PDA

View Full Version : Jom bincang tentang air mani dan air mazi


Pages : [1] 2

ahib0205
14-12-2008, 09:48 PM
Assalamua'alaikum sahabatku semua... :)

Jom sekarang kita bincang pulak tentang air mani dan air mazi. Ye la... bila kita dok bincang tentang air mani, kadang kala kita terfikir jujak tentang air mazi. :-?

Persoalan mula timbul. Eh, air mazi tu apa pulak? apa beza air mani dengan air mazi tu? Jom sama-sama kita share dan bincang :)

Air mani dan air mazi mempunyai perbezaan. Air mani ni kita sedia maklum selalunya akan keluar ketika di kemuncak syahwat.

Manakala air mazi pulak, biasanya akan keluar di permulaan syahwat. Hm... contohnya asyik terfikir tentang sex sehingga naik nafsu shahwat untuk melakukannya... tu contohhhh....

Dari segi hukum pulak, keluarnya air mani, mewajibkan kita untuk mandi hadas besar. (mandi hadas besar = mandi wajib). Air mani pula tidak najis tau. Contoh jika terkena kepada pakaian kita, pakaian tu still boleh dipakai untuk beribadah kepada Allah :)

Tapi berbeza dengan keluarnya air mazi, kita tidak diwajibkan untuk mandi. Tapi kena ingat, yang air mazi ni adalah najis tau :)

Di dalam kelas asas fardhu ain dulu, banyak persoalan yang diajukan tentang air mani dan air mazi ni :) Antaranya ialah:

1) saya pernah mimpi dot dot dot... tapi bila saya bangun tidur, tak keluar pun air mani. Saya diwajibkan mandi tak???

2) saya tak pernah pun mimpi dot dot dot... tapi bila bangun tidur, saya perasan air mani terkeluar la pulak. so saya kena wajib mandi tak?

3) ha... er... macam mana ye kalau tiba-tiba saya bangun tidur, perasan ada sikit basah? tapi tak pasti pulak air apa tu. macam mana ye?

Sahabatku sekalian,

Kaedahnya terletak kepada keluarnya air mani tu tau. Bukannya kepada mimpi atau tak... :) Keluar air mani = diwajibkan kita untuk mandi...

dan untuk soalan ke-3 tu, senang cerita kita bangun pergi la mandi dulu dengan niat mandi wajib. Ini supaya elakkan kita dari was-was :)


Sapa yang nak tambah lagi silakan :) Selamat berbincang semua :)

:)cgrock


[update]


air mazi jernih xda bau..air mani putih pekat.ada bau sket..:D

ini ialah apa yang den belajar masa sekolah dulu...

air mazi
- berwarna putih, kekadang tidak berwarna
- tidak mempunyai bau
- ia adalah Najis Mutawasitah
- keluar air ini tidak perlu mandi wajib
- keluar pada awal berahi, berfungsi sebagai air pelincir hubungan kelamin

air mani
- air ini bukan najis, tetapi di dalam kategori hadas besar
- perlu mandi wajib
- berwarna putih, berbau, dan melekit-lekit
- keluar pada saat kemuncak syahwat lelaki
- mempunyai benih generasi manusia seterusnya

dan yang lain itu, Allah lebih mengetahui..

Perbezaan air mani , air mazi dan air wadi
Soalan 07

Apakah perbezaan dari segi hukum dan ciri atau sifat fizikal antara air mani, air mazi dan air wadi?
Jawapan :

Air mani ialah cecair putih pekat yang keluar apabila sampai kepada kemuncak syahwat. Ia bukan najis tetapi hendaklah mandi wajib bagi mensucikannya untuk membolehkan seseorang itu menunaikan ibadat. Manakala air mazi ialah cecair jernih yang keluar disebabkan rangsangan ketika mukaddimah syahwat. Ia adalah najis dan tidak wajib mandi memadai membasuh sahaja tempat berkenaan. Manakala cecair yang keluar akibat letih atau mengangkat sesuatu yang berat dinamakan air wadi.

Soalan : Adakah perempuan mengeluarkan air mani seperti lelaki dan apakah tandanya serta mengapa perempuan mengeluarkan air mani?
wassalam .

Jawapan : Allah SWT mencipta Adam dan Hawa dengan memiliki keistimewaan masing-masing yang perlu dijaga dan dipelihara. Semua anggota yang dicipta untuk anak Adam dan Hawa adalah satu nikmat dan amanah Allah SWT. Untuk menjaga kehormatan dan kemuliaan insan, semua anggota yang dikurniakan hendaklah dimanfaatkan bagi mencapai keredhaan Allah SWT termasuk anggota sulit. Anggota kelamin yang dikurniakan oleh Allah SWT adalah satu nikmat untuk menjamin kesucian zuriat manusia. Oleh itu, cara mengeluarkan air mani sama ada lelaki atau perempuan hendaklah mengikut syarak. Lelaki atau permpuan keluar mani dengan cara yang berbeza. Air mani perempuan terhasil ketika rangsangan nafsu syahwat meningkat / sampai ke kemuncak..

AIR YANG KELUAR DARI KEMALUAN WANITA

Soalan;
Ustaz, saya baru melangsungkan perkahwinan. Beberapa persoalan
timbul semasa melakukan hubungan seks dengan isteri di antaranya:-

1) Adakah air yang keluar dari kemaluan isteri hukumnya najis?

2) Sekiranya air tersebut keluar perlu kah si isteri mandi wajib?

Sekian, Tkasih


Jawapan;
Air yang keluar dari kemaluan wanita kebiasaannya tidak lari dari
empat jenis;

1. Air kencing

2. Air Mazi

3. Air Madi

4. Air Mani

Dari empat air di atas, tiga darinya adalah najis iaitu air kencing, air madi dan air mazi. Adapun air mani ia tidaklah najis kerana ia adalah asal kejadian.

Adapun ciri-ciri setiap air di atas -untuk memudahkan kita
mengenalinya-, maka berdasarkan keterangan ulamak;

- Air kencing; cirinya sebagaimana sedia maklum

- Air Mazi; cirinya adalah melekit dan keluar dari kemaluan (zakar atau faraj) biasanya tatkala naik syahwat.

- Air Wadi; cirinya ialah kental, berwarna putih dan keluar dari kemaluan sesudah buang air kecil.

- Air Mani pula; air mani lelaki, cirinya; berwarna putih dan tebal/kental. Adapun air mani perempuan; warnanya kuning dan nipis/cair(yakni tidak kental).

Kedua-dua air mani lelaki dan perempuan itu ada ciri
kebersamaannya, iaitu;

a) Bau air mani perempuan sama seperti bau air mani lelaki iaitu seperti bau tepung diuli,

b) Dirasai kelazatan ketika keluarnya dan selepas keluarnya badan merasai keletihan dan syahwat menjadi reda.

Menyentuh tentang mandi, dari empat air di atas, hanya keluar air mani sahaja yang mewajibkan mandi. Adapun keluar kencing, mazi dan wadi, tidakah mewajibkan mandi, akan tetapi ia adalah najis dan membatalkan wudhuk dengan keluarnya. Oleh demikian, apabila keluar air-air selain mani itu, yang wajib
dilakukan sebelum solat ialah membasuhnya dan mengambil wudhuk.


Perlu diperjelaskan; apabila seorang lelaki mensetubuhi isterinya, kedua-dua suami-isteri wajib mandi walaupun tidak keluar mani. Ini kerana persetubuhan itu sendiri telah mewajibkan mandi tanpa mengira keluar mani atau tidak. Yang dimaksudkan persetubuhan ialah memasukkan zakar ke dalam
faraj.

Wallahu a'lam.


Rujukan;

1. Syarah Soheh Muslim, Imam an-Nawawi, jil.2 (juz. 3), bab Wujub al-Ghasl ʽAlal-Mar,ah.

2. Fiqh at-Thoharah, Dr. Yusuf al-Qaradhawi, hlm. 226.

Harap post ni bole kasi clear kita pnya mind...

terdapat beberapa sebab yang jelas kenapa perempuan perlu mandi wajib.

tapi dalam konteks pertanyaan kamu, perempuan perlu mandi wajib jika sesuatu masuk ke dalam faraj.

jarak kemasukan, mengikut kitab Iqna', katanya "iltiqa al-khitanaini"..maksudnya "tempat bertemu dua tempat berkhatan"

so, samada zakar, atau peralatan lain yang memasuki faraj, maka perempuan tersebut wajib mandi wajib. tidak semestinya keluar air mani perempuan.

begitu juga dengan lelaki, sekiranya jarak kemasukan zakar melepasi "iltiqa al-khitanaini", maka lelaki itu juga perlu mandi wajib walaupun tidak keluar mani lagi...

sebab air mani bukan najis. tetapi semasa pancutan klimaks, hanya mani sahaja yang dikeluarkan..air mani dan air mazi tidak keluar serentak...

so, jika semasa pancutan mani itu terkena pakaian, maka pakaian itu boleh lagi digunapakai untuk solat.

oh yer, air mazi tidak terpancut, ia hanya sekadar meleleh di kepala zakar sahaja...so chance untuk terkena pakaian adalah amat tipis. Rasulullah seorang yang cermat, pasti baginda sedar tentang perkara ini..

dan yang lain tu, hanya Allah lebih mengetahui..

GT
14-12-2008, 09:50 PM
Mai ai Tuan Tanah...Topik... susak jugak yer dah takde Thread 21 tu yer.....
Kena bincang kat thread Religion....

aidiryatim
14-12-2008, 09:55 PM
Mai ai Tuan Tanah...Topik... susak jugak yer dah takde Thread 21 tu yer.....
Kena bincang kat thread Religion....

ye ker da xde.. knp ek?

GT
14-12-2008, 09:56 PM
ye ker da xde.. knp ek?

Tahap kemerapuan yang amat...

Ghost Rider
14-12-2008, 09:56 PM
Aku rs elok tuan tanah bwk topik nie gi kat ladies room..
Kasi diaorg info skit...

Norfazli
14-12-2008, 09:58 PM
Air mani itu lain
Air mazi itu lain

Tak sama ye :)

Ghost Rider
14-12-2008, 10:04 PM
Air mani itu lain
Air mazi itu lain

Tak sama ye :)

Tak sama, cuma kalo digaul bersama2 dia jd air mani yg bermazi..:eek::eek::eek:

ahib0205
14-12-2008, 10:05 PM
Air mani itu lain
Air mazi itu lain

Tak sama ye :)

a'a lain :) ha satu lagi saya nak pesan kat diri saya, esok dah ada anak, sebelum anak tu baligh lagi bagitau ilmu ni kat dia. Toksah malu-malu, tu anak kita jugak :)

:)cgrock

awok!
14-12-2008, 10:06 PM
cane nk bezakan air mani dgn air mazi??

jejantas
14-12-2008, 10:09 PM
cane nk bezakan air mani dgn air mazi??

Perkara basic x kan x tau bro??? :D Air Mazi tuh tuh jernih dan keluar waktu berahi datang... air mani lak pekat dan keruh dan keluar waktu its cominggggggggggggggg its cominggggggggggggggggggggg :D

hnnnhh
14-12-2008, 10:10 PM
ntah apa2 punya thread

hafis_81
14-12-2008, 10:10 PM
cane nk bezakan air mani dgn air mazi??

air mazi jernih xda bau..air mani putih pekat.ada bau sket..:D

ahib0205
14-12-2008, 10:11 PM
air mazi jernih xda bau..air mani putih pekat.ada bau sket..:D

:) jazakallah ya akhi..

saya update kat 1st page ek :)cgrock

Ghost Rider
14-12-2008, 10:13 PM
cane nk bezakan air mani dgn air mazi??

Air Mazi= warna jernih dan cair
Air Mani= warna lupa la,lama x tgk tp dia pekat

GT
14-12-2008, 10:15 PM
Air mani itu lain
Air mazi itu lain

Tak sama ye :)

Tak tau yer?

awok!
14-12-2008, 10:16 PM
Perkara basic x kan x tau bro??? :D Air Mazi tuh tuh jernih dan keluar waktu berahi datang... air mani lak pekat dan keruh dan keluar waktu its cominggggggggggggggg its cominggggggggggggggggggggg :D

kalo air tu terkena atas kain dan kite xtau die jerneh ke x,tp die mcm melekit2 cket..
air ape tu??

GT
14-12-2008, 10:17 PM
cane nk bezakan air mani dgn air mazi??

Air Mazi jernih
Air Mani putih dan likat

Pelesit Api Malaya
14-12-2008, 10:17 PM
Assalamua'alaikum sahabatku semua... :)

Jom sekarang kita bincang pulak tentang air mani dan air mazi. Ye la... bila kita dok bincang tentang air mani, kadang kala kita terfikir jujak tentang air mazi. :-?

Persoalan mula timbul. Eh, air mazi tu apa pulak? apa beza air mani dengan air mazi tu? Jom sama-sama kita share dan bincang :)

Air mani dan air mazi mempunyai perbezaan. Air mani ni kita sedia maklum selalunya akan keluar ketika di kemuncak syahwat.

Manakala air mazi pulak, biasanya akan keluar di permulaan syahwat. Hm... contohnya asyik terfikir tentang sex sehingga naik nafsu shahwat untuk melakukannya... tu contohhhh....

Dari segi hukum pulak, keluarnya air mani, mewajibkan kita untuk mandi hadas besar. (mandi hadas besar = mandi wajib). Air mani pula tidak najis tau. Contoh jika terkena kepada pakaian kita, pakaian tu still boleh dipakai untuk beribadah kepada Allah :)

Tapi berbeza dengan keluarnya air mazi, kita tidak diwajibkan untuk mandi. Tapi kena ingat, yang air mazi ni adalah najis tau :)

Di dalam kelas asas fardhu ain dulu, banyak persoalan yang diajukan tentang air mani dan air mazi ni :) Antaranya ialah:

1) saya pernah mimpi dot dot dot... tapi bila saya bangun tidur, tak keluar pun air mani. Saya diwajibkan mandi tak???

2) saya tak pernah pun mimpi dot dot dot... tapi bila bangun tidur, saya perasan air mani terkeluar la pulak. so saya kena wajib mandi tak?

3) ha... er... macam mana ye kalau tiba-tiba saya bangun tidur, perasan ada sikit basah? tapi tak pasti pulak air apa tu. macam mana ye?

Sahabatku sekalian,

Kaedahnya terletak kepada keluarnya air mani tu tau. Bukannya kepada mimpi atau tak... :) Keluar air mani = diwajibkan kita untuk mandi...

dan untuk soalan ke-3 tu, senang cerita kita bangun pergi la mandi dulu dengan niat mandi wajib. Ini supaya elakkan kita dari was-was :)


Sapa yang nak tambah lagi silakan :) Selamat berbincang semua :)

:)cgrock


[update]

Jazakallah ya akhi.. :D

:)cgrock :)cgrock :)cgrock

underscore
14-12-2008, 10:18 PM
air mani tak najis, kalau kain kena air mani boleh bawa pi sembahyang.
Tapi kena ingat sebelum keluar mani, seharusnya air mazi yang keluar dulu!!!

awok!
14-12-2008, 10:18 PM
air mazi jernih xda bau..air mani putih pekat.ada bau sket..:D

kalo hidung sumbat..
cane nk pastikan???:-?

nash_d
14-12-2008, 10:18 PM
kalo air tu terkena atas kain dan kite xtau die jerneh ke x,tp die mcm melekit2 cket..
air ape tu??

air mani la tu... dia mcm gam juga..leh melekat... tp tak brapa nak kuat gamnya... :D

awok!
14-12-2008, 10:19 PM
air mani tak najis, kalau kain kena air mani boleh bawa pi sembahyang.
Tapi kena ingat sebelum keluar mani, seharusnya air mazi yang keluar dulu!!!

jadi mknenye..
2 2 akan keluar pade waktu yg same la??

awok!
14-12-2008, 10:20 PM
air mani la tu... dia mcm gam juga..leh melekat... tp tak brapa nak kuat gamnya... :D

air mazi tu mcm air kencing ke jernehnye??

underscore
14-12-2008, 10:25 PM
jadi mknenye..
2 2 akan keluar pade waktu yg same la??

tak, mazi yang keluar dulu.

air mazi= keluar dengan sebab angan atau berahi
air mani= keluar dgn sebab kepuasan dan rasa lazatnya

aidiryatim
14-12-2008, 10:29 PM
bagus thread nih.. semua org wajib tau.fardhu ain kn? sebab perkara ni akan berlaku. yg xtau .. leh dptkn info kt sini.. xde salah pon thread nih dibuka.. satu usaha yg baik.
semua da besar dan matang kn..

saya nk tny plak.. air mani n mazi pompuan camner plak? pe beza ngan laki? hukum nya tetap sama kn?:">

hafis_81
14-12-2008, 10:32 PM
kalo hidung sumbat..
cane nk pastikan???:-?

ko rasa la pakai lidah...:eek:

Pelesit Api Malaya
14-12-2008, 10:33 PM
ko rasa la pakai lidah...:eek:

lol... hoho... :))

Gila Komik
14-12-2008, 10:33 PM
Tahap kemerapuan yang amat...

teruk sgt ke merapu nye??

hafis_81
14-12-2008, 10:33 PM
aku ada baca ttg beza dua2 air ni dulu..x ingt dah..nk komen lbh2 takut salah..

nizamac79
14-12-2008, 10:34 PM
ko rasa la pakai lidah...:eek:

siot jer :eek::eek::eek:

GT
14-12-2008, 10:36 PM
bagus thread nih.. semua org wajib tau.fardhu ain kn? sebab perkara ni akan berlaku. yg xtau .. leh dptkn info kt sini.. xde salah pon thread nih dibuka.. satu usaha yg baik.
semua da besar dan matang kn..

saya nk tny plak.. air mani n mazi pompuan camner plak? pe beza ngan laki? hukum nya tetap sama kn?:">

Ituler pasal... sayang Thread 21 tu dah takda yer...

zolympus
14-12-2008, 10:36 PM
ntah apa2 punya thread
Tak boleh cakap mcm ni :)

Ini persoalan feqah. Some background story, ada seorang perempuan ni x tau darah yg keluar ialah darah haid atau darah istihadah selepas beberapa tempoh masa. Aku rasa, ramai lagi perempuan di luar sana yg susah nak bezakan (selaku x tahu bila dah boleh mandi wajib dan solat dsb). Mgkn sebab ibu bapa dia x terangkan; sama ada x tahu, ataupun malu.

Sama je mcm lelaki. Mgkn ada yg tahu, mgkn ada yg x tahu mengenai air mani dan air mazi ni. Atau mgkn kita ingat kita dah tahu, tapi sebenarnya kita x tahu.

Pernah dalam akhbar, ada seorang perempuan ni x pernah mandi wajib sepanjang hidup sebab x tahu. Mcm mana?

Sebab tu thread ni dalam religious thread sbb ada hubungkait dengan ibadah sehari-hari. Bukan nak berlagak baik (aku jahil je :( ), tapi aku sokong persoalan-persoalan ni diulas dan dibincangkan, cuma jangan jadi medan perdebatan aku lebih hebat dari si fulan bin si fulan, sudah lah ya.

kuhik
14-12-2008, 10:37 PM
ini ialah apa yang den belajar masa sekolah dulu...

air mazi
- berwarna putih, kekadang tidak berwarna
- tidak mempunyai bau
- ia adalah Najis Mutawasitah
- keluar air ini tidak perlu mandi wajib
- keluar pada awal berahi, berfungsi sebagai air pelincir hubungan kelamin

air mani
- air ini bukan najis, tetapi di dalam kategori hadas besar
- perlu mandi wajib
- berwarna putih, berbau, dan melekit-lekit
- keluar pada saat kemuncak syahwat lelaki
- mempunyai benih generasi manusia seterusnya

dan yang lain itu, Allah lebih mengetahui..

GT
14-12-2008, 10:38 PM
teruk sgt ke merapu nye??

Sendiri mau ingat ler :p:p:p

awok!
14-12-2008, 10:39 PM
tak, mazi yang keluar dulu.

air mazi= keluar dengan sebab angan atau berahi
air mani= keluar dgn sebab kepuasan dan rasa lazatnya
mksudnye setiap kali kuar air mani,air mazi juge akan keluar la??:-?:-?

mesir
14-12-2008, 10:40 PM
Salam.
Satu thread yg amat baik dan bagus.. :):)

Air mani dan air mazi... Kita share pengetahuan, belajar jika tak tahu, kemaskan jika dah tahu..

Bro ahib, air mani dan air mazi... Bro lupa sesuatu, saya rasa better kita tambah pasal air wadi jugak.. :):)

GT
14-12-2008, 10:41 PM
Tak boleh cakap mcm ni :)

Ini persoalan feqah. Some background story, ada seorang perempuan ni x tau darah yg keluar ialah darah haid atau darah istihadah selepas beberapa tempoh masa. Aku rasa, ramai lagi perempuan di luar sana yg susah nak bezakan (selaku x tahu bila dah boleh mandi wajib dan solat dsb). Mgkn sebab ibu bapa dia x terangkan; sama ada x tahu, ataupun malu.

Sama je mcm lelaki. Mgkn ada yg tahu, mgkn ada yg x tahu mengenai air mani dan air mazi ni. Atau mgkn kita ingat kita dah tahu, tapi sebenarnya kita x tahu.

Pernah dalam akhbar, ada seorang perempuan ni x pernah mandi wajib sepanjang hidup sebab x tahu. Mcm mana?

Sebab tu thread ni dalam religious thread sbb ada hubungkait dengan ibadah sehari-hari. Bukan nak berlagak baik (aku jahil je :( ), tapi aku sokong persoalan-persoalan ni diulas dan dibincangkan, cuma jangan jadi medan perdebatan aku lebih hebat dari si fulan bin si fulan, sudah lah ya.

Baik Tuan.... TQ..=D>=D>=D>

mesir
14-12-2008, 10:43 PM
mksudnye setiap kali kuar air mani,air mazi juge akan keluar la??:-?:-?

air mazi berfungsi sebagai pelincir, keluar apabila kita sudah bersedia untuk memulakan pelayaran... air mazi tidak memancut, hanya meleleh keluar sahaja.. :):) Air mani keluar apabila sudah mencapai nikmatnya...

awok!
14-12-2008, 10:44 PM
Salam.
Satu thread yg amat baik dan bagus.. :):)

Air mani dan air mazi... Kita share pengetahuan, belajar jika tak tahu, kemaskan jika dah tahu..

Bro ahib, air mani dan air mazi... Bro lupa sesuatu, saya rasa better kita tambah pasal air wadi jugak.. :):)

air wadi tu ape plak eh??:-?:-?:-?
kasi taw la..

mesir
14-12-2008, 10:46 PM
air wadi tu ape plak eh??:-?:-?:-?
kasi taw la..

Air wadi merupakan cecair yang keluar akibat letih, penat atau mengangkat sesuatu yang berat.

daing
14-12-2008, 10:46 PM
kalau yang wanita lak dipanggil air apa lak ye..

hafis_81
14-12-2008, 10:47 PM
awok..ko umur bape??cara ko tnya mcm ko ni innocent btl la..ape2 pun teruskan b'tanya smpai khatam..

mesir
14-12-2008, 10:47 PM
kalau yang wanita lak dipanggil air apa lak ye..

tetap sama bro.. :):)

sosazr
14-12-2008, 10:48 PM
Den kalau nak beza hok lelaki punye takdo masalah...Tapi yang selalu jadi kekeliaruan den hok yang pompuan punyer...

daing
14-12-2008, 10:49 PM
tetap sama bro.. :):)

ko mmg besh.. :))

awok!
14-12-2008, 10:49 PM
awok..ko umur bape??cara ko tnya mcm ko ni innocent btl la..ape2 pun teruskan b'tanya smpai khatam..

aku bru tgktn 2 la..
aku pnh blaja..
tp xsecara menyuluruh..

hafis_81
14-12-2008, 10:49 PM
Air wadi merupakan cecair yang keluar akibat letih, penat atau mengangkat sesuatu yang berat.

air ni kuar kt anu gak ke??nanti bile aku letih aku check ada kuar x air wadi ni...

hafis_81
14-12-2008, 10:50 PM
aku bru tgktn 2 la..
aku pnh blaja..
tp xsecara menyuluruh..

patut la...dah mimpi lom ni??

daing
14-12-2008, 10:50 PM
air ni kuar kt anu gak ke??nanti bile aku letih aku check ada kuar x air wadi ni...

:eek::eek::eek:

mj12
14-12-2008, 10:52 PM
kalau org pompuan lak....kedua2 air tuh ada ker erkk?....:-?

awok!
14-12-2008, 10:52 PM
patut la...dah mimpi lom ni??

aku da baligh la..

GT
14-12-2008, 10:52 PM
aku bru tgktn 2 la..
aku pnh blaja..
tp xsecara menyuluruh..

Mak oi... patut ler beriya2 nak join GBS yer... Ghupanye memang betul pun.. :eek::eek::eek:

mesir
14-12-2008, 10:52 PM
air ni kuar kt anu gak ke??nanti bile aku letih aku check ada kuar x air wadi ni...

yap, bila kita penat sgt, kita leh terasa ade cecair yg keluar kat situ... :):)

mesir
14-12-2008, 10:53 PM
Mak oi... patut ler beriya2 nak join GBS yer... Ghupanye memang betul pun.. :eek::eek::eek:

hehhee... ntah2 dah akhil baligh ke belum tu,,, :D:D

GT
14-12-2008, 10:54 PM
kalau org pompuan lak....kedua2 air tuh ada ker erkk?....:-?

Pompuan ada air mani yer? :o:o:o

underscore
14-12-2008, 10:54 PM
saya nk tny plak.. air mani n mazi pompuan camner plak? pe beza ngan laki? hukum nya tetap sama kn?:">

beza antara lelaki dengan perempuan.
1.- Air mani lelaki adalah satu ukuran yang menunjukkan beliau sudah baligh. Hukum ibadat seperti solat dan puasa adalah wajib baginya.
2.- Darah Haid bagi perempuan adalah ukuran menunjukan beliau sudah baligh. Hukum ibadat seperti solat adalah wajib baginya.
3.- air mani dan mazi pompuan bukan ukuran menunjukan beliau sudah baligh.

awok!
14-12-2008, 10:54 PM
yap, bila kita penat sgt, kita leh terasa ade cecair yg keluar kat situ... :):)
byk tul info yg ko tau..
kongsi la ape2 lagi yg ko tau..
bole la ko smpi kan kpd sesape yg xtau..

mesir
14-12-2008, 10:55 PM
kalau org pompuan lak....kedua2 air tuh ada ker erkk?....:-?

ade bro... bile pempuan tu dah bersedia utk menerima pedang, air mazi akan keluar sebagai pelincir..

daing
14-12-2008, 10:56 PM
yap, bila kita penat sgt, kita leh terasa ade cecair yg keluar kat situ... :):)

agak bahaya kepada yang tengah bekeje..
kalau keje dok opis je takpela,buatnye keje berat sampai kua air tuh.. masuk waktu slt nanti, kelam kabut nak bersihkan.. tuh kalau teringat, kalau lupe.. :-?

underscore
14-12-2008, 10:56 PM
aku da baligh la..

ooo ya ke.. camner boleh berlaku tue. cuba cerita
mimpi atau sendiri bikin :)paid

mj12
14-12-2008, 10:56 PM
Pompuan ada air mani yer? :o:o:o

ntah lar...

kena tunggu tuan tanah ler bro.....

mj12
14-12-2008, 10:57 PM
ade bro... bile pempuan tu dah bersedia utk menerima pedang, air mazi akan keluar sebagai pelincir..

tuh air mazi kan......air mani lak bro?....ada ker?....:-?

Ghost Rider
14-12-2008, 10:57 PM
Perkara basic x kan x tau bro??? :D Air Mazi tuh tuh jernih dan keluar waktu berahi datang... air mani lak pekat dan keruh dan keluar waktu its cominggggggggggggggg its cominggggggggggggggggggggg :D

Bro, lu punya jwpan memang ganas bro..:)cgrock
:eek::eek::eek:

mesir
14-12-2008, 10:58 PM
ntah lar...

kena tunggu tuan tanah ler bro.....

ade bro... air mani perempuan kekuningan sedikit, tak seperti lelaki yg keputihan... kalau xde, camane nak ade anak??

awok!
14-12-2008, 10:58 PM
yap, bila kita penat sgt, kita leh terasa ade cecair yg keluar kat situ... :):)

ape plak hukum air wadi tu??
adakah sejenis najis atau x??

daing
14-12-2008, 10:59 PM
ade bro... air mani perempuan kekuningan sedikit, tak seperti lelaki yg keputihan... kalau xde, camane nak ade anak??

tapi bau tetap sama.. :D

awok!
14-12-2008, 10:59 PM
ooo ya ke.. camner boleh berlaku tue. cuba cerita
mimpi atau sendiri bikin :)paid

haha..
aku mimpi dlu..
ko??

mesir
14-12-2008, 11:00 PM
tapi bau tetap sama.. :D

len mcm jek bro, pnh hidu ke?? hehhehehe :eek::eek:

hafis_81
14-12-2008, 11:00 PM
Bro, lu punya jwpan memang ganas bro..:)cgrock
:eek::eek::eek:

pastu akn ada ayat..OH GOD!!OH GOD!!!...masa tu la nk tgk mat saleh/org kafir ingt Tuhan..:)):))

aidiryatim
14-12-2008, 11:00 PM
beza antara lelaki dengan perempuan.
1.- Air mani lelaki adalah satu ukuran yang menunjukkan beliau sudah baligh. Hukum ibadat seperti solat dan puasa adalah wajib baginya.
2.- Darah Haid bagi perempuan adalah ukuran menunjukan beliau sudah baligh. Hukum ibadat seperti solat adalah wajib baginya.
3.- air mani dan mazi pompuan bukan ukuran menunjukan beliau sudah baligh.

thx:).. so rupa/warna n rasa:o adalah sama antara mani/mazi/wadi x kira laki n pompuan ?

GT
14-12-2008, 11:00 PM
ade bro... air mani perempuan kekuningan sedikit, tak seperti lelaki yg keputihan... kalau xde, camane nak ade anak??

Anak? Anak dari Telur (Ovum) yang disenyawa dengan sperma.

hafis_81
14-12-2008, 11:02 PM
haha..
aku mimpi dlu..
ko??

kpd adik awok..biar la air tu keluar dgn cara b'mimpi..jgn sndiri bikin udahler...gelap masa dpn!!!:))

mesir
14-12-2008, 11:02 PM
ape plak hukum air wadi tu??
adakah sejenis najis atau x??

Wadi adalah air putih kental yang keluar dari tut tut kita. Keluarnya air wadi dapat membatalkan wudhu. Wadi termasuk hal yang najis. Cara membersihkan wadi adalah dengan mencuci kemaluan, kemudian berwudhu jika hendak sholat. Apabila wadi terkena badan, maka cara membersihkannya adalah dengan dicuci.

mj12
14-12-2008, 11:02 PM
ade bro... air mani perempuan kekuningan sedikit, tak seperti lelaki yg keputihan... kalau xde, camane nak ade anak??

ooooo....

kira kalau laki kuar air mani......pompuan x kuar air mani x leh ade anak lak erkk pompuan tuh?.....:-?

ahib0205
14-12-2008, 11:02 PM
Salam.
Satu thread yg amat baik dan bagus.. :):)

Air mani dan air mazi... Kita share pengetahuan, belajar jika tak tahu, kemaskan jika dah tahu..

Bro ahib, air mani dan air mazi... Bro lupa sesuatu, saya rasa better kita tambah pasal air wadi jugak.. :):)

:) betul2.. share la sikit pasal air wadi ni :)

hm... betul tak yang air wadi ni selalunya akan keluar bila time badan kita letih. air wadi ni najis. tu pasal la adanya berdehem ketika buang air :)

pss.... tolong tambah bagi yang tau :)

:)cgrock

daing
14-12-2008, 11:03 PM
len mcm jek bro, pnh hidu ke?? hehhehehe :eek::eek:

hidu tuh takla, tapi penah dengar je.. :)):))

mesir
14-12-2008, 11:03 PM
Anak? Anak dari Telur (Ovum) yang disenyawa dengan sperma.

air mani lah yg membawa benih... :):)

ahib0205
14-12-2008, 11:03 PM
ini ialah apa yang den belajar masa sekolah dulu...

air mazi
- berwarna putih, kekadang tidak berwarna
- tidak mempunyai bau
- ia adalah Najis Mutawasitah
- keluar air ini tidak perlu mandi wajib
- keluar pada awal berahi, berfungsi sebagai air pelincir hubungan kelamin

air mani
- air ini bukan najis, tetapi di dalam kategori hadas besar
- perlu mandi wajib
- berwarna putih, berbau, dan melekit-lekit
- keluar pada saat kemuncak syahwat lelaki
- mempunyai benih generasi manusia seterusnya

dan yang lain itu, Allah lebih mengetahui..

saya nak update kat 1st page ni ye :D

:)cgrock

mesir
14-12-2008, 11:04 PM
:) betul2.. share la sikit pasal air wadi ni :)

hm... betul tak yang air wadi ni selalunya akan keluar bila time badan kita letih. air wadi ni najis. tu pasal la adanya berdehem ketika buang air :)

pss.... tolong tambah bagi yang tau :)

:)cgrock

Ada masanya, air madi akan keluar selepas kita kencing... :):)

daing
14-12-2008, 11:04 PM
kpd adik awok..biar la air tu keluar dgn cara b'mimpi..jgn sndiri bikin udahler...gelap masa dpn!!!:))

nanti menjerit sorang² lak.. :eek::eek::eek:

hafis_81
14-12-2008, 11:04 PM
ooooo....

kira kalau laki kuar air mani......pompuan x kuar air mani x leh ade anak lak erkk pompuan tuh?.....:-?

ni dah masuk subjek sains sket2 ni..

mj12
14-12-2008, 11:05 PM
Anak? Anak dari Telur (Ovum) yang disenyawa dengan sperma.

tu la pasal.....

kira kena pompuan kena sama climax laa kalau cenggitu....ades.....

abih ader kes pompuan yang sakit mental kena rogol cemana lak pompuan tuh leh pregnent??....

x kan pompuan tuh leh climax sampai kuar air mani pastu pregnent?...:-?...ades.....

sila....sila.....

underscore
14-12-2008, 11:07 PM
ape plak hukum air wadi tu??
adakah sejenis najis atau x??

Najis, hukumnya sama dgn air kencing


Seseorang yang kena penyakit masalah lelehan al-Wadi atau air kencing yang keluar kerana tidak lawas.
Apabila ingin mendirikan solat, dia perlu membersihkan kemaluan, balut dengan tisu untuk menghalang air kencingnya daripada menitik serta berwuduk setiap kali ingin solat.

daing
14-12-2008, 11:07 PM
tu la pasal.....

kira kena pompuan kena sama climax laa kalau cenggitu....ades.....

abih ader kes pompuan yang sakit mental kena rogol cemana lak pompuan tuh leh pregnent??....

x kan pompuan tuh leh climax sampai kuar air mani pastu pregnent?...:-?...ades.....

sila....sila.....

ko nih tnye soklan camne nak wat standby prevention jek.. :eek::eek:

mesir
14-12-2008, 11:08 PM
ooooo....

kira kalau laki kuar air mani......pompuan x kuar air mani x leh ade anak lak erkk pompuan tuh?.....:-?

x semestinya... beza nyata antara mani perempuan ialah mani lelaki akan memancut keluar, mankala air mani perempuan tidak memancut keluar.. (ada kalanya air mani perempuan meleleh keluar dari far***)

Apabila air mani lelaki sudah terpancut didalam kantung perempuan, ia akan cergas mencari benih perempuan..(air mani perempuan ada didalam kantungnya tetapi tidak keluar dari badan)

eLLYaNa
14-12-2008, 11:09 PM
ooooo....

kira kalau laki kuar air mani......pompuan x kuar air mani x leh ade anak lak erkk pompuan tuh?.....:-?

dapat anak atau x bergantung pd persenyawaan sperma ngan ovum le
bkn sbb pompuan x kuar air mani
persenyawaan ni berlaku kat dlm
pompuan mmg akan mengeluarkan ovum tiap bulan ikut kitaran haid
masa tu dinding rahim akan membentuk lapisan bg persediaan perkembangan ovum yg telah disenyawakan
kalau x disenyawakan lapisan tu yg gugur sebagai darah haid

tapi aku xpenah dgr lak pompuan ade air mani:-?..air mazi ade la

mesir
14-12-2008, 11:10 PM
tu la pasal.....

kira kena pompuan kena sama climax laa kalau cenggitu....ades.....

abih ader kes pompuan yang sakit mental kena rogol cemana lak pompuan tuh leh pregnent??....

x kan pompuan tuh leh climax sampai kuar air mani pastu pregnent?...:-?...ades.....

sila....sila.....

tak semestinya kena climax same.. leh jek ngandung jika air mani lelaki sudah masuk ke dlm kantung perempuan tersebut...

eLLYaNa
14-12-2008, 11:10 PM
tu la pasal.....

Kira kena pompuan kena sama climax laa kalau cenggitu....ades.....

Abih ader kes pompuan yang sakit mental kena rogol cemana lak pompuan tuh leh pregnent??....

X kan pompuan tuh leh climax sampai kuar air mani pastu pregnent?...:-?...ades.....

Sila....sila.....

des...ni time sains form 3 pun da blaja

daing
14-12-2008, 11:10 PM
x semestinya... beza nyata antara mani perempuan ialah mani lelaki akan memancut keluar, mankala air mani perempuan tidak memancut keluar.. (ada kalanya air mani perempuan meleleh keluar dari far***)

Apabila air mani lelaki sudah terpancut didalam kantung perempuan, ia akan cergas mencari benih perempuan..(air mani perempuan ada didalam kantungnya tetapi tidak keluar dari badan)

bagus..bagus.. da boleh bukak klas nih.. :D:D

mj12
14-12-2008, 11:10 PM
x semestinya... beza nyata antara mani perempuan ialah mani lelaki akan memancut keluar, mankala air mani perempuan tidak memancut keluar.. (ada kalanya air mani perempuan meleleh keluar dari far***)

Apabila air mani lelaki sudah terpancut didalam kantung perempuan, ia akan cergas mencari benih perempuan..(air mani perempuan ada didalam kantungnya tetapi tidak keluar dari badan)

ade bro... air mani perempuan kekuningan sedikit, tak seperti lelaki yg keputihan... kalau xde, camane nak ade anak??

so pompuan nak kena kuar air mani baru leh pregnant ker cemana?..:-?

mj12
14-12-2008, 11:11 PM
des...ni time sains form 3 pun da blaja

ades...

sila...sila....

dengar dari pompuan lak.....:">:">:">

hafis_81
14-12-2008, 11:12 PM
ye ke air mani pompuan x memancut?..dlm CG ni ada promote psl cmna nk pancutkan isteri..leh caya ke tu?

awok!
14-12-2008, 11:12 PM
thankz la kat abg2 ngan kkk2 cg yg bg byk info utk dikongsi..
thankz sbb jwb soalan aku..
hehe..
ALHAMDULILLAH...
tau juga ape beza air mazi mani ngan wadi..:D:D:D:D:D:D:D:D

mydreamerz
14-12-2008, 11:13 PM
dah takder benda lain ker nak diskuzz???:-?:-?

GT
14-12-2008, 11:13 PM
tu la pasal.....

kira kena pompuan kena sama climax laa kalau cenggitu....ades.....

abih ader kes pompuan yang sakit mental kena rogol cemana lak pompuan tuh leh pregnent??....

x kan pompuan tuh leh climax sampai kuar air mani pastu pregnent?...:-?...ades.....

sila....sila.....

~X(~X(~X(~X( pening dah aku nie

eLLYaNa
14-12-2008, 11:13 PM
x semestinya... beza nyata antara mani perempuan ialah mani lelaki akan memancut keluar, mankala air mani perempuan tidak memancut keluar.. (ada kalanya air mani perempuan meleleh keluar dari far***)

Apabila air mani lelaki sudah terpancut didalam kantung perempuan, ia akan cergas mencari benih perempuan..(air mani perempuan ada didalam kantungnya tetapi tidak keluar dari badan)

mesir ni laki ke pompuan?:-?
die da buat aku konpius plak sbg sorg pompuan:confused:
mmg x penah dgr plak pompuan memancut:-?

ntah2 yg keluar tu keputihan je kot:-?

fyreeze
14-12-2008, 11:14 PM
Air mazi ade air mani X?? Aku musykil la..

aidiryatim
14-12-2008, 11:14 PM
sains dan islam seiring..

sconsult
14-12-2008, 11:14 PM
Wah...semua ambil peluang ni nak tanya macam2. Macam tak tahu je !

hafis_81
14-12-2008, 11:14 PM
thankz la kat abg2 ngan kkk2 cg yg bg byk info utk dikongsi..
thankz sbb jwb soalan aku..
hehe..
ALHAMDULILLAH...
tau juga ape beza air mazi mani ngan wadi..:D:D:D:D:D:D:D:D

diskusi kami ni dah smpai thp super sayya ni..baik ko go tdo..

mj12
14-12-2008, 11:15 PM
dapat anak atau x bergantung pd persenyawaan sperma ngan ovum le
bkn sbb pompuan x kuar air mani
persenyawaan ni berlaku kat dlm
pompuan mmg akan mengeluarkan ovum tiap bulan ikut kitaran haid
masa tu dinding rahim akan membentuk lapisan bg persediaan perkembangan ovum yg telah disenyawakan
kalau x disenyawakan lapisan tu yg gugur sebagai darah haid

tapi aku xpenah dgr lak pompuan ade air mani:-?..air mazi ade la

tu la pasal.....

aku pun x pernah dengar?....:-?...

ker aku monteng waktu subjek nie masa kat sekolah sekular dulu....:">

bertentangan gan bro mesir nie cakap lak?....:-?

ade bro... air mani perempuan kekuningan sedikit, tak seperti lelaki yg keputihan... kalau xde, camane nak ade anak??

underscore
14-12-2008, 11:15 PM
thankz la kat abg2 ngan kkk2 cg yg bg byk info utk dikongsi..
thankz sbb jwb soalan aku..
hehe..
ALHAMDULILLAH...
tau juga ape beza air mazi mani ngan wadi..:D:D:D:D:D:D:D:D

takper belajar dari pengalaman, cerita banyak2 pon susah juga nak faham, klau tak alami sendiri :)

GT
14-12-2008, 11:15 PM
x semestinya... beza nyata antara mani perempuan ialah mani lelaki akan memancut keluar, mankala air mani perempuan tidak memancut keluar.. (ada kalanya air mani perempuan meleleh keluar dari far***)

Apabila air mani lelaki sudah terpancut didalam kantung perempuan, ia akan cergas mencari benih perempuan..(air mani perempuan ada didalam kantungnya tetapi tidak keluar dari badan)

Terbongkarlah Rahsia Pancutkan Isteri nie.... :(scam

mesir
14-12-2008, 11:15 PM
so pompuan nak kena kuar air mani baru leh pregnant ker cemana?..:-?

x. benih perempuan sedia ada didalam kantung perempuan.. :)
Air mani perempuan terhasil ketika rangsangan nafsu syahwat meningkat / sampai ke kemuncak..

Perempuan yg kne rogol pun leh ngandung... ade kes, perempuan yg beromen sahaja dgn pakwenya ngandung... ni pjg nak jelaskan..

daing
14-12-2008, 11:17 PM
ye ke air mani pompuan x memancut?..dlm CG ni ada promote psl cmna nk pancutkan isteri..leh caya ke tu?

bab nih kena tanye pada yang da kawin nih bro..:-?
ade sesape nak share??

sosazr
14-12-2008, 11:17 PM
tu la pasal.....

aku pun x pernah dengar?....:-?...

ker aku monteng waktu subjek nie masa kat sekolah sekular dulu....:">

bertentangan gan bro mesir nie cakap lak?....:-?

Kalau pompuan takde air mani, yang ade kes terpancut tu air aper?

awok!
14-12-2008, 11:17 PM
diskusi kami ni dah smpai thp super sayya ni..baik ko go tdo..

aku pon mesti amek tau gakla..
kan???:-?:-?:-?

mj12
14-12-2008, 11:17 PM
~X(~X(~X(~X( pening dah aku nie

aku lagik pening......adeh......

p/s...kena tukar abatar balik laa tuan global bawak bas sekolah....jadik godfather pun pening....bawak bas sekolah laa x pening.....:))

aidiryatim
14-12-2008, 11:18 PM
Wah...semua ambil peluang ni nak tanya macam2. Macam tak tahu je !

tu le pasal.. sepatutnya semua da wajib tau.. x kira yg bujang or yg da kawin.. lebih2 lg yg da kawin.. :">..
ilmu klu ade tp x di amal dan disebar.. akan luput cam tu je:((

GT
14-12-2008, 11:19 PM
dah takder benda lain ker nak diskuzz???:-?:-?

Aik... dah tahu sangat ker? :p:p:p

sconsult
14-12-2008, 11:19 PM
tu le pasal.. sepatutnya semua da wajib tau.. x kira yg bujang or yg da kawin.. lebih2 lg yg da kawin.. :">..
ilmu klu ade tp x di amal dan disebar.. akan luput cam tu je:((

Aku tengok...yang dah kahwin pun dok tanya juga tu. :D

mj12
14-12-2008, 11:19 PM
Kalau pompuan takde air mani, yang ade kes terpancut tu air aper?

adeh beb...

mana laa aku taww.....aku laki beb....

tang tuh kena laa tanya pompuan...ades.....

GT
14-12-2008, 11:20 PM
diskusi kami ni dah smpai thp super sayya ni..baik ko go tdo..

Esok pakcik ambik ko pegi sekolah :eek::eek::eek:

eLLYaNa
14-12-2008, 11:21 PM
so pompuan nak kena kuar air mani baru leh pregnant ker cemana?..:-?

tidak mj
persenyawaan berlaku di dalam tiub fallopio, tptnye di dlm
ia bergantung kepada keheroan sperma berjuta2 yg mana hanya 1 yg akan berjaya mempersenyawakan ovum pompuan
dalam sesetengah keadaan, terdapat 2 ovum yg disenyawakan oleh sperma (1) dan sperma (2), akan jadi le pasangan kembar x seiras

hafis_81
14-12-2008, 11:21 PM
tu le pasal.. sepatutnya semua da wajib tau.. x kira yg bujang or yg da kawin.. lebih2 lg yg da kawin.. :">..
ilmu klu ade tp x di amal dan disebar.. akan luput cam tu je:((

aku prnh tnya wife ada ke pompuan air mani t'pancut??muka dia konpius dh ni...

mj12
14-12-2008, 11:21 PM
x. benih perempuan sedia ada didalam kantung perempuan.. :)
Air mani perempuan terhasil ketika rangsangan nafsu syahwat meningkat / sampai ke kemuncak..

Perempuan yg kne rogol pun leh ngandung... ade kes, perempuan yg beromen sahaja dgn pakwenya ngandung... ni pjg nak jelaskan..

adehhh....

lagik pening.......~X(~X(~X(~X(

Ghost Rider
14-12-2008, 11:22 PM
des...ni time sains form 3 pun da blaja

Nk buat camner, budak nie br darjah 3..
layankn ajer...:D

Jgn dia tanya mcm mana nk buat sudah...:eek::eek:

GT
14-12-2008, 11:22 PM
x. benih perempuan sedia ada didalam kantung perempuan.. :)
Air mani perempuan terhasil ketika rangsangan nafsu syahwat meningkat / sampai ke kemuncak..

Perempuan yg kne rogol pun leh ngandung... ade kes, perempuan yg beromen sahaja dgn pakwenya ngandung... ni pjg nak jelaskan..

macamana sperma tu boleh masuk? ker main gosok2 jer? ~X(~X(~X(

hafis_81
14-12-2008, 11:23 PM
adeh beb...

mana laa aku taww.....aku laki beb....

tang tuh kena laa tanya pompuan...ades.....

sape nk tlg jwb ni???:-?

aidiryatim
14-12-2008, 11:23 PM
Aku tengok...yang dah kahwin pun dok tanya juga tu. :D

biasa ler bro.amik kursus kawin da lama kot:D
. sy pon sama gak nih..belajar fardu ain tu da >10 thn lepas.. pas tu x di amal.. x usaha nk perbaiki diri..wajib tu.. jahilnya sy:((

awok!
14-12-2008, 11:23 PM
Esok pakcik ambik ko pegi sekolah :eek::eek::eek:
btg idung pakcik bas pon xpnh nmpk..
keje ke x snanye??
ke mkn gaji bute??

mesir
14-12-2008, 11:24 PM
tu la pasal.....

aku pun x pernah dengar?....:-?...

ker aku monteng waktu subjek nie masa kat sekolah sekular dulu....:">

bertentangan gan bro mesir nie cakap lak?....:-?

mintak maaf jika aku slh.. :) :">:">
ingin bertanya kepada kaum perempuan (yg sudah kawen), jika anda sudah mencapai klimax, terasa x anda seperti ombak memancut di dalam kantung anda?? itu lah mani yg memancut...

GT
14-12-2008, 11:24 PM
Kalau pompuan takde air mani, yang ade kes terpancut tu air aper?

Kencing kot? :-?:-? Rahsia pancutkan Isteri claim boleh buatkan isteri pancut sehingga 2 meter... jauh tu..... ~X(~X(~X(

mj12
14-12-2008, 11:24 PM
tidak mj
persenyawaan berlaku di dalam tiub fallopio, tptnye di dlm
ia bergantung kepada keheroan sperma berjuta2 yg mana hanya 1 yg akan berjaya mempersenyawakan ovum pompuan
dalam sesetengah keadaan, terdapat 2 ovum yg disenyawakan oleh sperma (1) dan sperma (2), akan jadi le pasangan kembar x seiras

mmmmmm....

cam aku dengar laaa......tapi bro/sis mesir story lain lak....ades???....:-?

ade bro... air mani perempuan kekuningan sedikit, tak seperti lelaki yg keputihan... kalau xde, camane nak ade anak??

pompuan nak kuar air mani baru ada anak?....:-?......siap mention kolor lagik?..:-?....btul ker elly....yellow-yellowish?..:-?

aidiryatim
14-12-2008, 11:25 PM
macamana sperma tu boleh masuk? ker main gosok2 jer? ~X(~X(~X(

wah3.. ni trick nih.. nk suh explen more clear ar tu.. sudah gaharu cendana pula:">

sconsult
14-12-2008, 11:25 PM
biasa ler bro.amik kursus kawin da lama kot:D
. sy pon sama gak nih..belajar fardu ain tu da >10 thn lepas.. pas tu x di amal.. x usaha nk perbaiki diri..wajib tu.. jahilnya sy:((

Wah, lepas ni buat 'amali' lah tu. :D

awok!
14-12-2008, 11:25 PM
Kencing kot? :-?:-? Rahsia pancutkan Isteri claim boleh buatkan isteri pancut sehingga 2 meter... jauh tu..... ~X(~X(~X(
jauh gler..:o:o:o:o:o:o:o

mj12
14-12-2008, 11:26 PM
Kencing kot? :-?:-? Rahsia pancutkan Isteri claim boleh buatkan isteri pancut sehingga 2 meter... jauh tu..... ~X(~X(~X(

adeh....

2 meter jauh tuh......:">

slow sikit dari paip bomba tuh....:">

Norfazli
14-12-2008, 11:26 PM
laju betul thread ni...pelik aku :-?

hafis_81
14-12-2008, 11:27 PM
jauh gler..:o:o:o:o:o:o:o

tulah pasal...air kencing pun x bole shoot jauh cmni...

GT
14-12-2008, 11:27 PM
Aku tengok...yang dah kahwin pun dok tanya juga tu. :D

Tak semestinya kami yang dah kahwin nie serba tahu... sampai mati pun ilmu takkan habis untuk dipelajari... :D:D:D

underscore
14-12-2008, 11:27 PM
x. benih perempuan sedia ada didalam kantung perempuan.. :)
Air mani perempuan terhasil ketika rangsangan nafsu syahwat meningkat / sampai ke kemuncak..

Perempuan yg kne rogol pun leh ngandung... ade kes, perempuan yg beromen sahaja dgn pakwenya ngandung... ni pjg nak jelaskan..

benih perempuan boleh hidup dlm masa tertentu sahaja, kemudian akan keluar darah haid untuk membersihkannya.

mungkin mengandung sebab beromen waktu tengah subur.

mesir
14-12-2008, 11:28 PM
mmmmmm....

cam aku dengar laaa......tapi bro/sis mesir story lain lak....ades???....:-?



pompuan nak kuar air mani baru ada anak?....:-?......siap mention kolor lagik?..:-?....btul ker elly....yellow-yellowish?..:-?

eh x, slp fhm tu.. :D:D
betol la apa yg eLLYaNa ckp tu..

fullfilth
14-12-2008, 11:28 PM
seronok tul layan thread ni, walaupun ada yg merapu tp ada jugak ilmu yg dpt..

Maelstrom6121
14-12-2008, 11:30 PM
tulah pasal...air kencing pun x bole shoot jauh cmni...

kalo laki pancut pon jauh gak kan...kencing keluar dlm tekanan rendah..sbb tu dekat..:D

GT
14-12-2008, 11:30 PM
btg idung pakcik bas pon xpnh nmpk..
keje ke x snanye??
ke mkn gaji bute??

Pakcik... budak cakap ko kaki ular..... :eek::eek::eek::eek:

hafis_81
14-12-2008, 11:30 PM
Perbezaan air mani , air mazi dan air wadi
Soalan 07

Apakah perbezaan dari segi hukum dan ciri atau sifat fizikal antara air mani, air mazi dan air wadi?
Jawapan :

Air mani ialah cecair putih pekat yang keluar apabila sampai kepada kemuncak syahwat. Ia bukan najis tetapi hendaklah mandi wajib bagi mensucikannya untuk membolehkan seseorang itu menunaikan ibadat. Manakala air mazi ialah cecair jernih yang keluar disebabkan rangsangan ketika mukaddimah syahwat. Ia adalah najis dan tidak wajib mandi memadai membasuh sahaja tempat berkenaan. Manakala cecair yang keluar akibat letih atau mengangkat sesuatu yang berat dinamakan air wadi.

GT
14-12-2008, 11:31 PM
mintak maaf jika aku slh.. :) :">:">
ingin bertanya kepada kaum perempuan (yg sudah kawen), jika anda sudah mencapai klimax, terasa x anda seperti ombak memancut di dalam kantung anda?? itu lah mani yg memancut...

Laaaa ko laki ker.... :p:p:p

mj12
14-12-2008, 11:31 PM
Tak semestinya kami yang dah kahwin nie serba tahu... sampai mati pun ilmu takkan habis untuk dipelajari... :D:D:D

tuan global dah kawin erkkk.....:">

eLLYaNa
14-12-2008, 11:31 PM
mmmmmm....

cam aku dengar laaa......tapi bro/sis mesir story lain lak....ades???....:-?



pompuan nak kuar air mani baru ada anak?....:-?......siap mention kolor lagik?..:-?....btul ker elly....yellow-yellowish?..:-?

:eek::eek::eek:tetiba aku rasa nak gelak
sori la ye..bkn gelakkan ko mj

td aku baca die kata pompuan kuarkan air mani kalau klimaks
pastu die ade kata air mani pompuan dok dlm kantung(kantung ape ntah die maksudkan aku x tahu)dan x keluar
pastu die ade kata plak kadang2 meleleh keluar
siap mention kaler kekuningan

aku pun x paham, jap kata xleh kelaur, jap kata keluar, siap tau kaler ape
cuba ko tanya die laki ke pompuan

utk makluman, perempuan x perlu mencapai tahap klimaks utk membolehkan ovumnya disenyawakan
dlm ertikata lain, die tetap berpotensi utk mengandung

*aku rasa (kalau die laki la) yg kuar dr bini die tu keputihan yg berwarna kuning kot..die kata ade bau sket kan..pi check doc..jangkitan kuman tu..

manok501
14-12-2008, 11:32 PM
thread nie tak da sambutan dari wanita ker?

mesir
14-12-2008, 11:34 PM
Perempuan yg kne rogol pun leh ngandung... ade kes, perempuan yg beromen sahaja dgn pakwenya ngandung... ni pjg nak jelaskan..

aku nak jelaskan statement aku diatas.. :) (aku andaikan pasangan beromen dgn hanya berseluar dlm)
mcm ni, sperm lelaki memerlukan cecair utk bergerak.. andai lah semasa beromen, mani lelaki terkeluar dan seluar dlm nya basah..
dan andailah seluar dlm wanita juga basah, sperm mampu bergerak melalui cecair tersebut dan memasuki fara* perempuan..

Kemungkinan ini berlaku amat kecil tetapi pernah terjadi.. :D

GT
14-12-2008, 11:34 PM
tuan global dah kawin erkkk.....:">



Anak dah dua laaa

Pistia
14-12-2008, 11:35 PM
ade bro... air mani perempuan kekuningan sedikit, tak seperti lelaki yg keputihan... kalau xde, camane nak ade anak??

anak akan terhasil gabungan ovum+sperma..bknnye air mani perempuan...

ovum tu biasa matang pada hari ke13-15 di ovari...

hafis_81
14-12-2008, 11:35 PM
Soalan : Adakah perempuan mengeluarkan air mani seperti lelaki dan apakah tandanya serta mengapa perempuan mengeluarkan air mani?
wassalam .
Jawapan : Allah SWT mencipta Adam dan Hawa dengan memiliki keistimewaan masing-masing yang perlu dijaga dan dipelihara. Semua anggota yang dicipta untuk anak Adam dan Hawa adalah satu nikmat dan amanah Allah SWT. Untuk menjaga kehormatan dan kemuliaan insan, semua anggota yang dikurniakan hendaklah dimanfaatkan bagi mencapai keredhaan Allah SWT termasuk anggota sulit. Anggota kelamin yang dikurniakan oleh Allah SWT adalah satu nikmat untuk menjamin kesucian zuriat manusia. Oleh itu, cara mengeluarkan air mani sama ada lelaki atau perempuan hendaklah mengikut syarak. Lelaki atau permpuan keluar mani dengan cara yang berbeza. Air mani perempuan terhasil ketika rangsangan nafsu syahwat meningkat / sampai ke kemuncak..

sosazr
14-12-2008, 11:35 PM
laju betul thread ni...pelik aku :-?

Tu la pasal. Sejak Zolympus masuk terus up thread ni...tak sempat den nak mengamati info nih...

Pistia
14-12-2008, 11:36 PM
aku nak jelaskan statement aku diatas.. :) (aku andaikan pasangan beromen dgn hanya berseluar dlm)
mcm ni, sperm lelaki memerlukan cecair utk bergerak.. andai lah semasa beromen, mani lelaki terkeluar dan seluar dlm nya basah..
dan andailah seluar dlm wanita juga basah, sperm mampu bergerak melalui cecair tersebut dan memasuki fara* perempuan..

Kemungkinan ini berlaku amat kecil tetapi pernah terjadi.. :D

mmg ade...
ade gak kes pompuan yg pregnant pas swimming kt pool yg ade lelaki...

underscore
14-12-2008, 11:36 PM
td aku baca die kata pompuan kuarkan air mani kalau klimaks
pastu die ade kata air mani pompuan dok dlm kantung(kantung ape ntah die maksudkan aku x tahu)dan x keluar
pastu die ade kata plak kadang2 meleleh keluar
siap mention kaler kekuningan

aku pun x paham, jap kata xleh kelaur, jap kata keluar, siap tau kaler ape
cuba ko tanya die laki ke pompuan

utk makluman, perempuan x perlu mencapai tahap klimaks utk membolehkan ovumnya disenyawakan
dlm ertikata lain, die tetap berpotensi utk mengandung

..

perempuan juga perlu keluar air mani untuk mencapai tahap klimaks.
kalau tak camner nak rasa kepuasan.
Sifat air mani adalah untuk kelazatan

sconsult
14-12-2008, 11:36 PM
aku nak jelaskan statement aku diatas.. :) (aku andaikan pasangan beromen dgn hanya berseluar dlm)
mcm ni, sperm lelaki memerlukan cecair utk bergerak.. andai lah semasa beromen, mani lelaki terkeluar dan seluar dlm nya basah..
dan andailah seluar dlm wanita juga basah, sperm mampu bergerak melalui cecair tersebut dan memasuki fara* perempuan..

Kemungkinan ini berlaku amat kecil tetapi pernah terjadi.. :D

Mesir, kau ni memang berilmu betul bab2 ni. Macam cikgu biology je kau ni !

sosazr
14-12-2008, 11:37 PM
thread nie tak da sambutan dari wanita ker?

Mereka malu kot...ala miss/cik/puan/madam bukan nampak muke pon...kita nak share ilmu nih...

GT
14-12-2008, 11:37 PM
:eek::eek::eek:tetiba aku rasa nak gelak
sori la ye..bkn gelakkan ko mj

td aku baca die kata pompuan kuarkan air mani kalau klimaks
pastu die ade kata air mani pompuan dok dlm kantung(kantung ape ntah die maksudkan aku x tahu)dan x keluar
pastu die ade kata plak kadang2 meleleh keluar
siap mention kaler kekuningan

aku pun x paham, jap kata xleh kelaur, jap kata keluar, siap tau kaler ape
cuba ko tanya die laki ke pompuan

utk makluman, perempuan x perlu mencapai tahap klimaks utk membolehkan ovumnya disenyawakan
dlm ertikata lain, die tetap berpotensi utk mengandung

*aku rasa (kalau die laki la) yg kuar dr bini die tu keputihan yg berwarna kuning kot..die kata ade bau sket kan..pi check doc..jangkitan kuman tu..

Direct terus jer ko nie yer...:p:p:p

awok!
14-12-2008, 11:38 PM
Laaaa ko laki ker.... :p:p:p
nape ko agak die pompan plak??:-?:-?:-?:-?

GT
14-12-2008, 11:38 PM
thread nie tak da sambutan dari wanita ker?

elly tu apa? Pondan ker? Apa lah ko nie... :(scam

underscore
14-12-2008, 11:39 PM
mmg ade...
ade gak kes pompuan yg pregnant pas swimming kt pool yg ade lelaki...

mungkin sebab laen :-?
hubungan sulit :eek:

Pistia
14-12-2008, 11:39 PM
:eek::eek::eek:tetiba aku rasa nak gelak
sori la ye..bkn gelakkan ko mj

td aku baca die kata pompuan kuarkan air mani kalau klimaks
pastu die ade kata air mani pompuan dok dlm kantung(kantung ape ntah die maksudkan aku x tahu)dan x keluar
pastu die ade kata plak kadang2 meleleh keluar
siap mention kaler kekuningan

aku pun x paham, jap kata xleh kelaur, jap kata keluar, siap tau kaler ape
cuba ko tanya die laki ke pompuan

utk makluman, perempuan x perlu mencapai tahap klimaks utk membolehkan ovumnya disenyawakan
dlm ertikata lain, die tetap berpotensi utk mengandung

*aku rasa (kalau die laki la) yg kuar dr bini die tu keputihan yg berwarna kuning kot..die kata ade bau sket kan..pi check doc..jangkitan kuman tu..

tu la elly..aku pun pening ape diorg kate...
kang aku ekplen dari segi sainstifik ngan detail lak..huhu

mesir
14-12-2008, 11:40 PM
:eek::eek::eek:tetiba aku rasa nak gelak
sori la ye..bkn gelakkan ko mj

td aku baca die kata pompuan kuarkan air mani kalau klimaks
pastu die ade kata air mani pompuan dok dlm kantung(kantung ape ntah die maksudkan aku x tahu)dan x keluar
pastu die ade kata plak kadang2 meleleh keluar
siap mention kaler kekuningan

aku pun x paham, jap kata xleh kelaur, jap kata keluar, siap tau kaler ape
cuba ko tanya die laki ke pompuan

utk makluman, perempuan x perlu mencapai tahap klimaks utk membolehkan ovumnya disenyawakan
dlm ertikata lain, die tetap berpotensi utk mengandung

*aku rasa (kalau die laki la) yg kuar dr bini die tu keputihan yg berwarna kuning kot..die kata ade bau sket kan..pi check doc..jangkitan kuman tu..

:):)
Mungkin ade slh fhm disini, apa yg saya cerita td cuma pasal mani perempuan.. saya bkn cerita psl ovum dan sebagainya..
Untuk maklumat lebih lanjut sila rujuk ustaz..

ps: saya cuma cerita psl topik mani, mazi dan wadi sahaja. mungkin kekeliruan berlaku apabile termasuk bab ngandung.. maaf byk2..

hafis_81
14-12-2008, 11:40 PM
AIR YANG KELUAR DARI KEMALUAN WANITA

Soalan;


Ustaz, saya baru melangsungkan perkahwinan. Beberapa persoalan
timbul semasa melakukan hubungan seks dengan isteri di antaranya:-


1) Adakah air yang keluar dari kemaluan isteri hukumnya najis?


2) Sekiranya air tersebut keluar perlu kah si isteri mandi wajib?


Sekian, Tkasih


Jawapan;


Air yang keluar dari kemaluan wanita kebiasaannya tidak lari dari
empat jenis;


1. Air kencing


2. Air Mazi


3. Air Madi


4. Air Mani


Dari empat air di atas, tiga darinya adalah najis iaitu air kencing,
air madi dan air mazi. Adapun air mani ia tidaklah najis kerana ia adalah
asal kejadian. Adapun ciri-ciri setiap air di atas -untuk memudahkan kita
mengenalinya-, maka berdasarkan keterangan ulamak;


- Air kencing; cirinya sebagaimana sedia maklum


- Air Mazi; cirinya adalah melekit dan keluar dari kemaluan (zakar
atau faraj) biasanya tatkala naik syahwat.


- Air Wadi; cirinya ialah kental, berwarna putih dan keluar dari
kemaluan sesudah buang air kecil.


- Air Mani pula; air mani lelaki, cirinya; berwarna putih dan
tebal/kental. Adapun air mani perempuan; warnanya kuning dan nipis/cair
(yakni tidak kental). Kedua-dua air mani lelaki dan perempuan itu ada ciri
kebersamaannya, iaitu;


a) Bau air mani perempuan sama seperti bau air mani lelaki iaitu
seperti bau tepung diuli,
b) Dirasai kelazatan ketika keluarnya dan selepas keluarnya badan
merasai keletihan dan syahwat menjadi reda.


Menyentuh tentang mandi, dari empat air di atas, hanya keluar air mani
sahaja yang mewajibkan mandi. Adapun keluar kencing, mazi dan wadi, tidakah
mewajibkan mandi, akan tetapi ia adalah najis dan membatalkan wudhuk dengan
keluarnya. Oleh demikian, apabila keluar air-air selain mani itu, yang wajib
dilakukan sebelum solat ialah membasuhnya dan mengambil wudhuk.


Perlu diperjelaskan; apabila seorang lelaki mensetubuhi isterinya,
kedua-dua suami-isteri wajib mandi walaupun tidak keluar mani. Ini kerana
persetubuhan itu sendiri telah mewajibkan mandi tanpa mengira keluar mani
atau tidak. Yang dimaksudkan persetubuhan ialah memasukkan zakar ke dalam
faraj.


Wallahu a'lam.


Rujukan;


1. Syarah Soheh Muslim,


Imam an-Nawawi, jil. 2 (juz. 3), bab Wujub
al-Ghasl ʽAlal-Mar,ah.


2. Fiqh at-Thoharah, Dr. Yusuf al-Qaradhawi, hlm. 226.

Harap post ni bole kasi clear kita pnya mind...

awok!
14-12-2008, 11:40 PM
mmg ade...
ade gak kes pompuan yg pregnant pas swimming kt pool yg ade lelaki...

ai!
kat swimming pool pon boley kuar gak ke???
teruja sgt la tu..

GT
14-12-2008, 11:40 PM
Tu la pasal. Sejak Zolympus masuk terus up thread ni...tak sempat den nak mengamati info nih...

Dia dah bagi GreenLight lah tu.... On saja.... :)):)):)):))

mj12
14-12-2008, 11:40 PM
:eek::eek::eek:tetiba aku rasa nak gelak
sori la ye..bkn gelakkan ko mj

td aku baca die kata pompuan kuarkan air mani kalau klimaks
pastu die ade kata air mani pompuan dok dlm kantung(kantung ape ntah die maksudkan aku x tahu)dan x keluar
pastu die ade kata plak kadang2 meleleh keluar
siap mention kaler kekuningan

aku pun x paham, jap kata xleh kelaur, jap kata keluar, siap tau kaler ape
cuba ko tanya die laki ke pompuan

utk makluman, perempuan x perlu mencapai tahap klimaks utk membolehkan ovumnya disenyawakan
dlm ertikata lain, die tetap berpotensi utk mengandung

*aku rasa (kalau die laki la) yg kuar dr bini die tu keputihan yg berwarna kuning kot..die kata ade bau sket kan..pi check doc..jangkitan kuman tu..

ko mmg world laa elly.....ekekkekekekkeke

:)paid

eLLYaNa
14-12-2008, 11:41 PM
macamana sperma tu boleh masuk? ker main gosok2 jer? ~X(~X(~X(

kes ni mmg ade tp jarang sgt
x bersetubuh tp leh ngandung
korg yg lelaki ni tau kan sperma korg leh hidup berapa jam kat luar?perenang terpantas plak tu
bahaya ni kalau lelaki suka pancut merata2
kalau perempuan duduk di tpt yg ade air mani bersperma td pun, (kes duduk tanpa berlapik le ni)dan terkena pada faraj, berkemungkinan sperma td bole masuk ke dlm faraj
tapi kes camni 1% je pun
mmg jarang2 sgt la berlaku, tapi mmg ade berlaku

anuarinvestor
14-12-2008, 11:41 PM
Letak gambar jer senang....klaua korng ada gambar air ler....

bezakan air milo,air bandung,air limau...bla2.....bla...air mani..mazi...

cepat2 capture..:)

Pistia
14-12-2008, 11:41 PM
mungkin sebab laen :-?
hubungan sulit :eek:

ni tak tipu...
ni kisah btul...
dak tu chinese kalu tak silap...

GT
14-12-2008, 11:41 PM
mmg ade...
ade gak kes pompuan yg pregnant pas swimming kt pool yg ade lelaki...

Kesian pulak anak tu tak tahu siapa bapak dia yer... ntah Muslim ker Kafir.. :((:((:((:((

Pistia
14-12-2008, 11:42 PM
kes ni mmg ade tp jarang sgt
x bersetubuh tp leh ngandung
korg yg lelaki ni tau kan sperma korg leh hidup berapa jam kat luar?perenang terpantas plak tu
bahaya ni kalau lelaki suka pancut merata2
kalau perempuan duduk di tpt yg ade air mani bersperma td pun, (kes duduk tanpa berlapik le ni)dan terkena pada faraj, berkemungkinan sperma td bole masuk ke dlm faraj
tapi kes camni 1% je pun
mmg jarang2 sgt la berlaku, tapi mmg ade berlaku

aku penat tau kes isteri pregnant..tp die masih dara...

Ghost Rider
14-12-2008, 11:42 PM
aku nak jelaskan statement aku diatas.. :) (aku andaikan pasangan beromen dgn hanya berseluar dlm)
mcm ni, sperm lelaki memerlukan cecair utk bergerak.. andai lah semasa beromen, mani lelaki terkeluar dan seluar dlm nya basah..
dan andailah seluar dlm wanita juga basah, sperm mampu bergerak melalui cecair tersebut dan memasuki fara* perempuan..

Kemungkinan ini berlaku amat kecil tetapi pernah terjadi.. :D

Tau la plak cari jalan masuk ekkk..
Bijak2..anak sapa la tuu..:eek::eek:

awok!
14-12-2008, 11:43 PM
elly tu apa? Pondan ker? Apa lah ko nie... :(scam

wakakaka:eek::eek::eek:

GT
14-12-2008, 11:43 PM
nape ko agak die pompan plak??:-?:-?:-?:-?

Baca je.... jangan tanya.... :eek::eek::eek::eek:

mj12
14-12-2008, 11:43 PM
tu la elly..aku pun pening ape diorg kate...
kang aku ekplen dari segi sainstifik ngan detail lak..huhu

sila...sila......

:">:">:">

awok!
14-12-2008, 11:44 PM
ni tak tipu...
ni kisah btul...
dak tu chinese kalu tak silap...

bes tu kalo ade rmi popan kat pool tu sumenye ade potensi tuk mengandung ke???

Pistia
14-12-2008, 11:45 PM
tp konpius gak...pompuan ade air mani ker..:-?

underscore
14-12-2008, 11:45 PM
wakakaka:eek::eek::eek:

ilmu nie.... berguna bila ko kawen nanti, boleh ajar anak bini :)paid

awok!
14-12-2008, 11:46 PM
Kesian pulak anak tu tak tahu siapa bapak dia yer... ntah Muslim ker Kafir.. :((:((:((:((
die cine la..
die kesah ke??:-?:-?

Pistia
14-12-2008, 11:46 PM
bes tu kalo ade rmi popan kat pool tu sumenye ade potensi tuk mengandung ke???

yg time tu waktu subur mungkin berpotensi...

mj12
14-12-2008, 11:46 PM
Letak gambar jer senang....klaua korng ada gambar air ler....

bezakan air milo,air bandung,air limau...bla2.....bla...air mani..mazi...

cepat2 capture..:)

bermula dari tuan anuarinvestor.....

amacam ok?....

:)paid

mesir
14-12-2008, 11:47 PM
ade bro... air mani perempuan kekuningan sedikit, tak seperti lelaki yg keputihan... kalau xde, camane nak ade anak??

saya check balik post saya td, baru sy faham..
kekeliruan bermula disini..

post ni sy cuma nak cerita psl mani bkn psl anak.. maybe sy terslh taip atau xsedar tertulis "kalau xde, camane nak ade anak??"

Maaf dipinta byk2... sila abaikan ayat tersebut.. :):)

Pistia
14-12-2008, 11:47 PM
Wadi adalah air putih kental yang keluar dari tut tut kita. Keluarnya air wadi dapat membatalkan wudhu. Wadi termasuk hal yang najis. Cara membersihkan wadi adalah dengan mencuci kemaluan, kemudian berwudhu jika hendak sholat. Apabila wadi terkena badan, maka cara membersihkannya adalah dengan dicuci.

wadi tu ape..keputihan ker..:-?

awok!
14-12-2008, 11:47 PM
yg time tu waktu subur mungkin berpotensi...

mcm tu sng la laki tu..
sekali sume trus mengandung...
bygkan la...

eLLYaNa
14-12-2008, 11:48 PM
uik bau air mani seperti tepung diuli?
betul ke korg?

GT
14-12-2008, 11:49 PM
aku penat tau kes isteri pregnant..tp die masih dara...

Isteri Virgin? Kahwin dengan "Wanita" ker? ~X(~X(~X(

Pistia
14-12-2008, 11:49 PM
uik bau air mani seperti tepung diuli?
betul ke korg?

ade la sumber dari mane2 la tu...

GT
14-12-2008, 11:51 PM
die cine la..
die kesah ke??:-?:-?

Habis kalau air mani dari seorang muslim? tak ker kesian budak tu?

eLLYaNa
14-12-2008, 11:51 PM
wadi tu ape..keputihan ker..:-?

bukan cik pistia
nk explain kt ko xleh kat cni:))
lagipun ko murid tahun 1:eek:

mj12
14-12-2008, 11:51 PM
saya check balik post saya td, baru sy faham..
kekeliruan bermula disini..

post ni sy cuma nak cerita psl mani bkn psl anak.. maybe sy terslh taip atau xsedar tertulis "kalau xde, camane nak ade anak??"

Maaf dipinta byk2... sila abaikan ayat tersebut.. :):)

tu la pasal.....

sorry tanya erkkk.....mesir nie guy atau gal?....:-?

mj12
14-12-2008, 11:53 PM
bukan cik pistia
nk explain kt ko xleh kat cni:))
lagipun ko murid tahun 1:eek:

adeh....cik rupernya....

murid darjah 1 ker elly...ades.....

kira geng dak sekolah laa erkk....:eek::eek::eek:

GT
14-12-2008, 11:53 PM
wadi tu ape..keputihan ker..:-?

Mak oi.... baca ler thread dari mula... main terjun saje ker?

awok!
14-12-2008, 11:53 PM
Habis kalau air mani dari seorang muslim? tak ker kesian budak tu?

kalaulah org tu tau yg itu bpk die..
adakah dorg patut kawen??
kalo laen2 agama cane??:-?:-?:-?

Pistia
14-12-2008, 11:53 PM
Isteri Virgin? Kahwin dengan "Wanita" ker? ~X(~X(~X(

ade tgk kat paper dulu...
huhu mane la den tau...#:-S

eLLYaNa
14-12-2008, 11:54 PM
tu la pasal.....

sorry tanya erkkk.....mesir nie guy atau gal?....:-?

mmg ayat die tu td menimbulkan kekonpiusan sehingga menyebabkan aku terpanggil utk memosting di sini
x sengaja la dok dlm thread ni:">

tunggu sekolah menengah ni nanti br ustazah ajar
ni br darjah 4 setengah, lom blaja lagik
hihihi

Pistia
14-12-2008, 11:54 PM
Mak oi.... baca ler thread dari mula... main terjun saje ker?

manyak sgt la...~X(

GT
14-12-2008, 11:54 PM
uik bau air mani seperti tepung diuli?
betul ke korg?

ntah... aku tak boleh nak bandingkan bau air mani dengan bau benda2 lain... bau dia memang unik...

awok!
14-12-2008, 11:56 PM
manyak sgt la...~X(
usaha tangge kejayaan..:D:D:D

GT
14-12-2008, 11:57 PM
kalaulah org tu tau yg itu bpk die..
adakah dorg patut kawen??
kalo laen2 agama cane??:-?:-?:-?

Kalo keputusan DNA mengesahkan... wajib kahwin.. dan memeluk agama Islam... Kalo kat Indon takpe.... Bukan Islam boleh kahwin dengan org Islam tanpa perlu memeluk Agama Islam

awok!
14-12-2008, 11:59 PM
Kalo keputusan DNA mengesahkan... wajib kahwin.. dan memeluk agama Islam... Kalo kat Indon takpe.... Bukan Islam boleh kahwin dengan org Islam tanpa perlu memeluk Agama Islam

kalo org tu tanak convert agame cane??

zolympus
14-12-2008, 11:59 PM
Guys. Some rules. Posting sini cuma berkisar pasal
1) Air mani
2) Air mazi
3) Air madi

Jangan cerita pasal benda lain. Kalau nak cerita benda lain, contohnya seks dalam Islam dsb, boleh cerita kat tempat. Kita mahu fokus tiga perkara ni sahaja. Pergi sekolah agama pun, kalau belajar tauhid, tauhid je. Tasauf, tarikh, munakahat, muamalat, slot waktu yang lain.

Harap maklum dan teruskan diskusi :)

Ghost Rider
15-12-2008, 12:00 AM
ntah... aku tak boleh nak bandingkan bau air mani dengan bau benda2 lain... bau dia memang unik...

Kalo bau unik, rs dia pun unik jgk ke???:eek::eek:

underscore
15-12-2008, 12:00 AM
Habis kalau air mani dari seorang muslim? tak ker kesian budak tu?

munkin pompuan tu sajer cari alasan,sebab dah mengandung. sebetulnya dia dah tidur dengan lelaki laen :))

bukan sebab mandi kat kolam ~X(

anuarinvestor
15-12-2008, 12:01 AM
Guys. Some rules. Posting sini cuma berkisar pasal
1) Air mani
2) Air mazi
3) Air madi

Jangan cerita pasal benda lain. Kalau nak cerita benda lain, contohnya seks dalam Islam dsb, boleh cerita kat tempat. Kita mahu fokus tiga perkara ni sahaja. Pergi sekolah agama pun, kalau belajar tauhid, tauhid je. Tasauf, tarikh, munakahat, muamalat, slot waktu yang lain.

Harap maklum dan teruskan diskusi :)

Tq atas peringatan......

p/s:-rotan aja yg melalut tu....

Ghost Rider
15-12-2008, 12:01 AM
Nie apa plak dh masuk bab DNA plak nie..~X(~X(

mj12
15-12-2008, 12:02 AM
mmg ayat die tu td menimbulkan kekonpiusan sehingga menyebabkan aku terpanggil utk memosting di sini
x sengaja la dok dlm thread ni:">

tunggu sekolah menengah ni nanti br ustazah ajar
ni br darjah 4 setengah, lom blaja lagik
hihihi

siba baek ko ada elly....

kalau dak tambah konfius seh....

kena beli laa baju sekolah Menengah laa balik...ades.....

GT
15-12-2008, 12:03 AM
kalo org tu tanak convert agame cane??

Cuba ko tanya Bro Zolympus tu.... tak reti aku nak jawab soalan ko tu.... ~X(~X(~X(

awok!
15-12-2008, 12:04 AM
Nie apa plak dh masuk bab DNA plak nie..~X(~X(

haha:)):)):))

eLLYaNa
15-12-2008, 12:04 AM
ntah... aku tak boleh nak bandingkan bau air mani dengan bau benda2 lain... bau dia memang unik...

bau tepung diuli pn aku da x ingat sbb aku x reti buat kuih:p
slalu beli je:))

tp bgus gak si ahib bukak thread ni
ekceli aku da penah blaja dulu
pasal mani,mazi ngan wadi ni
cuma aku terlupa pasal pompuan pn ade air mani
rasa lazat lepas klimaks ye:-?

awok!
15-12-2008, 12:04 AM
Cuba ko tanya Bro Zolympus tu.... tak reti aku nak jawab soalan ko tu.... ~X(~X(~X(

mcm mne eh bro zolympus??
pe nk wat??

GT
15-12-2008, 12:04 AM
Kalo bau unik, rs dia pun unik jgk ke???:eek::eek:

Ko dah kahwin? Kalo belom, melancap lah ko tu dulu, pastu rasa guna lidah ko... pastu bagi post kat sini.. Boleh? :mad::mad:

GamezStar
15-12-2008, 12:05 AM
ahib0205, awok!, aidiryatim, _____, eLLYaNa, zolympus, arrashidin, sconsult, fullfilth, ayasofya, daing

ramai tol org yg dtg membaca ... bagus2...
adakah dosa jika tertelan mazi atau mani ni ?

eLLYaNa
15-12-2008, 12:05 AM
Cuba ko tanya Bro Zolympus tu.... tak reti aku nak jawab soalan ko tu.... ~X(~X(~X(

die da sound la x bg cite pasal lain#:-S

Ghost Rider
15-12-2008, 12:06 AM
kalo org tu tanak convert agame cane??

Pulak dahh...~X(~X(

awok!
15-12-2008, 12:06 AM
Ko dah kahwin? Kalo belom, melancap lah ko tu dulu, pastu rasa guna lidah ko... pastu bagi post kat sini.. Boleh? :mad::mad:

marah bebenar nmpk...

underscore
15-12-2008, 12:07 AM
Guys. Some rules. Posting sini cuma berkisar pasal
1) Air mani
2) Air mazi
3) Air madi



ok faham, tapi kami cuba bincang kesan dari 3 air diatas :">

awok!
15-12-2008, 12:08 AM
die da sound la x bg cite pasal lain#:-S

ade xforum ttg ank yg xde bpk??
boleh pegi sane..

GT
15-12-2008, 12:09 AM
marah bebenar nmpk...

Tak boleh marah... nanti kena jual... :eek::eek::eek:

eLLYaNa
15-12-2008, 12:09 AM
siba baek ko ada elly....

kalau dak tambah konfius seh....

kena beli laa baju sekolah Menengah laa balik...ades.....

aku just betulkan pasal tade air mani xleh ngandung je td
air mani tu utk kelazatan
x klimaks pun leh ngandung gak

*aku ckp aku la yg lom masuk skola menengah, br skola rendah ni:p

zolympus
15-12-2008, 12:11 AM
mcm mne eh bro zolympus??
pe nk wat??
Buat thread baru.

Again, kenapa aku minta (atau perlu aku guna ayat "suruh" di sini?) ialah sebab - aku nak kalau orang datang sini, nak tahu kesimpulan dari segala jenis perbincangan, tanya ustaz/ustazah, beritahu pada adik beradik /suami/isteri/madu ialah, dia boleh dapat kesimpulan terus dengan baca FAKTA mengenai tiga perkara di atas.

underscore
15-12-2008, 12:12 AM
Pengertian Mani, Mazi Dan Wadi

Al-Mazi ialah air yang berwarna keputihan, jernih dan berlendir. Ia keluar disebabkan hasil permainan (alat sulit atau sentuhan lelaki dan wanita), ciuman, atau rangsangan seksual. Ia tidak memancut dan tidak menyebabkan keletihan. Kadangkala ia keluar tanpa disedari dan berlaku pada lelaki dan wanita.

Al-Mani ialah air pancutan yang keluar selepas mencapai tahap klimaks. Ia berlaku sama ada pada lelaki mahupun wanita.

Al-Wadi ialah air berwarna pekat, kekeruhan, tidak berbau dan keluar sejurus selepas kencing. Jika sentiasa keluar, kebiasaan ia berlaku ketika membawa (mengangkat) sesuatu yang berat.

eLLYaNa
15-12-2008, 12:12 AM
ok faham, tapi kami cuba bincang kesan dari 3 air diatas :">

pandai menjawab pakcik ni:-?:p

mj12
15-12-2008, 12:14 AM
Ko dah kahwin? Kalo belom, melancap lah ko tu dulu, pastu rasa guna lidah ko... pastu bagi post kat sini.. Boleh? :mad::mad:

adeh...

ayat sound x hengat....:)):)):))

underscore
15-12-2008, 12:14 AM
Cara Menyucikan Air Mazi

Sahi bin Hunaif r.a berkata:

Aku selalu menghadapi masalah terlalu banyak keluar mazi. Aku dapat rasakan bahawa akulah orang yang paling banyak mandi junub. Lalu, aku ceritakan kepada Rasulullah s.a.w. Baginda bersabda: Sebenarnya, memadai hanya engkau berwudhu’. Aku bertanya: Ya Rasulullah, bagaimana pula jika terkena pakaianku? Jawab baginda: Memadai engkau mengambil seceduk air lalu renjiskan pada pakaianmu di mana saja kamu lihat ada kesan mazi. (Hadis riwayat Abu Daud, Ibn Majah dan al-Tirmizi. Al-Tirmizi mengklasifikasikan hadis ini sebagai hadis hasan sahih)

Au bin Abu Talib r.a berkata:

Aku adalah seorang lelaki yang paling banyak keluar mazi. Tetapi, aku malu untuk bertanya kepada Rasulullah s.a.w. Lalu, aku minta al-Miqdad bin al-Aswad agar menanyakannya kepada Rasulullah s.a.w. Baginda bersabda: Berwudhu’lah (setiap kali ingin mendirikan solat).” (Hadis riwayat Abu Daud dan Ibn Majah)

Dalam riwayat Muslim menyebut:

Dia hendaklah membasuh kemaluannya dan berwudhu’.

Dalam riwayat Ahmad dan Abu Daud dinyatakan:

Dia hendaklah membasuh kemaluan, kedua-dua biji zakar dan berwudhu’.

underscore
15-12-2008, 12:15 AM
Cara Menyucikan Air Mani

Aisyah r.a berkata:

Aku mengikis kesan air mani pada pakaian Nabi s.a.w yang telah kering. Kemudian, baginda memakainya untuk solat.” (Hadis riwayat Ahmad, Muslim, Abu Daud, al-Tirmizi, al-Nasaai dan Ibn Majah)

Dalam riwayat lain:

Aku rnembasuh kesan air mani pada pakaian Nabi s.a.w. Kemudian, baginda memakainya untuk solat. Sedangkan, masih basah kesan tompokan air basuhan itu pada bajunya.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Ulama berbeza pendapat sama ada air mani perlu dibasuh atau sekadar mengikisnya. Yang terbaik, perlu dibasuh jika ia masih basah. Jika sudah kering, cukup hanya dengan mengikisnya kerana tsabit perbuatan Aisyah r.a (isteri Nabi s.a.w). Jika seseorang terlupa membasuhnya ketika masih basah, solatnya tetap sah.

Aisyah r.a berkata:

Aku mengikis kesan air mani Nabi s.a.w yang telah kering dan membasuhnya jika masih basah.” (Hadis riwayat al-Daruqutni)

Ghost Rider
15-12-2008, 12:16 AM
Ko dah kahwin? Kalo belom, melancap lah ko tu dulu, pastu rasa guna lidah ko... pastu bagi post kat sini.. Boleh? :mad::mad:

Ok.ok.ok..jgn mara..:">

underscore
15-12-2008, 12:16 AM
Wanita juga Bermimpi dan Keluar Air Mani

Menurut Ummu Salamah r.a, Ummu Sulaim r.a pernah hertanya:

Wahai Rasulullah, sesungguhrya AllaH tidak pernah malu kepada orang yang bertanya sesuatu kebenaran. Oleh itu, aku ingin bertanya:

Adakah seorang wanita perlu mandi junub apabila dia bermimpi basah? Jawab baginda: Ya, jika dia ternampak kesan air mani. Ummu Sulaim bertanya lagi: Adakah wanita juga bermimpi? Jawab baginda: Mengapa tidak. Kalau tidak, mana mungkin seorang anak boleh menyerupainya (rupa paras ibunya). (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

underscore
15-12-2008, 12:17 AM
Cara Menyucikan Air Wadi dan Darah Istihadah

Seseorang yang menghadapi masalah lelehan al-Wadi atau air kencing yang keluar kerana tidak lawas (penyakit dedas) hanya perlu menyucikannya seperti cara wanita yang mengalami penyakit istihadah (darah penyakit).

Apabila ingin mendirikan solat, dia perlu membersihkan kemaluan, memakai sesuatu yang boleh menghalang air kencingnya daripada menitik serta berwuduk setiap kali ingin solat.

Perlu diingatkan, antara azab yang bakal menimpa di alam barzakh ialah seseorang yang memandang ringan masalah ini. Setiap air kencing, kita perlu pastikan agar al-Wadi tidak melelah dan terkena pada pakaian.

Aisyah r.a berkata:

Fatimah binti Hubaisy telah mengalami istihadah (darah mengalir melebihi tempoh haid). Lalu, aku bertanya Nabi s.a.w mengenainya.

Baginda bersabda: Sebenarrya, lelehan itu adalah darah penyakit bukannya darah haid. Oleh itu, tinggalkan solat apabila kamu didatangi haid. Apabila tempoh haid telah tamat, mandilah dan solatlah seperti biasa. (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

[Di-ambil daripada Wudhu' & Solat Menurut Mazhab Syafi'e, oleh Abu Ruwais al-Syubrawi]

masreemie
15-12-2008, 12:21 AM
wadi tu ape..keputihan ker..:-?
kelakar la pistia nih... FYI, wadi ni kuar bila seseorang tu teramat letih coz bekerja kuat or wat kerja2 yang berat... gitula asalusulnya... :D:D:D

ahib0205
15-12-2008, 12:30 AM
Tak semestinya kami yang dah kahwin nie serba tahu... sampai mati pun ilmu takkan habis untuk dipelajari... :D:D:D

Setujuuuuuuuuuuuuuu..... :)

:)cgrock


Alhamdulillah punya panjang lebar perbincangan kat sini tentang air mani dan air mazi... :)

ada persoalan timbul... khusus kepada yang sudah berkahwin.

Selepas berjimak, dan tunggu lama sikit sehingga air mani tu kering, kemudian pergi mandi hadas....

selepas mandi tu perasan ada air keluar lagi. air apa? kena mandi?

harap sapa tau boleh share sini :)



Saya harap perbincangan tentang ni tak habis kat sini je. Sama-sama kita terus belajar dan belajar.... :)

:)cgrock

masreemie
15-12-2008, 12:32 AM
Setujuuuuuuuuuuuuuu..... :)

:)cgrock


Alhamdulillah punya panjang lebar perbincangan kat sini tentang air mani dan air mazi... :)

ada persoalan timbul... khusus kepada yang sudah berkahwin.

Selepas berjimak, dan tunggu lama sikit sehingga air mani tu kering, kemudian pergi mandi hadas....

selepas mandi tu perasan ada air keluar lagi. air apa? kena mandi?

harap sapa tau boleh share sini :)



Saya harap perbincangan tentang ni tak habis kat sini je. Sama-sama kita terus belajar dan belajar.... :)

:)cgrock

hmmm masz pun nak tau gak jawapan tuh... :D:D:D

ahib0205
15-12-2008, 12:33 AM
:):)
Mungkin ade slh fhm disini, apa yg saya cerita td cuma pasal mani perempuan.. saya bkn cerita psl ovum dan sebagainya..
Untuk maklumat lebih lanjut sila rujuk ustaz..

ps: saya cuma cerita psl topik mani, mazi dan wadi sahaja. mungkin kekeliruan berlaku apabile termasuk bab ngandung.. maaf byk2..

its ok, its alright.. :)

jazakallah share macam-macam :)

ApoKalypse
15-12-2008, 12:36 AM
ada ke org laki yg kuar air mazi? rasanya xde kan?

GT
15-12-2008, 12:39 AM
ada ke org laki yg kuar air mazi? rasanya xde kan?

Ada... bagi yang suka tengok BF tu... yang keluar air jernih tu adalah air Mazi...

underscore
15-12-2008, 12:40 AM
tambah sikit....

Azal atau Mani Di Luar Rahim


Soalan : Saya dan suami saya merancang keluarga dengan kaedah mengeluarkan air mani di luar rahim. Apakah ini tidak dianggap menolak kurniaan Allah, atau membunuh benih yang boleh menjadi anak?.


Jawapan: Perbuatan mengeluarkan air mani diluar rahim ketika melakukan persetubuhan dinamakan ‘azal. Ia biasanya dilakukan untuk mengelakkan dari mengandung. Hal ini berlaku sejak zaman Nabi s.a.w.

Ini seperti kata seorang sahabah yang terkenal Jabir bin ‘Abd Allah: “Kami melakukan ‘azal pada zaman Nabi s.a.w. dan Al-Quran sedang turun” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Maksud Jabir ialah mereka melakukan perkara tersebut pada zaman Nabi s.a.w dan penurunan al-Quran tetapi tidak mereka dilarang. Maka dengan ini mengeluarkan air mani diluar rahim adalah diharuskan.

Namun oleh kerana wujudnya hadith Muslim yang menamakan ‘azal sebagai al-wa`d al-khafi iaitu membunuh anak secara senyap, maka kebanyakan ulama memakruhkan perbuatan ini.

Di samping itu, hadith yang lain riwayat Muslim juga menyatakan bahawa seseorang yang cuba melakukan ‘azal jika Allah kehendaki tetap akan mendapat anak. Ini mungkin kerana dia tidak dapat mengawal pancutan air mani sebelum dia mencabutnya.

Perlu diingatkan, oleh kerana perbuatan ini boleh menyebabkan isteri hilang kelazatan persetubuhan, atau tidak sampai kemuncak kelazatannya, maka suami yang ingin melakukannya hendaklah mendapat keizinan isteri. Ini kerana persetubuhan adalah hak bersama suami dan isteri.

Inilah pendapat yang paling kuat kebanyakan ulama. Sehingga al-Imam Ibn ‘Abd al-Barr (wafat 463H) berkata: “Tiada khilaf di kalangan ulama bahawa tidak boleh dilakukan ‘azal dengan isteri yang merdeka melainkan setelah mendapat keizinannya. Ini kerana persetubuhan adalah daripada haknya” (rujukan: Ibn Hajar al-‘Asqalani, Fath al-Bari, 10/385, cetakan: Dar al-Fikr, Beirut ).

GT
15-12-2008, 12:43 AM
Selepas berjimak, dan tunggu lama sikit sehingga air mani tu kering, kemudian pergi mandi hadas....

selepas mandi tu perasan ada air keluar lagi. air apa? kena mandi?

harap sapa tau boleh share sini..

Jawapan aku lah...

Selepas bersetubuh, kebiasaannya akan rehat dulu beberapa ketika... kemudian baru bersihkan kemaluan untuk mengesat saki baki air mani tersebut.. Kalau mandi junub selepas tu, kebiasaannya air mani tidak akan keluar lagi.. kalau keluar jugak, kena mandi sekali lagi lah... tentang air lain yang keluar selain dari air mani tu tak pasti jugak... mungkin air wadi akibat keletihan kot.. mungkin...

ApoKalypse
15-12-2008, 12:48 AM
Ada... bagi yang suka tengok BF tu... yang keluar air jernih tu adalah air Mazi...

BF tu apa ek? :-? blue film ek? nk dijadikan citer, roommate membe aku ada bangkitkan persoalan pasal lelaki kluar mazi ni... dia ckp lelaki x kluar mazi sbb dia tgk BF x kluar pon...

ahib0205
15-12-2008, 12:51 AM
Selepas berjimak, dan tunggu lama sikit sehingga air mani tu kering, kemudian pergi mandi hadas....

selepas mandi tu perasan ada air keluar lagi. air apa? kena mandi?

harap sapa tau boleh share sini..

Jawapan aku lah...

Selepas bersetubuh, kebiasaannya akan rehat dulu beberapa ketika... kemudian baru bersihkan kemaluan untuk mengesat saki baki air mani tersebut.. Kalau mandi junub selepas tu, kebiasaannya air mani tidak akan keluar lagi.. kalau keluar jugak, kena mandi sekali lagi lah... tentang air lain yang keluar selain dari air mani tu tak pasti jugak... mungkin air wadi akibat keletihan kot.. mungkin...


jazakallah atas jawapan tu :)

betul tu bang. biasanya akan rehat dulu. contoh dalam setengah jam ke biar kering...

cuma ada yang tak boleh nak pastikan lepas depa mandi, tapi still ada air terkeluar. munking air mani berlebihan yang tak lepas sepenuhnya tika berjimak tadi... atau sebagainya..

macam abg kata munking air wadi pun bermain jugak dalam fikiran masing-masing.. tapi apa-apa pun kita kena rujuk balik :)

nanti saya tau, saya share sini :) sama-sama la kita ye

wallahu a'lam...

jejantas
15-12-2008, 12:53 AM
air ni kuar kt anu gak ke??nanti bile aku letih aku check ada kuar x air wadi ni...

Memang ler kuar kot anu bro... kalo kot hidung di panggil HINGGUS lak :D

GT
15-12-2008, 12:56 AM
BF tu apa ek? :-? blue film ek? nk dijadikan citer, roommate membe aku ada bangkitkan persoalan pasal lelaki kluar mazi ni... dia ckp lelaki x kluar mazi sbb dia tgk BF x kluar pon...

Dia tengok yang jepun kot.... tu yang tak best...:eek::eek::eek:

GT
15-12-2008, 12:58 AM
Memang ler kuar kot anu bro... kalo kot hidung di panggil HINGGUS lak :D

You're right..... :)paid

ApoKalypse
15-12-2008, 01:09 AM
Dia tengok yang jepun kot.... tu yang tak best...:eek::eek::eek:

aku pon x tau la... ke dia tgk nepal punya kot :eek:

kancil biru
15-12-2008, 02:18 AM
aku pon x tau la... ke dia tgk nepal punya kot :eek:

ooo nepal pun sudah ada ka??

GamezStar
15-12-2008, 02:19 AM
air madi tu air mandian ke?

GT
15-12-2008, 02:20 AM
air madi tu air mandian ke?

~x(~x(~x(~x(~x(

mesir
15-12-2008, 07:13 AM
aku just betulkan pasal tade air mani xleh ngandung je td
air mani tu utk kelazatan
x klimaks pun leh ngandung gak

*aku ckp aku la yg lom masuk skola menengah, br skola rendah ni:p

salam.
maaf smlm sy keluar mcm tu jek, sbb kecewa ngan sikap slh sorg dari kita..
Mmg sy xnafikan sedikit kekeliruan berlaku atas slp taip sy, tapi point yg sebenar yg sy mahu ckp adalah mengenai mani semata,
then mse tu lah cik/puan/datin/tengku eLLYaNa mula bercerita pasal bab2 ngandung.
Memang nampak berlawanan sbb sy cerita psl mani, eLLYaNa citer psl ngandung.. 2 perkara berlainan walaupun berkaitan.

Sy mula pertahankan yg wanita punya mani selepas eLLYaNa sebagai seorang perempuan tidak mengaku perempuan ada mani.

tu lah point utama thread ni, cerita bab mani. Dan eLLYaNa cuba membuat sy slh dgn semua post2 dia. terima kasih byk2 eLLYaNa.

Mungkin eLLYaNa lebih ustaz dari sy, atau mungkin lg hebat lg..
(sy hanya insan lemah, segala ilmu itu dtg dari Allah dan segala kekurangan itu dtg dari kelemahan sy sendiri)

eLLYaNa slhkan sy bila sy ckp air mani perempuan tidak memancut seperti lelaki.
eLLYaNa slhkan sy bila sy ckp air mani perempuan kekadang blh meleleh keluar dari faraj.
eLLYaNa slhkan sy bila sy ckp air mani perempuan itu beza warnanya sedikit dari air mani lelaki.
eLLYaNa slhkan sy bila sy gunakan gantidiri kantung utk rahim..

Jika anda hebat sbb post anda 12k++, anda kerugian..
Jika anda hebat sbb ilmu didada, syukran pd NYA..
Jika anda hebat sbb anda tahu, anda bertuah..
Jika anda hebat sbb nak jdik hebat, anda malang...
Sy? sy cuma insan lemah...

Terima kasih eLLYaNa...

ps; sy cuma ingin bercakap benar, berkongsi ilimu, menjadi kewajipan bagi yg tahu menceritakan kpd yg xtahu..

teratai madu
15-12-2008, 09:23 AM
ramai tol org yg dtg membaca ... bagus2...
adakah dosa jika tertelan mazi atau mani ni ?


k..jom kita balik pada kaedah...

mazi: najis

mani: xnajis(suci)

so...apa yg teratai dapat... bila benda najis,,bukan setakat

menelan, merasanya dgn lidah pon tak boleh...bayangkan je macam

air kencing, tahi kita la..kan najis..boleh ke telan?dah kena kat

badan pon kena basuh...so konsepnya sama...

berbeza dgn mani k...

AlchemisT
15-12-2008, 09:35 AM
air mani???air mazi?? sama je cuma beza huruf n dgn z... hehehhe

apit0
15-12-2008, 09:42 AM
aku ada soalan skit nih...
selepas nabi s.a.w bersama dgn salah sorang isterinya (aku lupa isteri yg mana) air mani nabi t'kena kainnya...selepas mandi dia pakai kain tuh pi semayang subuh...

soalannya bukan ka air mazi keluar skali sblm+b'sama air mani?...
tapi yg aku belajar air mazi najis...so ada sapa leh jawab?...

kuhik
15-12-2008, 09:52 AM
aku ada soalan skit nih...
selepas nabi s.a.w bersama dgn salah sorang isterinya (aku lupa isteri yg mana) air mani nabi t'kena kainnya...selepas mandi dia pakai kain tuh pi semayang subuh...

soalannya bukan ka air mazi keluar skali sblm+b'sama air mani?...
tapi yg aku belajar air mazi najis...so ada sapa leh jawab?...

sebab air mani bukan najis. tetapi semasa pancutan klimaks, hanya mani sahaja yang dikeluarkan..air mani dan air mazi tidak keluar serentak...

so, jika semasa pancutan mani itu terkena pakaian, maka pakaian itu boleh lagi digunapakai untuk solat.

oh yer, air mazi tidak terpancut, ia hanya sekadar meleleh di kepala zakar sahaja...so chance untuk terkena pakaian adalah amat tipis. Rasulullah seorang yang cermat, pasti baginda sedar tentang perkara ini..

dan yang lain tu, hanya Allah lebih mengetahui..

eLLYaNa
15-12-2008, 11:01 AM
salam.
maaf smlm sy keluar mcm tu jek, sbb kecewa ngan sikap slh sorg dari kita..
Mmg sy xnafikan sedikit kekeliruan berlaku atas slp taip sy, tapi point yg sebenar yg sy mahu ckp adalah mengenai mani semata,
then mse tu lah cik/puan/datin/tengku eLLYaNa mula bercerita pasal bab2 ngandung.
Memang nampak berlawanan sbb sy cerita psl mani, eLLYaNa citer psl ngandung.. 2 perkara berlainan walaupun berkaitan.

Sy mula pertahankan yg wanita punya mani selepas eLLYaNa sebagai seorang perempuan tidak mengaku perempuan ada mani.

tu lah point utama thread ni, cerita bab mani. Dan eLLYaNa cuba membuat sy slh dgn semua post2 dia. terima kasih byk2 eLLYaNa.

Mungkin eLLYaNa lebih ustaz dari sy, atau mungkin lg hebat lg..
(sy hanya insan lemah, segala ilmu itu dtg dari Allah dan segala kekurangan itu dtg dari kelemahan sy sendiri)

eLLYaNa slhkan sy bila sy ckp air mani perempuan tidak memancut seperti lelaki.
eLLYaNa slhkan sy bila sy ckp air mani perempuan kekadang blh meleleh keluar dari faraj.
eLLYaNa slhkan sy bila sy ckp air mani perempuan itu beza warnanya sedikit dari air mani lelaki.
eLLYaNa slhkan sy bila sy gunakan gantidiri kantung utk rahim..

Jika anda hebat sbb post anda 12k++, anda kerugian..
Jika anda hebat sbb ilmu didada, syukran pd NYA..
Jika anda hebat sbb anda tahu, anda bertuah..
Jika anda hebat sbb nak jdik hebat, anda malang...
Sy? sy cuma insan lemah...

Terima kasih eLLYaNa...

ps; sy cuma ingin bercakap benar, berkongsi ilimu, menjadi kewajipan bagi yg tahu menceritakan kpd yg xtahu..

banyaknyer die taip nama aku
sampai 11 kali die sebut
nampak sgt x suke

aku cuma tlg jawabkan kekonpiusan mj pasal pompuan x kuar mani xleh ngandung
(ko yg mula dulu)
masih berkisar pasal mani
lepas tu tade la meleret2 masuk bab lain pun
ade aku ckp ko SALAH? tade kan?
ade aku cakap aku HEBAT? tade kan?
aku masuk cni pun sbb nak blaja
kalo x tade la aku baca dr awal
lepas baca posting hafis_81 selepas posting aku br le aku paham
wanita pun ade mani
cumanya pd awalnye aku konpius pompuan ade mani sbb x pernah lg mengalami

tade sape yg hebat sbb nk jadik hebat kat cni mcm yg ko kata tu
ko nak perli aku ke? xterasa langsung
aku mmg bermulut jahat
posting aku yg 12k+ mcm ko ckp tu, sbb posting2 aku yg jahat la
kalau ko terasa sgt2, aku MINTA MAAF
kepada yg lain, kalau terasa dgn posting aku yg jahat, MAAF juga kupinta

adar
15-12-2008, 11:48 AM
sebab air mani bukan najis. tetapi semasa pancutan klimaks, hanya mani sahaja yang dikeluarkan..air mani dan air mazi tidak keluar serentak...

so, jika semasa pancutan mani itu terkena pakaian, maka pakaian itu boleh lagi digunapakai untuk solat.

oh yer, air mazi tidak terpancut, ia hanya sekadar meleleh di kepala zakar sahaja...so chance untuk terkena pakaian adalah amat tipis. Rasulullah seorang yang cermat, pasti baginda sedar tentang perkara ini..

dan yang lain tu, hanya Allah lebih mengetahui..

jwpn yg bernas dr kuhik. betul tu. air mani memancut dan air mazi meleleh je. kalo memancut gak tu cuma air mani atau air kencing.

tau gam yg jernih warnanya? air mazi warna mcm tu la. air mani pula warna macam kahak pun ada kadang2.kahak puteh susu. tp kadang2 penah juga warna puteh kekuningan.

air mazi keluar masa bermulanya nafsu dan masa tgh buat. bila dah smpi klimaks, yg keluar adalah air mani.

pasal air mani perempuan, rasanya takkan meleleh keluar. dr apa yg aku tahu, mmg amat jarang utk air mani perempuan meleleh keluar. biasanya yg keluar gak tu air mani laki yg meleleh keluar blk dr faraj wanita.

air mazi perempuan mmg ada. sifat sama mcm lelaki punya dan bertindak sbg pelincir. sbb tu kena foreplay dulu.agar tidak meyeksa wanita.

apa2 pun aku rasa tak perlu la bincang air mazi gn air mani wanita. depa dah ada section mereka. biar mereka bincang mereka punya. kita bincang kita punya sudah la.

untung wanita, apa yg laki bincang pasal diri mereka, wanita boleh baca tp apa yg wanita bincang dlm section mereka(private), hanya wanita je tahu. ~X(

puyong
15-12-2008, 11:59 AM
nak tanye sikit leh tak..sbb aku ni lom kawin..air mazi ni leh tak buat pompuan mengandung..?? tp kalau ekot logik mmg tak leh kan?? sbb air mani je yang ada sperma kan??

off topik sikit takpa kan, lagipun ni kan ilmu gak...

vedder9
15-12-2008, 12:16 PM
ko rasa la pakai lidah...:eek:

Rasa masin2 :D

vedder9
15-12-2008, 12:18 PM
nak tanye sikit leh tak..sbb aku ni lom kawin..air mazi ni leh tak buat pompuan mengandung..?? tp kalau ekot logik mmg tak leh kan?? sbb air mani je yang ada sperma kan??

off topik sikit takpa kan, lagipun ni kan ilmu gak...

Kadang2 sebab terlalu stim masa foreplay..ada gak sekor dua sperma yang terlepas keluar tanpa kita sedari..sebab tu kadang2 ada kes pompuan ngandung without intercourse but gesel2 kat luar.. beware laaa korang yang selalu wat gini sebelum kawen :D

pijoe
15-12-2008, 12:22 PM
mah aih topic...beratnya..... tak terangkat aku dalam thread nih... terlampau berat.