PDA

View Full Version : Camner nak clear dari blacklist CTOS/CCRIS???


cileque83
27-03-2009, 11:16 PM
Hai kawan2..
Aku ader masalah ni..harap korang boleh bantu atau pun bagi cara/jalan..
Baru2 ni aku nak buat loan kete beli kete 2nd hand..
Tapi loan aku tak lulus coz pegawai bank kate aku blacklist.
Aku tanye, blacklist pasai ape?
Dia kate, blacklist tak bayar ansuran motor lebih 3 bulan..
Tapi masalahnyer...sejak 08/2008 aku dah habis bayar ansuran motor tu, geran motor pun dah dapat....
Macam maner nak kasik clear blacklist tu yek...supaya takde rekod aper2 lagi...
Harap sape2 yang expert dapat bantu....

itikjuah
27-03-2009, 11:24 PM
salam bro,
kes kita sama laa. aku korek2 rupanya CCRIS punya crita nihh. dia punya blacklist 1tahun dari kes yang masuk CCRIS. contoh hang ada short 3bulan dalam bulan nie. 03/2009-03/2010 setahun baru padam, cara nak padam hang bayaq clear 3 bulan ni. kalau tidak dia naik plak p bulan 4 and so on.

cileque83
27-03-2009, 11:28 PM
salam bro,
kes kita sama laa. aku korek2 rupanya CCRIS punya crita nihh. dia punya blacklist 1tahun dari kes yang masuk CCRIS. contoh hang ada short 3bulan dalam bulan nie. 03/2009-03/2010 setahun baru padam, cara nak padam hang bayaq clear 3 bulan ni. kalau tidak dia naik plak p bulan 4 and so on.

aku dah habis bayar ansuran motor tu sejak bulan 8/2008 lagi. Maybe aku sangkut bayar seingat aku dalam tahun 2007 lagi. Cam ni nie yek?

Prunet
27-03-2009, 11:33 PM
try lagi buat loan bln 9 ni....

cileque83
27-03-2009, 11:34 PM
Otai2 sekalian..tolong la bagi info sedikit sebanyak..

Aku sekarang keje kat kota kinabalu..

Nak pakai kete secepat mungkin..coz pekan/kedai jauh2...

Tolong ye..bagi info/cara cam ner aku nak buat...:((:((

Prunet
27-03-2009, 11:38 PM
rekod dlm ccris adalah rekod hari nih hingga rekod setahun yg lepas....
kalau nak clear, ko kena tunggu setahun la bro....

cileque83
27-03-2009, 11:45 PM
rekod dlm ccris adalah rekod hari nih hingga rekod setahun yg lepas....
kalau nak clear, ko kena tunggu setahun la bro....

Setahun baru clear?

Aiseh..auto clear la ni yer..takde ape2 yang perlu kiter buat?

Cam hantar surat ke..ape ker?

Prunet
27-03-2009, 11:52 PM
Setahun baru clear?

Aiseh..auto clear la ni yer..takde ape2 yang perlu kiter buat?

Cam hantar surat ke..ape ker?

tidak bisa bah...
takde yg dapek tlg....

cileque83
27-03-2009, 11:54 PM
tidak bisa bah...
takde yg dapek tlg....

Kalau buat personal loan boleh lepas tak?

cileque83
28-03-2009, 12:05 AM
macam maner ni yek?

mohdnor
28-03-2009, 03:39 AM
Hai kawan2..
Aku ader masalah ni..harap korang boleh bantu atau pun bagi cara/jalan..
Baru2 ni aku nak buat loan kete beli kete 2nd hand..
Tapi loan aku tak lulus coz pegawai bank kate aku blacklist.
Aku tanye, blacklist pasai ape?
Dia kate, blacklist tak bayar ansuran motor lebih 3 bulan..
Tapi masalahnyer...sejak 08/2008 aku dah habis bayar ansuran motor tu, geran motor pun dah dapat....
Macam maner nak kasik clear blacklist tu yek...supaya takde rekod aper2 lagi...
Harap sape2 yang expert dapat bantu....actually klu ctos blaclisted boleh mintak surat kat kedai moto tu.bwk surat tu gi ctos n mintak diorang clearkan nama.pinjam kedai motor nama x masuk ccriss bro.ni alamat ctos

CTOS Sdn Bhd (209649-U)
Unit A-8-4, 8th Floor, Megan Avenue 1,
No 189, Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 603-2770 8833 Fax: 603-2770 8834
E-mail: gen@ctos.com.my

mohdnor
28-03-2009, 03:44 AM
actually klu ctos blaclisted boleh mintak surat kat kedai moto tu.bwk surat tu gi ctos n mintak diorang clearkan nama.pinjam kedai motor nama x masuk ccriss bro.ni alamat ctos

CTOS Sdn Bhd (209649-U)
Unit A-8-4, 8th Floor, Megan Avenue 1,
No 189, Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 603-2770 8833 Fax: 603-2770 8834
E-mail: gen@ctos.com.mytp jgn lupe waktu nak
apply loan sertakan sekali surat dr kedai moto tu dgn dokumen2 loan.clear?klu nak tnye lanjut boleh call or sms sy.ape yg sy tahu boleh la kongsi.xde masalah

cileque83
28-03-2009, 08:33 AM
tp jgn lupe waktu nak
apply loan sertakan sekali surat dr kedai moto tu dgn dokumen2 loan.clear?klu nak tnye lanjut boleh call or sms sy.ape yg sy tahu boleh la kongsi.xde masalah

Thanks atas info ni bro..

Tapi aku di KK ni, kalo pakai pos/fax ke CTOS tu bleh ker?

cileque83
28-03-2009, 07:36 PM
Kalau sekarang kite ader surat dari kedai motor tu, tapi tak pi clearkan di opis CTOS, kite just sertakan surat tu semasa submit loan tu ok tak? Boleh tak?

zasa121
29-03-2009, 11:41 PM
boleh bro.yg penting ada surat release letter tu..

epulita
29-03-2009, 11:44 PM
untuk CTOS yang saya tahu kena pg opis dia nak clear nama dlm sistem dia n kena bayar lak 2....2 aku ada tanya org yg keja kat c 2 pompuan 2 cakap macam 2 la opis CTOS ni kat dgn KLCC

~X(~X(~X(

cileque83
30-03-2009, 09:33 AM
Aku masih menunggu jawapan daribank yang aku nak buat loan kete tu...

Setelah submit surat pelepasan dari kedai motor aku tu...

Harap2 lulus la loan aku tu...

reformist71
03-04-2009, 05:44 PM
Aku masih menunggu jawapan daribank yang aku nak buat loan kete tu...

Setelah submit surat pelepasan dari kedai motor aku tu...

Harap2 lulus la loan aku tu...

Amacam lulus ker bro..

Ni ada intresting link yang boleh bantu....

http://www.bebas-hutang.com/?p=9#comment-2464

peningkapla
03-04-2009, 06:49 PM
Btul tu, you boleh bawak surat release tu dan tunjuk kat bank yang you apply. Jumpa terus lagi baik dari submit melalui orang. Lepas tu, kena pegi ctos, ccris dan FIS dan check ada sangkut ke tak. kekadang, dalam ctos ada, dalam ccris tak de. Saya bgtau base on xperien suami saya je. Smoga berjaya dapat loan. ok.

apeng8264
03-04-2009, 07:59 PM
tumpang lalu....

dell
03-04-2009, 08:14 PM
..kalau x lulus juga...

,,ko amik khidmat lawyer...

..dan saman CCRIS....

..lg puas hati.

...mcm ni je nak ajar puaka puaka tuh,...

,,menyusahkan orang....

peningkapla
04-04-2009, 01:08 PM
..kalau x lulus juga...

,,ko amik khidmat lawyer...

..dan saman CCRIS....

..lg puas hati.

...mcm ni je nak ajar puaka puaka tuh,...

,,menyusahkan orang....

saya sokong!

bemiesworld
06-04-2009, 06:14 AM
..kalau x lulus juga...

,,ko amik khidmat lawyer...

..dan saman CCRIS....

..lg puas hati.

...mcm ni je nak ajar puaka puaka tuh,...

,,menyusahkan orang....

kekekek seronok pulak baca statement ni...:)):)):)):D::)cgrock

edyipohmali
07-04-2009, 06:54 PM
Hai kawan2..
Aku ader masalah ni..harap korang boleh bantu atau pun bagi cara/jalan..
Baru2 ni aku nak buat loan kete beli kete 2nd hand..
Tapi loan aku tak lulus coz pegawai bank kate aku blacklist.
Aku tanye, blacklist pasai ape?
Dia kate, blacklist tak bayar ansuran motor lebih 3 bulan..
Tapi masalahnyer...sejak 08/2008 aku dah habis bayar ansuran motor tu, geran motor pun dah dapat....
Macam maner nak kasik clear blacklist tu yek...supaya takde rekod aper2 lagi...
Harap sape2 yang expert dapat bantu....


salam tuan tanah,teman sedih juga dengar kisah miker..ni caranya

1- pi ke tempat bayar ansuran motor tu,ambik surat settlement
2- lepas tu bwk surat dgn geran sekali ke ctos sdn bhd atau bank negara.bgtau miker dah abis bayor(tunjukan kat muka depa)..kalu x tahu,search kat google alamatnya..
3- then,dptkan report dari bank negara
4- pi cari balik pegawai bank yg kata miker blacklist tu
5- campakkan surat report dan settlement ke arah muka pegawai bank tersebut
6- tanya dia, lagi ada blacklist kah ?!! (dgn sleng singh)

:eek::eek::eek:

*ish,jgn ada sesiapa yg kecik hati...teman seloroh jer..:D

honda_primo
08-04-2009, 02:11 AM
td aku g BNM p print aku nya crdt report,aku nyer report teruk giler ehhehe...biasala time gawat,nk tnya sapa alu ada 4 ac yg dh kira b/list cc,aku nk nego dgn bank perlu ka aku kol HQ kt kl atau just g branch terdekat???

reformist71
09-04-2009, 09:54 AM
Banyak benda branch level tok leh nak buat decision...beberapa pengalaman aku (gamatmacho)dengan bank2 ni ada aku share kat link di bawah..hope it's help u..


http://www.bebas-hutang.com/?p=9#comment-2859

Bank mana tu....

ShyGuy
14-07-2011, 12:52 AM
klu ccris blh clearkan x?sy x pasti sy ccris ke x tp dh 4 bank buat personal loan x lps.sy pernah tertunggak byr kete amount stgh bln tp drag sampi 3 bln.2 blh msk jd ccris ke?kredit card bru approved bln lps.mntk sesape blh jwb.pening nk wat loan kawin ni..:(

sharpshooter
14-07-2011, 12:59 AM
pergh.. hbs la lau cenggini.. den pun ado utang lebih 2 taun nie ha x bayo ngan cimb agak2 kene blacklist ka? tapi setahu den cume kene ccris je.. adoi.. poning den lau kes den pun nanti jadi cenggini..

puterasizuka
14-07-2011, 01:01 AM
lau nak cek rekod melalui online leh ke?

moneyhacker
14-07-2011, 08:03 AM
lau nak cek rekod melalui online leh ke?

takleh check online..

ni pengalaman aku, aku nak wat loan tak lepas,
aku pun tak tau la ape problem pasal loan kena reject,
so aku gi BNM check CCRISS, tgk statement memang bersih,
then aku gi CTOS kat megan avenue 2 kat KLCC rupanya ada rekod tak bayar motor,itupun sedara aku pakai nama aku wat credit kat kedai motor,
last2 aku setelkan..aku ade FIS gak,tapi BNM dan bank2 lain tak amik kira. FIS ni mcm CTOS gak tapi belum digunakan secara meluas.