PDA

View Full Version : Servis Kancil 660 - Clutch Original, Oil Seal Fairwell, Oil Rings Dist dll...


ahib0205
07-10-2008, 09:34 PM
Saja nak share sini. Murah atau mahal? Kalo mahal, semua toksah pegi. Kalau murah, jom sama-sama kita support kedai se agama ISLAM kita :)

:)cgrock


http://img384.imageshack.us/img384/862/servisketeon7.jpg



Pss.. Akhir kata, sapa ada peluang untuk generate income boleh share dengan saya ye #:-S Anyway, saya syukur kepada Allah :)

zamreda
07-10-2008, 09:38 PM
nie dah kira murah beb.sbb nak tukar klac mesti angkat keluar itu enjin maaaa mau caj labor lebih kt tmpat lain.

ahib0205
07-10-2008, 09:54 PM
nie dah kira murah beb.sbb nak tukar klac mesti angkat keluar itu enjin maaaa mau caj labor lebih kt tmpat lain.

patut la pakcik tu kata tadi. upah dia cas rm180 je. patutnye tu hanya upah angkat engine. Syukur Alhamdulillah. :)

Pakcik tu kata kalo kat tempat lain, takkan dapat harga ni. MEsti akan jadi seribu lebih! #:-S

ADI78
08-10-2008, 01:54 AM
setahu aden bukan fairwell....tapi flywheel kalu tak silap la...:D...ok la pado yg suh pomen boli barang biaso dorang cas mahal skit pasal kekadang pomen ni suh kodai sparepart anta brg ke kodai pomen so brg akan jadik mhl skit....kalu nak tau argo brg kono poie sendiri kodai sparepart baru leh tau....

silverchair959
08-10-2008, 01:57 AM
nih kat area maner nih bro ??

ahib0205
08-10-2008, 07:12 AM
setahu aden bukan fairwell....tapi flywheel kalu tak silap la...:D...ok la pado yg suh pomen boli barang biaso dorang cas mahal skit pasal kekadang pomen ni suh kodai sparepart anta brg ke kodai pomen so brg akan jadik mhl skit....kalu nak tau argo brg kono poie sendiri kodai sparepart baru leh tau....

owh flywheel... :"> maaf la ye. org baru belajar. :D Macam kedai ni depa runner naik motor p amik kat kedai sparepart. Alhamdulillah la bro kata pun ok :)

ahib0205
08-10-2008, 07:15 AM
nih kat area maner nih bro ??

kat area KIPSAS :)

roslinda
08-10-2008, 08:30 AM
kat ner tuu???
\

AlchemisT
08-10-2008, 08:36 AM
okla tu....

ahib0205
08-10-2008, 09:36 AM
kat ner tuu???
\

er... KIPSAS kat pahang. Tak sampai Kuantan lagi :)

steveorlando79
08-10-2008, 09:41 AM
er... KIPSAS kat pahang. Tak sampai Kuantan lagi :)

aiksssssssssssss tanah ekau kan kat Penang............:eek::eek::eek::(scam

zamreda
08-10-2008, 09:44 AM
klau dah kena angkt enjin,baik alang2 tukar sekali brg yng patut tukar.timing belt nilah part paling susah nak buek.

Premierauto
08-10-2008, 10:46 AM
awat tak tukar water pump sekali? kan dia kena bukak housing timing belt tu, kena cabut timing belt dulu baru bole bukak water pump, kalau bukak asing2 rugi kat workmanship, sebab waterpump ni dia start problem lepas 100K km, depend jugak pada luck, brp km ko nyer odometer?

Rizz one
08-10-2008, 10:54 AM
tapi kalo bro beli barang kat spare part dan pasang kat pakcik tu kompom lagi murah.........aku beli drive shaft kelisa kat spare part baru Rm 80 lebih je, timing belt Rm95 utk 100,000km ori daihatsu.

jaih
08-10-2008, 11:55 AM
kat kipsas yerkk ahib...tak tau plak ko nak servis keta..kalau tak aku suh g kedai member kat depan sket jer...kat permatang badak..situ pun rega bleh kawtim..

ahib0205
08-10-2008, 09:27 PM
kat kipsas yerkk ahib...tak tau plak ko nak servis keta..kalau tak aku suh g kedai member kat depan sket jer...kat permatang badak..situ pun rega bleh kawtim..

hm... kat kedai member bro tu leh kawtim harama lebih murah macam saya dapat ni ke? :-?



awat tak tukar water pump sekali? kan dia kena bukak housing timing belt tu, kena cabut timing belt dulu baru bole bukak water pump, kalau bukak asing2 rugi kat workmanship, sebab waterpump ni dia start problem lepas 100K km, depend jugak pada luck, brp km ko nyer odometer?

Er... a'a saya ni pun mana la tau. water pump tu untuk apa ye bro? hm... saya bagitau kat pakcik tu tukar mana yang penting. Dia tak kata apa-apa pasal water pump tu pun. Nanti saya tanya pakcik tu. Terima kasih ye bro :)




aiksssssssssssss tanah ekau kan kat Penang............:eek::eek::eek::(scam

la napa ni? :-? can you explain apa maksud u? :)cgrock

zamreda
08-10-2008, 10:50 PM
tau air kat radiator 2.jadi water pam nie berfungsi utk rotate air penyejuk antara radiator dan enjin.mmg wajib 2 kali tukar timing belt satu water pump.sbb klau water pump dah kong,kenalah bukak timing belt polak lg polak 2.

ahib0205
09-10-2008, 07:57 AM
tau air kat radiator 2.jadi water pam nie berfungsi utk rotate air penyejuk antara radiator dan enjin.mmg wajib 2 kali tukar timing belt satu water pump.sbb klau water pump dah kong,kenalah bukak timing belt polak lg polak 2.

:) thanks baru tau. Pandai gak bro ek pasal keta ni :D

:)cgrock

So siapa nak tau kat mana kedai ni? saya mau expose sini. sebab semua kata ok dgn harga :D

ameant
09-10-2008, 08:17 AM
kalau waterpump bocor nanti... meter temperature akan berjoget2 laa...air dari spare tank akan tendang keluar.

wiralution X
09-10-2008, 08:37 AM
Kira ok la harga ni. elok la support bengkel melayu. tapi kat tmpat aku melayu ni dia caj mahal ckit le. kalo kedai cya nun alif standard servis dia caj labour baru RM8 tapi kedai melayu caj sampai RM20 huhu...tu yg ssh nk tlg melayu tu..

zamreda
09-10-2008, 09:50 AM
kalau waterpump bocor nanti... meter temperature akan berjoget2 laa...air dari spare tank akan tendang keluar.

meter suhu pon pandai berjoget.pernah nampak meter minyak ketr member aku, dia pumya joget inul tak bleh tahan.:)):)):))

ahib0205
09-10-2008, 11:05 PM
er.. ada yang nak tau ke lokasi bengkel ni tang mana? :)

mr reyes
10-10-2008, 06:10 AM
kalu dapat kasik map dengan alamat kat sini lagi best

ahib0205
10-10-2008, 09:40 PM
orai sat mau upload itu gambar :)

ahib0205
10-10-2008, 09:52 PM
Orait. ni gambar depan bengkel pakcik din ni. Sebelah tu kedai cat + ketuk kereta kalo tak silap saya :D

Tu bawah tu ada no tipon. 016 - 963 6349 Pakcik Din

Hm... saya tak buat peta la pulak. Ok macam ni. Tau tak simpang 4 untuk ke air terjun panching? Ala yang kat simpang tu ada masjid tu. Orait. kalo daripada gambang nak menghala ke Kuantan, buat U-turn kat simpang tu. Lepas buat U-turn, terus maintain simpang kiri then masuk simpang pertama tu. Lepas tu terus je dah boleh nampak kedai ni. Ha senang je :)

P/s: Paham ke? :-?

http://img234.imageshack.us/img234/6518/0610081546nt3.jpg

ahib0205
10-10-2008, 10:01 PM
Ha ni la rupa Pakcik Din tu. Dia ni dulu keje askar. Anak-anak dia semua ikut macam pomen kereta. Tapi anak-anak dia pomen keta tentera punya :D

Panjang gak la sembang dengan pakcik ni. Siap dia share macam-macam ilmu. #:-S Ilmu mengorat pun dia ajar :)paid

Kalo korang pegi bengkel ni nak buat servis, sembang la elok-elok dengan dia. Kata tau kat forum. Hanis kacil putih budak UMP yang bagitau. Kalo korang student, bagitau direct kata saya ni student kat dot dot dot.

Saya dah bagitau kat pakcik tu untuk promote ikut tenet ni :D Lagi ada nak tanya apa-apa ke? :)cgrock

http://img185.imageshack.us/img185/7203/0610081440fw3.jpg

ahib0205
10-10-2008, 10:10 PM
Ni saya saja nak share masa saya tunggu situ pakcik ni dengan pekerja dia sorg dok sibuk baik kereta proton saga sorang customer ni. Engine rosak katanya. Siap pasang engine test start gini punya kuar asap. :eek:

Siap leh buat sembur nyamuk ni :)paid Pastu saya tanya kat pekerja dia. Kenapa jadi macam tu. dia kata minyak lebih masuk kat dalam engine. Pastu dia try buang minyak n setting2.. alih2 takleh gak. asap still berkepul #:-S

http://img413.imageshack.us/img413/7249/0610081457al1.jpg

ahib0205
10-10-2008, 10:46 PM
Saja la nak share kat sini. Pastu lepas depa godek-godek engine saga tu takleh gak. Depa amik keputusan untuk bukak engine untuk cuci #:-S

Saya pun tak pernah tengok gambar dalam engine saga terus snap :D

http://img82.imageshack.us/img82/4963/0610081715pk2.jpg

zamreda
11-10-2008, 12:19 AM
Saja la nak share kat sini. Pastu lepas depa godek-godek engine saga tu takleh gak. Depa amik keputusan untuk bukak engine untuk cuci #:-S

Saya pun tak pernah tengok gambar dalam engine saga terus snap :D

http://img82.imageshack.us/img82/4963/0610081715pk2.jpg

nie enjin magma 12 injap dan model nie smpai keabad nie pkai kat wira dan iswara.ketegori 4g15P dan 4g13p.
edisi awal saga 8 injap.karburetor lain dari karb nie .pkai 2 lubang berbanding karb nie yng pkai piston choke.:D:D:D

ahib0205
12-10-2008, 03:36 PM
nie enjin magma 12 injap dan model nie smpai keabad nie pkai kat wira dan iswara.ketegori 4g15P dan 4g13p.
edisi awal saga 8 injap.karburetor lain dari karb nie .pkai 2 lubang berbanding karb nie yng pkai piston choke.:D:D:D

fuyyoohh.... :o

explanation dasat tul. Bro ada pengalaman bab engine kete ke? :D

tahniah2 :)cgrock

zamreda
12-10-2008, 11:07 PM
adalh bnyak jugak ilmu.pesal kat rumah ader 3 keter iaitu mazda,saga dan kancil.pasal kelisa tu akak aku punya.tambahan abg ipar aku bukak bengkel blaja aperr yng patut dari dia.ader xperience keja kilang proton t.malim.nie pon baru nak memplajari ilmu fuel injection lagi.cheeh promote kan diri polak.:D:D:D:D:D

ahib0205
12-10-2008, 11:37 PM
bravo bro. so nanti leh geng CG mintak tolong bro tengokkan kete :)

So charge servis yang saya kena kat bengkel pakcik din ni murah la ek. INgatkan pakcik din tu memain jek :P

zamreda
12-10-2008, 11:55 PM
tgk jenis keter.klau karb lagi senang paham.

sunnyfx
12-10-2008, 11:59 PM
Aku pernah tukar cluth kancil aku kos RM380. TIming belt aku tukar kat KL RM 200. Murah dah tu toa ko dpt...

ahib0205
13-10-2008, 12:15 AM
Aku pernah tukar cluth kancil aku kos RM380. TIming belt aku tukar kat KL RM 200. Murah dah tu toa ko dpt...

orait thanks bro :)


so kalo bro terlajak ke kuantan nak servis keta leh la singgah :D

:)cgrock

Share Everything :)

endingman86
13-10-2008, 12:19 AM
driveshaft 150???murah kot...

zamreda
13-10-2008, 12:28 AM
mekanik tentera kerjanya bagus dan penuh displin.

mr reyes
13-10-2008, 01:13 AM
hehe.. kalu aku kat tempat kau bang ahib, aku antar situ je..
aku student gak..
heheheh

ADI78
13-10-2008, 10:32 AM
kiro ok la argo tu....sojar ni mmg ponuh ngan disiplin.....senang diri.....:D:D

gunnerz82
15-10-2008, 05:35 AM
Aku pernah tukar cluth kancil aku kos RM380. TIming belt aku tukar kat KL RM 200. Murah dah tu toa ko dpt...


klu tukar water pump tuk kancil brape ar. sesapa yg tau, tlg bagi info. dlm proses nak tkr timing belt n water pump nih.:)cgrock

ahib0205
16-10-2008, 08:41 PM
klu tukar water pump tuk kancil brape ar. sesapa yg tau, tlg bagi info. dlm proses nak tkr timing belt n water pump nih.:)cgrock

ops. maaf tak tau la berape rege psal water pump tu. hm... kenapa nak tukar water pump? :-?

ahib0205
30-10-2008, 12:30 PM
bateri keta kancil sel kering tahan setahun RM180 murah ke mahal ek? huhuhu

pijoe
30-10-2008, 12:51 PM
kat tempat aku ...aku cari kena cina... sebab kedai cina buat keje cepat kemas... harga pulak boleh kautim.... kedai melayu cam hampeh...dah la mahal tak boleh kurang pulak tu.....sorry la melayu eh... terpaksa ....

ahib0205
30-10-2008, 06:18 PM
kat tempat aku ...aku cari kena cina... sebab kedai cina buat keje cepat kemas... harga pulak boleh kautim.... kedai melayu cam hampeh...dah la mahal tak boleh kurang pulak tu.....sorry la melayu eh... terpaksa ....

kat mana ye tempat bro tu? macam saya tukar bateri semalm kat kedai cina. memang cepat la depa wat keje tu #:-S

erk.. bateri tu member saya kata mahal. :((

piston9
30-10-2008, 06:31 PM
kat mana ye tempat bro tu? macam saya tukar bateri semalm kat kedai cina. memang cepat la depa wat keje tu #:-S

erk.. bateri tu member saya kata mahal. :((

yg bateri tu mahal sket kot. Sy beli betri kering century kt tmn batu caves 160.

Tp tu sy pasang sendiri..kot2 extra 20 tu kos upah..

ahib0205
30-10-2008, 06:54 PM
yg bateri tu mahal sket kot. Sy beli betri kering century kt tmn batu caves 160.

Tp tu sy pasang sendiri..kot2 extra 20 tu kos upah..

hm.. mungkin jugak la. tapi bateri bro tu tahan berapa lama ek? :-?

piston9
30-10-2008, 07:01 PM
hm.. mungkin jugak la. tapi bateri bro tu tahan berapa lama ek? :-?

satu tahun warranty :)