PDA

View Full Version : Aku kena penyakit Tyroid..Help..Help


gambate
04-10-2008, 02:00 PM
akum kengkawan..hari ni aku pergi check dr selepas smlm aku x leh bagun..kaki aku tegang..( muscle streess) pastuh pi jumpa dr..dr kata aku ni mcm ada symptom Thyroid..mata cengkung..tangan menggeletar..sape tahu ubat bende ni...huhu..help!!:((:((

TITANIUM
04-10-2008, 02:12 PM
PENYAKIT TIROID

Kelenjar tiroid menghasilkan hormon beriodin yang mengawal kadar metabolisme badan. Iodin diperlukan dalam diet untuk fungsi normal kelenjar tiroid. Kekurangan iodin dalam badan boleh menyebabkan penyakit goiter iaitu pembesaran kelenjar tiroid.

Hipotiroidisme digunakan untuk keadaan kelenjar tiroid yang kurang aktif dari normal. Ini menyebabkan penurunan kadar metabolisme badan. Simptom yang terlibat termasuklah goiter, keletihan, pertambahan berat badan, mudah berasa sejuk, sembelit serta kulit dan rambut yang kering. Hipotiroidisme lebih kerap berlaku dalam golongan tua. Hipotiroidisme boleh menyebabkan peningkatan paras kolesterol darah dan penurunan keupayaan penukaran beta karoten kapada vitamin A. Ini menyebabkan pengumpulan karoten dalam darah dan tisu yang memberikan warna jingga kekuningan kepada kulit.

Tip Rawatan:

Memperbanyakkan

makanan kaya dengan iodin seperti ikan air masin dan rumpai laut.

Mengurangkan

kobis, turnip, kacang tanah dan mustard yang menghalang penggunaan iodin oleh badan.

Hipertiroidisme digunakan untuk keadaan kelenjar tiroid yang terlampau aktif di mana kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid secara berlebihan. Hipertiroidisme lebih kerap berlaku dalam wanita berbanding lelaki. Simptom yang terlibat termasuklah peningkatan kadar denyutan jantung, kehilangan berat badan, keletihan, peningkatan selera makan, irritabiliti, berpeluh, mudah berasa panas, mata tersempul dan goiter. Hipertiroidisme meningkatkan kadar metabolisme. Ini menyebabkan penggunaan kalori dan nutrien yang lebih cepat dari normal. Punca hipertiroidisme biasanya dikaitkan dengan kehadiran antibodi yang merangsang sel tiroid.

Tip Rawatan:

Memperbanyakkan

makanan yang kaya dengan vitamin B seperti ikan, bijirin dan benih untuk mengatasi masalah kehilangan berat badan.

makanan kaya protein seperti ikan dan telur untuk penggantian tisu otot dalam kes kehilangan berat badan yang serius.

Mengurangkan

rokok, alkohol dan kafein yang dapat meningkatkan kadar metabolisme.

deddyqaid
04-10-2008, 02:16 PM
akum kengkawan..hari ni aku pergi check dr selepas smlm aku x leh bagun..kaki aku tegang..( muscle streess) pastuh pi jumpa dr..dr kata aku ni mcm ada symptom Thyroid..mata cengkung..tangan menggeletar..sape tahu ubat bende ni...huhu..help!!:((:((
cuba gambate guna jus intra..maby dapat mambantu..

silondeh
04-10-2008, 02:23 PM
kurang mkn makanan laut ni bro..bykkan mkn makanan laut

fadel
04-10-2008, 02:32 PM
PenYakIt tairod mCm 2x jeNis..
...ak dongar kalo ade penyakit kencing manis pon akibatkn sakit tairod nie..

sbb ia ganggu pngeluaran hormon tairod,...maybe bley koma kalo tak d ubati..
anY way truskan jumPa ngan pakaR ....dr jumpe Dr biasa ..!!

gambate
04-10-2008, 02:52 PM
cuba gambate guna jus intra..maby dapat mambantu..

dah makan:((:((

hazwan17
04-10-2008, 02:52 PM
tiroid ni bkn beguk ker????

gambate
04-10-2008, 02:53 PM
tiroid ni bkn beguk ker????

tp aku x ada beguk:((..ne thyroid jenis lain kot

hazwan17
04-10-2008, 02:55 PM
tp aku x ada beguk:((..ne thyroid jenis lain kot

dulu ak blaja bio..
tiroid ni kurang iodine...
byk kan makan makanan yg ade iodine
cth seafood mcm kerang dll

gambate
04-10-2008, 03:04 PM
dulu ak blaja bio..
tiroid ni kurang iodine...
byk kan makan makanan yg ade iodine
cth seafood mcm kerang dll

biar bebetul ni..sorang kata jangan makan.satu kata sila makan bebanyak :((:((

akecema
04-10-2008, 03:09 PM
mane ader kurgkan la
tp mkn lebey la iodin
ades
baca pun fail da

darkkiller
04-10-2008, 03:09 PM
buat solat taubat banyak-banyak

qaz123
04-10-2008, 03:09 PM
sorry ar nak tanyer skit...dah kawin ke blm? kalau dah kawin dah da anak blm?

aku ade sorang kawan pompuan yg kene mende nih.. dia dah pulih sepenuhnya...tp kesan sampingan nyer sampai skarang dia xleh ngandung...memang doktor dah mention awal...tp dia stuju gak walaupon masetu dia blm kawin...skarang problem ngan laki dia coz lakinyer nak anak..

gambate
04-10-2008, 03:09 PM
mane ader kurgkan la
tp mkn lebey la iodin
ades
baca pun fail da

aku ada darah tinggi..dr kata kurangkan makan seafood..ada kolestrol..adeh:((

gambate
04-10-2008, 03:10 PM
sorry ar nak tanyer skit...dah kawin ke blm? kalau dah kawin dah da anak blm?

aku ade sorang kawan pompuan yg kene mende nih.. dia dah pulih sepenuhnya...tp kesan sampingan nyer sampai skarang dia xleh ngandung...memang doktor dah mention awal...tp dia stuju gak walaupon masetu dia blm kawin...skarang problem ngan laki dia coz lakinyer nak anak..

aku jantan..lom kawin.adehh..x leh ada anak laa ni:((:((

gambate
04-10-2008, 03:11 PM
buat solat taubat banyak-banyak

akan dilakukan:(

azroy
04-10-2008, 03:14 PM
biar bebetul ni..sorang kata jangan makan.satu kata sila makan bebanyak :((:((

tyroid nie ade 2..Hypertyroid dan hypotyroid..

ko kene yang mane satu?..kalu ko kene hypertyroid maknanye

ko terlebih iodin..maknanye ku kene kurangkan makanan laut,

kerang dan sebagainye..kalu ko kene hypotyroid maknenye ko

kurang iodin..ko bykkn kene makan la makanan laut, kerang ke

dll..

ntah betul tidak :D:">

gambate
04-10-2008, 03:17 PM
tyroid nie ade 2..Hypertyroid dan hypotyroid..

ko kene yang mane satu?..kalu ko kene hypertyroid maknanye

ko terlebih iodin..maknanye ku kene kurangkan makanan laut,

kerang dan sebagainye..kalu ko kene hypotyroid maknenye ko

terlebih iodin..ko bykkn kene makan la makanan laut, kerang ke

dll..

ntah betul tidak :D:">

aku tak tau yang mana satu..cuma yang aku tau..tangan aku menggeletar..bengkak x nampak:(

qaz123
04-10-2008, 03:17 PM
aku jantan..lom kawin.adehh..x leh ada anak laa ni:((:((

kalau jantan aku xde pengalaman bro...tp kengkawan bg cdgan wat pembedahan batin....jgn cari pasal wat rawatan laser cm member aku tu...

fadel
04-10-2008, 03:18 PM
..memaNg majoriti yg kena sakit tairod adela pompuan brbanding lelakI..!!
..ak rase kao kena jenis hypertairod.(ribot tairod)...sbb trdpt..tanda 2x nye sprt kao kena skrg...

gambate
04-10-2008, 03:20 PM
..memaNg majoriti yg kena sakit tairod adela pompuan brbanding lelakI..!!
..ak rase kao kena jenis hypertairod.(ribot tairod)...sbb trdpt..tanda 2x nye sprt kao kena skrg...

jadi apa patut aku buat masta:((

gambate
04-10-2008, 03:22 PM
kalau jantan aku xde pengalaman bro...tp kengkawan bg cdgan wat pembedahan batin....jgn cari pasal wat rawatan laser cm member aku tu...

aku ni bukan apa...ragu ragu sikit yg batin ni..huhu:o

qaz123
04-10-2008, 03:24 PM
aku ni bukan apa...ragu ragu sikit yg batin ni..huhu:o

hm...blm cuba blm tau...bnyak yg berhsil...cuma jgn salah pilih perawat...skarang kt k.l pun bnyak pusat rawatan islam...

tokmat™
04-10-2008, 03:27 PM
kalau tyroid ni, lazimnya kena bedah.....
ini stage berapa...?

KrisSMerah
04-10-2008, 03:39 PM
aku ni bukan apa...ragu ragu sikit yg batin ni..huhu:o

kene cari la yg betul2 power. kene byk mencari ler

fadel
04-10-2008, 03:47 PM
jadi apa patut aku buat masta:((

..ak cadanG kao buat ujiaN paras darah hormon tairod tuk pastikn nye..!:">:">

gambate
04-10-2008, 04:13 PM
kalau tyroid ni, lazimnya kena bedah.....
ini stage berapa...?

stage baru kot TM ~X(

tokmat™
04-10-2008, 04:17 PM
stage baru kot TM ~X(
masih sempat diubati tu..... :)
jangan stress sangat.....
setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati..... :)

Pakcik_Kordi
04-10-2008, 04:30 PM
cerita ko tak jelas gambate..

doktor cakap just ada tanda..

tp penyakit lain pun ada tanda camtu jugak...

buat blood test dulu... tgk dulu Thyroid Stimulating Hormone (TSH)

Biasa kalau normal rate antara 0.5 - 5.5..tapi kalau lebih... memang ko ada sedikit masalah dengan kelenjar thyroid..ini di panggil hyperthyroid..Sama ada cronic atau tak.. ia perlu di buat rawatan lebih rapi...

Thyroid yang tak bengkak lebih bahaya berbanding thyroid yang bengkak sebab yang bengkak kita boleh nampak..Sebab bengkak Thyroid mungkin ada di dalam tui...Byk kes Thyroid Tumor berlaku

Sebenarnya byk test utk thyroid.. aku nak cerita semua pun takut ko tak paham..

Total Thyroxine..Free Thyroxine..Total T3.. ini adalah test utk thyroid...Depends kepada Dr berdasarkan keadaan ko..

Better ko gi check dulu..dapatkan kepastian Thyroid Test...

zerodecibal
04-10-2008, 04:33 PM
gambate... sabar ya dgn ujian Allah. Penyakit tu ujian. Aku nak kongsi pengalaman dgn ko sikit. 4 tahun lepas mak aku kena penyakit ni. Tension gak oo bila dpt tahu. Selain dripd amalkan ubat spital, mak aku ada ambik spirulina... (rumpai air)dlm bentuk serbuk. Tapi aku lupa laa brand apa. mmg mahal. Doktor kata rumpai ni kaya dgn iodine dan mudah diserap. Now mak aku pulih sepenuhnya. Dulu masa kena dia jadi pucat dan badan naik mendadak. Ko cari spirulina tu... cari yg ok... biar mahal sikit. Tapi aku mmg lupa brand ubat tu. Teruskan ikhtiar yaa

marvelous
04-10-2008, 04:39 PM
cerita ko tak jelas gambate..

doktor cakap just ada tanda..

tp penyakit lain pun ada tanda camtu jugak...

buat blood test dulu... tgk dulu Thyroid Stimulating Hormone (TSH)

Biasa kalau normal rate antara 0.5 - 5.5..tapi kalau lebih... memang ko ada sedikit masalah dengan kelenjar thyroid..ini di panggil hyperthyroid..Sama ada cronic atau tak.. ia perlu di buat rawatan lebih rapi...

Thyroid yang tak bengkak lebih bahaya berbanding thyroid yang bengkak sebab yang bengkak kita boleh nampak..Sebab bengkak Thyroid mungkin ada di dalam tui...Byk kes Thyroid Tumor berlaku

Sebenarnya byk test utk thyroid.. aku nak cerita semua pun takut ko tak paham..

Total Thyroxine..Free Thyroxine..Total T3.. ini adalah test utk thyroid...Depends kepada Dr berdasarkan keadaan ko..

Better ko gi check dulu..dapatkan kepastian Thyroid Test...

a'aa betul tu cakap pakcik kordi..

penyakit ni biasa terkena kepada perempuan...jarang pada lelaki...dan tak mustahil terkena kepada lelaki..

kenyataan ko..ko baru di suspect mengidap penyakit ni..belum di sahkan lagi..

wife aku adalah salah seorang pesakit kekurangan ...di sebbkan oleh kekurangan iodin...simptom nya adalah mata membengkak, tangan mengeletar, leher membengkak dll...dia kena sebelum kahwin dgn aku...

apa yg dia buat..hanya maintain makan ubat dari dr dan selalu jumpa doc on time spt dlm jadual...

di samping tu..aku jugak berusaha dgn ubat-ubatan alternatif masa tu...kalo aku tak silap yg madu lebah..titik dalam air tu pun ada di gunakan...lepas tu habbatus sauda..pun ada jugak di gunakan...tp rawatan moden tak di tinggalkan...

jadi dalam kes bro ni...perlu di sahkan dulu adakah bro betul2 dihidapi penyakit tiriod ni..

fadel
04-10-2008, 04:44 PM
a'aa betul tu cakap pakcik kordi..

penyakit ni biasa terkena kepada perempuan...jarang pada lelaki...dan tak mustahil terkena kepada lelaki..

kenyataan ko..ko baru di suspect mengidap penyakit ni..belum di sahkan lagi..

wife aku adalah salah seorang pesakit kekurangan ...di sebbkan oleh kekurangan iodin...simptom nya adalah mata membengkak, tangan mengeletar, leher membengkak dll...dia kena sebelum kahwin dgn aku...

apa yg dia buat..hanya maintain makan ubat dari dr dan selalu jumpa doc on time spt dlm jadual...

di samping tu..aku jugak berusaha dgn ubat-ubatan alternatif masa tu...kalo aku tak silap yg madu lebah..titik dalam air tu pun ada di gunakan...lepas tu habbatus sauda..pun ada jugak di gunakan...tp rawatan moden tak di tinggalkan...

jadi dalam kes bro ni...perlu di sahkan dulu adakah bro betul2 dihidapi penyakit tiriod ni..



,,.....korek ..korek..korek..!!!..buat la..tesT paras daraH hormon tairod..is ur first steP!!:D:D

Pakcik_Kordi
04-10-2008, 04:53 PM
saper saper yang ada masalah thyroid.. risiko masalah kesuburan
Sebab kebanyakan kes yang aku perhati..... sesiapa yang ada masalah thyroid.. ada masalah pada system reproduktif...

perempuan yg preggy tp ada thyroid yang tak di rawat... kemungkinan anaknya boleh jadi cacat..

Pakcik_Kordi
04-10-2008, 04:53 PM
better Dr Badawi Dollah boleh beri explanation..

gambate
04-10-2008, 05:01 PM
gambate... sabar ya dgn ujian Allah. Penyakit tu ujian. Aku nak kongsi pengalaman dgn ko sikit. 4 tahun lepas mak aku kena penyakit ni. Tension gak oo bila dpt tahu. Selain dripd amalkan ubat spital, mak aku ada ambik spirulina... (rumpai air)dlm bentuk serbuk. Tapi aku lupa laa brand apa. mmg mahal. Doktor kata rumpai ni kaya dgn iodine dan mudah diserap. Now mak aku pulih sepenuhnya. Dulu masa kena dia jadi pucat dan badan naik mendadak. Ko cari spirulina tu... cari yg ok... biar mahal sikit. Tapi aku mmg lupa brand ubat tu. Teruskan ikhtiar yaa

thank u masta..aku cuba cari erk..Dr dah amik darah aku..die nak check kot..so kene tunggu laa tahap keseriusan aku..tangan menggigil n dah 2 bulan..pi spital kata x ada..******* spital:mad:

kalau
04-10-2008, 07:44 PM
parah gak sakit ko tue arr.....ko tak gi ker specialist yg bukan gomen nyer?

gambate
04-10-2008, 07:52 PM
parah gak sakit ko tue arr.....ko tak gi ker specialist yg bukan gomen nyer?

tak pa..Pak CIk Kordi kata..small the matter:D.dah aku dah jumpa Klinik swasta.die tgh amik darah aku

arulgit
04-10-2008, 07:52 PM
cek dl dgn dr bro..
bese org pompuan yg kn n mmg kene operate sll
klu takmau operate buleh gune rawatan alternatif lain
cnth mcm color vibration terapi ke..

gambate
04-10-2008, 07:54 PM
cek dl dgn dr bro..
bese org pompuan yg kn n mmg kene operate sll
klu takmau operate buleh gune rawatan alternatif lain
cnth mcm color vibration terapi ke..

tuh tgh dok reki apa yang bagus..so far nak try minyak kelapa dara dulu..give a try

arulgit
04-10-2008, 08:10 PM
tuh tgh dok reki apa yang bagus..so far nak try minyak kelapa dara dulu..give a try

ok jgk minyak kelapa dara tu
aku pon ada amalkan kelapa dara tu
jgn lupa jg minyak zaitun antara minyak yg terbaik utk kesihatan

mr reyes
04-10-2008, 10:47 PM
better tanya pada doctor atau pengamal perubatan tradisional...
depa lagi arif...

Jeb
04-10-2008, 10:58 PM
sian kat ko gambate.. aku kalau tau aku dah tolong dah..hehe

alonso
04-10-2008, 11:03 PM
ko punye tiroid ni pringkat awal ke gambate??

nuex
04-10-2008, 11:13 PM
akum kengkawan..hari ni aku pergi check dr selepas smlm aku x leh bagun..kaki aku tegang..( muscle streess) pastuh pi jumpa dr..dr kata aku ni mcm ada symptom Thyroid..mata cengkung..tangan menggeletar..sape tahu ubat bende ni...huhu..help!!:((:((


maybe aku dpat bantu...

kol no nih..

09-5162557 atau 016-9325200 atau 013-9313544

dia ni Dr. Siti Noor Hamidah
terkenal dngan rawatan aura dan madunya..

da bukak bnyak pusat rawatan terapi

mybe die bole bantu...

sori sy x tau mane no fon die...hehe:">

Jeb
04-10-2008, 11:14 PM
maybe aku dpat bantu...

kol no nih..

09-5162557 atau 016-9325200 atau 013-9313544

dia ni Dr. Siti Noor Hamidah
terkenal dngan rawatan aura dan madunya..

da bukak bnyak pusat rawatan terapi

mybe die bole bantu...

sori sy x tau mane no fon die...hehe:">

dia nih pnah rawat enko ke?

nuex
04-10-2008, 11:17 PM
dia nih pnah rawat enko ke?

die ni sedare jauh aku...

kaum kerabat aku bnyak da dia tolong...

yg baru ni atok aku yg mngidap pnyakit ape ntah sembuh..

siap boleh jalan beraye lagi..:D

kozu
05-10-2008, 12:01 AM
ak syor produk HPA..
dl ak pn kn gak..

ulam
05-10-2008, 10:15 AM
Mcm2 member kita bagi pendapat...
Aku harap kao cepat2 sembuh gambate.... :)

nuex
05-10-2008, 10:23 AM
maybe aku dpat bantu...

kol no nih..

09-5162557 atau 016-9325200 atau 013-9313544

dia ni Dr. Siti Noor Hamidah
terkenal dngan rawatan aura dan madunya..

da bukak bnyak pusat rawatan terapi

mybe die bole bantu...

sori sy x tau mane no fon die...hehe:">

mane tuan tanah..nk tulun nih:D

mj12
05-10-2008, 10:30 AM
akum kengkawan..hari ni aku pergi check dr selepas smlm aku x leh bagun..kaki aku tegang..( muscle streess) pastuh pi jumpa dr..dr kata aku ni mcm ada symptom Thyroid..mata cengkung..tangan menggeletar..sape tahu ubat bende ni...huhu..help!!:((:((

adeh ko nie...

ko amik jerk ubat viagra yg 100 ml nyer....

makan 2 biji pagi....

2 biji ptg.....

leh baik kot....

kot la...:))

ekekkekkekeke

nuex
05-10-2008, 10:31 AM
adeh ko nie...

ko amik jerk ubat viagra yg 100 ml nyer....

makan 2 biji pagi....

2 biji ptg.....

leh baik kot....

kot la...:))

ekekkekkekeke

uiihh....ko nih mmbe tgh risau gile kentang tuh..

ko wat lwak plak...:D

mj12
05-10-2008, 10:34 AM
uiihh....ko nih mmbe tgh risau gile kentang tuh..

ko wat lwak plak...:D

abih nak wat ce mana si gambate nie......ekekkekekke

bayaq parking sehenggit nak sampai bukak thread.....ekekkekekke

:D

gambate
05-10-2008, 02:22 PM
uiihh....ko nih mmbe tgh risau gile kentang tuh..

ko wat lwak plak...:D

tak lawak pun:-?

gambate
05-10-2008, 02:23 PM
ko punye tiroid ni pringkat awal ke gambate??

tak tau lagi stage mana alonso..dr amik darah..esok tau result:((

vedder9
05-10-2008, 03:29 PM
Bro..
Kalau perlu bedah..baik bedah je....sepupu aku dah 4 orang bedah sebab kena tyroid nie...adik pompuan aku pun dah selamat menjalani pembedahan tyroid tahun lepas...sakit seminggu jugak le lepas bedah tu..

Bos aku takut nak operate, dia biarkan je..skrg tyroid besar sama besar ngan kepala dia dah pon, pastu leher punya laa besar, nak tunduk ke bawah dah x boleh, baju pun kena tempah khas sebab leher besar, mata merah dan terbeliak, suara jadik sangkut2....nafas pon berbau busuk...

Benda nie kena rawat segera...aku nasihatkan bro dapatkan rawatan di klinik2 pakar, kos pembedahan around $2000 - $3000 gitu

vedder9
05-10-2008, 03:30 PM
- Sorry-
Double post - mouse aku rosak :)

gambate
06-10-2008, 12:04 PM
- Sorry-
Double post - mouse aku rosak :)

:((:((:((:((:((:((

sedanfx
06-10-2008, 12:09 PM
Muga cepat sembuh gambate

insyi©
06-10-2008, 12:14 PM
PENYAKIT TIROID

Kelenjar tiroid menghasilkan hormon beriodin yang mengawal kadar metabolisme badan. Iodin diperlukan dalam diet untuk fungsi normal kelenjar tiroid. Kekurangan iodin dalam badan boleh menyebabkan penyakit goiter iaitu pembesaran kelenjar tiroid.

Hipotiroidisme digunakan untuk keadaan kelenjar tiroid yang kurang aktif dari normal. Ini menyebabkan penurunan kadar metabolisme badan. Simptom yang terlibat termasuklah goiter, keletihan, pertambahan berat badan, mudah berasa sejuk, sembelit serta kulit dan rambut yang kering. Hipotiroidisme lebih kerap berlaku dalam golongan tua. Hipotiroidisme boleh menyebabkan peningkatan paras kolesterol darah dan penurunan keupayaan penukaran beta karoten kapada vitamin A. Ini menyebabkan pengumpulan karoten dalam darah dan tisu yang memberikan warna jingga kekuningan kepada kulit.

Tip Rawatan:

Memperbanyakkan

makanan kaya dengan iodin seperti ikan air masin dan rumpai laut.

Mengurangkan

kobis, turnip, kacang tanah dan mustard yang menghalang penggunaan iodin oleh badan.

Hipertiroidisme digunakan untuk keadaan kelenjar tiroid yang terlampau aktif di mana kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid secara berlebihan. Hipertiroidisme lebih kerap berlaku dalam wanita berbanding lelaki. Simptom yang terlibat termasuklah peningkatan kadar denyutan jantung, kehilangan berat badan, keletihan, peningkatan selera makan, irritabiliti, berpeluh, mudah berasa panas, mata tersempul dan goiter. Hipertiroidisme meningkatkan kadar metabolisme. Ini menyebabkan penggunaan kalori dan nutrien yang lebih cepat dari normal. Punca hipertiroidisme biasanya dikaitkan dengan kehadiran antibodi yang merangsang sel tiroid.

Tip Rawatan:

Memperbanyakkan

makanan yang kaya dengan vitamin B seperti ikan, bijirin dan benih untuk mengatasi masalah kehilangan berat badan.

makanan kaya protein seperti ikan dan telur untuk penggantian tisu otot dalam kes kehilangan berat badan yang serius.

Mengurangkan

rokok, alkohol dan kafein yang dapat meningkatkan kadar metabolisme.

Thyroid ni kelenjar tau....hasilkan hormon yg kontrol metabolisme badan. selalunya org yg ada penyakit tiroid ni, akan menggeletar, denyutan jantung jd laju tiba2.....kalau ko buat medical check-up nak gi haji, mmg sangkut la.....

guna Lumiglow yg aku jual tu la....sebab fungsi utama LumiGlow adalah utk seimbangkan hormon.....so kalau hormon tiroksina ko tu terlebih atau terkurang, lumiglow akan bantu seimbangkan balik.

hormon kita kena seimbang baru kita sihat. tp, pemakanan kita akan menyebabkan hormon kita jd imbalance...so, kena la balance kan balik....

gambate
06-10-2008, 12:15 PM
Muga cepat sembuh gambate

:( thank u

arulgit
06-10-2008, 12:35 PM
:( thank u

jgn cepat putus asa bro..

CikSukan
06-10-2008, 12:36 PM
Rasa pernah baca kat majalah mingguan wanita dah tak ingat dah bila mana sakit ni antara sebabnya berpunca bila lelaki suka melanc**/mastub hyper sangat then this thing happen:)

sumber -source (http://thyroidhost.proboards30.com/index.cgi?board=Talk1&action=display&thread=12356)

sconsult
06-10-2008, 12:42 PM
Ada nampak ke tanda2 tyroid tu spt bengkak ke? Kalau ada kat bahagian mana?

misscordelia
06-10-2008, 12:45 PM
Try makan ubat2 tradisional herba2 selain ubat doktor.

GuaKaya
06-10-2008, 01:03 PM
Rasa pernah baca kat majalah mingguan wanita dah tak ingat dah bila mana sakit ni antara sebabnya berpunca bila lelaki suka melanc**/mastub hyper sangat then this thing happen:)

sumber -source (http://thyroidhost.proboards30.com/index.cgi?board=Talk1&action=display&thread=12356)

Mak aaiihh.. bahya betul :"> Hang cuba check ikut cara moden dgn rawatan alternatif mana la tau kot2 kena-kena sbb hang laser sikit. Semoga cepat sembuh jgn putus asa.

Pakcik_Kordi
06-10-2008, 01:16 PM
Rasa pernah baca kat majalah mingguan wanita dah tak ingat dah bila mana sakit ni antara sebabnya berpunca bila lelaki suka melanc**/mastub hyper sangat then this thing happen:)

sumber -source (http://thyroidhost.proboards30.com/index.cgi?board=Talk1&action=display&thread=12356)

Saya dah nyatakan sebelum nih...ia ada kaitan dengan system reproduktif kesan mastubate

TengkuMan
06-10-2008, 01:31 PM
guna MST product ada yang dah sembuh

vedder9
06-10-2008, 01:55 PM
Rasa pernah baca kat majalah mingguan wanita dah tak ingat dah bila mana sakit ni antara sebabnya berpunca bila lelaki suka melanc**/mastub hyper sangat then this thing happen:)

sumber -source (http://thyroidhost.proboards30.com/index.cgi?board=Talk1&action=display&thread=12356)

Kalu pompuan jadi tyroid camna lak..? Kuat mastur** gak ke..? :-?

CikSukan
07-10-2008, 01:23 PM
Kalu pompuan jadi tyroid camna lak..? Kuat mastur** gak ke..? :-?

Maaf tak tahu jawapan untuk soalan vedder9 ni..ermm sebab tak pernah baca pasal ni.~X( yg lelaki tu pernah baca.:p

Diefeng
07-10-2008, 01:24 PM
waa..aku pun sama..tgn aku menggeletar..mkn byk pun xpenah naik bdn aku..tp aku xde bengkak beguk..tiroid gak ke tu..

irfan
07-10-2008, 01:47 PM
try la minyak kelapa dara ke...goji guarana ke..robois tea ke..


moga cepat sembuhhh..amin

norazua
11-10-2010, 11:41 PM
salam.. jgn risau k, sy ada pengalaman yg sama tp alhamdulillah sihat kembali.. jumpa kinik swasta dan pakar mereka mmg saspek tyroid, berhabis duit juga lah.. tp setelah sy mengamalkan ubat homeopaty sy kembali pulih.. mmg mahal tp berbaloi.. mmg banyak pantang tapi dia mjaga kita dan membuang jauh2 sakit tersebut.. cuma yg selalu sy amalkan sebelum mengambil ubat homeopaty sy akan tawarkan diri sy dengan air kelapa muda agar semuaracun2 toksik dalam ubat2tan yg saya makan dahulu keluar selama 3 hari baru sy mula mkn ubat homeopaty tersebut mgikut dos yg di beri, pastikan jgn mgambil minuan air kelapa lg kerana ia akan memusnahkan kuasa ubat tersebut.. ubat akan bekerja selama 2 minggu- 3 bulan, bersabarlah dan tawakal.. setiap kali makan ubat kita bismillah dan selawat pastikan anda jumpa pakar homeopaty yg tulen bukan sekadar mengunakan nama homeopaty sahaja.. selamat mencuba..

lurvinrpeace
12-10-2010, 08:41 AM
seafood2 ni jgn mkn..
aku kne tyroid gak..
tpi "cancer tyroid"..
tibe2 je dew benjol bsar tlur ayam kt leher aku..
cpt gak bsar.. so doctor suh operate sbb aku bkn tyroid bese..
mmg isi dia drah bkn lendir.. 2x aku oprate utk buang 2 blah tyroid..
now aku x normal r.. sbb xde tyroid ag..
cume aku brgntung pd ubat tyroidxine(cmne ntah ejaan nme ubat) utk survive idop aku smpai bile2.. kirenye kne mkn ubat tu WAJIB stiap ari.
if aku x mkn ubat tu.. dlm tmph yg lme.. aku akn jdi lmah n lme2 ley mti scare pelan2..

girlsilver
12-10-2010, 09:30 AM
mak aku pernah dpt sakit ni,

Alhamdulillah sembuh, ape yg penting byk2 doa,solat & tawakal

ape2 g jupe doktor, makan ubat secara teratur, amalkan cara hidup sihat,
selalu2 ceriakan diri...

tyroid ni mcm2 jenis tau, pastikan dgn doktor sbb ade yg jenis ssh aktif ade yg pasif, ade yg cpt baik, ade yg lmbt baik

noraini@azlan
12-10-2010, 09:41 AM
sempat ambik insuran?? heh