PDA

View Full Version : Enjin NA paling BEST


Pages : [1] 2

endingman86
12-01-2009, 10:39 AM
Salam,,,aku nak discuss sikit....

Dalam banyak2 enjin la...enjin kete mane yang paling best...

enjin VTEC HONDA KE????

enjin toyota BLACKTOP ke???

enjin MIVEC ke??

n bermacam2 enjin ler...yang stock NA...bukan ROJAK nyer...

Yang mane paling best dan worth untuk pakai...bagi aku la...VTEC...pandangan korang????

endingman86
12-01-2009, 10:47 AM
bump...bump...bump

irsaffy
12-01-2009, 10:48 AM
try bwk RB26 (xkira la dok kt skyline ke atau kt cefiro)...mmg marvelous

notrexdame
12-01-2009, 10:49 AM
gsr 1.8 turbo

12daily_pro
12-01-2009, 10:50 AM
vtec turbo ..... hehe

endingman86
12-01-2009, 10:50 AM
try bwk RB26 (xkira la dok kt skyline ke atau kt cefiro)...mmg marvelous

nie brape cc nie???2.0 ke?

ezis2u
12-01-2009, 10:50 AM
evo X kot....tapi tak rasa lagi aarrr yang skrang polis beli tuh..

kasmarol
12-01-2009, 10:51 AM
bg aku v-tec uhhuhu

pcfx
12-01-2009, 10:51 AM
Salam,,,aku nak discuss sikit....

Dalam banyak2 enjin la...enjin kete turbo mane yang paling best...

enjin VTEC HONDA KE????

enjin toyota BLACKTOP ke???

enjin MIVEC ke??

n bermacam2 enjin turbo ler...yang stock turbo...bukan ROJAK nyer...

Yang mane paling best dan worth untuk pakai...bagi aku la...VTEC...pandangan korang????

Bro, yang kau sebut nih bukan turbo la tapi Enjin N/A, Natural aspiration..., turbo kalu enjin tu ada turbin..

endingman86
12-01-2009, 10:51 AM
vtec turbo ..... hehe

vtec turbo....wa...B20C ka???

irsaffy
12-01-2009, 10:52 AM
nie brape cc nie???2.0 ke?

2.6..twin turbo...enjin std pn dh 280HP..:)paid

endingman86
12-01-2009, 10:52 AM
Bro, yang kau sebut nih bukan turbo la tapi Enjin N/A, Natural aspiration..., turbo kalu enjin tu ada turbin..

ooo....salah la pulop...kekeke...camno nak pakai nie...kekeke:D

12daily_pro
12-01-2009, 10:53 AM
vtec 1.6 dahla ... leh titik 2.0 turbo... hehehe... saje je kasi panas.. baru pas tgk drag kat ganu baru nie.. vtec crx kuning kalah ngan evo .. evo 1 , vtec no 2 ...

endingman86
12-01-2009, 10:54 AM
2.6..twin turbo...enjin std pn dh 280HP..:)paid

pergh...bedesup2...cefiro banyak pakai RB20 jer...itu pun dah ngam...hehehe:)

eday84
12-01-2009, 10:56 AM
volvo tdi?
golf gti punya apa ek.. cambest jek

zaberi
12-01-2009, 10:57 AM
vtech takde kena mengena dgnturbo.

honda v tech turbo/noe vvl turbo adalah bolt on.

turbo palung power tanpa modify adalah

sr20det dari nissan pulsar atau nissan avanir. sila lihat di wikepedia. atau http://nismoclub.6.forumer.com

engine nissan sr2odet 170hp dari silvia s13,s14,u13,u12
engine nissan sr2odet 230hp dari nossan pulsar, nissan avenir

engine rb26dett memang bes tapi besar 6 silinder. kuat minyak dan berat.

sr20det rm 3500-rm7000
ca18det rm3000-4500
rb26dett rm 10000

kalau ko nak main keta turbo marilah main nissan.

irsaffy
12-01-2009, 10:57 AM
pergh...bedesup2...cefiro banyak pakai RB20 jer...itu pun dah ngam...hehehe:)

RB20 dn SR20 byk wat main drift..
aku pn baru nk berjinak2 ngan enjin RB nih...

endingman86
12-01-2009, 10:59 AM
vtech takde kena mengena dgnturbo.

honda v tech turbo/noe vvl turbo adalah bolt on.

turbo palung power tanpa modify adalah

sr20det dari nissan pulsar atau nissan avanir. sila lihat di wikepedia. atau http://nismoclub.6.forumer.com

engine nissan sr2odet 170hp dari silvia s13,s14,u13,u12
engine nissan sr2odet 230hp dari nossan pulsar, nissan avenir

engine rb26dett memang bes tapi besar 6 silinder. kuat minyak dan berat.

sr20det rm 3500-rm7000
ca18det rm3000-4500
rb26dett rm 10000

kalau ko nak main keta turbo marilah main nissan.

otai nissan nie...dapat cefiro pun ok gak nieh...:)...

zaberi
12-01-2009, 10:59 AM
pergh...bedesup2...cefiro banyak pakai RB20 jer...itu pun dah ngam...hehehe:)

rb20det engine turbo nissan paling hampeh. sbb tu murah.

rb25det, dett
rb26det,dett:)

irsaffy
12-01-2009, 11:00 AM
vtech takde kena mengena dgnturbo.

honda v tech turbo/noe vvl turbo adalah bolt on.

turbo palung power tanpa modify adalah

sr20det dari nissan pulsar atau nissan avanir. sila lihat di wikepedia. atau http://nismoclub.6.forumer.com

engine nissan sr2odet 170hp dari silvia s13,s14,u13,u12
engine nissan sr2odet 230hp dari nossan pulsar, nissan avenir

engine rb26dett memang bes tapi besar 6 silinder. kuat minyak dan berat.

sr20det rm 3500-rm7000
ca18det rm3000-4500
rb26dett rm 10000

kalau ko nak main keta turbo marilah main nissan.

ye btul tu..hidup nismo...:)paid

endingman86
12-01-2009, 11:01 AM
rb20det engine turbo nissan paling hampeh. sbb tu murah.

rb25det, dett
rb26det,dett:)

SR n RB ape different bro???

zaberi
12-01-2009, 11:05 AM
untuk engine N/A

vetech besar memang power. tapi halfcut vtech besar typeR rm20,000!!!!

toyota vvti tak kurang hebatnya.

dan engine drag paling power ialah
nissan neo vvl 1.6 dari nissan pulsar N1

engine nissan neo vvl 1.6 ni juara drag race di kg gajah. harga dipasaran sekitar rm5500-8000 halfcut

Tokera
12-01-2009, 11:06 AM
Dah pencen aku main turbo ni.. pulus dah xde.
umo makin tua.. anak makin besar:)):))

tinggal kete kancil je yg turbo lagi..
yg lain dah bungkus.. jual.

Aku suka enjin EVO.
nampak gagah dan kuat..

zaberi
12-01-2009, 11:09 AM
SR n RB ape different bro???

sr = timing chain 4 cilinder
rb = timing belt 6 silinder
ca = timing belt 4 silinder
det= dohc, elektronic injection, turbo,
tt = twin turbo

toyota banyak pakai supercharge

toyota engine powernya ijz dari supra~X(

notrexdame
12-01-2009, 11:11 AM
Dah pencen aku main turbo ni.. pulus dah xde.
umo makin tua.. anak makin besar:)):))

tinggal kete kancil je yg turbo lagi..
yg lain dah bungkus.. jual.

Aku suka enjin EVO.
nampak gagah dan kuat..

pakai EVO 3 ke?? :">:">:">

da xleh endorse...2.0 tu

endingman86
12-01-2009, 11:12 AM
untuk engine N/A

vetech besar memang power. tapi halfcut vtech besar typeR rm20,000!!!!

toyota vvti tak kurang hebatnya.

dan engine drag paling power ialah
nissan neo vvl 1.6 dari nissan pulsar N1

engine nissan neo vvl 1.6 ni juara drag race di kg gajah. harga dipasaran sekitar rm5500-8000 halfcut

mak ai...vtec besar type r tue...20k...huhuhu...yang 7k tu amende bro?head jer??ke pulley jer...huhuhu:-?

zaberi
12-01-2009, 11:13 AM
Dah pencen aku main turbo ni.. pulus dah xde.
umo makin tua.. anak makin besar:)):))

tinggal kete kancil je yg turbo lagi..
yg lain dah bungkus.. jual.

Aku suka enjin EVO.
nampak gagah dan kuat..

:eek: otai turbo nih.
kancil turbo selamber jer asapkan gsr...
evo memang mengancam sapa bole lawan

endingman86
12-01-2009, 11:14 AM
sr = timing chain 4 cilinder
rb = timing belt 6 silinder
ca = timing belt 4 silinder
det= dohc, elektronic injection, turbo,
tt = twin turbo

toyota banyak pakai supercharge

toyota engine powernya ijz dari supra~X(

supercharge masuk kat s.e limited tu memang banyak orang wat...

endingman86
12-01-2009, 11:15 AM
Dah pencen aku main turbo ni.. pulus dah xde.
umo makin tua.. anak makin besar:)):))

tinggal kete kancil je yg turbo lagi..
yg lain dah bungkus.. jual.

Aku suka enjin EVO.
nampak gagah dan kuat..

kancil turbo lagi...L5 ke L2s nye enjin bro??

Tokera
12-01-2009, 11:18 AM
pakai EVO 3 ke?? :">:">:">

da xleh endorse...2.0 tu

x ar..
aku pakai VR4 n/a je kat iswara A/B ..
tu pun dah masuk garaj kete..
nak cabut balik enjin tu pasal nak jual then masuk stendert balik punya enjin coz nak let go je kete tu.

Tokera
12-01-2009, 11:19 AM
kancil turbo lagi...L5 ke L2s nye enjin bro??

L2s je bro..
just wat melaram sambil cucuk2 orang..

L5 pickup tarak..
tp untuk long distance bagus ler pakai L5 ni.
lagi satu kelebihan L5 Timing chain.

ameant
12-01-2009, 11:22 AM
vetech besar memang power. tapi halfcut vtech besar typeR rm20,000!!!! <-----


salah tuh bro... halfcut vtec b16b dlm rm13k dari ek9
nak vtec yg murah..amik halfcut dari civic eg6 atau eg9.. dlm rm6-7k skrang ni... harga tak termasuk upah pemasangan n barang wear n tear tuk diganti.

dan engine ni bukan dlm kategori turbo.. tapi N/A .. tapi boleh di bolt on turbo..

endingman86
12-01-2009, 11:22 AM
L2s je bro..
just wat melaram sambil cucuk2 orang..

L5 pickup tarak..
tp untuk long distance bagus ler pakai L5 ni.
lagi satu kelebihan L5 Timing chain.

ok lah bro...x manja...l5 manja...hehehe...bunyik blow off yang geram tueh...:D

badrush
12-01-2009, 11:23 AM
sr 20 det..

endingman86
12-01-2009, 11:23 AM
vetech besar memang power. tapi halfcut vtech besar typeR rm20,000!!!! <-----


salah tuh bro... halfcut vtec b16b dlm rm13k dari ek9
nak vtec yg murah..amik halfcut dari civic eg6 atau eg9.. dlm rm6-7k skrang ni... harga tak termasuk upah pemasangan n barang wear n tear tuk diganti.

dan engine ni bukan dlm kategori turbo.. tapi N/A .. tapi boleh di bolt on turbo..

aku tak paham...BOLT ON TURBO nie...camne nie?taruk wastegate n turbo item kat vtec tueh???

zaberi
12-01-2009, 11:25 AM
kancil turbo lagi...L5 ke L2s nye enjin bro??

aku tak brapa reti la turbo kancil nih. tapi mengidam nak simpan sebuah kat umah.:-?

zaberi
12-01-2009, 11:31 AM
aku tak paham...BOLT ON TURBO nie...camne nie?taruk wastegate n turbo item kat vtec tueh???

bukan. bov, wastegate tu sampingan jer

camni, honda vtech, mitsubishi mivec, toyota vvti, nissan neo vvl adalah N/A. ianya boleh diturbokan.

pasang turbine tu di exjos menifold dan sambung ke intercooler pastu terus ke throtle body. ini costum. bolt on la namanya.

Tokera
12-01-2009, 11:32 AM
aku tak brapa reti la turbo kancil nih. tapi mengidam nak simpan sebuah kat umah.:-?

beli je satu bro..
wat melaram ke.. x pun wat g keje.
solek sikit2 sudah la.

aku guna kancil ni just ulang alik pegi keje.. layanz.:">:">

enjin L2s ni wat cucuk orang best..
tambah plak bunyi blow off nya tu. terkejut mat motor/mat kete kat sebelah kalau lepas clucth tetiba.

pernah tgk enjin VTEC dikacuk ngan TURBO tp bukan wat race la.. wat pi melaram bleh la.

nak pakai TURBO better jgn kacuk enjin tu..
nanti byk benda nak kena adjust.
kos pun mahal gila babas.

endingman86
12-01-2009, 11:41 AM
bukan. bov, wastegate tu sampingan jer

camni, honda vtech, mitsubishi mivec, toyota vvti, nissan neo vvl adalah N/A. ianya boleh diturbokan.

pasang turbine tu di exjos menifold dan sambung ke intercooler pastu terus ke throtle body. ini costum. bolt on la namanya.

orait...dapat dah...tq bro..

endingman86
12-01-2009, 11:42 AM
beli je satu bro..
wat melaram ke.. x pun wat g keje.
solek sikit2 sudah la.

aku guna kancil ni just ulang alik pegi keje.. layanz.:">:">

enjin L2s ni wat cucuk orang best..
tambah plak bunyi blow off nya tu. terkejut mat motor/mat kete kat sebelah kalau lepas clucth tetiba.

pernah tgk enjin VTEC dikacuk ngan TURBO tp bukan wat race la.. wat pi melaram bleh la.

nak pakai TURBO better jgn kacuk enjin tu..
nanti byk benda nak kena adjust.
kos pun mahal gila babas.

hehehe...lum lagi pakai blow off sard tueh...hehehe...
VTEC plus turbo...layan tueh...

fadel
12-01-2009, 11:43 AM
off topik jap!!!...wait aaah!,sori to say, BTW...iLove N/A cause my engine F430 aka LAbah2x merah (guna car Bura tor aje )

zaberi
12-01-2009, 11:44 AM
orait...dapat dah...tq bro..

cadangnya ko nak amik keta pa? hehe

ameant
12-01-2009, 11:46 AM
harga tul bolt on turbo kat vtec sama macam kos bro beli engine lagi sebiji... :D

endingman86
12-01-2009, 11:47 AM
cadangnya ko nak amik keta pa? hehe

hehehe...cam tau niat jer...shh!!!lum lagi...ushar2 lagik...:Dilmu x penuh didada...tapi nissan tu memang berbaloi...
kat dataran s.alam ari tue aku usha budak cefiro...dah nampak cam skyline body...enjin dah sah2 sr20 kot...hehehe:D

endingman86
12-01-2009, 11:48 AM
harga tul bolt on turbo kat vtec sama macam kos bro beli engine lagi sebiji... :D

adui..double tueh...~X(

ameant
12-01-2009, 11:51 AM
more money more power... adat la tu kalau nak main motosepot... :D

endingman86
12-01-2009, 11:53 AM
more money more power... adat la tu kalau nak main motosepot... :D

aku nak main motobot la pulop...hehehe:D

zaberi
12-01-2009, 11:55 AM
hehehe...cam tau niat jer...shh!!!lum lagi...ushar2 lagik...:Dilmu x penuh didada...tapi nissan tu memang berbaloi...
kat dataran s.alam ari tue aku usha budak cefiro...dah nampak cam skyline body...enjin dah sah2 sr20 kot...hehehe:D

hehe. cefiro masuk rbd26dett lazat. engin skyline.

nissan engine masih murah, keta murah, spairpart murah. JDM part murah.

honda paling mahal diikuti toyota.

tepuk dada tanya selera.

engine + upgrade + jdm body part = 30 riban tak cukup~X(:(#:-S:((

endingman86
12-01-2009, 11:56 AM
hehe. cefiro masuk rbd26dett lazat. engin skyline.

nissan engine masih murah, keta murah, spairpart murah. JDM part murah.

honda paling mahal diikuti toyota.

tepuk dada tanya selera.

engine + upgrade + jdm body part = 30 riban tak cukup~X(:(#:-S:((

waaa...30k tak cukup....hmm...

ameant
12-01-2009, 11:57 AM
30k + harga kereta yg bro belum decide nak beli tu... tepuk poket tanya ada cash ke tak...TUNAI sahaja. loan dah tentu tak boleh masuk..kecuali amik personal loan :D

endingman86
12-01-2009, 11:59 AM
30k + harga kereta yg bro belum decide nak beli tu... tepuk poket tanya ada cash ke tak...TUNAI sahaja. loan dah tentu tak boleh masuk..kecuali amik personal loan :D

kene renung2kan dan selamat beramal nieh...:D

zaberi
12-01-2009, 12:00 PM
adui..double tueh...~X(

kalau nak jimat ko bli keta dah siap bikin.
ko join dulu kelab diorang (honda,toyota, nismo dll)
selapas ko dah kenal sangat model2 keta, engine, dan ahlinya senang la ko nak dapat keta dah siap yang elok dengan harga mungkin murah tak hingat.

ada sesetengah org hadapi masalah peribadi terpaksa letgo keta. nak g oversea, kawin, bayar hutang dll...:D

bump untuk keta power!!!!

zaberi
12-01-2009, 12:02 PM
http://nismoclub.6.forumer.com/viewforum.php?f=14

macam2 keta nissan untuk dijual.

endingman86
12-01-2009, 12:05 PM
kalau nak jimat ko bli keta dah siap bikin.
ko join dulu kelab diorang (honda,toyota, nismo dll)
selapas ko dah kenal sangat model2 keta, engine, dan ahlinya senang la ko nak dapat keta dah siap yang elok dengan harga mungkin murah tak hingat.

ada sesetengah org hadapi masalah peribadi terpaksa letgo keta. nak g oversea, kawin, bayar hutang dll...:D

bump untuk keta power!!!!

tq bro atas info yang membina nie...cuci kaki trus jalan...hehehe:D

zaberi
12-01-2009, 12:05 PM
kene renung2kan dan selamat beramal nieh...:D

ya betul...

cefiro a31 yang smua orang suka tu dah siap bikin tip top sekitar 30-40 riban jer. tapi takleh loan. cash!!!:((

satria, wira 1.3 rm6000 jer da boleh dapat. tapi tak leh loan..:((

GT
12-01-2009, 12:05 PM
Turbo? Nak beli keta aku? :eek::eek::eek::eek:

Tokera
12-01-2009, 12:25 PM
Turbo? Nak beli keta aku? :eek::eek::eek::eek:

ceh.. airtrek kurang minat la..:)):)):))

badrush
12-01-2009, 12:26 PM
byk betul duit nak pakai turbo??

aku tak mampu lagi pakai turbo..

takut bwk keta laju2 nih..

pelan2...ingatlah orang yg tersayang..

heheheh

Tokera
12-01-2009, 12:27 PM
hehehe...lum lagi pakai blow off sard tueh...hehehe...
VTEC plus turbo...layan tueh...

pakai Super QSV HKS ..
sedap bunyi time tarik boost..

aku pun ingat pas ni kalau ade rezeki lebih nak cari yang dah siap .. malas nak bikin2 agi..serik....#:-S#:-S

GT
12-01-2009, 12:29 PM
ceh.. airtrek kurang minat la..:)):)):))

Dulu guna Satria... dari enjin 1.6, tukar Mivec 1 tahun, pastu VR4 6 bulan dan last sekali Evo 2... Belanja tinggi sangat nak jaga yang modified ni...

So tak nak pening kepala dan patah kaki, aku beli yang ori turbo terus... Alhamdulillah dah 4 tahun setakat jaga service dan upgrade sikit2 jer. Engine tak pernah buat hal.... :D

GT
12-01-2009, 12:30 PM
pakai Super QSV HKS ..
sedap bunyi time tarik boost..

aku pun ingat pas ni kalau ade rezeki lebih nak cari yang dah siap .. malas nak bikin2 agi..serik....#:-S#:-S

Silap tu... SQV... bunyi dia ok jer... boleh adjust... sekarang maseh pakai lagi...

Tokera
12-01-2009, 12:34 PM
Dulu guna Satria... dari enjin 1.6, tukar Mivec 1 tahun, pastu VR4 6 bulan dan last sekali Evo 2... Belanja tinggi sangat nak jaga yang modified ni...

So tak nak pening kepala dan patah kaki, aku beli yang ori turbo terus... Alhamdulillah dah 4 tahun setakat jaga service dan upgrade sikit2 jer. Engine tak pernah buat hal.... :D

VR4 mantainance mak oii ... mmg hampeh kalau pakai turbo. :((:((

kalau VR4 n/a kurang la skit but performance tip top ler.

aku minat kete subaru and evo 7..
tp leh tgk aja la aku dr tepi je tgk org bawak..
x pun mampu duk sebelah driver aja la.
x mampu nak pakai.#:-S#:-S

Tokera
12-01-2009, 12:34 PM
Silap tu... SQV... bunyi dia ok jer... boleh adjust... sekarang maseh pakai lagi...

ha`a.. silap type.. kekeke.:D:D

jaih
12-01-2009, 12:45 PM
aku pakai L5 4 cycl...smooth jer enjin huhu..tp utk kaki pick up tak sesuai laa pasal kurang pick up..tp long distance mmg besh....kalau kaki bunga bleh laa pakai L5 kalau kaki lenjan..suh pakai L2s ..part pun senang

Tokera
12-01-2009, 12:50 PM
aku pakai L5 4 cycl...smooth jer enjin huhu..tp utk kaki pick up tak sesuai laa pasal kurang pick up..tp long distance mmg besh....kalau kaki bunga bleh laa pakai L5 kalau kaki lenjan..suh pakai L2s ..part pun senang

ya..
tepat sekali jawapan ko jaih.:)cgrock

mana-mana yg xde modal besar nak layan turbo elok lah main kecik2dulu macam L2S or L5 ni..
mantenaince x de la besar sgt..
lagipun spare part senang nak dapat.

GT
12-01-2009, 12:52 PM
VR4 mantainance mak oii ... mmg hampeh kalau pakai turbo. :((:((

kalau VR4 n/a kurang la skit but performance tip top ler.

aku minat kete subaru and evo 7..
tp leh tgk aja la aku dr tepi je tgk org bawak..
x pun mampu duk sebelah driver aja la.
x mampu nak pakai.#:-S#:-S

Dulu sebulan habis kat kete dalam 3K... belum kira minyak lagi... Rm 10 masa tu boleh pegi sekitar 25-30KM jer.. Masak2.. Sampai tak tahan.... Tapi mungkin sebab pakai ECU upgrade dan boost 1.6 kot..

zaberi
12-01-2009, 12:57 PM
Dulu sebulan habis kat kete dalam 3K... belum kira minyak lagi... Rm 10 masa tu boleh pegi sekitar 25-30KM jer.. Masak2.. Sampai tak tahan.... Tapi mungkin sebab pakai ECU upgrade dan boost 1.6 kot..

hoho... ni da spek drag nih. 1.6bar

standard turbo jugak bes. sesuai di jln raya tempatan:)

kizuro
12-01-2009, 12:57 PM
enjin turbo kalau setting xbtol mmg mentekedarah minyak xhengat punye

GT
12-01-2009, 01:00 PM
hoho... ni da spek drag nih. 1.6bar

standard turbo jugak bes. sesuai di jln raya tempatan:)

Maaf bukan 1.6 bar... tapi 1.6 psi... kalau bar dah pecah dah engine aku tu..

zaberi
12-01-2009, 01:07 PM
tapi keta ko memang power.
caya lah bro

serangge
12-01-2009, 01:08 PM
aku paki tebo gak . rvr punya engin .. lagi save beb dr engin standrt aku..

irsaffy
12-01-2009, 01:10 PM
Terliur tgk menatang neh..:D

http://driftjapan.com/blog/wp-content/uploads/2007/07/tomei-rb26dett-engine.jpg

kemolok
12-01-2009, 01:14 PM
nak beli enjin turbo, jangan terpedaya dengan keta2 turbo masuk drag tu... tu sumer toyol, naga, gaban ada dalam enjin tuh...

pakai stendet je lah... nanti tak dayo pakcik nak mentenen... hehehe


go turbo go..

irsaffy
12-01-2009, 01:16 PM
nak beli enjin turbo, jangan terpedaya dengan keta2 turbo masuk drag tu... tu sumer toyol, naga, gaban ada dalam enjin tuh...

pakai stendet je lah... nanti tak dayo pakcik nak mentenen... hehehe


go turbo go..

kalo main drag mesti jadi rojak punya..:)):))

GT
12-01-2009, 01:18 PM
Terliur tgk menatang neh..:D

http://driftjapan.com/blog/wp-content/uploads/2007/07/tomei-rb26dett-engine.jpg

Pergh... Tomei.... Ratus Ribu harga ni kan?

irsaffy
12-01-2009, 01:32 PM
Pergh... Tomei.... Ratus Ribu harga ni kan?

yup.. ada member bgtau enjin ni yg baru rega dlm RM100K+++:o:o:o

wak
12-01-2009, 01:38 PM
yup.. ada member bgtau enjin ni yg baru rega dlm RM100K+++:o:o:o

lama ko menghilang...dah jd drifter ker??:">

irsaffy
12-01-2009, 01:38 PM
lama ko menghilang...dah jd drifter ker??:">

pg bertapa ...:))

GT
12-01-2009, 01:41 PM
yup.. ada member bgtau enjin ni yg baru rega dlm RM100K+++:o:o:o

Bah... keta dah 300++, engine Tomei 100++ lagi.... Dahsyat....

my.name.is.nad
12-01-2009, 02:18 PM
kalau v tech lebih jjimat. tak banyak sgt duit nak kuar dari segi nak jaga and etc. kalau turbo. macam2 kena jaga.

1305
12-01-2009, 02:25 PM
ye ke?? pengalaman atau kata kawan?
heheheh

vardenq
12-01-2009, 03:11 PM
Salam,,,aku nak discuss sikit....

Dalam banyak2 enjin la...enjin kete turbo mane yang paling best...

enjin VTEC HONDA KE????

enjin toyota BLACKTOP ke???

enjin MIVEC ke??

n bermacam2 enjin turbo ler...yang stock turbo...bukan ROJAK nyer...

Yang mane paling best dan worth untuk pakai...bagi aku la...VTEC...pandangan korang????

sumer pon bukan enjin turbo tu.klu ko sebut sr20 ke,2jz ke, barula kene

kaklu
12-01-2009, 04:18 PM
kalo aku, kategori 1.8, b8210, ko try bwk skali.. ko rasa penangannyer

yusry2007
12-01-2009, 04:24 PM
try bawak evo...
memang syokg giler...

sampai sekarang den duk terbayang lagi pengalaman tak dpt dilupakan...

jaih
12-01-2009, 04:28 PM
try bawak evo...
memang syokg giler...

sampai sekarang den duk terbayang lagi pengalaman tak dpt dilupakan...

takdop lagi pengalaman neh..tp kalau pengalaman kena asap ngan evo mmg byk kali dah :)):))

1305
12-01-2009, 04:31 PM
sumer pon bukan enjin turbo tu.klu ko sebut sr20 ke,2jz ke, barula kene

semua dalam senarai tu bukan enjin turbo.. tu semua enjin NA..

kecissss

maxpix
12-01-2009, 04:33 PM
enjin D2x.............

PuTRa78
12-01-2009, 04:39 PM
VW Golf 2.0 16v GTI Edition.. :)

kizuro
12-01-2009, 04:42 PM
Terliur tgk menatang neh..:D

http://driftjapan.com/blog/wp-content/uploads/2007/07/tomei-rb26dett-engine.jpg

fuh! RB26DETT tu......:o

my.name.is.nad
12-01-2009, 04:48 PM
ye ke?? pengalaman atau kata kawan?
heheheh

pengalaman kot. :) my 1st car honda dolphin. tu pun time baru habis fom 5 tak reti pasal keta.

my.name.is.nad
12-01-2009, 04:49 PM
hensem tahap gaban enjin tu...

Blues
12-01-2009, 04:53 PM
Kawan aku mekanik dan kaki race punya orang kata di antara yg pernah dia try enjin Skyline yg paling best... :D

orange76
12-01-2009, 04:55 PM
enjin 1J or 2j TOYOTA ..idaman aku nak masuk dlm BMW E34..pergh machonya!

my.name.is.nad
12-01-2009, 04:57 PM
saya kalau dapat dc5 cukup dah. huhuhuh.. nak cari suami kaya sponser beli keta.. kekek

PuTRa78
12-01-2009, 04:58 PM
Porsche 3.6 Turbo 2008 Best Performance Engine, ever.. all time favourite.. :D

orange76
12-01-2009, 05:00 PM
Porsche 3.6 Turbo 2008 Best Performance Engine, ever.. all time favourite.. :D

bro! ko pakai PUTRA ker?

orange76
12-01-2009, 05:01 PM
saya kalau dapat dc5 cukup dah. huhuhuh.. nak cari suami kaya sponser beli keta.. kekek

DC5 leh tahan....alang-alang harga tu dah leh amik NSX mid engine...

piston9
12-01-2009, 05:01 PM
x tau plk vtec tu turbo...:)
klu NA tau la










aku main turbo bdk kecik je. L2s..xde duit daa nk main keta besa..

PuTRa78
12-01-2009, 05:04 PM
bro! ko pakai PUTRA ker?

aa ah, dulu, thn 2001-2004, plat pun putra78, color putih.. :)

ps: rindunye kt putra78 aku.. sape la owner die skrg eik.. :-?

orange76
12-01-2009, 05:09 PM
aa ah, dulu, thn 2001-2004, plat pun putra78, color putih.. :)

ps: rindunye kt putra78 aku.. sape la owner die skrg eik.. :-?

cantik plate num.! ingat pakai lg...nk ajak join PUTRA COLLECTIVE!

12daily_pro
12-01-2009, 05:16 PM
hehe...ramai peminat upernya.... vtec tetap di hati... prangggg ....

PuTRa78
12-01-2009, 05:22 PM
cantik plate num.! ingat pakai lg...nk ajak join PUTRA COLLECTIVE!

dah join dh dulu putraenthusiast n putracollevtive.. dh x aktif blk dah pun.. aktif dgn club lain plak skrg.. :)

btw, thanx for inviting.. enjin 4g93 mmg ada umpphh! :D

ps: sronok dulu2 tt dgn bdk2 putra, panjat genting lah, konvoi ke melaka lah, etc..

irsaffy
12-01-2009, 05:43 PM
Kawan aku mekanik dan kaki race punya orang kata di antara yg pernah dia try enjin Skyline yg paling best... :D

mesti enjin RB25/RB26 neh...:D:D

1305
12-01-2009, 07:29 PM
pengalaman kot. :) my 1st car honda dolphin. tu pun time baru habis fom 5 tak reti pasal keta.

ooo... gitu... kalau mcm tu, kira tak berapa betul la tu..

enjin turbo pun mcm enjin kereta lain.. kena jaga, tak susah dan tak banyak part pun nak kena jaga.. pendek kata, sama jer la ngan kereta NA.. ni pengalaman aku bawak gsr 1.8 turbo, dari elok sampai total lost.

kereta na tapi dgn injap pintar (mivec, vtec, dvvt dan seangkatan), pulak, mmg best, penjagaan mpun lebih kurang gak.. cuma power kurang dari force induction (turbo or supercharge).. tapi kalau betul cara ubahsuai.. mmg berdesup... ni pengalaman aku bawak vtec sampai sekarang.:">

Tokera
12-01-2009, 07:43 PM
saya kalau dapat dc5 cukup dah. huhuhuh.. nak cari suami kaya sponser beli keta.. kekek

Off topic:
Try tackle sepupu 12dailypro..
Dia tokey Used Car. Ada sebijik DC5 nak jual kat kedai dia tu.

Enjin TOMEI tu..
tangkap leleh tgk..:">:">

p/s:da duit lebih nanti leh la nak layan balik main Turbo beso..

kemolok
12-01-2009, 07:45 PM
vtec pun mantap..

ada satu kancil kat seremban tu, evo pun dia tapau ngeh ngeh...

aku pergi tengok main haram, dia tapau vtec 2.0 tu ngeh ngeh.. habis je game, polis nyala lampu kat belakang.. berdesup masing2 lari.. tapi polis tu sporting ler, siap kasi habis game baru dia halau...

1305
12-01-2009, 07:58 PM
vtec pun mantap..

ada satu kancil kat seremban tu, evo pun dia tapau ngeh ngeh...

aku pergi tengok main haram, dia tapau vtec 2.0 tu ngeh ngeh.. habis je game, polis nyala lampu kat belakang.. berdesup masing2 lari.. tapi polis tu sporting ler, siap kasi habis game baru dia halau...

dah tentu kancil tu pakai turbo.. tapi kalau dia boleh tapau evo.. tu yang heran sikit.. main pendek kot.. cuba panjang sikit.. mau berasap turbin tu...
heheheheehhe

ExAvantz
12-01-2009, 08:22 PM
Salam,,,aku nak discuss sikit....

Dalam banyak2 enjin la...enjin kete turbo mane yang paling best...

enjin VTEC HONDA KE????

enjin toyota BLACKTOP ke???

enjin MIVEC ke??

n bermacam2 enjin turbo ler...yang stock turbo...bukan ROJAK nyer...

Yang mane paling best dan worth untuk pakai...bagi aku la...VTEC...pandangan korang????

semua yg bro tulis takde turbo...
kecuali yg bolt on...

pada aku paling best rb26DETT :))
mcm jet pejuang.... huhuhuhu

pulsar
12-01-2009, 08:57 PM
sr 20 det..

:)cgrock:)cgrock

endingman86
12-01-2009, 09:43 PM
waa...dah panjang thread nie...aku nak belek dari belakang study balik...ramai otai turbo nieh...hehehe

endingman86
12-01-2009, 09:47 PM
pakai Super QSV HKS ..
sedap bunyi time tarik boost..

aku pun ingat pas ni kalau ade rezeki lebih nak cari yang dah siap .. malas nak bikin2 agi..serik....#:-S#:-S

hehe...SQV HKS memang best ler...

Tokera
12-01-2009, 10:51 PM
dah tentu kancil tu pakai turbo.. tapi kalau dia boleh tapau evo.. tu yang heran sikit.. main pendek kot.. cuba panjang sikit.. mau berasap turbin tu...
heheheheehhe

sprint je kot.. kalau long bertuah le..
makan asap putih la ngan EVO.

p/s:Byk kali dah aku kena makan asap ngan geng2 EVo.
Ye la kita ni bawak kancil turbo pun dia pun nak cucuk jugak..
agak2 la mamat2 EVO ni.

sedihnya..:((:((:((

GT
12-01-2009, 10:57 PM
sprint je kot.. kalau long bertuah le..
makan asap putih la ngan EVO.

p/s:Byk kali dah aku kena makan asap ngan geng2 EVo.
Ye la kita ni bawak kancil turbo pun dia pun nak cucuk jugak..
agak2 la mamat2 EVO ni.

sedihnya..:((:((:((

Ni main keta apa ni?:-?

surf4sports
13-01-2009, 03:37 AM
The RB26DETT engine can be found in the following cars:

* Nissan Skyline GT-R R32
* Nissan Skyline GT-R R33
* Nissan Skyline GT-R R34
* Nissan Stagea 260RS
* Tommy Kaira ZZ II

GT
13-01-2009, 03:44 AM
The RB26DETT engine can be found in the following cars:

* Nissan Skyline GT-R R32
* Nissan Skyline GT-R R33
* Nissan Skyline GT-R R34
* Nissan Stagea 260RS
* Tommy Kaira ZZ II

Tak mampu nak beli kete2 ni....:((:((:((:((

irsaffy
13-01-2009, 10:04 AM
Tak mampu nak beli kete2 ni....:((:((:((:((

xyah beli keta..beli enjin jer..:D:D

jaih
13-01-2009, 10:13 AM
sprint je kot.. kalau long bertuah le..
makan asap putih la ngan EVO.

p/s:Byk kali dah aku kena makan asap ngan geng2 EVo.
Ye la kita ni bawak kancil turbo pun dia pun nak cucuk jugak..
agak2 la mamat2 EVO ni.

sedihnya..:((:((:((

kita serupa...diasapkan oleh evo..
n satu lagi..mamat2 V6 aduhaii...korang punya enjin dah 2000 cc lagi mau cucuk 660T kaa..aduss..kat highway manjang aku kena..kalau main trapik lite..sendiri mau ingat laa aku kena asap jugak :)):)):))

shamskyline
13-01-2009, 10:14 AM
xyah beli keta..beli enjin jer..:D:D

Betul tu...jangan beli kete, beli enjin je tak mahal...
pastu pasang kat nissan cefiro a31...huhuuhuh....
memang best,,:D:D:D:D

g_kan
13-01-2009, 12:08 PM
L200s.....
Jimat dan ekonomi...
hehehe...hehehe.....

irsaffy
13-01-2009, 12:16 PM
apa lagi tuan tanah wat poll la enjin turbo apa yg paling best...hehehe..:D

orange76
13-01-2009, 12:28 PM
kalau ada gambar skali tentu menarik ..apalagi kengkawan kasi post la!

AkuMamak
13-01-2009, 12:38 PM
interesting ... ada gak cite pasai enjin keta ni .. teringat few years ago aku buat engine transplant kpd keta aku ... masuk mivec .. huhu .. spare parts punya la susah dapat ... last2 beli enjin mivec kosong seketoi buat spare parts ...kekeke .. last2 aku jual keta tu .. mamat yang beli tu pulak lagi kreatif.. dia upgrade/turborize enjin mivec jadi turbo mivec plak ... lagik power kekeke ... setakat mivec ni bunyi je laa .. lawan GSR, EVO kalah mudah ... dah enjin NA .. telan asap je la..kekeke ... tapi kawan aku pakai VR4 kalah dengan MIVEC rojak ..kekeke ... apa2 pun itu sume sudah jadi kenangan ... enjin2 mivec, VR4, GSR ni dah jadi enjin2 tua ..hehehe...

notrexdame
13-01-2009, 12:41 PM
interesting ... ada gak cite pasai enjin keta ni .. teringat few years ago aku buat engine transplant kpd keta aku ... masuk mivec .. huhu .. spare parts punya la susah dapat ... last2 beli enjin mivec kosong seketoi buat spare parts ...kekeke .. last2 aku jual keta tu .. mamat yang beli tu pulak lagi kreatif.. dia upgrade/turborize enjin mivec jadi turbo mivec plak ... lagik power kekeke ... setakat mivec ni bunyi je laa .. lawan GSR, EVO kalah mudah ... dah enjin NA .. telan asap je la..kekeke ... tapi kawan aku pakai VR4 kalah dengan MIVEC rojak ..kekeke ... apa2 pun itu sume sudah jadi kenangan ... enjin2 mivec, VR4, GSR ni dah jadi enjin2 tua ..hehehe...

MAHAl la halfcut skrg......evo 3 punye je murah ...(sbb xleh endorse..ekekekke)

GT
13-01-2009, 12:53 PM
xyah beli keta..beli enjin jer..:D:D
:((:((:((
Enjin kalau dah rega 100k lagi lah tak mampu...

endingman86
13-01-2009, 01:04 PM
apa lagi tuan tanah wat poll la enjin turbo apa yg paling best...hehehe..:D

orait...akan di buat nanti...

1305
13-01-2009, 01:08 PM
orait...akan di buat nanti...

ingat tu..enjin turbo tau.. bukan NA mcm list awal tu..:eek::eek::)):))

PuTRa78
13-01-2009, 02:19 PM
ingat tu..enjin turbo tau.. bukan NA mcm list awal tu..:eek::eek::)):))

aa ah.. :D

aku rase list awal2 tu patut letak bwh thread btajuk 'Enjin NA paling BEST'... huhuh :)

AkuMamak
13-01-2009, 02:26 PM
MAHAl la halfcut skrg......evo 3 punye je murah ...(sbb xleh endorse..ekekekke)

mahal? bro half cut skrg bro? ..evo3 murah? ... procedure JPJ tuko enjin skrg dah berubah kan? aku dh lama tak amik pot pasai modify keta ni .. sekarang layan VTEC je .. ada gak angan2 nak angkat evo7 .. kawan kat Jepun tu ada offer tolong belikan dan anto sampai ke depan rumah..hehehe ... tapi kena pk 4 5 kali ...kang aku ketagih layan keta balik ni ..hehehe :D

p/s .. mivec aku pernah menumpaskan perdana V6 baru ...heheh kembang idung jap time tu heheeh

Azrienaldinho
13-01-2009, 02:28 PM
aku suka, enjin toyota supra.. lupa plak eh nama dia.. tu kalu tebaboo la.. selain tu injin r34 pun aku minat..
kalu NA ni aku suka CamPro jee..
:eek::eek::eek:

irsaffy
13-01-2009, 02:35 PM
nah Cefiro A31 1000hp kt thailand..guna enjin supra 2JZ...mantap sehhh..#:-S#:-S#:-S

http://i107.photobucket.com/albums/m305/Thaifun/Cefiro%20A31/P1020359.jpg
http://i107.photobucket.com/albums/m305/Thaifun/Cefiro%20A31/P1020357.jpg
http://i107.photobucket.com/albums/m305/Thaifun/Cefiro%20A31/P1020356.jpg

credit to forum AEU86 (http://www.aeu86.org/viewtopic.php?p=89468)

PuTRa78
13-01-2009, 02:36 PM
golf gti punya apa ek.. cambest jek

mmg best.. 2.0tfsi.. dsulami pule dgn DSG.. superb! :D

ps: aku penah try dr karak-kuantan gune LPT dgn evo n sti, dua2 give-up.. suke aku.. hhhuhuhu :D (diorg kena brenti isi minyak kot.. :eek:).. tp yg confirm, drag aku kalah.. ngeh3x..

irsaffy
13-01-2009, 02:39 PM
mmg best.. 2.0tfsi.. dsulami pule dgn DSG.. superb! :D

ps: aku penah try dr karak-kuantan gune LPT dgn evo n sti, dua2 give-up.. suke aku.. hhhuhuhu :D (diorg kena brenti isi minyak kot.. :eek:).. tp yg confirm, drag aku kalah.. ngeh3x..

tu semua keta2 org kaya...:D:D:D
kami org biasa2 je...layan keta old skool jer...:">:">:">

PuTRa78
13-01-2009, 03:13 PM
tu semua keta2 org kaya...:D:D:D
kami org biasa2 je...layan keta old skool jer...:">:">:">

mane ade kaye.. biasa2 jer.. keje mkn gaji jgk.. huhu ;)
tp kena rajin wt or cari side income la, main forex ke, cpo ke, saham ke, MLM ke, property ke, beniaga ke, etc.. baru bleh maintain pakai kete turbo.. :D

zaberi
13-01-2009, 06:00 PM
aku vote unutuk enjin aku .ca18det yang sering diketepikan. tapi dia punya power.....

1305
13-01-2009, 06:03 PM
aku vote enjin aku gsr 1.8 t (4G93T).........:):)

sasake
13-01-2009, 06:21 PM
Bestlah ckp2 psal enjin ni walaupun aku tak brapa reti pasal enjin..Nak tanya aku ada kereta subaru vivio (kereta kecil mcm kancil), aku rasa nak taruk enjin turbo utk keta aku tu..korang rasa enjin mna yg sesuai, enjin subaru vivio rx-r,mira turbo,kancil turbo, yg mna lg best n senang nak dapat n harga berpatutan?

endingman86
13-01-2009, 09:24 PM
Bestlah ckp2 psal enjin ni walaupun aku tak brapa reti pasal enjin..Nak tanya aku ada kereta subaru vivio (kereta kecil mcm kancil), aku rasa nak taruk enjin turbo utk keta aku tu..korang rasa enjin mna yg sesuai, enjin subaru vivio rx-r,mira turbo,kancil turbo, yg mna lg best n senang nak dapat n harga berpatutan?

kete ni tarik belakang ke???

EzY-eLoaD
13-01-2009, 09:26 PM
turbo charger ape nie

endingman86
13-01-2009, 09:27 PM
mane ade kaye.. biasa2 jer.. keje mkn gaji jgk.. huhu ;)
tp kena rajin wt or cari side income la, main forex ke, cpo ke, saham ke, MLM ke, property ke, beniaga ke, etc.. baru bleh maintain pakai kete turbo.. :D

waa...otai memofrex jugak ke nieh???hehehe...old skool nye kereta...tapi enjin melampaui tahap keter yang dianggap power tueh...hehehe:D

member aku saga jer...tapi enjin vr4 kacuk...ntahler...2.0 jadiknye....mau brape hp pun ntahler...layan ngan big vtec senyum je...hehehe

GT
13-01-2009, 11:15 PM
turbo charger ape nie

Tak faham ngan soalan ko ni. :-?

endingman86
14-01-2009, 11:41 AM
kalau enjin single vtec diupgrade turbo...layan x???

syaq
14-01-2009, 11:56 AM
kalau nak puas hati...buat macam kancil turbo aku dulu...pakai block 850, guna turbine tdo4 dari pajero diesel punya...pastu potong sket piston, pakai double gasket, pastu letak tulang ikan...pastu acah2 wira/satria 1.3 - 1.6....kekeke...igt lagi dulu...hehehe...

endingman86
14-01-2009, 05:42 PM
kalau nak puas hati...buat macam kancil turbo aku dulu...pakai block 850, guna turbine tdo4 dari pajero diesel punya...pastu potong sket piston, pakai double gasket, pastu letak tulang ikan...pastu acah2 wira/satria 1.3 - 1.6....kekeke...igt lagi dulu...hehehe...

pergh...turbine pajero tue...

1305
14-01-2009, 06:13 PM
kalau enjin single vtec diupgrade turbo...layan x???

membazir... buang duit.... buang masa.....

endingman86
14-01-2009, 06:16 PM
membazir... buang duit.... buang masa.....

hehehe...jadi kene layan DOHC kaa???

mai128
17-01-2009, 12:05 AM
nak tumpang tanya kat sini... aku pakai kia sephia 1999.. agak2 korang enjin apa yg boleh masuk kat keta tu? lepas tu tahu tak berapa kos?

endingman86
17-01-2009, 09:17 AM
nak tumpang tanya kat sini... aku pakai kia sephia 1999.. agak2 korang enjin apa yg boleh masuk kat keta tu? lepas tu tahu tak berapa kos?

bump sikit kat otai2....kalau tanye aku...bolt on jer...kekeke

1305
19-01-2009, 08:24 AM
hehehe...jadi kene layan DOHC kaa???

kalau kuasa pada enjin NA yang tuan nak, dohc vtec adalah penyelesaian. kalau nak yang lebih power, boleh guna enjinturbo terus,start dari 4g63 utk keluarga evo atau sr20dett dari keluarga nisan, atau mana2 enjin turbolain.

kalu dah banyak duit tak tau nak buat apa, boleh la main dohc vtec bolt on turbo siap ganti blok crv atau naklagi advance, guna jer k20... baru membazir gitu...:">:">

reeez80
19-01-2009, 09:23 AM
bagi aku, enjin yang sofar best enjin Mitsubishi 1.8 GSR... yang model 4G 93T.... turbo memang datang sekali ngan enjin....

syaq
19-01-2009, 03:59 PM
kalau pakai wira/satria...guna enjin 4g93t 1.8 gsr pun dah cukup...up boost sket...takyah modi gila2...nanti asik kuar masuk wokshop je kang...

syaq
19-01-2009, 04:01 PM
wira aku skang ni pun guna enjin 1.6 V6 jer...manual...bunyi masyuk....pick up tu ada lambat sket la...tapi kalau kat hiway tu...insya allah boleh la acah keta2 bmw, merc, turbo atau sport2 car tu...v6 kat hiway memang mantap... ;)

cikepong
19-01-2009, 04:09 PM
ada turbo pon bukannya boleh terbang keta tu.

MOD jr.
19-01-2009, 04:12 PM
gua penah naik bmw enjin rb skyline...melekat kat kosen kete :D ..

MOD jr.
19-01-2009, 04:13 PM
kalau pakai wira/satria...guna enjin 4g93t 1.8 gsr pun dah cukup...up boost sket...takyah modi gila2...nanti asik kuar masuk wokshop je kang...

yup..standard ayam turbo die pun melilau la v tec nak rapat :D

reeez80
19-01-2009, 04:14 PM
yup..standard ayam turbo die pun melilau la v tec nak rapat :D

memang powwer.... tapi bila dah laju sangat, susah keta nak benti wooo

clorox_bersih
19-01-2009, 04:53 PM
nie brape cc nie???2.0 ke?

rb26 DETT tu twin turbo..hehe..2.6L enjin skyline r34

syaq
19-01-2009, 11:25 PM
susah2 beli jer bugatti veyron...hehehe...

clorox_bersih
20-01-2009, 12:15 AM
susah2 beli jer bugatti veyron...hehehe...

4 turbo tu..haha..maximum boost lak tu 18psi:o

anasz
20-01-2009, 09:53 AM
mmg best.. 2.0tfsi.. dsulami pule dgn DSG.. superb! :D

ps: aku penah try dr karak-kuantan gune LPT dgn evo n sti, dua2 give-up.. suke aku.. hhhuhuhu :D (diorg kena brenti isi minyak kot.. :eek:).. tp yg confirm, drag aku kalah.. ngeh3x..

Puashati yerk pakai Golf GTI.aku pun duk berangan2 nak beli kete tu..bleh citer pro n con kete tuh??

ashrap_gpunk
20-01-2009, 10:03 AM
toyota unser..
enjen ape yang best nak tuka..?

sideskirt
20-01-2009, 10:07 AM
toyota unser..
enjen ape yang best nak tuka..?

siut je ...

tengah syok2 baca dari mula, tetiba kuar post kat atas ... potong stim tol laaa ... :)):)) :eek::eek::eek:

PuTRa78
20-01-2009, 10:22 AM
Puashati yerk pakai Golf GTI.aku pun duk berangan2 nak beli kete tu..bleh citer pro n con kete tuh??

pros:

- enjin power
- interior bkualiti
- DSG gearbox SUPERB! 0.04sec utk tukar gear
- safety (6 airbags, ABS, ESP, EBD , ASR, emmobilizer, etc..)
- comfort and stylo
- daily driven (mrempit, stuck dlm jem, crusing, track, etc sume mantap)
- minyak jimat (kl-dungun 25liter - half tank je kalu bwk 110-120km/j)
- second hand value pun tinggi
- nk mod senang, modal skit bleh naik hp tinggi
- servise kete every 15k km
- handling tiptop

cons:

- boot space kecik dr kete sedan
- wheelspin
- DSG bharga lebih rm60k
- minyak kuat kalu main 'S' sport mode (merempit la ni..)

ps: toksoh duk pikir2 la gu, ejah la sbutir.. bleh kito berTT nati.. di koto baghu ko, slayae ko.. huhu.. :)

anasz
20-01-2009, 10:29 AM
pros:

- enjin power
- interior bkualiti
- DSG gearbox SUPERB! 0.04sec utk tukar gear
- safety (6 airbags, ABS, ESP, EBD , ASR, emmobilizer, etc..)
- comfort and stylo
- daily driven (mrempit, stuck dlm jem, crusing, track, etc sume mantap)
- minyak jimat (kl-dungun 25liter - half tank je kalu bwk 110-120km/j)
- second hand value pun tinggi
- nk mod senang, modal skit bleh naik hp tinggi
- servise kete every 15k km
- handling tiptop

cons:

- boot space kecik dr kete sedan
- wheelspin
- DSG bharga lebih rm60k
- minyak kuat kalu main 'S' sport mode (merempit la ni..)

ps: toksoh duk pikir2 la gu, ejah la sbutir.. bleh kito berTT nati.. di koto baghu ko, slayae ko.. huhu.. :)

Kawe duk kene kaler meroh.nampok bekeng.hehhee

PuTRa78
20-01-2009, 11:27 AM
Kawe duk kene kaler meroh.nampok bekeng.hehhee

gu kawe duk koto baghu ado soghe paka kaler meroh.. plat DAJ 60 kalu x silap.. lawa keto dio..

1305
20-01-2009, 02:28 PM
bagi aku, enjin yang sofar best enjin Mitsubishi 1.8 GSR... yang model 4G 93T.... turbo memang datang sekali ngan enjin....

beli enjin dapat turbo sekali yer.... huiyooooooooooooooooooo:eek::)):)):))

1305
20-01-2009, 02:30 PM
yup..standard ayam turbo die pun melilau la v tec nak rapat :D

kalau sama2 standard.. kalau vtec dah usik.. asap la..

anasz
20-01-2009, 03:10 PM
pros:

- enjin power
- interior bkualiti
- DSG gearbox SUPERB! 0.04sec utk tukar gear
- safety (6 airbags, ABS, ESP, EBD , ASR, emmobilizer, etc..)
- comfort and stylo
- daily driven (mrempit, stuck dlm jem, crusing, track, etc sume mantap)
- minyak jimat (kl-dungun 25liter - half tank je kalu bwk 110-120km/j)
- second hand value pun tinggi
- nk mod senang, modal skit bleh naik hp tinggi
- servise kete every 15k km
- handling tiptop

cons:

- boot space kecik dr kete sedan
- wheelspin
- DSG bharga lebih rm60k
- minyak kuat kalu main 'S' sport mode (merempit la ni..)

ps: toksoh duk pikir2 la gu, ejah la sbutir.. bleh kito berTT nati.. di koto baghu ko, slayae ko.. huhu.. :)

wheelspin ni gapo??kawe budak baru belajar..hhehe

SedBen
20-01-2009, 03:16 PM
Eterna 6A12TT. Layanz...:)paid

12daily_pro
20-01-2009, 03:21 PM
vtec2 .... aku lebih ske layan btec...

1305
20-01-2009, 03:21 PM
Eterna 6A12TT. Layanz...:)paid

aku tambah lagi.. 6A13.. legnum twin turbo.. masuk carnival, mmg meleleh...

PuTRa78
21-01-2009, 12:05 PM
vtec, wlaupun bkn turbo, tp paling kuat antara NA..
kena plak enjin vtec F20C, iaitu enjin stock 2.0liter NA paling kuat buat mase ni, 250ps tu baii.. tadak enjin 2.0liter NA lain yg bleh lwn die stakat nie.. kalu sama2 2.0cc, stock stended lwn stock stended, enjin ni lah antara yg bleh main dgn enjin turbo lain..

ps: wlaupun aku suke turbo n bkn pengemar vtec, tp aku salute vtec!!

SedBen
21-01-2009, 12:23 PM
vtec, wlaupun bkn turbo, tp paling kuat antara NA..
kena plak enjin vtec F20C, iaitu enjin stock 2.0liter NA paling kuat buat mase ni, 250ps tu baii.. tadak enjin 2.0liter NA lain yg bleh lwn die stakat nie.. kalu sama2 2.0cc, stock stended lwn stock stended, enjin ni lah antara yg bleh main dgn enjin turbo lain..

ps: wlaupun aku suke turbo n bkn pengemar vtec, tp aku salute vtec!!

Yup, aku pun salute vtec walaupun layan turbo.

Semalam baru test kereta cousin aku bernadikan H22A 2.2vtec :)paid

endingman86
21-01-2009, 03:20 PM
lama x usha thread nie...sesapa ade pakai voltage stabilizer Hot Inazma info aku....aku ade sebijik...type MR...best tak pakai nie dari pivot raisin tueh???

fadel
22-01-2009, 10:08 AM
...off topik jap...ak prefer supercharger than tubo!..hehehe!!..jgnmare tuan tanah!

kml125z
22-01-2009, 10:38 AM
salam... kawe vote 4 sr20det dari model u12 top mount i/c... hehehe

Ayol_Kelisa
24-01-2009, 02:51 PM
bagi aku
YRV k3-VET 1.3 dvvt 150hp best
harga baru 9k 1/2cut
masuk pulak kat kelisa...
berdesupp bunyinye..hehe

tapi vtec memg best,,
cume cost kene lebih ar..

sarawak_lineup
24-01-2009, 02:56 PM
GSR aka mesin jahit singer....:">:">:">

sarawak_lineup
24-01-2009, 02:59 PM
EK9 trompet ok gak.........
tp still n.a....walau pun pakai vtec....n berdezup2.......
Turbo tetap pilihanku kerana kuasa 'G' nyer...

azmi8888
24-01-2009, 03:33 PM
siut je ...

tengah syok2 baca dari mula, tetiba kuar post kat atas ... potong stim tol laaa ... :)):)) :eek::eek::eek:

takde potong stim nyer... aku pernah tgk kat johor unser masuk enjin rb20.....

zaberi
24-01-2009, 10:54 PM
neo vvl 1.6 dari nissan pulsar vzr.

naimexe
24-01-2009, 11:02 PM
dah ah tuh just angkat jer vtec abes citer .

zijeann
24-01-2009, 11:11 PM
Salam,,,aku nak discuss sikit....

Dalam banyak2 enjin la...enjin kete turbo mane yang paling best...

enjin VTEC HONDA KE????

enjin toyota BLACKTOP ke???

enjin MIVEC ke??

n bermacam2 enjin turbo ler...yang stock turbo...bukan ROJAK nyer...

Yang mane paling best dan worth untuk pakai...bagi aku la...VTEC...pandangan korang????

TURBO / N.A TUNES = FAST + SKEEEEET, TEBABOOOM....

nasihat dr joki...

ingatla orang tersayang...
biar lambat asal jimat n slamat...

dek_ang
27-01-2009, 03:53 AM
kete aku engine B8 180...
cukup da bagi aku...:D

nalia70
07-03-2009, 06:34 PM
cukup makan lah keta aku cuma pakai evo 3 je...itu yg termampu

Lieza
08-03-2009, 02:25 AM
klu nak main pickup..baik la pakai vtec..nak main top pakai la turbo...tp turbo nie slalunye x than...lebih2 lg yg da convert..lebih syok pkai vtec..enjin die thn..

SedBen
08-03-2009, 04:05 PM
klu nak main pickup..baik la pakai vtec..nak main top pakai la turbo...tp turbo nie slalunye x than...lebih2 lg yg da convert..lebih syok pkai vtec..enjin die thn..

Pengalaman lebih ni, tapi ayat macam terbalik je :D

notrexdame
08-03-2009, 04:08 PM
Pengalaman lebih ni, tapi ayat macam terbalik je :D

memang terbalik :">

lavartos
16-03-2009, 07:51 PM
klu nak main pickup..baik la pakai vtec..nak main top pakai la turbo...tp turbo nie slalunye x than...lebih2 lg yg da convert..lebih syok pkai vtec..enjin die thn..

muahahaaa.. ajaran sesat..jgn mrh... aku pkai evo 3 pn ckup kuat dh rsenye nak mkn sume vtec.. long distance tu mkn asap.. tp kna control la boost msti thn lame nye leh pegi...:)paid

mrafif
16-03-2009, 07:56 PM
biler la nak mampu pakai turbo nih...

abahmu
16-03-2009, 08:00 PM
enjin keta aku turbo jgk...CRDI Turbocharge :D

GSR
16-03-2009, 09:25 PM
Aku pakai 1.8 GSR RS...standard gaban...minyak save giler...buat layan...nak jual...dah beli GL CA18DET main drift...skali POW plak...spare part susah nak carik...mampus...tau dulu pakai sr20...:((:((:((

lavartos
16-03-2009, 10:22 PM
Aku pakai 1.8 GSR RS...standard gaban...minyak save giler...buat layan...nak jual...dah beli GL CA18DET main drift...skali POW plak...spare part susah nak carik...mampus...tau dulu pakai sr20...:((:((:((

aku suggest pakai kancil je sng xpng pala xpn viva :))

ichiban
17-03-2009, 08:45 AM
Aku pakai 1.8 GSR RS...standard gaban...minyak save giler...buat layan...nak jual...dah beli GL CA18DET main drift...skali POW plak...spare part susah nak carik...mampus...tau dulu pakai sr20...:((:((:((

salin SR20 seketul ler...setel problem:))

MOD jr.
17-03-2009, 08:50 AM
toyota unser..
enjen ape yang best nak tuka..?

mula2 sekali aku nak gelak :eek::eek::eek::eek:.. adeh ape nye soalan la..ko tukar lsd gear box bas tata tu :))

Affuan
17-03-2009, 09:42 AM
aku ader sebijik kancil buat main. l2s jek. buat layan petang2. huahaha.

clorox_bersih
17-03-2009, 03:59 PM
mula2 sekali aku nak gelak :eek::eek::eek::eek:.. adeh ape nye soalan la..ko tukar lsd gear box bas tata tu :))

kompem tak terbalik unser tu masa men drift nnt :))

peija06
17-03-2009, 05:03 PM
salam..
aku bukan mamat keta..
tp aku nk tau piston ape yg ngam (tip top) n sdap pkai utk enjin 4g93?:-?
aku pkai keta ni ulang alik keje je..cuma dh sampai masa piston kne tukar.:)

MOD jr.
17-03-2009, 05:05 PM
kompem tak terbalik unser tu masa men drift nnt :))

itu la pasal :))..adehh...

lavartos
18-03-2009, 02:24 AM
Salam..

Nak pkai 4 pintu pnye kete.. sape nak swap dialu alukan tp msti reasonable..Anak ssh nk masuk pintu xcukup..:D

-evo 3 engine (head polished)
-pearl pink
-sunroof
-mivec bodykits
-16 inch rims with 4 new tyres
-l.e.d tail lamp
-black head lamp
-halogen bulb
-full stainless steel 3 inch ekzos piping
-apexi muffler
-tial wastegate n stainless steel downpipe
-sard fuel regulator
-turbo td05h (evo 3)
-hks filter (new sponge)
-full alloy intercooler piping
-evo intercooler
-mmc metal gasket
-new mmc timing belt
-bov HKS
-denso iridium spark plugs
-ngk plug cables
-zenden strut bar
-apexi boost meter
-apexi turbo timer (pen type)
-semi buckets seats
-evo black dashboard with digital aircond
-evo black armrest
-burger tray
-libero rs carpet with new red carpet
-razo paddle
-rear 3 way kenwood speaker with lamp
-pink interior
-jvc cd player
-auto flippable side mirror
-evo disc brakes
-evo fuel tanks
-ferrodo brake pads
-new bosch battery
-bonnet damper

Updated:

-Lokasi Kuantan
-New clutch plate
-Baru upgrade sound system worth 2k.
-New Adjustable GAb dpn n new suspension blkg.
-Security system worth 2k bru smggu install( tp mybe aku ambil blk)- depend
-Lower arm dpn bru ganti.
-Break blkg bru gnti.
-sume resit ade

engine & sunroof installation has been endorsed...

-Ape2 leh email aku mawie_yan@yahoo.com.my

- gbr xpdai nak upload pkai photo bucket pn xjd..:((

ichiban
18-03-2009, 09:43 AM
Salam..

Nak pkai 4 pintu pnye kete.. sape nak swap dialu alukan tp msti reasonable..Anak ssh nk masuk pintu xcukup..:D

-evo 3 engine (head polished)
-pearl pink
-sunroof
-mivec bodykits
-16 inch rims with 4 new tyres
-l.e.d tail lamp
-black head lamp
-halogen bulb
-full stainless steel 3 inch ekzos piping
-apexi muffler
-tial wastegate n stainless steel downpipe
-sard fuel regulator
-turbo td05h (evo 3)
-hks filter (new sponge)
-full alloy intercooler piping
-evo intercooler
-mmc metal gasket
-new mmc timing belt
-bov HKS
-denso iridium spark plugs
-ngk plug cables
-zenden strut bar
-apexi boost meter
-apexi turbo timer (pen type)
-semi buckets seats
-evo black dashboard with digital aircond
-evo black armrest
-burger tray
-libero rs carpet with new red carpet
-razo paddle
-rear 3 way kenwood speaker with lamp
-pink interior
-jvc cd player
-auto flippable side mirror
-evo disc brakes
-evo fuel tanks
-ferrodo brake pads
-new bosch battery
-bonnet damper

Updated:

-Lokasi Kuantan
-New clutch plate
-Baru upgrade sound system worth 2k.
-New Adjustable GAb dpn n new suspension blkg.
-Security system worth 2k bru smggu install( tp mybe aku ambil blk)- depend
-Lower arm dpn bru ganti.
-Break blkg bru gnti.
-sume resit ade

engine & sunroof installation has been endorsed...

-Ape2 leh email aku mawie_yan@yahoo.com.my

- gbr xpdai nak upload pkai photo bucket pn xjd..:((

kasi upload gambar...pki photobucket kompem jd...

lavartos
18-03-2009, 11:09 AM
kasi upload gambar...pki photobucket kompem jd...

dh try tp xtau la laptop mengong ke ape ke.. tp leh tgk kat sni---->>> http://www.mudah.my/satria-evo-3-swap-with-4-door-car-pahang-1816624.htm?ca=8_s

ichiban
18-03-2009, 11:38 AM
dh try tp xtau la laptop mengong ke ape ke.. tp leh tgk kat sni---->>> http://www.mudah.my/satria-evo-3-swap-with-4-door-car-pahang-1816624.htm?ca=8_s

pergh...cun tu keta...x yah jual/x perlu swap...simpan wat keta rempit sekali sekala...amik jer la sebijik lagi family car...wira pun skrg dlm 7k dah dpt...:))

lavartos
18-03-2009, 11:52 AM
xde space parking bro.. umh muat 1 kete je:((

lavartos
18-03-2009, 07:24 PM
xde ke org nak swap ni? :((

Affuan
19-03-2009, 01:12 PM
xde ke org nak swap ni? :((

alahai, pink la pulak. :p

lavartos
19-03-2009, 02:15 PM
alahai, pink la pulak. :p

xpe la pink pn jji rock.. turbo tu bkn kete mat bunga..:D

rickyricardo
19-03-2009, 04:05 PM
pic engine bay xde ke bro.. :D

GSR
19-03-2009, 04:19 PM
http://i396.photobucket.com/albums/pp45/wiragsrrs/11012009070.jpghttp://i396.photobucket.com/albums/pp45/wiragsrrs/DSCF00501.jpg
Aku swap 1,5 injection...

GSR
19-03-2009, 04:21 PM
Sesipa yg berminat PM aku...aku nak standardkan keta.....buat modal beli sr20...

rickyricardo
19-03-2009, 04:21 PM
smart kete bro..

GSR
19-03-2009, 04:31 PM
dah nak jual ni....

GSR
19-03-2009, 04:32 PM
smart kete bro..

nak jual ni....:):)

lavartos
21-03-2009, 02:41 AM
pic engine bay xde ke bro.. :D

ni ha bro:)
http://i718.photobucket.com/albums/ww187/lavartos/eng-1.jpg

desmoquattro
21-03-2009, 02:52 AM
Subaru EJ20 lagiiii best....dengan bunyik yang menyedapkan halwa telinga...

MOD jr.
21-03-2009, 02:56 AM
awat la ev0 3 sampai 40k bila sampai malaysia...kalau 25k aku angkat je :(( macam2 kena tapis sebelum leh pakai...

the_killer
12-04-2009, 01:02 PM
RB20. xpun SR20

endingman86
12-04-2009, 01:03 PM
RB20. xpun SR20

different SR20 ngan RB20 ape ek???

nmz
12-04-2009, 01:06 PM
h22a, Doch Vtech, mmg best giler...

Zend
13-04-2009, 07:16 PM
vtec turbo..

naset
27-04-2009, 12:27 PM
enjin 2JZ-GTE twin turbo x power ke?

SedBen
27-04-2009, 12:32 PM
different SR20 ngan RB20 ape ek???

SR20 4 silinder, RB20 6 silinder.

endingman86
09-05-2009, 07:50 AM
up balik thread nieh...nak kene adjust tajuk lah...

endingman86
09-05-2009, 07:53 AM
Toyota SEG......ape enjin yang seswai nak masuk????n kos?rasenye lagi murah dari vtec....

the_killer
09-05-2009, 10:51 AM
enjin dash yankuro

Mangkuk ayun
09-05-2009, 12:15 PM
L2s je bro..
just wat melaram sambil cucuk2 orang..

L5 pickup tarak..
tp untuk long distance bagus ler pakai L5 ni.
lagi satu kelebihan L5 Timing chain.

kalu auto turbo ok tak ,,,minyak jimat tak,,,,,nak buat ulang alik:D

endingman86
09-05-2009, 04:47 PM
enjin dash yankuro

yang mane????hyper dash ke jet dash....???:D

ForexGirl
09-05-2009, 04:53 PM
enjin tamiya warna hitam laju tau..

GT
09-05-2009, 04:54 PM
Toyota SEG......ape enjin yang seswai nak masuk????n kos?rasenye lagi murah dari vtec....

3S-NA.... Celica... 2.0...

endingman86
09-05-2009, 04:55 PM
enjin tamiya warna hitam laju tau..

wakaka...aku pakai enjin ae ntah dulu...tapi x pasang besi yang beratkan kete tue...sekali letak atas trek sampai port gelung tue...terburai...wakakaka:D....offtopik la pulak...huhuhu

endingman86
09-05-2009, 04:56 PM
3S-NA.... Celica... 2.0...

3S - NA...model ape tue???

GT
09-05-2009, 06:52 PM
3S - NA...model ape tue???

Celica lama.... bukan yang latest ni.....

Kalau yang turbo engine dia 3S-GTE,

dia ada jugak NA 2000cc

endingman86
10-05-2009, 09:08 PM
Celica lama.... bukan yang latest ni.....

Kalau yang turbo engine dia 3S-GTE,

dia ada jugak NA 2000cc

model ra86 ke celica lama tueh gt??

GT
11-05-2009, 03:38 AM
model ra86 ke celica lama tueh gt??

Ntah apa model dia..... Body lebih kurang macam ni le...:D

http://i480.photobucket.com/albums/rr167/globaltent78/2179.jpg

endingman86
25-05-2009, 07:22 PM
korang tau tak enjin toyota levin TVIS???ape yang aku dapat tau laa....enjin ni macam v-tec....bile rpm 4000 die bukak valve...ye ke?????sape otai leh bagi info...

ashrap_gpunk
25-05-2009, 07:55 PM
haa..

tajuk ni la baru btol..

endingman86
25-05-2009, 07:56 PM
haa..

tajuk ni la baru btol..

hehehehe.....maklumler...tengok cambest je...ingatkan turbo..hehehe:D

endingman86
25-05-2009, 07:57 PM
korang tau tak enjin toyota levin TVIS???ape yang aku dapat tau laa....enjin ni macam v-tec....bile rpm 4000 die bukak valve...ye ke?????sape otai leh bagi info...

up balik...:)

akubest
25-05-2009, 08:24 PM
Henjen toyota 4age 16v/20 @ 1JZ gak menjadi pojaan atiku.... isk isk isk bila la agaknya aku nak buleh sumbat 20v blacktop kat ke70 aku nih.... taun depan harap2 bule la 8-> 8->

endingman86
25-05-2009, 08:31 PM
Henjen toyota 4age 16v/20 @ 1JZ gak menjadi pojaan atiku.... isk isk isk bila la agaknya aku nak buleh sumbat 20v blacktop kat ke70 aku nih.... taun depan harap2 bule la 8-> 8->

1JZ memang mantap.....huhuhuhu

akubest
25-05-2009, 08:34 PM
1JZ memang mantap.....huhuhuhu

tu la pasal...kawan aku sumbat dalam te71 dia. cam jet ja top dia pegi..single turbo ja tapi yang best tu kat gearbox dia....MANUAL~!!

endingman86
25-05-2009, 08:37 PM
tu la pasal...kawan aku sumbat dalam te71 dia. cam jet ja top dia pegi..single turbo ja tapi yang best tu kat gearbox dia....MANUAL~!!

tul tu...banyak yang auto biasenye..hehehe.....1jz ni ngam masuk seg tak bro?

akubest
25-05-2009, 08:43 PM
tul tu...banyak yang auto biasenye..hehehe.....1jz ni ngam masuk seg tak bro?

kalo ko ada kabel @ org dalam @ yg sewaktunya dalam jpj bule la bro... keta 1.6L masuk 2.5L mana lepas bro...dah lebih 35% cc tu

endingman86
25-05-2009, 08:46 PM
kalo ko ada kabel @ org dalam @ yg sewaktunya dalam jpj bule la bro... keta 1.6L masuk 2.5L mana lepas bro...dah lebih 35% cc tu

camni kene layan supra lah pasnie...hehehehe

akubest
25-05-2009, 09:17 PM
camni kene layan supra lah pasnie...hehehehe

#:-S fuh banyak duit ko bro nak layan supra... roadtax + insuran setaun pon dah :(( :(( .ko pakai keta apa bro?

ashrap_gpunk
27-05-2009, 11:14 AM
tu la pasal...kawan aku sumbat dalam te71 dia. cam jet ja top dia pegi..single turbo ja tapi yang best tu kat gearbox dia....MANUAL~!!

angkt 2jz la..

hohohohohoh..

ashrap_gpunk
27-05-2009, 11:17 AM
korang tau tak enjin toyota levin TVIS???ape yang aku dapat tau laa....enjin ni macam v-tec....bile rpm 4000 die bukak valve...ye ke?????sape otai leh bagi info...

yeke..?

enjen TVIS ni ade name glemer lain x..??

aku xigt la nme ni..

nizamac79
27-05-2009, 11:18 AM
aku layan mirage NA jer :D

syaq
27-05-2009, 11:27 AM
engine mitsubishi 1.6 v6 gak best...sebab keta aku guna engine ni...hehe...

ashrap_gpunk
27-05-2009, 11:34 AM
aku layan mirage NA jer :D

MiRAGE ngan MIVEC mne power..?

yg aku tau mivec ni save myk..

kerunai
08-11-2010, 08:01 PM
enjin persona gak best ..hehehe