PDA

View Full Version : CUEPECS Dana Restu (Great Eastern)


adela1183
12-11-2008, 03:40 PM
Sape tau, pasal skim ni..utk kakitangan kerejaan besanye..
aku dah masuk, skang nak withdraw duit..Bukan takaful ni..

Ni detail nye..

Mati biasa - RM30,000
36 CI - RM30,000
Kemalangan - RM30,000
Elaun hospital - RM30

p/s:Bukan pomot aaa..aku pun nak quit ni..

brodean
12-11-2008, 03:43 PM
Sape tau, pasal skim ni..utk kakitangan kerejaan besanye..
aku dah masuk, skang nak withdraw duit..Bukan takaful ni..


brapa hengget ko byr bulan2?

Dah tgk coverage dia? Cover kritikal illness..masuk spital, byr dulu..claim kemudian..kalau bil RM20ribu, mana nak cekau?

fdhm2u
12-11-2008, 03:51 PM
Sape tau, pasal skim ni..utk kakitangan kerejaan besanye..
aku dah masuk, skang nak withdraw duit..Bukan takaful ni..

Ko dah masuk berapa lama? Berapa bayar sebulan?
nak withdraw ke atau nak surrender?

esohor
12-11-2008, 05:03 PM
Sape tau, pasal skim ni..utk kakitangan kerejaan besanye..
aku dah masuk, skang nak withdraw duit..Bukan takaful ni..

x silap kawe yg ni bukan IL produk - kalau sblm 2 thn, x da cash value....

salam...

haris

ps : Ceupac yg skim ni tak bising pulak - gomen nak buat Critical illness melalui EPF bising dan sekat pulak !!! mcm ada kepentingan peribadi je org2 kat ceupac tu :mad::mad:

Kuntau
12-11-2008, 05:10 PM
selalunya kalau insuran cuepacs ni tak tinggi premiumnya. dia jual kat kakitangan kerajaan, jadi senang nak jual yang murah2 je, tapi benefit very minimal.

aku ada client amik insuran cuepacs ni, rm38 sebulan, cover death 10k, critical illness 10k, accident 10k, lebih kuranglah.

adela1183
12-11-2008, 05:12 PM
yg aku masuk ni murah je RM33..
CI, Accident ade..
rasenye dah 2 tahun lebih aku masuk..
agen tu cakap, masa aku mula2 masuk tu..
ade panel syariah, tp bukan takaful..ade ke?

syarat nak keluar duit kecemasan, mesti menyumbang
12 bulan..aku dah lebih tempoh tu dah..tu
yg nak withdraw masuk takaful lak..or buat bisnes lain
tp byk mane la kan..

Nizam Safuan
12-11-2008, 06:46 PM
yg aku masuk ni murah je RM33..
CI, Accident ade..
rasenye dah 2 tahun lebih aku masuk..
agen tu cakap, masa aku mula2 masuk tu..
ade panel syariah, tp bukan takaful..ade ke?

syarat nak keluar duit kecemasan, mesti menyumbang
12 bulan..aku dah lebih tempoh tu dah..tu
yg nak withdraw masuk takaful lak..or buat bisnes lain
tp byk mane la kan..

Salam,

Nak beli insurans macam tu Prudential pun bleh offer tp yang paling penting sbnrnya Medical card tu. Kalo xde medical card cubo cito cmano nk byr bil hospital bang? kena bil 30k habis duit pampasan Critical Illness hospital sebat. Itupun kalo Critical Illness, klo bkn cmano nk tolong...

Alhamdulillah hari ni dapat close 3 case kat kastam kelana jaya total RM450 sebulan. Syukur rezki Allah bagi.

Ismanizam Sapuan
013.7011.443
ismanizamsapuan@prupartner.com.my
Prudential Assurance M Berhad
Prudential BSN Takaful Berhad
(Protection+Saving+Medical)

brodean
13-11-2008, 06:51 AM
yg aku masuk ni murah je RM33..
CI, Accident ade..
rasenye dah 2 tahun lebih aku masuk..
agen tu cakap, masa aku mula2 masuk tu..
ade panel syariah, tp bukan takaful..ade ke?

syarat nak keluar duit kecemasan, mesti menyumbang
12 bulan..aku dah lebih tempoh tu dah..tu
yg nak withdraw masuk takaful lak..or buat bisnes lain
tp byk mane la kan..

ada ke saving? aku doubtful betul laaa dgn budak ceupacs yg promote kat cikgu2 nie..kdg2 ada info terselindung

fdhm2u
13-11-2008, 08:17 AM
Salam,

Nak beli insurans macam tu Prudential pun bleh offer tp yang paling penting sbnrnya Medical card tu. Kalo xde medical card cubo cito cmano nk byr bil hospital bang? kena bil 30k habis duit pampasan Critical Illness hospital sebat. Itupun kalo Critical Illness, klo bkn cmano nk tolong...

Alhamdulillah hari ni dapat close 3 case kat kastam kelana jaya total RM450 sebulan. Syukur rezki Allah bagi.

Ismanizam Sapuan
013.7011.443
ismanizamsapuan@prupartner.com.my
Prudential Assurance M Berhad
Prudential BSN Takaful Berhad
(Protection+Saving+Medical)

off topic : Bro Ko selalu main area Kastam Kelana Jaya tu ke?
macam mana sambutan?
Dulu aku kerja kat sana laa...sape agaknya ko close tu ekk..ntah-2 kawan-2 aku gak hehehe:)cgrock

fdhm2u
13-11-2008, 08:19 AM
Aku dulu ada gak ambil kelompok Great Eastern punya nih..
Sebulan RM33 gak...
kalau nak withdraw aku tak pasti laa..
but aku dah surrender polisi 3 bulan lepas.
Dapatlah RM 1100. Polisi tu aku pegang selama 8 tahun lebih...

Zul.H
13-11-2008, 08:25 AM
produk ni bukan takaful..tapi dikatakan dilabur kan dalam dana islam...kononnya ada panel syariah sendiri...

Tapi x tau lah kan..panel syariah yg macammana...mgkn ketua syariah tu, takat tau sikit2 pasal hukum2...tak leh gak...

dan lagi tiada jaminan ianya dilaburkan ke bisnes halal oleh kerajaan


aku kesian kat org yg amik...terutamanya yg langsung tak tau apa itu takaful dan insurans konvensional...


Pastu bunyi macam islamic sikit, Dana Restu, ada panel syariah sendiri...bla..bla..

diaorg pun amik...walhal ianya bukan takaful!!!..tapi mereka faham ianya macam takaful..

Bila tanya lanjut kat ejen, dia kata ini ada panel syariah...itu jer alasannya..

kez
13-11-2008, 10:31 AM
produk ni bukan takaful..tapi dikatakan dilabur kan dalam dana islam...kononnya ada panel syariah sendiri...

Tapi x tau lah kan..panel syariah yg macammana...mgkn ketua syariah tu, takat tau sikit2 pasal hukum2...tak leh gak...

dan lagi tiada jaminan ianya dilaburkan ke bisnes halal oleh kerajaan


aku kesian kat org yg amik...terutamanya yg langsung tak tau apa itu takaful dan insurans konvensional...


Pastu bunyi macam islamic sikit, Dana Restu, ada panel syariah sendiri...bla..bla..

diaorg pun amik...walhal ianya bukan takaful!!!..tapi mereka faham ianya macam takaful..

Bila tanya lanjut kat ejen, dia kata ini ada panel syariah...itu jer alasannya..

jangan salahkan panel syariah...
sistem insuran dengan dana syariah ni maksudnya insuran bukan takaful tp dilaburkan dalam dana syariah..
tugas panel syariah mereka hanya memantau dana yg dilaburkan jer.
bukan memantau perjalanan atau sistem insuran tersebut..
panel syariah ni jugak xboleh dipersalahkan kerana kuasa hanya untuk memantau dana jer.. xde kuasa untuk tukar sistem ke takaful.

adela1183
13-11-2008, 11:16 AM
Aku dulu ada gak ambil kelompok Great Eastern punya nih..
Sebulan RM33 gak...
kalau nak withdraw aku tak pasti laa..
but aku dah surrender polisi 3 bulan lepas.
Dapatlah RM 1100. Polisi tu aku pegang selama 8 tahun lebih...

macamane nak bawak keluar, lama tak bro?
dia ikut harge semasa kan?
8 tahun dapek 1100, 3 tahun...hmmm..:-?

fdhm2u
13-11-2008, 11:55 AM
macamane nak bawak keluar, lama tak bro?
dia ikut harge semasa kan?
8 tahun dapek 1100, 3 tahun...hmmm..:-?

aku buat surat kata nak surrender polisi.
dalam 2 bulan sampai le cek tuh..

brodean
13-11-2008, 03:31 PM
off topic : Bro Ko selalu main area Kastam Kelana Jaya tu ke?
macam mana sambutan?
Dulu aku kerja kat sana laa...sape agaknya ko close tu ekk..ntah-2 kawan-2 aku gak hehehe:)cgrock

biasa la tuuu..kalau kita tak close..ejen lain plak yg close kannn..

sekarang medical kad PruBSN org beli dah mcm pisang goreng panas..sampai ada yg mencari tp tak jumpa ejen..

jommm kawan2..kita jd ejen..contact me! :D

fdhm2u
13-11-2008, 03:37 PM
biasa la tuuu..kalau kita tak close..ejen lain plak yg close kannn..

sekarang medical kad PruBSN org beli dah mcm pisang goreng panas..sampai ada yg mencari tp tak jumpa ejen..

jommm kawan2..kita jd ejen..contact me! :D

betul tu, kita tak close, org lain yg close. setuju...
Benefit of being early.

Nizam Safuan
15-11-2008, 07:42 PM
biasa la tuuu..kalau kita tak close..ejen lain plak yg close kannn..

sekarang medical kad PruBSN org beli dah mcm pisang goreng panas..sampai ada yg mencari tp tak jumpa ejen..

jommm kawan2..kita jd ejen..contact me! :D

Tau xpe hehehe

Ismanizam Sapuan
013.7011.443
ismanizamsapuan@prupartner.com.my
PRUDENTIAL ASSURANCE M BERHAD
PRUDENTIAL BSN TAKAFUL BERHAD
(PROTECTION+SAVING+MEDICAL)

abg_sinchan
17-11-2008, 11:00 PM
ok kat sini aku nak perbetulkan sedikit komen2 yg ko org buat.dana restu tu memang dana berlandaskan syariah di kawal selia oleh bank islam.takaful dan insurans adalah sama cuma takaful dalam bahasa arab dan kalau di alih bahasa jadilah insurans.insurans terbahagi 2 konvesional dan syariah.konvesional terdapat unsur2 haram but syariah memang berlandaskan syariah islam.ape2 produk sekarang banyak dah islamic spt bank,insurans,pelaburan dll.jadi terpulang pada diri sendiri nak yg islamic atau konvesional.

mengenai cuepacs memang tak dinafikan dia punye insurans memang murah tapi cover terlalu rendah.rugi je sape yg ambik sbb x full coverage.cikgu tempat aku pun ambik walaupun aku habaq cover dia kurang tp dia kata agen tu cakap leh cover sampai 500k kalau dia meninggal.pembohong betul agen tu.x penah aku dengar lagi cover sampai macam tu sekali.pe2 hal pun aku dah terangkan kat dia tp still x percaye jadi biarkan je la.ramai org gov nie bila bab2 insurans memang diorg kurang nak ambik tau sbbnye byk sgt kemudahan yg ada pada diorg tp diorg x tau masuk hospital gov kalau yg sakit kronik kena tunggu turn nk dapat rawatan tp Allah x tunggu pun turn tu.huhuhu....

azizriadi
18-11-2008, 01:46 AM
Diorang mmg nak yang murah, lepas tu, coverage nak tinggi. Tu yang bila agent datang bgtau, kalau jadi apa2 boleh dapat sampai 500K, tapi bila dapat policy, lain pulak jadinya. Lepas tu pulak, policy main pos je...apa daaa

azizriadi
18-11-2008, 01:49 AM
produk ni bukan takaful..tapi dikatakan dilabur kan dalam dana islam...kononnya ada panel syariah sendiri...

Tapi x tau lah kan..panel syariah yg macammana...mgkn ketua syariah tu, takat tau sikit2 pasal hukum2...tak leh gak...

dan lagi tiada jaminan ianya dilaburkan ke bisnes halal oleh kerajaan


aku kesian kat org yg amik...terutamanya yg langsung tak tau apa itu takaful dan insurans konvensional...


Pastu bunyi macam islamic sikit, Dana Restu, ada panel syariah sendiri...bla..bla..

diaorg pun amik...walhal ianya bukan takaful!!!..tapi mereka faham ianya macam takaful..

Bila tanya lanjut kat ejen, dia kata ini ada panel syariah...itu jer alasannya..


Bro, contact aku balik. Ada hal aku nak bincang dengan kou nie...

fdhm2u
18-11-2008, 08:51 AM
Diorang mmg nak yang murah, lepas tu, coverage nak tinggi. Tu yang bila agent datang bgtau, kalau jadi apa2 boleh dapat sampai 500K, tapi bila dapat policy, lain pulak jadinya. Lepas tu pulak, policy main pos je...apa daaa

haha, betul tu bro.
bayar nak murah. cover mau tinggi..
bila dapat polisi, simpan...
bila mau claim, x dapat..mula lah naik angin..
kata insurans tipu laa, apa laa..

azizriadi
18-11-2008, 02:09 PM
Cheap thing not good, good thing not cheap..

mohd herman
19-11-2008, 03:08 AM
Cheap thing not good, good thing not cheap..

memang saya suka 'peribahasa' ni bang...:D

azizriadi
20-11-2008, 09:12 AM
memang saya suka 'peribahasa' ni bang...:D

Kalau suka, apa lagi...share dengan prospect and kengkawan. Jgn fikir nak amik insurance yang murah je. Sekali nak cover tak boleh. Nak menyesal?...too late. Kalau dah kena critical illness....dah le kos rawatan yang telah dibuat tak dicover, lepas tu terpaksa berhutang, dan malang sekali, kalau dah kena critical illness, boleh amik policy lagi ke?..fikirkan la sendiri.

"When people ask you to buy an insurance, you don't want to buy. Until the time you want to buy an insurance, you cannot buy"

Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara. Pesan Rasulullah S.A.W. Kalau tak percaya apa yang saya katakan, ok lagi. Tapi, pesan Rasulullah S.A.W takkan tak percaya?...fikirkan le sendiri.