PDA

View Full Version : prosedur buka petrol pam


riq_77
04-05-2009, 12:47 PM
salam....
maaf kalo silap tempat ek...

nak tanyer kat sumer...ade sesape tak yang tau ape prosedur untuk bukak petrol pam ni (eg:shell dan petronas)

ada sesape leh bantu untuk contoh proposal bagi tujuan ni?

tolong ek sumer...sangat-sangat perlukan info tentang ni...#:-S

nazim5123
04-05-2009, 01:11 PM
yang aku tau modal sampai 7 angka tujer tu pun yang aku tak salah dengar lah yang lain kita nantikan dari forumer yang lain

riq_77
04-05-2009, 06:23 PM
yeke....

tadi bace dari petronas dagangan...die kate 160k n 60 guarentee dr bank...herm...

procedur die camne ek

nazim5123
04-05-2009, 08:21 PM
yeke....

tadi bace dari petronas dagangan...die kate 160k n 60 guarentee dr bank...herm...

procedur die camne ek

kot mcm tu sy silap lah tak per takper kita up kan thread ni spy mana mana member dapat berkongsi pengetahuan

ok kita kasi up ini thread

riq_77
05-05-2009, 11:30 AM
betoi3:)cgrock

lai lai lai...

any othr ideas dari kawan2 yang lain?

marlen
05-05-2009, 03:12 PM
owh member pernah buat proposal utk bos dia..

sempat la tgk2..

org ckp klau shell ni strict..

sbb dia akan melawat opis or umah dah lupa jd klau dia tgk pokok bunga kita tanam automatik reject..

tu kwn tu yg ckp..

klau dia tipu sy tipu gak la..

hehehehehe..

the_ultimatez_najman
05-05-2009, 07:33 PM
ikot dri aper yg member aku cita..
ngi 500k kat petronas...
nnti dier akan bangunkan 1 petrol pam..
tempat pilih sendiri..
x tau betol ker x..aku dgr jrt..huhuh

moneymaker3000
06-05-2009, 03:18 AM
aku dah penat tulis pjg...skali hilang aku tulis huhuhu

reggae
06-05-2009, 03:07 PM
Nanti ko kene buat complete proposal kat kompani minyak tu,
ade presenation, interview dulu, selain dr modal 800k utk petraonas,
itu je yg aku tau.

gengjawa
06-05-2009, 03:10 PM
rasanya pernah di bincangkan dulu
cuba search thread yg berkaitan

fadzli
06-05-2009, 03:17 PM
rasanya pernah di bincangkan dulu
cuba search thread yg berkaitan

yeke carikan.xjumpe pun

riq_77
06-05-2009, 05:30 PM
try gak cari...tapi tak jumpe....sori...sy still newbies lagik kat sini

riq_77
07-05-2009, 02:57 PM
any ideas dari sesape....

aku tengok dari pns die ade bagi loan utk bukak petropam ni...up to 500k...ape procedur die ek...ade sesape leh tolon?

zulco
07-05-2009, 05:13 PM
kalo yg ada tanah memang senang. (at least 1 ekar)
just hantar peta lokasi, geran tanah (bukan tanah pertanian - kalo tanah pertanian kena tukar kepada tanah komersial) & sedikit kertas kerja lokasi bakal tanah. make sure tanah tu jauh dari station PETRONAS yg sedia ada. kalo dekat dengan competitor xpe. (Shell, ExxonMobile, BHP, Caltex). Paling penting dekat dgn kawasan rumah & lalu lalang....

zulco
07-05-2009, 05:18 PM
pas tu try hantar kat PETRONAS Office. Bahagian Real Estate. Level 32 Tower 1. PETRONAS Twin Towers KLCC, 50088 Kuala Lumpur.

zulco
07-05-2009, 05:20 PM
Kalo nak jadi dealer pulak.. Kena tunggu waktu PETRONAS open advertisement dalam paper.
1st kena isi borang lah. (aku rasa pernah ada borang nie tapi x ingat mana aku letak)... dah isi tunggu dia org panggil utk temuduga. dah dapat kena gie training 1 week....

zulco
07-05-2009, 05:23 PM
harap ni dapat membantu....

zulco
07-05-2009, 05:35 PM
berita terbaru - rasanya dalam bulan nie akan ada iklan utk mencari dealer.. so tunggu ye dalam surat khabar bulan nie...

zulco
07-05-2009, 05:37 PM
panjang lak aku tulis nie... hehehehhee...

Utk yg nak jadi dealer:-

Isi Borang

Lepas filter dia panggil interview (borak²)

Short listed

Interview
(Requirement RM250K)

Filter

Interview gie umah (make sure umah ko org bersih(luaran & dalaman)). dari situ dia org akan menilai mcmana kita urus station minyak kalo kat rumah bersepah... hehehehhehe

Shortlisted (Succesfully)

Training 2 minggu
(ada test)

Lulus - Surat Tawaran

zulco
07-05-2009, 05:50 PM
ok. anything just tanya je.. mana yg aku tahu aku jawap....

moneymaker3000
07-05-2009, 05:51 PM
haa bagus zulco, bende ni la yg aku cube tulis semalam, skali hilang dah aku tulis sumer..malas nak type balik :D

kokorez
07-05-2009, 05:55 PM
yang aku tau plak... kene bekas2 polis ke.. tentera ke.. (salah satu kreteria)...

moneymaker3000
07-05-2009, 06:08 PM
takpenah dgr plak pasal tu...yg aku tau

-umur kurang2 28 tahun
-miliki ijazah (dlm ape ntah, lupe plak)
-kene ada capital, kurang2 220k
- tanah untuk buka petrol pam tu...kene melintang di tepi jalan, takleh memanjang masuk ke dalam (bukaan tanah kurang2 200kaki)

-dan macam2 lagi

zulco
07-05-2009, 06:47 PM
takpenah dgr plak pasal tu...yg aku tau

-umur kurang2 28 tahun
-miliki ijazah (dlm ape ntah, lupe plak)
-kene ada capital, kurang2 220k
- tanah untuk buka petrol pam tu...kene melintang di tepi jalan, takleh memanjang masuk ke dalam (bukaan tanah kurang2 200kaki)

-dan macam2 lagi

betul nie... umur sebenarnya kurang dari 45 tahun. ada ijazah (diploma & SPM cuba try mana tahu rezeki), capital kalo PETRONAS (RM250K - make sure ada dalam account)
tanah kalo memanjang masuk (biasanya tanah pertanian) normalnya kena buka dalam 200 kaki di depan sebab kereta masuk & keluar)

Bekas Polis/Tentera - glah tgk yg jadi tauke ada yg muda kan , POmpuan pun ada gak. yg nie bukan criteria dia sebenarnya.

moneymaker3000
07-05-2009, 06:58 PM
nak buka semua jenis petrol st. sumer kene gi kursus tapi elaun aku tak pasti berape. Kalau kat esso dulu diorang bagi rm3500 sebulan

riq_77
08-05-2009, 02:03 AM
alhamdulilah...banyak info dapat....thanx:)cgrock

ingat nak apply for dealer....

ape syarat2 n kriteria yangd ie nak ek....for both shell n petronas

riq_77
09-05-2009, 04:12 AM
bape ek anggaran untung untuk petrolpam kat area kl,selangor dengan kapasiti 4-6 island dalam sebulan?

GSR
09-05-2009, 08:35 AM
Bro PUNB pun bg pinjam....tp kena lulus kursus ngan petronas dulu

lampor_2003
09-05-2009, 09:25 AM
rasernyer mcm penah bincang dlm thread sblm nih..try TT check thread sblm2 nih..

fadzli
09-05-2009, 09:38 AM
rasernyer mcm penah bincang dlm thread sblm nih..try TT check thread sblm2 nih..

klu rase xpyhla cite.cube ko bg link kt tt..

sideskirt
09-05-2009, 09:57 AM
Bekas Polis/Tentera - glah tgk yg jadi tauke ada yg muda kan , POmpuan pun ada gak. yg nie bukan criteria dia sebenarnya.

kebanyakkan yg aku perasan dorang ni kontraktor, petrol pump ni sebagai side income dorang jee ...

entahla kebetulan ke apa, tapi dlm 5 owner yg aku kenal sume camtu :D

the_killer
09-05-2009, 10:20 AM
bape ek anggaran untung untuk petrolpam kat area kl,selangor dengan kapasiti 4-6 island dalam sebulan?

dapat la gak 6juta.. aku dh pnh bt kajian dlu psl stesen minyak ni dlu..

moneymaker3000
09-05-2009, 10:22 AM
biar betul untung sebulan 6 juta...kalau collection 6 juta ye la..dah tolak macam2 kos tinggal sket je

zulco
09-05-2009, 10:34 AM
6 juta... mana ada bro... agak².... keuntungan paling min pun aku rasa dlm RM 5-10K sebulan. yg nie bersih (selepas tolak gaji pekerja, maintenance, dll...... n station kecil....

moneymaker3000
09-05-2009, 10:38 AM
sblm ni stesen petronas paling untung kat malaysia yg kat tepi teknology park (lepas tol sg besi) tu, itupun cume untung bersih tak cecah sejuta sebulan

sideskirt
09-05-2009, 10:42 AM
jangan ingat bisnes ni leh buat untung besor, silap2 rugi pon ada ... bergantung pd lokasi jugak laaa ...

banyak gak kes surrender balik kat petronas ...:-?

warheadfx
09-05-2009, 12:17 PM
sblm ni stesen petronas paling untung kat malaysia yg kat tepi teknology park (lepas tol sg besi) tu, itupun cume untung bersih tak cecah sejuta sebulan

tapi skrg dah di'take-over' oleh petronas kat Hiway KL-Seremban.. my X-boss pun bukak satu Petronas kat Rawang ke Country Home, lepas Tol Rawang - masuk kiri dlm 1Km ada Petronas Station.. income banyak adalah dari barang2 sampingan macam rokok, air dll ... untung minyak sikit sangat .. beberapa sen aje seliter ..

hujung 80an dan 90an, stesen minyak paling lebat adalah yang depan Komtar JB sebelum Stesen KTM JB menuju ke Singapura (tu milik Tuanku .. :D)

petronas atau shell nak tengok berapa banyak capital yang kita ada dlm account - rasanya dalam RM250K cash dan jugak bank guarantee..

hmm .. rupanya ada trick camner nak nampak banyak cash ....

pastu kalau dah dapat kelulusan, banyak la finance yang cari .. bukan kita yang cari ...

tapi yang penting adalah lokasi ... dalam news minggu lepas, Petronas Dagangan nak buka lebih 250 lagi stesen ... in future mungkin hanya ada Petronas dan Shell sahaja ..

btw - myXboss akan bantu camner kalau x-staff dia nak buka Petronas Station :):)


Satu soklan utk korang semua - tau tak kebanyakannya - bila 1 stesen minyak naik, tak lama lagi naik la sebelah kiri/kanan/depan ...:-?:-?

riq_77
09-05-2009, 02:39 PM
Bro PUNB pun bg pinjam....tp kena lulus kursus ngan petronas dulu

camne kite nak amek kursus dengan petronas tu....

riq_77
09-05-2009, 02:42 PM
tapi skrg dah di'take-over' oleh petronas kat Hiway KL-Seremban.. my X-boss pun bukak satu Petronas kat Rawang ke Country Home, lepas Tol Rawang - masuk kiri dlm 1Km ada Petronas Station.. income banyak adalah dari barang2 sampingan macam rokok, air dll ... untung minyak sikit sangat .. beberapa sen aje seliter ..

hujung 80an dan 90an, stesen minyak paling lebat adalah yang depan Komtar JB sebelum Stesen KTM JB menuju ke Singapura (tu milik Tuanku .. :D)

petronas atau shell nak tengok berapa banyak capital yang kita ada dlm account - rasanya dalam RM250K cash dan jugak bank guarantee..

hmm .. rupanya ada trick camner nak nampak banyak cash ....

pastu kalau dah dapat kelulusan, banyak la finance yang cari .. bukan kita yang cari ...

tapi yang penting adalah lokasi ... dalam news minggu lepas, Petronas Dagangan nak buka lebih 250 lagi stesen ... in future mungkin hanya ada Petronas dan Shell sahaja ..

btw - myXboss akan bantu camner kalau x-staff dia nak buka Petronas Station :):)


Satu soklan utk korang semua - tau tak kebanyakannya - bila 1 stesen minyak naik, tak lama lagi naik la sebelah kiri/kanan/depan ...:-?:-?
camne trick nak nampak banyak cash?

ur bos leh bantu...plz...sangat perlukan bantuan untuk tu...

dlm news tu die iklankan skali ke or juz bagi berita jerk...

lampor_2003
10-05-2009, 11:22 PM
klu rase xpyhla cite.cube ko bg link kt tt..

nih aku tlg bg..
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=72357

riq_77
14-05-2009, 01:21 AM
nak tanyer....ade sape tau bile petronas open offer untuk new dealer die ek? tulun2

zulco
14-05-2009, 10:01 AM
erm....
ko ada email x bro?
mai bagi aku?

zulco
14-05-2009, 10:01 AM
aku bagi depa borang. PM aku email address.

riq_77
14-05-2009, 02:06 PM
riq_77@yahoo.com

lutttfi
14-05-2009, 02:10 PM
takpenah dgr plak pasal tu...yg aku tau

-umur kurang2 28 tahun
-miliki ijazah (dlm ape ntah, lupe plak)
-kene ada capital, kurang2 220k
- tanah untuk buka petrol pam tu...kene melintang di tepi jalan, takleh memanjang masuk ke dalam (bukaan tanah kurang2 200kaki)

-dan macam2 lagi

yang pasal perlu ada ijazah tue xperlu brow..
sbb bos ak dier ade stpm je..

lutttfi
14-05-2009, 02:13 PM
6 juta... mana ada bro... agakČ.... keuntungan paling min pun aku rasa dlm RM 5-10K sebulan. yg nie bersih (selepas tolak gaji pekerja, maintenance, dll...... n station kecil....

:)cgrock
tol tue..
byk sbanyer maintenance tetiap bulan..
like bil api,air..
bil api plg kurang pon 3k..

lutttfi
14-05-2009, 02:14 PM
jangan ingat bisnes ni leh buat untung besor, silap2 rugi pon ada ... bergantung pd lokasi jugak laaa ...

banyak gak kes surrender balik kat petronas ...:-?

itu sbb xtaw nak manage kewangan..
yela..
dapat pgg duit banyak..
mule la nak beli tue..
beli nie..
pastu huh..
lingkup..

lutttfi
14-05-2009, 02:16 PM
tapi skrg dah di'take-over' oleh petronas kat Hiway KL-Seremban.. my X-boss pun bukak satu Petronas kat Rawang ke Country Home, lepas Tol Rawang - masuk kiri dlm 1Km ada Petronas Station.. income banyak adalah dari barang2 sampingan macam rokok, air dll ... untung minyak sikit sangat .. beberapa sen aje seliter ..

hujung 80an dan 90an, stesen minyak paling lebat adalah yang depan Komtar JB sebelum Stesen KTM JB menuju ke Singapura (tu milik Tuanku .. :D)

petronas atau shell nak tengok berapa banyak capital yang kita ada dlm account - rasanya dalam RM250K cash dan jugak bank guarantee..

hmm .. rupanya ada trick camner nak nampak banyak cash ....

pastu kalau dah dapat kelulusan, banyak la finance yang cari .. bukan kita yang cari ...

tapi yang penting adalah lokasi ... dalam news minggu lepas, Petronas Dagangan nak buka lebih 250 lagi stesen ... in future mungkin hanya ada Petronas dan Shell sahaja ..

btw - myXboss akan bantu camner kalau x-staff dia nak buka Petronas Station :):)


Satu soklan utk korang semua - tau tak kebanyakannya - bila 1 stesen minyak naik, tak lama lagi naik la sebelah kiri/kanan/depan ...:-?:-?

yup..
ak p0n bese perati gak trend mcm nie..
besenyer company yg besar la..
like petronas ngn shell.
xley woo tgk pesaing jauh depan..

warheadfx
14-05-2009, 02:48 PM
yup..
ak p0n bese perati gak trend mcm nie..
besenyer company yg besar la..
like petronas ngn shell.
xley woo tgk pesaing jauh depan..

jawapan nya adalah kerana ...

sebelum kawasan tu nak dibuka satu stesen minyak, katakan Shell laa .. diorang punya team akan buat satu kajian terhadap keseluruhan traffic yang lalu, kepadatan penduduk berdekatan, kawasan perumahan dan sebagainya.. so bila statistik kesesuaian dah keluar, diorang akan buat projection Return of Investment .. kalau keseluruhan menguntungkan dan OK .. so diorang akan buat lah stesen minyak di situ ..

So, bila Shell dah buat stesen minyak, Petronas tak akan susah-susah nak keluarkan duit utk buat kajian dan sebagainya ... sebaliknya terus dptkan tanah dan buat stesen minyak ...

Begitulah seterusnya ... :)paid

riq_77
15-05-2009, 03:02 AM
thanx bro zulco 4 ur help.....thanx sangat2....

ade sesape lagi yang boleh bantu n berkongsi maklumat untuk bukak petropam ni?

eapui
15-05-2009, 03:17 AM
7 thn aku ada email petronas tanya. kalau lebih baik ada tanah sendiri modal x banyak..
coba ko email petronas tengok..

eapui
15-05-2009, 03:27 AM
jawapan nya adalah kerana ...

sebelum kawasan tu nak dibuka satu stesen minyak, katakan Shell laa .. diorang punya team akan buat satu kajian terhadap keseluruhan traffic yang lalu, kepadatan penduduk berdekatan, kawasan perumahan dan sebagainya.. so bila statistik kesesuaian dah keluar, diorang akan buat projection Return of Investment .. kalau keseluruhan menguntungkan dan OK .. so diorang akan buat lah stesen minyak di situ ..

So, bila Shell dah buat stesen minyak, Petronas tak akan susah-susah nak keluarkan duit utk buat kajian dan sebagainya ... sebaliknya terus dptkan tanah dan buat stesen minyak ...

Begitulah seterusnya ... :)paid

kat kawsn umah aku ada shell station 1.
leh lak kot buka petronas 1 kat depan shell 2 hehe...

riq_77
15-05-2009, 03:43 AM
7 thn aku ada email petronas tanya. kalau lebih baik ada tanah sendiri modal x banyak..
coba ko email petronas tengok..

7 thn lepas ke or stiap tahun ko email kat petronas?

kawasan rase aku petronas yang letak ikot die je kot kalo dealer...aku takde tanah...yang ade pon tanah pertanian...tak sesuai...

eapui
15-05-2009, 03:56 AM
7 thn lepas ke or stiap tahun ko email kat petronas?

kawasan rase aku petronas yang letak ikot die je kot kalo dealer...aku takde tanah...yang ade pon tanah pertanian...tak sesuai...

x de la tiap2 tahun. petronas HQ soh aku g kat cawangan die kat kota bahru tanya cam ne je...

zulco
15-05-2009, 08:00 AM
x de la tiap2 tahun. petronas HQ soh aku g kat cawangan die kat kota bahru tanya cam ne je...

nape ko x wat proposal. kan senang at least ada jawapan dari dia org....

riq_77
15-05-2009, 02:32 PM
ade tak sesape ade contoh proposal untuk petropam ni? boleh kite sesame buat guideline....

warheadfx
15-05-2009, 02:51 PM
kat kawsn umah aku ada shell station 1.
leh lak kot buka petronas 1 kat depan shell 2 hehe...

bukan kat depan tapi kat sebelah .. lagi senang orang nak masuk .. tak lama lepas tu ada la bangla kat depan shell tu lambai bendera .. sebab dah ada healthy competition .. :))

faris07
15-05-2009, 09:27 PM
kalu korang nk buat stesen minyak nak kena ada tnh bro

eapui
16-05-2009, 02:12 AM
nape ko x wat proposal. kan senang at least ada jawapan dari dia org....

tanah 2 nama mak aku. ntah la banyak cerita lak mak aku 2..:((

riq_77
18-05-2009, 01:50 AM
kire trus g cawangan petronas negeri ek untuk tanyer sumer ni...

basic2 ape yang kite kene tau ek

eapui
02-12-2009, 10:15 PM
sape ada contoh kertas kerja tanah sendiri tuk buka pam minyak ne?
sekarang semua kena mohon kat bangunan KLCC...
:(:(

kalau sape2 ada tolong PM aku ekk...:">

abdul_ir
07-12-2009, 10:19 AM
aritu ade buka untuk kelantan terengganu pahang da johor..
min 170K

PrideLineage
07-12-2009, 02:07 PM
abdul nih byk btol lubang cacing dier leh cekup....

PrideLineage
07-12-2009, 02:15 PM
btw... rase2 x nyk non bumi yg buat pertrol pam kan... kalu nk apply loan or grant buat leh ke? ngeri mane leh bukak lagi?

abdul_ir
07-12-2009, 02:20 PM
btw... rase2 x nyk non bumi yg buat pertrol pam kan... kalu nk apply loan or grant buat leh ke? ngeri mane leh bukak lagi?

kalau petronas..byak melayu yg buka...
masuk http://www.mymesra.com.my/
las aritu tutup 1/9/09

tggu la ade ofer lagi...
tp kalo nak buka utk jhr klntn tgau phg, boleh lagi rasaya...
isi je borg try anta...

TwiStEd pIps
08-12-2009, 04:38 PM
setahu aku kalau nak buka petronas mesti ada at least rm500k tak tau la camner.. >:) >:) >:)