PDA

View Full Version : Penanaman Pisang dan Pasaran


OneEarth_Agroworld
15-11-2008, 10:23 PM
Saya cari cari gak topik pasal penanaman pisang, rasa mcm takde.
Nak minta member2 forum yg dah ceburi bidang ni untuk bagi keterangan sikit tentang potensi komoditi ni.
Dengar kata pasaran eksport besar. Ada tak sesapa yg boleh share pengalaman? Terima Kasih

aidiryatim
15-11-2008, 10:56 PM
Saya cari cari gak topik pasal penanaman pisang, rasa mcm takde.
Nak minta member2 forum yg dah ceburi bidang ni untuk bagi keterangan sikit tentang potensi komoditi ni.
Dengar kata pasaran eksport besar. Ada tak sesapa yg boleh share pengalaman? Terima Kasih

bagus awk buka thread nih.. ade juga perbincangan ilmiah nnt..:)cgrock.. sambil ,sy pn leh kutip ilmu yg ade nnt :)

remy
15-11-2008, 11:15 PM
bagus2..thread yang membina..kalo saya ada info saya akan share skali..

hantamsajala
15-11-2008, 11:18 PM
Pisang ambil masa 9 bulan untuk matang dan membuahkan hasil...
1 tahun baru berbuah,,,
Cara pemasaran internet juga berkesan, sebab pengimport boleh order direct dengan penjual/peladang...
Banyak portal-portal yang boleh digunakan untuk tujuan pemasaran...

Ramai yang berjaya buat pisang... 1 ekar anggaran boleh dapat seribu ringgit bersih,,,

mydreamerz
16-11-2008, 01:01 AM
kat area pontian dan benut mmg dah ramai yg jutawan esp chinese
diorang eksport pisang ke singapore hari2 without fail..

OneEarth_Agroworld
16-11-2008, 04:23 PM
Pisang ambil masa 9 bulan untuk matang dan membuahkan hasil...
1 tahun baru berbuah,,,
Cara pemasaran internet juga berkesan, sebab pengimport boleh order direct dengan penjual/peladang...
Banyak portal-portal yang boleh digunakan untuk tujuan pemasaran...

Ramai yang berjaya buat pisang... 1 ekar anggaran boleh dapat seribu ringgit bersih,,,

Ada tak sumber untuk kita check harga pasaran dunia?
Mcmana pengiraan untung bersih tu?

OneEarth_Agroworld
16-11-2008, 04:24 PM
kat area pontian dan benut mmg dah ramai yg jutawan esp chinese
diorang eksport pisang ke singapore hari2 without fail..

Dengar kata area Johor byk kena penyakit, so skrg bekalan kurang

iwak
16-11-2008, 04:32 PM
aku dlu tanam pisang tanduk
tapi abis kene kerjakan dgn monyet ngan celeng:((:((

ahib0205
16-11-2008, 08:12 PM
hm.. pisang apa yang selalu orang duk tanam untuk tujuan bisnes tu ek?

anoone
16-11-2008, 08:15 PM
org selangor maybe ader info kot..sana projek kerepek skala besar

OneEarth_Agroworld
16-11-2008, 08:28 PM
hm.. pisang apa yang selalu orang duk tanam untuk tujuan bisnes tu ek?

Skrg yang famous pisang Cavendish kan?

OneEarth_Agroworld
16-11-2008, 08:30 PM
org selangor maybe ader info kot..sana projek kerepek skala besar

Tu lah..harap ada yang sudi tampilkan diri untuk share pengalaman..:)

ajax932
16-11-2008, 08:30 PM
ni sembang big scale je ke

OneEarth_Agroworld
16-11-2008, 08:42 PM
ni sembang big scale je ke

Small scale pun leh...
takde small scale, mana nak dtg big scale nya.
Yg kecik2 tu, kalau kumpul jadi besar gak.

Pulpa
17-11-2008, 08:38 AM
aku ada teknologi untuk guna batang pisang heheh

aes
17-11-2008, 09:53 AM
sapa yg tanam pisang tanduk lepas tu wat kerepek lagi masyuk. Musim raya aritu ada usahawan pisang ngan kerepek yg untung bersih dia RM80k. Best nyer. Bulan 1 ni nak jmp dia, klu dia nak amik pisang tanduk aku rasa2nya sikit sgt. Aku nak supply kerepek pisang tanduk kat dia. Lagi untung.

beautifulmind
17-11-2008, 09:58 AM
negara mana pengimport terbesar pisang?

pasaran tempatan masik x cukup jugak kan?

building
17-11-2008, 10:16 AM
Saya cari cari gak topik pasal penanaman pisang, rasa mcm takde.
Nak minta member2 forum yg dah ceburi bidang ni untuk bagi keterangan sikit tentang potensi komoditi ni.
Dengar kata pasaran eksport besar. Ada tak sesapa yg boleh share pengalaman? Terima Kasih

aku penah g talk pasal francais bisness pisang. Tp tu citer 2 taun lepas aku kena godek2 dulu leaflet dia (tu pun kalau masih ada). Aku rasa kalo hang lebey detail try gi tanya kat pertubuhan usahawan bumiputra. Dia pakai sellback program. Dia bagi anak pokok, hang just tanam then dapat hasil diaorg angkut tp price diaorg angkut aku rasa cam murah je tp berbaloi kot cuz hang just sediakan tanah. Diaorg akan wat R&D kat tanah tu dulu before proceed. Modal diperlukan .... hmm lupa arr plak.

Tp yg besh je program fraincais tu, lepas berbuah pokok tu hang dapat. Hang bley recycle balik jadi makanan lembu/kerbau atau jual pada kompeni jepun. Kalo x silap aku org jepun dah de teknologi wat kertas dari pokok pisang tp 2 taun yg lepas tu maybe pringkat R&D kot.

Semoga hang berjaya

aes
17-11-2008, 10:57 AM
aku penah g talk pasal francais bisness pisang. Tp tu citer 2 taun lepas aku kena godek2 dulu leaflet dia (tu pun kalau masih ada). Aku rasa kalo hang lebey detail try gi tanya kat pertubuhan usahawan bumiputra. Dia pakai sellback program. Dia bagi anak pokok, hang just tanam then dapat hasil diaorg angkut tp price diaorg angkut aku rasa cam murah je tp berbaloi kot cuz hang just sediakan tanah. Diaorg akan wat R&D kat tanah tu dulu before proceed. Modal diperlukan .... hmm lupa arr plak.

Tp yg besh je program fraincais tu, lepas berbuah pokok tu hang dapat. Hang bley recycle balik jadi makanan lembu/kerbau atau jual pada kompeni jepun. Kalo x silap aku org jepun dah de teknologi wat kertas dari pokok pisang tp 2 taun yg lepas tu maybe pringkat R&D kot.

Semoga hang berjaya

Pertubuhan Usahawan Bumiputera......sapa2 ada info pasal pertubuhan ni blh ler share psl benda ni.

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 03:42 PM
aku ada teknologi untuk guna batang pisang heheh

Menarik tu...wat apa tu?:-?

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 03:45 PM
sapa yg tanam pisang tanduk lepas tu wat kerepek lagi masyuk. Musim raya aritu ada usahawan pisang ngan kerepek yg untung bersih dia RM80k. Best nyer. Bulan 1 ni nak jmp dia, klu dia nak amik pisang tanduk aku rasa2nya sikit sgt. Aku nak supply kerepek pisang tanduk kat dia. Lagi untung.

Aes, byk ke wat kerepek?
Ada anak pisang tanduk supply aku sikit.

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 03:51 PM
aku penah g talk pasal francais bisness pisang. Tp tu citer 2 taun lepas aku kena godek2 dulu leaflet dia (tu pun kalau masih ada). Aku rasa kalo hang lebey detail try gi tanya kat pertubuhan usahawan bumiputra. Dia pakai sellback program. Dia bagi anak pokok, hang just tanam then dapat hasil diaorg angkut tp price diaorg angkut aku rasa cam murah je tp berbaloi kot cuz hang just sediakan tanah. Diaorg akan wat R&D kat tanah tu dulu before proceed. Modal diperlukan .... hmm lupa arr plak.

Tp yg besh je program fraincais tu, lepas berbuah pokok tu hang dapat. Hang bley recycle balik jadi makanan lembu/kerbau atau jual pada kompeni jepun. Kalo x silap aku org jepun dah de teknologi wat kertas dari pokok pisang tp 2 taun yg lepas tu maybe pringkat R&D kot.

Semoga hang berjaya

Best tu bro..kalu jumpa share2 dgn kitorang

Pulpa
17-11-2008, 04:12 PM
guna fiber batang pisang utk buat produk plastik bro

OneEarth_Agroworld
17-11-2008, 05:18 PM
guna fiber batang pisang utk buat produk plastik bro

Dah ada kilang yang guna teknologi ni ke?

aes
19-11-2008, 12:18 PM
Aes, byk ke wat kerepek?
Ada anak pisang tanduk supply aku sikit.

belum wat lagi tp tengok le klu pisang sempat berbuah utk stok ari raya nanti.
Alamak....yg bab ni yg aku takut sikit. Ada petua sblm berbuah x leh nak amik anak dia dulu. Tp klu nk 2-3 batang tu insyaallah le.

Berita terkini psl kebun pisang aku tu.....risda pulak nak JV ngan tuan2 punya tanah tanam getah. Ni yg poning ni. Pisang dah tanam, rsnye klu kena buang pokok pisang tu adalah rezki ko nanti. Tp takde le buang sume. Kena buang beberapa line utk masuk getah plk.

OneEarth_Agroworld
19-11-2008, 02:47 PM
belum wat lagi tp tengok le klu pisang sempat berbuah utk stok ari raya nanti.
Alamak....yg bab ni yg aku takut sikit. Ada petua sblm berbuah x leh nak amik anak dia dulu. Tp klu nk 2-3 batang tu insyaallah le.

Berita terkini psl kebun pisang aku tu.....risda pulak nak JV ngan tuan2 punya tanah tanam getah. Ni yg poning ni. Pisang dah tanam, rsnye klu kena buang pokok pisang tu adalah rezki ko nanti. Tp takde le buang sume. Kena buang beberapa line utk masuk getah plk.

Ko sewa tanah org ke?
Pisang tanduk ni
bukan tak leh ambik sblm berbuah, ada sorang forumer bg tau pisang tanduk senang kena penyakit, bila ko ambik anak, akar dia cedera dan senang kena kulat...

aes
19-11-2008, 03:15 PM
Ko sewa tanah org ke?
Pisang tanduk ni
bukan tak leh ambik sblm berbuah, ada sorang forumer bg tau pisang tanduk senang kena penyakit, bila ko ambik anak, akar dia cedera dan senang kena kulat...

bukan sewa.....ayah aku yg punya. Sapa yg punya......ayah aku yg punya. Ha.....Ha....Ha (wat suara JUN dlm cite AHMAD ALBAB)

OneEarth_Agroworld
19-11-2008, 06:27 PM
bukan sewa.....ayah aku yg punya. Sapa yg punya......ayah aku yg punya. Ha.....Ha....Ha (wat suara JUN dlm cite AHMAD ALBAB)

Ha...Ha...Ha...:))

OneEarth_Agroworld
27-11-2008, 07:33 PM
Lama takde geng2 yang respon kat thread ni...takde perkembangan terbaru dunia pisang ke?????:-?

skem
11-09-2012, 01:39 PM
aku berminat. tapi nk tanyer lah, ada orang bg tau aku, tanya kat 1 agensi kerajaan nih.

janji kita ada tmpt, diorang akan support sumer nyer dari menanam hingga tebang tanam balik.

aku x ingat agensi aper dan betul ker apa yg orang nih cakap kt aku?

pokyo
11-09-2012, 03:12 PM
teman suka pisang montel, ladang kat johor maha besar...(20thn lepas)