PDA

View Full Version : ::: AEON Credit Services ::: www.aeonmalaysia.com.my


tokmat™
19-09-2008, 10:04 PM
Assalamualaikum & Salam Ramadhan...

Sekadar ingin mendapatkan maklumat tentang servis pinjaman daripada AEON Credit Service.

Ini linknya : http://www.aeonmalaysia.com.my

Ada tak rakan-rakan di CG yg pernah buat loan melalui badan ini untuk membeli Lap Top...?

Kongsi sikit kat sini..... :)

Thanx... ;)

globex
19-09-2008, 10:20 PM
Kalau boleh jangan....masa pinjam senang. tapi kalau lambat bayar sikit dia punya perambat kita bukan main.lepas 5hb rm5.00 .lepas 10hb rm 20.00.itu tak kisah .tapi dia punya perambat org tu yg tak tahan. Bank pun tak macam tu...pinjam kat al Rahji je lagi bagus. interest pun murah banding dari AEON. lambat sikit, tak bayar apa2.

kasyah
20-09-2008, 01:49 AM
Kalau boleh jangan....masa pinjam senang. tapi kalau lambat bayar sikit dia punya perambat kita bukan main.lepas 5hb rm5.00 .lepas 10hb rm 20.00.itu tak kisah .tapi dia punya perambat org tu yg tak tahan. Bank pun tak macam tu...pinjam kat al Rahji je lagi bagus. interest pun murah banding dari AEON. lambat sikit, tak bayar apa2.

peerrgghhh..... "baaiikkk" punye servis!!! :eek:

tokmat™
20-09-2008, 04:55 AM
Kalau boleh jangan....masa pinjam senang. tapi kalau lambat bayar sikit dia punya perambat kita bukan main.lepas 5hb rm5.00 .lepas 10hb rm 20.00.itu tak kisah .tapi dia punya perambat org tu yg tak tahan. Bank pun tak macam tu...pinjam kat al Rahji je lagi bagus. interest pun murah banding dari AEON. lambat sikit, tak bayar apa2.
itu bagi di kawasan yg ada Al-Rajhi bank....
di KK ni belum ada lagi......
apakah memang demikian T&C AEON...?

insyi©
20-09-2008, 05:33 AM
selalu gak dgr org kata aeon ni kalau kejar org tak buat payment ni @ lewat buat payment mmg dasat. siap ada yg main tengking2 lagi....pernah kuar kat metro ke mana ntah....

tokmat™
20-09-2008, 05:52 AM
selalu gak dgr org kata aeon ni kalau kejar org tak buat payment ni @ lewat buat payment mmg dasat. siap ada yg main tengking2 lagi....pernah kuar kat metro ke mana ntah....
macam along pun ada ye.... :-?

Kembaq05
20-09-2008, 06:18 AM
selalu gak dgr org kata aeon ni kalau kejar org tak buat payment ni @ lewat buat payment mmg dasat. siap ada yg main tengking2 lagi....pernah kuar kat metro ke mana ntah....

Tul tuh,ada stu kali adik wa buat loan pakai nama wa,pastu dia ada problem byr ,opicer tu nya followup leh malu satu dunia.dia cal opis,rumah hp.siap gaduh lagi ngan opicer tuh..tapi ada yg leh nego lagi.kebaikannya kita tak lalai nak byr.wa suka cara ni.:)paid tapi yang sedihnya dah tak leh wat PL kat Aeon:( nama black list kat sana sbb adik wa nya pasal.(adik nya pasal takpa la..kena ikhtiar lain nak wat loan.)
ada jgk bank yang biar peminjam tak byr sampai 7-8 bulan pastuh kejar suh byr suma klu tak naik mahkamah.mkn intrest la,,,tak ke klam kabut nak byr skali rap..

azfaizum
20-09-2008, 06:24 AM
Tul tuh,ada stu kali adik wa buat loan pakai nama wa,pastu dia ada problem byr ,opicer tu nya followup leh malu satu dunia.dia cal opis,rumah hp.siap gaduh lagi ngan opicer tuh..tapi ada yg leh nego lagi.kebaikannya kita tak lalai nak byr.wa suka cara ni.:)paid tapi yang sedihnya dah tak leh wat PL kat Aeon:( nama black list kat sana sbb adik wa nya pasal.(adik nya pasal takpa la..kena ikhtiar lain nak wat loan.)
ada jgk bank yang biar peminjam tak byr sampai 7-8 bulan pastuh kejar suh byr suma klu tak naik mahkamah.mkn intrest la,,,tak ke klam kabut nak byr skali rap..

bg saya pula..yg penting kite jgn tertunggak melbihi 2 bulan..kerana bile melebihi dua interst kite akan automatik di naikkn..
tk termasuk lg byrn2 surat2 loyar yg dikenakan biase nye selepas 21 hari kite terlambat bayar...along no. satu tetap bank dan syarikat kewangan yg ader lesen dr kerajaan...

tokmat™
20-09-2008, 06:28 AM
Ada pro & kontra ye.... :-?

Bagaimana pula proses kelulusan...?
Tempoh kelulusan......?

Kembaq05
20-09-2008, 06:35 AM
Skrang nih dah senang nak byr AEON nyer hutang sebb dah ada debit atm.tuk Aeon byr kat maybank leh samada akaun dia atau akaun kitanya kat aeon.esok tu dia call tanya bila byr,brapa,tmpat,no atm dan ucapan trima kasih.(pengalamann wa.
bank lain ada gak yg suseh skit spt BR ( klu SI dah tak valid),debit atm dia kat dlm,mlm klu x leh ler byr.salah satu punca aku dlu asik terbebas..so far yang lain dah ke depan dlm memudahkan org byr

mydreamerz
20-09-2008, 10:51 AM
member ako pernah cakap yang call centre satff AEON ni adalah org yang paling takder manners sekali dalam dunia bila kutip hutang....

insyi©
20-09-2008, 10:55 AM
Ada pro & kontra ye.... :-?

Bagaimana pula proses kelulusan...?
Tempoh kelulusan......?

kalau guna slip gaji.....seminggu la. kalau ada kad express (kena apply kat jusco) tu, setengah jam blh lulus. kad express tu ada had la....3k kot....ada tanya last week kat jusco sbb ada org kata, interest dia lgi rendah dr courts mammoth.

guna express card interest 1.3%, guna slip gaji 1.5%

tokmat™
20-09-2008, 02:17 PM
kalau guna slip gaji.....seminggu la. kalau ada kad express (kena apply kat jusco) tu, setengah jam blh lulus. kad express tu ada had la....3k kot....ada tanya last week kat jusco sbb ada org kata, interest dia lgi rendah dr courts mammoth.

guna express card interest 1.3%, guna slip gaji 1.5%
lama gak ye...
tadi ada try ronda kat Kompleks Karamunsing, saja tanya AEON ni, dia kata paling cepat proses 3 hari je....

globex
20-09-2008, 03:24 PM
Aku bukan apa.. aku tak pernah bayar lewat dari 13hb. Biasalah kita jenis keja sendiri gaji tak tentu . tak pernah pun tertunggak lebih sebulan. setengah bulan pun tak! Tapi yg angin bila lebih dari 5 hb dia start lah call sana sini. sampai nangis anak aku dibuat nya

bintang4
20-09-2008, 03:29 PM
Sori tokmat..nak tambah soalan sikit :D

kalu blacklist boleh lepas ker buat EPP dgn AEON ni...

yusry2007
20-09-2008, 03:31 PM
cube tanye kt AEON kota bharu.. saper yg kene pelempang sebab ckp kuang hajar???? abg den beli laptop, lambat bayar.. dia dtg umah siap kutuk2... tu yg den hangin.. nasib la dia tk buat report.. kalau tk naya jerk. smpai skrng kalau lambt bayar dia tk brani dtg umah... bukan nak tunjuk samseng, tpi jgn la buat pembeli yg lambt bayar payment mcm hanjing..

fizdane
20-09-2008, 03:36 PM
Pernah jgn buat loan dgn AEON ni dulu. Lepas dah setel bayar semua diorang call lagi tanya nak buat loan lagi ke tak.. huhu..

insyi©
20-09-2008, 03:39 PM
cube tanye kt AEON kota bharu.. saper yg kene pelempang sebab ckp kuang hajar???? abg den beli laptop, lambat bayar.. dia dtg umah siap kutuk2... tu yg den hangin.. nasib la dia tk buat report.. kalau tk naya jerk. smpai skrng kalau lambt bayar dia tk brani dtg umah... bukan nak tunjuk samseng, tpi jgn la buat pembeli yg lambt bayar payment mcm hanjing..

uih, smpi kena lempang....mesti over kuang ajo org yg dtg collect payment tuh.....apa la agaknya yg dia ckp ek...

yusry2007
20-09-2008, 03:50 PM
uih, smpi kena lempang....mesti over kuang ajo org yg dtg collect payment tuh.....apa la agaknya yg dia ckp ek...

ayat dia senang jerkkk.. makcik tolong ajar anak makcik bayar hutang... bedesing telinga den... sebab aritu abg beli brg dia guna alamat umah, dia d kl.. tu yg depa dtg umah...

insyi©
20-09-2008, 03:59 PM
ayat dia senang jerkkk.. makcik tolong ajar anak makcik bayar hutang... bedesing telinga den... sebab aritu abg beli brg dia guna alamat umah, dia d kl.. tu yg depa dtg umah...

waaa....kalau aku pun aku lempang......:mad: :mad: :mad:

cakap kasar ngan org tua...

lps lempang...ckp kat dia....."balik umah, cakap kat mak ko...suj ahar ko cara cakap dgn org tua....sbb tak cukup ajar la ko kena lempang ni" :D

thesix
20-09-2008, 05:22 PM
waaa....kalau aku pun aku lempang......:mad: :mad: :mad:

cakap kasar ngan org tua...

lps lempang...ckp kat dia....."balik umah, cakap kat mak ko...suj ahar ko cara cakap dgn org tua....sbb tak cukup ajar la ko kena lempang ni" :D

memang patut pun kena lempang :)paid :)paid , aku tak pernah lak terlibat scare langsung atau tak langsung dgn aeon ni , cuma dulu mmber aku beli keta pakai eonbank , lmbat bayar habis sumer no die tepon , yg mmber aku tu cikgu , die call opis dan follow up tak ingat , malu mmber aku tu sebab kkawan seopis ingat die bnyak hutang .. memang dah bank ni punyer style .. kalau tak tdesak takyah amikla ngan aeon

insyi©
20-09-2008, 05:23 PM
memang patut pun kena lempang :)paid :)paid , aku tak pernah lak terlibat scare langsung atau tak langsung dgn aeon ni , cuma dulu mmber aku beli keta pakai eonbank , lmbat bayar habis sumer no die tepon , yg mmber aku tu cikgu , die call opis dan follow up tak ingat , malu mmber aku tu sebab kkawan seopis ingat die bnyak hutang .. memang dah bank ni punyer style .. kalau tak tdesak takyah amikla ngan aeon

aeon ngan eonbank ada kaitan ke ek?

thesix
20-09-2008, 05:28 PM
aeon ngan eonbank ada kaitan ke ek?

aku rase satu tokey gak kot.. sebab syle dorang same .. suka memalukan pminjam .. yg aku tau ni mase tu aku duk ngan ayah mmber aku tu , pakcik tu cakap kalau lmbat bayar pun takyah la duk jaja memalukan anak die kat tempat kja .. caj je la interest cam bank lain buat .. pahtu die basuh balik kerani bank tu smpai tdiam kerani tu .. ape die basuh malas aku nak citer kat sini .

insyi©
20-09-2008, 05:33 PM
aku rase satu tokey gak kot.. sebab syle dorang same .. suka memalukan pminjam .. yg aku tau ni mase tu aku duk ngan ayah mmber aku tu , pakcik tu cakap kalau lmbat bayar pun takyah la duk jaja memalukan anak die kat tempat kja .. caj je la interest cam bank lain buat .. pahtu die basuh balik kerani bank tu smpai tdiam kerani tu .. ape die basuh malas aku nak citer kat sini .

oooo....EON bank ni yg aku tau mcm bank2 lain jugak tp byk sediakan loan utk keta proton la...

AEON ni plak....ada kaitan ngan jusco....ntah le....sbb jusco ni bwh AEON gak

bintang4
20-09-2008, 05:36 PM
Mana ada kaitan EON dgn AEON ni...
AEON ni otai Jepun punyer..So cara pekerja dia org bekerja kena sikit sebyk mcm Jepun..kalau tak kipara potong:D

tokmat™
20-09-2008, 05:40 PM
Sori tokmat..nak tambah soalan sikit :D

kalu blacklist boleh lepas ker buat EPP dgn AEON ni...
Tak pasti pulak kalau black list boleh apply atau tak... :-?

Wea Izre
20-09-2008, 05:47 PM
pengalaman aku dgn aeon nih memang teruk,aeon ni bukan ape belagak,sebab die x de competitor,itu yg aku nampak laa,so kalo ade competitor n leh offer service lg bagus n x wat naya org macam yg aeon buat nih,aku ingat aeon nih leh bungkus,kalo ade sesape ade modal besar n nak wat bisnes,leh ah copy service drp aeon nih n upgrade sistem die ,sure leh masyuk punye

MrMama
20-09-2008, 06:37 PM
sapa2 yg keje swasta yg susah nak buat loan dgn bank blh la try kat sini tapi jgn buat late payment coz dorg nih cari sampai lobang cacing..cuma dorg x simbah cat depan rumah je..:p

min9797
20-09-2008, 06:44 PM
saya pernah buat personal loan...tak berbaloi rasanya sebab sikit jer dapat..

abgG
20-09-2008, 07:01 PM
aku memang dah pernah beli laptop guna kemudahan aeon ni utk anak aku,
pakai kad aeon express, ok jer xde masaalah, dia call terus lulus,
bayar ikut bank standing order,
memang kalau ada something dia call,
tapi xcakap kasar...pompuan,
tu jer sekadar maklumat....:D

endingman86
20-09-2008, 07:09 PM
extra charges banyak tue....die call kite remind kite lewat pembayaran dah kene rm10.00....ye kot?tapi mahal ler...sekali call jer tue...kalau post surat x tau ler plak...huhu

abemae
20-09-2008, 11:17 PM
Mana ada kaitan EON dgn AEON ni...
AEON ni otai Jepun punyer..So cara pekerja dia org bekerja kena sikit sebyk mcm Jepun..kalau tak kipara potong:D

Patut pun kena penampor jepun..

muorian
20-09-2008, 11:30 PM
aku ada 4 acc ngan AC ni, 1 dh abis, 1 credit card 2 lagi bli notebook ngan 1 lg express cash.. mmg betoi kalu lambat bayo kena perambat(tepon je la, hari2 plak tu rasa cam nk tuko no enset pon ada :p) dan caj lewat byr dia mmg membebankan.. :(

tp dr segi approval agak mudah, kalu kowang dh ada acc ngan AC dia akan bg 1 express card, kalu ada kad ni cth nk bli notebook approve dlm masa 1 jam(cepat :D), interest plak x de la byk mcm CIMB tu sampai 24%(tuk express cash)

jd yg pentingnye jaga la kowang nyer statement jgn la lambat byr, byr on time ke atau sehari 2 awal ke ikot la asal jgn lambat dr tarikh due..

rating : 4/5
sesuai sgt bg mereka yg bekerja dlm sektor swasta :)

mohdnor
25-09-2008, 03:57 PM
Assalamualaikum & Salam Ramadhan...

Sekadar ingin mendapatkan maklumat tentang servis pinjaman daripada AEON Credit Service.

Ini linknya : http://www.aeonmalaysia.com.my

Ada tak rakan-rakan di CG yg pernah buat loan melalui badan ini untuk membeli Lap Top...?

Kongsi sikit kat sini..... :)

Thanx... ;)

saya ni ex-staff aeon credit hq
keje pulak bhgn lulus-melulus loan ni
(jgn pm saya nak buat loan plak)
aeon credit service (m) bhd adalah anak sykt aeon group
antara anak sykt aeon group ni jusco tu la.
xde kene mengene dgn eonbank ye
aeon group ni sykt dari jepun
kebanyakan post kat dalam ni saya akui benar
1)jika dah ada express card(for existing customer rekod pembayaran baik) memang mudah nak wat loan.easy payment bleh lulus 30 minit je.untuk loan motosikal 1 jam n untuk cash loan hantar pagi ptg dah bleh amik duit
2)bab lewat bayar bhgn collection akan kejar sampai lubang cacing tu mmg diakui benar kerana saff aeon credit bekerja dlm suasan penuh tekanan(staff sikit,keje byk,gaji sikit,elaun xde,ot klu bleh diorang nak cut,kenaikan gaji ade yg dapat rm20.00 je) tapi setiap staff mesti mecapai target kerja untuk hari tersebut.contohnya di unit saya setiap staff perlu untuk memproses 60 permohonan dalam tempoh 8 jam bekerja.sdangkan kalau nak proses 1 permohonan mengikut sop yang ditetapkan boleh mencecah 15 minit mase proses.itu pun untuk staff2 yang dah kerja 6 bulan keatas.klu dah tahap otai bleh la proses 6 permohonan sejam.klu diikutkan 6x8 baru 48.klu x dapat target yang ditetapkan kene basuh dengan unit head kaw2.klu unit head pnye target x capai kene basuh dgn manager plak.manager kene basuh dgn department head,dan begitulah seterusnya
3)nasib baik dah berenti....setahun enam bulan dalam penyeksaan

tokputih
25-09-2008, 04:01 PM
saya ni ex-staff aeon credit hq
keje pulak bhgn lulus-melulus loan ni
(jgn pm saya nak buat loan plak)
aeon credit service (m) bhd adalah anak sykt aeon group
antara anak sykt aeon group ni jusco tu la.
xde kene mengene dgn eonbank ye
aeon group ni sykt dari jepun
kebanyakan post kat dalam ni saya akui benar
1)jika dah ada express card(for existing customer rekod pembayaran baik) memang mudah nak wat loan.easy payment bleh lulus 30 minit je.untuk loan motosikal 1 jam n untuk cash loan hantar pagi ptg dah bleh amik duit
2)bab lewat bayar bhgn collection akan kejar sampai lubang cacing tu mmg diakui benar kerana saff aeon credit bekerja dlm suasan penuh tekanan(staff sikit,keje byk,gaji sikit,elaun xde,ot klu bleh diorang nak cut,kenaikan gaji ade yg dapat rm20.00 je) tapi setiap staff mesti mecapai target kerja untuk hari tersebut.contohnya di unit saya setiap staff perlu untuk memproses 60 permohonan dalam tempoh 8 jam bekerja.sdangkan kalau nak proses 1 permohonan mengikut sop yang ditetapkan boleh mencecah 15 minit mase proses.itu pun untuk staff2 yang dah kerja 6 bulan keatas.klu dah tahap otai bleh la proses 6 permohonan sejam.klu diikutkan 6x8 baru 48.klu x dapat target yang ditetapkan kene basuh dengan unit head kaw2.klu unit head pnye target x capai kene basuh dgn manager plak.manager kene basuh dgn department head,dan begitulah seterusnya
3)nasib baik dah berenti....setahun enam bulan dalam penyeksaan

ni mesti kuli mim dan boss ca.... mesti punya...:)

keihin
25-09-2008, 06:36 PM
Salam...
AEON.huuuuuuuuuuuuu..!!!
mmg 1st class service!
TAPI..kalo lambat byr?
siap la kena ligan.
kat opis,kt kawan,kat bos.
nih moto aku 6 bln xbyr (ada la sbb tak leh bgtau)...
siap anta msg lagi..kalo tak byr jgk..AEON nak jumpa head department aku nakbincang pasal moto aku tak bayor tuh.
heeeeekkkkkkkk..amik la berani!

bintang4
25-09-2008, 10:07 PM
Salam...
AEON.huuuuuuuuuuuuu..!!!
mmg 1st class service!
TAPI..kalo lambat byr?
siap la kena ligan.
kat opis,kt kawan,kat bos.
nih moto aku 6 bln xbyr (ada la sbb tak leh bgtau)...
siap anta msg lagi..kalo tak byr jgk..AEON nak jumpa head department aku nakbincang pasal moto aku tak bayor tuh.
heeeeekkkkkkkk..amik la berani!

tak baik mcm ni bro..dah pinjam kena la bayor :D:D

donunicorn
08-10-2008, 05:40 PM
salam,

haa nie pengalaman aku pinjam kat aeon nie.sampai laaa nie da masuk 3 minggu loan aku x approve lg(xtau status loan).pinjam 3 riban aje.bkn byk pun.hampeh tul laaa aeon nie.....:mad::mad:

tokmat™
08-10-2008, 05:42 PM
salam,

haa nie pengalaman aku pinjam kat aeon nie.sampai laaa nie da masuk 3 minggu loan aku x approve lg(xtau status loan).pinjam 3 riban aje.bkn byk pun.hampeh tul laaa aeon nie.....:mad::mad:
ada CTOS atau CCRIS ke...?

donunicorn
08-10-2008, 06:23 PM
xde.all clean and clear.br aje kerja sthn.ngan jusco pulak tue.tue yg ada pelik tambah hangin satu badan

tokmat™
08-10-2008, 06:24 PM
xde.all clean and clear.br aje kerja sthn.ngan jusco pulak tue.tue yg ada pelik tambah hangin satu badan
cuba rujuk semula kat opis AEON...

donunicorn
08-10-2008, 06:29 PM
actually aku pinjam atas nama akak aku yg kerja kat jusco bukit tinggi.so akak aku yg setelkan.bila tanya aje staff aeon credit tue kata tggu HQ call.xkan smpi 3 minggu msh dlm proses lg.kot ye pun bgtau laaa lulus ke x.

tokmat™
08-10-2008, 06:36 PM
actually aku pinjam atas nama akak aku yg kerja kat jusco bukit tinggi.so akak aku yg setelkan.bila tanya aje staff aeon credit tue kata tggu HQ call.xkan smpi 3 minggu msh dlm proses lg.kot ye pun bgtau laaa lulus ke x.
bgt pulaknya ye.... :-?

donunicorn
08-10-2008, 06:45 PM
begitulah nampaknya tokmat.br sat tadi akak aku tepon.staff tue kata msh dlm proses.aku ingat nk cancel aje pasal da hangin satu badan.tp bila piki ssh nk cr loan yg lain, terpaksa hold laaa dulu.tapi klu last2 xdapat gak mmg scr terang2 aku annouce AEON Sxck!!!! tambah ngan collect agent dia yg kureng ajaran tue

tokmat™
08-10-2008, 06:46 PM
begitulah nampaknya tokmat.br sat tadi akak aku tepon.staff tue kata msh dlm proses.aku ingat nk cancel aje pasal da hangin satu badan.tp bila piki ssh nk cr loan yg lain, terpaksa hold laaa dulu.tapi klu last2 xdapat gak mmg scr terang2 aku annouce AEON Sxck!!!! tambah ngan collect agent dia yg kureng ajaran tue
tak try loan koperasi ke....?
ramai kat sini yg boleh adjust...
saya dah hold dulu utk loan ni coz nak tumpu pada biz yg ada ni..... :)

donunicorn
08-10-2008, 06:50 PM
loan koperasi nie byk pulak syaratnya.payah.aeon nie pasl da termakan kata laaa 3 hari aje approve.sudahnya 3 mggu pun still in process

p/s: tokmat ada lubang loan ke yg bg interest rendah ngan minimum requirement mcm aeon nie.yg plg pntg fast approval and lower interest

tokmat™
08-10-2008, 06:52 PM
loan koperasi nie byk pulak syaratnya.payah.aeon nie pasl da termakan kata laaa 3 hari aje approve.sudahnya 3 mggu pun still in process

p/s: tokmat ada lubang loan ke yg bg interest rendah ngan minimum requirement mcm aeon nie.yg plg pntg fast approval and lower interest
maaf tuan...
saya tiada "lubang" untuk perminataan tuan.... :(

donunicorn
08-10-2008, 06:56 PM
hmmm....

terima kasih laa tokmat sbb sudi melayan hati yg tgh gundah gulana nie.nmpk gayanya kena tggu aje laaa.2 3 hari xde berita so cancel aje laaa.minta kat along sebelah pulak

tokmat™
08-10-2008, 07:00 PM
hmmm....

terima kasih laa tokmat sbb sudi melayan hati yg tgh gundah gulana nie.nmpk gayanya kena tggu aje laaa.2 3 hari xde berita so cancel aje laaa.minta kat along sebelah pulak
jangan putus asa...
Usaha itu tangga kejayaan..... :)

aidiryatim
14-10-2008, 08:41 PM
saya ni ex-staff aeon credit hq
keje pulak bhgn lulus-melulus loan ni
(jgn pm saya nak buat loan plak)
aeon credit service (m) bhd adalah anak sykt aeon group
antara anak sykt aeon group ni jusco tu la.
xde kene mengene dgn eonbank ye
aeon group ni sykt dari jepun
kebanyakan post kat dalam ni saya akui benar
1)jika dah ada express card(for existing customer rekod pembayaran baik) memang mudah nak wat loan.easy payment bleh lulus 30 minit je.untuk loan motosikal 1 jam n untuk cash loan hantar pagi ptg dah bleh amik duit
2)bab lewat bayar bhgn collection akan kejar sampai lubang cacing tu mmg diakui benar kerana saff aeon credit bekerja dlm suasan penuh tekanan(staff sikit,keje byk,gaji sikit,elaun xde,ot klu bleh diorang nak cut,kenaikan gaji ade yg dapat rm20.00 je) tapi setiap staff mesti mecapai target kerja untuk hari tersebut.contohnya di unit saya setiap staff perlu untuk memproses 60 permohonan dalam tempoh 8 jam bekerja.sdangkan kalau nak proses 1 permohonan mengikut sop yang ditetapkan boleh mencecah 15 minit mase proses.itu pun untuk staff2 yang dah kerja 6 bulan keatas.klu dah tahap otai bleh la proses 6 permohonan sejam.klu diikutkan 6x8 baru 48.klu x dapat target yang ditetapkan kene basuh dengan unit head kaw2.klu unit head pnye target x capai kene basuh dgn manager plak.manager kene basuh dgn department head,dan begitulah seterusnya
3)nasib baik dah berenti....setahun enam bulan dalam penyeksaan

salam..
just bertny..
betul ke mmg sukar nk dpt laon statement? mmg pihak AEON xde kuarkn satu pn loan satement ker? just pihak AEON bg tau by phone ajer ? kawan saya ade tny sy pasal AEON.. but sy kata xtau

StaRz_V
08-03-2010, 06:31 PM
Kalau boleh jangan....masa pinjam senang. tapi kalau lambat bayar sikit dia punya perambat kita bukan main.lepas 5hb rm5.00 .lepas 10hb rm 20.00.itu tak kisah .tapi dia punya perambat org tu yg tak tahan. Bank pun tak macam tu...pinjam kat al Rahji je lagi bagus. interest pun murah banding dari AEON. lambat sikit, tak bayar apa2.

al-rajhi brape interest die yg MURAH sgt tue?

azam575
08-03-2010, 06:43 PM
SALAM,

erm.... rasanya ngan AEON nie takder masalah.... biasa 1-2 minggu dah dpt barang..... tapi 1st payment kena bayar dulu siap2 utk 1st month :D .....

dan biasanya ada aweks kasi reminder jgn lupa bayar huhuhuhu... ada sekali aku terlewat bayar hehehehe... kena lah cas skit..... tapi skang mmg aku bayar awal dan lebih 5-10 hinggit hehehehe.....

nak bayar pon senang.... sambil jenjalan jusco pie bayar jap.... pie maybank atam pon bleh bayar.... so ..... senang jer... janji jgn lewat bayar hutang....wakakakaka....

kita pon marah kan.... bg org pinjam duit tapi lambat bayar.... hehehehe..... padan muka aku wakakakaka http://www.laymark.com/i/cz/cz42.gif (http://www.laymark.com)

anak_jatiperak
08-03-2010, 06:49 PM
saya ni ex-staff aeon credit hq
keje pulak bhgn lulus-melulus loan ni
(jgn pm saya nak buat loan plak)
aeon credit service (m) bhd adalah anak sykt aeon group
antara anak sykt aeon group ni jusco tu la.
xde kene mengene dgn eonbank ye
aeon group ni sykt dari jepun
kebanyakan post kat dalam ni saya akui benar
1)jika dah ada express card(for existing customer rekod pembayaran baik) memang mudah nak wat loan.easy payment bleh lulus 30 minit je.untuk loan motosikal 1 jam n untuk cash loan hantar pagi ptg dah bleh amik duit
2)bab lewat bayar bhgn collection akan kejar sampai lubang cacing tu mmg diakui benar kerana saff aeon credit bekerja dlm suasan penuh tekanan(staff sikit,keje byk,gaji sikit,elaun xde,ot klu bleh diorang nak cut,kenaikan gaji ade yg dapat rm20.00 je) tapi setiap staff mesti mecapai target kerja untuk hari tersebut.contohnya di unit saya setiap staff perlu untuk memproses 60 permohonan dalam tempoh 8 jam bekerja.sdangkan kalau nak proses 1 permohonan mengikut sop yang ditetapkan boleh mencecah 15 minit mase proses.itu pun untuk staff2 yang dah kerja 6 bulan keatas.klu dah tahap otai bleh la proses 6 permohonan sejam.klu diikutkan 6x8 baru 48.klu x dapat target yang ditetapkan kene basuh dengan unit head kaw2.klu unit head pnye target x capai kene basuh dgn manager plak.manager kene basuh dgn department head,dan begitulah seterusnya
3)nasib baik dah berenti....setahun enam bulan dalam penyeksaan

Salam.......saya berminat nak tanya??? kalu mohon kd kredit senang dapat ka???:)cgrock

buzen5
18-01-2011, 07:54 PM
Salam wa nak tanya pasal AEON ni.. Td org dari AEON JUSCO CREDIT call isteri sebab nak sahkan pasal hubungan adik dia dengan isteri??? Wife tanya untuk apa.. Dia ckp pasal barang elektrik. Wife bagi nama dengan alamat opis... Apa kesan dari benda ni kepada wife jika adik ipar tak banyar.. Memang tak bayar pun sebab dia nak masuk rekrut 6bulan ni???

Abu nawas
18-01-2011, 08:26 PM
Salam wa nak tanya pasal AEON ni.. Td org dari AEON JUSCO CREDIT call isteri sebab nak sahkan pasal hubungan adik dia dengan isteri??? Wife tanya untuk apa.. Dia ckp pasal barang elektrik. Wife bagi nama dengan alamat opis... Apa kesan dari benda ni kepada wife jika adik ipar tak banyar.. Memang tak bayar pun sebab dia nak masuk rekrut 6bulan ni???

kalau setakat jadi rujukan rasanya tak dak masalah...

joned
18-01-2011, 08:33 PM
Salam.......saya berminat nak tanya??? kalu mohon kd kredit senang dapat ka???:)cgrock

rasanya susah kot..aku 3x apply 1 pn x dpt..tp citibank..ke hsbc boleh lak lepas...

buzen5
18-01-2011, 10:33 PM
kalau setakat jadi rujukan rasanya tak dak masalah...

Takut bila tak bayar... Isteri saya mesti akan dihubungi oleh AEON??? Masalahnya isteri tak jadi penjamin apa pun.. Cuma dia tanya alamat je la.

adef
20-07-2011, 04:53 PM
jgn le amik ape2,berkait ape dgn AEON KREDIT...sumpah.ko akn myesal..lps sattle mtr gua..gua xkn amik ape2 lg dgn aeon...mmg org kate hutang msty byr...tp klw dh byr mtr same mcm byr kete...mthly ako ken byr lagenda 2xx...hritu ako lmbt byr..so ako dh kene % rm40...ako byr dlm bulan yg sama,tp lmbt sket je...Nk jdkn cite,Bln depannye...si ******* AEON boleh tolak otodebit dlm acc 6xx...ako xtau sape yg ajo dia matematik cmtu...so,ako call...mmg mcm bola diorg wt ako....MMG ****** tahap tertinggi...puas ako call xdpt2 ckp dgn acc dept. yg membantu..minta maaf pn xde...so..langkah lain...ako htr EMAIL ke kastemersebis...siap no.plat,ic,nama..gmbo trnsaksi myban2u...ako lekat....mmg xde bls..apelg org kecik mcm ako ni leh wat kn?ako attach smue tu + maki...baru rep....next day ade plak yg call....kate ade msalah..ako ako bleh skip untk bbrape bulan..so,klw nk ikut cara aku..silakan...ksian ako tgk mmber ako..kene maki dlm opis...time tu plak smue tgh snyp....mmg dgr la kelantangan suare betine AEON tu....mmg nyaring..rase tgn ni nk hinggap je kt molot&idong betine tu.....ako yakin ramai yg xpuashti dgn kredit ni....tp..xpelh...smpai mati ako xkn amik dgn aeon kredit lg....

UdangGalah
20-07-2011, 04:55 PM
saya pernah buat loan untuk beli laptop dgn AEON nie..
so far xde masalah..janji bayar cantik bulan2..

ignorexx
20-07-2011, 04:57 PM
saya pernah buat loan untuk beli laptop dgn AEON nie..
so far xde masalah..janji bayar cantik bulan2..

yes, takde masalah ngan aeon nih, smp bil, transfer je online

Abu nawas
20-07-2011, 05:10 PM
hutang kalau bayar tepat pada masanya..bank mmg sayang...:D

UdangGalah
20-07-2011, 05:25 PM
hutang kalau bayar tepat pada masanya..bank mmg sayang...:D

kalau payment bulan2 cantik..siap dah applykan cc lg..
kite jer nak ngan xnak cc tu :D

ignorexx
20-07-2011, 05:27 PM
kalau payment bulan2 cantik..siap dah applykan cc lg..
kite jer nak ngan xnak cc tu :D

awat tak ambik, p ambik, meh sini aku tolong pakai