PDA

View Full Version : kelas belajar mengaji al-quran percuma


lazman
26-06-2006, 07:51 AM
salam..
saudara saudari..tuk yg tggl di kl n sekitar.
rasanya x salah promote benda baik ni kt dlm cg ni.
kpd yg bermnt tuk joint kelas belajo mengaji alquran.percuma je.kelas sabtu hingga khamis.jumaat tutup.1 jam satu slot.kul 8am till 8pm.bule pilih mana2x waktu antara tu bergantung kpd kelapangan masa tuan puan.tmpt di yayasan sek. al-quran.sblh shereton kl

lazman
26-06-2006, 08:20 AM
info tambahan.
adress,no contact n bbrp info psl sek. tu.
Yayasan Sekolah AL Quran Kuala Lumpur
Tingkat 7, Bangunan Wisma Warisan (Heritage House)
Jalan Yap Ah Shak,
50300 Kuala Lumpur.
Tel no : 03-2691 3286
Fax no : 03- 2698 1715
(Belakang Hotel Sheraton Imperial dan juga berdekatan dengan Jalan Doraisamy)


Ditubuhkan dari tahun 1998
Tidak dikenakan sebarang Yuran
Dikendalikan oleh guru-guru AlHafiz dan Graduan IPT dalam /luar negara serta pemegang tauliah JAWI
Terbuka pada semua yang berumur 13 tahun ke atas

Bermula pukul 8.00 a.m hingga 10.00 p.m
2 jam seminggu
Bermual dengan Iqra 1 hingga Iqra 6
Peserta yang lulus pengajian akan di beri Sijil Khatam Al Quran
Pengambilan sepanjang tahun ikut kekosongan.
Bilik yang selesa dan berhawa dingin

aunpower
26-06-2006, 01:17 PM
Bagus klas ni... ilmu agama ni memang kene sampaikan pada orang tanpa bayaran seikhlas hati... tapi tak tau plak aku hkum kelas yang mintak yuran bulanan tu,...

anip
27-06-2006, 12:39 AM
@ umah gua pon akak gua ada bikin kelas ngaji Iqra'/Qur'an (bkn utk anak2 saje, malah org2 dewasa :D).
penah gak gua tnye dia,
"apa Hukum (syara') kite buat kelas nih klu mintak byrn?"
jwpn dia,
"sbnr nye byrn tuh xjadi hal, yg ptg ada kelas. @least ada lah org ngajar dlm sebuah qaryah. yg ptg ada,
sbb Hukum nye Fardu Kifayah...
then, pasal byaran tuh mgkn utk bayaran teknikal/penyelenggaraan;
eg: beli rehal, beli buku Iqra' yg dah lunyai/rosak, bil letrik skit (klu pakai lampu gas, xpyh ler mintak byr kot :P), sedekah buat majlis khatam Qur'an...dll"
so, amacam? just some info jelah yg gua tau :D
korg dah khatam Qur'an blom? :D:D

lazman
12-07-2006, 12:24 PM
salam..
hari nih ade 3 org baru joint kelas.meriah lk.ade dlm +- 20 org skrg nih..aku joint kelas 8-9 pg.lps kelas msk opis kerja.
masa sngt flexible tuan puan.sabtu ahad pun bole..

awise
12-07-2006, 08:15 PM
salam,
lazman, cemana dorang mengajar? dia mengajar kepada setiap individu (maknanya ikut level orang tu) atau mengikut modul yang sedia ada?

marwan
13-07-2006, 02:49 AM
alhamdulillah...aku seronok mendengar ada orang buat kelas macam ni...bolehkah saya tahu macammana boleh saya bantu supaya kelas ini kekal ada..walaupun free mesti ada penyelenggaraan gak kan?aku cadangkan saudara letak je no akaun bank (cth Maybank) sekolah itu di sini..

aku rasa tak salah kan?bukan apa..aku duk tgk hari hari aku jumpa org kutip derma..kat kedai makan la kat rumah la kat tepi masjid lepas solat jumaat dan kat pasar malam la..kebanyakan drpd diorang ni berlakon je sakit..

lebih baik derma ke tempat yang bermanfaat macam masjid dan sekolah mengaji alquran camni kan?

lazman
13-07-2006, 10:12 AM
salam,
lazman, cemana dorang mengajar? dia mengajar kepada setiap individu (maknanya ikut level orang tu) atau mengikut modul yang sedia ada?
en/cik awise..
cmni..ade byk kelas..start belajar pakai buku ikraq..1 hingga 6.then baru ngaji al-quran.ikraq 1 tuh mula dr asas lah,alif,ba,ta..seterusnya..
dia byk kelas.bule pilih.2 kali seminggu.1 jam sehari.cthnya kelas jam 8-9 pg rabu dan khamis.
kalu mula masuk kelas tuh joint ngn kelas yg iqraq 1 lh.cara bacaan dia,gilr baca sorang2x.cm kt kg gak,kalu slh ustaz baru tegur.
hrp penerangan ni dpt membantu k.

lazman
13-07-2006, 10:17 AM
alhamdulillah...aku seronok mendengar ada orang buat kelas macam ni...bolehkah saya tahu macammana boleh saya bantu supaya kelas ini kekal ada..walaupun free mesti ada penyelenggaraan gak kan?aku cadangkan saudara letak je no akaun bank (cth Maybank) sekolah itu di sini..

aku rasa tak salah kan?bukan apa..aku duk tgk hari hari aku jumpa org kutip derma..kat kedai makan la kat rumah la kat tepi masjid lepas solat jumaat dan kat pasar malam la..kebanyakan drpd diorang ni berlakon je sakit..

lebih baik derma ke tempat yang bermanfaat macam masjid dan sekolah mengaji alquran camni kan?

en marwan yg baik hati..
bkn sy yg anjurkan kelas ni.sy gi belajo je kt situ.tntg penyelengaraan tuh mmg free.mmg dia letak notis dlm kelas dilarang kutip derma.kelas nih di sponsor oleh seorg hamba Allah.tp kepada tuan puan yg dermawan tuh yg ingin menderma tuh bulelah berhubung dgn sekolah tersbt spt alamat n contact di atas k.

awise
13-07-2006, 02:17 PM
thanks encik lazman for the info,

for ur info lak, saya encik, bukan cik, klau nak tulis 'encey' pon boleh gak.... :-D :-D :-D

p/s: takyah nak ber encik2 lah..neway mmg bagus ada kelas camni ni.

abdan
13-07-2006, 02:40 PM
thanks encik lazman for the info,

for ur info lak, saya encik, bukan cik, klau nak tulis 'encey' pon boleh gak.... :-D :-D :-D

p/s: takyah nak ber encik2 lah..neway mmg bagus ada kelas camni ni.

a'kum encey awise...

saya mau kasi tau sikit...ini bab2 agama punya barang...sana torrent banyak ada...mana tau..encey awise ada minat mau tengok movie2 documentari ka..debate agama ka...sana pigi la... itu www.torrentspy.com ada... terima kisah..

wheriz
29-10-2007, 02:02 PM
Kasi up sikit..

Bagus ni kelas mengaji ni.. aku baru call tadi masih wujud lagi. Aku nak pegi reg. la ingat.

Sape2 nak join jom la. Jgn malu2. Kalau malu sampai mati pun tak khatam.

rissa
31-10-2007, 08:44 PM
Haih, YSAKL nie... Riss ngaji kat s2u. Kelas riss usually attend was on weekend. :D

epi_san
31-10-2007, 08:52 PM
kat jb takde cawangan ke ??
better area air biru ..
:P

rissa
31-10-2007, 09:05 PM
By the way, skang ni riss baru dlm kelas Iqra 2. Nak kene brush up tajwid, qiraati so tu kene start dari bawah dulu... Hehe :D
And kelas semua separate, x mix ngan the boys/gals pun. :)

fareast262
31-10-2007, 09:28 PM
thanks kpd starter thread nih...

teman adelah bekas pelajar institut alquran kat sana...tahun 2004.kelas nih memang free, ade orng cakap ade orng kaya besar support jadi tulang belakang kelas nih....moge bertambah berkat rezeki dier..amin

byk yang dipelajari...
1)cara pembcaan yang betul,(baru tahu selama tu teman baca al-fatihah pun sebenarnya salah terlalu banyak)
2)belajar hukum tajwid and makhraj.
3) ade latihan bacaan sorang2 untuk pembacaan yang berkesan.
4) ade sijil penyertaan dan penghargaan lagi tue...tue yang best tue...heheh

e_bu
10-12-2007, 02:27 PM
salam,

nak tanya kelas belajar al-quran di asingkan lelaki ngan perempuan ker?

e_bu
10-12-2007, 02:36 PM
salam,

nak tanya kelas belajar al-quran di asingkan lelaki ngan perempuan ker?

lau_kau
10-12-2007, 02:46 PM
2 la dah lama xngaji nie
hehehehe
baca mesti banyak salah....
ada klas mcm nie ok gak....

waaper
10-12-2007, 03:03 PM
Baguih...lar cam nih,masih ada lagi hamba Allah yg berhati mulia menaja segala perbelajaan mempalajari al-Quran nih...bukan senang nak carik insan yg berhati mulia cam ni skrunk nie...apa pun moga beliau akan di panjangkan umur,dipermurahkan rezeki dan sihat tubuh badan...Insya'Allah...

zurk
10-12-2007, 11:38 PM
salam,

nak tanya kelas belajar al-quran di asingkan lelaki ngan perempuan ker?

kelas nih diasingkan lelaki dan perempuan....bg wanita ader ustazah yg ambil..bg lelaki ada ustaz yg akan lead...buat makluman suma,kelas ini mmg xberbayar,manfaatkan peluang yg ada jg sia2kan..permulaan,pelajar akan diajar ttg makhraj(sebutan) iaitu dlm ikrok 1...penting sgt makraj nh..setiap huruf ada cara tersendiri untuk menyebutnya contoh huruf sa..lidah mesti dikeluarkan baru betul..bg huruf ta..pastikan angin keluar dari mulut..dan byk lg..

dari segi msa plk ,hnya sabtu dan ahad... ada azam,insyaallah suma halangan dapat dielakkan..lagipuna sejam jerr..rasanya xmembebnkan lagsung...

zurk
13-12-2007, 11:41 PM
:) :) marila kita bersama2 mengikis budaya buta al-quran dikalangan kita warga islam:D :D ...sertaila kelas agama ini secara percuma...:)paid :)paid :)paid :)paid :)paid :)paid

zurk
14-12-2007, 01:08 AM
bump for the class:D :D :D :D ...jihad ilmu....:)paid :)paid :)paid :)paid :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock :)cgrock

zurk
15-12-2007, 09:40 PM
:D :D :D Salams..sapa yg nak join kelas nih..masih boleh dan sentiasa boleh :) :) :) ..isi borang di pejbatnye...ader byk kelas bru dibuka..jgnlah malu dan segan.:"> :"> .ramai org2 tua yg xlepaskan peluang mengaji disini so,yg xtua tue apa lg...:D :D :D :D

selain kelas iqrak..ader gak kelas al-quran..tp nak join kelas al-quran tue kena amik ujian,supaya dapat diukur level tajwid dan makhraj...then bru dibenarkan masuk kelas...:-? :-? :-? :D :D :D :D :D

Megat Sri Rama
15-12-2007, 10:34 PM
kalau aku duit banyak, aku derma banyak-banyak kat program percuma macam ni.

zurk
16-12-2007, 02:36 PM
kalau aku duit banyak, aku derma banyak-banyak kat program percuma macam ni.

bagusla kalu ko ader pikir mcam tue...diorg ngaji ko gak dapat pahala...so rajin2la rekeman kat org pasal kelas nih kerana ini adalah satu MLM akhirat.....hidup dunia nih kejap jerr,,,so carila bekalan untuk kesana,nabi pernah brsada yg dunia nih ibarat ko menaiki unta kemudian ko berehat dibwh pokok kemudian ko teruskan perjalanan..persinggahan itu adalah dunia..so,carila bekalan...

utk kelas nih xpayah malu..suma yg mengikuti suma tua2...yg penting ilmu itu kita dapat.....:D :D :D :D :D :D :D :D :D

paksu1010
16-12-2007, 03:08 PM
salam tuan tanah, boleh tak dapatkan maklumat kot kot ada dibuat belah penang ni, paksu nak startover belajar mengaji dengan iqra' pulak...

zurk
16-12-2007, 06:27 PM
Kepada paksu,sy dah mesej lazman si tuan tanah tanya pasal kelas kat penang...rasanya ader kot..nanti sy chek semula...

Megat Sri Rama
16-12-2007, 07:22 PM
bagusla kalu ko ader pikir mcam tue...diorg ngaji ko gak dapat pahala...so rajin2la rekeman kat org pasal kelas nih kerana ini adalah satu MLM akhirat.....hidup dunia nih kejap jerr,,,so carila bekalan untuk kesana,nabi pernah brsada yg dunia nih ibarat ko menaiki unta kemudian ko berehat dibwh pokok kemudian ko teruskan perjalanan..persinggahan itu adalah dunia..so,carila bekalan...

utk kelas nih xpayah malu..suma yg mengikuti suma tua2...yg penting ilmu itu kita dapat.....:D :D :D :D :D :D :D :D :D

pahala biarlah tuhan yang membalas, kita sebagai makhluk buat je perkara yang betul, macam saudara. dah betul le tu apa yang dibuat.

ilmu seharusnya mampu milik buat semua, itu yang saya kagum dengan inisiatif ini. alhamdulillah.

syabas.

saya cuba uar-uarkan sebaik mungkin.

zurk
18-12-2007, 08:27 PM
Skrg kelas Agama Cuti 2 Minggu dan akan dibuka pada bln 1 nanti.:( :( .So bila bukak nanti sy cuba tanyakan pada ustaz samaada di penang ader atau tidak kelas sebegini...harap bersabar..:D :D :D :D

ustaztajwid
22-12-2007, 12:55 PM
Alhamdulillah, syukur ada yang sanggup membelanjakan untuk kita semua pandai membaca Al-Quran. Inilah pengorbanan besar yang sanggup beliau lakukan.

Tanya diri kita, adakah kita sanggup berkorban masa untuk diri sendiri menghadirkan diri untuk belajar membaca Al-Quran di tempat percuma yang telah disediakan?

Hayatilah pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail kerana patuh kepada arahan Allah s.w.t. di Hari Raya Korban ini.

zurk
05-01-2008, 08:14 AM
Kelas Dah Start Harie Nie..Barangsiapa yg berminat Bleh baca pada 1st tread...alamat kelas dan kels apa yg ditawarkan...

old_code
08-01-2008, 03:11 PM
sedikit ilmu tambahan:
Daripada Abu Hurairah r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. .bersabda:

"Tiada suatu kaum pun yang sama berkumpul dalam salah satu rumah dari rumah-rumah Allah - yakni masjid - sambil membaca Kitabullah dan saling bertadarus di antara mereka itu, melainkan turunlah ketenangan di atas mereka, serta mereka akan diliputi oleh kerahmatan dan diliputi oleh para malaikat dan Allah menyebut-nyebutkan mereka itu kepada makhluk-makhluk yang ada di sisiNya - yakni para malaikat."

(Riwayat Muslim)

zurk
19-03-2008, 06:49 PM
bump for the clss...meh ramai2 pie ngaji al-quran n iqrak....

zurk
19-03-2008, 06:55 PM
majoriti adalah org tua2 yang dtg..kalu ada yg muda tue lgla baik...sabtu ahad jer...masa bleh pilih dari 8pg sampai 10mlm...free-tnpa byran..kelas iqra' dan kelas al-quran...

hadis nabi yg di petik dari khutbah jumaat-sabda nabi "Jika kau bermusafir dan kemudian engkau belajar satu bab dari ilmu pengetahuan itu ,maka itu adalah lebih baik dari engkau sembahyang sunat 1000 rakaat"...maksudnya ilmu itu amat dituntut..dan ganjaran bg org yang ingin mendapatkan kan nya dalah besar....

daoss
19-03-2008, 08:07 PM
saya umur 23thn, masih boleh blaja ke? sape yang mengajar? saya minat nak belajar, tapi saya taktau ape2.. boleh ke?

eyza
19-03-2008, 08:22 PM
saya umur 23thn, masih boleh blaja ke? sape yang mengajar? saya minat nak belajar, tapi saya taktau ape2.. boleh ke?

masih boleh...minat ada baguss...tak tau xper leh blaja..
gud luck k daoss..
kalau kat kajang..kat mane ader zurk:-?

zurk
20-03-2008, 11:13 AM
saya umur 23thn, masih boleh blaja ke? sape yang mengajar? saya minat nak belajar, tapi saya taktau ape2.. boleh ke?

tiada had umur....malah kalu anta pergi belajar disana,anta adalah tergolong dari golongan muda..kat situ ramai makcik dan pakcik yang berumur 45-65thn...diorg xsegan silu nak belajar....belajar dari tak tahu kepada tahu...ramai yang berumur 45 thn lebih tapi xkenal huruf,tp xper ustaz akan ajarkan...ramai ustaz yang mengajar kat situ...

Allah tidak melihat kepada kejayaan(final product) tp DIA melihat kepada usaha kita...cthnya final product kiter ialah khatam al-quran,ALLAh Tidak melihat kepada kita berjaya atau tidak khtam al-quran tp Allah melihat kepada usaha kiter itu....

so,sama2la kiter berusaha belajar iqrak dan al-quran,biar merangkak2 tp itulah usaha yang akan membantu kita mencapai keredhoan,memberatkan timbangan mizan dan menghapuskan dosa lain...malah anta boleh mengajar kepada anak2 dan isteri ...

zurk
20-03-2008, 11:19 AM
masih boleh...minat ada baguss...tak tau xper leh blaja..
gud luck k daoss..
kalau kat kajang..kat mane ader zurk:-?

kat kajang xsure la plk..bg alamat tempat ngaji nih boleh rujuk post yang pertama dan kedua dihadapan..dekat sgt dengan sogo....tempat ngaji nih free jer..lgpun sabtu dan ahad jerr

manusia akhir zaman mcm kiter nih niat jer nak wat baik ALLAH dah bg pahala,biler dah buat lgla byk pahala...hehe...so sama2la kiter war2kan benda nih..nih jg merupakan MLM akhirat..

nizamac79
20-03-2008, 11:53 AM
tahniah .... semoga di berkati

zurk
20-03-2008, 01:11 PM
tahniah .... semoga di berkati

ameeannn...ajakla saudara mara mak ayah dtg kelas nih...sabtu ahad ja...

daoss
21-03-2008, 08:41 AM
@ umah gua pon akak gua ada bikin kelas ngaji Iqra'/Qur'an (bkn utk anak2 saje, malah org2 dewasa :D).
penah gak gua tnye dia,
"apa Hukum (syara') kite buat kelas nih klu mintak byrn?"
jwpn dia,
"sbnr nye byrn tuh xjadi hal, yg ptg ada kelas. @least ada lah org ngajar dlm sebuah qaryah. yg ptg ada,
sbb Hukum nye Fardu Kifayah...
then, pasal byaran tuh mgkn utk bayaran teknikal/penyelenggaraan;
eg: beli rehal, beli buku Iqra' yg dah lunyai/rosak, bil letrik skit (klu pakai lampu gas, xpyh ler mintak byr kot :P), sedekah buat majlis khatam Qur'an...dll"
so, amacam? just some info jelah yg gua tau :D
korg dah khatam Qur'an blom? :D:D


bro nak tanya sket boleh tak? mane hang dapat avatar tu? avatar tu cam aku kenal jelah.. kalau tak silap temanla..

suweb84
21-03-2008, 09:03 AM
sape tao area2 s.alam ade x klas mcm nie..
ade org tnye,tp ambo xtao sgtlaa

zurk
21-03-2008, 12:37 PM
info tambahan.
adress,no contact n bbrp info psl sek. tu.
Yayasan Sekolah AL Quran Kuala Lumpur
Tingkat 7, Bangunan Wisma Warisan (Heritage House)
Jalan Yap Ah Shak,
50300 Kuala Lumpur.
Tel no : 03-2691 3286
Fax no : 03- 2698 1715
(Belakang Hotel Sheraton Imperial dan juga berdekatan dengan Jalan Doraisamy)


Ditubuhkan dari tahun 1998
Tidak dikenakan sebarang Yuran
Dikendalikan oleh guru-guru AlHafiz dan Graduan IPT dalam /luar negara serta pemegang tauliah JAWI
Terbuka pada semua yang berumur 13 tahun ke atas

Bermula pukul 8.00 a.m hingga 10.00 p.m
2 jam seminggu
Bermual dengan Iqra 1 hingga Iqra 6
Peserta yang lulus pengajian akan di beri Sijil Khatam Al Quran
Pengambilan sepanjang tahun ikut kekosongan.
Bilik yang selesa dan berhawa dingin


salams..ini adalah alamat tempt ngaji tue...kat shah alam xsure plk...kalu ader pun berbayarla..cuba tanya masjid2 atau surau berdekatan insyallah ada...:)

zurk
07-08-2008, 07:55 AM
bump for the class:D :D :D :D :D :D

m61enz
07-08-2008, 09:46 AM
banyak kosong lg ni, free je. jemput ,jemput.:) :)

ratusanRM
07-08-2008, 09:49 AM
tuan tanah pun x update2... :D:D:D


camne kelas?? jalan lagi tak?


bagus usaha camni

:)cgrock :)cgrock

ikscentre
07-08-2008, 09:49 AM
jln doraisamy tu yg ada tpt org selalu pekena sup tu kn?klu x slp aku lah..

wheriz
07-08-2008, 11:52 AM
tuan tanah pun x update2... :D:D:D


camne kelas?? jalan lagi tak?


bagus usaha camni

:)cgrock :)cgrock

BP - Bagi Pihak

Kelas masih jalan lagi. Masih ada macam biasa. Pegi je register..

Kelas percuma.. apa lagi nak?..

manja
07-08-2008, 12:36 PM
Tak sangka masih wujud lg kelas ni ye.. Mmg best ada kelas ngajar mengaji camnih. free lak tu. Rugi sape yg x nak join. Insyaallah aku pun nak gi belajar. Apa2 pun meh kita sama2 bump up thread nih.

http://img108.mytextgraphics.com/sparklee/2008/08/07/a89dddeb90b2c1865f050a06eef45dc5.gif (http://www.sparklee.com)

zurk
07-08-2008, 01:24 PM
skrg nih byk kelas baru bukak...jemputla mendaftar...free jer...lelaki dan perempuan diasingkan...jgn malu2 dan segan..purata pelajar ialah dari kalangan berumur 50-an keatas...

zurk
09-08-2008, 10:10 PM
bump untuk kelas!!!!!!!

zaza81
12-08-2008, 09:35 AM
sesiapa yang tak khatam lagi tu bolehla amik ...kalau kat kg mmg dari kecik diantor ngaji

ahib0205
12-09-2008, 02:34 PM
sape tao area2 s.alam ade x klas mcm nie..
ade org tnye,tp ambo xtao sgtlaa

Untuk wanita sahaja kat S.Alam. boleh pergi ke kedai emak saya dan bincang dengan dia. Memang emak saya mengajar ngaji pun.

So kelas ni still running? bagus betul la. Saya pun nak buat kelas free kat sini sama mau datang?

:)cgrock

cput
12-09-2008, 02:53 PM
ahad bukak? camneh buleh le bwk tentera bergajah gi ngaji skali..ngajo anak sndr tak samo ngan ngajar anak org

GOME
12-09-2008, 02:54 PM
cawangan johor tak de kee

rissa
29-09-2008, 11:04 AM
salam n morning,
memandangkan Eid 1429H kian menjelma, dok asik mengemaih umah secara slow mow ni, kemas punya kemas, godek punya godek, terjumpe nie ha...
jadual ni mmg depa tak update kot nampak 2004 sedangkan riss mengapply last year... wallahualam:D

nak nak share wit u oll's bgi meke yg dok arrea Lembah Klang la yer mekacey


http://img264.imageshack.us/img264/8837/image0699yt8.jpg (http://imageshack.us)

http://img263.imageshack.us/img263/2821/image0703vb8.jpg (http://imageshack.us)

p.s so, utk meke yg berminot,,, sila2kanlah yer :)

arowana
29-09-2008, 06:45 PM
cam ner diaorang support kelas tu kalau tak ada bayaran...

manja
05-10-2008, 11:02 AM
cam ner diaorang support kelas tu kalau tak ada bayaran...


klu ko nak tau ko belek2 la kat belakang dah dicitekan sape yg support....
:)cgrock:)cgrock

mj12
05-10-2008, 11:38 AM
bukak lagi ke nie?...

perghh nak gi laaa

izack1981
05-10-2008, 01:40 PM
waaa.. baguih nie.. kat kedah tadak ker?

hishammarmin
05-10-2008, 01:53 PM
Alhamdulillah...semoga dirahmati Allah kepada orang yang mengajarkan Al-Quran kepada orang lain....amin...

wanlie
05-10-2008, 08:28 PM
en marwan yg baik hati..
bkn sy yg anjurkan kelas ni.sy gi belajo je kt situ.tntg penyelengaraan tuh mmg free.mmg dia letak notis dlm kelas dilarang kutip derma.kelas nih di sponsor oleh seorg hamba Allah.tp kepada tuan puan yg dermawan tuh yg ingin menderma tuh bulelah berhubung dgn sekolah tersbt spt alamat n contact di atas k.

en lazman dah brpe lama blajar situ?

emit
13-10-2008, 08:31 PM
Huhu..lama dah cari sekolah ni..baru hari ni dapat info..tq tuan tanah

MOD jr.
13-10-2008, 08:32 PM
Huhu..lama dah cari sekolah ni..baru hari ni dapat info..tq tuan tanah

masih beroperasi ke? ingin tahu

wheriz
21-11-2008, 02:55 PM
masih beroperasi ke? ingin tahu

Masih beroperasi lagi... bagus untuk join. Berapa byk kita dah luang kan masa untuk dunia. Sebanyak mana pula kita luang kan masa utk akhirat..

Aku fikir... merenung kedalam diriku sendiri..

Malunya aku sekira Allah swt tanya di akhirat kelak, pandai baca Al Quran? sekiranya aku jawab tak pandai. Tak pandai? Org Islam ke? Islam. Malu.. Dah di bagi tak perlu payah2 cari. Tak sorok atau rahsia. BUkan lah sebuah kitab yg dirahsiakan, kat mana2 ada naskah Alquran. tak pandai baca? tak ada masa? tak mampu beli? tak tahu nak blaja dgn sapa? masa kecik dulu ... bla2.. dan banyak lagi alasan.

Al Quran sebuah kitab yg hebat,.. kita buat tak tahu je..

Nak pandai tapi duduk diam.
atau
mmg tak nak belaja, tak mahu ambil tahu..

Kalau nak seribu daya, tak nak seribu dalih..

next step belaja Agama... setakat mana kita dah tahu agama kita? adakah kita nak masuk kedalam golongan org2 fasik? atau tak tahu.. Sekali lagi malu .. jadi org Islam tapi tak tahu selok belok, asas dsbnya ttg agamanya. Lebih tahu pasal artis, pasal kerja, pasal keluarga, kawan2, tapi sedikit tahu pasal agama... Malunya....

layak ke nak masuk syurga setakat ini je yg kita tahu? Ahh Tak tahu tak pe tak berdosa.. fardhu kifayah.. sejahil ini je yg kita tahu.. Walau pun bukan syurga tapi keredhaanNya.. Jalannya ... belajar dan belajar sepanjang hayat..

technod
22-11-2008, 10:17 PM
Pi sana kena bawa quran sendiri ke?

wheriz
23-11-2008, 11:29 PM
Pi sana kena bawa quran sendiri ke?

Tak payah. 1st belajar Iqra' dulu. Kena beli buku iqra. Apa2 hal pegi register dan boleh tanya kat situ.

longrempah
24-11-2008, 12:01 PM
Nak tanya area kuantan tak de kerr

AlchemisT
24-11-2008, 12:13 PM
up utk tuan tanah..bagus nihh

sidang muda
24-11-2008, 01:15 PM
info tambahan.
adress,no contact n bbrp info psl sek. tu.
Yayasan Sekolah AL Quran Kuala Lumpur
Tingkat 7, Bangunan Wisma Warisan (Heritage House)
Jalan Yap Ah Shak,
50300 Kuala Lumpur.
Tel no : 03-2691 3286
Fax no : 03- 2698 1715
(Belakang Hotel Sheraton Imperial dan juga berdekatan dengan Jalan Doraisamy)


Ditubuhkan dari tahun 1998
Tidak dikenakan sebarang Yuran
Dikendalikan oleh guru-guru AlHafiz dan Graduan IPT dalam /luar negara serta pemegang tauliah JAWI
Terbuka pada semua yang berumur 13 tahun ke atas

Bermula pukul 8.00 a.m hingga 10.00 p.m
2 jam seminggu
Bermual dengan Iqra 1 hingga Iqra 6
Peserta yang lulus pengajian akan di beri Sijil Khatam Al Quran
Pengambilan sepanjang tahun ikut kekosongan.
Bilik yang selesa dan berhawa dingin




terima kasih bro bagi info

aidiryatim
24-11-2008, 01:24 PM
alhamdulillah..ade kelas sebegini.. leh juga perbaiki bacaan al-quran :).. moga usaha murni ini mendpt sambutan..

fallguy
24-11-2008, 01:35 PM
jutaan terima kasih kepada tuan tanah memberi info paling berguna...kalau diizinkan saya mahu daftar minggu ni juga...terima kasih.

SgtGaNaSz
07-01-2009, 11:19 AM
jutaan terima kasih kepada tuan tanah memberi info paling berguna...kalau diizinkan saya mahu daftar minggu ni juga...terima kasih.

insyaAllah...aku pun nak menyusul jugak....

tebuan
07-01-2009, 11:52 AM
syukur pada allah

technod
07-01-2009, 05:01 PM
insya Allah ahad ni aku pi.

Amir84
10-02-2010, 07:41 PM
Askum...
Saya nie boleh kata mmg buta jawi..langsung tak boleh membaca jawi. Niat nak belajar tu ada. cuma tak tahu kat mana nak mulakan..agak2nya kat situ terima tak sekiranya saya yang berumur 26 tahun nak belajar jawi. Kelas dia lak campur ikut peringkat umur atau asing ikut umur..

KrisSMerah
17-02-2010, 12:54 AM
Askum...
Saya nie boleh kata mmg buta jawi..langsung tak boleh membaca jawi. Niat nak belajar tu ada. cuma tak tahu kat mana nak mulakan..agak2nya kat situ terima tak sekiranya saya yang berumur 26 tahun nak belajar jawi. Kelas dia lak campur ikut peringkat umur atau asing ikut umur..

w'salam. Ada baiknya saudara hubungi sendiri no tel kat page 1 tu. Sekian

nasibungkus
17-02-2010, 08:34 AM
mari memartabatkan alquran..sebaik2 kamu ialah yg belajar dan mengajar alquran

nazim5123
21-04-2010, 09:07 PM
macam ner thread yang macam ni punya bagus boleh tenggelam... saya kasi tolong up ini thread....

harap pihak mod perlu lakukan sesuatu supaya thread ini tetap ada

dan harap sahabat sahabat yang mengikuti kelas tersebut bolehberkongsi pengalaman di kelas tersebut...

Muhammad_27
21-04-2010, 09:58 PM
wujud lagi ke kelas nie?

egobrain
26-04-2010, 12:10 PM
masih ade lg ke?sy berminat nk belaja lah...

manja
26-04-2010, 01:08 PM
sy rasa insyaallah kelas ni ada lg.. sbb apa yg sy tau dr kawan satu pejbt dulu.. kelas belajar al-quran percuma ni.. mmg dh lama sgt dijalankan... cuma ramai je yg x tau.. cuba la contact balik.. mudah2an dlm saudara nk mencari ilmu akhirat ni dipermudahkan hendaknye.. Amin..

egobrain
18-05-2010, 06:00 PM
bump untuk kelas Al-Quran free

zaids
18-05-2010, 06:07 PM
ade sape2 leh kasi info untuk kelas mengaji di kawasan shah alam?

tq :)

ejalmlk
22-06-2010, 09:54 PM
bagus program nieee .. ada info kelas al-quran kawasan klang / meru

kaylis
22-06-2010, 10:45 PM
mmg bagus kelass belaja Al-Quran ni, percuma lagi...rugi kalau tak amik kesempata ni...

krazey17
23-06-2010, 11:09 AM
kelas untuk dewasa ke atau utk kanak saja En.marwan?ada kelas tafsir x?

anak_jatiperak
23-06-2010, 11:53 AM
Salam... oooo kat Kl kan elok diadakan di setiap negeri da.... usaha yg murni da

krazey17
23-06-2010, 11:59 AM
betul,memang saya sokong.

orange76
23-06-2010, 12:03 PM
dekat area puchong ada tak?? ada sahabat yang boleh bagi info? tq..

harriemaulana
23-06-2010, 06:22 PM
Sesiapa yg menetap di sekitar Ipoh Selatan boleh menghubungi aku melalui private message.

Kelas Pengajian Membaca Al-Quran bagi dewasa dan kanak2 serta
program pendidikan Fardhu Ain bagi remaja.

sahabatsejati
30-07-2010, 11:39 AM
salam...

boleh tak emel kat saya..masih ada lagi tak tawaran nie...leh bertitahu maklumat lanjut di emel saya...ingin cari tempat belar alquran...syukran

wan_sahabatsejati87@hotmail.com

sahabatsejati
30-07-2010, 11:40 AM
di cheras ada tak....kalau ader pliz emel saya butir lanjut....

wan_sahabatsejati87@hotmail.com

sahabatsejati
30-07-2010, 11:50 AM
SALAM...

masih ada ker tawaran nier...kalau saya nak join boleh tak..saya dah tahu baca cuma nak betulkan bacaaan tajwid..maklumlah dah makin dewasa nier...

ader ker tempat untuk saya..kalau ader leh tak bg info saya di emel...saya sedang mencari tempat belajar alquran untuk memenuhi waktu hujung minggu..isnin smpi jumaat saya belajar di ipta...syukran

wan_sahabatsejati87@hotmail.com

sahabatsejati
30-07-2010, 11:59 AM
masih ada lagi tawaran..boleh bagi info pada saya

emel : wan_sahabatsejati87@hotmail.com

usahOne
30-07-2010, 12:18 PM
salam
utk forumer yg dirahmati Allah swt..pusat pengajian yayasan alquran yg terletak di kl ni masih beroperasi seperti biasa...utk pengetahuan tuan/puan yayasan ini dimiliki oleh hartawan yg membiayai sekolah tersebut.guru2 yg terlibat adalah lulusan luar negara..sistem yg digunakan adalah kaeadah iqra.pelajar2 baru yg ingin belajar dr buku 1 boleh memberikan nama kepda skolah tersebut dan tarikh dan masa yg saudara/saudari inginkan kemudian pihak sekolah akan menghubungi tuan/puan di harap tuan/puan membuat panggilan susulan takut2 pihak sekolah terlupa menghubungi pelajar2.dan kpd mrk yg dah khatam iqra boleh masuk klas al aluran tetapi perlu menduduki ujian sekiranya lulus tuan/puan akan dibenarkan mempelajari alquran.
s.t.kash

sahabatsejati
31-07-2010, 09:34 AM
saya dah geti baca...tapi still nak beljar boley kan...tapi nape call takdapat pon...

usahOne
31-07-2010, 02:13 PM
saya dah geti baca...tapi still nak beljar boley kan...tapi nape call takdapat pon...

masih boleh blajar..tetapi guru akan mendnegar bacaan kita dahulu sebelum d letakkan d mana2 class yg bersesuaian..klu makhraj dan hukum kita x lulus maka elok bermula dr iqra..mungkin panggilan x d jawab krn masing2 ada class..so dlm pjbt x der guru yg tinggal..dtg terus ke yayasan senang.

zam757
02-08-2010, 09:19 PM
saya ni nak kata reti xreti, nak kata tak reti malu pulak! umur pun dah lanjut tapi belum ganyut lagi tau. ada harapan ke?

kaylis
02-08-2010, 09:23 PM
saya ni nak kata reti xreti, nak kata tak reti malu pulak! umur pun dah lanjut tapi belum ganyut lagi tau. ada harapan ke?

bole lagi bang, ngaji Al-Quran ni org yg pencen pun ramai yg pegi, kita yg muda dan mata terang ni perlu kejar kesempatan...wallahualam...

usahOne
08-08-2010, 02:36 PM
Nak tanya area kuantan tak de kerr


utk yayasan alquran di kuantan memnag tidak ada....class hanya ada di kuala lumpur shj dan ia percuma.hanya perlu beli buku iqra dan buku tajwid di sekolah tersebut......tq

usahOne
08-08-2010, 02:40 PM
saya ni nak kata reti xreti, nak kata tak reti malu pulak! umur pun dah lanjut tapi belum ganyut lagi tau. ada harapan ke?


insyaAllah kita semua masih ada harapan utk mempelajari ilmu Allah....bila kita ada niat utk belajar dan ada usaha mencari cikgu insyaAllah semuanya akan mendpt keberkatan...mari2 meramaikan jemaah di yayasan alquran...tq

usahOne
08-08-2010, 02:45 PM
kelas untuk dewasa ke atau utk kanak saja En.marwan?ada kelas tafsir x?

di yayasan alquran tidak ada klass tafsir cuma di mrk menumpoukan iqra dan alquran....klas tafsir boleh cuba cari maklumat di akademi islam universiti malaya dan UKm..yayasan al quran ni adalah dimiliki oleh seorg hartawan yg membiayai sekolah tersebut...mebe di tempat lain hartawan2 yg lain perlu mengambil contoh sprt yayasan alquran tersebbut...tq

aiman27
24-08-2010, 12:54 PM
thanks kpd starter thread nih...

teman adelah bekas pelajar institut alquran kat sana...tahun 2004.kelas nih memang free, ade orng cakap ade orng kaya besar support jadi tulang belakang kelas nih....moge bertambah berkat rezeki dier..amin

byk yang dipelajari...
1)cara pembcaan yang betul,(baru tahu selama tu teman baca al-fatihah pun sebenarnya salah terlalu banyak)
2)belajar hukum tajwid and makhraj.
3) ade latihan bacaan sorang2 untuk pembacaan yang berkesan.
4) ade sijil penyertaan dan penghargaan lagi tue...tue yang best tue...heheh

harap ada org kaya lain terbuka hati utk mencontohi kelas yg semacam ini utk dibuka juga ditempat2 lain...sungguh murni hati org itu...

pokyo
24-08-2010, 01:06 PM
dulu saya pernah belajar di Institut Al-Quran.
dlm kelas ada driver taxi, askar, professional dll.
Dari buta Al-Quran saya kini boleh membaca Al-Quran walaupun tak habis belajar. Masih ingat lagi ustaz saya diarah berhenti disebabkan aktif dlm reformasi

zaberi
24-08-2010, 02:39 PM
di ipoh.
sebelah bulatan mengelembu(kacang) ada shell
masjid sebelah shell.(bekas markaz tabligh)
930malam -1130malam
rabu
kelas mentadabbur alquran oleh ustaz abu aiman(0195999655)

atau tipon beliau dan buat temu janji. biasanya beliau akan sedia luangkan masa untuk mengajar.

croody
15-02-2012, 12:18 PM
Assalam TT, tmpt ni ade lg x? Rasa mcam nk join la..hehe..sape2 yg nk belajar jom la sama2.. :D

boboyy
15-02-2012, 01:03 PM
Assalam TT, tmpt ni ade lg x? Rasa mcam nk join la..hehe..sape2 yg nk belajar jom la sama2.. :D

betul la... nak join gak utk belajar mengaji .

SgtGaNaSz
16-06-2013, 01:41 AM
Thread lama tp ada manfaat pd yg lain... Tq