PDA

View Full Version : Jom bincang minyak hitam yang anda guna


Pages : [1] 2 3 4

notrexdame
29-12-2008, 01:00 PM
SILA poll n bgtau harga minyak hitam anda...:D

aku dgr ada pomen cakap brand petronas Wat enjin PANAS n lambat sejuk :):)

mj12
29-12-2008, 01:02 PM
aku pakai minyak masak ok jer.....:-?...cap tesco lagik....

notrexdame
29-12-2008, 01:03 PM
aku pakai minyak masak ok jer.....:-?...cap tesco lagik....

MJ Ni nak kene rogol n bunuh nie :)):))

notrexdame
29-12-2008, 02:23 PM
xde org poool ka..

MOD jr.
29-12-2008, 02:38 PM
aku pakai penzoil..aku tak nak vote kat lain2 :D :D

2poi
29-12-2008, 02:38 PM
aku pnye moto honda ex5series duk gn shell ok je tp kereta xth la hehehe

ZAL77
29-12-2008, 02:40 PM
Aku pakai jenama MAXOIL..........:):):)

notrexdame
29-12-2008, 05:30 PM
waa...sume lain2...penzoil berapa harga?

sarawak_lineup
29-12-2008, 05:56 PM
den klu ade minyak paling murah kat kedai, minyak tu la den pakai..:D:">:p
x kira la kete ker moto..
tahan gak moto den 7 tahun dh ni...

kete jer pakai shell helix...
murah ckit...

tokputih
29-12-2008, 05:57 PM
tok pakai minyak apa tak nama tapi from cosway.59.90 or 10000 km.. sudah hampir 10 tahun tok guna.. enjin no lem langsung...

notrexdame
29-12-2008, 09:32 PM
den klu ade minyak paling murah kat kedai, minyak tu la den pakai..:D:">:p
x kira la kete ker moto..
tahan gak moto den 7 tahun dh ni...

kete jer pakai shell helix...
murah ckit...

shell yg mana? hraga berapa?

rc36v4
31-12-2008, 09:16 PM
Hai-O JTX...tak panas engine...tak tukar2 dari dulu...minyak hitam kering pun pun tak prasan pasal memang ok smpai pomen kedai tanya "lu tak tau ka minyak hitam sulah kering woo!!!..pasal tau minyak ni bagus...tak kisah pun minyak kering...memang ok punya...motor n keta pkai minyak ni je dari dulu lagi..dekat 10 tahun la jugak...cuma harga la mahal sikit...

notrexdame
31-12-2008, 10:20 PM
hai-o jtx...tak panas engine...tak tukar2 dari dulu...minyak hitam kering pun pun tak prasan pasal memang ok smpai pomen kedai tanya "lu tak tau ka minyak hitam sulah kering woo!!!..pasal tau minyak ni bagus...tak kisah pun minyak kering...memang ok punya...motor n keta pkai minyak ni je dari dulu lagi..dekat 10 tahun la jugak...cuma harga la mahal sikit...

mlm???? :-?:-?:-?

WnB
31-12-2008, 10:24 PM
SILA poll n bgtau harga minyak hitam anda...:D

aku dgr ada pomen cakap brand petronas Wat enjin PANAS n lambat sejuk :):)

:o kalau cepat panas n lambat sejuk nie elok ker tak elok????

sconsult
31-12-2008, 10:24 PM
Aku dah vote ............. Shell

rc36v4
31-12-2008, 10:27 PM
mlm???? :-?:-?:-?
dulu bukan under hai-o, tapi minyak ni mahal la pasal engine tak panas....hai-o tgk ok kut patut diorang ambik..so far memang ok pun...

smesul
01-01-2009, 12:07 AM
aku pakai eneos 10/40, rm78 ..klu rentap smpi red line mmg sedap...minyak ni lagi panas engine lg senyap....heheheheh

notrexdame
01-01-2009, 12:29 AM
:o kalau cepat panas n lambat sejuk nie elok ker tak elok????

bonet depan lambat sejuk :D:D:D

notrexdame
01-01-2009, 12:30 AM
dulu bukan under hai-o, tapi minyak ni mahal la pasal engine tak panas....hai-o tgk ok kut patut diorang ambik..so far memang ok pun...

berapa harga tuh??

TITANIUM
01-01-2009, 03:10 AM
aku pakai...
penzoil gak....
mantap....
beza...
memang
berbeza.....
ekekeke....

Pak Wan
01-01-2009, 09:45 PM
Aku pakai minyak masak SAJI...harga RM13.50
masih ada lebih sekilo setengah utk buat goreng lauk kat umah.
memang besttttt

notrexdame
01-01-2009, 09:51 PM
Aku pakai minyak masak SAJI...harga RM13.50
masih ada lebih sekilo setengah utk buat goreng lauk kat umah.
memang besttttt

mmg kompem bole ke?

zainul9
01-01-2009, 10:17 PM
mmg kompem bole ke?

aku pun pakai myk sawit seri murni..2x penyulinagn lg!
:D
dah hampir 2k km aku guna myk ni..:">

PulunSakan
01-01-2009, 10:19 PM
Aku pakai minyak masak SAJI...harga RM13.50
masih ada lebih sekilo setengah utk buat goreng lauk kat umah.
memang besttttt

kalu tengah baca ni memang berkobar2 nak tukar guna minyak sawit jer,
tapi bila tengah drive tu terfikir2 lak kalu guna minyak sawit, tengah drive 100km/sj tu buat nya jem enjin tu, mau berpusing ngan terbang aku kedepan, terus tak jadi guna minyak sawit:D

Pak Wan
01-01-2009, 10:39 PM
stakat ni aku bawak 170km/j dr sg petani ke ipoh non stop...alhamdulillah..best...

zamreda
02-01-2009, 04:32 AM
minyak sawit is the best...tapi taruk kat moto kriss aku ajer..

fariq
02-01-2009, 09:08 AM
stakat ni aku bawak 170km/j dr sg petani ke ipoh non stop...alhamdulillah..best...

syabas pak wan, nanti saya akan join sekali guna minyak sawit

ajax932
04-01-2009, 11:57 PM
Aku pernah pakai Petronas, Shell & Castrol. Semua Semi Syntetic.

Harga tak ingat, tapi lebih kurang RM80-RM90 lebih skit.

Komen aku (amatur):
1. Petronas - paling kerap aku pakai. Bukan utk performance, tp rasanya cam sesuai je ngn keta aku.
2. Shell - Jarang2 pakai. Terasa pickup lebih skit.
3. Castrol - Sekali je pakai. Macam xbest je. Tp kalau ikutkan Castrol memang specialist minyak hitam...:-?

kodey
05-01-2009, 01:55 AM
Pakai Maxoil la jimat wang..
Performance tip top punya..

Kalu xpernah cuba try la skali..
Kalu x rase ape2 perubahan pd kenderaan.. Lupakan Maxoil

Visit thread ni

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=65628

wak
05-01-2009, 02:03 AM
wak pakai castrol GTX 15W/40

cuma kdg2 kalo stok darurat pakai duckhams....

Gazette
05-01-2009, 02:04 AM
aku pakai minyak hitam cap belalang..

esohor
05-01-2009, 02:06 AM
aku tak tau cap apa - sebab kereta aku setakat 100k millage ni dok servis kat toyota center je.... harap2 jgn ar toyota pakai minyak itam cap ayam lak :D :D :D

virtualmetal
05-01-2009, 02:11 AM
aku baru isi castrol petang tadik. 60 hinggit minyak itam, oil filter ngan coolant. kat dataran dwitasik permaisuri. kira murah dah kan?

kodey
05-01-2009, 02:17 AM
aku baru isi castrol petang tadik. 60 hinggit minyak itam, oil filter ngan coolant. kat dataran dwitasik permaisuri. kira murah dah kan?

bro..

murah memang murah, tp kalu ko nk selamat baik ko cek gred dia apadia..

Kalu ko nk selamt lg try la maxoil pulak.. Rata2 org kate ok & berpatutan..

ni thread maxoil
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=65628

kodey
05-01-2009, 02:21 AM
Aku pernah pakai Petronas, Shell & Castrol. Semua Semi Syntetic.

Harga tak ingat, tapi lebih kurang RM80-RM90 lebih skit.

Komen aku (amatur):
1. Petronas - paling kerap aku pakai. Bukan utk performance, tp rasanya cam sesuai je ngn keta aku.
2. Shell - Jarang2 pakai. Terasa pickup lebih skit.
3. Castrol - Sekali je pakai. Macam xbest je. Tp kalau ikutkan Castrol memang specialist minyak hitam...:-?

Kalu camtu, aku cadang ko try Maxoil skali.. Konpem puashati..
Sbb member2 aku kat sini yg keje dgn PETRONAS kat kerteh ni pun pakai Maxoil.. Hehe..

Sbb diaorg kate bila pakai Maxoil, memang ade beza..
Harga pun ok.. Semi RM76 blh dpt.. Tu x masuk vocer lg tu..

Diaorg lagi la dpt petronas harga staff..

Kalu nak tau psl vocer pulak visit thread ni
http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=65628

virtualmetal
05-01-2009, 09:34 PM
ooo ada gred jugak ek. hehehe aku x tau pun.

kodey
05-01-2009, 11:47 PM
SILA poll n bgtau harga minyak hitam anda...:D

aku dgr ada pomen cakap brand petronas Wat enjin PANAS n lambat sejuk :):)

pakai maxoil la ok..

kodey
05-01-2009, 11:49 PM
ooo ada gred jugak ek. hehehe aku x tau pun.

mesti la ade gred bro..
tu yg ramai pemilik kenderaan xtau..
kalu pakai gred xsama dgn spek enjin, kete cepat rosak..
Pomen makin UNTUNG..
haha..:))

notrexdame
05-01-2009, 11:51 PM
ooo..pakai maxoil,siap servis bape ek?

kodey
05-01-2009, 11:55 PM
ooo..pakai maxoil,siap servis bape ek?

tengok gred la..
kete ape?

mydotnet
05-01-2009, 11:57 PM
MaxOil tetap dihatiku.....:))

kodey
06-01-2009, 12:22 AM
MaxOil tetap dihatiku.....:))

ape citer bro.. kawan hilang dah jumpe ke blom???
huhu:))

ichiban
06-01-2009, 02:35 PM
aku pkai castrol...ok la kot...water temp ado sket turun banding guna shell:-?:-?

fadel
06-01-2009, 11:17 PM
kekeke!!..pasal minyak itam yea..!..emm!..tak kesah ape pon paling penting ia brmutu,..dan dpt mnjaga enjen kete korang..le!

..biasa adelah...ciri2x yg musti ade pd sesuatu minyak itam..cth..

..ia pelu cepat cair pabila dperlukn..tuk smpai ke ballbearing sebaek saaja enjen didupkn pd waktu pagi..kalo korang tnya engenyur kete bhg minyak itam ,kualiti minyak itam brgantong kpd bhn polimer yg trdpt dlm nyer..yg mnjaga engen pd tahap suhu melampao dan sejok..


..perlu mnjaga kesan asid yg trhasil lam blok enjen..lagi satu minyak itam yg bagus biasa nye dpt mengapongkn sgala kekotoran ( tu sbb nye minyak menjadi tambah itam la, yg asal tak itam)..ak pon pelek mcm mane bley jadi minyak itam padal hal tak itam..

..pomen kete ak ckp..mcm nie.. kalo korang pegi tukar minyakitam ,...cube 2x la prhatikn..kalo minyak bebetol itam legam makna minyak itam yg korang beli tu,.brkerja keras mnjaga kete korang..hehehe!!!..:D:D

zainul9
06-01-2009, 11:29 PM
petrocanada ok gak, tp skrg ni dh tukar ke myk buata m'sia..
seri murni..:D

Pak Wan
07-01-2009, 10:40 PM
petrocanada ok gak, tp skrg ni dh tukar ke myk buata m'sia..
seri murni..:D

:)):)):)) guna la SAJI bro....

hazri99
07-01-2009, 11:36 PM
Caltex tak der ker..

ichiban
08-01-2009, 08:40 AM
petrocanada ok gak, tp skrg ni dh tukar ke myk buata m'sia..
seri murni..:D

peh...seri murni bley buat minyak itam ker??nih dah bley save cost nih:)):))

nazri proshopbowler
08-01-2009, 09:04 AM
aku pakai mintak shell helix...huhuh. xbrani nk tukar. kawan2 ade cadangan? minyak yg lagi best pastu murah.heehhehe. gawat beb...

kodey
08-01-2009, 03:53 PM
woi maxoil la power..

kalu x caye try guna 3 kali..
kalu x rasa ape2 perubahan pd enjin korang..

Lupakan Maxoil

achoy76
08-01-2009, 04:00 PM
pakailah minyak enjin jenama sharlu buatan arab saudi. cantik minyak ni

rissa
18-01-2009, 05:34 PM
shell in my heart

eday84
25-01-2009, 12:28 AM
aku pakai minyak hape tah.. tapi buatan UAE la.. sedap jer, sejuk gak enjin.. tahan 7 bulan.. tiap2 minggu berulang rawang-serdang.. siap merembat lg.. tp kalau dia sejuk peh..

papaxjahat
27-01-2009, 11:33 AM
kat malaysia banyak minyak resaikel......sbb tuh beli kat petronas jer

Zam_Nap
28-01-2009, 06:10 AM
dlu shell skang tukar eneos pasal pengaruh initial d

arowana
30-01-2009, 08:11 PM
aku gie perodua servis, ok x yek minyak itam dia.. yg x tahan nya stiap
5000 km minta ditukar.. ikut jadual servis strusnya laa.. x ikut pun, bajet oooo....

forexjr
01-02-2009, 06:31 PM
aku sekarang guna minyak hitam 76..ntah bagus atau tak tapi nak jimat punya pasal kan hehehe...

AMICO66
31-03-2009, 05:22 PM
dah mula nak pakai minyak max oil......

amir_dais
12-05-2009, 12:16 PM
CNI Motobest:D:D:D

Azwak01
12-05-2009, 12:21 PM
dulu pakai minyak tak berjenama di pasaran minyak hitam..
sekarang dah pakai minyak berjenama terkenal di pasaran minyak masak sawit...

guna minyak saji..

ashrap_gpunk
24-05-2009, 04:37 PM
myk masak..ngeh3..

12daily_pro
06-08-2009, 11:52 AM
xde lam list...xle nk poll la ... minyak masak saji - hahaha...

waksir
06-08-2009, 12:03 PM
aku guna hyrax oil ......... buatan m'sia je.

beli terus dr kilang.
semi-syn 4L = rm65
fully-syn 4L = rm85
grade SL

say no
11-08-2009, 03:35 PM
minyak toyota....
pakai setakat ni ok jer
toyota rokemen....aku pakai...
tak payah nak pening kepala...
quality dan research bertahun toyota...
rally dan formula One.

acan
13-09-2009, 01:00 AM
castrol edge..
toyota..
perodua..

qba437
13-09-2009, 01:04 AM
SILA poll n bgtau harga minyak hitam anda...:D

aku dgr ada pomen cakap brand petronas Wat enjin PANAS n lambat sejuk :):)

betul2...aku stuju...x mcm shell

dudin
13-09-2009, 04:25 AM
elegance oil..
direct kilang..
semi sintetik cuma rm68..
10,000 km baru tukar minyak..
jimat2..

nashburn
13-09-2009, 02:12 PM
Aku pakai Agip Oil 10w-40 semi sintetik, minyak Italy. Ferrari pakai minyak ni la. Wujud memang dah lama tapi tak pernah nampak kat Malaysia lagi. Ada member bawak masuk Malaysia, sekarang aku jadi distributor AGIP bahagian utara (Penang, Kedah, Perlis). Memang best minyak ni, enjin bersih. Servis setiap 10,000km, masa tukar minyak masih warna gold.

Logo dia mcm kat avatar aku tu :)paid

hishammarmin
13-09-2009, 02:15 PM
Adeh...aku tak tau brand apa...sebab servis kat TOYOTA. Sumer minyak dia cop TOYOTA..huhuhuhu

rahzi7
13-09-2009, 02:44 PM
untuk vtec aku pilih motul turbolite/10w40

azimuth
14-09-2009, 01:37 AM
pkai motul la bgus...
thn lame enjin..

firstprint
07-01-2010, 09:38 PM
penat2 saintis cipta minyak enjin sampai berpeluh, siap keluar macam2 jenis lagi. minyak kelape sawit juga yg korang gune. huhu. jgn lepas 300,000km bukak enjin service tgk enjin da tak nampak cam enjin... hihi
this site ade maklumat skit pade sesape nk tau pasal minyak hitam..
http://minyakenjin.blogspot.com/

aku choose lain-lain sebab motor aku ngan kete abg aku pakai jtx1000. macam kat sini..
http://jtx-1000.blogspot.com/2010/01/jendela-kereta.html
so far memang rase lain n kalo ade masalah enjin cam bocor ke selamat la skit dari kene tarik, lagi2 kalo jalan jauh.

girlsilver
07-01-2010, 09:42 PM
aku pakai jtx1000..sbb lakik aku yg beli...aku ikut ajeee:)cgrock

tp ok la setakat ni...power pon ok...almaklum ler keta tu mmg slu naik bukit...harap2 tahan bertahun:D:D

steven_jb2003
07-01-2010, 10:23 PM
aku pakai sensaoil................... lalalalalala...........

qba437
07-01-2010, 10:27 PM
maxoil pun ok gak

Bro_Izantie
07-01-2010, 10:31 PM
aku beli kat cosway jer...dpt point ngan baucer...hehehe

persada
07-01-2010, 10:40 PM
pkai perodua pnya jer..:)

CyberMachine
07-01-2010, 10:41 PM
xde poll minyak saji ke???
camne nak vote.....

KLVIPER
08-01-2010, 02:53 AM
Errrrr.... Kereta saya tak pakai minyak itam! hanya menggunakan. Cooper s saya guna minyak engine Torco dan BMW guna petronas.

smh946
08-01-2010, 09:46 AM
aku pakai elf molygraphite..best..engine senyap..tak payah nak panaskan enjin pagi sebab ada graphite "peluk" piston walaupun tinggal semlm...

lampor_2003
09-01-2010, 03:38 AM
dulu aku pakai hks..skang susah mau carik..so aku pakai petronas aje..

LORDZ666
09-01-2010, 09:48 PM
kete gua guna minyak sawit paket + oil treatment jer.total cost rm17.50 (minyak rm2.50x3/oil treatment rm10).jimat jimat!

revolver
12-01-2010, 03:59 AM
Aku pakai ENEOS, mula-mula guna Petronas Syntium, tu pun sebab keta servis kat Proton SC. Pastu tukar ke ENEOS, memang rasa ketara masa memula pakai. Enjin ringan semacam ja... Maintain sampai sekarang...

TITANIUM
15-01-2010, 10:59 AM
aku pakai.....minyak....
http://www.brandsoftheworld.com/brands/0004/2066/brand.gif

susah nk cari minyak ni....skrg ni...
huhuhu......

waksir
15-01-2010, 12:10 PM
aku guna Hyrax oil .... semi-syn rm65.
SL grade
guna oil filter yg ori, blh tukar minyak itam setiap 10,000km

TITANIUM
15-01-2010, 12:24 PM
kalau ada siapa2 mencari dan nak mencuba minyak 76 lubricant....
boleh la PM aku.....
http://i806.photobucket.com/albums/yy347/titanium_e3/02012010.jpg

burukayangan
15-01-2010, 04:01 PM
aku pakai minyak yang ada kasi freegift saja...
apa2 pun boleh janji ada free gift...

putera.duyung
24-01-2010, 01:03 PM
aku pakai minyak maxoil..kali ketiga tukar,terase dia punye beza..pick up gile..bile drive 120km/j..tekan skt pedal minyak terus je meter ke 140km/j - 150 km/j..aku pakai kereta iswara kete kebal je..hehe..cuma pakai oil treatment maxoil jgk..rs mcm berkesan jgk la..pomen pn ckp bagus minyak maxoil..sape2 ade pdpt sila la kongsi..
Waallahua'lam..

ayie206
24-01-2010, 01:09 PM
sekarang pakai castrol semi sentetik..
nak try gak tukar yang lain.. apa yang ok ye?
nissan sentra 1.6 (a) apa yang sesuai minyak ya ye? any idea? :)cgrock

income88
26-01-2010, 09:07 PM
http://www.mayshowa.com.my/image/5W50.jpg

aku pakai minyak itam ENEOS 5W50 fully sintetik
harga RM150

erDrAg00n
27-01-2010, 06:20 PM
naga pilih castrol...
terBaEk!!

faizal_bulat
27-01-2010, 06:30 PM
shell helix ultra.. terbaik dari ladang..

mimie813
27-01-2010, 07:02 PM
walaupun pakai BLM jer...tp ak guna minyak hitam
PETRONAS SYNTIUM 800 10/40W tuk kete ak....
klu syntium 800 ni semi synthetic....rege pun ley tahan gak Rm 97.00
klu nak pakai syntium 1000 fully synthetic tu x mampu lah kut...rm 180 tu...
hehehehehheheeh........

zia
27-01-2010, 11:26 PM
utk pug sy pakai minyak TOTAL rm3++
utk type-R sy pakai PETRONAS SYNTIUM 1000 rm180
mmg rabak gak la poket every 10k serv...huhu

ari
27-01-2010, 11:31 PM
Kereta aku pakai Shell Helix,motor plak pakai Shell SX...dua2 ok,tip top...mmang lama sesangat aku dah pakai minyak ni...SHELL memang boleh dipercayai...enjin senyap,bersih,tip-top..

bluesuntukaku2k
28-01-2010, 12:45 PM
Aku guna Castrol Edge 5W-40 jer....:):) janji tahan lama...

moneysuccessbiz
28-01-2010, 01:49 PM
aku plak pakai mintah lintah..kurang geseran katakan..huhu..piston kena jaga beb...kalu x jaga nanti kena overhaul lak...:eek:

faizal_bulat
28-01-2010, 01:52 PM
aku plak pakai mintah lintah..kurang geseran katakan..huhu..piston kena jaga beb...kalu x jaga nanti kena overhaul lak...:eek:

ada harapan ko nk kena infract ni.. hehehe org punye serius dok bincang.. :D

faizal_bulat
28-01-2010, 01:57 PM
Kereta aku pakai Shell Helix,motor plak pakai Shell SX...dua2 ok,tip top...mmang lama sesangat aku dah pakai minyak ni...SHELL memang boleh dipercayai...enjin senyap,bersih,tip-top..

Shell the best.. Tp aku sarankan amik yg full sintetik la.. Mileage pun tinggi..

kalu semi - 5000KM X 4 = RM4++.. anggaran la termasuk filter dan jenis ..
Kalu fully - 10000KM x 2 = RM4++ gak.. jimat lagi kot sebab filter dua kali je tukar..

pandangan aku la.. :)paid

moneysuccessbiz
28-01-2010, 02:42 PM
ada harapan ko nk kena infract ni.. hehehe org punye serius dok bincang.. :D

okiy2...ni aku cuba menseriouskan diri...nie perbandingan la yang aku dapat:jeng..jeng...

sebelum nie keta Perdana V6 pakai dari 2000-2010 jenis minyak pakai Fully syntethic Petronas. Enjin overhaul bunyi tepet jer memanjang..tahun 2009. Minyak leaking balik dari perlis ke kota bahru x sedar...tetapi....itu ikut prosedur sebelum nak guna waktu pahi start panas enjin 5-10min.

kete wira 1.5, aku pakai minyak jenis shell helix mineral not syntethic.just rm48. maintain dari 2007-2010.

kete savvy lak...time minyak naik rege rm2.70..terus sambar savvy segibik..minyak aku pakai Elf renaulmatic 10W40 rm.92 minyak gearbox amt guna Elf SynD3 sebelum tu atf.

Bagi pendapat aku la...enjin mitsubishi kalau cc 2.0 sesuai pakai fully syntethic koz kete medium high end..bagi kete baru la..

bagi kete enjin renult sesuai Elf renaulmatic..semi/fully.

Motor aku lak jenis suzuki maria Ozawa..eh silap..suzuki rg tahun 1997-2010 aku dulu asyik tukaw minyak..last stick to Total..koz banyak beza..aku compare belik minyak 2t yang paling mahal setiap minyak aku test mcm minyak 2t aku pakai harga time tu Shell advance rm16.50.00,Total Rm18.00, motul rm21, castrol rm 11.50, maxoil.,penzoil..yang the best sekali Total,second maxoil koz bila aku rempit time tu student lagi bwk rpm 140++ enjin x bergegar..minyak lain hampeh..siap tangan aku kebas...itulah panglaman pokcik...:)cgrock

edan
14-02-2010, 02:05 PM
aku pakai eneos 10/40, rm78 ..klu rentap smpi red line mmg sedap...minyak ni lagi panas engine lg senyap....heheheheh

aku pun pakai eneos 10/40 gak...
apesal ko punya murah je(rm78)
aku beli rm 90:((

zinedine
14-02-2010, 06:55 PM
Keta Proton Persona 1.6 auto aku guna minyak hitam jenama BHP. Enjin bagus, lancar, pickup, berkuasa boleh challenge Toyota Vios 1.5, Honda City 1.5, Honda Jazz 1.4, Honda Civic 1.6, Suzuki Swift 1.5, Mitsubishi Lancer 1.5, Nissan Sentra 1.6.

eddy999
15-02-2010, 04:31 AM
baru bertukar kepada shell helix ultra..

akusemak
15-02-2010, 04:44 AM
pkai je mana...tp service kena jagalah broder...hehe:)):)):)):))

ocean gurl80
18-02-2010, 11:27 AM
camner nk jd ahli ?
kalau aku kt kl,,ada tmpt ke nk beli bro?

zhang
18-02-2010, 02:31 PM
aku pakai penzoil fully biasa beli kat kedai spare part dpn JJ kepong

sedanfx
28-04-2010, 04:27 PM
dengar minyak dr hai o terbaik? ringan memandu. betul?

aes
28-04-2010, 04:57 PM
dengar minyak dr hai o terbaik? ringan memandu. betul?

takkan blh lawan PETRONAS kot :-?

cikoi
26-05-2010, 08:10 AM
minyak itam maxoil gak terbaik... ada umphh

mohdfazli
26-05-2010, 09:19 AM
aku pakai hai o JTX..terbaikk punya

syark1010
27-05-2010, 11:23 AM
minyak maxoil mmg best...

General Juhziz
20-07-2010, 10:59 PM
nk tanya lah warga2 CG ni

guna minyak hitam brand apa utk kereta kesayangan korang:D

sertakan harga beli & spek minyak dia skali :)

fsqtrading68
20-07-2010, 11:02 PM
shell semi ...10/40

lelakiselamanya
20-07-2010, 11:03 PM
aku dengar eneos bagus...tp susah nak cari kat tempat aku nih...dah penat aku cari

General Juhziz
20-07-2010, 11:06 PM
utk viva aku aku pki kan castrol paling murah huhuhuhu...rm37 bli kt selayang

ayie206
20-07-2010, 11:34 PM
castrol..
bukan sekadar kejuruteraan bendalir :)paid:)paid

cbdbeng2
20-07-2010, 11:37 PM
aku pkai caltex.....caltex havoline....compem head bersih

CrusheD_LameR
20-07-2010, 11:39 PM
castrol..
bukan sekadar kejuruteraan bendalir :)paid:)paid

"ianya bukan sekadar pelincir,ianya kejuruteraan bendalir" baru betul... :))

aku pakai eneos..keter myvi..5/30 kalau tak silap...

minyak enjin ni kalau boleh beli kat pam minyak je..kat kedai biasa takut kene tipu...

btw..aku pakai myvi

RM110 untuk minyak sahaja

model eneos eco touring kalau tak silap

dienbiz
20-07-2010, 11:59 PM
Aku tak pakai minyak hitam, aku pakai minyak pelincir, bila jadi minyak hitam, aku buang je...hehehe:)):))

cbdbeng2
21-07-2010, 12:02 AM
Aku tak pakai minyak hitam, aku pakai minyak pelincir, bila jadi minyak hitam, aku buang je...hehehe:)):))

ingat kn xpkai minyak lgsung td:D

mustopa_a
21-07-2010, 12:06 AM
nak murah.. beli di kedai spare park.. dan upah pomen tukarkan.. kalau hantar kereta minta tukar minyak pelincir/hitam .. mesti harga dah mark-up dan upah pula lain kos..

arcilist
21-07-2010, 11:46 AM
castrol pilihanku

Dukkati
21-07-2010, 11:47 AM
aku pakai yang shell hx7...ok lah..janji enjin x jem sudah..:)cgrock

arcilist
21-07-2010, 11:47 AM
tt..patut maukkan option "minyak masak"...ramai orang pakai woo...

world
21-07-2010, 11:49 AM
HONDA 15/40 RM90.00 Filter RM10 Upah RM10.00 = RM110.00 Bersih ...

badangiler
21-07-2010, 11:51 AM
castrol magnatec..layan je..ringan enjin..

Green Apple
21-07-2010, 01:36 PM
aku pakai minyak kuning ,tong warna kuning

aztoyz666
21-07-2010, 01:37 PM
Minyak itam aku x de dlm senarai..LIQUI MOLY 10/50

abeInc
21-07-2010, 01:47 PM
aku pkai eneos 10W40 beli kt kedia spare part RM78

pkai kt keta myvi..

susah la nak cari 5W30 ni kt shah alam..nak gak try

nashburn
21-07-2010, 01:59 PM
aku pakai minyak Agip 10w40
tukar setiap 10,000 km
harga dalam RM90+ sebotol (4L)

kalau takde minyak Agip sebat Shell Helix je
tapi performance kureng la

Agip ni minyak ferrari pakai

cincinsakti
21-07-2010, 02:11 PM
aku pakai minyak Agip 10w40
tukar setiap 10,000 km
harga dalam RM90+ sebotol (4L)

kalau takde minyak Agip sebat Shell Helix je
tapi performance kureng la

Agip ni minyak ferrari pakai

bro pkai kete pe? dh google, Agip Formula 3000 Plus kan?..
cam best je.. klu de kat cni nk try r

nashburn
21-07-2010, 02:23 PM
bro pkai kete pe? dh google, Agip Formula 3000 Plus kan?..
cam best je.. klu de kat cni nk try r

yep, agip formula 3000 la
saya pakai kat byk kete
chevrolet nabira, proton lmst, myvi
performance mmg tiptop
tukar setiap 10,000km (jimat sbb biasanya 5000km+1 filter)

minyak ni tak jual semua tempat, kena cari agen. kat malaysia ada 1 authorized distributor je, saya agen sebelah utara. :)

General Juhziz
21-07-2010, 02:40 PM
tt..patut maukkan option "minyak masak"...ramai orang pakai woo...

tp cm rmi je yg pki minyak masak dh tobat kt thread sblah :):D

General Juhziz
21-07-2010, 02:41 PM
yep, agip formula 3000 la
saya pakai kat byk kete
chevrolet nabira, proton lmst, myvi
performance mmg tiptop
tukar setiap 10,000km (jimat sbb biasanya 5000km+1 filter)

minyak ni tak jual semua tempat, kena cari agen. kat malaysia ada 1 authorized distributor je, saya agen sebelah utara. :)

viva bleh pki x?:D

cincinsakti
21-07-2010, 02:54 PM
yep, agip formula 3000 la
saya pakai kat byk kete
chevrolet nabira, proton lmst, myvi
performance mmg tiptop
tukar setiap 10,000km (jimat sbb biasanya 5000km+1 filter)

minyak ni tak jual semua tempat, kena cari agen. kat malaysia ada 1 authorized distributor je, saya agen sebelah utara. :)

o ejen upenye, patutla avatar cantek je.. :D
ejen pantai timur ade tak? kemaman/kuantan..
kalu xde jd ejen ok gak ni.. huhu

ameant
21-07-2010, 02:59 PM
castrol magnatec + oilfilter.... rm100

nuex
21-07-2010, 03:09 PM
kat sini dh bincang secara lanjut, search dlu seblum bukak thread.

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=28552

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=65262

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=55965

and bnyk lagi topik2 berkaitan. tq

AMICO66
21-07-2010, 03:13 PM
http://i297.photobucket.com/albums/mm206/uchop66/maxoil-1.jpg

MAX OIL SEMI SINTETIK 10W40 SM/CF (RM 80 dengan kad diskaun) dan oil filter Max Guard (RM 12.00 juga menggunakan kad jimat diskaun max oil)...


BERBALOI !!

owndferra
21-07-2010, 03:30 PM
aku pki castrol gtx jer...

ahmadx
21-07-2010, 03:33 PM
castrol magnetic dah lama dah..

justeayoes
21-07-2010, 03:43 PM
kat sini dh bincang secara lanjut, search dlu seblum bukak thread.

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=28552

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=65262

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=55965

and bnyk lagi topik2 berkaitan. tq

tu yaang ak tertanya.. macam dah ade jer dulu.. tp alsal NASA x tersenarai?

alliyaz
13-08-2010, 12:11 PM
castrol la beb..selain melancar enjin kereta anda, anda juga dapat free gift tiap kali membeli minyak pelincir ini..hehhehe

siege01
13-08-2010, 12:12 PM
castrol. Rm 14.00
engin motor senyap skit je..

sppk2442
13-08-2010, 12:20 PM
ada member pakai minyak sawit yang buat masak tu....dah 5 tahun enjin ok je takde masalah......guna nissan terrano.....enjin kete dia smooth je....tapi kena tukar setiap 5 ribu km

maxbiz77
13-08-2010, 12:22 PM
alamak. EO yg aku guna takde dlm senarai lak nak vote. kekek. aku pakai dari company www.citgo.com. henjen jadik senyap gila beb!!!!!

azanney
13-08-2010, 12:48 PM
Gua pakai yang ini...bestt woooooo

http://img.mudah.my/images/95/9559254113.jpg
http://img.mudah.my/images/95/9527440665.jpg

Sayang kereta anda? Dapatkannya satu atau lebih..

Minyak Enjin Bardahl 5W-40 API SM/CF Fully Synthetic 4 liter (Made in USA)utk dijual dgn murah..

*Sesuai utk kenderaan berenjin petrol/diesel
spt kereta, trak ringan, van, SUV dan amat
sesuai utk kereta berkuasa turbo.

*Kelebihan:
+ Menjimatkan penggunaan petrol/diesel.
+ Melindungi enjin semasa suhu tinggi.
+ Kenderaan mudah dihidupkan semasa enjin
sejuk.
+ Mencapai perbatuan 10,000km (oil change
interval)

*Dijual hanya dgn harga RMxxx shj..Minyak
enjin gred 5W-40 Fully Synthetic 4 liter
jenama lain biasa dijual dgn harga sekitar
RM200..

janggut_X
13-08-2010, 01:51 PM
den pun pakai minyak eneos.nak vote takdo dalam senarai.

KLVIPER
13-08-2010, 05:17 PM
Cooper S saya guna Torco engine oil. seliter dalam rm60. kena guna 4L setengah.

BMW e90 2.5L free servis selama 3 tahun. tapi setiap 7k-8k KM saya tukar minyak engine dengan kos sendiri dalam Rm500.

revolver
13-08-2010, 11:16 PM
tak mau vote la eneos tak da...:)):p

syark1010
14-08-2010, 02:01 AM
vote 4 MAXOIL...
myk plg best prnah sy pkai...

aap
14-08-2010, 06:14 AM
aku pakai minyak Agip 10w40
tukar setiap 10,000 km
harga dalam RM90+ sebotol (4L)

kalau takde minyak Agip sebat Shell Helix je
tapi performance kureng la

Agip ni minyak ferrari pakai

agip nk cntik ambik yg 10w60

aap
14-08-2010, 06:16 AM
minyak motul xda ker
minyak pelincir terbaik
4liter rm200

General Juhziz
14-08-2010, 06:19 AM
minyak motul xda ker
minyak pelincir terbaik
4liter rm200

fuiyo!!!!!!!!!!! mahalnye...synthetic ey minyak ni:-?

General Juhziz
14-08-2010, 06:23 AM
Cooper S saya guna Torco engine oil. seliter dalam rm60. kena guna 4L setengah.

BMW e90 2.5L free servis selama 3 tahun. tapi setiap 7k-8k KM saya tukar minyak engine dengan kos sendiri dalam Rm500.

pehgh...ni income mst masyuk...bisnesmen ni mstnye..skali service 500 huhuhu..klu cm2 500 aku bleh 6x service minyak huhuhu..@3bulan punye duit minyak:D

nurazar
14-08-2010, 07:33 AM
aku pakai minyak masak cap saji keluaran felda plantation aje...RM13 hengget aje harga nya sejak 3 tahun lepas....huh...berdezup serupa tu juga kete wira 1.8exi auto aku...pernah test sampai 210km/h sekejap jer nak cecah 210 tu....no problemmm...

General Juhziz
14-08-2010, 04:40 PM
Keta Proton Persona 1.6 auto aku guna minyak hitam jenama BHP. Enjin bagus, lancar, pickup, berkuasa boleh challenge Toyota Vios 1.5, Honda City 1.5, Honda Jazz 1.4, Honda Civic 1.6, Suzuki Swift 1.5, Mitsubishi Lancer 1.5, Nissan Sentra 1.6.

bro persona 1.6 bleh kalah dgn honda jazz 1.4 ???

bukan k lg besa cc lg laju???

jenis enjin pn bleh mempengaruhi kelajuan walaupun cc dia lebih besar???:-?:-?:-?

persona 1.6 kurang laju berbanding 1.4 honda jazz

persona 1.6 kurang laju berbanding 1.5 h.city,swift,civic

kire enjin proton ni truk sgt2 lah...name je 1600cc (proton)tp kuasa lg kurang dr 1400cc (jazz):-?:-?

phantomneo
15-08-2010, 11:59 PM
minyak honda 10w-30..rm58..plus additive tuffoil..aku taktau hage dia..sok nak gi usha hehe

layanjelah
16-08-2010, 07:43 AM
minyak toyota jenis mineral (dgr crita jenis penzoil).murah dan hanya tukar stiap 10k km.slama 7 thn hanya sekali je pakai sintetik.kete toyota aku ok je...

PELIKAN
16-08-2010, 10:22 AM
selagi minyak tu ikut standard API
ikut gred SF,SJ,SL,SM ok pd kereta ...walaupun sintetik 15,000km..perlu hadkan 10ribu jgn ikut tripmeter..krn bila kendaraan pegun..engin masih running fillter mo jaga..

elan
16-08-2010, 10:38 AM
aku guna ENEOS SEMI SYN 10w-40(4L)Molybdenum Asia (Synthetic Blended).... nak guna fully, keta dah lama..... waja 2006... jadi guna le semi je..

faisal_moukei
17-08-2010, 01:10 PM
Salaam..

MOBIL naper tak der dalam Poll..?
Bukan ker bertaraf tggi minyak nie..?

faisal_moukei
17-08-2010, 01:19 PM
Eden sedang menggunakan
Petronas Motolub CS3
SAE 15W-40 / API CI-4/CH-4/CG-4/CF-4/SL

RM225.20 / 5 Liter

phantomneo
17-08-2010, 02:53 PM
update!! minyak honda 10w-30 rm56 kat kajang...tuffoil concentrated 237 ml rm 60 kat kajang gak hehe..oil filter rm9...ni tuk enjin cps la

pejamcelik
19-08-2010, 01:19 AM
aku guna MAXOIL 100% synthetic. mmg bagus sbb b4 ni ak guna petronas. mmg ad rase beza. plus, ak dah dpt harga diskaun(ad kwn suruh wat kad diskaun)tu yg tmbh syok tu, mmg betul2 berbaloi. tukar minyak itam je, tiba2 dpt pos kt rumah.rupa2nya maxoil pos voucher.lg makin jimat. sekarang dh byk tmpt offer kad diskaun maxoil ni.

faisal_moukei
19-08-2010, 10:47 AM
Salaam,..!

MOBIL SUPER DIESEL 15w-40 pada motor EX5 Class 1
Rm14 / 1 liter (3000 km) ; Rm64 / 5 Liter (20 000 km) :D

http://www.fileden.com/files/2010/6/27/2898938/Motor/MobilSuperDiesel_01.jpg

NARSQO Orelube600 10w-30 untuk KANCIL
Rm70 / 3 Liter (10 000 km) sekali start,konpem idup :">

http://www.fileden.com/files/2010/6/27/2898938/Motor/Orelube600_01.jpg

faisal_moukei
19-08-2010, 10:48 AM
Pelik ek,..
thread ni pun tak masukkan MOBIL
dlm poll,..hrmmm :-?

MyEfanZ
20-08-2010, 12:39 PM
castrol magnetic...pilihan saya!!!

dinjoe
20-08-2010, 01:03 PM
Dulu pakai petronas 800, ok laaa, skrng ni pakai castrol magnatac lagi power bro.. dia ada cicakkk melekattt

ammar_adni
20-08-2010, 08:21 PM
aku lak minyak paket cap udang...hahahah..fully sintetik tu...

aap
20-08-2010, 08:29 PM
Aku pakai Agip Oil 10w-40 semi sintetik, minyak Italy. Ferrari pakai minyak ni la. Wujud memang dah lama tapi tak pernah nampak kat Malaysia lagi. Ada member bawak masuk Malaysia, sekarang aku jadi distributor AGIP bahagian utara (Penang, Kedah, Perlis). Memang best minyak ni, enjin bersih. Servis setiap 10,000km, masa tukar minyak masih warna gold.

Logo dia mcm kat avatar aku tu :)paid

ak stuju agip mmg trbaik
:)cgrock

naturehigh
20-08-2010, 08:36 PM
deN pakai minyak yng murah ja,almaklomla motong gotah,kerja tak totap

rimau_belang
21-08-2010, 01:06 AM
castrol magnetic...pilihan saya!!!

setuju!! CASTROL MAGNETIC!! murah jer beb dekat tesco baru RM 75-80.....enjin aku ok jer...senang gak nak start...pomen aku kata lebih 10000km pon ok la....boleh tukar lagi...tapi dai gatu jagn lar sampai 20000km....:)paid:)paid

burukayangan
25-08-2010, 11:17 AM
yang ada bagi freegift...

random1
30-08-2010, 10:05 PM
aku pakai minyak titan full sintetik,orait juga performance enjin

daddy_kool
30-08-2010, 10:31 PM
shell helix kuning.. service every 5k..

apa2 la janji mineral oil.. pernah naik teksi proton waja with milage 400k..enjin smooth lagi.. rahsia dia, tukar minyak enjin every 5k.. then make sure ori..

TITANIUM
30-08-2010, 10:35 PM
Brand Total terbaik jugak.......
WRC - 6 kali.....

General Juhziz
30-08-2010, 10:38 PM
minyak hitam jenama produa aku tgk kt website dia harga jualan br rm51 semi synthetic

General Juhziz
30-08-2010, 10:40 PM
shell helix kuning.. service every 5k..

apa2 la janji mineral oil.. pernah naik teksi proton waja with milage 400k..enjin smooth lagi.. rahsia dia, tukar minyak enjin every 5k.. then make sure ori..

mineral oil ni yg plgmurah skali ye???

aku base pki castrol m-tech 10-30 tu...rm37:)paid

khairil81
30-08-2010, 10:41 PM
aku pakai minyak pelincir jet turbo 15/40..... 150 hinggit untuk kancil turbo aku..
lagi laju lagi sedap enjin senyap dan lancar.... minyak pun safe 20%..

khairil81
30-08-2010, 10:44 PM
aku pakai minyak pelincir jet turbo 15/40..... 150 hinggit untuk kancil turbo aku..
lagi laju lagi sedap enjin senyap dan lancar.... minyak pun safe 20%..

daddy_kool
30-08-2010, 10:48 PM
mineral oil ni yg plgmurah skali ye???

aku base pki castrol m-tech 10-30 tu...rm37:)paid

murah sgt pun kena tgk jugak bro.. takut imitation nyer..
aku dah x beli kat kedai sparepart..byk sgt minyak tiruan

General Juhziz
30-08-2010, 10:55 PM
murah sgt pun kena tgk jugak bro.. takut imitation nyer..
aku dah x beli kat kedai sparepart..byk sgt minyak tiruan

dah tu nk bli castrol yg ori kt mane?

tp kn kt website ade syiling price
kte bleh cek

so cmne nk tau beza ori n xori minyak itamtu???:-?

daddy_kool
30-08-2010, 11:09 PM
ni ada link pasal minyak castrol

http://forum.autoworld.com.my/index.php?showtopic=94428

bleh googling lagi pasal ni..tapi yg byk imitation sekarang ni castrol magnatec.. sebab in demand

yg imitation packaging dia lain skett

General Juhziz
31-08-2010, 10:12 AM
ni ada link pasal minyak castrol

http://forum.autoworld.com.my/index.php?showtopic=94428

bleh googling lagi pasal ni..tapi yg byk imitation sekarang ni castrol magnatec.. sebab in demand

yg imitation packaging dia lain skett

BI lah bro..kurang paham...kalau bleh tepek pic lah bro~X(

mentalkronik
01-09-2010, 04:51 AM
aku pakai minyak unoss jerkkk

lampor_2003
01-09-2010, 05:13 AM
aku pakai shell (nk jimat tuk raye)..tp utk performance dulu pakai HKS(skang da xder stok)..
tp pengganti HKS adalah castrol EDGE..terbaik dr ladang!!

bebird
01-09-2010, 11:43 AM
semalam baru servis kete kt bengkel luar.. sblm ni kt servis centre.. pakai minyak hitam castrol magnetec.. RM99.. harap2 minyak hitam ori la.. sb kt papan nama syarikat ada logo castrol.. minyak pun semua castrol je..
ade pakej skali.. 2nd servis dapat diskaun 15% harga minyak hitam.. 3rd servis dpt 50% diskaun utk alligment@balancing.. servis keempat kali takde pape diskaun.. servis kali kelima dpt minyak hitam percuma.. syarat2nya servis kelima mestilah dlm tempoh 18bulan dari tarikh servis pertama.. ok ka..??

lupe nak tanye.. ok ke myvi pakai 10/40..??
kalo kt servis centre pakai 5/30..

fyzReE
01-09-2010, 03:30 PM
eneos...harga minyak rm90

mohdfikry58
03-09-2010, 12:05 PM
nak minta pendapat sikit..
adakah sesuai kerata myvi menggunkan minyak pelincir mobil f1 full syntatic..

GASTER123
03-09-2010, 12:13 PM
aku dengar eneos bagus...tp susah nak cari kat tempat aku nih...dah penat aku cari

xbagus la..mula2 je best..dah masuk 3k km dah mula out..ko try ma maxoil..aku dah 4,5jenis dah try,terbaik maxoil..

kama_rull
03-09-2010, 05:48 PM
Idemitsu jer....

zerkz
03-09-2010, 05:58 PM
penzoil jer.. suma bagus.. cuma jangan beli minyak masak la.. tak berbaloi.. beli minyak yang ada nama macam ducham, petronas, panzoil, shell, castrol dsb.. jangan jenama yang tak penah2 dgr.. lagi bagus beli kat station minyak.. kalau jenama yang bukan2.. dikhuatiri minyak masak balik..

cebisan
03-09-2010, 06:02 PM
dulu selalu guna shell. xingat jenis yg mana. He.
p sejak dapat keta sendiri, 2nd saga iswara thn 1999.
dah alang jd ahli CNI so sy cuba CNI MOTOBEST ENGINE OIL 15W-50; 4 Liter. RM93.60. blh tukar stiap 7k.
yg ni baik untuk keta jenis lama cam keta sy tu.
performance after: baik punyer. klancaran waktu start enjin pagi2, bunyi drum bdegang enjin sebelum ni dah senyap siket sbyk. minyak jimat. puas hati le boleh dikatakan macam tu.
*keta tuh xdservis since nov 2009. due to poket kureng sy baru servis las month on July.

myrul369
06-09-2010, 06:34 PM
salam.. mintak pendapat bro2 CG smue... minyak itam pe yg pling sesuai dgn homda city i-vtec...?? harap dibantu... :-)

myrul369
06-09-2010, 06:35 PM
salam.. mintak pendapat bro2 CG smue... minyak itam pe yg pling sesuai dgn homda city i-vtec...?? harap dibantu... :-? :)

ca5h_c0nv3rt3r
06-09-2010, 06:44 PM
dulu pakai petronas semi... tp lepas terpengaruh ngan member2 soh pakai shell helix, rasa lebih ringan lak enjin... tp enjin cam still bunyi2... ingat nak test petronas NGV yg baru kuar ni memandangkan kete aku pakai NGV

kaylis
06-09-2010, 06:52 PM
aku tak tuko minyak itam keter aku lagi ni...ade sape2 kat sini yg leh rekomenkan tak untuk honda city year 2007 ni? fully synthetic aku rasa tak sesuai pasal nipis sgt, nanti rev engine kuat tapi tak pegi, semi ok rasanya...

AMICO66
06-09-2010, 06:58 PM
salam.. mintak pendapat bro2 CG smue... minyak itam pe yg pling sesuai dgn homda city i-vtec...?? harap dibantu... :-)

aku tak tuko minyak itam keter aku lagi ni...ade sape2 kat sini yg leh rekomenkan tak untuk honda city year 2007 ni? fully synthetic aku rasa tak sesuai pasal nipis sgt, nanti rev engine kuat tapi tak pegi, semi ok rasanya...

maxoil, pasti berbaloi.. boleh dapat kad diskaun lagi:D

lihat kat sini..http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=155041

myrul369
06-09-2010, 07:03 PM
maxoil, pasti berbaloi.. boleh dapat kad diskaun lagi:D

lihat kat sini..http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=155041

tq bro... just survey dulu nih... rabu ni nak p servis...
balik kampung... ahakss... :D

AMICO66
06-09-2010, 07:04 PM
tq bro... just survey dulu nih... rabu ni nak p servis...
balik kampung... ahakss... :D

ok!! hati2 dijalan raya...:)cgrock

myrul369
06-09-2010, 07:08 PM
ok!! hati2 dijalan raya...:)cgrock

tq bro... papun nanti sy call.. :)

aygabg
06-09-2010, 07:14 PM
aku guna Penzoil semi snyn. 5W/30...guna kat savvy..sesuai juga utk kereta kancil&myvi...enjin lembut jer:)paid

-Johan-
06-09-2010, 08:04 PM
waja aku pakai castrol magnatec rm105 termasuk filter siap upah.. boleh pegi 7k km..

ray24
07-09-2010, 01:53 PM
eneos mmg terbukti bagus....ade power....mmg kene dgn myvi 1.0 aku.....

khairulkaya
08-09-2010, 11:51 AM
saper tau maner nak dapatkan minyak itam brand ENEOS kat area parit buntar?
cepat bagitau... urgent nak servis kete hari nih... :)

faidz1809
08-09-2010, 03:59 PM
http://www.castrol.com/liveassets/bp_internet/castrol/castrol_malaysia/STAGING/local_assets/images/products/pco_magnatec_10W40_malaysia_375x253.jpg

Pakai Castrol Magnatec 10W-40 jer...


Benefits
• Synthetic based engine oil
• Provide more protection than conventional engine oils during start-up and warm-up, when up to 75% of engine wear can occur
• Protect during all driving conditions and temperature
• Reduces engine wear by up to 70% in API SM testing (Seq IVA data)
• SAE 10W40 viscosity level for all climates
Applications
Castrol Magantec is recommended for all modern petrol and diesel family and sports car where the best in engine efficiency and engine protection is demanded

pergh nglahkan iklan TV...

kainlangsir
13-09-2010, 11:00 PM
ak pakai minyak itam honda brand punya.

amer
14-09-2010, 08:46 AM
hyndai - castrol magnatac
toyota - toyota
perodua - perodua

hanamichie
10-10-2010, 06:51 PM
castril magnatec.. mantap lg power..

smate
10-10-2010, 09:07 PM
shell ultra

coz tgh promotion dr rm209 jd rm178 hehe

popkorn
12-10-2010, 05:28 PM
Aku pakai petronas..harga RM40 (20W-50)..ada saper dapat harga mcm ni?hahahaha

AMICO66
15-10-2010, 10:00 AM
MAXOIL...tetap menjadi pilihan!!

Ajie68
15-10-2010, 10:06 PM
pakai minyak kelapa dara sure laju kete nanti he

hum
15-10-2010, 10:38 PM
buat masa ni pakai castrol semi synthetic je..
castrol tu bukan BP punya minyak pelincir ke?

wak_handalan
16-10-2010, 09:46 PM
castrol terbaekk!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=tPIOATet7s4

mrkon
16-10-2010, 09:47 PM
dulu saga 12v pakai eneos 20/50 memang rekemen la minyak ni tapi harga agak sedikit tinggi berbanding kelasnya iaitu sekitar $68.

lusa nak servis kereta baru ingin mencuba shell helix HX7 10w/40 semi tu pun kalau SC boleh terima pakai minyak bawa sendiri.

bahagia2you
16-10-2010, 11:38 PM
kalau pakai minyak ni gerenti bagus..ELO..tahan lama..sedap drive..ada dlm blog aku..cuba try tengok

mijie
16-10-2010, 11:46 PM
aku dah setahun pakai caltex 10/40 semi sintetik, boleh 7000km dan enjin senyap je untuk myvi, smooth...pick up

bazsh
16-10-2010, 11:56 PM
Nape minyak yg aku guna xder dalam list :(

sodokburok
17-10-2010, 01:17 AM
Nape minyak yg aku guna xder dalam list :(

kalo pkai minyak zaitun memang xda lam list cik kak :eek::eek::eek:

world
17-10-2010, 01:19 AM
kalo pkai minyak zaitun memang xda lam list cik kak :eek::eek::eek:

kalau bukan minyak zaitun minyak lintah kot... :eek::eek::eek:

faisal_moukei
18-10-2010, 05:35 PM
semalam baru servis kete kt bengkel luar.. sblm ni kt servis centre.. pakai minyak hitam castrol magnetec.. RM99.. harap2 minyak hitam ori la.. sb kt papan nama syarikat ada logo castrol.. minyak pun semua castrol je..
ade pakej skali.. 2nd servis dapat diskaun 15% harga minyak hitam.. 3rd servis dpt 50% diskaun utk alligment@balancing.. servis keempat kali takde pape diskaun.. servis kali kelima dpt minyak hitam percuma.. syarat2nya servis kelima mestilah dlm tempoh 18bulan dari tarikh servis pertama.. ok ka..??

lupe nak tanye.. ok ke myvi pakai 10/40..??
kalo kt servis centre pakai 5/30..

Salaam,..

Boleh jer...
malah **/40 ni lebih berdaya tahan utk
perjalanan jauh..
kalau guna **/30 utk perjalanan jauh,..
minyak biasanya akan berkurg kerana
load pada enjin tu tggi..

faisal_moukei
18-10-2010, 05:36 PM
nak minta pendapat sikit..
adakah sesuai kerata myvi menggunkan minyak pelincir mobil f1 full syntatic..

Salaam,..

Kena test,baru tau sesuai atau tak.. ;)
lain enjin,lainlah penerimaan,..
walaupun model kereta tu sama... :D

faisal_moukei
18-10-2010, 05:40 PM
aku tak tuko minyak itam keter aku lagi ni...ade sape2 kat sini yg leh rekomenkan tak untuk honda city year 2007 ni? fully synthetic aku rasa tak sesuai pasal nipis sgt, nanti rev engine kuat tapi tak pegi, semi ok rasanya...

Salaam,..

Fully synthetic tak bermakna nipis..
kalau cari mineral, biasanya Gred SAE 15w40 atau 20w50...
tp ada jer Fully Syn yg 15w40..
yg 15w50 pun ada..lagi tebal(tak nipis)

so tak perlu risau..
tepuk poket,..check duit :D

tokmat™
24-10-2010, 10:59 AM
nampaknya Shell sdg mendahului carta.....

sodokburok
24-10-2010, 10:59 PM
padahal sheel bnyak mnyak recycle

reggae
24-10-2010, 11:06 PM
aku pakai penzoil..aku tak nak vote kat lain2 :D :D

bagus ke minyak pennzoil ni?
harge mahal ke?

mr_x6006
26-10-2010, 11:08 PM
Minyak itam aku x de dlm senarai..LIQUI MOLY 10/50

http://picture.yatego.com/images/459ba31e80d509.7/1092.jpg

Aku pun pkai minyak ni bro.. made In German tu... :)

isdaniel
29-10-2010, 04:55 PM
Sy ingin berkongsi produk automotive superbrand bg yg berminat.

Sila refer thread sy

http://www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?threadid=184005

XADO, VERYLUBE, ANYWAY, JET100 Automotive Product

http://www.xado.com.my/IMAGES/very-lube-logo-small.pnghttp://www.xado.com.my/IMAGES/any-way-logo-small.pnghttp://www.xado.com.my/IMAGES/JET100-LOGO-small.pnghttp://www.xado.com.my/IMAGES/xado-logo-small.png

Iskandar Daniel Mohamed Fawzi
AEnergy Business Partner (Xado Authorised Seller)
http://www.xado.com.my/
E : isdaniel510[a]gmail.com
P : 0122926801

Jutawan
31-10-2010, 01:21 PM
Kalau Saga BLM 1.3, minyak hitam apa yang sesuai yek? Untuk travel jauh 80 km +/- hari2 pi kerja. Ada cadangan?

goldendream
06-11-2010, 12:41 AM
tak ada ker yg pakai minyak top1 kat sini?

poknik
06-11-2010, 08:53 PM
aku pernah try banyak jenis la jugak...

yg paling bagus aku try.. minyak mineral ialah penzoil... minyak semi synthethic plak Elf.. memang bagus 2 brand nih...

tapi yg paling tak bagus pernah aku try ialah petronas.. engine bunyi bising dan ada bunyi 'knocking'...

lepas aku tukar je ke minyak Elf, terus smooth bunyik enjin...

world
06-11-2010, 09:13 PM
aku pakai minyak ni ... tak der tempat nak vote daa...


http://www.freeimagehosting.net/uploads/c79efbe177.jpg (http://www.freeimagehosting.net/)

eizzbizz
06-11-2010, 09:25 PM
ambe pakai Bardahl fully syntetik ..
dolu2 pakai PEtronas - shell - caltex - Eneos - valvoline = semua KO ..
sejak pakai Bardahl Fully syntetik ..baru bawak kete smooth.
Waja = Fully sintetik (RM90) .... Kelisa = Semi sentetik (RM60)

mrkon
07-11-2010, 10:43 AM
Kalau Saga BLM 1.3, minyak hitam apa yang sesuai yek? Untuk travel jauh 80 km +/- hari2 pi kerja. Ada cadangan?

semi dah cukup....Shell H7 10W-40 :)cgrock
teman baru guna tapi nampaknya akan berterusan sebab smooth ja engin.

mrkon
07-11-2010, 10:44 AM
padahal sheel bnyak mnyak recycle


ada bukti tak...nak juga kami ketahui:-?

bukitdepu
07-11-2010, 01:02 PM
Kepada Pengguna yang bijak selalunya akan memilih Produk yg berkualiti dan murah di pasaran…. Tetapi bagaimana…. ?

Tahu kah and,apabila tiba masanya anda terpaksa menghantar kereta anda ke Workshop untuk penukaran minyak hitam/minyak pelincir,apabila tiba masanya……
Persoalan nya :-?: Sekiranya anda bergantung kepada Workshop.

1.Adakah anda pasti bahawa minyak hitam/minyak pelincir yg di tukar itu original atau campuran atau recycle atau cetak rompak?

2. Dari segi pembayaran.. selalunya kalau minyak Synthetic anda terpaksa bayar lebih dan boleh mencecah sehingga RM200.00 dan untuk minyak biasa selalunya diantara RM 70.00 hingga RM90.00 , dan ada juga workshop yang mempromosikan sebagai pakej RM52.00 atau RM 65.00, Anda sebagai pengguna harus menilai, Untuk makluman anda Minyak Hitam juga ada grade,ada formula lama dan ada formula baru dan harga nya berbeza.

3. Sayangnya anda terpaksa keluar perbelanjaan lebih dengan memberi keuntungan kepada pihak ketiga…

Sebagai pengguna saya hendak anda renung sejenak mengenai promosi MINYAK MAXOIL DAN kad diskaun maxoil ni… bile kite dah de kad diskaun tu

Anda layak untuk mendapatkan harga diskaun utk semua barangan Maxoil sampai bila2..
Rebet Voucer 22% dr *pv. MD2 juga akan mendapat rebet vocer bagi setiap pembelian mereka.. Lagi banyak belian dibuat lagi banyak rebet yg akan diterima. Vocer yg diterima boleh ditebus semula ketika pembelian barangan Maxoil yg seterusnya..

Gune r maxoil 3x anda pasti rase pbezaanye..dijamin ..pakat-pakat semua mari daftar kad diskaun maxoil kat blog ni.aku boleh dftarkn tuk korang semua xkire sape2 janji mempunyai knderaan.dengan maxoil anda jimat ngan selamat..ingatlah orang yg tersayang.

Tunggu apa lagi.. Cepat2 la dapatkan form card diskaun..
Kalu nak aku leh tolong register kan.. forward maklumat ke emel aku..

mohdariftrg@yahoo.com.my atau tel/sms ke 017-4596869 (arif).

RM 10 sahaja seumur hidup !!:D:D:D:D

sideskirt
07-11-2010, 01:09 PM
sempat bisnes tuuu .... :eek::eek::eek:

krie1694
10-11-2010, 04:26 PM
ambe pakai Bardahl fully syntetik ..
dolu2 pakai PEtronas - shell - caltex - Eneos - valvoline = semua KO ..
sejak pakai Bardahl Fully syntetik ..baru bawak kete smooth.
Waja = Fully sintetik (RM90) .... Kelisa = Semi sentetik (RM60)

bosz beli dekat mana dpt rege rm90 tur...??sy pun pakai brand yg samer....tp belie RM100++

Abdullah
21-11-2010, 04:28 AM
Castrol + Minyak Masak + Oil Treatment :D

matt71
21-11-2010, 08:01 AM
kalau motor aku pun pakai yang murah je. jenama Shell tapi tambah silicon 1 tin lepas tu.
kalau mpv toyota aku guna mintak full sintetik toyota, so far performance ok gak.

levitez
08-12-2010, 12:42 AM
wa guna shell helix ultra Fully Synthetic (5W 40)jer....so far so good utk Hilux 3.0 aku...:D

Bunyi enjin pun smooth...:)paid

had_stylez
08-12-2010, 12:44 AM
aq gne mnyk itam SHELL VSX tok LC135..trbaeekkkk ahhh...

mr_turner
08-12-2010, 05:51 PM
hks semi sintetik...
:D:D

goldendream
19-12-2010, 09:09 AM
mmmm... sapa penah pakai maxoil?... bleh cerita sket..

kir
23-12-2010, 11:38 PM
aku guna TOTAL...utk kereta...x ada dlm pool..so tak leh nak vote la...

mazri_myie
25-12-2010, 04:27 PM
shell x5 semi-sintetik..

vbnoob
27-12-2010, 09:58 AM
aku guna shell.
aku pun tak tau sebab apa.
tapi, dah tu foreman yang syorkan, aku follow jerk la.
ada gak tanya, minyak castrol ok atau tak.
dia cakap, semua minyak sama. lu sudah pakai, shell lu guna saja la.
tq.

azrine
27-12-2010, 11:53 AM
aku lak pakai Petronas mineral jer..every 3k miles..kasik tukau..

but..kene pakai 2 x 4 liters ler..

top up ngan X1-R..enjin treatment..berbaloi2...


:D

azrine
27-12-2010, 12:01 PM
Kepada Pengguna yang bijak selalunya akan memilih Produk yg berkualiti dan murah di pasaran…. Tetapi bagaimana…. ?

Tahu kah and,apabila tiba masanya anda terpaksa menghantar kereta anda ke Workshop untuk penukaran minyak hitam/minyak pelincir,apabila tiba masanya……
Persoalan nya :-?: Sekiranya anda bergantung kepada Workshop.

1.Adakah anda pasti bahawa minyak hitam/minyak pelincir yg di tukar itu original atau campuran atau recycle atau cetak rompak?

2. Dari segi pembayaran.. selalunya kalau minyak Synthetic anda terpaksa bayar lebih dan boleh mencecah sehingga RM200.00 dan untuk minyak biasa selalunya diantara RM 70.00 hingga RM90.00 , dan ada juga workshop yang mempromosikan sebagai pakej RM52.00 atau RM 65.00, Anda sebagai pengguna harus menilai, Untuk makluman anda Minyak Hitam juga ada grade,ada formula lama dan ada formula baru dan harga nya berbeza.

3. Sayangnya anda terpaksa keluar perbelanjaan lebih dengan memberi keuntungan kepada pihak ketiga…

Sebagai pengguna saya hendak anda renung sejenak mengenai promosi MINYAK MAXOIL DAN kad diskaun maxoil ni… bile kite dah de kad diskaun tu

Anda layak untuk mendapatkan harga diskaun utk semua barangan Maxoil sampai bila2..
Rebet Voucer 22% dr *pv. MD2 juga akan mendapat rebet vocer bagi setiap pembelian mereka.. Lagi banyak belian dibuat lagi banyak rebet yg akan diterima. Vocer yg diterima boleh ditebus semula ketika pembelian barangan Maxoil yg seterusnya..

Gune r maxoil 3x anda pasti rase pbezaanye..dijamin ..pakat-pakat semua mari daftar kad diskaun maxoil kat blog ni.aku boleh dftarkn tuk korang semua xkire sape2 janji mempunyai knderaan.dengan maxoil anda jimat ngan selamat..ingatlah orang yg tersayang.

Tunggu apa lagi.. Cepat2 la dapatkan form card diskaun..
Kalu nak aku leh tolong register kan.. forward maklumat ke emel aku..

mohdariftrg@yahoo.com.my atau tel/sms ke 017-4596869 (arif).

RM 10 sahaja seumur hidup !!:D:D:D:D

senang citer bro..

beli terus kat kedai minyak..for sure tak kene kencing..

:D