PDA

View Full Version : masalah kia carnival


1305
06-10-2008, 10:56 AM
salam sejahtera,

saya ada sebuah 'badak sumbu' yang isi perutnya dah mengalami masalah gastrik tahap maksima yang menyebkan kebocoran pada bahagian perut. dah 2 tahun dok tersadai kat bengkel... bulan2 bayar, tapi tak leh jalan, hampeh tul... so sesiapa ada jalan penyelesaian, tulun la saya detail mcm kat bawah :

jenis : kia carnival (tahun 2000)
masalah : enjin 'kong' overheating' block habis tak leh pakai.

cadangan penyelesaian :
1. guna enjin halfcut kia carnival gak - tapi mungkin tak kot pasal halfcut mahal nak mamp*s... lagipun takut jadi benda yang sama.

2. beli blok baru - pun tak mungkin, satu blok je kedai service kia bg quotation RM7, kereta ni ada dua blok, tak masuk brg runcit lain.

3. guna enjin mitsubishi legnum (6A13 2.5 twin turbo) - tapi pomen kata ada masalah mounting dan driveshaft walaupun dah ada yang buat. (ni perancangan awal.. half cut pun murah RM3.5k je)

4. guna enjin nisan cefiro - dh ada yang buat, yang down grade ke 2.0 pun ada. (ni perancangan baru, baru dpt tahu.. enjin pun lasak, 3.0 V6 pun ada)

jadi.. kepada sesiapa yang ada kenderaan 'badak sumbu' ni, dan ada masalah yang sama mcm saya, dan dh ada penyelesaian yang murah.. tolong2 la komen yer.. dah letih bawak sedan ni... anak2 dah makin ramai... bini jer belum ramai...

tulun yer...

m61enz
06-10-2008, 11:03 AM
Tolong le otai2 KIA kt abang kita ni. Aku masalah keta ni zero langsung. Keta ni sedap sunggoh duk dalam nya. sesuai untuk keluarga ramai n bini ramai.

jaih
06-10-2008, 11:14 AM
salam sejahtera,

saya ada sebuah 'badak sumbu' yang isi perutnya dah mengalami masalah gastrik tahap maksima yang menyebkan kebocoran pada bahagian perut. dah 2 tahun dok tersadai kat bengkel... bulan2 bayar, tapi tak leh jalan, hampeh tul... so sesiapa ada jalan penyelesaian, tulun la saya detail mcm kat bawah :

jenis : kia carnival (tahun 2000)
masalah : enjin 'kong' overheating' block habis tak leh pakai.

cadangan penyelesaian :
1. guna enjin halfcut kia carnival gak - tapi mungkin tak kot pasal halfcut mahal nak mamp*s... lagipun takut jadi benda yang sama.

2. beli blok baru - pun tak mungkin, satu blok je kedai service kia bg quotation RM7, kereta ni ada dua blok, tak masuk brg runcit lain.

3. guna enjin mitsubishi legnum (6A13 2.5 twin turbo) - tapi pomen kata ada masalah mounting dan driveshaft walaupun dah ada yang buat. (ni perancangan awal.. half cut pun murah RM3.5k je)

4. guna enjin nisan cefiro - dh ada yang buat, yang down grade ke 2.0 pun ada. (ni perancangan baru, baru dpt tahu.. enjin pun lasak, 3.0 V6 pun ada)

jadi.. kepada sesiapa yang ada kenderaan 'badak sumbu' ni, dan ada masalah yang sama mcm saya, dan dh ada penyelesaian yang murah.. tolong2 la komen yer.. dah letih bawak sedan ni... anak2 dah makin ramai... bini jer belum ramai...

tulun yer...

sebaiknya masukkan jer hafkat yg sama..kalau utk option 3 n 4 tuh kompom tak lepas ngan puspakom n JPJ pasal engin dah lain..mounting dah kacau..nak buat boleh..tp bab puspakom mmg fail laa..tp kalau nak kepastian baik tanya ngan bahagian teknikal JPJ berdekatan..

akimaizu
06-10-2008, 11:17 AM
ko jual semula tak boleh ke bro..cari ler wish ker...kalau ko mampu pakai kia..takkan tak mampu pakai wish kan....

jitkoyo
06-10-2008, 11:33 AM
kereta kia,naza hyundai semua tak boleh harap,,spare part cekit darah aku dah kenan naza sutera engine RM10k harap harap company ni insaf la jangan nak menipu tak berkat bisness macam ni

amx
06-10-2008, 11:34 AM
masukkan enin legnum tu. sbb bengkel kawan aku ada sebijik carnival masuk enjin legnum. klau betul berminat, aku cuba tanya dia.

aku akan tanya detail la, pasal puspakom sekali.

1305
06-10-2008, 11:39 AM
ko jual semula tak boleh ke bro..cari ler wish ker...kalau ko mampu pakai kia..takkan tak mampu pakai wish kan....

lallala... wish tu mmg la idaman.. aku beli kia ni pun masa wish baru kuar.. rega ya amat.. mahal.. kia ni aku beli second jer.. harga termurah aku dapat RM45k untuk kereta yang baru bergerak 75,000 km(tak tau la kalau dah terpusing sekali meter tu)...

jaih
sebaiknya masukkan jer hafkat yg sama..kalau utk option 3 n 4 tuh kompom tak lepas ngan puspakom n JPJ pasal engin dah lain..mounting dah kacau..nak buat boleh..tp bab puspakom mmg fail laa..tp kalau nak kepastian baik tanya ngan bahagian teknikal JPJ berdekatan..

terima kasih... yang ni boleh diurus.. minta surat JPJ Teknikal dulu... mcm geng BMW convert ke enjin nissan SR20DETT atau RB..
alasan.. spare part mahal dan sukar dicari. hehehehe

anyway.. tq atas pandangan...

satu lagi... no enjin kat atas blok ker?

1305
06-10-2008, 11:40 AM
masukkan enin legnum tu. sbb bengkel kawan aku ada sebijik carnival masuk enjin legnum. klau betul berminat, aku cuba tanya dia.

aku akan tanya detail la, pasal puspakom sekali.

tq bro... boleh bagi lokasi? ctc no? nak tgk gak.. aku nak pastikan bab mounting dan driveshaft tu..

asoriCG
06-10-2008, 11:41 AM
salam sejahtera,

saya ada sebuah 'badak sumbu' yang isi perutnya dah mengalami masalah gastrik tahap maksima yang menyebkan kebocoran pada bahagian perut. dah 2 tahun dok tersadai kat bengkel... bulan2 bayar, tapi tak leh jalan, hampeh tul... so sesiapa ada jalan penyelesaian, tulun la saya detail mcm kat bawah :

jenis : kia carnival (tahun 2000)
masalah : enjin 'kong' overheating' block habis tak leh pakai.

cadangan penyelesaian :
1. guna enjin halfcut kia carnival gak - tapi mungkin tak kot pasal halfcut mahal nak mamp*s... lagipun takut jadi benda yang sama.

2. beli blok baru - pun tak mungkin, satu blok je kedai service kia bg quotation RM7, kereta ni ada dua blok, tak masuk brg runcit lain.

3. guna enjin mitsubishi legnum (6A13 2.5 twin turbo) - tapi pomen kata ada masalah mounting dan driveshaft walaupun dah ada yang buat. (ni perancangan awal.. half cut pun murah RM3.5k je)

4. guna enjin nisan cefiro - dh ada yang buat, yang down grade ke 2.0 pun ada. (ni perancangan baru, baru dpt tahu.. enjin pun lasak, 3.0 V6 pun ada)

jadi.. kepada sesiapa yang ada kenderaan 'badak sumbu' ni, dan ada masalah yang sama mcm saya, dan dh ada penyelesaian yang murah.. tolong2 la komen yer.. dah letih bawak sedan ni... anak2 dah makin ramai... bini jer belum ramai...

tulun yer...

Salam Bro,

Saya ada Carnival juga ... dan masalah yang sama juga. Tapi dah buat kat kedai servis di Danau Kota 3 tahun lepas. Habis dlm RM7K ++. So far, dah tiga tahun pakai xde masalah enjin lagi.

Kalau Bro ada budget, boleh la bagi tau. Nanti saya bagi details kedai tu.

P/s: Ari tu masa ada problem, kedai servis lain nak RM12K.

1305
06-10-2008, 11:48 AM
Salam Bro,

Saya ada Carnival juga ... dan masalah yang sama juga. Tapi dah buat kat kedai servis di Danau Kota 3 tahun lepas. Habis dlm RM7K ++. So far, dah tiga tahun pakai xde masalah enjin lagi.

Kalau Bro ada budget, boleh la bagi tau. Nanti saya bagi details kedai tu.

P/s: Ari tu masa ada problem, kedai servis lain nak RM12K.
sebenarnya saya dah buat dah enjin ni, kali pertama kena RM4k, pastu tahan stgh hari je.. kong balik.

jaih
06-10-2008, 11:50 AM
sebenarnya saya dah buat dah enjin ni, kali pertama kena RM4k, pastu tahan stgh hari je.. kong balik.

perghh abeh 4k utk tahan setengah hari jer...kalau aku mmg aku amuk lerr pomen yg buat tuh...gilak 4k perghhh

asoriCG
06-10-2008, 11:51 AM
sebenarnya saya dah buat dah enjin ni, kali pertama kena RM4k, pastu tahan stgh hari je.. kong balik.

takde warranty ke masa buat tu? cam kedai yg saya buat tu, dia bagi warranty 6 bulan ... mmg puas hati la ..

zamreda
06-10-2008, 11:55 AM
enjin lpas overhaul kena ader jaminan.perrgh 4 ribu 2.sbb mahal aderlah yelah enjin kawalan elektronik@ecu injection.

1305
06-10-2008, 11:59 AM
perghh abeh 4k utk tahan setengah hari jer...kalau aku mmg aku amuk lerr pomen yg buat tuh...gilak 4k perghhh

bukan salah dia pun, dia dah bagitau enjin tu dah teruk sangat.. head dah bengkok, sarung piston dah terangkat, tapi saya suruh gak dia buat.. dia pun dah awal2 tak jamin boleh, cuma dia cuba sebaik mungkin.

saya jer yang hilang pertimbangan masa tu... kalau simpan dulu duit tu dan ambik enjin lain dah selesai masalah dah... apa nak buat.. benda dah jadi...

jaih
06-10-2008, 12:10 PM
bukan salah dia pun, dia dah bagitau enjin tu dah teruk sangat.. head dah bengkok, sarung piston dah terangkat, tapi saya suruh gak dia buat.. dia pun dah awal2 tak jamin boleh, cuma dia cuba sebaik mungkin.

saya jer yang hilang pertimbangan masa tu... kalau simpan dulu duit tu dan ambik enjin lain dah selesai masalah dah... apa nak buat.. benda dah jadi...

owhh itu mcm kaa..si mistake sendr nak wat camna hehe..tp kalau gitu ler kondisi enjin mmg tahap teruk laa sampai sarung piston pun terangkat..kalau takat head bengkok leh citer lagi

1305
06-10-2008, 02:49 PM
itu la pasalnya abg2 semua.

sapa ada enjin carnival tak pakai (kot2 ada yang dah convert enjin carnival ni), boleh la pm saya.

terima kasih...

zamreda
06-10-2008, 03:08 PM
ohh itu mcm ka?peringatan klau meter pans smpai kat red zone.jgn main lenjan ajer.

amx
06-10-2008, 03:44 PM
tq bro... boleh bagi lokasi? ctc no? nak tgk gak.. aku nak pastikan bab mounting dan driveshaft tu..

bengkel tu kat kg subang. nnti aku tanya dia. skang ni pomen tu still kat kg. beraya lagi.

1305
06-10-2008, 03:49 PM
TQ BRO... selamat berhari raya kat pomen tu

acidrock
06-10-2008, 04:00 PM
bengkel tu kat kg subang. nnti aku tanya dia. skang ni pomen tu still kat kg. beraya lagi.

Ish, aku pun tinggal kat kg. subang. bengkel mane satu yang ko cakap ni? ade landmark kat situ ke?

kni
07-10-2008, 12:22 PM
ngeri plak aku dgr masalah ko ni...

abg ipar aku pun ada masalah hyundai trajet dia...
bila panas jer, enjin mati...
jalan jauh sket jer enjin mati...
abis dah censor yg dia rasa perlu, ganti baru... hasil masih sama... pomen hyundai pun tak dpt trace apa masalah...
duit dah melayang RM4000... problem belum settle lagi...
semalam balik dari kg kat perak ke penang... ntah berapa kali berenti...

agaknyer keta korea memang ada masalah besar ker???


p/s: sorry tuan tanah.. ter share masalah org plak...

amx
07-10-2008, 12:58 PM
Ish, aku pun tinggal kat kg. subang. bengkel mane satu yang ko cakap ni? ade landmark kat situ ke?

depan petronas tu. sebelah kedai potong evo.

zamreda
07-10-2008, 09:30 PM
ngeri plak aku dgr masalah ko ni...

abg ipar aku pun ada masalah hyundai trajet dia...
bila panas jer, enjin mati...
jalan jauh sket jer enjin mati...
abis dah censor yg dia rasa perlu, ganti baru... hasil masih sama... pomen hyundai pun tak dpt trace apa masalah...
duit dah melayang RM4000... problem belum settle lagi...
semalam balik dari kg kat perak ke penang... ntah berapa kali berenti...

agaknyer keta korea memang ada masalah besar ker???


p/s: sorry tuan tanah.. ter share masalah org plak...

beraninya abg ipar ko.respek bawak jejalan 2.

Rizz one
08-10-2008, 11:15 AM
kereta korea pakai kat korea jer............dia tak tahan ngan cuaca malaysia............maklumlah dah biasa ngan salji............hehehehehe

nitestalker
08-10-2008, 11:20 AM
kereta korea pakai kat korea jer............dia tak tahan ngan cuaca malaysia............maklumlah dah biasa ngan salji............hehehehehe

tu la pasal..
x bleh panas2 sgt..
:)):)):))

zamreda
08-10-2008, 11:23 AM
ikut info ader dpt.keter korea klau utk negaranya memang manyak baguih punya.tapi kat cni manyak pomblem maaa.berbeza dgn proton kat malaysia nie terbalik.

kni
08-10-2008, 12:06 PM
beraninya abg ipar ko.respek bawak jejalan 2.

berani??? bukan berani sgt pun... tapi terpaksa...
takde pilihan...:(

ADI78
13-10-2008, 10:50 AM
masalah tul la enjin kia ni kan...dah la aden baru jor angkat keto citra...takut plak jadik macam ni....

1305
15-10-2008, 12:21 PM
depan petronas tu. sebelah kedai potong evo.

erkkk.......ni kedai yang kena rush semalam ker?:p

DDos
15-10-2008, 12:29 PM
ni antara kete yg byk cekik darah owner

maintainance high
minyak high

huhuuhu, sabo je bro

DDos
15-10-2008, 12:31 PM
masalah tul la enjin kia ni kan...dah la aden baru jor angkat keto citra...takut plak jadik macam ni....

haiyakkk, citra pun maslah bro, cc beso, maintenance pun beso gak, baik guna livina/avanza

chai
15-10-2008, 12:40 PM
masalah btul kia ni ek:-?

1305
16-10-2008, 09:59 AM
masalah btul kia ni ek:-?

masalah untuk yang bawah tahun 2000 je (katanya) sebab naza ria tak der maslah cam ni. kalau ikut komen dlm web luar, mmg enjin tahun 2000 bermasalah. kat aust., kia siap ganti enjin sebijik lagi untuk yg bermasalah. tapi, masalah lainnya, enjin tu dekat setahun baru dapat.. wakakkakaka... padam muka.. ngan muka aku skali...

bab.. minyak tu... untuk selesaikan masalah, convert je enjin dia ke 3000 cc... dah sah minyak save... ni nak cari enjin 3000 cc la pulak... dah tentu h/cut murah.... insuran n road tax je yg karem mahal nak mampu*..

zamreda
16-10-2008, 10:01 AM
maik jenuh tu kalu setahun tukar enjin..

ndzul01
16-10-2008, 11:15 AM
Kepada sesiapa yang ada masalah dengan keta Kia Carnival sila PM aku. Nanti aku bagi no tel untuk dihubungi. Sori, sebab org tu tak nak no hp dia terpampang kat sini. Dah banyak keta Kia yang bermasalah boleh diselesaikan oleh beliau terutamanya keta Kia Carnival. Kalau nakkan spare part Kia dengan harga yang amat berpatutan insyaallah tiada masalah.

Orang ni pun pakai Kia Carnival juga (gambar kat bawah ni)

Untuk pengetahuan, kalau Kia Carnival korang dah mula meragam terutamanya over heating, memang belanjanya BESOR...

http://i292.photobucket.com/albums/mm35/demalaysian/P7190318.jpg

http://i292.photobucket.com/albums/mm35/demalaysian/P7190321.jpg

rinduaji
12-01-2010, 03:58 PM
Kepada sesiapa yang ada masalah dengan keta Kia Carnival sila PM aku. Nanti aku bagi no tel untuk dihubungi. Sori, sebab org tu tak nak no hp dia terpampang kat sini. Dah banyak keta Kia yang bermasalah boleh diselesaikan oleh beliau terutamanya keta Kia Carnival. Kalau nakkan spare part Kia dengan harga yang amat berpatutan insyaallah tiada masalah.

Orang ni pun pakai Kia Carnival juga (gambar kat bawah ni)

Untuk pengetahuan, kalau Kia Carnival korang dah mula meragam terutamanya over heating, memang belanjanya BESOR...

http://i292.photobucket.com/albums/mm35/demalaysian/P7190318.jpg

http://i292.photobucket.com/albums/mm35/demalaysian/P7190321.jpg

Aku pun ada sebijik badak sumbu ni... yang meragam overheating..... tolong dengan kekawan bagaimana nak menyelesaikan perkara ni..... dah lama tersadai di garaj .... berapa belanja nak repair atau tukar enginnya.....