ni keluaran negara israel ke atau ownernya yahudi?

kitty88
21-09-2006, 12:53 PM
boikot israel/yahudi

lazman
21-09-2006, 12:57 PM
tak sabar nak cari kurma bulat takde biji ni..poverite aku..
jgn org yahudi tanam gak dh ler..

m13jump
21-09-2006, 12:57 PM
Nokia from Finland kan?
Mc Donalds dari US...
Maggi mee pun barang israel?
Ni keluaran negara israel ke atau ownernya yahudi?

Tapi kire seangkatan gak tu,
duit yang depa dapat tu diperuntukkan tuk menghancur kan bangsa islam sedunia tu

aiman
21-09-2006, 01:00 PM
pasni tak boleh makan maggi lagi la huhuhu...
jom boikot barangan yahudi.
Wang yg anda belanjakan untuk beli barangan yahudi akan bertukar menjadi peluru2 yg akan menembusi tubuh kanak2 islam yg tak berdosa di palestin.

dakwah
21-09-2006, 02:18 PM
Nokia from Finland kan?

pakai M-MOBILE je nanti.. huhu

dakwah
21-09-2006, 02:19 PM
pasni tak boleh makan maggi lagi la huhuhu...

abistu mamee slrupp yang mawi dan rakan2nya leh makan x?

StanNero
21-09-2006, 03:12 PM
mamee slurrp..

ako promotor kat sure heboh dulu.. huhu.. ako masuk TV ..hheeh

ako ingat megi nie malaysia nyer.. sebab dari kecik dengaq megi

azlann1981
21-09-2006, 03:29 PM
pasni tak boleh makan maggi lagi la huhuhu...
jom boikot barangan yahudi.
Wang yg anda belanjakan untuk beli barangan yahudi akan bertukar menjadi peluru2 yg akan menembusi tubuh kanak2 islam yg tak berdosa di palestin.

sorry off topik sikit....aku ada dgr dulu yang maggi ni dibuat drpd tanah liat...betul ker??

rissa
15-08-2008, 05:39 PM
//fwd email

Salam,

Sekarang bulan puasa bakal menjelma maka berhati-hati...
Be careful of Kurma Yahudi...

Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan tetapi dihasilkan dari negara Israel dan diimport serta dikotakkan di Singapura tapi di edarkan di Malaysia.
Ia ditanam di satu kawasan luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin.
Ia dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya dan ramai pekerja-pekerjanya berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk tabung orang-orang Yahudi.

Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura.
Para Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenis ini dan kasihanlah terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam oleh rejim Yahudi ini.

Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun, walaupun dari segi ekonomi.


http://img141.imageshack.us/img141/369/kurmakq0.gif (http://imageshack.us)http://img168.imageshack.us/img168/2770/kurma2gv7.gif (http://imageshack.us)

http://img98.imageshack.us/img98/8950/kurma3wx6.jpg (http://imageshack.us)

http://img167.imageshack.us/img167/1677/kurma5lc5.jpg (http://imageshack.us)

http://img167.imageshack.us/img167/6245/kurma6wt9.jpg (http://imageshack.us)

http://img396.imageshack.us/img396/1933/kurma8qs3.jpg (http://imageshack.us)

http://img141.imageshack.us/img141/950/kurma7dp9.gif (http://imageshack.us)http://img501.imageshack.us/img501/9362/kurma9pg8.gif (http://imageshack.us)


Pls support the boycotting!


p.s makanlah kurma Yusuf Taiyoob... :)

Gila Komik
15-08-2008, 05:40 PM
ade ke jual kat malaysia ni...so far aku x pernah jmpa lagi

dek_ang
15-08-2008, 05:40 PM
waa...thanks for d info....

hazwan17
15-08-2008, 05:42 PM
tq tuan tanah...
tp x pnh jumpe lg

rissa
15-08-2008, 05:44 PM
ya me too, but papehal pun klau nak beli kurma kat mana2, better tanya dulu jenama apa and produce dari mana utk precaution especially @ pasar2 mlm

ikscentre
15-08-2008, 05:45 PM
info yg bgs...
alert suma..

dek_ang
15-08-2008, 05:45 PM
tq tuan tanah...
tp x pnh jumpe lg

tapi kalau terjumpe tu jangan le beli plak...:D

mustopa_a
15-08-2008, 05:46 PM
maklumat berguna..:)cgrock

amira88
15-08-2008, 05:54 PM
hurm...

thanks for info.......

bintang4
15-08-2008, 05:56 PM
Beli kurma timbang kati jer..

lutttfi
15-08-2008, 06:05 PM
ak tgk kat gambo..
macam kat tesco jer..

Gila Komik
15-08-2008, 06:07 PM
ak tgk kat gambo..
macam kat tesco jer..

:-? :-? :-?

tesco 2 yahudi nye gak kan :-?

bintang4
15-08-2008, 06:08 PM
:-? :-? :-?

tesco 2 yahudi nye gak kan :-?

Betul tu bro..
tapi meriah jer org Islam kita borong kat sana...

Gila Komik
15-08-2008, 06:09 PM
Betul tu bro..
tapi meriah jer org Islam kita borong kat sana...

org kiter ni nmpak supermarket mmg ler meriah diorng kat sne...aku nak beli brg pn slalu nye kat pasar malam atau sewaktu gan nye je :D

lutttfi
15-08-2008, 06:10 PM
Betul tu bro..
tapi meriah jer org Islam kita borong kat sana...

aper nak buat bro..
dah jimat..
kalo nak salahkan pun xleh..

bintang4
15-08-2008, 06:11 PM
aper nak buat bro..
dah jimat..
kalo nak salahkan pun xleh..

Jadi sedikit sebanyak kita ni di kontrol org yahudi jugak kan..
Jangan sambut merdeka tahun ni..:mad:

Gila Komik
15-08-2008, 06:12 PM
Jadi sedikit sebanyak kita ni di kontrol org yahudi jugak kan..
Jangan sambut merdeka tahun ni..:mad:

emm...aku mmg jns x smbut merdeka pn...

x mnt la aku...dok konsert2

pas2 kondom bersepah2...:p

nippon_hokage
15-08-2008, 06:17 PM
nice job tuan tanah...


p/s: ada chop tesco tu....elek2 jek yek israel nih....


:)cgrock ...:)cgrock ...

peija06
15-08-2008, 06:27 PM
kurma timbang kati pn belum tentu lg..kita xtau product asal dia sbb xdak kotak..

Gila Komik
15-08-2008, 06:32 PM
fuh sib baik aku x shoping tesco

VAMP
15-08-2008, 06:34 PM
siap bgtau lagi product of israel.. thx 4 info

dek_ang
15-08-2008, 06:48 PM
fuh sib baik aku x shoping tesco

abis ko shopping kat mane bro..kat tmpat aku takde pilihan tpakse g tesco jugak..huhu

Gila Komik
15-08-2008, 06:50 PM
abis ko shopping kat mane bro..kat tmpat aku takde pilihan tpakse g tesco jugak..huhu

aku ade alamanda...kat situ ade carefour...tp x tau ler yahudi gak ke x ....tp klu barang makanan 2 slalu org tua aku beli kat pasar berdekatan je...

dek_ang
15-08-2008, 06:51 PM
aku ade alamanda...kat situ ade carefour...tp x tau ler yahudi gak ke x ....tp klu barang makanan 2 slalu org tua aku beli kat pasar berdekatan je...

cafu german punye tak silap aku...tapi takleh salahkan pembeli jugak...patutnye kerajaan la yg kene kawal..jangan bagi produk israel masuk mlaysia..ye tak?

Gila Komik
15-08-2008, 06:53 PM
cafu german punye tak silap aku...tapi takleh salahkan pembeli jugak...patutnye kerajaan la yg kene kawal..jangan bagi produk israel masuk mlaysia..ye tak?

2 la pasal...pembeli nak makan gak...klu cma tmpat ko, ade tesco plg dekat, nak wat cmne... :D

dek_ang
15-08-2008, 06:55 PM
2 la pasal...pembeli nak makan gak...klu cma tmpat ko, ade tesco plg dekat, nak wat cmne... :D

tu la...giant ade tapi jauh..minyak kete lagi..kalau minyak murah takpe gak bro....huh

nippon_hokage
15-08-2008, 06:57 PM
aper nak buat bro..
dah jimat..
kalo nak salahkan pun xleh..



byk tempat lain yg jimat bro...


p/s: x brapa elok tu amik pendekatan cam gitu...



:)cgrock ...:)cgrock ...

Gila Komik
15-08-2008, 06:59 PM
tu la...giant ade tapi jauh..minyak kete lagi..kalau minyak murah takpe gak bro....huh

so kesimpulanye, sape yg patut dipersalah kan??? :-?

carlzwanova
15-08-2008, 11:31 PM
thanx for the info

reeez80
17-08-2008, 02:28 AM
tq for the info.....

mamza
17-08-2008, 02:32 AM
tq brooooooooo

ims
17-08-2008, 02:38 AM
cafu german punye tak silap aku...tapi takleh salahkan pembeli jugak...patutnye kerajaan la yg kene kawal..jangan bagi produk israel masuk mlaysia..ye tak?


carefour pun yahudi punye.
dri perancis:D

gOdFeLLa
17-08-2008, 02:44 AM
cafu german punye tak silap aku...tapi takleh salahkan pembeli jugak...patutnye kerajaan la yg kene kawal..jangan bagi produk israel masuk mlaysia..ye tak?

Carrefour dari Perancis, bukan Jerman

BotBot
17-08-2008, 02:45 AM
yup...from france...kalu jerman Adidas lerrhehehe

gOdFeLLa
17-08-2008, 02:49 AM
Tesco pulak berasal dari UK

ims
17-08-2008, 02:53 AM
Tesco pulak berasal dari UK



yap!
TESCO singakatan pda tessa cohen.
nme isteri founder

razif1224
17-08-2008, 03:03 AM
hehehe..kes kurma nie... aku layan yusofffff taiyooobbbbbbb....

tengkubasri
17-08-2008, 03:05 AM
hehehe..kes kurma nie... aku layan yusofffff taiyooobbbbbbb....

yuppp layan yusof taiyobb je... dijamin Halal :D

mohdzairilanuar
17-08-2008, 03:34 AM
napa jakim atau ppim x keluarkan statement kata kurma ni buat dr israel kalu ada statement kan senang trus band produk ni kan.apapun kurma yusuf taiyobb still kurma terbaik untuk kita suma.......

ims
17-08-2008, 05:37 AM
napa jakim atau ppim x keluarkan statement kata kurma ni buat dr israel kalu ada statement kan senang trus band produk ni kan.apapun kurma yusuf taiyobb still kurma terbaik untuk kita suma.......


sblum ni PPIM prnah ajak malaysian pulaukan jews product ni.
mcam tahun lpas,PPIM suruh pulau colgate.x jlan jugak.
malah ade ckap2 yg ubat gigi mu'min tu PPIM punya kroni.

nippon_hokage
17-08-2008, 05:41 AM
so kesimpulanye, sape yg patut dipersalah kan??? :-?



keta broyg patut di persalahkan ....


psai mnyak dia x murah cam moto....


hue hue hue...

p/s : to tuan tanah keep up posting on yahudi product....good job bro


:)cgrock ....:)cgrock ....

gambate
17-08-2008, 06:10 AM
Beli kurma timbang kati jer..

hehe:)) :)paid :)cgrock

damiaphang
17-08-2008, 07:20 AM
yahudi laknatullah...

ader ke kat m'sia nie...:-?

x pernah nampak pun lg...:-?

BraderKepa
17-08-2008, 01:45 PM
mcm2 taktik diorang nih, dah la abis semua benda diorang dah conquer, smpai ke kurma plak skrang, mmg btol laknatullah la...

farouck
17-08-2008, 02:19 PM
boikot laaaa...

produk depa nie...

dia salah satu jihad dlm ISLAM..

kamal_kampong
17-08-2008, 02:24 PM
maklumat berguna..:)cgrock

yup..tq 4 info..

p/s..berkibar sakan jalur gemilang yer bro..:D

z3t_ex
17-08-2008, 03:15 PM
byk lagi produk dri yahudi nie,
mesti ade yg tau,
tapi buat x endah gakkn?
:-?

z3t_ex
17-08-2008, 03:19 PM
Keep an eye on the goods bar code: Israel's country prefix is 729.
http://www.boycottisrael.co.uk/images/barcode.gif

source:http://www.mylinkspage.com/israel.html

http://farm3.static.flickr.com/2336/2212080613_04853eb008_o.jpg

yg aku pelik,dlm gambar nie,
aku x jmpa logo Tesco,
:-?

nippon_hokage
17-08-2008, 04:40 PM
good job bro z3T


tq tq


:)cgrock ...:)cgrock ...

tokey jutawan
17-08-2008, 06:24 PM
x pernah jumpe lg pun

Wea Izre
17-08-2008, 10:38 PM
erkss ade ke kt mesia jenama nih?

nippon_hokage
17-08-2008, 10:40 PM
klo yg mc D n maggi tu den selalu jmpa....


siap ah pas ni..1st....fwd pd adik beradik....2nd.....3rd.....4th...



:)cgrock ...:)cgrock ...

Kurma
17-08-2008, 10:47 PM
Sama2 take note....

blindclownx
17-08-2008, 11:13 PM
trima kaseh......bahaya gak nie maner tau dorang tukar pek lain.........beli satu kontena,pastu pek dgn jemana lain...lagi bahya tu...

z3t_ex
18-08-2008, 12:12 AM
b'dasarkn gambar yg aku bagi tuh,
majoriti produk tuh ade jual kt negara kita.

DanielAriffin
18-08-2008, 12:18 AM
cafu german punye tak silap aku...tapi takleh salahkan pembeli jugak...patutnye kerajaan la yg kene kawal..jangan bagi produk israel masuk mlaysia..ye tak?

Hello geng...
Nak kawal macam mana... diaorang masuk ikut singapore dulu... then satu lagi.. menteri2 kita pon rajin buat usaha sama dgn diaorang... :))

rissa
18-08-2008, 02:38 PM
i was browsing thread2 yg lepas thus riss terjumpa thread yg sama... sorry, my bad :)

RE: mod/admin dipersilakan merge ya

thx

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=8809

may4ver
25-08-2008, 03:08 PM
Importance: High

http://i520.photobucket.com/albums/w326/may4ever_2008/untitled1.jpg

http://i520.photobucket.com/albums/w326/may4ever_2008/untitled-2.jpg

Salam

Sekarang bulan puasa bakal menjelma.........berhati-hati........be careful of Kurma Yahudi .. Tolong Distribute!

Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan
tetapi dihasilkan dari negara Israel ..dan diimport serta dikotakkan di Singapura tapi di edarkan di Malaysia.Ia ditanam di satu kawasan luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin. Ia dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk tabung orang-orang Yahudi.

Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura. Para
Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenis
ini..kasihanlah terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam oleh rejim Yahudi ini.

Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun,walaupun dari segi ekonomi.

may4ver
25-08-2008, 03:21 PM
ni pic buah kurma tu lagi...
so berhati2..

http://i520.photobucket.com/albums/w326/may4ever_2008/untitled5.jpg

http://i520.photobucket.com/albums/w326/may4ever_2008/untitled4-1.jpg

http://i520.photobucket.com/albums/w326/may4ever_2008/untitled4.jpg

http://i520.photobucket.com/albums/w326/may4ever_2008/untitled3.jpg

erDrAg00n
25-08-2008, 03:37 PM
mari boikot!!! thanx....aku akan alertkan kat membe2

azmimazda
25-08-2008, 03:42 PM
buat apa beli brand2 yg pelik2.. YuTa punya kan ada.. muslim lagi tu kan??

irsaffy
25-08-2008, 05:57 PM
ermm puasa dh dekat..hati2 time beli kurma tu..

dek_ang
25-08-2008, 06:03 PM
tak saba dah nak berpose nih..:D

CamperBoy
25-08-2008, 06:46 PM
haizzz...penipu betul saper buat cerite ni...

firstly... berita harian singapura tak pernah mendedahkan aper2

kedua... CERITA ni... aku dah dengar dari 4 tahun yang lalu... khabarnya...jual besar besaran di france. citer samerjugak la... orang kaya yahudi... ada ladangbesar...etc etc... cuma kali ni..story tukar... haper ke haper ntah...dari singapura terus kemalaysia... tsk tsk

pergilaa selidik dulu yee..banyak artikel korang boleh jumper yang backdated sampai tahun 2006 2004..etc... ini semua sepatutnya masuk dalam snopes!!

selidik sendiri... tapi korang semua ni lebih suka mendengarnya dari orang lain dan malas nak check for yourself... jadilaa orang islamyang sempurna...YANG PAKAI OTAK.

thank u.

tar_wow1983
26-08-2008, 09:57 AM
Perangi yahudi dan kroni2 nyer walau apa cara sekalipun...Allahuakbar...

killerbees
27-08-2008, 04:07 PM
aku ade jumpe link ni..brand jordan river

http://www.hadiklaim.com/

aidiryatim
27-08-2008, 07:28 PM
macam mana nk bezakn kurma2 nih keluaran negara mana? klu kurma yg just belonggok.. yg pack kt tupperware jernih tu.. yg RM4 satu.. tu dr mana lak? klu kurma yg yusof taiyoob tu pn import pukal.. tp packing kt kilang yusof taiyoob la ..kurma jenama ntah ape2 ntah tu? dr negara mana? kita pn x brp tau dr mana kn

CamperBoy
27-08-2008, 07:36 PM
Lagi satu, jgn fikir buah kurma KHAS untuk orang islam sahaja...

surfer957
27-08-2008, 07:40 PM
belilah... yusuf taiyoob..... :eek:

aidiryatim
27-08-2008, 07:41 PM
Lagi satu, jgn fikir buah kurma KHAS untuk orang islam sahaja...

tu la pasal.. tp org cam aku nih mmg belikurma yg dlm mangkuk plastik tu jer murah.. tp jenama xde .. yg jenis longgok tu..
klu kurma yusof taiyoob mmg kurma gred baik.. tp mahal la ..

wazri75
27-08-2008, 07:43 PM
Lagi satu, jgn fikir buah kurma KHAS untuk orang islam sahaja...
ye ke???
mungkin orang islam fikir kurma untuk islam aje...:eek:
trima kasih....

En. Rhoma Irama
28-08-2008, 01:08 PM
Salam semua,

Aku dapat email pasal kurma dua jenama ni, Jordan River dan King Solomon Dates. Dikatakan ada dijual di pasaraya-pasaraya besar. Sapa2 yang pernah terjumpa tolong sahkan perkara ni. Aku taknak dilabel sebagai penabur fitnah :D

Betul ke kurma ni berasal dari Israel?
Betul ke ada dijual kat pasaraya seluruh Malaysia


Kalau betul semua ni, mintak tolong elakkan dari membeli kurma nih.

http://i521.photobucket.com/albums/w338/alteclp/kingsolomondates.jpg http://i521.photobucket.com/albums/w338/alteclp/hadiklaim.jpg http://i521.photobucket.com/albums/w338/alteclp/jordanriver.jpg http://i521.photobucket.com/albums/w338/alteclp/jordanriver3.jpg
Sekarang bulan puasa bakal menjelma.........berhati-hati........be
careful of Kurma Yahudi ... Tolong Distribute!

Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan
tetapi dihasilkan dari negara Israel dan diimport serta dikotakkan
di Singapura tapi di edarkan di Malaysia. Ia ditanam di satu kawasan
luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin. Ia
dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya
berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk
tabung orang-orang Yahudi.

Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura. Para
Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenis ini..kasihanlah
terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam
oleh rejim Yahudi ini.

Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun,walaupun dari segi ekonomi.

http://i521.photobucket.com/albums/w338/alteclp/tescodates.jpg

http://i521.photobucket.com/albums/w338/alteclp/jordanriver2.jpg

http://i521.photobucket.com/albums/w338/alteclp/jordanriver1.jpg

En. Rhoma Irama
28-08-2008, 01:16 PM
lorr... dah ada thread ni ropernyer... pesal aku carik tak jumpa...
anyway mekacih encik mod :D :D :D

tun fischer
28-08-2008, 02:05 PM
Salam semua,

Aku dapat email pasal kurma dua jenama ni, Jordan River dan King Solomon Dates. Dikatakan ada dijual di pasaraya-pasaraya besar. Sapa2 yang pernah terjumpa tolong sahkan perkara ni. Aku taknak dilabel sebagai penabur fitnah :D

Betul ke kurma ni berasal dari Israel?
Betul ke ada dijual kat pasaraya seluruh Malaysia


Kalau betul semua ni, mintak tolong elakkan dari membeli kurma nih.


betul memang dari Israel, check kat website ni..
http://www.hadiklaim.com/contact.asp?cid=33

En. Rhoma Irama
28-08-2008, 04:12 PM
ok... thanks bro...:D

tebbaloi
22-08-2009, 10:40 PM
chain mail aku dapat dari member aku.. ikuti cerita berikut..


Dear all my fren, beware wit dis product sbb ofismate aku baru je kene bende ni....last 2 days dia g service kete kat naza (setapak)....so naza bg free gift kurma ni kat dia..smalam dia dtg ofis bwk kurma ni...ingatkan nak share ngan kteorg sumer...tapi ble tgk btul2 gamba kat kotak(gamba kat bawah), mcm gamba mother virgin mary...so kteorg sumer decide xnak makan sbb tanda halal pun xde.....

kteorg pun bagi la kat ofismate lain(cina)...even cina tu sndiri pun xbg kte org islam mkn sbb dia kate tu gamba mother....ble dapt email ni dari org lain,kteorg sumer terkejut...alhamdulillah la kteorg beware ngan gamba yg ade kat kotak kurma tu...so yg lain2, please beware dgn gift yg org bagi di bulan2 puase ni....


"Ya Allah, selamatkanlah umat Islam yg sedang sengsara di Lubnan, Palestin, Afghanistan, Iraq, Chechnya serta diseluruh pelosok dunia akibat dari angkara mungkar dan kekejaman musuh-musuh Mu. Peliharakanlah mereka, lindungilah mereka, kasihanilah mereka dan berikanlah rahmatMu ke atas mereka.

Amin, ya Rabbal A'lamin."


:o :o :o :o waspada semua... ~X( ~X(



http://i3.photobucket.com/albums/y63/tebbaloi/Image059.jpg


http://i3.photobucket.com/albums/y63/tebbaloi/Image060.jpg


http://i3.photobucket.com/albums/y63/tebbaloi/Image061.jpg


http://i3.photobucket.com/albums/y63/tebbaloi/Image062.jpg


http://i3.photobucket.com/albums/y63/tebbaloi/Image063.jpg


http://i3.photobucket.com/albums/y63/tebbaloi/Image064.jpg

Anonymous89
22-08-2009, 10:53 PM
kurma pon abih di celup dengan holy water..
huduh toii perangai depe nie ...

zamreda
22-08-2009, 11:00 PM
klau org tak sedar mmg termakan gak..

tebbaloi
22-08-2009, 11:03 PM
klau org tak sedar mmg termakan gak..

huhu itu lerr pasal.. tapi packing yg nih dah terang² tulis "mother"

apa jadah lerrr diorang yahudi niii :(scam

alisya
22-08-2009, 11:11 PM
bahaya nih!! sapa2 tau berkenaan benda ni,sila bagi komen..

eboss
22-08-2009, 11:27 PM
belok info kat naza tu cepat...buang aja stok yang ada tu

missbumblebee
22-08-2009, 11:30 PM
naza ni geng dgn ****** gak ker...

eday84
22-08-2009, 11:36 PM
huhu mother plak tajuknye.. ish ish ish tak abes2 agenda diorg ni

fanlee
22-08-2009, 11:36 PM
biar betul kurma pun jadi bahan

imatheonlyone
22-08-2009, 11:42 PM
adoiii kurma lak jadi bahan....

bemiesworld
23-08-2009, 12:06 AM
ish nak makan kurma pun dah rasa takut dah ni.. apa2 pun beware..

damiaphang
23-08-2009, 06:27 AM
berwaspadalah kita semua dgn taktk ini...

haikal09
23-08-2009, 06:36 AM
apa kejadahla NAZA ni.dalam punya byk kurma,yg ni jgk dia pilih.kalau dah kaya sgt dgn duit AP inilah jadinya

adar
23-08-2009, 06:44 AM
http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b/11069469c5ace85c0025735300167617?OpenDocument

Soalan
:
Sempena Ramadhan yang mulia ini ada Kurma dari Iran Rotab Madu Mother (Fresh dates Bam) dipasaran ada emel mengatakan kurma itu direndam dengan air Holywater (kristian) betul ke. Mcm mana kesahihannya.kami bimbang.
.
Jawapan
:
Setakat ini tiada laporan yang mengatakan bahawa Kurma dari Iran Rotab Madu Mother (Fresh Dates Bam) dipasaran telah direndam dengan air holywater (kristian). jika mana-mana pihak mempunyai bukti yang meyakini atas perbuatan sedemikian, bolehlah membuat aduan secara bertulis dengan bukti-bukti yang mencukupi untuk pihak kami membuat siasatan dan mengambil tindakan yang sewajarnya.

hazwan17
23-08-2009, 06:55 AM
erm..kne jga2 ni..mknla kurma yusof tayob(btl x ak eja ni??)haha

jutawanzaman
23-08-2009, 07:13 AM
beli yg yusuf taiyoob sudah ler...

shukcaya
23-08-2009, 07:57 AM
efeknye? :-?

azx1914
23-08-2009, 08:04 AM
macam macam tipu helah utk sesatkan umat islam beware!!!

hairel.jay
23-08-2009, 08:08 AM
ermmm macam2 hal...

zeal_tech
23-08-2009, 08:37 AM
giler argh....
yg naza tu x sedar ke...saje je bg menda ni sbg gift...?

wanzex
23-08-2009, 08:43 AM
mcm2 cara diorang buat utk menjahanamkan Islam....hati2 semua!

lelakigila
23-08-2009, 08:48 AM
Mana satu yang sebut pasal holy waternya? :o
tak baik main tuduh2 bulan posa ni... :D

lagipun buah kurma tak perlu tanda halal... :D

neosham8485
23-08-2009, 09:15 AM
aduh... gilo punye yahudi... hati kwan2 semua.

wanzex
23-08-2009, 09:16 AM
waswas jgn makan...abaikan aje!

insyi©
23-08-2009, 10:29 AM
naza ni geng dgn ****** gak ker...

bukan camtu...kadang2 company besar2 ni dapat kurma byk2 dr client depa jugak....so depa bg kat customer. ada yg order cara pukal dr mana2 supplier...so supplier tu la yg beli kurma tu....

lanst
23-08-2009, 01:26 PM
Hati2 jer..klu rase was2 jgn beli...

P/s:Dunia Akhir Zaman!!! mcm2 yg kita dengar...

fanlee
23-08-2009, 01:29 PM
hati hati jer la

peija06
31-08-2009, 03:38 PM
mgu lpas ade membe opis bg free kat aku kurma. belek pnye belek ade tulisan hebrew plak..aku xbwk balik umah n tinggal je kat opis.:-?#:-S
klo dah ade mintak mod delete eh..search kat google xjmpa plak kurma yg aku dpt.cuma yg ni je ade..:(
http://www.aqsa.org.uk/Portals/0/dates/eflyer_blue.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/2538/a5white.jpg
http://www.aqsa.org.uk/Portals/0/dates/check_the_label_back.jpg
http://www.aqsa.org.uk/Portals/0/dates/check_the_label_front.jpg
lg info psl kurma..:)

BOYCOTT ISRAELI DATES

This Ramadhan, DON'T break your fast with Israeli Dates.

Ramadan is a time of year when we remember those who are less fortunate than ourselves. When we break our fasts with dates, it would be an affront to us all if these dates were the produce of Illegal Israeli settlements built on land stolen from Palestinians.

Israeli produced Medjoul dates are grown in the Jordan Valley within Illegal Israeli settlements. They form a large part of the agriculture from these settlements and they are exported all over the world. Purchasing these dates means that you are actually helping Israeli settlements to continue to exist.

Israelis will claim that Palestinians are allowed to work on the land of these settlers and therefore they are provided with jobs and a boycott will harm them. In actual fact, these Palestinians are employed for paltry wages, and they are required to do the back-breaking work that the Israeli settlers will not do themselves. This means the Israeli settlers reap the rewards for the harvests while doing very little of the work themselves.

Palestinian children are employed by these settlers, and they are forced to work long hours under a hot baking sun for small sums of money. This exploitation means that these children miss out on an education.

Most of these dates are exported to Europe.
sumber : http://www.aqsa.org.uk/RESOURCES/BoycottIsraeliDates/tabid/163/language/en-GB/Default.aspx
http://pedulipalestina.blogspot.com/2009/08/israeli-dates-background-and-action.html

ni gmba drp aku sndiri..kurma ni mudah je dpt kat tmpat aku..ade tulisan hebrew yg umumnya digunakan oleh kaum israel.
http://img84.imageshack.us/img84/9857/kurma.jpg

WangEmas
31-08-2009, 03:41 PM
thanks bro..

peija06
31-08-2009, 03:43 PM
thanks bro..

same2 bro..aku rase retailer byk dpt kurma drp israel skang ni.thun lpas pn ade isu ni.soal dari mane sumber kurma ni xjd soalan bg sesetgh org pd masa skang.mgkin psl rege dia murah kot..:-?
adess..~X(

tokmat™
31-08-2009, 03:48 PM
kurma bulan posa ni biasanya sia beli Yusuf Taiyoob punya je.... :)

peija06
31-08-2009, 03:53 PM
kurma bulan posa ni biasanya sia beli Yusuf Taiyoob punya je.... :)

hehe..YT mmg puas hati.:)cgrock
sesetgh org suka beli yg timbang kat kedai.jd bleh pilih nk bape kilo.kdg2 sbb diorg slalu dpt kurma yg buruk bila beli kurma dlm kotak..aku pon pnah terkne gak..:">
tp asal kurma yg timbang ni pon drp kotak jgk..jd mcmana ngan sumber asal kurma dia ni eh?:-?

yg aku pnah tgk, kurma yg made in israel ni drp jenis rotab atau kurma madu..yg jenis lain?xpnah lg jmpa..ade sape2 pnah jmpa?:-?

nwar
31-08-2009, 03:54 PM
thankks for info otai2 CG ku...

tokmat™
31-08-2009, 03:57 PM
hehe..YT mmg puas hati.:)cgrock
sesetgh org suka beli yg timbang kat kedai.jd bleh pilih nk bape kilo.kdg2 sbb diorg slalu dpt kurma yg buruk bila beli kurma dlm kotak..aku pon pnah terkne gak..:">
tp asal kurma yg timbang ni pon drp kotak jgk..jd mcmana ngan sumber asal kurma dia ni eh?:-?

yg aku pnah tgk, kurma yg made in israel ni drp jenis rotab atau kurma madu..yg jenis lain?xpnah lg jmpa..ade sape2 pnah jmpa?:-?
kalau yg jual kurma jenis timbang ni...memang kita tak dapat nak pastikan....
tapi YT pun ada gak yg timbang kilo... :D

peija06
31-08-2009, 04:01 PM
kalau yg jual kurma jenis timbang ni...memang kita tak dapat nak pastikan....
tapi YT pun ada gak yg timbang kilo... :D

a'a..bgusle klo sume pekedai amik YT..:D:)cgrock
aku pon hrp begitu.

klo nk lawan israel mmg dh xmampu, jgn pula kita yg membeli nya..:)

my.name.is.nad
31-08-2009, 04:13 PM
banyak dah ni kat pasaran... sbb dah metality org Islam kat Malaysia ni kalau kurma maksudnya Islam and dari pengeluar Islam

peija06
31-08-2009, 04:18 PM
banyak dah ni kat pasaran... sbb dah metality org Islam kat Malaysia ni kalau kurma maksudnya Islam and dari pengeluar Islam

hmm..yg ni mmg jd mangsa keadaan yg makin global.klo pakcik2 tua yg xdpt nk baca 2 blh tahan lg..#:-S

ape kate politician?xde pon stakat yg aku tau ade tindakan atau drp pihak berkuasa tempatan mcm jabatan agama..:-?

xkan buat2 xnmpak je..huhu..~X(

abg_boyot
31-08-2009, 04:23 PM
dah banyak ke yg terlepas kat pasaran bro..?.

peija06
31-08-2009, 04:30 PM
bru aku igt, kurma yg aku tinggal kat opis 2 ade logo 'jordan river'.

ade jgk isu kurma yg diproses menggunakan holly water.tp smpai skang 'siasatan' masih lg dibuat oleh jabatan agama yg berkaitan..link:http://www.islamgrid.gov.my/qna/index.php?cari=kurma

psl kurma israel ni stakat xdak lg..cemana bleh terlepas ni eh?atau mmg xdehal pnye kurma drp israel mcm McD, Coca Cola n etc?
sorile klo ade terkena..sbnarnye klo blh, kita semua xmahu semua ni..tp kita tlh 'dibudayakan' oleh keadaan global dgn situasi keperluan kita hnya blh didapati dgn sumber yg terhad atau sbb2 yg lain..

peija06
31-08-2009, 04:32 PM
dah banyak ke yg terlepas kat pasaran bro..?.

em..nk kata terlepas dh dpt nk bgtau..
sbb kurma ni xde lg jd isu n tindakan dari pihak berkuasa mmg xdak lg kot..:(

peija06
01-09-2009, 11:01 AM
http://img84.imageshack.us/img84/9857/kurma.jpg

bru je amik gmba kurma drp opis aku..
yg ni pon diragui walaupon xdisenaraikan dlm kempen website.:-?

tgk saje tulisan hebrew kat kotak tu..klo xsilap aku, negara2 timur tgh maupun meditteranean islam xmenjalankan kegiatan ekonomi ngan negara israel..jd kepada siapa lg pengguna ni yg menggunakan bahasa/tulisan hebrew?:-?

Zordeck
09-08-2010, 10:26 PM
http://us.mg60.mail.yahoo.com/ya/download?mid=1%5f1762%5fAJxzbHwAAQFkTFKF6A6LU2j%2f t9k&pid=5&fid=Inbox&inline=1

Lusa, bakal menyambut 1 Ramadhan, semua org berpusu-pusu ingin membeli kurma yg pasti sebagai pembuka selera ye tak..Disini juga, sy ingin menyampaikan berita yang agak kurang menyenangkan saya dan tentu pasti berita ini agak kurang menyenangkan anda semua ye tak:(:(

Ok, sy ada mendapat tahu bahawa kurma juga merupakan salah 1 produk import ISRAEL Laknatullah yang berjenama JORDAN RIVER
Nie gambar dia

http://us.mg60.mail.yahoo.com/ya/download?mid=1%5f1762%5fAJxzbHwAAQFkTFKF6A6LU2j%2f t9k&pid=8&fid=Inbox&inline=1
http://us.mg60.mail.yahoo.com/ya/download?mid=1%5f1762%5fAJxzbHwAAQFkTFKF6A6LU2j%2f t9k&pid=2&fid=Inbox&inline=1
http://us.mg60.mail.yahoo.com/ya/download?mid=1%5f1762%5fAJxzbHwAAQFkTFKF6A6LU2j%2f t9k&pid=4&fid=Inbox&inline=1
http://us.mg60.mail.yahoo.com/ya/download?mid=1%5f1762%5fAJxzbHwAAQFkTFKF6A6LU2j%2f t9k&pid=7&fid=Inbox&inline=1
http://us.mg60.mail.yahoo.com/ya/download?mid=1%5f1762%5fAJxzbHwAAQFkTFKF6A6LU2j%2f t9k&pid=6&fid=Inbox&inline=1:(scam

Harap tolong sebarkan demi menjaga supaya RAMADHAN kite diberkati ALLAH..sy tak pasti adakah kalo kite membelinya dikira sebagai makanan syubhah, bg la pendapat..

Hang B Hang F
09-08-2010, 10:28 PM
er bro gmbr takda..

BasicCX
09-08-2010, 10:29 PM
Copy paste gambar dalam emel memang tak keluar TT.

cucu_tok_saman
09-08-2010, 10:30 PM
tak dapat bukalah..........macam mana rupanya?:-?:-?

Zordeck
09-08-2010, 10:33 PM
haa, br boleh...tenet U lembap

kerunai
09-08-2010, 10:33 PM
TT forward kat saya le ..

Zordeck
09-08-2010, 10:35 PM
sape yg nk email tu, leh bg email kt sini..t sy forward

mrbesen
09-08-2010, 10:35 PM
apa neh TT. gambar semua link dari mail yahoo.

apa daaaa

Zordeck
09-08-2010, 10:40 PM
apa neh TT. gambar semua link dari mail yahoo.

apa daaaa

Aduyaiii~X(~X(~X(
tenet kt U plak jem..

chip555
09-08-2010, 10:40 PM
http://3.bp.blogspot.com/_cOkhP75Ap8w/SKRkqRVbw3I/AAAAAAAAABY/ycShCnvz9R4/s320/KURMA.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_cOkhP75Ap8w/SKRkqiuaagI/AAAAAAAAABg/sBpVZIX5LNY/s320/produk.gif
ni kot.... gambarnya...

pokding
09-08-2010, 10:40 PM
ooo...kurma ni ker...

carkeyspin
09-08-2010, 10:41 PM
mno gmbo ni..??x timbui pn..dh bnyk kali try
sama jer...

ahib0205
09-08-2010, 10:42 PM
http://1.bp.blogspot.com/_cOkhP75Ap8w/SKRkqPoaIzI/AAAAAAAAABQ/zU__QG0MJBg/s320/kur.jpg

kurma ni tak pernah tgk pun :-?

Zordeck
09-08-2010, 10:43 PM
mno gmbo ni..??x timbui pn..dh bnyk kali try
sama jer...

sy dh edit balik...sory salah format edit and tenet asyik loss jer malam nie

Zordeck
09-08-2010, 10:44 PM
tak sure sama ada available kt Malaysia market or not..tp kt singapore ada benda nie

ahib0205
09-08-2010, 10:44 PM
http://img840.imageshack.us/img840/9771/kurmaisrael.jpg

hm.... katanya kurma ni diiport dan dikotakkan di singapura? betul ke?

ahib0205
09-08-2010, 10:50 PM
http://www.hidayatullah.com/images/stories/kurmaisrael_thumb.gif


Tahukah Anda, ketika menikmati kurma di bulan Ramadhan, bisa jadi kurma yang Anda nikmati keluaran Israel

Hidayatullah.com--Setiap tahun Israel melakukan panen awal saat bulan Ramadhan. Mereka memanen kurma yang ditanam orang-orang Palestina, di bumi Palestina dengan buruh orang Palestina, yang dijual ke seluruh penjuru dunia - terutama Eropa, dan kemudian dibeli dan dinikmati oleh orang-orang muslim.

Tahun 2004, Pengadilan Internasional memutuskan bahwa pemukiman penduduk Israel di Palestina adalah ilegal. Mereka membangun rumah, gedung, dan menanam di atas tanah rampasan milik orang Palestina.

Di tanah itu pula mereka menanam kurma, yang merupakan tanaman utama pertanian mereka. Hampir separuh dari pertanian kurma itu terletak di Lembah Jordan. Semuanya dikontrol oleh orang Israel. Jika panen melimpah, tentu mereka yang akan menikmati hasilnya.

Memanen buah kurma bukanlah pekerjaan ringan. Pekerjaan itu sangat sulit dan melelahkan. Israel membawa buruh-buruh Palestina untuk dipekerjakan di perkebunan kurma tersebut. Setiap pukul 5 pagi, para buruh itu diangkut dengan mobil derek dan dijatuhkan di pepohonan kurma yang tingginya bisa mencapai 8-12 meter, setinggi bangunan 4 lantai.

Mereka dibiarkan bergelantungan di pohon-pohon kurma setiap harinya, bisa hingga 8 jam. Tanpa ada waktu beristirahat, tanpa ada alat yang bisa membantu mereka turun dari pohon. Mereka baru bisa turun jika mobil derek datang menjelang senja.

Para buruh Palestina itu harus bekerja memenuhi target hanya dengan satu tangan, karena tangan satunya digunakan untuk berpegangan di pohon. Mereka sama sekali tidak bisa berhenti, bahkan hanya untuk membuang hajat kecil.

Jika mengeluh atau tidak memenuhi target yang ditetapkan, mereka akan kehilangan pekerjaan. Akibatnya keluarga mereka akan kelaparan.

Orang-orang Palestina yang menjadi buruh itu bukanlah orang-orang dewasa yang bertubuh kekar. Kebanyakan anak-anak. Mereka terpaksa putus sekolah dan bekerja di sana karena miskin.

Israel sendiri sengaja memilih anak-anak untuk dijadikan buruh pemetik kurma. Bahkan mereka mengeluarkan surat izin kerja untuk bocah-bocah itu.

Israel lebih menyukai anak-anak kecil sebagai buruh karena mereka lebih lincah, bisa memanjat pohon lebih cepat, dan mudah untuk dicurangi serta dilecehkan.

Sebagian besar kurma-kurma Palestina itu, sekitar 80%, diekspor ke luar negeri dengan tujuan utama Eropa. Di Eropa, kurma hasil penderitaan rakyat Palestina itu merajai 10% pasar Eropa. Tahun 2005, kurma-kurma itu menjadi hasil pertanian ekspor utama bagi Israel.

Dua perusahaan terbesar di antara banyak perusahaan Israel yang mengelola pertanian kurma di Palestina adalah Agrexco dan Hadiklaim.

Agrexco dimiliki separuhnya oleh pemerintah Israel. Perusahaan itu menangani 60-70% dari seluruh produk yang dihasilkan dari wilayah pendudukan. Kurma yang dikelolanya diberi merek dagang Carmel, Jordan Plains, dan Jordan Valley.

Hadiklaim menjual 65% dari total kurma yang dihasilkan Israel. Kurmanya diberi merek dagang King Solomon dan Jordan River. Mereka juga mensuplai kurma tanpa merek, yang kemudian diberi merek sendiri oleh penjualnya. Toko-toko yang menjual kurma Israel dengan merek toko mereka, di antaranya Marks & Spencer's, Sainsbury's, Tesco's, and Waitrose.

Terkadang, kurma-kurma itu diberi label “produced in the West Bank (diproduksi di Tepi Barat)”.

Maka perhatikanlah wahai Muslim atas apa yang kita makan. Jangan beli kurma-kurma Israel!


sumber: http://www.hidayatullah.com

ahib0205
09-08-2010, 10:57 PM
http://img155.imageshack.us/img155/571/boikotkurma.jpg

saya jumpa ni... #:-S


sumber: http://sesamaislam.blogspot.com

msaifziec
09-08-2010, 11:05 PM
so kpd semua penjual kurma jangan borong produk import ISRAEL Laknatullah yang berjenama JORDAN RIVER ni klau anda xnk rugi..

ahib0205
09-08-2010, 11:15 PM
Jordan River Dates
http://boy.co.tt/media/uploads/products/image_12.jpeg
Some of these dates are grown in Israeli settlements in the Jordan River valley.


Hadiklaim Date Growers Cooperative
http://boy.co.tt/media/uploads/logos/logo_14.gif

Exports dates from Israel and from Israeli settlments in the occupied territories, especially in the Jordan Valley.

The company markets dates under the brand names of Jordan River, Jordan River Bio-Top and King Solomon, and under private labels of supermarket chains.
Hadiklaim's marketing is handled by Almog Tradex.

A cooperative of Israeli date growers.The company has been the exclusive distributer of dates for Marks and Spencers, Tesco and Migros.

ni website pengeluar
http://www.hadiklaim.com/
:mad:


CONTACT US
Hadiklaim
Israel Date Growers' Cooperative

6 Harutz street,
Tel Aviv, 67060
Israel :(scam

Tel: 972-3-6389555
Fax: 972-3-6885999



SUMBER: http://boy.co.tt/

ahib0205
09-08-2010, 11:20 PM
JORDAN RIVER (From Wikipedia, the free encyclopedia)

The Jordan River is a river in Southwest Asia flowing to the Dead Sea. In Judaism, the river serves as the eastern border of the "Eretz Yisra'el", the Land of Israel. In Christian tradition, Jesus was baptized here by John the Baptist. The Hashemite Kingdom of Jordan takes its name from this river


sumber: http://en.wikipedia.org/wiki/Jordan_River

cyborg
09-08-2010, 11:21 PM
Bukan setakat Israel sahaja, USA juga mempunyai produk kurma. Memang ada brand USA tapi aku dah lupa pulak .
Ingat kurma dalam bahasa Inggeris ialah dates .

AuraSuccess_88
09-08-2010, 11:32 PM
hehehe
tak dpat tgok juga loh.... email kasi tgok di aurasuccess88@yahoo.com.my

nak tgok juga

irsaffy
09-08-2010, 11:43 PM
selain kurma yahudi kene hati2 gak dgn kurma kristian jenama 'Mother'..

'Kurma yg mencurigakan [direndam dgn holywater?]'

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=94299

ahib0205
09-08-2010, 11:45 PM
rupanya ada member kita dah penah up thread pasal kurma ni :)

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=8809

ahib0205
09-08-2010, 11:48 PM
hm.. kalau macam tu nak langkah selamat jauhi keraguan.

Lebih baik makan kurma yang dah jelas sumbernya. kan kawan-kawan? :)

TamingSari
09-08-2010, 11:57 PM
aduh.. kurma pun kene gak ke..

KLVIPER
10-08-2010, 12:00 AM
Macam2lah.

iamloco
10-08-2010, 12:00 AM
holywater lg? benda ni kan mengarut.

KLVIPER
10-08-2010, 12:03 AM
Macam tu ke mother virgin mary? Melayu memang pandai bab2 ni! Hiks

AuraSuccess_88
10-08-2010, 12:05 AM
sudah terang lagi bersuluh

kancil biru
10-08-2010, 12:11 AM
baca ja bismilah sblm makan ..insyallah allah akan melindungi kita

mohdridzuan®
10-08-2010, 12:20 AM
kene sentiase berhati-hati,
macam2 cara kotor dorang gune.

janggut_X
10-08-2010, 10:12 AM
agak agak kalau termakan kurma ni apo terjadi? golap ko hati? apo apo pun tengQ tt sobab bagitau ni.

meerul
10-08-2010, 10:24 AM
Macam2 arrr skang nih Ya Allah Selamatkanlah kami semua umat ISlam dr termakan dan terminum perkara2 yg HARAM

pecot85
10-08-2010, 06:11 PM
agak agak kalau termakan kurma ni apo terjadi? golap ko hati? apo apo pun tengQ tt sobab bagitau ni.

kalau makan sebelum waktu berbuka..batal puasa..itu yg den pasti

KLVIPER
10-08-2010, 06:15 PM
Apasal ye orang Islam percaya dengan holywater? Jika anda tidak mempercayai Christianity kenapa anda merasa takut dengan air paip yang bersih yang telah dijampi serapah bla..bla...bla... Cara dia orang?

p/s Jika anda tidak mempercayai adanya hantu dibelakang rumah anda kenapa anda harus berasa takut?

azwe_89
10-08-2010, 06:26 PM
#:-Sbahaya tul...

Sasuke Kun
11-08-2010, 09:16 PM
tak nmpk pun tulisan mother virgin?mungkin brand kurma tu mother.kaji dulu sblm hentam..

anipo
11-08-2010, 10:19 PM
macam2 cara la depa nak rosakkan islam... ~X(~X(

CL's
11-08-2010, 10:22 PM
aku baru je beli kurma YUTA Safia...
lagi best n selamat....
http://i190.photobucket.com/albums/z181/vidz21/safia.jpg
:">:">

zerovirus
11-08-2010, 10:25 PM
makan kurma Yusuf Taiyoob je ni bahaya tol

anipo
11-08-2010, 10:36 PM
makan kurma Yusuf Taiyoob je ni bahaya tol

post tergantung..? tlg huraikan lagi... :-?

kofflan
11-08-2010, 11:23 PM
gamabr tuu... kena tanye JAKIM, untk pengesahan

payne11
12-08-2010, 12:34 AM
makan kurma pun susah skg.tu yg jual lambak kt pasaraya lg bahaya, x tau ape cap dorg letak..

ADI78
12-08-2010, 12:48 AM
lahanat tul yahudi keparat ni

nadyasweet
12-08-2010, 01:10 AM
ala holy water if iman kuat tak tergugat pun..cuma kotor je la..uhh

zamans98
12-08-2010, 11:24 AM
WARNING

Ada gak KURMA dari Israel. Beware. Beli je made in Saudi, Tunisia, Egypt, Oman etc

rafiz2000
12-08-2010, 11:53 AM
ada jugak dengar kurma yang dibawak masuk dari negara israel..brand apa tak pasti

girlsilver
12-08-2010, 12:01 PM
WARNING

Ada gak KURMA dari Israel. Beware. Beli je made in Saudi, Tunisia, Egypt, Oman etc

copy dr blog...

Tetapi jangan terlalu ghairah untuk membeli kurma di pasaran terbuka negara kita,semak dan pastikan dahulu jenama tersebut. Jika ianya dikeluarkan oleh syarikat pembekal yang berasal dari negara kita atau arab dan yang pastinya dari negara islam tidak mengapa akan tetapi, di pasaran semasa kini terdapat kurma yang berjenama dari negara haram Israel.

Dikeluarkan oleh syarikat yang bernama Hadiklaim dibawah label jenama Jordan River dan King Solomon syarikat yang diasaskan di Tel Aviv, Israel ini telah ditubuhkan pada tahun 1982 lagi. Kebun penamam kurma yang beroperasi di Israel ini adalah bertemap di selatan negara haram tersebut yang bermula dari Laut Galillie ke daerah persempadanan Laut Mati, dari padang pasari Arava ke lembah Beit Shean.

Kurma ini yang mempunyai prestij tersendiri di antara pembekal-pembekal kurma yang lain adalah dipercayai telah dieksport ke 30 negara merentangi lima buah benua. Syarikat yang diusahakan ini adalah berteraskan perniagaan keluarga dan dimiliki oleh seorang Yahudi yang kaya raya dan ramai dari pekerjanya adalah terdiri daripada mereka yang berketurunan yahudi.

Hasil penjualan kurma ini ke pelbagai negara adalah digunakan untuk tabung orangorng yahudi untuk menyembelih saudara seagama kita di Palestin.

http://mejakerusi.files.wordpress.com/2010/07/solomon.gif?w=104&h=104

http://mejakerusi.files.wordpress.com/2010/07/jordan.gif?w=148&h=62

http://mejakerusi.files.wordpress.com/2010/07/read_top.jpg?w=525&h=140

kalu dh ade sowey :D

girlsilver
12-08-2010, 12:03 PM
ada jugak dengar kurma yang dibawak masuk dari negara israel..brand apa tak pasti

ni ade dpt dr blog bro..

http://4.bp.blogspot.com/_GqJJeWuec5s/TGLp3R59LfI/AAAAAAAABq8/lOv_y5monpg/s400/kurmaisrael3.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_GqJJeWuec5s/TGLpr9jiH1I/AAAAAAAABqw/RkdoYdt0RJM/s320/kurmaisrael.gif
http://2.bp.blogspot.com/_GqJJeWuec5s/TGLp1KWPhXI/AAAAAAAABq0/qT98rcfDfJg/s400/kurma-israel.jpg

harap berhati-hati...

orange76
12-08-2010, 12:07 PM
tq atas semua info...

-RIZUAN-
12-08-2010, 12:09 PM
holy water bukan boleh bg kita sesat pun.tkder special power pun kat holy wtr ni sebenarnya..tak percaya cuba tya org2 yg lebih arif

car_they
12-08-2010, 12:11 PM
adus..kurma pon nak terap gak.teruk betul..lebih baik berhati2 dari sekrang

girlsilver
12-08-2010, 12:15 PM
holy water bukan boleh bg kita sesat pun.tkder special power pun kat holy wtr ni sebenarnya..tak percaya cuba tya org2 yg lebih arif

cari2 terjupe thread holywater klik Holy Water (http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=10691)

mokhaini
12-08-2010, 12:23 PM
aku ada nampak kurma ni jual kat bazar ramadhan tahun lepas

kamal_kampong
12-08-2010, 12:35 PM
kena hati2 gak nih..

makan kurma utk dpt berkat..kena yg celup bukan2..silap2 jadi buta hati plak..

Joe1911
12-08-2010, 12:44 PM
Tgok gambar pon takut aku nak makan.

G-Trader
12-08-2010, 01:01 PM
beli yusoff taiyob ok x??

hana harajuku
12-08-2010, 01:07 PM
kurma camni pn ade jgk..pelik2 je

mydetox
12-08-2010, 01:15 PM
dah tau lama dah pasal menda ni..thn lepas pun ade kes kurma dr israel ni tapi tulis dr iran..

fms
12-08-2010, 01:17 PM
kurma dari Iran rasa mcm anggur..

skyzers
12-08-2010, 01:32 PM
ak klu nampak bungkusan nyer pon ak dah ragu2..
nape ad gambar sister lak kan..
mcm2 skunk nie...

demise_u
12-08-2010, 02:08 PM
Kurma israel dikesan di jual di BBB. Sila berhati2
http://i758.photobucket.com/albums/xx221/azizulmy/Kurmaisrael.jpg
http://i758.photobucket.com/albums/xx221/azizulmy/Kurmaisrael2.jpg

aes
12-08-2010, 02:10 PM
hampeh tul ..... nak makan kurma pun dah susah

shiditrader
12-08-2010, 02:10 PM
thanx TT...boikot yahudi jaha.nam..........

aqhaziq
12-08-2010, 02:10 PM
TQ. aku xpenah tgk pun produk ni lg... harap2 xde la kat tempat aku..

naza_qpx
12-08-2010, 02:12 PM
boikot hbs2an..jgn tersilap ha...

Pak Wan
12-08-2010, 02:13 PM
kalau tgk gambar tu...logo tesco pun ada... mungkinkah kat tesco malaysia juga terjual... tesco pun lama sgt dah aku tak masuk...

tenungskrin
12-08-2010, 02:16 PM
den makan yg yusuf taiyop punyo

Joe1911
12-08-2010, 02:19 PM
Beli jer la kurma yusop taiyop...

Dzil77
12-08-2010, 02:21 PM
Makan kurma Yussof Taiyyob lagi sedap!.. :D

demise_u
12-08-2010, 02:27 PM
kalau tgk gambar tu...logo tesco pun ada... mungkinkah kat tesco malaysia juga terjual... tesco pun lama sgt dah aku tak masuk...

Tesco memang syarikat Yahudi. satu geng:(scam

Pak Wan
12-08-2010, 02:30 PM
Tesco memang syarikat Yahudi. satu geng:(scam

APCO? geng depa juga kan?:)):)):))

payne11
12-08-2010, 02:33 PM
fuyoo..susah nk makan kurma skg.

Abu nawas
12-08-2010, 02:34 PM
APCO? geng depa juga kan?:)):)):))

ko ni kalau ada co belakang jer ko kata geng...tapi jusco bukan geng depa la..:))

girlsilver
12-08-2010, 02:47 PM
beli yusoff taiyob ok x??

ok :D:D

ni ler gmbr yusof taiyoob :D
http://4.bp.blogspot.com/_TlmHmHkvyD0/SrI92STC-0I/AAAAAAAAAmk/h_OqgtCzn5s/s320/yu_ta_htm.jpg

Syedz
12-08-2010, 08:23 PM
yang ni ker?

http://rickypadang.files.wordpress.com/2008/08/kurma-israel.jpg

-RIZUAN-
19-08-2010, 02:36 PM
ok :D:D

ni ler gmbr yusof taiyoob :D
http://4.bp.blogspot.com/_TlmHmHkvyD0/SrI92STC-0I/AAAAAAAAAmk/h_OqgtCzn5s/s320/yu_ta_htm.jpg

senyuman semanis kurama...yussuuuff tayyyuuubbbb..:))

safa69
19-08-2010, 04:05 PM
Kalau cop Sungai kelang..pun confirm aku tak beli..hehehhe

zerovirus
19-08-2010, 04:16 PM
fuh kena hati2 ni ... :D